Sarajlije imate li posao???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
tempora

#176 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by tempora »

Koji primitivizam. Pljujete se, vrijedjate, pamtujete putem primitivizma, pa kada vam ponestane snage, trazite da vam se teme zatvore. Steta. Trebali bi ste se par puta procitati. Da shvatite, da je ova tema urbicid a vi glavni akteri. Fuj! :oops:
medisa

#177 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by medisa »

kiki-miki wrote:
medisa wrote:Kladim se da ćete na kraju ove besmislene rasprave svi poslati puse za laku noć!

Hoće,ali kad neki od njih dobiju banove

Na ovom forumu u zadnje vrijeme nema nijedne iole ozbiljne teme,ma kakvi ozbiljne,čak i one koje služe za nasmijavanje,a da se neki ne počnu međusobno prepucavati i vrijeđati (onako suptilno iliti kulturno ko što oni misle).

De ba ljudi presaberite se malo,izbacite svoje frustracije na neki drugi način ili vam možda nedostaje sex-a?
Potpisujem.
pustopoljina

#178 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by pustopoljina »

klaker wrote:
pustopoljina wrote:pa uzmi-ne branim. jos me niko nije u laz utjerao,pa neces ni ti.
sarajevo je glavni grad moje drzave i srce mi je puno kad god nesto dobro iz njega dodje. ali ti i slicni tebi- vi ga niste dostojni.
Treba nas zamijeniti, jesi li na to mislila?
dopustas sebi luksuz da ne mislis.
treba vas uciniti dostojnim.
treba vas malo poslati da upoznajete i ostale krajeve drage nase BiH, da biste kad se vratite u sarajevo-znali cijeniti to sto imate.
a i ljude koji sebi zele bolje i koji se bore protiv ove bezvoljnosti i izgubljenosti koja vlada zemljom.
Lesli Eldridž

#179 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

Hajde da nastavimo, ali da se vratimo na temu, ako više uopšte ima šta i kazati. Mislim da ova "neutralna" moralisanja sa strane služe svrsi k'o i UNPROFOR u ratu.(Šta ima tempora? :D ) Svi su krivi i ekvidistancija prema svima. E ne valja to tako. Ne pljujte po Sarajevu i sarajlijama. To je primitivno i tu su prisutne teške frustracije pojedinih forumaša. Što se onda osjećate prozvanim za mržnju? Ako nema ništa novo ja odoh... 8-)
Pusur

#180 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Pusur »

Valter, ti si dobro znao kakvu vrstu reakcije ces izazvati, iako kao pokusao si da budes
politicki korektan, kao ti se pitas kako to da...
Lesli nije istina da nema decentralizacije nigdje, nego je bas obrnuto. Nema je na prostoru bivse
juge a vani je itekako ima.
Da me se pogresno ne skonta pravo volim Sarajevo i imam masu raje u Sa ali vi koji zivite sa svojim fobijama
da li od seljaka, srba, hrvata, muslimana, vanzemaljaca i sl. treba da radite na svojim problemima.
Evo recimo Valter za ljude koji su davali svoj misljenja i dobre prijedloge govori da su primitivci i kao potvrdu
svojih sumnji on trijumfalno zakljucuje (
ali primitivci se nadjose uvrijedjenima. Sorry necu vise !!!
)
da tu nema potrebe da on vise ista govori.

Jer da nije tako, da to nije oblik fobije ova tema nikad ne bih bila postavljenja.
Ti bi onda bio sretan da imas kolege iz cijele BIH u timu. Da si dio tima koji predstavlja Sarajevo, mozda i kojeg stranca koji ce vas tim uciniti jacim i ojacati vasu komunikaciju s obzirom na razlicite pozadine iz kojih dolazite a u isto vrijeme da ti to predstavlja izazov... (malo da ja budem politicki korektan i multi kulti).
Lesli Eldridž

#181 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

Bljak nema više ništa kazati poslije ovog zadnjeg bljutavoga posta. Laku noć. 8-)
tempora

#182 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by tempora »

Lesli Eldridž wrote:Hajde da nastavimo, ali da se vratimo na temu, ako više uopšte ima šta i kazati. Mislim da ova "neutralna" moralisanja sa strane služe svrsi k'o i UNPROFOR u ratu.(Šta ima tempora? :D ) Svi su krivi i ekvidistancija prema svima. E ne valja to tako. Ne pljujte po Sarajevu i sarajlijama. To je primitivno i tu su prisutne teške frustracije pojedinih forumaša. Što se onda osjećate prozvanim za mržnju? Ako nema ništa novo ja odoh... 8-)
U svom prvom postu dala sam misljenje, pa ako si ga procitao, bilo bi ti jasno sto sam rekla. A bez obzira svidjalo se nekome ili ne i dalje smatram da se ovdje radi o teskom primitivizmu pojedinih "doslja" i "domacih". Nikakvo moralisanje nego gnusanje nad ogromnom kolicinom primitivaca.Ocigledna je stvar da su pojedini, bez obzira na mjesto prebivalista daleko dogurali. Citaj: tehnicki uznapredovali: imaju kompjuter i znaju se sluziti sa istim. :oops:
madtv

#183 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by madtv »

valter.ba wrote:Ne bih zelio da me neko pogresno shvati i unaprijed zelim da naglasim da nemam nikakvih predrasuda prema raji iz drugih gradova pogotovo ako su to dobra raja :D Medjutim stvarno sam shokiran cinjenicom da ogroman broj ljudi sa strane radi u SA a mi u samom gradu imamo ogromnu nezaposlenost. Nemojte mi samo reci da su ovi ta tlane toliko pametniji i sposobniji :lol: U posljednjoj deceniji sam promjenio mnogo radnih mjesta i to uglavnom u medjunarodnim organizacijama i svaki put se u rodjenom gradu nadjem u manjini :skoljka:
Molim vas da podijelite sa ostalima svoja iskustva i NIKAKO ne pokusavajte okrenuti temu u pogresnom pravcu jer zbilja nemam nikakvih predrasuda kao sto sam vec naglasio na pocetku.
Tema ima za cilj da spoznamo koliko raje iz drugih gradova radi u SA i zasto ovolika nezaposlenost raje iz SA !!!
Hvala na iskrenim i konstruktivnim odgovorima ;-)
Sta si ti, neki statisticar???
Cuj "ovolika nezaposlenost raje iz SA"...a gdje je to u BiH zaposlenost u granicama normalnog???
Ako ti je zao "raje" onda skontaj nesto, pa ih zaposli.

Dok god budemo razmisljali ovako, necemo mi daleko, budimo sigurni u to.
Lesli Eldridž

#184 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

tempora wrote:
Lesli Eldridž wrote:Hajde da nastavimo, ali da se vratimo na temu, ako više uopšte ima šta i kazati. Mislim da ova "neutralna" moralisanja sa strane služe svrsi k'o i UNPROFOR u ratu.(Šta ima tempora? :D ) Svi su krivi i ekvidistancija prema svima. E ne valja to tako. Ne pljujte po Sarajevu i sarajlijama. To je primitivno i tu su prisutne teške frustracije pojedinih forumaša. Što se onda osjećate prozvanim za mržnju? Ako nema ništa novo ja odoh... 8-)
U svom prvom postu dala sam misljenje, pa ako si ga procitao, bilo bi ti jasno sto sam rekla. A bez obzira svidjalo se nekome ili ne i dalje smatram da se ovdje radi o teskom primitivizmu pojedinih "doslja" i "domacih". Nikakvo moralisanje nego gnusanje nad ogromnom kolicinom primitivaca.Ocigledna je stvar da su pojedini, bez obzira na mjesto prebivalista daleko dogurali. Citaj: tehnicki uznapredovali: imaju kompjuter i znaju se sluziti sa istim. :oops:
Je l' to misliš na sebe kao "neutralnu"? :D
tempora

#185 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by tempora »

Lesli Eldridž wrote:
tempora wrote:
Je l' to misliš na sebe kao "neutralnu"? :D

Da. Ishitrena reakcija ili? :roll:
kurty

#186 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by kurty »

valter.ba wrote:
Lesli Eldridž wrote:Nije uredu da se ljudi ovako dijele na došljake i Sarajlije. Postoje normalni ljudi i primitivci, ali nekako mi se čini da se ova tema okrenula na "netrpeljivost" novopridošlica prema sarajlijama. Ljudi odajete se i samo pokazujete da imate kompleks prema Sarajevu i sarajevskoj raji. Nema potrebe za tim, ali eto vi se usaglasiste da sarajlije ne valjaju, da su primitivni, da neće da rade, da su neškolovani jer ispijaju kafe, dok vi novopridošlice vrijedno učite, i radite. Na valja vam sarajevski asfalt, ni centar grada. Sarajlije moraju da budu sretni što ste došli, jer bi oni onda kao crkli bez vas i vaših običaja. OK eto ništa u Sarajevu ne valja i idite odakle ste došli, oslobodite nam vaša radna mjesta i naš grad, jer kako neki od vas napisaše Sarajevo ne valja. Hajd' onda razgulite u rodna mjesta kad vam ne valja grad koji vas je primio... :D Prepoznat će se mnogi, ne moram da imenujem, a sad očekujem verbalnu salvu iz svih oružja... 8-)
Lesli :thumbup: Sve si rekao nema se puno toga dodati :) Nisam mogao ni pomisliti da ce tema toliko isprovocirati ove
ta tlane a pogotovo da ce tema postati razlog za pljuvanje svega sto je sarajevsko :x Koliko vidim sada bi i ambasade izmjestili ali mentalni sklop ne shvata da ambasada moze biti samo u glavnom gradu, na njihovu zalost u ovom slucaju to je Sarajevo. Moze konzulat ali opet u gradu Mostar,Tuzla, Banja Luka...Breza ne dolazi u obzir :lol:
Za informaciju neka ministarstva su vec izmjestena iz Sarajeva ali to nije utjecalo na priliv "mozgova" u glavni grad. Nemam nista protiv da se i drugi gradovi koje pravo gotivim i iskreno volim poguraju u ekonomskom smislu pa ako treba i ministarstvima kako bi bili sretniji ali na vasu zalost ja ne odlucujem o tome. Volim cjelu BiH :bih:
Medjutim ne mogu ostati ravnodusan na izljeve mrznje prema sarajlijama i Sarajevu. Zasto???
Bilo bi interesantno da su ovi strasni kriticari koji iznose raznorazna sr.nja o nasim mladim ljudima (ispijanje kafa,lijenost isl.) naveli odakle su, mislim da bi slika tada bila mnogo jasnija.
Vec sam ranije naveo kako ima super raje sa strane i tako ih i dijelim na one koji su super i na one koji ocekuju da se grad prilagodi njima a ne oni gradu!!! Ovakav problem se javlja u svim vecim gradovima sirom BiH. To je ono sto se zove seljacka politika, kazu "skolu uci ali seljaka pitaj". E sada vi koji se prepoznate u ovome nemojte mene kriviti nego dooobro razmislite.
Razlog sto postavih temu je bio stvarno bezazlen jer htjedoh shvatiti kako to da od 15 ljudi sa kojima radim nema n i k o iz Sarajeva ali primitivci se nadjose uvrijedjenima. Sorry necu vise !!!

Zanimljivo
Pusur

#187 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Pusur »

Lesli istina boli cak i kad je bljutava a i nisi od rijeci.
Rece da nemas vise sta za dodati a opet se javljas.
Nego laku noc i fino spavaj :)
ružmarin-a

#188 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by ružmarin-a »

@ valter.ba: raspitaj se prvo odakle je gospodin, pokojni Valter, koji je branio Sarajevo, Sarajlija nije... ;-)

a grad da bi se širio i postao milionska metropola, mora i neko da dodje u njega, prihvati ga i bude prihvaćen, a činjenica jest' da plaho i nisu omiljeni "došlje" ma sa koje strane da su pridošlice, a ljudi su ljudi...
Miki123

#189 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Miki123 »

Meni nije jasno zašto se podrazumijeva da ako neko nije iz Sarajeva, odmah je seljačina i ne zna se služiti tom nekom gradskom infrastrukturomu koju neki čak ubrajaju i asfalt. eto, neko ko je iz breze, visokog, ilijaša ili ne znam, kladnja, nikad u životu nije vidio asfalt, o liftu, gradskom saobraćaju i sličnim perverzijama da ne govorim.

Najveća satisfakcija dok sam studiro mi je bila preskočiti nekog takvog "rođenog sarajliju" koji bi, po defaultu trebo biti najmanje dekan, al' ne daju mu dušmani došlje. Također, iz iskustva kad se neko hvali činjenicom da je rođeni sarajlija u smislu amebe pa moja familija, obično su tek prva generacija rođena u gradu, dok su im roditelji "šljegli" odnekle (njihov izraz, degutantan). zato, čim se neko hvali svojim "saraj'vskim porijeklom, ja tražim najmanje 2 svjedoka!
ružmarin-a

#190 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by ružmarin-a »

čula i ja slično: ne daju došlje sinu joj da se zaposli na mjesto gdje se traži VSS, ali on je Sarajlija sa SSS, on je kao Sarajlija kvalifikovaniji, pika se šta je u ličnoj, i gdje je tu pravda?

otima mu se hljeb, ba...
Bloodflow

#191 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Bloodflow »

prave sarajlije doprinose habitusu grada i ne busaju se time...ostatak su likovi sa ličnom kartom rođenja gdje piše: Sarajevo

pametnom dosta...a i glupaku 8-)
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#192 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by KatarinaKosaca »

Često čujemo Sandžaklije kako ponosno navode primjere uspjeha svojih zemljaka u glavnom gradu, Tešanjci su lobi za sebe, uglavnom ljudi iz provincija jedni druge pomažu i guraju koliko god mogu. To se valjda ne može osporiti. I uvijek imaju opciju b, tj. da se vrate u zavičaj što sarajlije nemaju. I onda kada netko otvori temu o Sarajlijama, to je dijelenje, lokal patriotizam, šovinizam i šta sve ne. Naravno, da se ne može zakonski odrediti privilegija za rođene u Sarajevu, niti treba. Ali, je sasvim normalno i ljudski da se zapitaju (zapitamo), gdje smo u odnosu na ljude koji ni imena ulica ne znaju. To nije ni šovinizam niti podjela, nego normalna refleksija.
Ridjobrki

#193 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Ridjobrki »

Bloodflow wrote:prave sarajlije doprinose habitusu grada i ne busaju se time...ostatak su likovi sa ličnom kartom rođenja gdje piše: Sarajevo

pametnom dosta...a i glupaku 8-)
Upravo tako. Svako busanje u prsa takvim stvarima bez obzira o kome, čemu i kojoj strani je riječ mene podsjeti na sljedeću pričicu: http://sr.wikisource.org/sr-el/%D0%A0%D ... 0%BB%D0%B0

Zanimljivo je da je ovo napisano prije više od sto godina i kako historija nikad, ali baš nikad nije učiteljica života...
PalaSa Marsa

#194 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by PalaSa Marsa »

Jes' tuzna ova tema :roll:

:D
muha_sa

#195 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by muha_sa »

PalaSa Marsa wrote:Jes' tuzna ova tema :roll:

potpuno se slazem sa konstatacijom moje drage marsovke :-D
PalaSa Marsa

#196 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by PalaSa Marsa »

muha_sa wrote:

Pozdrav muha legendo ziva :-D
muha_sa

#197 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by muha_sa »

veliki otpozdrav :-D

cekam kad ce ova tema nagurat jubilarnu desetu str. :D
ps.
evo docekah :D
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=63887 ova tema nikako da popuni ni jednu--valjda ne umijemo sami sa sobom koju prozborit :-) :D
Last edited by muha_sa on 07/06/2009 08:23, edited 1 time in total.
PalaSa Marsa

#198 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by PalaSa Marsa »

muha_sa wrote:veliki otpozdrav :-D

Eto upravo si to udradio, Cestitam muha :thumbup: :D

Nego citajuci ovo malo ti se razocarah muha dragi :roll:
HAVANA

#199 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by HAVANA »

muha_sa wrote:

Šveđani nemaju pravo glasa na ovoj temi. :evil: :D :lol:
Požuri kući,dosta ti je deset dana. :D :wink:
muha_sa

#200 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by muha_sa »

PalaSa Marsa wrote:
muha_sa wrote:veliki otpozdrav :-D

Eto upravo si to udradio, Cestitam muha :thumbup: :D

Nego citajuci ovo malo ti se razocarah muha dragi :roll:
i ja bogme marsovko draga--ne bih da stavljam u prvi plan mjesto rodjenja mojih i moje--nisam se tim nikad u prsa buso nit po tome ljude cijenio---al sta ces--svako vrijeme nosi svoje breme :D joj,jesam ovo dobro reko :D
Locked