Slaveni
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Blaka
#176 Re: Slaveni
Hoću da kažem da su Bošnjaci već definisani u čitavom svijetu kao Slaveni, mnogi narodi bi željeli to da budu ali nisu, a mi jesmo, htjeli to ili ne. Ne može se sad organizovati referendum šta hoćemo da budemo, zbog nekih dnevnopolitičkih razmišljanja političkih diletanata. I većina finaca se smatra vikinzima, ali ih tako ne smatraju u ostatku svijeta, jer to nisu uspjeli dokazati. Dakle, pravo je na mojoj strani 
-
Shoshana
#177 Re: Slaveni
Kakvi crni Finci koji se smatraju Vikinzima? Finci se ne smatraju Vikinzima, i vikinzi nisu niti narod, niti etnicka skupina...Blaka wrote:Hoću da kažem da su Bošnjaci već definisani u čitavom svijetu kao Slaveni, mnogi narodi bi željeli to da budu ali nisu, a mi jesmo, htjeli to ili ne. Ne može se sad organizovati referendum šta hoćemo da budemo, zbog nekih dnevnopolitičkih razmišljanja političkih diletanata. I većina finaca se smatra vikinzima, ali ih tako ne smatraju u ostatku svijeta, jer to nisu uspjeli dokazati. Dakle, pravo je na mojoj strani
Dalje, cinjenica da svijet nekoga nekako smatra - ne znaci apsolutno nista. Isto kao sto svijet smatra Engleze Germanskim narodom, a svaki posten Englez bi ti oko za to iskopao
Da bi se izbjegli nesporazumi (bar kada se mijesaju razliciti izvori iz razlicith disciplina) bilo bi dobro da - kada se prica o genetici da se koristi termin 'populacija' a ne narod. Narod, u tom smislu rijeci = masa ljudi, a niposto neka kulturoloska pripadnost jednoj odredjenog grupi.
- Blaka
#178 Re: Slaveni
E tu sam te čekao, po igenei vikinzi jesu narod, isto kao i iliri kod nas, s tim da iliri nemaju svoj jezik i pismo. A nisi upoznata sa situacijom tamo, mnogi njihovo "naučnici" su dokazivali da su oni vikinzi, odnosno starosjedioci u Evropi, a ne došljaci iz Azije,što je razumljivo, ali ih niko šljivio ni pet posto. Evo po "igenei" oni ispadoše vikinzi 70 %, na osnovu nekoliko desetina uzoraka dnk, ali ja mislim da im je to sve džaba. Možda si ti u pravu da svako treba biti ono kako se "osjeća", ali to vrijeme još nije došlo u ovakvom svijetu.Shoshana wrote:Kakvi crni Finci koji se smatraju Vikinzima? Finci se ne smatraju Vikinzima, i vikinzi nisu niti narod, niti etnicka skupina...Blaka wrote:Hoću da kažem da su Bošnjaci već definisani u čitavom svijetu kao Slaveni, mnogi narodi bi željeli to da budu ali nisu, a mi jesmo, htjeli to ili ne. Ne može se sad organizovati referendum šta hoćemo da budemo, zbog nekih dnevnopolitičkih razmišljanja političkih diletanata. I većina finaca se smatra vikinzima, ali ih tako ne smatraju u ostatku svijeta, jer to nisu uspjeli dokazati. Dakle, pravo je na mojoj straniOvo je kao kad bi rekao da se Italijani smatraju obucarima
![]()
Dalje, cinjenica da svijet nekoga nekako smatra - ne znaci apsolutno nista. Isto kao sto svijet smatra Engleze Germanskim narodom, a svaki posten Englez bi ti oko za to iskopaoIli Romi, koje svijet uopste ne smatra narodom.... MIslis li da su Romi manje narod samo zato sto im se zastava ne viori pred UN? Sve je to politika, i to veoma losa politika.
Da bi se izbjegli nesporazumi (bar kada se mijesaju razliciti izvori iz razlicith disciplina) bilo bi dobro da - kada se prica o genetici da se koristi termin 'populacija' a ne narod. Narod, u tom smislu rijeci = masa ljudi, a niposto neka kulturoloska pripadnost jednoj odredjenog grupi.
Last edited by Blaka on 04/07/2009 20:44, edited 1 time in total.
-
Shoshana
#179 Re: Slaveni
Kad bude Igenea pisala istoriju - bice takoBlaka wrote:E tu sam te čekao, po igenei jesu isto, kao i iliri kod nas, s tim da iliri nemaju svoj jezik i pismo. A nisi upoznata sa situacijom tamo, mnogi njihovo "naučnici" su dokazivali da su oni vikinzi, odnosno starosjedioci u Evropi, a ne došljaci iz Azije,što je razumljivo, ali ih niko šljivio ni pet posto. Evo po "igenei" oni ispadoše vikinzi 70 %, na osnovu nekoliko desetina uzoraka dnk, ali ja mislim da im je to sve džaba. Možda si ti u pravu da svako treba biti ono kako se "osjeća", ali to vrijeme još nije došlo u ovakvom svijetu.Shoshana wrote:Kakvi crni Finci koji se smatraju Vikinzima? Finci se ne smatraju Vikinzima, i vikinzi nisu niti narod, niti etnicka skupina...Blaka wrote:Hoću da kažem da su Bošnjaci već definisani u čitavom svijetu kao Slaveni, mnogi narodi bi željeli to da budu ali nisu, a mi jesmo, htjeli to ili ne. Ne može se sad organizovati referendum šta hoćemo da budemo, zbog nekih dnevnopolitičkih razmišljanja političkih diletanata. I većina finaca se smatra vikinzima, ali ih tako ne smatraju u ostatku svijeta, jer to nisu uspjeli dokazati. Dakle, pravo je na mojoj straniOvo je kao kad bi rekao da se Italijani smatraju obucarima
![]()
Dalje, cinjenica da svijet nekoga nekako smatra - ne znaci apsolutno nista. Isto kao sto svijet smatra Engleze Germanskim narodom, a svaki posten Englez bi ti oko za to iskopaoIli Romi, koje svijet uopste ne smatra narodom.... MIslis li da su Romi manje narod samo zato sto im se zastava ne viori pred UN? Sve je to politika, i to veoma losa politika.
Att ga i vikingar znaci ici u 'vikinge' sto bi kod nas otprilike odgovaralo izrazu 'ici u hajduke'.... Od svih nordijskih naroda - ako ima iko da nije isao u vikingar - onda su to Finci... Cuj Vikinzi narod... Eki, ja nisam upoznata sa situacijom
Ajoj.... kuku meni... Igenea kaze da su vikinzi narod
Zalosna mi majka nije ...
Hajde, evo ti adresa Instituta istorije na Univerzitetu u Stockholmu, pa pitaj njih sta su vikinzi... [email protected] ja ne mogu......od smijeha
Ovo me podsjeca na onaj cuveni vic kada Amerikanci pitaju Svedjane imajul' oni problema sa vikizima kao sto Ameri imaju sa Indijancima
- Blaka
#180 Re: Slaveni
Pa ovdje je glavni argument onih koji tvrde da Bošnjaci nisu Slaveni to istraživanje, ne moraš meni objašnjavati, već njima, ja znam da je igenea glupost
Evo pogledaj:
http://www.igenea.com/index.php?content=49a&id=15
Evo pogledaj:
-
Shoshana
#181 Re: Slaveni
Ama nije, brate... Ja, evo, tvrdim da Bosnjaci nisu Slaveni, nego su Bosnjaci Bosnjaci.Blaka wrote:Pa ovdje je glavni argument onih koji tvrde da Bošnjaci nisu Slaveni to istraživanje, ne moraš meni objašnjavati, već njima, ja znam da je igenea glupost![]()
Evo pogledaj:
Isto tako tvrdim da je 'narod' (narod u smislu etnicki i kulturno homogene grupe) socijalna kategorija, te da ne postoje geni za 'narode'. Isto tako tvrdim da ne postoji etnicka i homogena grupa koja se zove Slaveni. POstoje samo slavenski jezici. Dalje tvrdim da od 'naroda' u Bosni postoje Bosnjaci, Srbi i Hrvati, a ne postoje Sloveni. Isto tako tvrdim da (ovo tek da ne bude zabune) da Bosnjaci nisu ni Iliri, niti bilo koji od 'istorijskih grupacija koje Stari Grci ili Stari Rimljani zovu ovako ili onako" . Ne kazem da ti narodi nisu postojali, niti da nisu bili 'narodi' (dakle da su bili jedna homogena grupa koja je sebe dozivljavala onako kako mi dozvljavamo narode - ja to ne znam, bas kao ni ti). Od prije kojih 35000-40000 godina, kada su se prvi ljudi naselili u Evropu, stanovnistvo se mijesalo. MI smo produkt svig tih ljudi koji su tu zivjeli hiljadama godina. Od onog pecinskog, do onog sto je dosao sa stepa.
Kakvi crni Slaveni, kakvi crni Iliri....
-
latinalover
#182 Re: Slaveni
pricam s jednim bosanskim "hrvatom" na FB, i govori mi kako je Bosna bila dio hrvatske kraljevine ,kako je hrvatska nastala prije Bosne..kako nam je Filipovic napricao bajke...
a nije svjestan da se najvise ispiranja mozga desava bas u njegovoj sredini...
ja veze sa istorijom nemam..al ne vjerujem ni ovakvim poput ove osobe sto mi rece sve ovo..
to je dokaz da su konstantno trovani nacionalizmom...
a nije svjestan da se najvise ispiranja mozga desava bas u njegovoj sredini...
ja veze sa istorijom nemam..al ne vjerujem ni ovakvim poput ove osobe sto mi rece sve ovo..
to je dokaz da su konstantno trovani nacionalizmom...
-
civis
#183 Re: Slaveni
Shoshana wrote:Ama nije, brate... Ja, evo, tvrdim da Bosnjaci nisu Slaveni, nego su Bosnjaci Bosnjaci.Blaka wrote:Pa ovdje je glavni argument onih koji tvrde da Bošnjaci nisu Slaveni to istraživanje, ne moraš meni objašnjavati, već njima, ja znam da je igenea glupost![]()
Evo pogledaj:
Isto tako tvrdim da je 'narod' (narod u smislu etnicki i kulturno homogene grupe) socijalna kategorija, te da ne postoje geni za 'narode'. Isto tako tvrdim da ne postoji etnicka i homogena grupa koja se zove Slaveni. POstoje samo slavenski jezici. Dalje tvrdim da od 'naroda' u Bosni postoje Bosnjaci, Srbi i Hrvati, a ne postoje Sloveni. Isto tako tvrdim da (ovo tek da ne bude zabune) da Bosnjaci nisu ni Iliri, niti bilo koji od 'istorijskih grupacija koje Stari Grci ili Stari Rimljani zovu ovako ili onako" . Ne kazem da ti narodi nisu postojali, niti da nisu bili 'narodi' (dakle da su bili jedna homogena grupa koja je sebe dozivljavala onako kako mi dozvljavamo narode - ja to ne znam, bas kao ni ti). Od prije kojih 35000-40000 godina, kada su se prvi ljudi naselili u Evropu, stanovnistvo se mijesalo. MI smo produkt svig tih ljudi koji su tu zivjeli hiljadama godina. Od onog pecinskog, do onog sto je dosao sa stepa.
Kakvi crni Slaveni, kakvi crni Iliri....
Pa da, Bošnjaci su Bošnjaci/Bosanci, potomci onih koji su ovdje, u Bosni, na ovim prostorima uvijek živjeli i mješali se sa drugima koji su dolazili i prolazili. Bošnjaci su narod/nacija koji živi najvećim dijelom u Bosni i Hercegovini, i BiH im je matična zemlja. Osim u BiH, značajan broj Bošnjaka živi u Sandžaku, Evropi, Turskoj i svijetu. Također, vole svoju Bosnu i za nju navijaju u fudbalu
Bošnjaci nisu došli, a na to ukazuju ova genetska istraživanja (koja se ne smiju zloupotrebljavati). Međutim, geni ne formiraju narode/nacije niti to čini vjera, nego se pripadnost naciji temelji na osjećaju i slobodnoj volji ali to, također, ne znači (usput rečeno) da se možeš proglasiti Rumunom i tražiti dio Bosne za Rumuniju.
Moram priznati da mi je malo glupo što u Bosni objašnjavam ko su i šta su Bošnjaci.
- Bosanac sa dna kace
#184 Re: Slaveni
zonbirile wrote:ja šege na 10000 stranica i desetine teme,uvijek ista crvena nit.MI Bošnjaci nismo Slaveni.Mene radi možete biti i Finci,ali brate @bsdk,@r88 recite mi ko ste.
jasno????
-
zonbirile
#185 Re: Slaveni
--------------------------------Bosanac sa dna kace wrote:zonbirile wrote:ja šege na 10000 stranica i desetine teme,uvijek ista crvena nit.MI Bošnjaci nismo Slaveni.Mene radi možete biti i Finci,ali brate @bsdk,@r88 recite mi ko ste.![]()
![]()
![]()
![]()
jel ti trebam nacrtat da tvrdim da smo neupitno S-L-A-V-E-N-I????? i da je upotreba geneteskog istrazivanja u domenu drustvenih nauka jedno cisto sranje
jasno????
ok. iz dosadašnjeg pisanja ne bi se reklo.
-
Ilirski vitez
#186 Re: Slaveni
kad su ove prostore zauzeli Rimljani poceli su sa romanizacijom pa cak i kada je taj proces dostigao svoj maximum Iliri nisu prestajali biti Iliri i postali nesto drugo samo zbog jezika.
isto tako kada su Slaveni uz milost Avara zavladali ovim podrucjem i nametnuli slavenski govor , stanovnisto nije samo zbog jezika prestalo biti ilirsko vec je to ostalo do dana danasnjeg.
Bosna je vecinski ilirska po krvi a po jeziku slavenska. Uostalom mi nas jezik vise i ne oznacavamo kao "slavjanski" vec kao Bosanski a dobio je ime po narodu i zemlji Bosni a Bosna je ime ILIRSKOG porijekla.
isto tako kada su Slaveni uz milost Avara zavladali ovim podrucjem i nametnuli slavenski govor , stanovnisto nije samo zbog jezika prestalo biti ilirsko vec je to ostalo do dana danasnjeg.
Bosna je vecinski ilirska po krvi a po jeziku slavenska. Uostalom mi nas jezik vise i ne oznacavamo kao "slavjanski" vec kao Bosanski a dobio je ime po narodu i zemlji Bosni a Bosna je ime ILIRSKOG porijekla.
-
oldplague
#187 Re: Slaveni
Prestanite bulazniti o tim Slavenima i Ilirima. Brukate se, jednostavno.
-
zonbirile
#188 Re: Slaveni
---------------------------------oldplague wrote:Prestanite bulazniti o tim Slavenima i Ilirima. Brukate se, jednostavno.
tako je profesore,važan je gard kao ono u aprilu i prijemu Hrvatske u NATO.Znaš li sada da BiH nije u NATO-u,a Hrvatska jest.
-
oldplague
#189 Re: Slaveni
Nema za tebe nade, zar ne? Ne samo da ne znaš brzo čitati, već ni sa odgodom. Glup si, nepismen i sjaši mi. OK?zonbirile wrote:---------------------------------oldplague wrote:Prestanite bulazniti o tim Slavenima i Ilirima. Brukate se, jednostavno.
tako je profesore,važan je gard kao ono u aprilu i prijemu Hrvatske u NATO.Znaš li sada da BiH nije u NATO-u,a Hrvatska jest.
- Blaka
#190 Re: Slaveni
Ilirski vitez wrote:kad su ove prostore zauzeli Rimljani poceli su sa romanizacijom pa cak i kada je taj proces dostigao svoj maximum Iliri nisu prestajali biti Iliri i postali nesto drugo samo zbog jezika.
Ovo je smiješno, ja ne znam gdje ti živiš, nikad nisam čuo da je neko u svojoj porodici prenosio sa koljena na koljeno da je Ilir
I šta, Iliri su se suprostavili Rimljanima koji su tad bili najveća sila na svijetu i sačuvali svoj jezik, a nisu ga uspjeli sačuvati od Slavena, kojima je trebala milost Avara da zagospodare ovim područjem
Ne zna se porijeklo imena Bosna ni Bošnjak, uostalom kao ni Srbin i Hrvat, da je ilirsko to su samo naklapanja, vjerovatnije je da je slavensko. Nije postojalo za vrijeme Rimljana, a u dokumentima se pominje tek u 10 vijeku. Prije toga se pominje Sklavinija, što označava slavensku državu. Problem sa imenom Bosna, kao i susjednih država i naroda je taj što pokušavaju da nađu neki "sveti" naziv u dubokoj prošlosti, a ta imena su vjerovatno nastala na veoma jednostavan ili čak banalan način. Recimo, iz jedne veće slavenske zajednice ili plemena se odvoji grupa, formiraju naselje i vremenom se ta zajednica uvećava. Ostali ih zovu po vođi neobičnog imena ili nadimka i to ime tako i ostane kroz neko vrijeme. Bilo je vjerovatno puno takvih zajednica, ali je ovo ime je ostalo do današnjeg dana, dok su druga izumrla.
-
Ilirski vitez
#191 Re: Slaveni
vjerovatnije je da je slavenskog porijekla!?!?
dovidjenja
dovidjenja
- Bosanac sa dna kace
#192 Re: Slaveni
imas li uopste pojma kolko je ljudi samo tokom osmanske vladavine doslo u Bosnu i iz kojih dijelova svijeta, prije svega iz Madjarske i Poljske, pa onda Arapi, Turkmeni-Juruci, pa Cerkezi itd..... to je samo za vrijeme osmanske vladavine, a baska prije toga ili poslije za vrijeme Austro-Ugarske....haj nadji ijedan spomen Ilirima prije 19.vijeka gdje ih se oznacava kao razlicite od SlavenaIlirski vitez wrote:vjerovatnije je da je slavenskog porijekla!?!?![]()
dovidjenja
- Blaka
#193 Re: Slaveni
Pa ne znam ni šta tražiš na ovoj temiIlirski vitez wrote:vjerovatnije je da je slavenskog porijekla!?!?![]()
dovidjenja
Otvori brate temu o ilirima pa tamo iznesi svoje stavove, a ne svako malo ovdje da upadaš. Imaš valjda o čemu pisati, o Batonu i njegovom ustanku, pa kad su žene sa djecom izvršile kolektivno samoubistvo, da im ne bi rimski vojnoci "čivša motre", jel se tako kaže na ilirskom?!
-
Ilirski vitez
#194 Re: Slaveni
ja ne znam sta ces ti uopce na forumu, nabavi sebi dobru pusku, stavi je na rame i priključi su " Slavjanskom sojuzu" (tako nesto) i marsiraj sa svojom slavenskom bracom po Petersburgu i Moskvi.
sto se mene tice, mozda sam to negdje rekao ali evo opet, ko god kaze da su Bosnjaci Slaveni ( ne samo po jeziku) neprijatelj je Bosne i treba ga kao tumor odstranit da ne ugrozi ostatak organizma.
. neka....
sto se mene tice, mozda sam to negdje rekao ali evo opet, ko god kaze da su Bosnjaci Slaveni ( ne samo po jeziku) neprijatelj je Bosne i treba ga kao tumor odstranit da ne ugrozi ostatak organizma.
vidi ti Sklavusa, poceo sa ironijom sluzitiImaš valjda o čemu pisati, o Batonu i njegovom ustanku, pa kad su žene sa djecom izvršile kolektivno samoubistvo, da im ne bi rimski vojnoci "čivša motre", jel se tako kaže na ilirskom?!
-
zonbirile
#195 Re: Slaveni
------------------------------------------Ilirski vitez wrote:ja ne znam sta ces ti uopce na forumu, nabavi sebi dobru pusku, stavi je na rame i priključi su " Slavjanskom sojuzu" (tako nesto) i marsiraj sa svojom slavenskom bracom po Petersburgu i Moskvi.
vidi ti Sklavusa, poceo sa ironijom sluzitiImaš valjda o čemu pisati, o Batonu i njegovom ustanku, pa kad su žene sa djecom izvršile kolektivno samoubistvo, da im ne bi rimski vojnoci "čivša motre", jel se tako kaže na ilirskom?!. neka....
ako nisu Slaveni šta su,čovjeće reci više.Da nisu sa planeta Mamlec,kao i Alf.
-
Urlanje dozvoljeno
#196 Re: Slaveni
eto oni stanovnici bosne koji se ne smatraju slavenima nek se neizjasnjavaju kao bosnjaci, srbi, hrvati, bosanci...
mislim dokle cemo se prepirati sta smo ko smo? isto pocinje kao u hrvatskoj... tamo je slavenizam toliko omrzen da sada izmisljaju da su iliri, iranci, goti itd... mislim idiotizam na djelu...
no, naravno da se ljudi identifikuju sa jezikom. tako je bilo i bice zauvijek... ako je bosanski slavenski jezik, onda je onaj kome je to maternji jezik i slaven... mislis da su germanski i romanski narodi drukcije nastajali od slavenskih?
ma i njemci su njemci zbog jezika. i englezi su englezi zbog jezika (znamo da su i nastanak ovih naroda zasluzni ljudi germanske skupine) ili jos drasticniji primjer, rumuni su romani po jeziku, jer je rumunjski romanski jezik, ali rumunju nikad nisu bili romani po etnickom sastavu, to su vise slaveni ili turci.
svi jezici na balkanu (osim albanskog, rumunskog, grckog i turskog) su slavenskog porijekla i logicno je da se narodi tih drzava gdje se pricaju ti jezici mahom slaveni... nema tu izmisljanja tople vode
ugodan dan dragi slaveni...
mislim dokle cemo se prepirati sta smo ko smo? isto pocinje kao u hrvatskoj... tamo je slavenizam toliko omrzen da sada izmisljaju da su iliri, iranci, goti itd... mislim idiotizam na djelu...
no, naravno da se ljudi identifikuju sa jezikom. tako je bilo i bice zauvijek... ako je bosanski slavenski jezik, onda je onaj kome je to maternji jezik i slaven... mislis da su germanski i romanski narodi drukcije nastajali od slavenskih?
ma i njemci su njemci zbog jezika. i englezi su englezi zbog jezika (znamo da su i nastanak ovih naroda zasluzni ljudi germanske skupine) ili jos drasticniji primjer, rumuni su romani po jeziku, jer je rumunjski romanski jezik, ali rumunju nikad nisu bili romani po etnickom sastavu, to su vise slaveni ili turci.
svi jezici na balkanu (osim albanskog, rumunskog, grckog i turskog) su slavenskog porijekla i logicno je da se narodi tih drzava gdje se pricaju ti jezici mahom slaveni... nema tu izmisljanja tople vode
-
Ilirski vitez
#197 Re: Slaveni
jesil to ti Vuce Karadzicu?
- Blaka
#198 Re: Slaveni
Je li ti vidiš da nisi normalan?Ilirski vitez wrote:
Idi liječi se, i to pod hitno
- Van Halen
#199 Re: Slaveni
Po tebi su onda svi stanovnici latinske Amerike Šapnci jer govore španski jezik. Jezik ne određuje porijeklo naroda.Urlanje dozvoljeno wrote:eto oni stanovnici bosne koji se ne smatraju slavenima nek se neizjasnjavaju kao bosnjaci, srbi, hrvati, bosanci...
-
zonbirile
#200 Re: Slaveni
-----------------------------------Blaka wrote:Je li ti vidiš da nisi normalan?Ilirski vitez wrote:
Idi liječi se, i to pod hitno
da proba u G.Bukovici,svjež zrak,domaća hrana,a sve istomišljenici,baš me interesuje šta oni misle o temi.I.Vitez-u javi nam se obavezno.