Pitanje za vjernike

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
HomeArt

#176 Re: Pitanje za vjernike.

Post by HomeArt »

andrija2007 wrote:
sahan wrote:
Vitamin C wrote:Da li je piraterija grijeh?
Serijat strogo zabranjuje krsenje svakog ugovora i prava autora. Kopiranje ili piraterija bez ikakve dileme spada pod ovaj propis bez razlike radi li se o islamskoj knjizi ili Pink Floyd-u.
Odlično,a da li to znaju u onoj velikoj kopirnici na početku Bistrika, gdje imaju stotine kopiranih knjiga u fajlovima, i gdje
momci koji rade a i vlasnik citiraju svi Kur'an napamet.
Nemam pojma znaju li, pokucas na vrata kopirnice i pitas. Vjerovatno aludiras na to da se jedno prica a drugo radi? Ne mozes suditi na osnovu kopirnice sa Bistrika to je individualna stvar serijatsko pravilo je jasno i nedvosmisleno.
andrija2007

#177 Re: Pitanje za vjernike.

Post by andrija2007 »

Serijat strogo zabranjuje krsenje svakog ugovora i prava autora. Kopiranje ili piraterija bez ikakve dileme spada pod ovaj propis bez razlike radi li se o islamskoj knjizi ili Pink Floyd-u.[/quote]

Odlično,a da li to znaju u onoj velikoj kopirnici na početku Bistrika, gdje imaju stotine kopiranih knjiga u fajlovima, i gdje
momci koji rade a i vlasnik citiraju svi Kur'an napamet.[/quote]

Nemam pojma znaju li, pokucas na vrata kopirnice i pitas. Vjerovatno aludiras na to da se jedno prica a drugo radi? Ne mozes suditi na osnovu kopirnice sa Bistrika to je individualna stvar serijatsko pravilo je jasno i nedvosmisleno.
Nije fol da ih ja to pitam, momci su ljubazni i dobro rade svoj posao, ja licno nisam toliko strog kad su u pitanju
autorska prava i kopiranje, kao sto je to, kako ti navodis, serijat.
Vitamin C

#178 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Vitamin C »

Sa namjerom sam postavio ovo pitanje i pretpostavljao sam da to jeste grijeh, grijeh koji se ne zamjećuje i kojeg su svi nekada učinili. Vjerujem da je univerzalnost i svevremenost religije postojana, ali nije mi jasno kako se ista nosi sa novinama ovog tipa, downloadima, uploadima autorskih materijala i ostalim brojnim sitnicama, primjer je nevažan. Novotarijama, u biti.
andrija2007

#179 Re: Pitanje za vjernike.

Post by andrija2007 »

Vitamin C wrote:Sa namjerom sam postavio ovo pitanje i pretpostavljao sam da to jeste grijeh, grijeh koji se ne zamjećuje i kojeg su svi nekada učinili. Vjerujem da je univerzalnost i svevremenost religije postojana, ali nije mi jasno kako se ista nosi sa novinama ovog tipa, downloadima, uploadima autorskih materijala i ostalim brojnim sitnicama, primjer je nevažan. Novotarijama, u biti.
Dodao bih i kakvo je misljenje religija u vezi napada informatickih virusa?
HomeArt

#180 Re: Pitanje za vjernike.

Post by HomeArt »

andrija2007 wrote:
Vitamin C wrote:Sa namjerom sam postavio ovo pitanje i pretpostavljao sam da to jeste grijeh, grijeh koji se ne zamjećuje i kojeg su svi nekada učinili. Vjerujem da je univerzalnost i svevremenost religije postojana, ali nije mi jasno kako se ista nosi sa novinama ovog tipa, downloadima, uploadima autorskih materijala i ostalim brojnim sitnicama, primjer je nevažan. Novotarijama, u biti.
Jel ovo ozbiljno pitanje!?
HomeArt

#181 Re: Pitanje za vjernike.

Post by HomeArt »

Svako od nas ce za download naci neki svoj razlog i opravdanje to naravno ne govori o manjkavosti serijata nego o nasoj slabosti.
Ateista

#182 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

Kraljica_Suza wrote:E to mene ustvari i muci. Strah me Boga da ne stanem pogresno, odnosno da nisam skroz ispravno okrenuta prema kibli i onda radije i ne klanjam kada sam u takvim situacijama.

Sigurno ce se javiti jos osoba da me uputi. Hvala travar :)
Mislim da bi sve dzamije na svijetu trebale da budu orijentisane na tu stranu pa bi valjda mogla to da uzmes kao relevantno.
Ateista

#183 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

sahan wrote:
Kraljica_Suza wrote:I ja imam pitanje jedno:

Kako da tacno znam se okrenuti prema kibli kad se nadjem u nekoj novoj prostoriji, stanu, kuci...bilo gdje?
Ima vise nacina i mogucnosti. Ako si u istom gradu onda prema pravcu prema kojem se inace okreces, druga opcija je da pitas nekoga, treca je kibletnama ili kompras sa ucrtanim pravcem kible, cetvrta prema stranama svijeta i ako nista od toga ne mognes onda prema slobodnoj procjeni. Zapamti da se djelima sudi prema namjeni a namaz je obaveza.
Nemoj da te brine to "tacno" okreces se u pravcu a ne tacno.
Takav kompas bi mogao imati funkciju samo na jednom odredjenom mjestu, jer ako se nalazis na drugom mjestu na planeti, onda se mijenja i orijentacija prema stranama svijeta. Sa jedne tacke na zemlji to moze biti na sjeveru, dok na drugoj na jugu.
Ateista

#184 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

BHF_Manijak wrote:Ma nikad covjek ne moze biti 100% okrenut Kibli,cisto sumnjam da i u dzamijama smo okrenuti do u mi,imetar,dakle sto Sahan rece,sve se vrijednuje prema nijjetu,dakle kad je ispravan nijjet bice i ostalo inshallah primljeno,ali ne znaci to da se sad mozemo kako ko sitgne okrecati,no eto,ne trebas ni previse brinuti oko toga,kod mene je u stanu npr malo na stranu,tako da nikad nisam ubjedjen jesam li ugao potrefio 100%,no Allahu e`alemu!!
Pa dje's ba Manijak kuco stara, nema te nigdje? :D
Ateista

#185 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

andrija2007 wrote:
Kako smo krenuli, jos ce naci neke ajete koje ce protumaciti kao da je u kur'anu pomenut internet, :-) informaticki virusi i slicno...
andrija2007

#186 Re: Pitanje za vjernike.

Post by andrija2007 »

Ateista wrote:
andrija2007 wrote:
Kako smo krenuli, jos ce naci neke ajete koje ce protumaciti kao da je u kur'anu pomenut internet, :-) informaticki virusi i slicno...
Možda se spominju u kakvim apokrifnim tekstovima?
BHF_Manijak

#187 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

Ateista wrote:
BHF_Manijak wrote:Ma nikad covjek ne moze biti 100% okrenut Kibli,cisto sumnjam da i u dzamijama smo okrenuti do u mi,imetar,dakle sto Sahan rece,sve se vrijednuje prema nijjetu,dakle kad je ispravan nijjet bice i ostalo inshallah primljeno,ali ne znaci to da se sad mozemo kako ko sitgne okrecati,no eto,ne trebas ni previse brinuti oko toga,kod mene je u stanu npr malo na stranu,tako da nikad nisam ubjedjen jesam li ugao potrefio 100%,no Allahu e`alemu!!
Ma navrno malo do banovica moj drug,uhelacise me na brzinu :D
andrija2007

#188 Re: Pitanje za vjernike.

Post by andrija2007 »

BHF_Manijak wrote:
Ateista wrote:
Ma navrno malo do banovica moj drug,uhelacise me na brzinu :D
Jesil' navratio i do rudnika?
Ateista

#189 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

andrija2007 wrote:
Jesil' navratio i do rudnika?
"O boze kako bi petak bio ljepsi da danas nije subota radna... :D

...Put u srediste rudnika, Kreka Banovici..."
HomeArt

#190 Re: Pitanje za vjernike.

Post by HomeArt »

Ateista wrote:Takav kompas bi mogao imati funkciju samo na jednom odredjenom mjestu, jer ako se nalazis na drugom mjestu na planeti, onda se mijenja i orijentacija prema stranama svijeta. Sa jedne tacke na zemlji to moze biti na sjeveru, dok na drugoj na jugu.
Da ti ne crtam evo pogledaj kako kibletnama izgleda: http://www.brasscompass.com/qiblacompass.htm
Ateista

#191 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

sahan wrote:
Ateista wrote:Takav kompas bi mogao imati funkciju samo na jednom odredjenom mjestu, jer ako se nalazis na drugom mjestu na planeti, onda se mijenja i orijentacija prema stranama svijeta. Sa jedne tacke na zemlji to moze biti na sjeveru, dok na drugoj na jugu.
Da ti ne crtam evo pogledaj kako kibletnama izgleda: http://www.brasscompass.com/qiblacompass.htm
Aha, to je vec druga stvar ako je univerzalni i ima oznaceno ze sve vece gradove svijeta.
Ripicipi

#192 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ripicipi »

Jednostavno pitanje...

Npr. ja odlucim da se ubijem, sjednem u auto, pun gas i u zid. Nekim cudom prezivim, pa me zanima bi l' to bila bozja volja, slucajnost ili nesto trece?
Ako je bozja volja bila da prezivim, onda mi nije dao slobodu izbora(da se ubijem), a ako je slucajnost... kako slucajnost ako vi tvrdite da se nista ne desava slucajno?!?
Ateista

#193 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

potres_mozga wrote:Jednostavno pitanje...

Npr. ja odlucim da se ubijem, sjednem u auto, pun gas i u zid. Nekim cudom prezivim, pa me zanima bi l' to bila bozja volja, slucajnost ili nesto trece?
Ako je bozja volja bila da prezivim, onda mi nije dao slobodu izbora(da se ubijem), a ako je slucajnost... kako slucajnost ako vi tvrdite da se nista ne desava slucajno?!?
A tek kad bi smo isli dalje u detalje, zasto je taj neko uopste odlucio da se ubije, koja desavanja u njegovom zivotu su dovela do toga, stvari na koje nije imao uticaj, te sta bi bilo da je rodjen na drugom mjestu, u drugo vrijeme, da je odrastao u drugoj porodici, da li bi bio skroz drugacija osoba i ne bi imao razloga da pozeli da se ubije, ili bi u nekim slucajevima imao jos vise razloga i ubio se jos odavno, gdje je tu sloboda izbora?
golden_boy

#194 Re: Pitanje za vjernike.

Post by golden_boy »

nemoze niko dati odgovor,jer ga neznaju.ljudi prije nisu imali pametnijeg posla pa su se zabavljali sa vjerovanjem.postojao je u svakom selu najpametniji covjek koji ostalim ljudima punio mozak o necemu sto je izmislio da bi oni njemu davali para ili nesto drugo sto je potrebno za zivot.tako su nastale religije.idolopoklonstvo,upravo to sto sam napomenuo,pa posle sve ostalo.vjera je bila profit,sto je i danas dan ostala.ali ljudi ba nece da shvte neke stvari....misle da pstoji neko gore ko je nas sve stvorio i da ce nas kad mu se cejfne ponovo rastvorit...
BHF_Manijak

#195 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

golden_boy wrote:nemoze niko dati odgovor,jer ga neznaju.ljudi prije nisu imali pametnijeg posla pa su se zabavljali sa vjerovanjem.postojao je u svakom selu najpametniji covjek koji ostalim ljudima punio mozak o necemu sto je izmislio da bi oni njemu davali para ili nesto drugo sto je potrebno za zivot.tako su nastale religije.idolopoklonstvo,upravo to sto sam napomenuo,pa posle sve ostalo.vjera je bila profit,sto je i danas dan ostala.ali ljudi ba nece da shvte neke stvari....misle da pstoji neko gore ko je nas sve stvorio i da ce nas kad mu se cejfne ponovo rastvorit...
`ta kazec zjatni djecace?! :mrgreen: jes jes,dosle zlocaste cike da se obogate na jadnoj sirotinji pa im prodaju "maglu" 9i tako uzimaju fin kesh,pa onda i ti moj dobri prijatelju,ako mislis da je to zaista profitabilno,fino "nataknes" sebi ahmediju i dzube i krenes u pohod na novce,"prodajuci ljudima maglu" dobijes finu svtocu,jedno 4 milje mjesecno...tako ti je to moj dobri ahbabu,ubise efendije fine plate,ispod kazu 4 milje ako uzmes os si "prodavac magle",pa eto ti se okusaj,vidi jes dobar il los,ili otidji u crkvu,to vele da se cifre krecu i do 5 milja,ubij Boze kakve se tu pare brcu vele dobri insani ovog vakta,al eto svi haman blentavi,pa ne mogu ovi glupi vjernici da skontaju da ustvai samo se na njima ljudi obogacuju pa i dalje ih muzu ovi sa vrha,a sve je to plod "seljacke religije" kako je ti kulturno i upakovano nazva :roll: :roll:
I tako mi vjernici nista ne shvacamo ali dodje nas vrli zlatni deckic i prosvijetli nas sve...zaluszujes odmah Nobela i minimum jedno u kesu 10 milja ili ti ga tisuca,zavisi jal ti daju od hodze pare jal od svecenika,pa se eto skontaj,koji ti je drazi...

Eto,ti velis vrli moj,da mislie da postoji "tamo neko bice" koje ce ih kaznit/nagradit..al` nejse,ljudi misle i da je glupost unistiva i prolazna,ali ja Bogami svakim danom uvidjam da je itekako neunistiva i da je ima na svakom koraku :wink:
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#196 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Big Boy »

potres_mozga wrote:Jednostavno pitanje...

Jednostavan odgovor...

Ja mislim da covjek moze mozda pozeljeti da se ubije ali ne i odluciti da se ubije jer covjek nikad ne moze biti apsolutno siguran da ce ijedna njegova zelja zavrsiti tako sto se neminovno postati stvarnost. Ali nesumnjivo covjek ima svijest i slobodnu volju da pozeli otici ili putem dobra (da ne naudi nikom, pa ni sebi) ili putem zla (da naudi sebi, a potencijalno i jos nekom).

Pa tako... ako pozelis da se ubijes, pa i ustanes da to provedes u djelo... onda "prezivljavanje" te akcije ujedno nije dokaz da uopste nisi ni imao slobodu izbora. Samo si odlucno pokusao obistiniti jednu svoju (iznimno diskutabilnu) zelju ali na kraju nisi uspio u svom naumu. Vjernici obicavaju govoriti "ako Bog da" nakon svojih izjava jer vjeruju da covjek pozeli a na samom Bogu je da odobri neku zelju.

Jer da nije tako onda bi tvoje poredjenje bilo isto kao da ja kazem nesto tipa... evo, ja sada hocu da odem na mjesec i da hodam po mjesecu. Ako to ne uspijem znaci da ne postoji slobodna volja ?

Ili... tamo neka "odluci" da se uda za tebe a tebi se ni ona a ni ta njena odluka uopste ne svidjaju. Zar tad nije lijepo imati slobodnu volju !? :thumbup:
KREMEN

#197 Re: Pitanje za vjernike.

Post by KREMEN »

Mogu ja jedno pitanje postaviti, odavno me to muci..
Ako je moja prabaka nosila maramu na glavi, da li je moralno da natjeram svoju djecu da je nose..
avicena

#198 Re: Pitanje za vjernike.

Post by avicena »

KREMEN wrote:Mogu ja jedno pitanje postaviti, odavno me to muci..
Ako je moja prabaka nosila maramu na glavi, da li je moralno da natjeram svoju djecu da je nose..
Budi malo konkretniji. Da li mislis da je ne/moralno imati maramu na glavi ili mislis da je ne/moralno nekoga na nesto tjerati?
neprilagodjena

#199 Re: Pitanje za vjernike.

Post by neprilagodjena »

I sta ces postici sa tim sto si ih natjerala/natjerao da nose/nosi maramu??
KREMEN

#200 Re: Pitanje za vjernike.

Post by KREMEN »

avicena wrote:
Budi malo konkretniji. Da li mislis da je ne/moralno imati maramu na glavi ili mislis da je ne/moralno nekoga na nesto tjerati?[/qp

Mislim da je nemoralno nekoga tjerati na nesto, vrijeme ide naprijed a ne nazad....
prije su to nase bake nosile pa su i one skinule..ukorak sa vremenom..
za mene je nemoralno izdvajati djecu iz okoline..
Post Reply