Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kockica_kockica

#176 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by kockica_kockica »

tatjanamster wrote:kockice, de nemoj me sad razočarati....
tajci kupujem i ja neke domace proizvode.. ali ako nesto ne valja onda ne valja i gotovo... i nema to veze sa tim ciji je proizvod vec kakav je.. ako dam novac za nesto, ocekujem barem toliko da to ima nekakav ukus, da moze stajati duze od jednog dana u frizideru i da pri tome ne mjenja ukus, i da kad jedem ne nalazim kojesta u tome :)
Bijeli_sa

#177 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Bijeli_sa »

samo domace... :-D ova uvozna govna nek poskupe za 90 %, daj Boze.....pili salama-poli salama, milkos-dukat, jos 20 % akobogda.... :-D
MELBOURNE_SARAJEVO

#178 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by MELBOURNE_SARAJEVO »

samo malo wrote:Naravno, "domaci proizvodjaci" nece smanjiti cijene svojih proizvoda, vec zahtjevaju enormno povecanje cijena uvoznih proizvoda.

O povecanju kvalitete svojih raspalih proizvoda, da ne govorim.

O prestanku uvoza sirovinskog smeca koje stavljaju u svoje proizvode, da ne govorim.

U svakoj normalnoj drzavi pod zastitu domace proizvodnje podrazumjevaju se subvencije proizvodjacima, manje carine na uvoz sirovina ali kvalitetnih sirovina a ne smeca koje se uvozi u BiH, samo u raspaloj BiH ce sve rijesiti time sto ce povecati carine za uvoznu robu.

Jos jedna perfidna pljacka gradjana od strane Lijanovica i njihovih pajtosa u mafijaskoj organizaciji zvanoj vlast BiH.
Ti nemas pojima sta pises ali fakat nemas pojima..Da li ti znas da je prosto ne moguce izvoziti nase proizvode u Srbiju ili Hrvatsku jer su im zakoni takvi, a da li ti znas da radi lobija u Bih kroz srbe i hrvate mi uvezemo 14 miliona a izvezemo 1 milion na primjer jer je odmjer 14 na prema 1 :shock: :shock: Oni su svoje zastitili a nas gaze..Pricas gluposti i ovo nema veze sa kvalitetom nego sa politikom koja odgovara srbiji ali i hrvatskoj...Velika vecina ovde ljudi sto pisu fakat pisu a zive veze nemaju jer ocigledno nisu u toku..Znaci zapamti ovo za sva vremena za svaki milion koji nasa drzava izveze mi uvezemo 14, e sad se vi pitajte sto smo mi kao drzava u velikim govnima...
karanana

#179 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by karanana »

Bijeli_sa wrote:samo domace... :-D ova uvozna govna nek poskupe za 90 %, daj Boze.....pili salama-poli salama, milkos-dukat, jos 20 % akobogda.... :-D

ma dabogda sve skocilo 900% pa nam tako uvozna psenica isto skocila za 900% pa nam tako domaci hljeb ostao na istoj cijeni.

dabogda sve skocilo 900% pa onda ovi nasi ratni profiteri dabogda sve povisili za samo 600%, jer pobogu si brate, kako ce njihova roba biti cak 900% jeftinija od uvozne. to im srozava imidz i dovodi u pitanje kvalitet njihovih proizvoda.
mikelandjelo

#180 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by mikelandjelo »

Bojkotujem domaće proizvode! :mrgreen:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#181 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Toto »

MELBOURNE_SARAJEVO wrote:
samo malo wrote:Naravno, "domaci proizvodjaci" nece smanjiti cijene svojih proizvoda, vec zahtjevaju enormno povecanje cijena uvoznih proizvoda.

O prestanku uvoza sirovinskog smeca koje stavljaju u svoje proizvode, da ne govorim.

U svakoj normalnoj drzavi pod zastitu domace proizvodnje podrazumjevaju se subvencije proizvodjacima, manje carine na uvoz sirovina ali kvalitetnih sirovina a ne smeca koje se uvozi u BiH, samo u raspaloj BiH ce sve rijesiti time sto ce povecati carine za uvoznu robu.

Jos jedna perfidna pljacka gradjana od strane Lijanovica i njihovih pajtosa u mafijaskoj organizaciji zvanoj vlast BiH.
Ti nemas pojima sta pises ali fakat nemas pojima..Da li ti znas da je prosto ne moguce izvoziti nase proizvode u Srbiju ili Hrvatsku jer su im zakoni takvi, a da li ti znas da radi lobija u Bih kroz srbe i hrvate mi uvezemo 14 miliona a izvezemo 1 milion na primjer jer je odmjer 14 na prema 1 :shock: :shock: Oni su svoje zastitili a nas gaze..Pricas gluposti i ovo nema veze sa kvalitetom nego sa politikom koja odgovara srbiji ali i hrvatskoj...Velika vecina ovde ljudi sto pisu fakat pisu a zive veze nemaju jer ocigledno nisu u toku..Znaci zapamti ovo za sva vremena za svaki milion koji nasa drzava izveze mi uvezemo 14, e sad se vi pitajte sto smo mi kao drzava u velikim govnima...
:thumbup:
Potpisujem!
chuchumbamayumbe

#182 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by chuchumbamayumbe »

Ja opet kazem, kakav je to zakon prema kojem ce poskupiti i proizvodi koje BiH uopste ne proizvodi, nego nabavlja iz izvoza?!
Kakav apsurd!
chuchumbamayumbe

#183 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by chuchumbamayumbe »

A da li znas kako su "oni" svoje zastitili, a kako "nasi" hoce da zastite "nase"?!?!
Cini mi se da i ti spadas u one koji ne znaju sta pisu...
Banksy

#184 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Banksy »

Džaba im zakon. Ne jede pitu ko ima, već ko je naučio.
tatjanamster

#185 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by tatjanamster »

kockica_kockica wrote:
tatjanamster wrote:kockice, de nemoj me sad razočarati....
tajci kupujem i ja neke domace proizvode.. ali ako nesto ne valja onda ne valja i gotovo... i nema to veze sa tim ciji je proizvod vec kakav je.. ako dam novac za nesto, ocekujem barem toliko da to ima nekakav ukus, da moze stajati duze od jednog dana u frizideru i da pri tome ne mjenja ukus, i da kad jedem ne nalazim kojesta u tome :)

nema veze, nek je ukusno :D
ljubi Tajči :kiss:

PS. Kakve ste vi to sreće ljudi da vas baš potrefi pokvaren proizvod :? :? :?
Nikad mi se do sada nije to dogodilo.. :-?

;-) ;-) ;-)
samo malo

#186 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by samo malo »

Iz prve ruke, od sutra gore idu cijene u Vindiji, zaposlenici (sve redom Bosanci, jelte) vec strahuju zbog gubitka radnih mjesta.

Zakon po mjeri gradjana.
samo malo

#187 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by samo malo »

Ja bi zamolio vas patriote izdaleka da se manete ove i slicnih tema.

Bezobrazni ste koliko ste teski.
MELBOURNE_SARAJEVO

#188 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by MELBOURNE_SARAJEVO »

samo malo wrote:

Ja bi zamolio vas patriote izdaleka da se manete ove i slicnih tema.

Bezobrazni ste koliko ste teski.
E momcicu mislim da sam puno blize centru grada nego ti??Jedino ako ti je Cobanija dijaspora ili mozda ako si iz hadzica pa ti je to daleko.....
Ne pada mi na pamet

#189 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Ne pada mi na pamet »

chuchumbamayumbe wrote:Ja opet kazem, kakav je to zakon prema kojem ce poskupiti i proizvodi koje BiH uopste ne proizvodi, nego nabavlja iz izvoza?!
Kakav apsurd!
Gdje si to procitao?
mimiikimi

#190 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by mimiikimi »

Twinkleminklensson wrote:Postavke i tvrdnje su ti pogrešne,smanji frustraciju i popij jedan preminger :) Thomas
kad smo kod nekvalitetnih proizvoda eh ovaj je na top listi prvi
munevera44

#191 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by munevera44 »

Danas bila u Merkatoru i onako u prolazu trgovci govore o novim cijenama Dukat proizvoda......
E jesu me nasikirali, :lol:
pustopoljina

#192 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by pustopoljina »

mimiikimi wrote:
Twinkleminklensson wrote:Postavke i tvrdnje su ti pogrešne,smanji frustraciju i popij jedan preminger :) Thomas
kad smo kod nekvalitetnih proizvoda eh ovaj je na top listi prvi
sigurno nije.
na listi nekvalitetnih proizvoda se preminger ne nalazi.
lopta

#193 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by lopta »

samo malo wrote:Ako ja kupujem Vindijino ili Alpsko mlijeko, to je samo moja stvar. Mogu mu povecati cijenu 200%, ja cu ga opet kupovati. A sirotinja koje je u drzavi sve vise
Cirkus si.....hajd' nam jos malo o sirotinji.

Sto se tice proizvoda iz Hrvatske ili Srbije, iz Srbije treba potpuno zabraniti svaku trgovinsku razmjenu, sa Hrvatskom izjednaciti i to je to.
mimiikimi

#194 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by mimiikimi »

pustopoljina ma nemoj bolan,jasta da jest ruku na srce :D
pustopoljina

#195 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by pustopoljina »

to si ti bio gladan :D
Sargan

#196 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Sargan »

Veoma los zakon. Ja da se pitam udario bih carine proizvodima iz Srbije i Hrvatske jedno najmanje 200% i vise pa ko hoce da kupuje mlijeko iz Varazdina pored nasega bosanskoga neka izvoli. Tako je i sa pivom, cigarama, i svim ostalim.

Notorna je laz da nasi proizvodjaci ne mogu pokriti BH-trziste. Pa nismo mi Kina da nas ima toliko. Problem jer SAMO POLITICKI jer 95% srba koji se nesto pitaju u BiH radi za interese Srbije, 87% hrvata za interese hrvatske a 73% bosnjackih predstavnika radi za interese onih koji im vise daju para pa taman do bio Ratko Mladic ili Tihomir Blaskic (vecinom se prodaju hrvatskoj). Posavina i dolina Neretve mogu hraniti tri BiH a ne jednu, o mesu i mlijeku da ne pricam.

Kupujem sto je moguce vise nase proizvode (u 90% slucajeva nemam problema naci BiH proizvod ako se zelim potruditi 5 minuta ekstra a ne kao konj za izvadjenim ocima odmah na juris na prvi proizvod samo zato jer stoji u mercatoru ili ga je neka kurva iz Beograda reklamirala na tv) i evo ni meni ni mojoj familiji nista ne hvali. Zivi zdravi i debeli!

KUPUJMO DOMACE A NJIHOVO BOJKOTUJMO!

P.S.
Zar nije zalosno da u Mercatoru nema sljiva iz Gradacca a ima iz Subotice? Pa ne bi je kupio iz Subotice da je pola marke i to deset boca! NECU! Bio jednom budala u zivotu prije 1992 i nikada vise. Kada dva kilometra od granice sa BiH u Hrvatskoj bude nasega mlijeka, sira i piva onda cu MOZDA rasmisliti da kupim Ozujsko, Vindijin sir i slicno. A do tada mi nista nesmeta uz burek popiti jogurt iz Gradasca, uz kahu sok iz Doboja i drmnuti jednu lozu iz Citluka.
Sargan

#197 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Sargan »

Nisam nikada cuo za grad Kozarska Dubica pa tako ne znam nista o tome. U Bosanskoj Dubicu si bio proslo ljeto.

Ti nemas pojma sta pricas i ocigledno si prespavao zadnjih 17 godina. BiH je po ekonomskom okupaciom susjedne dvije drzave bas kao sto je i bila pod vojnom devedesetih godina. Ali da im se kada je nas naros slijep kod ociju pa nam ne valja pivo koje je medju 20 najboljih na svijetu, ne valja nam jer je sa Bistrika ali nam valja Ozujsko jer heeeeej Davor Suker ga pije a on je jao so coooool. Da ne pricam o mlijecnim proizvodima. Jogurt iz Gradacca je za one Vindijine Edin Dzeko!!!!

BOJKOT BOJKOT I SAMO BOJKOT!
pustopoljina

#198 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by pustopoljina »

ako bi se zabranio uvoz robe,mislis ti da bi to pokrenulo nasu proizvodnju?
ja ne mislim.
mislim da bi onda nasi drzali monopol,nabijali cijene,prodavali sve goru i goru robu.svercali pa samo pakirali u bosni...
oduvijek mi je bila neshvatljiva pojava "novi restoran"-otvaranje-napucano,cisto,usluga ljubazna,cijene prihvatljive,porcija masala...
i onda se samo zapusti,porcije jadne,cijene previsoke,konobari k'o zombiji,prljavi stolnjaci...kao da niko ne zeli ostati generacijama odlican restoran.
ako bi ovi nasi proizvodjaci ostali sami na trzistu...mislim da bi to bilo katastrofalno po potrosace tj.nas.
favoriziranje domaceg,kampanje za kupovinu domaceg (sto je sad u hrvatskoj aktuelno),davanje nagrada za kvalitet,lupanje nekakvih pecata da bi se taj kvalitet ozvanicio-to da.
ali ne bojkot.
nasi proizvodjaci moraju imati konkurenciju,inace cemo jesti losu hranu,sjediti na losem namjestaju itd.
kod nas ima jedan djecak-ide od vrata do vrata i prodaje povrce iz basce. nema on puno,ali sve sto ponese proda-vidis da je iz basce,donese ti na vrata-nema sanse da ne kupis.mogu nasi proizvodjaci biti konkurentniji,ima tu mjesta...ali nece.neki dan gledam u hoferu-lisicarke iz srbije(400g oko 5 eur)...to su gljive koje se,koliko ja znam,ne mogu uzgajati,samo se sakupljati mogu...znam da su nase sume pune lisicarki-to niko ziv ne bere,osim za vlastite potrebe.
nemaju ljudi ideje ili volje...ne moram ja bosanski proizvod kupiti samo zato sto sam patriota,sto ja to ne bih kupila jer je prirodnije,bolje od drugih? konkurencija ih samo moze poboljsati.
samo malo

#199 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by samo malo »

Hajde ba, sta se raspravljate sa ogranicenim ljudima.

Svi bi oni gOnjali patriotizam ali preko tudjih ledja, jer su svoja vec obezbjedili.
kijameta

#200 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by kijameta »

Lud i ponosan wrote:
Sargan wrote:Veoma los zakon. Ja da se pitam udario bih carine proizvodima iz Srbije i Hrvatske jedno najmanje 200% i vise pa ko hoce da kupuje mlijeko iz Varazdina pored nasega bosanskoga neka izvoli. Tako je i sa pivom, cigarama, i svim ostalim.

Notorna je laz da nasi proizvodjaci ne mogu pokriti BH-trziste. Pa nismo mi Kina da nas ima toliko. Problem jer SAMO POLITICKI jer 95% srba koji se nesto pitaju u BiH radi za interese Srbije, 87% hrvata za interese hrvatske a 73% bosnjackih predstavnika radi za interese onih koji im vise daju para pa taman do bio Ratko Mladic ili Tihomir Blaskic (vecinom se prodaju hrvatskoj). Posavina i dolina Neretve mogu hraniti tri BiH a ne jednu, o mesu i mlijeku da ne pricam.

Kupujem sto je moguce vise nase proizvode (u 90% slucajeva nemam problema naci BiH proizvod ako se zelim potruditi 5 minuta ekstra a ne kao konj za izvadjenim ocima odmah na juris na prvi proizvod samo zato jer stoji u mercatoru ili ga je neka kurva iz Beograda reklamirala na tv) i evo ni meni ni mojoj familiji nista ne hvali. Zivi zdravi i debeli!

KUPUJMO DOMACE A NJIHOVO BOJKOTUJMO!

P.S.
Zar nije zalosno da u Mercatoru nema sljiva iz Gradacca a ima iz Subotice? Pa ne bi je kupio iz Subotice da je pola marke i to deset boca! NECU! Bio jednom budala u zivotu prije 1992 i nikada vise. Kada dva kilometra od granice sa BiH u Hrvatskoj bude nasega mlijeka, sira i piva onda cu MOZDA rasmisliti da kupim Ozujsko, Vindijin sir i slicno. A do tada mi nista nesmeta uz burek popiti jogurt iz Gradasca, uz kahu sok iz Doboja i drmnuti jednu lozu iz Citluka.
Pricas laicki i krajnje subjektivno...

Ne mozes reci da Srbi iz Kozarske Dubice vise potenciraju Srbijanske mlijecne proizvode (Jer proizvode domace), niti mozes reci da Srbi iz Banjaluke radije piju Jelen, nego Nektar ( mada je Nektar dozivio blamazu pravljenjem lose pive, pa skoro da su i propali, ali evo nesto se batrgaju)... Stvar je samo u kvalitetu pojedinih proizvoda i ne znam kada ce takvi kao ti to jednom zauvijek shvatiti. Da, postoje odredjeni lobiji koji stite ove, ili one, ali narodu je jedino relevantan UKUS, KVALITET, CIJENA, a ne odakle je to nesto...
Dalje, uvoz se ne moze ograniciti i to je suludo pricati o tome, jer opet se ulazi u malo siru ekonomsku debatu i ova tvoja izjava nema realnog uporista, niti ce kad biti usvojena. T
voja licna stvar je koji ces proizvod birati, a na nasim politicarima je da stvore ambijent i svijest u kojoj cemo svi mi radije kupiti nase jer je bolje, zdravije, jeftinije... A sto se tice poljuprivredne proizvodnje u BIH, ni prije rata kolicine koje se proizvode nisu bile dovoljne da podmire trziste i mi ne mozemo praviti samo za nas, jer ne posjedujemo sve potrebne resurse. Ti izgleda jos zivis u doba socijalizma i Titove drzave, cija privreda je bila uoci rata u potpunom rasulu UPRAVO zbog ekonomske politike koja je godinama sprovodjena.
P.S. Pomalo je neozbiljno uvlaciti u temu "kurve" iz Beograda ( :? :? ) i spominjati nekog Mladića i Blaškića, mjesas kruske i jabuke i hoces neko da uvazi tvoje misljenje. Osjecanja ostavi u krugu porodice, ili na temama koje to podrazumijevaju, a ovdje se ipak raspravlja iz nekog drugog ugla.
Ekonomista halo,ako nisi znao ekonomija i politika idu uvijek pod ruku. Da li mislis da je odbijanje prodaje banjalucke pivare sarajevskoj pivari ekonomska ili politicka odluka :? :?
Jebe se meni za ukus i kvalitet i za cijenu,ako cu sponzorisati one sto su mi ubijali porodicu i one sto bi mi ubijali porodicu. Govorimo o Bosni,trebas to u svojim ekonomskim analizama uzeti u obzir.Znaci,pod jedan pri analizi trzista,uzmi u obzir da ogroman dio potencijalnih kupaca,razmislja kao ja i da je to razmisljanje faktor pa onda tek ides pod dva.
Post Reply