Metro u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
burekdzijabezmesa

#176 Re: Metro u Sarajevu

Post by burekdzijabezmesa »

neca1986 wrote:Neka promjene vozni park to je prvo i srede infrastrukturu za trolejbuse i tramvaje. Neka se malo sredi i modernizuje. A ne ovako, isto ciganska čerga :run:

Metro, uopste nije potreban. :)

ma jah, trola, tramvaj, :-) zimi hlade ljeti griju :lol:
LoveHurts

#177 Re: Metro u Sarajevu

Post by LoveHurts »

Ja sam za metro,isto tako predlazem da se vodozastitna zona preseli na drugu lokaciju.

:bih:
neki

#178 Re: Metro u Sarajevu

Post by neki »

lajkujMe wrote:
burekdzijabezmesa wrote:
lajkujMe wrote:Kao prvo da se metro provede u gradu to bi kostalo nekoliko milijardi KM, to nije jeftina zajebancija, kao drugo metro je predvidjen za prenapucene uske gradove s previse ljudi, Sarajevo nema taj problem (iako vam se cini da ima).

Za metro u Sarajevu nema nikakvih osnova i to bi bilo bacanja para u nedogled.

Sta ovaj grad stvarno treba su nove vec planirane ceste da rasterete saobracaj.
Obnova grasa u normalno preduzece i obnova njihovog voznog parka.

Sta ovom gradu treba je prosirenje Postojece tramvajske infrastrukture (vec planirano) i promjena tramvaja koje koristimo, ne neko smece sto sad imamo nego pravi visedjelni tramvaji.

Tacka.
jeftinije bi nas koštao metro nego to što ti navede :-)

Cisto sumnjam, uz sve navedeno doslo bi nas mnogo jeftinije nego metro.

Dali vi uopce znate koliko je samo skupo napraviti metro? Pa samo da se kupe sami vozovi to bi kostalo minimala 500.000.000 to jest 500 miliona. A o busenju cijevi da ne govorim tu vec govorimo o milijardama, i taj posao bi trajao nekoliko godina jer nemozes ti eto Carsija-Ilidza to je odprilike 10-15 kilometara u JEDNOM smjeru puta 2 jednako 20-30 kilometara podzemnih metro cijevi..... to traje mnogo dugo da se busi mnogo dugo (onaj post u baci cijevi u miljacku cu shvatiti sarkasticno), pa gdje su pomocni tuneli za dovod zraka, protivpozarni izlazi, to jest put za vatrogasce. Gdje su pumpe za vadjenje vode (zamisli tek mjesecni racun struje za to). A najvaznije same stanice one su najskuplje na metro.

I ko ce to platiti? Drzavni budzet nam je 900 mln km, hajde eto kantonalni je otprilike isti toliki jednostavne da ne znam gdje trazis te pare niko u drzavi nema (ukljucujuci samu drzavu) A nemoj mi sada nek privata preduzeca to prave. Na svijetu je vrlo malo takvih preduzeca a kao drugo nece oni BACITI pare, metro se nece isplatiti u Sarajevu ni za 100 godina koristenja.

A "vec napravljeni planovi" za prosirenje tramvajske infrastrukture, obnova citavog grasa, gradnja tih planiranih cesta itd itd sto sam vec spomenuo tesko da bi i dotaklo cifu od 500 mln km.

Za cijenu tog metra mi bi prakticno mogli srusiti citavo Sarajevo i Izgraditi jedno potpuno novo Sarajevo koje sija i sjaji.
Jedna garnitura voza podzemne zeljeznice je jeftinija od visedjelnog tramvaja kojeg ti prizeljkujes u Sarajevu. Tunele u Sarajevu nije potrebno kopati nego podzemne galerije koje bi bile odmah ispod povrsine. Eventualno na potezu M.Dvor-Bascarsija bi bilo neophodno kopati dublje tunele.
Kakvo ispumpavanje vode :-) ako se kvalitetno uradi izolacija to uopste nije potrebno. Kopanje tunela i galerija ne bi kostalo vise od 300 - 400 miliona KM.
Za tvoju informaciju procjena kostanja eksproprijacije i gradnje samo osnovnih longitudinala, transferzala i gradskog autoputa ciglane-brijesce je procjenjena na 1,5mlrd KM (ti rece ne bi dotaklo 500 miliona :lol: ) da ne pominjem gras i obnovu, jedan moderan visedjelni niskopodni tramvaj kosta min 6 miliona € a sa planiranim prosirenjem mreze takvih bi nam trebalo 100ak, sto povlaci kompletnu promjenu infrastrukture i trasa okolnih saobracajnica jer nisu prilagodjene niskopodnim dugackim tramvajima...
Ukratko skuplja pita nego tepsija, pogotovo na sistemu koji ima jako nisku naplatu koju je nemoguce povecati bez promjene mentaliteta stanovnistva. Prednost podzemne u odnosu na ovo u Sarajevu sto imamo je 100% naplata voznje i takav sistem bi se isplatio za 15-20 godina s obzirom da bi linija Ilidza-Bascarsija dnevno prevozila min 200 000 putnika (takva je trenutna situacija na tramvajskoj mrezi)
Sad da ne ispadne da sam zagovornik podzemne, to je u sadasnjoj situaciji nemoguca misija u gradu u kojem ni vodovod ne funkcionise kako treba, al i ti brate lupas i gadjas se ciframa..
gerberica

#179 Re: Metro u Sarajevu

Post by gerberica »

Kojom brzinom rade obnavljaju prugu ja mislim da za mog zivota ne bih docekala metro :lol: :lol:

ako nista bar sam se od srca nasmijala ;-)
jon_jovi

#180 Re: Metro u Sarajevu

Post by jon_jovi »

Ja sam prvi i jedini put cuo od neke javne osobe inicijativu za izgradnju metroa od profesora Ibre Spahica. Davno je bilo, pretendirao je da bude gradonacelnik Sarajeva.
Kolega neki je objasnio sve prednosti kod same izgradnje metroa. Cudno je da ste se bazirali na samu izgradnju metroa i dileme u svezi toga, ali samu svrhu i prednosti metroa zaboravljamo. Svrha je recimo to da od Ilidze do Bascarsije stignete za 5 minuta, a kod kracih relacija i za manje vremena naravski. Svrha je recimo i to da se smanji upotreba automobila i najvece zagedzenje zraka u Europi. Prag recimo ima i metro i tramvaj i autobuse
jon_jovi

#181 Re: Metro u Sarajevu

Post by jon_jovi »

i trolejbuse
Zatamnjena stakla

#182 Re: Metro u Sarajevu

Post by Zatamnjena stakla »

jon_jovi wrote:Ja sam prvi i jedini put cuo od neke javne osobe inicijativu za izgradnju metroa od profesora Ibre Spahica. Davno je bilo, pretendirao je da bude gradonacelnik Sarajeva.
Kolega neki je objasnio sve prednosti kod same izgradnje metroa. Cudno je da ste se bazirali na samu izgradnju metroa i dileme u svezi toga, ali samu svrhu i prednosti metroa zaboravljamo. Svrha je recimo to da od Ilidze do Bascarsije stignete za 5 minuta, a kod kracih relacija i za manje vremena naravski. Svrha je recimo i to da se smanji upotreba automobila i najvece zagedzenje zraka u Europi. Prag recimo ima i metro i tramvaj i autobuse
:?

Kako ćeš stić' kad bi metro zamijenio tramvaje? NEMOGUĆE!

Kakav ba metro :lol:

500k ljudi nezaposleno, pričate o metru. Ok. Voda? Šta mislite o tome?
Pusti ba šuplje, ne vrijedi raspravljati :wink:
jon_jovi

#183 Re: Metro u Sarajevu

Post by jon_jovi »

Plan metroa u Pragu. Prva linija pustena u promet 1974. druga 1978. i treca 1985.

Image
FOČANSKI PROPISI

#184 Re: Metro u Sarajevu

Post by FOČANSKI PROPISI »

jon_jovi wrote:Plan metroa u Pragu. Prva linija pustena u promet 1974. druga 1978. i treca 1985.

Image
@Joni,
Mogu li te zamoliti ,ako budeš ti radio plan u Sarajevu, da pruga bude uzana i da vozi ćiro.(bar na jednoj liniji)
Last edited by FOČANSKI PROPISI on 25/12/2012 10:39, edited 1 time in total.
respo

#185 Re: Metro u Sarajevu

Post by respo »

samo uz jednu malu opasku :D
kakva je konfiguracija terena u pragu kakva ovdje
gerberica

#186 Re: Metro u Sarajevu

Post by gerberica »

respo wrote:samo uz jednu malu opasku :D

opaska :lol: :lol: :lol: :thumbup:
jon_jovi

#187 Re: Metro u Sarajevu

Post by jon_jovi »

90 minuta voznje u praskom metrou kosta 1.27 Eura. Mijesecna karta stoji 21.89 Eura
Zatamnjena stakla

#188 Re: Metro u Sarajevu

Post by Zatamnjena stakla »

Idi u Prag pa se vozaj.
Svrati u Sa s vremena na vrijeme :)
alanskoda

#189 Re: Metro u Sarajevu

Post by alanskoda »

Pa kakav crni metro u sarajevu. Ovu temu mozete prebaciti na viceve dana tj godine. Pa covjek je iz Amsterdama poslao 21 tramvaj , pa ja kad dodjem dole opet vidim one od prije 40 godina da voze. Gdje li su ti , veze blage nemam. Da ih nisu utalili negdje. A ti tramvaji jos uvijek voze po amsterdamu i odlicni su. Ali nego valja sanjati o necem sto je prosto nemoguce. Cuj metro u sarajevu . :lol: :lol: :lol: :run:
addem

#190 Re: Metro u Sarajevu

Post by addem »

jon_jovi wrote:90 minuta voznje u praskom metrou kosta 1.27 Eura. Mijesecna karta stoji 21.89 Eura
Al zato u Sa kosta skuplje. Jos cekas autobus a on ne dodje.
jon_jovi

#191 Re: Metro u Sarajevu

Post by jon_jovi »

respo wrote:samo uz jednu malu opasku :D
Losija od Sarajeva ako se uzme level Ilidza - Bascarsija, a i na odnosu druge linije koju je predlozio pokretac teme na relaciji Dobrinja - Vogosca jer tu bez problema moze da se probije tunel ispod Kobilje.
Prag je na brjegovima osim jednog grotla u strogom centru grada. Nadalje Sarajevo se jako povoljno rasprostire za sve vrste transporta, to jeste - duzno sa manjim grananjem prema Dobrinji, pa je isto tako povoljan i za metro. Nasuprot Sarajeva Prag je uzasno razbacan i razvucen u kug i na sve strane. Takodzer, sve linije u Pragu prolaze ispod rijeke Vltave koja je velicine Save dok u Sarajevu nema takvog vodotoka.
Bolonjac

#192 Re: Metro u Sarajevu

Post by Bolonjac »

rjesenje je jako jednostavno S-BAHN kao u Njemackoj :D

Iskoristiti postojecu zeljeznicku mrezu od zeljeznicke/autobuske do Ilidze(ili cak Hadzica jedna linija) za pravljenje S-bahna, napraviti presjedanje kod HECO pijace(avaz) tj. ima vec tramvajska pruga za Dobrinju. Ostatak grada tramvaj i autobus

Image

ko ide sa Ilidze/Dobrinje koristiti ce ulični voz(TM) dok ce ostali tramvaj tj. postojeci tramvaj ce biti frekventniji na zeljeznickoj tako da ce se moci jako brzo tramvajem od zeljeznicke stici do grada.

kod nas gospoda navikla da ne presjeda :|
Last edited by Bolonjac on 25/12/2012 11:36, edited 1 time in total.
jon_jovi

#193 Re: Metro u Sarajevu

Post by jon_jovi »

Sorel wrote:Idi u Prag pa se vozaj.
Svrati u Sa s vremena na vrijeme :)
Image
DON_eARL

#194 Re: Metro u Sarajevu

Post by DON_eARL »

alanskoda wrote:Pa kakav crni metro u sarajevu. Ovu temu mozete prebaciti na viceve dana tj godine. Pa covjek je iz Amsterdama poslao 21 tramvaj , pa ja kad dodjem dole opet vidim one od prije 40 godina da voze. Gdje li su ti , veze blage nemam. Da ih nisu utalili negdje. A ti tramvaji jos uvijek voze po amsterdamu i odlicni su. Ali nego valja sanjati o necem sto je prosto nemoguce. Cuj metro u sarajevu . :lol: :lol: :lol: :run:
Voze amsterdamski tramvaji i dalje, samo ne često kako bi ti želio. :D

Ako ćemo realno, ti tramvaji su njesra teško, bar za ove naše prilike. Čim se napuni preko 75% ne može se disati, a o kretanju po tramvaju da ne pričamo. A tek neudobna sjedišta. Jedino što ih "vadi" su visoki prozori, pa i mi preko 1,90m možemo i stojeći da vidimo šta vani. :D

Metro. :lol:
jon_jovi

#195 Re: Metro u Sarajevu

Post by jon_jovi »

Cinjenica je da ni Beograd a ni Zagreb nemaju metro. U Zagrebacki gornji grad metro ne moze, po Beogradu metro moze svugdje ali mora ispod Save i Dunava. Procjena za cijenu izgradnje jednog kilometra metroa u Beogradu je izmedzu 25 i 27 miliona Eura.
TurioSamGa

#196 Re: Metro u Sarajevu

Post by TurioSamGa »

Ma kakav metro ... prvi snijeg i haos bi nastao u gradu :D
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#197 Re: Metro u Sarajevu

Post by I am Happy »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Metro
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Metro