Istina o invalidima
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#176 Re: Istina o invalidima
Fraksone,ne možeš na štetu stvarnih invalida napraviti prečišćavanje čitavog trulog sistema.Jedna od najvećih bezumnosti je podjela na ratne i civilne invalide.Demagozi Tri Naroda su tako na jeftin i odvratan način iskazali lažnu zahvalnost onima koje su prethodno zavalili,cinizam bez presedana...još su pride hladno izglasali zakone o povlasticama za koje novaca naprosto nema,pa sad u Avazu ima bolesna rubrika Šišić&najave protesta svaki bogovi mjesec.
Ja znam da ljudima bez nogu i ruku,paralizovanima, nedostaje svega,čak i sirotoj djeci koja se rode kao invalidi...
Ja znam da ljudima bez nogu i ruku,paralizovanima, nedostaje svega,čak i sirotoj djeci koja se rode kao invalidi...
- frakson
#177 Re: Istina o invalidima
1. ratni i civini se nikako ne mogu izjednaciti ni po kojem osnovu
2.nikoga ne generaliziram, i nepravim nikakve rzlike sto sam gore napisao
3.sta iko ima sa doktorima pricat, imaju papiri ... neko je vec objasnio
4.onim koji su omogucili nelegalno sticanje prava po bilo kojem osnovu
a.oduzimanje imovine
b. na robiju ALI ODMA bez zalbe i ostalih sranja
5.ukinuti sve boracke uruge zadruge i kojekava legla kriminala, jer je u najvecoj mjeri tu pocetak ove price
I da ne nebrajan ... sto se tice PRAVIH invalida ma utvrdi se to za par dana, i ja se javljam volonterski.
A DOBRO ZNAM O CEMU PRICAM, DOBRO
a.oduzimanje imovine
5.ukinuti sve boracke uruge zadruge i kojekava legla kriminala, jer je u najvecoj mjeri tu pocetak ove price
I da ne nebrajan ... sto se tice PRAVIH invalida ma utvrdi se to za par dana, i ja se javljam volonterski.
- holowey
#178 Re: Istina o invalidima
novine pisu svakakve gluposti, cak i to da cemo do kraja ove godine bez viza u eukakavdanakneiskustvu wrote: ja sam čak neki dan u novinama pročitao da je osnovica za isplatu ovih,neratnih,invalidnina povećana za oko 60 maraka
-
BajrinNajmladji
#179 Re: Istina o invalidima
Čovjek bez noge je invalid, pa bio on ratni vojni, civilni neratni ili bilo kakav treći, on/ona ako nema noge je invalid i svi su isti. Moraju se izjednačiti u ostvarivanju svojih prava iz oblasti socijalne zaštite.frakson wrote:1. ratni i civini se nikako ne mogu izjednaciti ni po kojem osnovu
a.oduzimanje imovine
Ratnim vojnim invalidima svaka čast što su žrtvovali dio svog tijela tokom odbrane domovine, ali ta prava neka ostvare prema zakonu koje će predložiti i kasnije, provoditi boračko ministarstvo.
Neko je to već ranije objasnio na početku ove teme.
-
zonbirile
#180 Re: Istina o invalidima
--------------------------------------------------------------------------frakson wrote:1. ratni i civini se nikako ne mogu izjednaciti ni po kojem osnovu
a.oduzimanje imovine
1.postoje međunarodne konvencije i moraju se izjednačiti.Invalid je invalid,postoji boračka nadoknada
ostalo ok i dalje volontiran po potrebi
- frakson
#181 Re: Istina o invalidima
Ili me necete razmjeti ili me nerazumijete INVALID JE INVALID bio ratni civilini radni ..... marsovski svejedno!
SVI TREBAJU DA IMAJU ISTA PRAVA ... ali RVI moraju i zasluzuju na kraju krajeva vece povlastice bile one besplatno ljetovanje, neka nadaknada novcane, ili neznam sta vec ... lupam nasumice.
Ali ovo sto sada ima u BiH nema AMA BAS NIKAVE VEZE SA INVALIDIMA, pa sve se kupuje i sve se kupilo ... valjda ce se svi sloziti da ove cife o broju ne da nisu realne nogo su uvredljive, i tu za mene nema rasprave.
Svako zna u svome gradu , selu ili kako vec ko je kad i gdje bio ... ma lutko moja der se ti nama skini pa da vidimo de si ranjen ... a ovi sto ko fol ludi ... i to se provjeri u roku od 12h ajmo lutko u ludaru da vidimo de si to lezo i sta si to pio od ljekova ... svi smo mi puki neki vise neki manje, PA AMO SVI U PENZIJU A NEKA NAM RADE boga pitaj ko.
Nesto mi je pun k.... ovih generala, pukovnika, boraca na ledima, ma sve ukinut ili radi ili crkni.
CAST ONIM PRAVIMA KOJI BI SE PRVI JAVILI NA KOMISIJU I DA SE TO ZAVSI JEDNOM
SVI TREBAJU DA IMAJU ISTA PRAVA ... ali RVI moraju i zasluzuju na kraju krajeva vece povlastice bile one besplatno ljetovanje, neka nadaknada novcane, ili neznam sta vec ... lupam nasumice.
Ali ovo sto sada ima u BiH nema AMA BAS NIKAVE VEZE SA INVALIDIMA, pa sve se kupuje i sve se kupilo ... valjda ce se svi sloziti da ove cife o broju ne da nisu realne nogo su uvredljive, i tu za mene nema rasprave.
Svako zna u svome gradu , selu ili kako vec ko je kad i gdje bio ... ma lutko moja der se ti nama skini pa da vidimo de si ranjen ... a ovi sto ko fol ludi ... i to se provjeri u roku od 12h ajmo lutko u ludaru da vidimo de si to lezo i sta si to pio od ljekova ... svi smo mi puki neki vise neki manje, PA AMO SVI U PENZIJU A NEKA NAM RADE boga pitaj ko.
Nesto mi je pun k.... ovih generala, pukovnika, boraca na ledima, ma sve ukinut ili radi ili crkni.
- holowey
#182 Re: Istina o invalidima
invalidnine jos nisu legle, ali ako je istina, cim legnu, imas pivku mustulukakakavdanakneiskustvu wrote:danas sam čuo,od osobe koja u porodici ima 100 % neratnog invalida,da su ove invalidnine,za 100 % invalide,sa 30 porasle na oko 470 km,zna li neko nešto više o ovome
-
BajrinNajmladji
#183 Re: Istina o invalidima
Ja imam u porodici takvu osobu, neratni, civilni invalid 100%. Posljednja invalidnina + naknada za tudju njegu i pomoć = 296KM. Bam card još oduzeo desetak KM za obnavljanje kartice.holowey wrote:invalidnine jos nisu legle, ali ako je istina, cim legnu, imas pivku mustulukakakavdanakneiskustvu wrote:danas sam čuo,od osobe koja u porodici ima 100 % neratnog invalida,da su ove invalidnine,za 100 % invalide,sa 30 porasle na oko 470 km,zna li neko nešto više o ovome
- holowey
#184 Re: Istina o invalidima
+ ortopedski dodatak = 330kmBajrinNajmladji wrote:Ja imam u porodici takvu osobu, neratni, civilni invalid 100%. Posljednja invalidnina + naknada za tudju njegu i pomoć = 296KM. Bam card još oduzeo desetak KM za obnavljanje kartice.holowey wrote:invalidnine jos nisu legle, ali ako je istina, cim legnu, imas pivku mustulukakakavdanakneiskustvu wrote:danas sam čuo,od osobe koja u porodici ima 100 % neratnog invalida,da su ove invalidnine,za 100 % invalide,sa 30 porasle na oko 470 km,zna li neko nešto više o ovome
- holowey
#185 Re: Istina o invalidima
prosli mjesec nije bilo nikakvog povecanja, tako da pretpostavljam da se ova prica o mogucem povecanju invalidnina tice ovomjesecne isplate... vidjecemo...kakavdanakneiskustvu wrote:legle su prije desetak dana,tačnije 12 dana,ako misliš na one od prošlog mjesecaholowey wrote:invalidnine jos nisu legle, ali ako je istina, cim legnu, imas pivku mustulukakakavdanakneiskustvu wrote:danas sam čuo,od osobe koja u porodici ima 100 % neratnog invalida,da su ove invalidnine,za 100 % invalide,sa 30 porasle na oko 470 km,zna li neko nešto više o ovome
- hamza_sa
#186 Re: Istina o invalidima
Kako to sve funkcionise, najbolje je objasnio Brankovic kada je prije par dana izjavio da na spiskovima ima 540 000 pripadnika oruzanih snaga (racunajuci sa HVO). Nevjerovatno i nemoguce!!!frakson wrote:Ili me necete razmjeti ili me nerazumijete INVALID JE INVALID bio ratni civilini radni ..... marsovski svejedno!
A, sto se tice komisije, one su price za sebe. Na predzadnjoj reviziji su me barem i pregledali. Za vrijeme agresije ranjavan sam 5 puta i jedino nisam ranjen u desnu ruku. Na toj reviziji vecinu povreda ocijenili su kao laksu ozljedu. Pa cak i ozljede organa unutar stomacne supljine, gdje sam pogodjen sa rasprskavajucim metkom, koji je pukao unutra. Dok su mi govorili sta je laksa a sta teza ozljeda citali su iz neke knjizice.
Na zadnjoj reviziji niko me nije ni pogledao. Samo sam usao, saslusao kako citaju nalaze o ranjavanjima i cuo kako govore da cu rjesenje dobiti na kucna vrata.
Toliko o revizijama. Mada, evo i danas sam raspolozen prvi otici na reviziju, ali stvarno reviziju, a ne da odem u bolnicu, cekam 5-6 sati da bi mi rekli u roku jedne minute da cu rjesenje dobiti na kucna vrata. Nema smisla.
A, laznih invalida je bilo i bice ih, sve dok se ne uradi prava revizija, mada mislim da do nje nikada nece doci.
-
kone
#187 Re: Istina o invalidima
Ja sam to danas cuo i nisam mogao da vjerujem.Moja tetka je 100 postotni invalid i dobila je rjesenje u maju 2007. o 100% invalidnosti i do dan danas nije dobila ni marke od drzave.Danas sam cuo ovu vijest i ne mogu da vjerujem da znaci nece dobiti ni marke od drzave na ime toga.Duguju joj znaci 24 mjeseca x 300 i nesto maraka,a sad je sljeduje bukvalno ponistavanje odluke.Ima preko 65 godina.Sta ti pise u tom rjesenju,po kojem zakonu i kad je usvojen taj zakon i ta odluka,jer ne mogu oni sad prebciti svoja dugovanja od prije nekoliko godina na teret kantona,koji nece nikad ni izmiriti ta dugovanja,a pitanje je i hoce li poceti davati novac za naredne mjesece(vjerovatno nece nikad ni marke uplatiti)...Znaci nama treba jedan dobar advokat,pa da se ganjamo sa njima,pa kad tad naplatiti uz zatezne kamate.
-
BajrinNajmladji
#188 Re: Istina o invalidima
Prikupio sam nekoliko linkova organizacija koji daju besplatnu pravnu pomoć. Ko god dobije rješenje o obustavama, treba da se žali jer do septembra 2009.g. moraju isplaćivati naknade za tudju njegu i invalidnine po starom Zakonu. Barem tako savjetuju u Savezu gluhih i nagluhih.

Svaka opština u Kantonu broj 9, Sarajevo, ima svoju ured ili osobu koja daje BESPLATNE PRAVNE SAVJETE!
http://www.vasaprava.org/Home.htm
Na ovom posljednjem linku ispod je udruženje gradjana ''Zgrade'' koje se bavi edukacijom i promociijom ljudskih prava, te u okviru toga ponekad daju i pravne savjete. ZeničKi, a i invalidi sa teritorije cijele BiH bi se mogli pridružiti ovoj udrugi jer imaju namjeru napraviti čitavu mrežu udruženja širom BiH JER su i registrovani za teritoriju cijele BiH.
http://www.zgrade.wordpress.com
Evo ostalih linkova i kontakata:Savez gluhih i nagluhih wrote: Ime i prezime vaše
Ulica (gdje stanujete, adresa)
Grad
JU „Kantonalni centar za socijalni rad“
Služba socijalne zaštite općina_____________
Grad ___________
(ovo gore napisati isto onako kako u vašem rješenju stoji, gore)
Zaprimio/la sam Rješenje JU „Kantonalni centar za socijalni rad“ Služba socijalne zaštite Općina_____________ , grad __________ broj _______________________ (0vdje upisati broj rješenja koje ste primili, (na primjer: 35/VII-10-533-89/06), od _________________ (ovdje upisati datum iz vašeg rješenja kad je ono izdato), na koje u ostavljenom roku, blagovremeno ulažem
Ž A L B U
Navedenim rješenjem obavijestili ste me da sa danom ____________ (upisati datum iz rješenja kad vam prestaje pravo na ličnu invalidninu), prestaje pravo na ličnu invalidninu _______________ (upisati grupu koja vam pripada, iz rješenja, IV ili V), zbog, kako ste naveli, prestanka zakonskih uslova za dalje korištenje tog prava.
Zaista sam iznenađen/a kako ste brzo i ekspeditivno počeli sa provođenjem ovog nemoralnog i nehumanog Zakona o socijalnoj zaštiti, s obzirom na to da je u članu 20. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji sa djecom („Službene novine F BiH“ br. 14/09, od 11.03.2009.), decidno navedeno slijedeće:
„Isplata novčanih primanja iz člana 18c, 18d i 18e Zakona prestaje nakon šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona“.
Citirani član, dakle, reguliše da isplata novčanih primanja, kategorijama osoba sa invaliditetom kojima je ovo pravo ukinuto, prestaje šest mjeseci nakon stupanja na snagu ovog Zakona. Zakon je stupio na snagu 12.03.2009. godine, te bi u skladu sa članom 20. Zakona, isplate novčanih primanja trebale prestati 12.09.2009. godine, što je trebalo decidno ovako navesti u rješenju.
Stoga tražim da se moja žalba razmotri i uvaži, te da se prvobitno rješenje ispravi u skladu sa Zakonom, i da me o tome pismeno obavijestite.
Mjesto i datum Ime i Prezime vaše

Svaka opština u Kantonu broj 9, Sarajevo, ima svoju ured ili osobu koja daje BESPLATNE PRAVNE SAVJETE!
http://www.vasaprava.org/Home.htm
Na ovom posljednjem linku ispod je udruženje gradjana ''Zgrade'' koje se bavi edukacijom i promociijom ljudskih prava, te u okviru toga ponekad daju i pravne savjete. ZeničKi, a i invalidi sa teritorije cijele BiH bi se mogli pridružiti ovoj udrugi jer imaju namjeru napraviti čitavu mrežu udruženja širom BiH JER su i registrovani za teritoriju cijele BiH.
http://www.zgrade.wordpress.com
Last edited by BajrinNajmladji on 17/04/2009 21:39, edited 1 time in total.
-
BajrinNajmladji
#189 Re: Istina o invalidima
Šta da vam kažem dragi moji sapatnici invalidi, DOBIH RJEŠENJE ZA MAJKU, PA evo procijenite sami čime se služe u Uredu za socijalni rad opštine Ilidža, koji radi u sklopu JU Kantonalni centar za soc. rad, a po nalozima iz Federalnog ministarstva za rad i soc. politiku provodeći izmjene Zakona o soc. zaštiti.
Ovlašteno lice iz pomenutog opštinskog ureda U SVOM ŽIVOTU MORA MISLITI GDJE ĆE STAVITI SVOJ KURAC I POTPIS, baš sam mu ovako poručio u telefonskom razgovoru sa socijalnim radnikom (Pošten, savjestan, ali ima gadne šefove).
Moja majka ima pismene dokaze da je 1963.g. bila u bolnici, te da je invaliditet nastao mnogo ranije, odnosno, samim rodjenjem.
O istoj stvari, obustavljanju naknade za tudju njegu i pomoć rješavao je i Kantonalni sud, samo što je u upravnom sporu tužena strana bio drugi organ uprave, Kantonalno ministarstva za rad i soc. politiku, te je presudio u korist moje gospodje mame. Isplaćeno mi 7000KM po presudi.
Sve ovo oni imaju u dosijeu moje gospodje mame (84), te je tako znakovito i indikativno da imaju zle i LEŠINARSKE namjere počevši od holcpravnika iz opštinskog Ureda, preko Ovlaštenog lica iz istog opštinskog Ureda, zatim, direktorice JU KC za soc. rad, pa do Dobrice i Perice iz ogavnog Ministarstva straha za soc. politiku.
Vjerovatno će mi neko iz pomenutih organizacija sa linkovima navedenim u postu iznad pomoći da sročim žalbu jer ja bih tu žalbu dugo i naširoko, a pravnici bi to na jednu stranicu ili manje.
Zaprepastilo me to da smiju u Obrazloženju Rješenja POGREŠNO citirati Izmjene Zakona, te samo izostavljanje i preinačavanje riječi u Zakonu govori mi da su to pogani kakvih nema na daleko kojima šije treba pozavrtati.
Ja ću se snaći, pomoćiće mi ljudi, proteći će izvjesno vrijeme dok sve ne naplatim kao i prvi put kada sam se sa lešinarima sudio, ali postavljam sebi pitanje KOLIKO ĆE OVAKVIH 100%-tnih invalida I kategorije umrijeti jer su im ukinuta prava na socijalnu zaštitu? Koliko li samo neukih invalida ima, pa neće imati nekoga da im pomogne da ostvare svoja prava na zaštiu u obasti socijalne politike.
Lešinari MORAJU ZNATI DA OVOA TUDJA NJEGA NIJE SOCIJALNA POMOĆ, NEGO PRAVO NA SOC. ZAŠTITU. NIJE MOJA GOSPODJA MAJKA KRIVA ŠTO JE RODJENA KAO TAKVA, INVALIDNA, ALI JE ČAK I RADILA TE NJIH SVOJIM RADOM ŠKOLOVALA I DAVALA DIO PLATE NA GENERACIJSKU SOLIDARNOST SA SVIMTADAŠNJIM INVALIDIMA, PENZIONERIMA,...itd.
Dabogda dugo živjeli i od kakve opake bolesti i isto tako dugo bolovali!

Ovlašteno lice iz pomenutog opštinskog ureda U SVOM ŽIVOTU MORA MISLITI GDJE ĆE STAVITI SVOJ KURAC I POTPIS, baš sam mu ovako poručio u telefonskom razgovoru sa socijalnim radnikom (Pošten, savjestan, ali ima gadne šefove).
Moja majka ima pismene dokaze da je 1963.g. bila u bolnici, te da je invaliditet nastao mnogo ranije, odnosno, samim rodjenjem.
O istoj stvari, obustavljanju naknade za tudju njegu i pomoć rješavao je i Kantonalni sud, samo što je u upravnom sporu tužena strana bio drugi organ uprave, Kantonalno ministarstva za rad i soc. politiku, te je presudio u korist moje gospodje mame. Isplaćeno mi 7000KM po presudi.
Sve ovo oni imaju u dosijeu moje gospodje mame (84), te je tako znakovito i indikativno da imaju zle i LEŠINARSKE namjere počevši od holcpravnika iz opštinskog Ureda, preko Ovlaštenog lica iz istog opštinskog Ureda, zatim, direktorice JU KC za soc. rad, pa do Dobrice i Perice iz ogavnog Ministarstva straha za soc. politiku.
Vjerovatno će mi neko iz pomenutih organizacija sa linkovima navedenim u postu iznad pomoći da sročim žalbu jer ja bih tu žalbu dugo i naširoko, a pravnici bi to na jednu stranicu ili manje.
Zaprepastilo me to da smiju u Obrazloženju Rješenja POGREŠNO citirati Izmjene Zakona, te samo izostavljanje i preinačavanje riječi u Zakonu govori mi da su to pogani kakvih nema na daleko kojima šije treba pozavrtati.
Ja ću se snaći, pomoćiće mi ljudi, proteći će izvjesno vrijeme dok sve ne naplatim kao i prvi put kada sam se sa lešinarima sudio, ali postavljam sebi pitanje KOLIKO ĆE OVAKVIH 100%-tnih invalida I kategorije umrijeti jer su im ukinuta prava na socijalnu zaštitu? Koliko li samo neukih invalida ima, pa neće imati nekoga da im pomogne da ostvare svoja prava na zaštiu u obasti socijalne politike.
Lešinari MORAJU ZNATI DA OVOA TUDJA NJEGA NIJE SOCIJALNA POMOĆ, NEGO PRAVO NA SOC. ZAŠTITU. NIJE MOJA GOSPODJA MAJKA KRIVA ŠTO JE RODJENA KAO TAKVA, INVALIDNA, ALI JE ČAK I RADILA TE NJIH SVOJIM RADOM ŠKOLOVALA I DAVALA DIO PLATE NA GENERACIJSKU SOLIDARNOST SA SVIMTADAŠNJIM INVALIDIMA, PENZIONERIMA,...itd.
Dabogda dugo živjeli i od kakve opake bolesti i isto tako dugo bolovali!

Postavio sam ove izmjene Zakona o soc. zaštiti a ostale Zakone navedene u zaglavlju rješenja možete naći na web. stranici Vlade Federacije na podstranici ''Zakoni''.SLUŽBENE NOVINE
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE
GODINA XVI – Broj 14
Srijeda, 11.03.2009. godine
SARAJEVO
ISSN 1512-7079
PARLAMENT FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
176
Na osnovu člana IV.B.7. a)(IV) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, donosim
UKAZ
O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OSNOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE, ZAŠTITE CIVILNIH ŽRTAVA RATA I ZAŠTITE PORODICE SA DJECOM
Proglašava se Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, koji je donio Parlament Federacije BiH na sjednici Predstavničkog doma od 24. februara 2009. godine i na sjednici Doma naroda od 5. februara 2009. godine.
Broj 01-02-119/09
4. marta 2009. godine Predsjednica
Sarajevo Borjana Krišto, s. r.
ZAKON
O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OSNOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE, ZAŠTITE CIVILNIH ŽRTAVA RATA I ZAŠTITE PORODICE SA DJECOM
Član 1.
U Zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom ("Službene novine Federacije BiH", br. 36/99, 54/04.i 39/06) u članu 1. u alineji 2. riječi: "invalidskog udruženja" zamjenjuju se riječima: "udruženja lica sa invaliditetom".
Iza alineje 2. dodaje se nova alineja 3. koja glasi:
" - osnovna prava lica sa invaliditetom".
U alineji 4. riječ "osnovna" zamjenjuje se riječju "posebna".
Član 2.
U članu 7. stav 2. mijenja se i glasi:
"Pravo utvrđeno ovim Zakonom ne može ostvarivati lice koje isto pravo koristi ili može koristiti prema drugim propisima".
Iza stava 3. dodaje se novi stav 4. koji glasi:
"Prava utvrđena ovim Zakonom ne mogu ostvarivati lica koja nisu državljani Bosne i Hercegovine."
Član 3.
Član 18.b Zakona mijenja se i glasi:
"Radi ostvarivanja prava utvrđenih ovim Zakonom lica sa invaliditetom razvrstavaju se prema utvrđenom procentu oštećenja organizma u dvije grupe i to:
I grupa - lica sa invaliditetom sa 100% oštećenja organizma,
II grupa - lica sa invaliditetom sa 90% oštećenja organizma".
Član 4.
Član 18.c mijenja se i glasi:
"Lična invajidnina određuje se srazmjerno stepenu oštećenja prema nalazu, ocjeni i mišljenju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, izvršenim u skladu sa Pravilnikom o ocjenjivanju oštećenja organizma kod lica sa invaliditetom u postupku ostvarivanja prava prema Zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom ("Službene novine Federacije BiH", br. 46/05 - u daljnjem tekstu: mišljenje Instituta) i propisom o nadležnim ljekarskim komisijama, načinu, postupku i drugim pitanjima ostvarivanja prava u skladu sa Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom.
Mjesečni iznos lične invalidnine određuje se u procentu od osnovice definirane u članu 18.f Zakona, i to:
Grupa Procenat
I 40%
II 30%
Pravo iz stava 1. ovog člana ne mogu ostvariti lica sa
invaliditetom koja to pravo ostvaruju ili mogu ostvariti prema propisima o: pravima branitelja i članova njihovih porodica, zaštiti civilnih žrtava rata i propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju."
Član 5.
Član 18.d mijenja se i glasi:
"Radi ostvarivanja prava na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica, lica sa invaliditetom razvrstavaju se u dvije grupe i to:
1. Prva grupa - lica sa invaliditetom koja, prema mišljenju Instituta, ne mogu sama udovoljiti svojim osnovnim životnim potrebama.
Pod osnovnim životnim potrebama, u smislu ovog člana, podrazumijeva se da se lice ne može samostalno kretati u stanu i izvan stana, uzimati hranu, oblačiti se i svlačiti, održavati ličnu higijenu, obavljati druge osnovne fiziološke potrebe, kao i slijepa lica čiji je ostatak vida na
oba oka ispod 0,05 sa korekcijom.
2. Druga grupa - lica sa invaliditetom koja, prema mišljenju Instituta, ne mogu potpuno udovoljiti svojim osnovnim životnim potrebama.
Pod nemogućnošću potpunog udovoljavanja osnovnim "životnim potrebama, u smislu ovog člana, podrazumijeva se da se lice ne može samostalno kretati izvan stana radi nabavke osnovnih životnih potrepština i korištenja zdravstvene zaštite.
Dodatak za njegu i pomoć od drugog lica određuje se u mjesečnom iznosu u procentu od osnovice iz člana 18.f ovog Zakona i to:
1) za I. grupu 100% od osnovice,
2) za II. grupu 50% od osnovice.
Pravo na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica ne ostvaruje lice sa invaliditetom smješteno u ustanovu socijalne zaštite, na teret sredstava općinskog odnosno kantonalnog budžeta.
Lica sa invaliditetom koji je nastao nakon 65. godine života a kod kojih je, u skladu sa mišljenjem Instituta, utvrđena potreba za korištenjem prava na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica, ovo pravo ostvaruju u skladu sa propisom kantona."
Član 6.
Član 18.e mijenja se i glasi:
"Pravo na ortopedski dodatak imaju lica sa invaliditetom kod kojih je zbog tjelesnog oštećenja, utvrđenog u skladu sa mišljenjem Instituta, došlo do amputacije najmanje jednog ekstremiteta ili teškog oštećenja funkcije ekstremiteta, slijepa lica iz člana 5. Zakona, kao i lica sa enukleacijom jednog oka.
Ortopedski dodatak određuje se u mjesečnom iznosu u visini 7% od osnovice definirane u članu 18.f Zakona.
Pravo na ortopedski dodatak i na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica ne mogu ostvarivati lica sa invaliditetom koja takvo pravo ostvaruju ih mogu ostvariti prema propisima o pravima branitelja i članova njihovih porodica ili prema odredbama ovog Zakona koje se odnose na zaštitu civilnih žrtava rata."
Član 7.
Član 18.f mijenja se i glasi:
"Osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja iznosi 80% od najniže cijene rada utvrđene Kolektivnim ugovorom."
Član 8.
U članu 18.h riječi: "nadležne ljekarske komisije određene propisom federalnog ministra rada i socijalne politike" zamjenjuju se riječima: "mišljenjem Instituta".
Član 9.
U Članu 18.i u stavu 5. riječ "ne" se briše.
Član 10.
Član 18.1j se briše.
Član 11.
Član 18.nj mijenja se i glasi:
"Troškovi postupka za ostvarivanje prava u prvom stepenu. padaju na teret podnosioca zahtjeva.
Ukoliko podnosiocu zahtjeva u skladu sa ovim Zakonom budu priznata prava, ima pravo na refundaciju troškova pregleda iz sredstava kantonalnog budžeta.
Troškovi drugostepenog postupka padaju na teret organa koji vodi postupak."
Član 12.
Član 18.o mijenja se i glasi:
"Za korisnike prava koji ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava iz ovog Zakona prava će se priznati od prvog dana narednog mjeseca od dana-podnošenja zahtjeva za priznavanje
tih prava."
Član 13.
Na zahtjev korisnika prava ponovni postupak, u skladu sa ovim Zakonom, može se pokrenuti nakon isteka roka od dvije godine od dana donošenja rješenja, izuzev ako se radi o novoj povredi ili bolesti kada se postupak pokreće i prije isteka ovog roka.
Član 14.
U članu 18.p riječi: "nadležnim ljekarskim komisijama" zamjenjuju se riječima: "načinu i postupku ostvarivanja prava prema ovom Zakonu".
Član 15.
U članu 23. u stavu 1. tačka 2) mijenja se i glasi:
"2) lice starije od 65 godina života".
Član 16.
Član 26. mijenja se i glasi:
"Novčanu naknadu za pomoć i njegu od drugog lica mogu ostvariti lica iznad 65 godina života, ako su stara i nemoćna lica kojima je zbog trajnih promjena u zdravstvenom stanju prijeko potrebna pomoć i njega od drugog lica za zadovoljavanje njihovih osnovnih životnih potreba.
Lica sa invaliditetom koja su pravo na dodatak za'njegu i pomoć od drugog lica ostvarila u skladu sa ovim Zakonom a prije navršene 65. godine života, ne gube to pravo ni nakon navršene 65. godine života a pravo će ostvarivati prema ovom Zakonu sve dok za to postoje zakonom propisani uvjeti.
Uvjeti i postupak u vezi sa ostvarivanjem prava iz stava 1. ovog člana uređuju se propisom kantona.
Sredstva za ostvarivanje prava iz ovog člana osiguravaju se u budžetu kantona."
Član 17.
Član 59. mijenja se i glasi: "Osnovica za obračun novčanih primanja za lica iz člana 56. ovog Zakona iznosi 70% od osnovice utvrđene u skladu sa federalnim propisima o pravima branitelja i članova njihovih porodica.
Lična invalidnina utvrđuje se u mjesečnom iznosu prema grupi oštećenja organizma iz člana 56. Zakona u procentu od osnovice iz stava 1. ovog člana kako slijedi:
I. grupa 100% od osnovice,
II. grupa 73% od osnovice,
III. grupa 55% od osnovice,
IV. grupa 43% od osnovice,
V. grupa 32% od osnovice,
VI. grupa 18% od osnovice.
Mjesečno lično novčano primanje za lica iz člana 54. stav 3. Zakona utvrđuje se u visini osnovice iz stava 1. ovog člana.
Sredstva za isplatu novčanih primanja iz ovog Člana osiguravaju se u omjeru 70% iz federalnog budžeta i 30% iz budžeta kantona.
Osnovica i mjesečni iznosi novčanih primanja u skladu sa ovim Zakonom usklađuju se na način kako se vrši usklađivanje novčanih primanja za korisnike prava prema propisima o pravima branitelja i članova njihovih porodica."
Član 18.
Član 70. se briše.
Član 19.
Iza člana 98. dodaje se novi član 98.a koji glasi:
"Član 98.a Lice, korisnik prava, koje postupi suprotno odredbama člana 24. ovog Zakona kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 100 do 400 KM."
Član 20.
Isplata novčanih primanja iz čl. 18.c, 18.d i 18.e Zakona prestaje nakon šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona.
Član 21.
Korisnici prava iz 51. 18.c, 18.d i 18.e Zakona koji ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava prema odredbama ovog Zakona prava će ostvarivati od prvog dana narednog mjeseca nakon isteka roka iz člana 20. ovog Zakona.
Član 22.
Postupci za ostvarivanje prava koji nisu završeni do dana stupanja na snagu ovog Zakona okončat će se prema odredbama ovog Zakona.
Član 23.
Ppstupći koji su okončani do dana stupanja na snagu Ovog Zakona a u kojima revizija nije okončana, rješavat će se prema odredbama Zakona koje su bile na snazi do dana stupanja na snagu ovog Zakona.
Član 24.
Prava prema ovom Zakonu mogu se koristiti dok postoje uvjeti za korištenje tih prava propisanih ovim Zakonom.
Korisnik prava, prema ovom Zakonu, dužan je u roku od 15 dana od dana nastale promjene prijaviti svaku promjenu koja utiče na korištenje, obim i prestanak tih prava.
Član 25.
Lice kojem je isplaćeno novčano primanje prema ovom Zakonu a na koje nije imalo pravo, dužno je vratiti primljeni iznos ako je:
1. na osnovu netačnih podataka za koje je znalo ih moralo znati da su netačni, ili je na drugi protivpravni način ostvarilo novčano primanje koje mu, prema ovom Zakonu, ne pripada ili je ostvarilo novčano primanje u većem iznosu nego što mu pripada;
2. ostvarilo novčano primanje zato što nije prijavilo nastale promjene koje utiču na gubitak, prestanak ili smanjenje obima nekog prava, a znalo je ili moralo znati za te promjene;
3. primilo novčani iznos veći od iznosa koji mu je određen rješenjem.
Član 26.
Propise iz člana 4. stav 1. ovog Zakona federalni ministar rada i socijalne politike donijet će u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona.
Član 27.
Ovlašćuje se Zakonodavno-pravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Zakonodavno-pravna komisija Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da utvrde prečišćeni tekst Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom.
Član 28.
Ovaj Zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".
Predsjedavajući Predsjedavajući
Doma naroda Predstavničkog doma
Parlamenta Federacije BiH Parlamenta Federacije BiH
Stjepan Krešić, s. r. Safet Softić, s. r.
- Kraljica_Suza
#190 Re: Istina o invalidima
Je li bila isplata martovskih invalidnina?
-
kone
#191 Re: Istina o invalidima
Zna li neko gdje se moze saznati zasto neki ne dobijaju invalidnine,a imaju rjesenje vec dvije godine.Na koji broj telefona i slicno?
-
BajrinNajmladji
#192 Re: Istina o invalidima
Najbolje ti je nazvati telefonsku centralu ove firme:kone wrote:Zna li neko gdje se moze saznati zasto neki ne dobijaju invalidnine,a imaju rjesenje vec dvije godine.Na koji broj telefona i slicno?
http://www.fmrsp.gov.ba/s/index.php
Ministarstvo straha i soc. politike, pa sa podstranice KONTAKT.
Tako sam i ja uradio 2008.g., te su me uputili da sva pitanja postavim službeniku koji taj dan bude dežurni i to u vremenu od 13 do 16 sati. Lokacija za postavljanje pitanja Ministarstvu je u Ulici aZize Š., neboder odmah do Robota, škole ''V.Nazor'', na istoj strani ulice. Tu je tih dana bila gužva i svako je neke papire predavao, nešto pitao, a službnik koji je sjedio ispred ''televizora'' odgovarao odmah, ako je znao ili upućivao stranke u neku od kancelarija. Nekome je uzimao i papire, pa rekao kada da dodje po odgovor.
Ko nije znao o čemu se radi, mislio je da su neki protesti, toliko je naroda zapitkivalo nešto, a redar je bio glavni. Moraš biti ponizan i skrušen kao da moliš za život, ne smiješ nikakvu primjedbu izreći,...hm,...inače, dežurni te ne prima. Ja sam skontao da je najbolje ne buniti se zbog gužve i situacije, pa sam sa redarom pričao o lijevim temama, te sam saznao da je strastveni skupljač starih satova, ručni, zidnih, budilnika,...U stvari, nekada je bio sahadžija negdje na Čaršiji,...
Ukoliko pročitaš NAPUTAK ministra svim soc. radnicima koji nešto rade u vezi sa raznim naknadama, a koje se odnose na posljednje izmjene zakona, shvatićeš da nema ništa od toga da nekoga pozviaš putem telefona ili bilo ta drugo da radiš u vezi sa tim rješenjem od prije 2 godine:
THE NAPUTAK:

-
kone
#193 Re: Istina o invalidima
Znaci pisi propalo i lagano naci advokata i tuziti ih,pa kad tad naplatiti sa zateznim kamatama 
-
BajrinNajmladji
#194 Re: Istina o invalidima
Ministar Perica i pomoćnik ministra Dobrica su objasnili da nema šanse da invalid koji je zbog starosti, tj. nastalih promjena protokom vremena, obolio, pa dobio moždani udar, NEĆE MOĆI primati invalidninu/nakanadu za pomoć od strane drugog lica! Trebao je dotični misliti na vrijeme o tome šta će biti kada ostari i ranije se obezbijediti za slučaj da mu se desi MU.kone wrote:Znaci pisi propalo i lagano naci advokata i tuziti ih,pa kad tad naplatiti sa zateznim kamatama
Ako je u pitanju MU u slučaju ovog tvog rješenja od prije 2 godine.
-
kone
#195 Re: Istina o invalidima
Nije mozdani udar.U pitanju je lom kuka i zena je 100 postotni invalid.Slomila je kuk u 88.godini,a sad ima 91.godinu.A da ne govorim o tome kako ima najnizu penziju,cini mi se 296 KM.Izgleda da su te pare potrebnije njima,nego toj zeni...
Last edited by kone on 17/04/2009 22:09, edited 1 time in total.
-
kone
#196 Re: Istina o invalidima
Izgleda da se samo tako i moze doci do para koje ti pripadaju,a nazalost ona mu nije nikakva familija(malo crnog humorakakavdanakneiskustvu wrote:kone wrote:Zna li neko gdje se moze saznati zasto neki ne dobijaju invalidnine,a imaju rjesenje vec dvije godine.Na koji broj telefona i slicno?
danas je jedan čovjek dobio zaostatke invalidnina,ne znam tačno za koliko mjeseci,odnosno od kojeg datuma je čekao da mu pođe isplata.
navodno mu je dobrica to obećao, i bi tako,istina ,valjda su neka familija
-
BajrinNajmladji
#197 Re: Istina o invalidima
Ja ne vjerujem da je takvih rodbinskih isplata bilo ovih dana jer ovaj Dobrica (Talijanski: Benitto) nije u stanju kontrolisati svoje radnike, pa mu bježe sa posla, što sam mu bio dojavio putem e-mail poruke.
SVE JE STOPIRANO!
I biće stopirano dok ne poumiru ovih dana i mjeseci najteži slučajevi jer nekome je tih stopedesetak KM t.nj. + 150 KM invalidnine bilo presudno za preživljavanje (Lijekovi/spec. hrana), sada ih više nema, pa com. obojci com. vlakovo - groblje com. Visoko - krematorij,...
SVE JE STOPIRANO!
I biće stopirano dok ne poumiru ovih dana i mjeseci najteži slučajevi jer nekome je tih stopedesetak KM t.nj. + 150 KM invalidnine bilo presudno za preživljavanje (Lijekovi/spec. hrana), sada ih više nema, pa com. obojci com. vlakovo - groblje com. Visoko - krematorij,...
-
senam
#198 Re: Istina o invalidima
Treba se javiti U Sektor sicijalnog rada opstine na koj zivite meni su za mamu rekli da ako po clanu penzija ne prelazi 240 km moze dobiti tudju njegu , sestra ne radi zivi sa mamom penzija ne prelazi 480 km tako da kako sam razumjela nema potrebe za pregledom samo dodatnim zahtjevom i nekim papirima koje budu trazili ali zena koja mi je to rekla Un. Sa je veoma neljubazna tako da se mora otici nema nista preko tel da se pita sta treba .kakavdanakneiskustvu wrote:kone wrote:Ja sam to danas cuo i nisam mogao da vjerujem.Moja tetka je 100 postotni invalid i dobila je rjesenje u maju 2007. o 100% invalidnosti i do dan danas nije dobila ni marke od drzave.Danas sam cuo ovu vijest i ne mogu da vjerujem da znaci nece dobiti ni marke od drzave na ime toga.Duguju joj znaci 24 mjeseca x 300 i nesto maraka,a sad je sljeduje bukvalno ponistavanje odluke.Ima preko 65 godina.Sta ti pise u tom rjesenju,po kojem zakonu i kad je usvojen taj zakon i ta odluka,jer ne mogu oni sad prebciti svoja dugovanja od prije nekoliko godina na teret kantona,koji nece nikad ni izmiriti ta dugovanja,a pitanje je i hoce li poceti davati novac za naredne mjesece(vjerovatno nece nikad ni marke uplatiti)...Znaci nama treba jedan dobar advokat,pa da se ganjamo sa njima,pa kad tad naplatiti uz zatezne kamate.
mom djedu koji je dobio to rješenje,piše da gubi pravo na njegu drugog lica,ne na invalidninu i naknadu za ortopedsko pomagalo,a njega drugog lica prelazi na budžet kantona,znači i dalje će dobijati oko 180 maraka iz federalnog budžeta,ukida mu se 149 maraka koje je dobijao na ima njege od strane drugog lica i ta obaveza prelazi na kantonalni bidćet.što je najgore,on koji ima 85 godina,morati će ponovo na komisiju,na kojoj je bio prije 3 godine,slijep je,nije mogao progledati.
službebne novine f bih 14/09,tu ti piše o tome.
-
senam
#199 Re: Istina o invalidima
Treba se javiti U Sektor sicijalnog rada opstine na koj zivite meni su za mamu rekli da ako po clanu penzija ne prelazi 240 km moze dobiti tudju njegu , sestra ne radi zivi sa mamom penzija ne prelazi 480 km tako da kako sam razumjela nema potrebe za pregledom samo dodatnim zahtjevom i nekim papirima koje budu trazili ali zena koja mi je to rekla Un. Sa je veoma neljubazna tako da se mora otici nema nista preko tel da se pita sta treba .kone wrote:Nije mozdani udar.U pitanju je lom kuka i zena je 100 postotni invalid.Slomila je kuk u 88.godini,a sad ima 91.godinu.A da ne govorim o tome kako ima najnizu penziju,cini mi se 296 KM.Izgleda da su te pare potrebnije njima,nego toj zeni...
-
kone
#200 Re: Istina o invalidima
U ovom slucaju sto sam vec pisao o tome,zena je dobila u maju 2007.godine rjesenje i od tada je nema nigdje.Jos nije dobila ovaj papir o kojem drugi govore,tako da je ona "ni na nebu n ina zemlji".Ima rjesenje,niti dobija ikakve pare,niti dobija ovaj novi papir o ponistenju tog rjesenje.Bukvalno ni na nebu ni na zemlji.Jednostavno ona ima vezu sa tim sektorom,kao sto je ti i ja imamo.Znaci nikakvu.senam wrote:Treba se javiti U Sektor sicijalnog rada opstine na koj zivite meni su za mamu rekli da ako po clanu penzija ne prelazi 240 km moze dobiti tudju njegu , sestra ne radi zivi sa mamom penzija ne prelazi 480 km tako da kako sam razumjela nema potrebe za pregledom samo dodatnim zahtjevom i nekim papirima koje budu trazili ali zena koja mi je to rekla Un. Sa je veoma neljubazna tako da se mora otici nema nista preko tel da se pita sta treba .kone wrote:Nije mozdani udar.U pitanju je lom kuka i zena je 100 postotni invalid.Slomila je kuk u 88.godini,a sad ima 91.godinu.A da ne govorim o tome kako ima najnizu penziju,cini mi se 296 KM.Izgleda da su te pare potrebnije njima,nego toj zeni...