Kao rodjeno dijasporce, parlam nas jezik izuzetno dobro, takodjer i pravopis (ja sam zadovljna, nije da se falim, ali je tako

) Volim Bosnu, i osjecam je svojom domovinom, iako nisam ni rodjena, ni odrasla u njoj, k tome su mi oba roditelja porijeklom iz Sandzaka, i povrh toga sto mi se vazda nadje neko, ko kaze da ja s Bosnom nemam nista.

ja je i dalje volim i hrlim njoj

A volim i Sandzak

Mom dobrom poznavanju naseg jezika je najvsie doprinijelo dvojezicno skolovanje, tj. skolovanje na oba jezika, znaci njemacki + nekadasnji sh. Takodjer su mi roditelji insistirali na tome da govorim kuci samo "nas" jezik

Osim toga mi je suprug iz Bosne, tj. nije odrastao u Njemackoj, i s njim sam uvijek vise govorila nas, nego njemacki, tako da je moj bosanki vrlo dobar do odlican, a njegov njemacki zadovoljavajuci.

Mogu ti reci, da sam kao roditelj druge generacije dijasporcadi

sretna sto mi djeca relativno dobro govore bosanki, da vole ici u Bosnu i da se bez problema mogu sporazumjeti. I s njima sam dok su bile male govorila iskljucivo nasim jezikom, tepala na nasem (bilo mi nepojmljivo tepati na njemackom)
Idemo relativno cesto u Bosnu (2-3 puta godisnje) i ova starija kci ima neku raju dole s kojom se dopisuje, tako da pokusava eto i pravopis savladati. (pod pretpostavkom da raja s kojom se dopisuje vlada pravopisom

)

Buducnost ce pokazati, kakav ce njihov osjecaj prema Bosni biti i koliko ce dobro vladati bosankim jezikom. Ja za sebe znam, da nikad Njemica ne mogu biti, ma koliko oni dobrih stvari imaju, koliko god ja svoj rodni grad volim (Minken

), ne zamisljam svoju buducnost ovdje. Nedostaju mi neke stvari. Iako znam, da dok sam god u starosnoj dobi da ne mogu primati peMziju, necu iz ove drzave. Tako da sam ja ovdje iz nekog koristoljublja najvise

A Bosna mi je u srcu.

Mada nemam iluziju da je Bosna savrsena zemlja, daleko od toga, na zalost .