Kako ste pronasli posao??????

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kaajma

#176 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by kaajma »

Ako ima neko sa Haupt uni-a ili ako zna od kada se moze slati prijave za upis u ljetni semestar???
yaskoo

#177 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by yaskoo »

Pozdrav ,

Ja sam diplomirani Bioinzinjer ,prosle godine u Julu sam diplomirao , imam zelju za master ali mi treba prvo posao , vec punu godinu trazim posao i aplicirao sam na sve moguce poslove koje ukljucuju moje zvanje ,ali nazalost nista, kako rece neko prije mene , ili sam prekvalifikovan ili nemam radnog staza , tako mi je je jedna direktorica u jedoj od domova zdravlja u SBK rekla da sam prekvalifikovan za laboranta , a toj Biohemijskoj laboratoriji rade skoro svi stariji od 35 godina i nemaju fakulteta a sama direktorica koristi jos pisacu masinu za kucanje textova ( tako je moga odbijenica pisana na kucacoj masini ) i sad se treba upitat jesam li ja prekvalifikovan ili nisam clan SDA !!! , ,,treba se borit i netreba se predat a najmanje napustit ovu zemlju ....dolaze izbori ....glasajte za omladinu i za druge stranke koji nisu do sada vladali ,,,uvjek mislimo da ce isti doci ,,,nemora znacit .....mladost nije prljava kao sto su oni i to treba da nam bude neka utjeha i razlog sto da glasamo za mladze kolege ,,,,, :sax: :bih:
innovision

#179 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by innovision »

:-) kokuz mrtvi od novembra neradim sad mi bar pocinje faks opet pa necu po kuci samo sjediti
amyca

#180 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by amyca »

Nakon faksa prijavim se na dva konkursa u dvije banke, filijale u Sarajevu. Prime me u obje, a ja izaberem losiju, jer su u boljoj bili snobovi na razgovoru i skontala sam da s takvim ljudima ne mogu raditi. Radila na salteru za 400KM + 250 KM (topli obrok i karta). Nakon nekoliko mjeseci skontam da ne mogu citav zivot raditi na salteru, jer tako je izgledalo. Sefica bila ok, al ode na porodiljsko i na njeno mjesto stavise zenu sa srednjom elektrotehnickom koja je pokusavala da zavrsi poslovnu skolu na Ekonomskom fakultetu. Tu za mene vise nije bilo hajra...
Taman kad sam se uzvrtila da trazim novi posao, dobijem poziv iz jedne veoma dobre firme, na ciji sam se web prijavila nakon zavrsetka faksa... Bila tri radna mjesta u opticaju. Na razgovorima nas bilo brdo... Jedan razgovor prodjem. Drugi razgovor, takodjer... E onda neko beskonacno dugo testiranje... I cekanje... Nakon mjesec i po, jave mi da sam dobila posao. :o Sada, 6 godina i 4 mjeseca poslije, jos uvijek sam u istoj firmi, istom sektoru, a od pocetka ove godine sam napredovala...
Ni jedan posao nisam dobila preko veze. Imala sam srecu. Gotovo svi u mojoj radnoj sredini su dosli preko nekoga. Na moje radno mjesto, u to vrijeme, nije bilo intervencija. Razlika izmedju mene i ovih sto su dosli sa stelom je u pocetku uglavnom u odnosu prema poslu. Ja sam od prvog dana rintala i dokazivala se, a drugi su pomalo raduckali... Meni se moj rad isplatio na kraju... :D
sa obzirom na...

#181 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by sa obzirom na... »

Ni jedan posao nisam dobila preko veze. Imala sam srecu. Gotovo svi u mojoj radnoj sredini su dosli preko nekoga
Ti si samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo.

Ne znam da li je do mene, ne iskljucujem tu mogucnost, ali ja nisam uspio naci posao sam, a bio sam na tonu konkursa.

Do sada sam promijenio tri posla, i na sva tri sam dosao preko nekog...
udrch

#182 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by udrch »

Ja sam dosad promjenio dva posla..
Obadva sam dobio normalno..bez štele..ovdje radim već 6 godina skoro, za mjesec, dva..stalno mi se nude novi poslovi sa boljim uslovima, ja ne idem nigdje jer mi se ovdje sviđaju kolege i šef..
Ali ženi stalno tražim štelu da ostane na poslu u školi..

Stvar je prijatelji šta odabereš da ćeš u životu raditi..
Ako odabereš kao u mene žena i većina građana ove zemlje da se nasloniš na državne jasle onda ti ne gine ganjanje štele i veze i plaćanje mita svakakvim nikogovićima..
Ako odabereš da se uzdaš u sebe i radiš od mlađih dana na tome, mislim da nećeš imati problema nikad..
Da se razumijemo nisam ja nikakav stručnjak ni za što posebno..ja sam samo oduvijek volio raditi i trudio se da dobro radim i rezultati uvijek dođu..i novac i pozicija, sve je samo došlo..
U mene žena sebe ne može zamisliti da radi nešto drugo osim u školi, pa brate neka se pati i neka srkleti svakog avgusta dok se jednom neko ne smiluje da je primi za stalno..
innovision

#183 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by innovision »

prvi posao preko prijatelja,
drugi sam odatle sam otisao jer su uslovi postali robovlasnicki

sada trazim neki posao uz koji mogu studirati ali od novembra nemam srece,ubio bih za koju stoju mjesecno :D :sax:
sa obzirom na...

#184 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by sa obzirom na... »

Ako odabereš kao u mene žena i većina građana ove zemlje da se nasloniš na državne jasle onda ti ne gine ganjanje štele i veze i plaćanje mita svakakvim nikogovićima..
Ako odabereš da se uzdaš u sebe i radiš od mlađih dana na tome, mislim da nećeš imati problema nikad..
eto nek si ti,blago ti materi, vrijedan a ko sisa nas koji smo lijeni...

Ovde se ne radi o tome je li neko vrijedan ili nije, kako potencijlani poslodavac moze znati kakav si ti radnik ako ti ne pruzi sansu, ovde se radi o struci koju si izabrao

Ako sti je struka deficitarna, ne trebas stelu

Ako si npr. ekonomista ili pravnik, dzaba ti spremnost na rad, tesko bet neke preporuke od prijatelja u najboljem slucaju...
vox-populi

#185 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by vox-populi »

udrch wrote: Stvar je prijatelji šta odabereš da ćeš u životu raditi..
Da se razumijemo nisam ja nikakav stručnjak ni za što posebno..ja sam samo oduvijek volio raditi i trudio se da dobro radim i rezultati uvijek dođu..i novac i pozicija, sve je samo došlo..
U mene žena sebe ne može zamisliti da radi nešto drugo osim u školi, pa brate neka se pati i neka srkleti svakog avgusta dok se jednom neko ne smiluje da je primi za stalno..
Znaci niko vise ne bi trebao raditi kao ucitelj, ili nastavnik ili profesor jer su to drzavne jasle. Svi ti ljudi koji izaberu ovaj poziv su lijeni i ne zele da rade. To sto mozda neko uziva u pozivu prosvijetnog radnika, jebo to.
innovision

#186 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by innovision »

ni danas nista :lol: :lol:
udrch

#187 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by udrch »

sa obzirom na... wrote:
eto nek si ti,blago ti materi, vrijedan a ko sisa nas koji smo lijeni...

Ovde se ne radi o tome je li neko vrijedan ili nije, kako potencijlani poslodavac moze znati kakav si ti radnik ako ti ne pruzi sansu, ovde se radi o struci koju si izabrao

Ako sti je struka deficitarna, ne trebas stelu

Ako si npr. ekonomista ili pravnik, dzaba ti spremnost na rad, tesko bet neke preporuke od prijatelja u najboljem slucaju...
Pa i ja sam pravnik, samo sam se malo udaljio od struke..
Ne ponižavam nikakvo zanimanje, daleko od toga, ali tvrdim da postoje zanimanja koja su vezana isključivo za državu i koja automatski u ovoj zemlji znače stalno traženje štele..
Nastavnici nam trebaju, ali mi je više na vrh glave ova situacija gdje se na svaki konkurs javi po 30 kandidata u najgorem slučaju i to u školama gdje je konkurs raspisan čisto samo forme radi da se ispuni zakonska obaveza, a profesor već postoji..
Utokkha

#188 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by Utokkha »

u kontekstu komentara na ovoj temi, podug je red onih koji traze oprost od Boga za Ramazan, da bi opet mogli po svom do narednog.
nek samo paze da im se koscica u grlu ne zaglavi za vrijeme iftara - gulp!
Minjo

#189 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by Minjo »

Završio I ciklus bolonjskog studiranja na FSK smjer komunikacione tehnologije i CCNA Exploration.
Ako Bog da u septembru branim završni rad II ciklusa na istom faxu, pa se nadam nekom poslu.

Do sada, sam aplicirao na 10ak konkursa sa posao.ba, boljiposao.com, i dobio poziv na razgovor od jednog TK operatera za radno mjesto gdje se tražilo 3 god iskustva i nijesam prošao (iznenadio sam se i kad su me pozvali na intervju).
Slao sam CV po nekoliko puta svim ISP, CATV, TK operaterima (mrežnim i virtuelnim), ali sem ovog jednog, niko ni da kaže hvala što ste se javili ,trenutno nam niste potrebni.
Znam engleski, ali nemam certifikat, tj nijesam pohađao ni jedan kurs. Spreman sam da iradim i bespaltno tu godinu dana kako bih stekao potrebno iskustvo.
Biće bolje ;-)
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#190 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by Pera Trta »

Certifikat o znanju engleskog nije problem nabaviti, imaš škola stranih jezika gdje samo uplatiš, oni ti daju test za stepen znanja koji misliš da posjeduješ, ti to riješiš i dobiješ certifikat.
mamani

#191 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by mamani »

...
Last edited by mamani on 31/08/2010 15:35, edited 1 time in total.
vjesticanametli

#192 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by vjesticanametli »

nepismenost koja dolazi do izrazaja u CV-u je zaista problem..........ali ti stvarno trebas nauciti jos nestA :-) :mrgreen: koriguj svoj post molim te :roll:
hare_shegrt

#193 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by hare_shegrt »

Dvije godine hodao po raznoraznim konkursima i nista. Onda me tata zaposlio u jednom od ministarstava.
Stela caruje :bih:
Pikaboo

#194 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by Pikaboo »

Post ti je prepun pravopisnih gresaka,a nama pricas o tome kako vecina nezna napisati poslovni mail .Zaista,edituj post,brukas se.
vox-populi

#195 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by vox-populi »

hare_shegrt wrote:Dvije godine hodao po raznoraznim konkursima i nista. Onda me tata zaposlio u jednom od ministarstava.
Nek si se ti registrovao da nam to kazes. :roll:
vjesticanametli

#196 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by vjesticanametli »

mamani wrote:pozdrav
ne zelim nikoga da vrijedjam svojim komentarom al prosto moram dodati nekoliko stvari. neko je spomenuo nepismenost U CV-u i općenito nepismenost. ovo je nesto sto me stavrno fascinira. neshvatam kako ljudi ne mogu da razlikuju č. ć.đ,dž... jedna od najcescih problema nezaposlenost (govorim fakultetski obrazovanim osobama) jeste prezasicenost struke. ima toliko pravnika, ekonomista, socijalnih radnika....pa naravno da nema posla. samo je tu stavrno zalosno sto ima ljudi koji su upisali to nesta jer su to volili, i sada nemaju nista od toga. ja licno sam se uvjerila da isto tako ljudi neznaju da pricaju kao treba. postoji nesta sto se zove poslovni nacin komuniciranja. ne mozes ti otici na razgovor i govorit ba, ej, jarane... isto tako raja ima strah od ljudi koji se nalaze na "visocijoj" funkciji, ili cesto neznaju uopste kako da se obrate nekom. ja sam imala veliki problem sa ovim, prosto me bilo strah tih ljudi. mislim glup primjer al znalo se desit da nisam ovjerila semestar jer je covjek koji je radio za salterom bio tako drzak i bilo me strah..dok nisam shvatila da se mora nac nacin kako komunicirat sa takvim osobama. i treba znat postvaiti pitanje kako treba, i dati dobar odgovor. jos jedna primjer : moja drugarica je trebala da ode na poslovni razgovor za sekretaricu. i dok smo pricali dan prije ja sam je pitala sta je mislila obuc. mozda smatrate da ovako nesta nije bitno, al jeste bitno. ona je namjervala da obuce nesta sto inace nosi po danu ono ko bas lezerno nesta plus heklana kapa na glavi. super je taj outfit al nije za sekretarice. u tom outfitu igleda kao da ima 18 g a ne 25. i da joj nesta... koliko vas zapravo zna da napise sluzbene mail?! opcenito pitanje. to je nesta najbolje sto sam naucila na faxu. imali smo takvu profesoricu koja nije zelila da primi mail ako joj se neobratimo kao treba, al zato smo svi to naucili ili obnovili:D. IDEA je dala jako dobre suggestije, i glupo mi je bilo sto je neko nasao da je napadne, kao pa nije fer..to je tvoje subjektivno misljenje... pa naravno da je subjetivno misljenje. sta sada poslodavac treba da se prilagodi tvojim zeljama i potrebama. on trazi to i to, ako se uklapas super, ako ne cao. on nudi posao, njegova pravila.

i jedna situacija koja mi je bas bezve i zalosno:S djevojka u roku zavrsila veterinu i bila bas dobar stuedent, neije mogla nac posao u njenoj sturci. par puta su joj rekli "pa ti si zensko", kao steta da si muski primili bi te al kako ces ti..ono ko ubice je krava:S ona sitna njezna. e to je vec fkt glup razlog

ma neka stAji ovaj post ipak svi trebaju nestA nauciti o pisanju sl. mailova u autfitu sekretenice :mrgreen:
Pikaboo

#197 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by Pikaboo »

hare_shegrt wrote:Dvije godine hodao po raznoraznim konkursima i nista. Onda me tata zaposlio u jednom od ministarstava.
Pozdravi tatu i pitaj ga koliko love uzima
hare_shegrt

#198 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by hare_shegrt »

vox-populi wrote:
Nek si se ti registrovao da nam to kazes. :roll:
Pa kad svi bacaju bombe kako su nasli posao bez stele, da vam malo docaram realnost, da ne pomislite da je to stvarno tako da se posao dobija na osnovu licnih sposobnosti.
mamani

#199 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by mamani »

ovo je forum i neobracam paznju kako pisem a i zasto bi?to je samo forum, opustite se. a samo se vi zajebavate i smatrate to glupim i sjedite kuci i zalite se kako nema posla. a to sad napisat kao sam ja nepisemena je tako glup argumenat. OVO JE FORUM i niko ni negleda kako ko pise
mamani

#200 Re: Kako ste pronasli posao??????

Post by mamani »

Post ti je prepun pravopisnih gresaka,a nama pricas o tome kako vecina nezna napisati poslovni mail .Zaista,edituj post,brukas se.

jel ti znash sta znaci generalno ?! jesam li se ja tebi obratila.sta se glupiras. pitala sam opcenito, ne tebe licno. samo trazis bezveze neki razlog za prepiranje, kao ko sam to ja da tako nesta kazem a sama nepisemena.....
Post Reply