Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tvrtko II Kotromanić wrote:posto vidim da neki od vas brkaju i mijesaju pojmove farza i sunneta, da ih ovdje razgranicim:
farz, sunnet, vadzib, mekruh, haram itd su ef`ali mukellefin( serijatom propisana djela za muslimane)
farz je ono sto je Allah dz.s strogo naredio, dakle to su djela koja je svaki musliman/muslimanka, obavezan ciniti, npr klanjati 5 dnevnih namaza, postiti za vrijeme Ramazana itd
sunnet su djela koja je Muhammed s.a.v.s radio i PREPORUCIO svom ummetu (muslimanima) da ih rade ( klanjanje sunnet namaza i sl)
vadzib su djela koja je Allah dz.s takodje naredio, ali nisu u razini farza, dakle nisu toliko obavezna (npr klanjanje dzenaze - ako jedna grupa muslimana klanja dzenazu obaveza sa drugih da to ucine spada itd)
mekruh su djela koja je ruzno raditi npr izostavljati sunnete, prije i poslije jela ne oprati ruke i sl.
haram su stroge zabrane, dakle djela koja su strogo zabranjena za bilo kojeg muslimana a to su piti alkohol, jesti svinjetinu, lagati, krasti itd...
Sve je to fino sto si napisao ... ali neces da kazes raji adresu gdje se dijeli lova ...
Kazes znas da se za bradu i kratke pantolone dobija 500 kerma u pađe ... a nista kome da se ova sirotinja obrati ...
Tvrtko II Kotromanić wrote:posto vidim da neki od vas brkaju i mijesaju pojmove farza i sunneta, da ih ovdje razgranicim:
farz, sunnet, vadzib, mekruh, haram itd su ef`ali mukellefin( serijatom propisana djela za muslimane)
farz je ono sto je Allah dz.s strogo naredio, dakle to su djela koja je svaki musliman/muslimanka, obavezan ciniti, npr klanjati 5 dnevnih namaza, postiti za vrijeme Ramazana itd
sunnet su djela koja je Muhammed s.a.v.s radio i PREPORUCIO svom ummetu (muslimanima) da ih rade ( klanjanje sunnet namaza i sl)
vadzib su djela koja je Allah dz.s takodje naredio, ali nisu u razini farza, dakle nisu toliko obavezna (npr klanjanje dzenaze - ako jedna grupa muslimana klanja dzenazu obaveza sa drugih da to ucine spada itd)
mekruh su djela koja je ruzno raditi npr izostavljati sunnete, prije i poslije jela ne oprati ruke i sl.
haram su stroge zabrane, dakle djela koja su strogo zabranjena za bilo kojeg muslimana a to su piti alkohol, jesti svinjetinu, lagati, krasti itd...
Sve je to fino sto si napisao ... ali neces da kazes raji adresu gdje se dijeli lova ...
Koja lova a ja , za pustanje brade Joj dje cuju ove viceve , sto im 60 min pere mozak na centrifugi
Kazes znas da se za bradu i kratke pantolone dobija 500 kerma u pađe ... a nista kome da se ova sirotinja obrati ...
adresa: razne saudijske, kuvajtske humanitarne organizacije, dzamija kralj fahd itd..
jel sad ok?
i jel sad dosta za*****cije?
andrija2007 wrote:quote Tvrtko II Kotromanic: lagati, krasti itd...
Ako je ovo tacno, onda ce mnogi dobiti crveni karton.
da tacno je, ali nece svi dobiti crveni, jer, jedno od imena Allaha dz.s je Rahman, milostivi, i iskreno vjerujem da ce Allah dz.s oprostiti kako moje tako i tudje grijehe.
quote latina: Svaki normalan covjek ima svijest i savjest.
Slazem se s ovom konstatacijom, ali mi se cini da se ipak radi o manjini, dok su oni, koji nisu bas normalni i kojima
svijest i savjest nije jaca strana, nazalost veci dio.
frla wrote:
adresa: razne saudijske, kuvajtske humanitarne organizacije, dzamija kralj fahd itd..
jel sad ok?
Stvarno veze nemam sa tim ljudima ali cujem iz prica od nekim vjernika za te ljude koji nose te duge brade a zene im nose nikabe da bukvalno gladuju ... a non stop su u kralj fahdu.
Takodjer, vidi se da neki od njih imaju para ali su rijetki. Obicno ih vidim na ulici voze neke krntije od auta u raspadu.
Zato te pitam ako imas nesto konkretno kao sto je adresa reci ... da se ljudi ne pate vise ... da zaradis sevapa ...
Pored svijesti i savjesti, svakom "normalnom" covjeku bi dobro pristajala i ljudskost kao osnovna osobina ljudskog bica, a sto kaze i sama definicija "ljudsko bice", odredjena doza moralnosti, tolerantnost, pa zatim obrazovanost i postovanje svih oblika zivota,pocevsi od vlastitog pa onda i svih drugih zivih bica. Ne znam da li sam u pravu, ovo je moje skromno
ubjedjenje.
frla wrote:
jel sad ok?
Stvarno veze nemam sa tim ljudima ali cujem iz prica od nekim vjernika za te ljude koji nose te duge brade a zene im nose nikabe da bukvalno gladuju ... a non stop su u kralj fahdu.
Takodjer, vidi se da neki od njih imaju para ali su rijetki. Obicno ih vidim na ulici voze neke krntije od auta u raspadu.
Zato te pitam ako imas nesto konkretno kao sto je adresa reci ... da se ljudi ne pate vise ... da zaradis sevapa ...
i jesu sirotinja vecina kojima je 500 KM jedva da pokriju troskove, uostalom, znas i sam kolika je potrosacka korpa u BiH, 500 KM je mozda dovoljno samo za prezivjet
al nastranu sad rekla-kazala price, kad vec pricamo o vehabijama, mora se priznati da oni, tj. ta sekta, nisu dio tradicije bosanskog hanefijskog islama, i da u zemlji gdje su selefije na vlasti (S.Arabija) 21. vijek postaje 15. u smislu postivanja ljudskih prava.
Ono sto meni najvise smeta kod selefija je to sto, vecina njih, dojucerasnji narkomani, alkoholicari i sl (mada svaka castom onome ko ih je izvukao iz pakla droge) danas se busaju u prsa svojim islamom i to napadno, ponekad liceci na vjersku policiju u s.a.
e to je ono sto meni, a siguran sam i vecini gradjana smeta kod selefija..
da su oni neprimjeti, dobro, ne moraju biti neprimjetni, vec da jednostavno nisu toliko napadni, mislim da niko ne bi imao nista protiv njih da kaze
kebele wrote:Frla, nisam ono gore tebi napisao, bilo je za "bosna123". Naravno da čitam tvoje postove na ovoj temi, a ono maloprije sam rekao za "bosna123".
Evo me... upravo svježe obrijan. Kakvo olakšanje pred spavanje.
Ma nije problem ... vec sam ti napisao da nikad forma (izgled) ne moze biti vaznija od sustine (IKRE, ucenje, citanje i proucavanje u ime Allaha dž.š.). Staviti svoj vanjski izgled ispred obrazovanja i nauke koja treba da je uvijek u ime
Allaha dž.š. znaci ne poznavati vjeru. Brada je muskarcu sunet i nije farz a zeni je pokrivanje farz ...
Last edited by frla on 18/05/2009 01:25, edited 3 times in total.
andrija2007 wrote:Pored svijesti i savjesti, svakom "normalnom" covjeku bi dobro pristajala i ljudskost kao osnovna osobina ljudskog bica, a sto kaze i sama definicija "ljudsko bice", odredjena doza moralnosti, tolerantnost, pa zatim obrazovanost i postovanje svih oblika zivota,pocevsi od vlastitog pa onda i svih drugih zivih bica. Ne znam da li sam u pravu, ovo je moje skromno
ubjedjenje.
Islam i vjera je jednostavna samo ljudi komplikuju ... "ne cini drugom, sto ne bi zelio da neko tebi cini" ... jer sve ide u krug i u odredjenom vremenskom roku se vraca samo je pitanje vremena kada ce se vratiti a to samo Allah dž.š. zna ...
andrija2007 wrote:Pored svijesti i savjesti, svakom "normalnom" covjeku bi dobro pristajala i ljudskost kao osnovna osobina ljudskog bica, a sto kaze i sama definicija "ljudsko bice", odredjena doza moralnosti, tolerantnost, pa zatim obrazovanost i postovanje svih oblika zivota,pocevsi od vlastitog pa onda i svih drugih zivih bica. Ne znam da li sam u pravu, ovo je moje skromno
ubjedjenje.
Islam i vjera je jednostavna samo ljudi komplikuju ... "ne cini drugom, sto ne bi zelio da neko tebi cini" ... jer sve ide u krug i u odredjenom vremenskom roku se vraca samo je pitanje vremena kada ce se vratiti a to samo Allah dž.š. zna ...
Tvrtko II Kotromanić wrote:...da su oni neprimjetni, dobro, ne moraju biti neprimjetni, vec da jednostavno nisu toliko napadni, mislim da niko ne bi imao nista protiv njih da kaze
Ja sam nedavno prisustvovao jednom ružnom događaju. Kažem ružnom, možda neko u ovome neće vidjeti ništa sporedno, evo šta se desilo...
Djevojčica od nekih 2-3 godine starosti tako se prepala jednog od tih gore spomenutih, koji je sjeo pokraj nje u autobusu. Prepalo se dijete brade, koja je duga, neuredna, neugledna i nimalo ne "stoji" tom čovjeku o kome sada pričam. Naravno, nemam ja pravo da namećem kako će se ko oblačiti, i da li će imati ili nemati bradu. Ali imam pravo da se osvrnem, to jest ukažem na reakciju i uzbuđenost jednog dvogodišnjeg djeteta. Zašto je to tako? Jedno sam siguran, taj maksum, curica se vjerovatno ne bi uplašila nekog "čike" koji ima neki malu bradu, izbrijanu, njegovanu, ovu našu "domaću", da se tako izrazim. Zašto je dijete skoro zaplakalo? Zna li neko? Koliko se sjećam, djeca su se oduvijek plašila "Ciganki, odžačara, prosjaka...", a zašto se to dijete u autobusu uplašilo selefije? Ima li odgovora?
1.
PITANJE:
Kakav je šerijatski propis o onome ko brije bradu i kosu? Kakav je propis o brijaču?
ODGOVOR:
Brijati bradu je strogo zabranjeno (haram). Baviti se brijanjem ljudi radi zarade također je strogo zabranjeno (haram), jer predstavlja međusobno potpomaganje u grijehu koji je Allah, dželle šanuhu, zabranio riječima:
”Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i bogobojaznosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu.”
Što se tiče brijanja kose, dozvoljeno je i nema grijeha - kako onaj koji je brije, tako ni onaj koji nekoga drugog brije ili brijanje kose uzme kao zanat kojim stječe nafaku.
Neka su salavat i selam na Njegovog roba i poslanika Muhammeda, sallallahu ’alejhi ve sellem, na njegovu porodicu i ashabe.
STALNA KOMISIJA ZA ŠERIJATSKA PITANJA (FETVE)
(Fetve učenjaka dvaju harema – 184 str.)
2.
PITANJE:
Kakav je propis o spuštanju odjeće ispod članaka?
ODGOVOR:
Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, o spuštanju odjeće ispod članaka iz oholosti, je rekao:
“S trojicom Allah neće razgovarati, niti će pogledati u njih, niti će ih očistiti i bit će kažnjeni bolnom kaznom: onaj ko spušta odjeću ispod članaka, onaj koji prigovara na dobročinstvu i onaj ko proda svoju robu pod lažnom zakletvom.”
U drugom hadisu se kaže:
“Ko bude vukao (po zemlji) svoju odjeću iz oholosti, Allah ga neće ni pogledati na Sudnjem danu.”
Međutim, ako se to ne čini iz oholosti, kazna je da će ono što je ispod članaka gorjeti u vatri. U Buharijinom Sahihu se prenosi da je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao:
“Odjeća koja je ispod članaka bit će u vatri.”
Ebu - Seid el-Hudri, radijallahu anhu, kaže:
“Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem: ‘Odjeća vjernika je do sredine potkoljenica i ne smeta’ ili je rekao: ‘i nije griješan ako odjeća bude od pola potkoljenice pa do članaka, a sve što je ispod toga bit će u vatri. Ko bude vukao svoj ogrtač (odjeću) iz oholosti, Allah ga neće pogledati na Sudnjem danu.”
Zbog različitog nijeta se razlikuju i kazne. Kada su propis i razlog različiti ne možemo svesti opći propis na propis koji je ograničen, jer bi to iziskivalo kontradiktornost. Onima koji uzimaju hadis Ebu – Bekra, radijallahu anhu, za dokaz da je spuštanje odjeće ispod članaka zabranjeno samo ako je z oholosti, kažemo: u ovom hadisu nemate dokaz iz dva razloga.
Prvi: Ebu Bekr, radijallahu anhu, je rekao:
“Jedan dio moje odjeće se otpusti, osim ako ga ja čuvam.”
Znači, taj dio odjeće bi se otpustio, a on ga je i sam pridržavao.
Onima koji spuštaju svoju odjeću ispod članaka, tvrdeći da to nije iz oholosti, nego nenamjerno, kažemo:
ako spustite svoju odjeću ispod članaka bez namjere oholosti, bit ćete kažnjeni vatrom samo zbog onoga što je spušteno (ispod članaka). Ako budete vukli svoju odjeću iz oholosti bit ćete kažnjeni većom kaznom nego prethodnom; tj. Allah, subhaneh ve te’ala, neće razgovarati s vama na Sudnjem danu, neće vas pogledati, neće vas očistiti i bit ćete kažnjeni bolnom kaznom.
Drugi: Ebu Bekra, radijallahu anhu, je pohvalio Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, i posvjedočio on nije od onih koji to čine iz oholosti. Da li je neko od ovih dobio tu pohvalu i svjedočenje?! Međutim, šejtan podstiče ljude da slijede one kur’anske i hadiske tekstove koji su manje jasni, kako bi opravdali ono što čine. Allah, subhanehu ve te’ala, upućuje na Pravi put onoga koga hoće. Molimo Allaha, subhanehu ve te’ala, da nas sve uputi.
ŠEJH IBN USEJMIN
(Fetve učenjaka dvaju harema – 197 str.)