Nova Jugoslavija?

Post Reply
detroit-mercy

#176 Re: Nova Jugoslavija?

Post by detroit-mercy »

Vjeruj me da po pojedincima nikada ne bih sudio jednom narodu, ali da u tome nardu preovladava neko drugo vidjenje svega ovoga vise je i malome djetetu jasno. Jos nema jasne osude zlocina sa te strane, to sto radi Natasa Kandic i Sonja Biserko je daleko od generalnog pulsa naroda, koji ih u velikoj vecini smatra kurvama i Americkim dupeliscima. Jer da nije tako, da je generalni puls toga naroda drugacija, pa rezolucija o Srebrenici bi prosla glat u skupstini Srbije.
Zar mislis da je Milan Lukic i takvi kao on proizvod nacionalne stranke, da bi se usadila takva mrznja u nekome potrebno je mnogo vise od par mjeseci vladavine nacionanih stranaka.
Na kraju, kamo srece da smo se mirno rastali (kao Cesi i Slovaci), pa da se sada mozemo normalno komunicirati bez ikakvih balasta proslosti.
detroit-mercy

#177 Re: Nova Jugoslavija?

Post by detroit-mercy »

Bivsa drzava je jednim dijelom i kriva za sve ovo, pa svi ti novi lideri su ili proistekli iz politickih struktura bivse drzave ili su odgojeni u tom bivsem sistemu. Vjeruj mi nisu pali sa Marsa, znaci skidati svu krivicu bivseg sistema za dogadjaje iz bliske proslosti je suludo. Drugo, slazem se da Srbija nije jedini krivac za rat, a da je najveci to je valjda vec svima jasno. Na kraju, kada kazes, islamske zemlje podrzavale muslimanske stranke onda dobro previdjas stvari. Jer uticaj jedne Saudijske Arabije ili Irana na dogadjaje u BiH se ne moze porediti sa uticajem Srbije. Samo mi reci kada su palili one zene i djecu po Visegradu, koliki je bio uticaj islamskih zemalja u Bosni. Ovdje misli u bilo kom smislu, materijalnom, tehnickom, ljudskom, i td.
Za kraj, da doda jednu stvar. Titu smatram, velikim politicarem koji je znao kako da vodi zemlju za zivota, medjutim uvijek se vracam na rijeci Henrija Kisindzera, koji kaze da su istinski lideri oni koji iza sebe ostave sistem koji ce ih nadzivjeti, odnosno nece propasti sa njihovom smrcu.
Ateista

#178 Re: Nova Jugoslavija?

Post by Ateista »

@detroit-mercy

Tesko je reci sta preovladava, ima svega, ali isto kao i ovdje, ne mozes reci da ovdje nema isto tako naiconalizma usmjerenog na srbe i jako puno ljudi koji nikad ne bi priznali ni jedan zlocin svog naroda. U principu se svodi na isto, nacionalista ima na svim stranama, samo svako to manje primijeti na svojoj strani, dok ja kao neutralan mogu to malo objektivnije vidjeti.

Za bivsu drzavu se slazem da nije bila savrsena. Imao je Tito gresaka to je cinjenica, najveca je sto nije poslao dovoljno zlocinaca na goli otok, jer su ti ocigledno jedva docekali ovu situaciju. Ima tu jos dosta stvari koje je mogao bolje da napravi, kojima bi se mozda mogle smanjiti sanse, ali sigurno m nije bio cilj da dodje do ovoga i glupo je njega kriviti za rat.
saibaba

#179 Re: Nova Jugoslavija?

Post by saibaba »

Ateista wrote:
detroit-mercy wrote: Ateista, de molim te elaboriraj me zbog cega je bio rat. Ja stvrno jos ne znam sto smo ratovali, jeli sto nas "Neko Zavadi", ili mozda nesto drugo. I licno, zar bi ti stvarno isao u bilo kakvu zajednicu sa Srbijom.
Rat je bio zbog toga sto se ovi odozgo nisu mogli dogovoriti kako da urede BiH, svako je vukao na svoju stranu, svaka nacionalna stranka je htjela svoje interese i to je preraslo u sukob. Da nas je neko zavadio, donekle i jeste, stranci su tu odigrali odlicnu ulogu, nadrealisti su to odlicno pokazali, bilo je to puno vise od zajebancije za narodne mase.

Sto se tice zajednice sa Srbijom ili bilo kojom drugom bivsom republikom, u ovoj situaciji ne bih jer vise nemamo druga Tita koji bi nas vodio i to vise ne bi bilo to.
Ono sto bih volio je da je Juga nastavila da postoji i da na vlasti nisu dosle nacionalne stranke i napravile sranja koja su napravila...
Nemaš ti ba pojma ...
Da te podsjetim ... Milošević nije bio nacionalista nego socijalista naslijednik KPJ - u ...
Jeste i Batu Živoinovića su prevarili stranci pa je otišao u četnike ....
hercegovac_pravi

#180 Re: Nova Jugoslavija?

Post by hercegovac_pravi »

sahan wrote:Mene ovo podsjeca na ono pitanje: moze li se jez ubiti guzicom? Moze ali tudjom!
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Svaka cast :thumbup: :thumbup: Nisam se ovako nasmijao ima pet godina :lol: :lol: :lol:
hercegovac_pravi

#181 Re: Nova Jugoslavija?

Post by hercegovac_pravi »

daxt wrote:
saibaba wrote:
daxt wrote:rusija ima svoje interese u bosni,putin je vec dao instrukcije :D
dao je i na kosovu pa ?
sta ce nam 2 miliona siptara? :lol: bosna je drugo
A treba vam 3.5 miliona Muslimana???? javi kad budes sanjao nesto drugo da se opet nasmijemo. :run:
Ateista

#182 Re: Nova Jugoslavija?

Post by Ateista »

saibaba wrote: Nemaš ti ba pojma ...
Da te podsjetim ... Milošević nije bio nacionalista nego socijalista naslijednik KPJ - u ...
To je isto kao kad kazu da je ono u Kini i Rusiji bio komunizam... :lol: :lol:
nineinchnails

#183 Re: Nova Jugoslavija?

Post by nineinchnails »

detroit-mercy wrote:Naravno, kada ta ista porodica tvrdi da neko mora da bude u vecini-glavni, da su imali pravo da njihove trupe rade sto su radile u BiH, da je Srebrenica jedna velika laz, da smo mi izmisljena nacija, da pricamo izmisljenim jezikom, da je jedini jezik Srpski jezik. Da Bosna nije nikada imala svoju drzavu, da su svi kraljevi Bosanski ustvari Srbi, da su oni bili ti koje su ostali iz Jugoslavije pljackali. O Siptarima, Beckim Konjusarima, Ustasama, Srbima (koji sebe zovu Makedonci), necu ni da pricam sta misle.
Ili da krenemo od novina: Srbija, Beograd, Vojvodina, Republika Srpska. Ili mozda kada letis JAT-ovim Avionom pa imas letove za
Frankfurt - Ger
London- GB
Sarajevo- BiH
Banja Luka- RS.
Ti bi izgleda u zajednicku drzavu sa onima koji tvrde da je Draza bio narodni heroj, koji negiraju svaki cetnicki zlocin kako u onom tako i u ovom ratu. Na kraju otidji na bilo koji site, citaj "Novu Srpsku Politicku Misao" gdje sve ugledni univerzitetski profesori pisu, vidi kojim ocima oni gledaju zemlje i narode u okruzenju. Kazem ti narod za takvom elitom ne treba da se brine za svoju buducnost.
I opet, postavljam ti jednostavno pitanje, Je si li ti za zajednicu sa Srbijom?
Dobro bi bilo Srbiju proglasiti vjecnim neprijateljem zbog "vjekovnih teritorijalnih pretenzija", zbog "preimenovanja bosanske pravoslavne crkve u srpsku pravoslavnu crkvu", zbog "genocida nad bosancima koji se ponovio 3 puta u 20-om vijeku", zbog "negiranja bosne i bosanstva u svakom obliku", zbog "odobravanja i podrske fasistickim nasljednicima Draze Mihajlovica, organizaciji, Radovanu, Ratku, Arkanu, Seselju" itd itd.

Da li svaka zemlja na svijetu po svaku cijenu mora graditi dobre medjudrzavne odnose????
Ja bih fino na Drini digao berlinski zid i napravio 5 linija rovova i "zdravo".
Fakat mi Srbija ne treba niti planiram ikad ici tamo.
Na EXIT cu eventualno otici ako Vojvodina proglasi nezavisnost.

Neka konfederalna Jugoslavija jeste moguca cisto zbog relativno bolje ekonomije, a to znaci drzanje Srbije malo dalje od nekih stvari.
Ateista

#184 Re: Nova Jugoslavija?

Post by Ateista »

nineinchnails wrote:
detroit-mercy wrote:Naravno, kada ta ista porodica tvrdi da neko mora da bude u vecini-glavni, da su imali pravo da njihove trupe rade sto su radile u BiH, da je Srebrenica jedna velika laz, da smo mi izmisljena nacija, da pricamo izmisljenim jezikom, da je jedini jezik Srpski jezik. Da Bosna nije nikada imala svoju drzavu, da su svi kraljevi Bosanski ustvari Srbi, da su oni bili ti koje su ostali iz Jugoslavije pljackali. O Siptarima, Beckim Konjusarima, Ustasama, Srbima (koji sebe zovu Makedonci), necu ni da pricam sta misle.
Ili da krenemo od novina: Srbija, Beograd, Vojvodina, Republika Srpska. Ili mozda kada letis JAT-ovim Avionom pa imas letove za
Frankfurt - Ger
London- GB
Sarajevo- BiH
Banja Luka- RS.
Ti bi izgleda u zajednicku drzavu sa onima koji tvrde da je Draza bio narodni heroj, koji negiraju svaki cetnicki zlocin kako u onom tako i u ovom ratu. Na kraju otidji na bilo koji site, citaj "Novu Srpsku Politicku Misao" gdje sve ugledni univerzitetski profesori pisu, vidi kojim ocima oni gledaju zemlje i narode u okruzenju. Kazem ti narod za takvom elitom ne treba da se brine za svoju buducnost.
I opet, postavljam ti jednostavno pitanje, Je si li ti za zajednicu sa Srbijom?
Dobro bi bilo Srbiju proglasiti vjecnim neprijateljem zbog "vjekovnih teritorijalnih pretenzija", zbog "preimenovanja bosanske pravoslavne crkve u srpsku pravoslavnu crkvu", zbog "genocida nad bosancima koji se ponovio 3 puta u 20-om vijeku", zbog "negiranja bosne i bosanstva u svakom obliku", zbog "odobravanja i podrske fasistickim nasljednicima Draze Mihajlovica, organizaciji, Radovanu, Ratku, Arkanu, Seselju" itd itd.

Da li svaka zemlja na svijetu po svaku cijenu mora graditi dobre medjudrzavne odnose????
Ja bih fino na Drini digao berlinski zid i napravio 5 linija rovova i "zdravo".
Fakat mi Srbija ne treba niti planiram ikad ici tamo.
Na EXIT cu eventualno otici ako Vojvodina proglasi nezavisnost.

Neka konfederalna Jugoslavija jeste moguca cisto zbog relativno bolje ekonomije, a to znaci drzanje Srbije malo dalje od nekih stvari.
Zbog takvog nacina razmisljanja na svim stranama, nikad nam nece biti bolje i nikad nece biti nekog napretka. Zbog takvog razmisljanja na svim stranama i zbog stalnog vracanja u istoriju se i desilo sve sto se desilo...
saibaba

#185 Re: Nova Jugoslavija?

Post by saibaba »

Ateista wrote:

A gdje je po tebi bio komunizam ? I šta je komunizam po tebi ?

Kako neko može biti zakleti antifašista i komunista jedan period a preko noci u srbiji pobjede Radikali na izborima...

Jugoslavija je jedna velika ubleha koja je držana pod represijom i ovo što se desilo moralo se desit kad tad..

Sa srbijom nikad više...
Ateista

#186 Re: Nova Jugoslavija?

Post by Ateista »

saibaba wrote:
Ateista wrote:

Kako neko može biti zakleti antifašista i komunista jedan period a preko noci u srbiji pobjede Radikali na izborima...

Jugoslavija je jedna velika ubleha koja je držana pod represijom i ovo što se desilo moralo se desit kad tad..

Sa srbijom nikad više...
Nikad i nigdje nije bio. Sve ono sto su zvali komunizmom nije ni blizu osnovne Marks-ove ideje komunizma, raspitaj se malo o tome pa ces vidjeti sta je. U bivsoj nam je drzavi bio Socijalizam.

To sto preko noci postanu to sto postanu pokazuje da nikad nisu bili komunisti, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj i u BiH, svugdje ista gomila naicionalista koja se digla preko noci.

Ovo se nije moralo desiti, mogli smo se razici i mirno, samo da svaka strana nije imala svoj interes za rat...
edinbug

#187 Re: Nova Jugoslavija?

Post by edinbug »

Poslije j..... nema kajanja .
Ateista

#188 Re: Nova Jugoslavija?

Post by Ateista »

edinbug wrote:Poslije j..... nema kajanja .
Ma najgore je sto mnogi izgleda jos uvijek nisu ni svjesni koliko su se zajebali...
detroit-mercy

#189 Re: Nova Jugoslavija?

Post by detroit-mercy »

Po cemu su se zajebali, ne vidim da Slovenci pretjerano placu za Jugoslavijom, ovdje se mnogi pozivaju na neku anketu iz Dela. Eto to je mjerilo svega, kako pate za Jugoslavijom. Da toliko pate davno be napravili referendum i izasli iz EUa da stvore neku drugu Jugu, ali jeste malo morgen. Isto tako ne vidim ni da Hrvati u Hrvatskoj pretjerano placu za Jugom. Jedino koga ces cuti, jesu par likova sa Sa-x i naravno ovi iz Srbije, koji neprestano bale za Jugom (ko biva), i ako su nam upravo oni najvise ogadili Jugu. Posebno ono sviranje himne Hej Slaveni, i dizanje tri prsta od strane sportista. Prijatelju, sa Srbijom nikada vise u istu drzavu, osim EU, jer tamo vrijede druga pravila. I sva ta prica o nekoj ekonomskoj uniji zemalja bivse YU. Cemu, ako je vec sada Slovenija u EU, Hrvatska ce isto tako za par godina u EU, za ocekivati je da u nekih iducih 10ak godina i ostali postanu clanovi EUa. Onda se stvarno pitam, cemu ekonomska unija, kada je trziste EU za zemlju clanicu domace trziste. To o eknomskoj uniji, je samo naklapanje Jugonostalgicara, koji konstantno zatvaraju oci pred stvarnoscu. A stavrnost je takva da ogromna vecina ljudi ne zeli da bude zajedno u bilo kakvoj zajednici slicnoj bivsoj drzavi. I to stalno pozivanje na proslost, prijatelju moj do 92 se nikada nisam pozvao na proslost, vazda mi bilo svejedno ko je ko ili sta, vjerovao da mi je komsija preci nego brat, sve do onog jutra kada komsija osvanu u uniformi i naoruzan, a ja u trenerci sa rukama u dzepovima. Odjednom Arkanovci i Draganovci postadose braca a ti susjed se jebi. Dzabe sve ono sto smo proveli zajedno. pojeli i poplili. Jarane, ja licno nikada ne bih mogao ocutati da sam znao da se nesto sprema sa moje strane ljudima druge nacionalnosti. Makar bih rekao, idi nece biti dobro, nista me ne pitaj samo idi sto dalje. A ne noc prije izadjemo, i jaran ti zna da sutra pocinje, zoves ga da ostanete duze na derneku a on ma ne mogu, imam "sutra" neka posla. Naravno, vidio sam ga sutra sa Crvenim Beretkama. I onda me Ateista kaze, ne valja ti familija, ok nevavalja familija, nevalja jaran, nevaljaju komsije, pa jarane ko onda valja. Zasto zatvarati oci pred necim, i moras shavatiti da bi se lakse pomirili da su nas napali Madjari, dosla Madjarska vojska, krkali se, poslije otisli, i OK nakon deset godina opet razvijaj dobrosusjedske odnose.
Ali nije bilo tako, dosao je komsija, prijatelj, kum, neko kome si vjerovao ko da je najbilizi tvoj. Kako su Arkanovci koji su dosli iz Srbije, znali u jednoj mjestovitoj sredini ko je koje nacionalnosti, muslimanske kuce nisu bili nista razlicitije od Srpskih ili Hravtskih. Pitam te i sve one koji bi da se ovo sve zaboravi, kako su znali. Zar ne shavacas da smo svi mi dozivjeli jedno veliko razocarenje, jer opet nije dosao Madjar (samo primjer) da nas vodi iz kuca i stanova, za ne shavacas da kada u nesto i nekoga imas bezgranicno povjerenje pa ga onda izgubis, da to nikada vise nije niti ce biti isto.
Samo da dodam, da je trenutna prosjecna placa u BiH jedno 1800km i da je drzava malo uredjenija, vjerju mi da se za Jugom niko ne bi ni podrpao. Nego u stanju u kavom smo sada se ljudima ponovna zajednica sa Srbijom cini manje zlo od ovoga sto ima. Toliko u ljubavi stanovnistva prema Jugi.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#190 Re: Nova Jugoslavija?

Post by Toto »

Idejni zacetnici Kraljevine Jugodlavije su Hrvatska i Slovenija. Motiv im je bio strah od Austro-ugarske cizme, koja ih je, vjekovima, gazila. Srbija je u pocetku rezolutno odbijala predloge Slovenije i Hrvatske za Jugoslavijom, ali kad je i nju pritisla sila: nevoljko je pristala na to.
Titova Jugoslavija je razvaljena na posljednjem kongresu Komunisticke partije Jugoslavije. Slovenacka predsjednica SK Sonja Lokar je plakala kad je bila potjerana iz kongresne dvorane. Politicari javno ne placu. Politicari samo javni likuju i slave. Jasno je iz Sonjiih suza sta je Slovenija zeljela, sto se tice Jugoslavije. Slovenija je imala jasna i konkretan interes za ocuvanjem Jugoslavije, a on je danas vidljiv kroz cinjenicu da je Slovenija najveci investitor u Srbiju, BiH, Makedoniju. Vise cak i od ruske brace. Srpske maline i jabuke - i dan danas- vise kupuje dva miliona slovenaca nego 150 miliona rusa.

Tudzman je drugi par opanaka. On ne bi imao hrabrosti za raspad juge da mu Milosevic nije svojski pomogao. Da nije Milosevic pomogao Tudzmanu njega bi koknula hrvatska emigracija, sa Suskom na celu ili bi ga hrvatski komunisti strpali u prdekanu. BiH nije niko nista ni pito. Rat bi u BiH bio i tako i tako. Da se BiH nije izjasnila za nezavisnost u BiH bi zaratovali Tudzman i MIlosevic oko podjele plijena.

Ko je bio generator i glavna osovina raspada Jugoslavije pokazala je Crna Gora, izlaskom iz onog jugoslavenskog bogalja, koji je ostao kad su 4 od 6 republika okrenule straznjicu. Crna Gora je najveci poraz srbijanske politike. Veci i od NATO-a i Kosova. 250 000 Crnogoraca ga je -na srbijanskom pragu- suknulo Srbiji do balcaka, da su vise skicali i vricali nego kad ih je handrila NATO sila koja ima vise nuklearnih bojevih glava nego Crna Gora stanovnika. 2 000 000 Albanaca je sega kako su bratski crnogorci nategli Srbiju.
Nova Jugoslavija moze nastati samo na razvalinama i peplu sadanje EU ili u nekom trecem svjetskom ili balkanskom ratu. Jedini novi tvorci joj mogu biti Srbi i to u strahu od Albanije, sa kojom i mogu zametnut treci balkanski rat.
MuaDib

#191 Re: Nova Jugoslavija?

Post by MuaDib »

detroit-mercy wrote:
Ateista wrote:
detroit-mercy wrote: Ateista, de molim te elaboriraj me zbog cega je bio rat. Ja stvrno jos ne znam sto smo ratovali, jeli sto nas "Neko Zavadi", ili mozda nesto drugo. I licno, zar bi ti stvarno isao u bilo kakvu zajednicu sa Srbijom.
Rat je bio zbog toga sto se ovi odozgo nisu mogli dogovoriti kako da urede BiH, svako je vukao na svoju stranu, svaka nacionalna stranka je htjela svoje interese i to je preraslo u sukob. Da nas je neko zavadio, donekle i jeste, stranci su tu odigrali odlicnu ulogu, nadrealisti su to odlicno pokazali, bilo je to puno vise od zajebancije za narodne mase.

Sto se tice zajednice sa Srbijom ili bilo kojom drugom bivsom republikom, u ovoj situaciji ne bih jer vise nemamo druga Tita koji bi nas vodio i to vise ne bi bilo to.
Ono sto bih volio je da je Juga nastavila da postoji i da na vlasti nisu dosle nacionalne stranke i napravile sranja koja su napravila...
Dobro, ako je rat bio zbog nacionalnih stranaka, mislis da je SDP bio na vlasti da u BiH ne bi bilo rata. Ili mozda refromisti, pa pogledaj samo jednog od lidera Reformista, Kecmanovica. Ako je rat bio zbog nacionalnih stranaka, od kuda onda sva materijalna i logisticka podrska iz Srbije. Zar stvarno mislis da je sve to samo zbog nacionalnih stranaka, za tako zahtjevne operacije naoruzavanja Srpskog naroda iz arsenala JNA je morao postojati opsezan plan. Kako da objasnis sva stradanja ljudi u Istocnoj Bosni za vrijeme drugog svjetskog rata, je li i to zbog nacionalnih stranaka. Ja ti opet tvrdima, Srpska elita posmatra BiH kao svoj historijski prostor na koje oni polazu puno pravo. Sve ostalo je puko zavaravanje, Juga je bila previse kompleksna sa previse protivurijecnosti da mi mogla opstati. Taj slatki san je kratko trajao da bi ga zamijenila krvava stvarnots.
Mislim da je koalicija SDP i Reformisti bila na vlasti, rat u BiH bi trajao kao u Sloveniji. Kao prvo otvorio bi se široki dijalog u društvu po tom pitanju, a ne kao što su SDA i HDZ stvorili blok protiv SDS-a. Ta glupa politika inata na inat je prvo podjelila bh društvu, te je u naše narode uvukla strah. Dakle u strahu su velike oči, iracionalno je ponašanje, a za nacionalne spasitelje super stvar. I još da dodam nacionalne stranke bi da je sve normalno išlo već 1994. godine sigurno izgubile izbore. 8)
Vodenjak

#192 Re: Nova Jugoslavija?

Post by Vodenjak »

detroit-mercy wrote:Po cemu su se zajebali, ne vidim da Slovenci pretjerano placu za Jugoslavijom, ovdje se mnogi pozivaju na neku anketu iz Dela. Eto to je mjerilo svega, kako pate za Jugoslavijom. Da toliko pate davno be napravili referendum i izasli iz EUa da stvore neku drugu Jugu, ali jeste malo morgen. Isto tako ne vidim ni da Hrvati u Hrvatskoj pretjerano placu za Jugom. Jedino koga ces cuti, jesu par likova sa Sa-x i naravno ovi iz Srbije, koji neprestano bale za Jugom (ko biva), i ako su nam upravo oni najvise ogadili Jugu. Posebno ono sviranje himne Hej Slaveni, i dizanje tri prsta od strane sportista. Prijatelju, sa Srbijom nikada vise u istu drzavu, osim EU, jer tamo vrijede druga pravila. I sva ta prica o nekoj ekonomskoj uniji zemalja bivse YU. Cemu, ako je vec sada Slovenija u EU, Hrvatska ce isto tako za par godina u EU, za ocekivati je da u nekih iducih 10ak godina i ostali postanu clanovi EUa. Onda se stvarno pitam, cemu ekonomska unija, kada je trziste EU za zemlju clanicu domace trziste. To o eknomskoj uniji, je samo naklapanje Jugonostalgicara, koji konstantno zatvaraju oci pred stvarnoscu. A stavrnost je takva da ogromna vecina ljudi ne zeli da bude zajedno u bilo kakvoj zajednici slicnoj bivsoj drzavi. I to stalno pozivanje na proslost, prijatelju moj do 92 se nikada nisam pozvao na proslost, vazda mi bilo svejedno ko je ko ili sta, vjerovao da mi je komsija preci nego brat, sve do onog jutra kada komsija osvanu u uniformi i naoruzan, a ja u trenerci sa rukama u dzepovima. Odjednom Arkanovci i Draganovci postadose braca a ti susjed se jebi. Dzabe sve ono sto smo proveli zajedno. pojeli i poplili. Jarane, ja licno nikada ne bih mogao ocutati da sam znao da se nesto sprema sa moje strane ljudima druge nacionalnosti. Makar bih rekao, idi nece biti dobro, nista me ne pitaj samo idi sto dalje. A ne noc prije izadjemo, i jaran ti zna da sutra pocinje, zoves ga da ostanete duze na derneku a on ma ne mogu, imam "sutra" neka posla. Naravno, vidio sam ga sutra sa Crvenim Beretkama. I onda me Ateista kaze, ne valja ti familija, ok nevavalja familija, nevalja jaran, nevaljaju komsije, pa jarane ko onda valja. Zasto zatvarati oci pred necim, i moras shavatiti da bi se lakse pomirili da su nas napali Madjari, dosla Madjarska vojska, krkali se, poslije otisli, i OK nakon deset godina opet razvijaj dobrosusjedske odnose.
Ali nije bilo tako, dosao je komsija, prijatelj, kum, neko kome si vjerovao ko da je najbilizi tvoj. Kako su Arkanovci koji su dosli iz Srbije, znali u jednoj mjestovitoj sredini ko je koje nacionalnosti, muslimanske kuce nisu bili nista razlicitije od Srpskih ili Hravtskih. Pitam te i sve one koji bi da se ovo sve zaboravi, kako su znali. Zar ne shavacas da smo svi mi dozivjeli jedno veliko razocarenje, jer opet nije dosao Madjar (samo primjer) da nas vodi iz kuca i stanova, za ne shavacas da kada u nesto i nekoga imas bezgranicno povjerenje pa ga onda izgubis, da to nikada vise nije niti ce biti isto.
Samo da dodam, da je trenutna prosjecna placa u BiH jedno 1800km i da je drzava malo uredjenija, vjerju mi da se za Jugom niko ne bi ni podrpao. Nego u stanju u kavom smo sada se ljudima ponovna zajednica sa Srbijom cini manje zlo od ovoga sto ima. Toliko u ljubavi stanovnistva prema Jugi.
E ovaj post je razmisljanje koje se jos 1990. htjelo proizvesti medju pripadnicima svih naroda.
Zao mi je ovog lika.
Siguran sam da bi na pitanje da li je za Bosnu i Hercegovinu na sav glas uzviknuo da jeste a ne shvata jadan da je protiv nje kao i svaki drugi sljedbenik Milosevica i Tudjmana.
Samo su mu metode drugacije i, eto, razlozi... :oops:

Nisi ti ljudino protiv Jugoslavije a nisi ni protiv Bosne i Hercegovine!
Ti si protiv svega onoga sto moze stati na kraj nacionalizmu, shovinizmu, napretku, svjetlijoj buducnosti.
Ti zivis u mraku u kojemu ti je lijepo i lagodno. Niko te ne vidi, ne primjecuje, niko te ne moze povrijediti, osjecas se zasticenim a to sto u tom istom mraku ni prst pred nosom ne vidis, najmanje je tvoja briga.
Postoje drugi koji gledaju i slusaju za tebe i drugi su ti koji ti odredjuju kakav zivot i kakve stavove o tom istom zivotu ces imati.
Bas kao sto si svoju zivotnu skolu naucio od ugursuza koji su ti zlo nanijeli i sad na osnovu njihove, fashisticke ideologije i svoju buducnost gradis!

p.s. Ne zamjeri, nije nista licno. Ti si samo jedan od mnogih u sivoj masi... :oops:
saibaba

#193 Re: Nova Jugoslavija?

Post by saibaba »

Ateista wrote:
saibaba wrote:
Ateista wrote: Nemaš ti ba pojma ...

Sa srbijom nikad više...
Nikad i nigdje nije bio. Sve ono sto su zvali komunizmom nije ni blizu osnovne Marks-ove ideje komunizma, raspitaj se malo o tome pa ces vidjeti sta je. U bivsoj nam je drzavi bio Socijalizam.

To sto preko noci postanu to sto postanu pokazuje da nikad nisu bili komunisti, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj i u BiH, svugdje ista gomila naicionalista koja se digla preko noci.

Ovo se nije moralo desiti, mogli smo se razici i mirno, samo da svaka strana nije imala svoj interes za rat...
Pa ako je uvijek bila gomila nacionalista i radikala i ako nikad nisu bili komunisti kao što su se predstavljali, Za čim si ti ba onda nostalgičan ?
saibaba

#194 Re: Nova Jugoslavija?

Post by saibaba »

Ateista wrote:
saibaba wrote:
Ateista wrote: Nemaš ti ba pojma ...

Sa srbijom nikad više...

Ovo se nije moralo desiti, mogli smo se ... ..[/quote]

Svaka strana imala interesa za rat ... Ovo je jedna u najmanju ruku bezobrazna teza

Kakav je interes Bošnjaka bio da se pola zemlje okupira i da sa pobije više od 10 % ljudi ?

Isto tako kakav je interes Hrvata i Hrvatske bio da se pola države bude okupirra 5 godina i da bombarduju zagreb dubrovnik itd...

Ili recimo Slovenci na početku ?

Kad te poznanik koji je jači od tebe sretne na ulici i spuca te šakom ... Kakav je tu tvoj interes ?
Vukašin

#195 Re: Nova Jugoslavija?

Post by Vukašin »

Toto wrote:Idejni zacetnici Kraljevine Jugodlavije su Hrvatska i Slovenija. Motiv im je bio strah od Austro-ugarske cizme, koja ih je, vjekovima, gazila. Srbija je u pocetku rezolutno odbijala predloge Slovenije i Hrvatske za Jugoslavijom, ali kad je i nju pritisla sila: nevoljko je pristala na to.
Ko prvo je nastala Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca a ne Jugoslavija. Kraljevina Jugoslavija je kasnije nastala kada je Aco rjesio da mu je dosta pickaranja izmedju Srba i Hrvata i prepozno da ce samo imati mir ako stvori nekakvu nad-naciju.

Kraljevina SHS je nastala sa ujedinjenjem Drzave Slovenca, Hrvata i Srba (danasnja Slovenija, Hrvatska, BiH i "vjekovno" crnogorsko primorje do Bara) sa Kraljevinom Srbijom (Vojvodina, Srijem i Crna Gora (ona ja tada smo imala izlaz na more kod Bara) su ranije usli u sastav Kraljevine Srbije).

Istina je da teorija o "ilirskom"/jugoslavenskom narodu najprije nikla medju hrvatskim i slovenackim intelektualcima i bas u Kraljevini Srbiji nije bila poznata, pa ni popularna. Kraljevina Srbija je imala veci interes na jugu i istoku Srbije (Makedonija, Kosovo, Albanije, Nis i tako dalje) posto Srbija je sve do dolaska Petra Karadjordja bila Austro-Ugarski/Njemacki igrac na Balkanu i uvjek u opoziciji Bugarima, koje je podrzavala Rusija. Zanimljivo tu jos dodje sto je Peter Karadjordje cak bio austro-ugarski pijun kada je sudjelovo u ustanku u Bosanskoj Krajini.

Ali DSHS se prikljucila Kraljeveni posto Pribicevic (Srbija se sjetila da imaju Srbi i zapadno, pa poslije kraja rata dosli kraljevi ljudi da ga ubjede), vodja Srba precana, ubjedjuje Antu Pavelica (nije poglavnik, nego drugi jedan) da unija sa Srbijom je najbolja zastita protiv Talijana. Tada je Austro-Ugarska cizma vec bila na istorijskom smetlistu i sa tim nije nikakve opasnosti od nje. Italija je za kratko vrijeme poslije kapitulacije Austro-Ugarske zauzela vojno vec Istru i velike djelove Dalmacije pa i napredovala dalje. Posto Srbija je imala sa Velikom Britanijom i Francuskom jake saveznike ona je bila garant da Talijani nece dobiti vise nista i sa tim katolicki Dalmatinci, Primorci i tako dalje (aka neki Hrvati) su podrzali javno Pribicevica u svojoj poziciji i tako Pavelic pristade na to sve i poceli nasi problemi. Barem za Slovence, Hrvate i prekodrinske Srbe bi mozda bolje bilo da je ostala ona Drzava Slovenaca, Hrvata i Srba, koja je cak bila demokratska i "republicko" uredjena.

Inace treba znati da je Pribicevic sam izjavio kasnije iz svoje emigracije u ceskoj da stvaranje Kraljevine SHS je bila njegova najveca zivotna greska i da je on moro biti lud kada je ubjedio Pavelica o "prikljucenju" Srbiji. :D :D :D Znaci drzite se Pribicevica i zaboravite neboluze o nekakavoj Jugoslaviji.
100tnukmova

#196 Re: Nova Jugoslavija?

Post by 100tnukmova »

Ne znam sta bi bilo najbolje za ovo nase podrucje ali cinjenica je ta da smo u doba SFRJ imali nekakve veze sa planetom i niko nam nista nije mogao...ni Rusi ni Ameri a sada nas jase ko stigne. Uzdigli smo se u tom periodu na jedan zavidan nivo za sve zemlje ( ne samo one iz Treceg Svijeta nego i Zapad i USA i CCCP ) po pitanju svega, kulturno, poslovno, obrazovno, vojno, drustveno, moralno, zdravstveno, itd... Bili smo jedna evropska zajednica koja je imala sve i koja je cjenila svakog stanovnika te zajednice.
Prpa.ba

#197 Re: Nova Jugoslavija?

Post by Prpa.ba »

MuaDib wrote:Mislim da je koalicija SDP i Reformisti bila na vlasti, rat u BiH bi trajao kao u Sloveniji. Kao prvo otvorio bi se široki dijalog u društvu po tom pitanju, a ne kao što su SDA i HDZ stvorili blok protiv SDS-a. Ta glupa politika inata na inat je prvo podjelila bh društvu, te je u naše narode uvukla strah. Dakle u strahu su velike oči, iracionalno je ponašanje, a za nacionalne spasitelje super stvar. I još da dodam nacionalne stranke bi da je sve normalno išlo već 1994. godine sigurno izgubile izbore. 8)
Rat u Bosni i Hercegovini je bio neizbjezan. Jedina razlika izmedju Reformista i SDA je u tome sto bi Reformisti ili pokleknuli pred srpskim teroristima odmah na pocetku, ili bi vodili rat unesto efikasnije i organizovanije, i ne bi priznali podjelu drustva po nacionalnoj osnovi, pa bi Dayton nesto vise isao u korist Republike BiH. :D

A nove Jugoslavije vise nikada nece biti. Gluho bilo, jos mi samo pored nasih kriminalaca treba i da brinem o rezultatima izbora u Srbijetini, o njihovom srbovanju i kriminalu. Nije ni sad nesto puno bolje, ali uvijek postoji perspektiva za izgradnjom zida na Drini :D :oops:
Vukašin

#198 Re: Nova Jugoslavija?

Post by Vukašin »

100tnukmova wrote: Uzdigli smo se u tom periodu na jedan zavidan nivo za sve zemlje ( ne samo one iz Treceg Svijeta nego i Zapad i USA i CCCP ) po pitanju svega, kulturno, poslovno, obrazovno, vojno, drustveno, moralno, zdravstveno, itd.
Boze, sto su u Njemackoj bili zavidni na Jugoslaviju............................................ pa samom mi nije jasno sto mi je caca 60-tih iz svoje hrvatske vukojebine, a mater iz bosanske vukojebine, dosli u Njemacku da rade ko jeftina radna snaga poslove koji Njemci vise nisu htjeli bas raditi (rudarstvo, kuhinja) i ostvarili opet jako bolji zivotni standard nego neki doktor (ako nije oso u politiku) u Zagrebu, Beogradu ili Sarajevu. :D :D :D Ma to se sigurno pitaju i stotine hiljada ljudi koji su tada napustili SFRJ trbuhom za kruhom (1,3 milijuna Jugoslavena je bilo 1991. samo u Njemackoj/to je 5 % stanovistva SFRJ). :D :D

Dobro.... za one u CCCP, Poljskoj i tako dalje smo mozda bili zapad......ali brate....realno je ta drzava bila sranje. Jedino sto je danas BiH takodje u govnima pa to ljudi ne prepoznaju. :D
Vodenjak

#199 Re: Nova Jugoslavija?

Post by Vodenjak »

100tnukmova wrote:Ne znam sta bi bilo najbolje za ovo nase podrucje ali cinjenica je ta da smo u doba SFRJ imali nekakve veze sa planetom i niko nam nista nije mogao...ni Rusi ni Ameri a sada nas jase ko stigne. Uzdigli smo se u tom periodu na jedan zavidan nivo za sve zemlje ( ne samo one iz Treceg Svijeta nego i Zapad i USA i CCCP ) po pitanju svega, kulturno, poslovno, obrazovno, vojno, drustveno, moralno, zdravstveno, itd... Bili smo jedna evropska zajednica koja je imala sve i koja je cjenila svakog stanovnika te zajednice.
Zanimljivo je da svi oni, kojima je Jugoslavija trn u oku, zapravo nemaju sta da kazu o onima koji su gradili onu nam domovinu, vec se najzesce obrusavaju bas na one koji su je i rusili - dakle na ljude kao sto su i oni sami! :oops:

Jos je to jedan od dokaza da nacionalizam i shovinizam nisu zapravo nichija svojina vec da kao cancer mogu metastazirati u svakom, bez obzira da li pripadao nebeskoj, gospodskoj ili merhametli-naciji... :-) :|
Vukašin

#200 Re: Nova Jugoslavija?

Post by Vukašin »

Prpa.ba wrote: Rat u Bosni i Hercegovini je bio neizbjezan.
Tacno. Rat u Sloveniji je samo zapoceo sto su neki viskoi cinovi JNA-a stvarno vjerovali da brane Jugoslaviji pa napravili gresku koja se brzo "popravila". Hrvatska i BiH su bile nesto skroz drugo. Kada je vec poslije 1981. bilo jasno da moze doci do raspada Jugoslavije u Srbiji se poceli neki krugovi spremati "Intelektulno" kako rijesiti problem Srba zapadno od raja i dovesti njih u serbsku maticu (ono cuveno serbsko pitanje). Pravo "serbsko kuhanje" je onda zapocelo vec 1986. godine kada se iskopale i pocele nositi kosti i sErbi odjedanput bili od svakoga i svacega ugrozeni. :D :D :-)
Post Reply