Savjeti maturantima -sta upisati?
-
Melinda_Mell
#176 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Aha... ok! pa dosada sam prolazila vrlo dobrim! Ali jakim vrlo dobrim 4,3 - 4,4...matematima mi prilicno dobro ide, i crtanje je solidno... nadam se da cu uspjet..
- suncica24
#177 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Poboljsaj crtanje, ono ne bi smjelo biti "solidno" vec "jako dobro" ili "odlicno" (to vrijedi i za percepciju), i bit ce to ureduMelinda_Mell wrote:Aha... ok! pa dosada sam prolazila vrlo dobrim! Ali jakim vrlo dobrim 4,3 - 4,4...matematima mi prilicno dobro ide, i crtanje je solidno... nadam se da cu uspjet..
- scientist
#178 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
lolita_xx wrote:hm, mada zvuci smijesno ipak treba se upisati ono sto volis i za sta mislis da imas afiniteta...
za mene je medicina najljepsi i najzanimljiviji fakultet, stomatologija nije losa, farmacija, mada to nikad ne bih mogla studirati, previse je hemije.
sada ima dosta smjerova na pmf-u, recimo genetika je jako dobra i zanimljiva.
slazem se,a razmisljam o genetici da ju upisem...to me stvarno interesuje samo treba jos da razmotrim kakve su mi mogucnosti
-
Rođen_da_budem_šonjo
#179 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Ovako, treća sam godina Gimnazije i, naravno, želim da nastavim školovanje. E sad, kad pogledamo stanje u ovoj kvazi državi i sve saberemo i oduzmemo, vidim da tu ljubavi nema, ustvari, nema mjesta za ljubav. Ili imaš pare, il' se jebetaš čitav život. Mene interesuje samo da mi posao bude plaćen, da mogu normalno živjeti od istog.
Što se tiče fakulteta, najviše sam zainteresovan za filozofiju i njoj slične, dakle iz te branše. Nemam mnogo afiniteta prema ETF-u, medicini, arhitekturi i sl. Volim i književnost, takođe, mada sam skeptičan prema tom pozivu.
Pročitao sam mnogo toga pametnog u vezi sa ovom temom, pa se nadam da ćete i meni pomoći.
Hvala.
Što se tiče fakulteta, najviše sam zainteresovan za filozofiju i njoj slične, dakle iz te branše. Nemam mnogo afiniteta prema ETF-u, medicini, arhitekturi i sl. Volim i književnost, takođe, mada sam skeptičan prema tom pozivu.
Pročitao sam mnogo toga pametnog u vezi sa ovom temom, pa se nadam da ćete i meni pomoći.
Hvala.
- Amazonka27
#180 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
pa inace niko od nas ne razmishlja kako ce biti placen o poslu jelde? Ti si to filozofski skontao da je u zivotu bitno imati dobro placen zivot..a mi ostali smo eto onako upisali fakulet...nismo znali kako drugacije da se sikiramo i na sta da trosimo pare. Probaj ipak da pogledas koja su radna mjesta najbolje placena i da se raspitas sta su ti ljudi zavrsili
-
Rođen_da_budem_šonjo
#181 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
"Bojim se da se nismo baš najbolje razumjeli", to sam rekao s obzirom da mnogi govore "radi ono što voliš", a mogu ja nešto voljeti i crći od gladi, radeći to! I nemoj, molim te, ironiju prosipati, nego ako hoćeš daj savjet, ako ne, zaobiđi.Amazonka27 wrote:pa inace niko od nas ne razmishlja kako ce biti placen o poslu jelde? Ti si to filozofski skontao da je u zivotu bitno imati dobro placen zivot..a mi ostali smo eto onako upisali fakulet...nismo znali kako drugacije da se sikiramo i na sta da trosimo pare. Probaj ipak da pogledas koja su radna mjesta najbolje placena i da se raspitas sta su ti ljudi zavrsili
-
lolo_lolo
#182 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
cura ti fino govori,a ti joj tako vracas
bas si sonjo
bas si sonjo
-
Rođen_da_budem_šonjo
#183 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Hoće li mi neko reći bilo šta u vezi sa mojim postom, ako ne da se selim odavde. 
-
lolo_lolo
#184 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
nema ti nista od filozofije u nasRođen_da_budem_šonjo wrote:Hoće li mi neko reći bilo šta u vezi sa mojim postom, ako ne da se selim odavde.
mozes raditi ko neki profesor,imati platu do milje,zavisi kako gdje
-
Rođen_da_budem_šonjo
#185 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Milja puna kapa!lolo_lolo wrote:nema ti nista od filozofije u nasRođen_da_budem_šonjo wrote:Hoće li mi neko reći bilo šta u vezi sa mojim postom, ako ne da se selim odavde.
-
TrolaJeIzDzehenema
#186 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Rođen_da_budem_šonjo wrote:Milja puna kapa!lolo_lolo wrote:nema ti nista od filozofije u nasRođen_da_budem_šonjo wrote:Hoće li mi neko reći bilo šta u vezi sa mojim postom, ako ne da se selim odavde.
Mlad si i naivan!
-
Rođen_da_budem_šonjo
#187 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Mlad si i naivan![/quote]
Ha šta ću?
Ha šta ću?
-
TrolaJeIzDzehenema
#188 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Milja je mala para, nemas nista od toga, al' vjerujem da znas to i sam.
-
Rođen_da_budem_šonjo
#189 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Ma mala nego šta je, ali kad pogledaš stanje kakvo je... je*aji ga. Mislim, svi se mi trudimo i želimo mnogo više od te milje i ja ću, naravno, isto tako, ali...TrolaJeIzDzehenema wrote:Milja je mala para, nemas nista od toga, al' vjerujem da znas to i sam.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#190 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Kakva profesorska plata sa filozofskim fakultetima, baš nam potražnja na sve strane za profesorima filozofije
. Upoznao sam jednog magistra filozofije koji radi kao portir u bolnici.
Dakle, gledaj od čega živiš, razmisli, imaš još godinu vremena. Možda nađeš u sebi neko interesovanje za neki od fakulteta koje si naveo kao neomiljene (a sa kojima se jš uvijek može naći koliko-toliko pristojan posao u struci).
Dakle, gledaj od čega živiš, razmisli, imaš još godinu vremena. Možda nađeš u sebi neko interesovanje za neki od fakulteta koje si naveo kao neomiljene (a sa kojima se jš uvijek može naći koliko-toliko pristojan posao u struci).
-
modesti
#191 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Na svaki konkurs za profesora filozofije u školama se prijavi jako puno duša. Ne znam šta bi mogla drugo raditi sa tim fakultetom. A milja je dok primaš topli obrok. Za vrijeme godišnjeg ti je 900.
-
Rođen_da_budem_šonjo
#192 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Ma u pravu ste, ima još godina...
A šta mislite o psihologiji?
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#193 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
Jos gore.Rođen_da_budem_šonjo wrote:Ma u pravu ste, ima još godina...
Nazalost kod nas treba covjek gledati od cega ima hajra i love, a sa soc.,fil.,psih. vala ne znam da imas neku perspektivu.
1000 KM onako zvuci fino ali u sustini kad dobijes te pare na ruke pa se izvuce tamo, pa vamo, pa ovo, pa ono...dodjes u situaciju kao i vecina gradjana drage nam drzave, da prezivljavas od prvog do prvog.
Zato gledaj da upises sta perspektivnije...kad se mora sve se zavoli vjeruj mi.
Ali opet, moras bit spreman na sve, na biro, na platu koja te nece zadovoljiti, itd.itd...ne shvatas ti jos sta znaci zivjeti u ovako nezahvalnom okruzenju.
- JThomas
#194 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
ma dabogda doći i do te hiljade. srednjih škola ima samo jedan određen broj, filozofija se i ne uči u svima, a nijednoj vala ne trebaju dva profesora filozofije. jedino da baš, baš razvališ pa da ne budu imali izbora nego da te ostave za asistenta na faksu 
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#195 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
E da.JThomas wrote:ma dabogda doći i do te hiljade. srednjih škola ima samo jedan određen broj, filozofija se i ne uči u svima, a nijednoj vala ne trebaju dva profesora filozofije. jedino da baš, baš razvališ pa da ne budu imali izbora nego da te ostave za asistenta na faksu
- Tvrtko II Kotromanić
#196 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
ja sam 4.razz 2 gimnazije i ne znam matematiku, dakle ne planiram upisivati niti jedan fakultet na kojem ima matematika.
najvise me zanima historija (konkretno arheologija-nov odsjek) i geografija.
ne mislim u zivotu ganjat pare; bitno mi je jedino ono da zivim "normalno"
eh sad
da li ima neko ko studira ili je studirao/la ova jedan od ova 2 faksa pa da mi kaze neke prednosti i mane istih
zahvaljujem
eh sad
zahvaljujem
-
lolo_lolo
#197 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
ne mozes zivjeti normalno bez paraTvrtko II Kotromanić wrote:ja sam 4.razz 2 gimnazije i ne znam matematiku, dakle ne planiram upisivati niti jedan fakultet na kojem ima matematika.
eh sadda li ima neko ko studira ili je studirao/la ova jedan od ova 2 faksa pa da mi kaze neke prednosti i mane istih
zahvaljujem
a para od historije takodje nema,a ni od geografije
profesori uglavnom,svaka skola 2 profesora,ipak nesto vise nego sa filozofijom
a ako ces arheologiju,otidji malo do visokog,siguran sam da semir ima neki posao za tebe
vidite djeco draga kako je matematika bitna u zivotu
a vi bi samo od matematike bjezali,e ne moze tako
- Ivo Lola
#198 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
ja studiram geografiju i ako ne volis matematiku onda zaobidji ovaj fakultetTvrtko II Kotromanić wrote:ja sam 4.razz 2 gimnazije i ne znam matematiku, dakle ne planiram upisivati niti jedan fakultet na kojem ima matematika.
eh sadda li ima neko ko studira ili je studirao/la ova jedan od ova 2 faksa pa da mi kaze neke prednosti i mane istih
zahvaljujem
na prvoj godini imas predmete matematicka geografija, kartografija 1 i 2, statistika
znaci prva godina 2 cisto matematicka predmeta te dvije kartografije koje imaju dosta matematike takođe
- Tvrtko II Kotromanić
#199 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
pa dobro, nisam sad anti talenat za matematikuIvo Lola wrote:
ja studiram geografiju i ako ne volis matematiku onda zaobidji ovaj fakultet
na prvoj godini imas predmete matematicka geografija, kartografija 1 i 2, statistika
znaci prva godina 2 cisto matematicka predmeta te dvije kartografije koje imaju dosta matematike takođe
ako moze informacija: koji smjerovi postoje na geografiji te koji se predmeti polazu na prijemnom (ako ga ima) i jos jendo pitanje koja je tvoj perspektiva kao studenta geografije
hvala
- Tvrtko II Kotromanić
#200 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?
nisam mislio da mi pare ne trebaju nego da nemam nekih ludih snova o nekim velikim parama u buducnosti a ne planiram se bavit kriminalomlolo_lolo wrote: ne mozes zivjeti normalno bez para