Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Ateista

#176 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

hadzi_lojo wrote:
Ateista wrote:
patrius wrote:Kada odrastao, razuman covjek nije u mogucnosti da shvati postojanje Bozijeg bica zaista se pitam, kako se taj isti moze nazivati razumnim covjekom... Ali, odmah mi na pamet pada Allahova dz.s. rijec u kojem kaze da one koje On hoce uputi na Pravi put...

Ne moze shvatiti.Moze vjerovati.A s druge strane tu je i hendikep:On bira koga ce prosvijetliti.
A ja sam mislio da po tvrdnjama religija mi imamo slobodnu volju da odlucujemo, a ono ipak ON bira koga ce prosvijetliti, pa bar se odlucite za jedno od to dvoje.

da si malo dole pogledao vidio bi i odgovor na to, al sta ces...
covjek ne moze da primijeti jedan post a kamoli da shvati postojanje Svevisnjeg...
Naravno da ne mogu shvatiti tako nesto nelogicno, zdrav razum mi ne dozvoljava.
hadzi_lojo

#177 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by hadzi_lojo »

[/quote]

A ja sam mislio da po tvrdnjama religija mi imamo slobodnu volju da odlucujemo, a ono ipak ON bira koga ce prosvijetliti, pa bar se odlucite za jedno od to dvoje.[/quote]

da si malo dole pogledao vidio bi i odgovor na to, al sta ces...
covjek ne moze da primijeti jedan post a kamoli da shvati postojanje Svevisnjeg...[/quote]
Naravno da ne mogu shvatiti tako nesto nelogicno, zdrav razum mi ne dozvoljava.[/quote]

nelogicno je biti ateista, vjerovati u "nista", zdravom razumu se namece postojanje neceg Nadnaravnog, neceg sto kontrolise sve oko nas... u historiji covjecanstva obozavana su razna bozanstva, svi oni su trazili najispravnije, neki su bili blizu, neki su potpuno fulali, dok su neki i "potrefili". zdravom razumu je potrebno da se osloni na Nesta, da zna da sve ima svoje posljedice, svoje razloge...
hadzi_lojo

#178 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by hadzi_lojo »

Risto Kuglarić wrote:
patrius wrote:
hadzi_lojo wrote: pitao sam te cisto iz informativnih razloga, da znam s kime pricam, ne mozes pricati sa ateistom, krscanom, jevrejom na isti nacin :)
Nemamo mi sta ni pricat ako ti imas takve predrasude prema ljudima.Evo,sasvim ti je dovoljno,valjda,da znas da sam covjek.Pa bujrum,da eglenisemo.Ako nadjemo zajednicku ljudsku rijec,svakome razumnljivu i prihvatljivu,to ce biti i vise nego dovoljno,mnogo vaznije od toga kako se konfesionalno izjasnjavamo.Ne zelim da ti dajem nerelevantne informacije o sebi,posto ces vjerovatno stvoriti sebi predubjedjenje,a to automatski diskvalifikuje svaki sustinski razgovor. :wink:
ma ovaj je agnostik, nema se šta tu dalje pričat... :D

i za njih postoji postoji posebna vrsta pristupu razgovora :)
hadzi_lojo

#179 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by hadzi_lojo »

patrius wrote:
hadzi_lojo wrote:
patrius wrote:To je,prije svega,moja licna stvar,a najposlije je sasvim svejedno sta ko misli o samome sebi,zar ne :? Meni nista ne znaci to sto neko kaze za sebe da je vjernik,o tome On odlucuje i On sve zna :wink: Iskljucivost ne "konzumiram",a to i On zabranjuje. :)
pitao sam te cisto iz informativnih razloga, da znam s kime pricam, ne mozes pricati sa ateistom, krscanom, jevrejom na isti nacin :)
Nemamo mi sta ni pricat ako ti imas takve predrasude prema ljudima.Evo,sasvim ti je dovoljno,valjda,da znas da sam covjek.Pa bujrum,da eglenisemo.Ako nadjemo zajednicku ljudsku rijec,svakome razumnljivu i prihvatljivu,to ce biti i vise nego dovoljno,mnogo vaznije od toga kako se konfesionalno izjasnjavamo.Ne zelim da ti dajem nerelevantne informacije o sebi,posto ces vjerovatno stvoriti sebi predubjedjenje,a to automatski diskvalifikuje svaki sustinski razgovor. :wink:
ma ne pitam te kralju radi predrasuda, ne sumnjam da si covjek, ali to je preopsiran pojam. kad pricas s nekim, moras ga kolko-tolko poznavati da bi znao na cemu si, ja trazim minimalac :)
patrius

#180 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by patrius »

U historiji covjecanstva nije bilo niceg osim borbe izmedju klasa."Neki su bili blizu,neki su potpuno fulili,dok su neki i potrefili".Svi su se,dakako na "Nesta" oslanjali,i to na vrlo konkretno "Nesta".Nema nikakve sumnje da je sve imalo svoje razloge,i uzroke i posljedice.Bozanstva se,i dan-danas,kao i nekada,obozavaju.Druga je sad stvar sto ljudi,koji ne shvataju sustinu stvari,zapadaju u sferu misterioznog,i sasvim konkretne stvari pokusavaju sebi,i sto je jos zalosnije,i drugima,da objasnjavaju Nadnaravnim pojavama.Nadnaravne pojave,ako i postoje,nas se uopste ne ticu,posto smo mi vrlo "naravno" sazdani. :wink:
hadzi_lojo

#181 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by hadzi_lojo »

patrius wrote:U historiji covjecanstva nije bilo niceg osim borbe izmedju klasa."Neki su bili blizu,neki su potpuno fulili,dok su neki i potrefili".Svi su se,dakako na "Nesta" oslanjali,i to na vrlo konkretno "Nesta".Nema nikakve sumnje da je sve imalo svoje razloge,i uzroke i posljedice.Bozanstva se,i dan-danas,kao i nekada,obozavaju.Druga je sad stvar sto ljudi,koji ne shvataju sustinu stvari,zapadaju u sferu misterioznog,i sasvim konkretne stvari pokusavaju sebi,i sto je jos zalosnije,i drugima,da objasnjavaju Nadnaravnim pojavama.Nadnaravne pojave,ako i postoje,nas se uopste ne ticu,posto smo mi vrlo "naravno" sazdani. :wink:

Haj procitaj svoj post jos jednom pa ces shvatiti sta si napisao, a ako ne tad, onda jos jednom baci pogled :)

postoje vjere koje su se vremenom mijenjale, prilagodjavale vremenima u kojima su njeni sljedbenici zivjeli. neke manje, neke malo vise, a neke u potpunosti. medjutim postoje i vjere koje su kao sto su i prije nekih 1500 godina bile i dan-danas ostaju u potpunosti iste. Ti ljudi su i u historiji sami sebi a i drugima objasnjavali svoje vidjenje Nadnaravnog. Nije za zanemariti, ta vjera ima najvise sljedbenika, sta-vise svakim danom se taj broj i povecava.
Znaci, prava vjerovanja se vremenom ne mijenjaju, ostaju ista...
Ateista

#182 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

hadzi_lojo wrote:
patrius wrote:U historiji covjecanstva nije bilo niceg osim borbe izmedju klasa."Neki su bili blizu,neki su potpuno fulili,dok su neki i potrefili".Svi su se,dakako na "Nesta" oslanjali,i to na vrlo konkretno "Nesta".Nema nikakve sumnje da je sve imalo svoje razloge,i uzroke i posljedice.Bozanstva se,i dan-danas,kao i nekada,obozavaju.Druga je sad stvar sto ljudi,koji ne shvataju sustinu stvari,zapadaju u sferu misterioznog,i sasvim konkretne stvari pokusavaju sebi,i sto je jos zalosnije,i drugima,da objasnjavaju Nadnaravnim pojavama.Nadnaravne pojave,ako i postoje,nas se uopste ne ticu,posto smo mi vrlo "naravno" sazdani. :wink:

Haj procitaj svoj post jos jednom pa ces shvatiti sta si napisao, a ako ne tad, onda jos jednom baci pogled :)

postoje vjere koje su se vremenom mijenjale, prilagodjavale vremenima u kojima su njeni sljedbenici zivjeli. neke manje, neke malo vise, a neke u potpunosti. medjutim postoje i vjere koje su kao sto su i prije nekih 1500 godina bile i dan-danas ostaju u potpunosti iste. Ti ljudi su i u historiji sami sebi a i drugima objasnjavali svoje vidjenje Nadnaravnog. Nije za zanemariti, ta vjera ima najvise sljedbenika, sta-vise svakim danom se taj broj i povecava.
Jeste, ostaju ista sa zastarjelim propisima koji su bili prilagodjeni tom vremenu, tom geograrfskom polozaju i klimi.

Sta mislis, zasto je zabranjena svinjetina? Tad je bila opasna, u tom podneblju sa tom klimom, nije bilo frizidera i slicno, medjutim, zastarjelo pravilo i dalje stoji na snazi i pored frizidera i raznih drugih stvari, i pored prosirenja religije hladnije krajeve i slicno. Ako je kur'an tako savrsen, zasto nisu predvidjeli frizidere i slicno?
Ateista

#183 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

hadzi_lojo wrote:

nelogicno je biti ateista, vjerovati u "nista", zdravom razumu se namece postojanje neceg Nadnaravnog, neceg sto kontrolise sve oko nas... u historiji covjecanstva obozavana su razna bozanstva, svi oni su trazili najispravnije, neki su bili blizu, neki su potpuno fulali, dok su neki i "potrefili". zdravom razumu je potrebno da se osloni na Nesta, da zna da sve ima svoje posljedice, svoje razloge...
Ne slazem se da se zdravom razumu namece postojanje neceg nadnaravnog, bar ne danas, mozda prije 1600 godina, ali danas sa svim naucnim otkricima i nakon sto se sve vise stvari objasnjava i otkriva, postaje potpno nelogicno vjerovati u nesto nadnaravno. Razumijem ljude od prije par hiljada godina, nije im bilo jasno odakle sunce, toplota, grom, vatra, godisnja doba, na tom nivou razmisljanja je logicno misliti da postoji neko savrseno bice ili bica koja to kontrolisu, ali danas, pa stvarno ne razumijem ljude koji u 21. vijeku vjeruju u tako nesto. Razumijem zasto to odgvara religiji kao instituciji - jedan od najboljih i najlaksih nacina da se zgrcu pare, ali obicne ljude koji nemaju nista od toga stvarno ne razumijem niti cu ikad moci razumjeti, bar ne one koji su obrazovani i inteligentni.
hadzi_lojo

#184 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by hadzi_lojo »

Ateista wrote:
hadzi_lojo wrote:

Ne slazem se da se zdravom razumu namece postojanje neceg nadnaravnog, bar ne danas, mozda prije 1600 godina, ali danas sa svim naucnim otkricima i nakon sto se sve vise stvari objasnjava i otkriva, postaje potpno nelogicno vjerovati u nesto nadnaravno. Razumijem ljude od prije par hiljada godina, nije im bilo jasno odakle sunce, toplota, grom, vatra, godisnja doba, na tom nivou razmisljanja je logicno misliti da postoji neko savrseno bice ili bica koja to kontrolisu, ali danas, pa stvarno ne razumijem ljude koji u 21. vijeku vjeruju u tako nesto. Razumijem zasto to odgvara religiji kao instituciji - jedan od najboljih i najlaksih nacina da se zgrcu pare, ali obicne ljude koji nemaju nista od toga stvarno ne razumijem niti cu ikad moci razumjeti, bar ne one koji su obrazovani i inteligentni.
pa reci mi ti onda svoje vidjenje na ovo oko nas, na postanak svijeta, zivot, sta ce biti poslije smrti....
nakon sto izlozis svoj pogled na svijet, ja izlazem svoj pa cemo vidjeti cije je logicnije...
Borg-Resistence is FUTILE

#185 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

vet wrote: Mislim da bi se neki odgovori na ovo pitanje možda mogli naći na nekim drugim mjestima kao što su:

Život u kontejnerima

Religije i mentalna manipulacija čovjeka

Tekst koji se nalazi na linku koji je boldiran je na prvi pogled izuzetno sročen inteligentan, ali tek kada se dođe do citata iz "Talmuda" čovjek počne da se pita...
Pogotovu oni koji imalo poznaju Jevrejsku kulturu, pa bakar i onu iz Biblije, a da ne govorimu ono što je zaista "zakon" za jednog Jevreja.

Evo samo nekoliko citata koji po meni nemaju nikakve osnove na Petoknjižju, niti u nekim drugim knjigama koje Jevreji smatraju da sadrže upute ponašanja i zakona:
- PET ZAPOVESTI ZA JEVREJE
„Jevreji moraju naučiti ovih pet stvari: 1. Volite jedan drugoga. 2. Volite pljačku. 3. Volite bančenje. 4. Mrzite vaše gospodare. 5. Ne govorite nikada istinu.” (Talmud, Pesahim 113a).
- LAŽ
„Prema Nejevrejima dozvoljena je upotreba svake laži.” (Talmud, Berahot).
- ZAKIDANJE NADNICE
”Jevreju je dozvoljeno da od Nejevreja zakine nadnicu.„ (Talmud, Sanhedrin).
- BRAKOLOMSTVO
”Vanbračni odnosi s jednom Jevrejkom zaslužuju smrtnu kaznu, a s Nejevrejkom pak dozvoljeni su.„ (Talmud, Sanhedrin).
”Brakolomstvo s Nejevrejkom ne podleže nikakvoj kazni.„ (Talmud, Ketubot 4b).
- UBISTVO
”Stoji napisano: nemoj ubijati. To znači da se ne sme ubiti pripadnik jevrejskog naroda. Nejevreji međutim nisu Izrailjci i zato se oni mogu ubiti.„ (Talmud, Geneba 57a).
”Ti ćeš progutati sve narode koje ti tvoj Bog dade. Nemoj ih štedeti i nemoj služiti njihovim bogovima, jer će to za tebe biti kraj.„ (Tora 5, Mojs. 7, 16).
”Tako smo mi u to vreme zadobili sve varoši i poubijali sve ljude i nikoga nismo ostavili u životu.„ (Tora, 5 Mojs. 34-35).
”Ko proliva krv onih koji nisu Jevreji Bogu žrtvu prinosi.„ (Jalkut 772).
”Najpošteniji među Nejevrejima imaju se ubiti.„ (Talmud, S. ben Johaj 406).
”Dozvoljeno je Nevevreju oduzeti telo i život.„ (Talmud, Sefer i Korim).
”I najbolji među Nejevrejima treba da se ubije.„ (Talmud, Melhita 32b).
”Najboljem Nejevreju uzmi život samo ako možeš.„ (Talmud, Aboda 62b).
”Koljite Nejevreje kao bestije.„ (Talmud, Sohar).
Ovo su samo neke od stvari, ni sam nemam imena za ove stvari, koje su postavljene na ovom šta god da je več.
Mislim da nema niti jednog linka da se provijeri istinitost navoda.

A evo i nekolliko reakcija i komentara:
http://www.madeinmontenegro.com/vbforum ... -2984.html

Međutim, evo teksta iz Talmuda po pitanju ljudskog života:
"THE UNIQUENESS AND SANCTITY OF HUMAN LIFE
...
...

Deriving from this conception of man's place in the universe is the sense of the supreme sanctity of all human life.
"He who destroys one person has dealt a blow at the entire universe, and similarly, he who makes life livable for one person has sustained the whole world." All law, civil and religious, has as its purpose the promotion of human life, and when it ceases to serve that end it becomes obsolete and is to be superseded. To quote a good Talmudic maxim, "The Sabbath is made for man and not man for the Sabbath"; and what was true for the Sabbath applied likewise to all"
http://www.sacred-texts.com/jud/wott/wo ... #an_r_05_2

PREVOD:
"JEDINSTVENOST I SVETOST LJUDSKOG ŽIVOTA
...
...

Shvatajuči iz ovog koncepta o ljudskom položaju u univerzumu je osječaj vrhovne svetosti svakog ljudskog života." On koji uništi jednu osobu je zadao udarac svom univerzumu, i slično tome, on koji učini život živućim za jednu osobu je održao cijeli svijet."
Sav zakon, civilni i religiski, ima za svrhu promociju ljudskog života, i kada prestane da služi tome tada postaje bezvrijedan i prevaziđen. Da citiramo dobru Talmudsku maksimu "Šabat je napravljen radi čovjeka, a ne čovjek radi Šabata"; i što je istina za Šabat isto se primjenjuje za sve"

Talmud govori nešto sasvim suprotno od gore navedenih nebuloza.
policy

#186 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by policy »

Dakle, ako bi neko vidio Boga licno, poceo bi vjerovati, zar ne!? Ali to vise nije vjerovanje, niti sloboda izbora. To bi onda bilo kao pod neko moranje. Vidio/jela Boga, dakle isti postoji, dakle MORAM vjerovati. Covjek koji vidi DRVO, a kaze da ne postoji je LUD. Sustina vjerovanja je u - vjerovanju. I samo kad covjek vjeruje, ima slobodu izbora. Kod dokaza nema slobode izbore. Realnost i logika su neumoljivi. Ti nemoj vjerovati u to da postoji sila teze, pa probaj letiti. Dakle, ko god trazi takve dokaze bozijeg postojanja, u logickoj je kontradikciji, i po meni je bolje da bude iskren i posten i kaze i sebi i drugima - JA SAM IZABRAO DA NE VJERUJEM. U tome i jeste kvaka nagradjivanja na onom svijetu - VJERUJ U MENE DA POSTOJIM IAKO ME TVOJE OCI I USI NE VIDE. Zar iskreni vjernik koji provede cijeli zivot u toj vjeri i kojem cjelokupno zivotno djelovanje prodje u toj vjeri ne zasluzuje neku nagradu!? Oni koji su dobri, a ne vjeruju, oni su samo zalutali. Ali ja duboko vjerujem da je dobrota ispred svega, dolazila od onih koji vjeruju ili ne vjeruju. Hajdemo biti dobri prije svega. Vjerovanje je licna privatna stvar svakako.
hadzi_lojo

#187 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by hadzi_lojo »

Ateista wrote:
hadzi_lojo wrote:

Jeste, ostaju ista sa zastarjelim propisima koji su bili prilagodjeni tom vremenu, tom geograrfskom polozaju i klimi.

Sta mislis, zasto je zabranjena svinjetina? Tad je bila opasna, u tom podneblju sa tom klimom, nije bilo frizidera i slicno, medjutim, zastarjelo pravilo i dalje stoji na snazi i pored frizidera i raznih drugih stvari, i pored prosirenja religije hladnije krajeve i slicno. Ako je kur'an tako savrsen, zasto nisu predvidjeli frizidere i slicno?

kada kazem da ostaju iste mislim na osnovna vjerovanja, naravno da ce biti promjena, konkretno o Islamu, kada bih ti rekao da postoje posebna udruzenja koja iznose nova "pravila" u vjeri zjanio bi se. Ne radi se tu o mijenjanju osnovnoga vec blagoj asimilaciji vremenu.
Svinjetina iz tog razloga nije zabranjena. Pored svinjetine ima jos mali milion vrsta zivotinja koje su dozvoljene za jesti. Sve stetno zdravlju covjeka, zabranjeno je. Jos jedan od dokaza nadnaravnosti ove vjere jeste upravo to, nakon koliko stoljeca se otrkrila stetnost krmetine, samo nesto Nadnaravno je u mogucnosti da zna takve stvari.
A sta si ocekivao, da ti u Kur'anu pise: imacete frizider, tv, kompjuter?! U Kur'anu su ti postavljeni osnovni principi po kojima danasnji insan moze razaznati da li je nesto dozvoljeno ili pak zabranjeno...

#188 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

hadzi_lojo wrote:
Ateista wrote:
hadzi_lojo wrote:

kada kazem da ostaju iste mislim na osnovna vjerovanja, naravno da ce biti promjena, konkretno o Islamu, kada bih ti rekao da postoje posebna udruzenja koja iznose nova "pravila" u vjeri zjanio bi se. Ne radi se tu o mijenjanju osnovnoga vec blagoj asimilaciji vremenu.
Svinjetina iz tog razloga nije zabranjena. Pored svinjetine ima jos mali milion vrsta zivotinja koje su dozvoljene za jesti. Sve stetno zdravlju covjeka, zabranjeno je. Jos jedan od dokaza nadnaravnosti ove vjere jeste upravo to, nakon koliko stoljeca se otrkrila stetnost krmetine, samo nesto Nadnaravno je u mogucnosti da zna takve stvari.
A sta si ocekivao, da ti u Kur'anu pise: imacete frizider, tv, kompjuter?! U Kur'anu su ti postavljeni osnovni principi po kojima danasnji insan moze razaznati da li je nesto dozvoljeno ili pak zabranjeno...
Koje su to štetne stvari u vezi svinjetine?
hadzi_lojo

#189 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by hadzi_lojo »

policy wrote:Dakle, ako bi neko vidio Boga licno, poceo bi vjerovati, zar ne!? Ali to vise nije vjerovanje, niti sloboda izbora. To bi onda bilo kao pod neko moranje. Vidio/jela Boga, dakle isti postoji, dakle MORAM vjerovati. Covjek koji vidi DRVO, a kaze da ne postoji je LUD. Sustina vjerovanja je u - vjerovanju. I samo kad covjek vjeruje, ima slobodu izbora. Kod dokaza nema slobode izbore. Realnost i logika su neumoljivi. Ti nemoj vjerovati u to da postoji sila teze, pa probaj letiti. Dakle, ko god trazi takve dokaze bozijeg postojanja, u logickoj je kontradikciji, i po meni je bolje da bude iskren i posten i kaze i sebi i drugima - JA SAM IZABRAO DA NE VJERUJEM. U tome i jeste kvaka nagradjivanja na onom svijetu - VJERUJ U MENE DA POSTOJIM IAKO ME TVOJE OCI I USI NE VIDE. Zar iskreni vjernik koji provede cijeli zivot u toj vjeri i kojem cjelokupno zivotno djelovanje prodje u toj vjeri ne zasluzuje neku nagradu!? Oni koji su dobri, a ne vjeruju, oni su samo zalutali. Ali ja duboko vjerujem da je dobrota ispred svega, dolazila od onih koji vjeruju ili ne vjeruju. Hajdemo biti dobri prije svega. Vjerovanje je licna privatna stvar svakako.
kakva je svrha nagrade ili kazne poslije smrti, raja, pakla, dzenneta, dzehennema, nazovi kako hoces, kada bi se Svevisnji pojavio u nekom liku pred nama. Tada bi velika vecina povjerovala, medjutim, ovaj prolazni svijet je samo ispit. Trebas se zainteresirati, spoznati, povjerovati i zivjeti u skladu sa time...
Nastavi sa opovrgavanjem ceka te dzehennem, spoznaj, ceka te dzennet...
hadzi_lojo

#190 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by hadzi_lojo »

Borg-Resistence is FUTILE wrote: Koje su to štetne stvari u vezi svinjetine?
Zasto muslimani ne jedu svinjetinu mozes procitati iz ovog clanka.
Zapitajte se vi svi koji niste muslimani zasto je jedete?

Po Bibliji.... "A svinja, iako ima papak, i to papak razdvojen, ne preživa - za vas je nečista. Njihova mesa nemojte jesti niti se njihove strvine doticati - za vas su one nečiste.'" (Biblija, Levitski zakon 11:7,8 ) Isus/Isa (as) prema Bibliji kaže razloge dolaska .... "(17) "Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti. (1 Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne bude. (19) Tko dakle ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude, najmanji će biti u kraljevstvu nebeskom. A tko ih bude vršio i druge učio, taj će biti velik u kraljevstvu nebeskom." (Biblija, Evenđelje po Mateju 5-o poglavlje)

Po Kur'anu.... "Zabranjuje vam se strv i krv i svinjsko meso…" (5:3) "Zabrana svinjetine seže daleko u prošlost. Poganim su svinje smatrali Feničani, Etiopljani, Stari Egipćani, a za jevreje je svinjsko meso odvratno, svinja je simbol prljavštine i nevaljalog.

U Tewratu (Tori) svinjsko meso se zabranjuje u Levitskom zakoniku (11:7, i u Ponovljenom zakonu (14:8,12). Sve što važi za jevreje na osnovu Tore, isto važi i za kršćane na osnovu Evanđelja. Sve što uči Stari zavjet, učio je i Isus Krist. On jasnim riječima kaže da se zakoni Starog zavjeta moraju poštovati bez ikakve izmjene: “Nemojte misliti da sam došao ukinuti Zakon i proroke. Ne dođoh da ih ukinem, već da ih ostvarim.” (Matej, 5:17,19).

Kolika je mudrost u nekonzumaciji ovog mesa biće jasnije kad navedemo samo neke od uzročnika teških oboljenja, čiji je nosilac svinja. Od svih domaćih životinja, jedino svinja ima zube derače, što je svrstava u red zvijeri, a meso zvijeri zbog svog specifičnog mirisa veoma rijetko učestvuje u ljudskoj ishrani. Jedino svinja od domaćih životinja jede izmet i u njemu se s uživanjem izležava. Jedina od domaćih životinja jede svoju mladunčad i nasrće na ljudsko potomstvo. Hrani se strvinama, čak i onima u fazi raspadanja, kao hijena. Zbog svog načina života i ishrane, prenosnik je mnogih zaraznih bolesti. Zbog toga je meso i mast te životinje lošeg kvaliteta, teško za probavu i opasno po zdravlje. Uviđajući sve navedeno, u mnogim razvijenim zemljama Zapada, svinjske prerađevine su u svakodnevnoj upotrebi svedene na minimum. U masovnoj su upotrebi samo tamo gdje caruje neznanje i glad.

Trihinoza je bolest koju uzrokuje crvić trihine, a najčešće izbija kao epidemija. Njena veza sa svinjama kao i veza kuge sa pacovima, poznata je ljudima hiljadama godina. Na ovu bolest niko nije imun. Potpuno odrasli crvići su dugi oko 3,17 mm, a široki oko 0,063 mm. Oni u čovjeku ostaju živi oko 40 godina i više, smotani u okruglaste sićušne kapsule između mišićnih vlakana. Kad se pojede zaraženo meso, te uspavane kapsule sa crvima bivaju probavljane u crijevima. Njihov sadržaj izrasta u crviće pune veličine, a svaki od njih ima oko 1500 mladih. Oni ulaze u krv za tri sedmice, nakon što budu pojedeni njihovi roditelji. Dijagnostika je veoma teška, pošto simptomi mogu biti slični simptomima pedeset drugih bolesti. Odrasli crvi su sada prisutni u crijevima čovjeka. Poslije parenja ženka proizvede larve koje ulaze u krvne sudove, da bi se distribuirale u sve dijelove tijela. Ove pokretne larve mogu napasti skeletne mišiće, mozak, koštanu srž, mrežnjaču oka i pluća. Kod teške zaraze smrt može nastupiti u drugoj ili trećoj sedmici, a češće u četvrtoj, petoj ili šestoj. Svaka prognoza oporavka varira sa lokacijom i brojem larvi, jačinom simptoma i fizičkog stanja pacijenta. Značajno je primijetiti, da od vremena Božje objave sinovima Israilovim pa do danas, medicinska nauka nije imala nikakav lijek za pacijente sa trihinozom. Liječenje se sastoji u tome da se ublaže simptomi uzrokovani crvićima, a ne u uništavanju tih crvića. Obične metode dimljenja i soljenja mesa, ne ubijaju crve.

Balantidium coli. Ovaj parazit je normalan stanovnik svinjskih crijeva. Biva izbačen izmetom. Ako dospije u čovjeka, može uzrokovati ozbiljne kliničke simptome - stvara neizlječivu dizenteriju. Simptomi dizenterije su strašno oštri i mogu završiti tragično. Na žalost, do danas ne postoji posebno liječenje za dizenteriju koju uzrokuje balantidium coli. Kukičasti crvići. Mladi crvići ove bolesti ulaze u čovjekovu kožu kroz rane ili probadajući je. Svinje jedu ljudski izmet koji sadrži jajašca parazita, te se oni u njima razviju u mlade crve. Kad izađu van, postaju zarazni za ljude. Enciklopedija Britanika kaže: “Kukičasti crv je parazitski okrugli crv. Postoje dva parazita: ancylostoma duodenale i nector americanus. Bolest kukičastog crva je bič tropske klime, a rezultira u anemično iznurenoj populaciji. Malokrvnost potiče otuda što odrasli crvi sisaju krv iz crijeva, što pomaže zapaljenju utrobe. Jedan duodenale može prosječno dnevno da oduzme jedan kubni cm krvi. Kao krvopija americanus je za 4/5 neefikasniji. Simptomi su: bljedilo kože, zadržavanje tečnosti u licu i udovima, zatvor koji se smjenjuje s prolivom, trbušna osjetljivost, povećan apetit za kabastijom hranom ili neobičnim supstancama, seksualni poremećaj (zakašnjeli pubertet, impotencija, nepravilna menstruacija), zakržljali rast, kardialna slabost, lupanje srca, zamor, otupljenost, apatija... Paragonimus. Ovaj parazit živi u plućima svinje. Otkrio ga je Dr. Mason 1880. On je rasprostranjen i uzrokuje zapaljenje pluća svinje. Još uvijek ne postoji način da se parazit ubije u tkivu, niti je iko pronašao metod da se istjera. Rezultat zaraze je žutica.

Clonorsis sinesis. Otkrili su ga Cobbold 1875. i Loos 1907. Prouzrokuje bolesti jetre i grudi. Ako je ovaj parazit prisutan u plućima, može prouzrokovati njihovu upalu, a ako je u crijevima, uzrokuje zakrčenje ili akutni pankreatitis. Tu je zatim clonorchiasis, posebna bolest jetre. Jetra postaje uvećana, praćena jakom žuticom, prolivom i mršavljenjem - može okončati smrću. Medicina je nemoćna. Komplikacije bolesti su obrazovanje kamenca i rak. Erysipelas. Ovu bolest uzrokuje klica erysipelotrix rhusiopathiae. Ova bolest ima akutni i hronični oblik. Simptomi akutnog oblika su uglavnom jaka groznica, umanjena aktivnost i apetit. Obično brzo dovodi do smrti. Hronični oblik dovodi do ljuštenja kože, a postoji i naknadno oštećenje spojnih površina i srčanih zalizaka, što može izazvati hromost ili nenadnu smrt. Ova bakterija može dug period preživjeti u zemlji, a nalazi se u tijelima 30% svih “zdravih” svinja. Tako je iskorjenjivanje nemoguće. Pored navedenih, svinja je nosilac i slijedećih parazita: - trakasti crv - taenia solium - oblić - ljudska glista - brucellosis - endemski haemptysis Nije poznato da ijedna životinja nosi toliko “smrtnih bombi”, kao svinja. Danas sve farme svinja počivaju na tzv. “higijenskim osnovama.” Međutim, rezultat je isti kakav je bio stoljećima ranije. "

Oni koji nisu znali zasto muslimani ne jedu svinjsko meso evo im odgovora.
Risto Kuglarić

#191 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Risto Kuglarić »

u potpunosti se slažem! a za one koji hoće i korak dalje u vezi preispitivanja svoje ishrane:

Prehrana bazirana na mesu kostantno sadrži velike količine zasićenih masti, životinjskih bjelančevina i kolesterola koji podižu razinu kolesterola u krvi - znak upozorenja za srčanu bolest i srčani udar.
Da bi se proizveo 1 kg mesa potrebno je oko 200.000 litara vode, dok za proizvodnju 1 kg pšenice treba samo 110 litara vode.

Već sama goveda, ne ukljućujući svinje, piliće i sličnu živad, potroše količinu hrane koja bi svojom kaloričnom vrijednošću zadovoljila potrebe 8,7 milijardi ljudi. To je gotovo duplo više od sadašnje ljudske populacije. Stotine milijuna tona žitarica potroši se na prehranu životinja dok bi već 5 milijuna tona žitarica bilo dovoljno da se nahrani 15 milijuna djece širom svijeta koliko ih otprilike, svake godine, umire od gladi.

U današnjim 'tvorničkim farmama' životinjama za uzgoj nije dozvoljeno normalno ispunjavanje spolnih nagona. Jedna od metoda rađanja koristi tzv. 'teaserbulls' (bikove mučitelje) ili 'sideninders' (za svinje) koji prepoznaju ženke za oplodnju. Nakon što idetifinciraju ženke, ti osakačeni mužjaci ne mogu zadovoljiti svoj spolni nagon jer im je penis kirurškim zahvatom zaokrenut tako da im strši sa strane.

Meso bi stajalo 60$ kilogram da vlada ne subvencionira vodu koju koristi mesna industrija.

Procjenjuje se da se uzgojem stoke u SAD-u dvostruko više zagađuje okoliš nego inudustrijom.
Prema Dr. T. Colin Campbell-u, jednom od glavnih istraživača u znanstvenom istraživanju o Kini: 'U sljedećih 10- 15 godina stalno ćete slušati da su životinjske bjelančevine jedan od najotrovnijih hranjivih sastojaka'. Rizik za dobivanje bolesti se dramatično povećava čak i ako se u prehranu doda samo jedna, mala životinjska bjelančevina. Za razliku od masti i kolesterola, životinjske bjelančevine se ne daju odstraniti iz mesa i mliječnih proizvoda.

Svjetske rezerve nafte potrošile bi se za 13 godina da cijeli svijet preuzme metode uzgoja stoke kakvima se koriste u Australiji, SAD-u i drugim industrijsko-poljoprivrednim ekonomijama koje proizvode hranu baziranu na mesu.

Zbog proizvodnje mesa sjeku se ogromne količine drveća. Svake godine Amazonska prašuma se sve više i više krči, čak 79.000.000 jutara godišnje, da bi se osigurala zemlja za ispašu ili za uzgoj žitarica. Nastavi li se krčiti istim tempom, nestat će za 30 godina.

Tzv. 'crvenokošci' su pilići, koji su na tekućoj vrpci na putu do smrti, izbjegli ne samo elektrificirano, omamljujuće korito ispunjeno rasolom, već i nož koji im je trebao prerezati vrat. Njihova smrt nastupa u bazenu sa vrelom vodom gdje perje olabavi prije čupanja. Cijele hrpe takvih pilića se odbacuju svakodnevno.
U hrani za piliće danas se redovito nalaze hormoni i antibiotici. Upravo to drogiranje ptica, što se prakticira od sredine 20. stoljeća, omogućuje luksuz i uspješnost unatoč lošim uvjetima uzgoja (velika jata u stješnjenom, zatvorenom prostoru). Današnjom se hranom, osim toga, postiže prodajna težina pilića u pola vremena i to sa 2/3 količine hrane potrebne pred 50 godina.

Uz mesnu prehranu vezane su mnoge vrste raka. Najznačaniji su rak debelog crijeva, rak dojke, rak grlića maternice, rak jajnika, rak prostate i rak pluća. Utjecaj mesa i mesnih proizvoda na te bolesti nije mali već je ogroman i direktan.

više na http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=256
Ajatolah_

#192 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ajatolah_ »

Energični leptir wrote:Moj omiljeni strip - Jesus and Mo! :D

{[strip]}
:lol: :lol: :lol:

Stvarno ima dobrih stripova, evo počinjem da ih čitam ispočetka, došao sam do decembra.

#193 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

A zašto jedeš piletinu kada je jednako opasna, ako se pravilno ne obradi i ne uskladišti, što je isto i za svinju.
I pile/kokoš radi neke iste ili slične stvari kao i svinja.
hadzi_lojo

#194 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by hadzi_lojo »

Borg-Resistence is FUTILE wrote:
A zašto jedeš piletinu kada je jednako opasna, ako se pravilno ne obradi i ne uskladišti, što je isto i za svinju.
I pile/kokoš radi neke iste ili slične stvari kao i svinja.

haj ti procitaj jos jednom od pocetka do kraja pa shvati kako se izvali...
Bitte_Halt_ja_ja

#195 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

hadzi_lojo wrote: nelogicno je biti ateista, vjerovati u "nista", zdravom razumu se namece postojanje neceg Nadnaravnog, neceg sto kontrolise sve oko nas... u historiji covjecanstva obozavana su razna bozanstva, svi oni su trazili najispravnije, neki su bili blizu, neki su potpuno fulali, dok su neki i "potrefili". zdravom razumu je potrebno da se osloni na Nesta, da zna da sve ima svoje posljedice, svoje razloge...

Pravi kontejneras :) zdrav razum i tvoje vidjenje na svijet unutar tvog kontejnera je daleko od stvarno svijeta. Ovo su ciste nebuloze izjava tipa:" zdrav razum namece vjerovanje u bozanstva" i "zdravom razumu je potrebno da se osloni na nesto", U obje izjave ti se pocetak recenice pobija sa krajem recenice. Svaka cast i to treba znati.

a onda u svom tekstu jos navede kako kroz historiju ljudi su vjerovali u bozanstva i kaze: Neki su fulali, a neki potrefili. Hehe a naravno ono u sta ti vjerujes je obavezno istinito. Da samo znas koliko hiljada puta su kroz historiju religija to ljudi tvrdili. Ali gle cuda nad cudima, tvoj je pravi njihov nije. Svi su oni grijesili sve dok tvoja religija(i njene dvije sestrinjske). Tesko je izdignuti glavu iz kontejnera i sagledati cinjenicno stanje u globalu.

I kao slag na tortu: "nelogicno je biti ateista". Jer razume dragi, ateizam bazira na logici a religija na vjerovanju u nedokazivo pa i jako cesto nelogicno.

Procitaj onaj tekst o kontejnerima, vjerujem da ces se prepoznati.

Kroz historiju religija fino mozes posmatrati kako su se razvijale odnosno udaljavale od realnog kako je nauka napredovala i kako smo poceli shvatati svijet oko sebe. Boga ste dogurali od obicnog bacaca vatre i gromova do supersvemocnog bica, od vidljivog do nevidljivog. od nekih starih "dokaza" do "nedokazivog". Doveli ste ga na nivo dje ne moze dalje. KAd ste poceli pricati da je stvorio svijet za 6 dana, dokazalo se da nije, onda ste ga udalji na 6 vremenskih doba, pa kad i to ne pije vodu sad je on pokrenuo veliki prasak. Mada i to nije moglo pokrenuti "svemocno bice" jer se i to pokazalo nelogicnim. Dalje ne ide dovukli ste ga do nevidljivog, svemocnog, van "ljudske logike i razuma", neopisivog, neshvatljivog....itd itd itd.

Ali dzabe ja tebi pricam kad vidis samo ono sto zelis vidjeti

Pitas se zasto nema nove religije, novih religija je od tada bilo mali milion ali su prezivjele one sa najvecom vojnom snagom. A danas vise nije moguce neku novu pricu prodati jer ste dosli do limita i odgurali sve u nedokazivo
nino90

#196 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by nino90 »

sitna.buranija wrote:
reni-90 wrote:vjerujem u Boga medjutim to sto pise u prvom postu je neprihvatljivo
kada se nesto dokazuje onda se dokazuje da postoji a ne da nepostoji
Nemas razvijenu matematicku logiku, ako dokazes da nesto nije tako, onda si dokazao da nije nije tako (=jest tako).

Nije mi jasna svrha ove teme, po milijarditi put isto. :-)
Ljudi govorimo o vjeri, znaci VJERUJES ili NE VJERUJES da Bog postoji, sta ces tu dokazivati.
Evo tek vidjeh opet temu pa da dodam nesto
haj onda dokaze da ne postoje npr, vampiri, vukodlaci. Primjer uzmimo najsitnije cestice kao sto su mioni pioni, sada ja mislim da su i strune dokazane
eto uzmimo strune
govorilo se o njihovom postojanju ali nije dokazano, i kada su eksperimentalno pronadjeni dokazano je postojanje znaci objasnite mi molimte kako takve stvari mogu da se dokazu da ne postoje? Jedino ako ih dugo trazimo i ne nadjemo pa kazemo eto ne postoje, ali uvijek postoji ona mogucnost da nismo bili u stanju da ih pronadjemo
Ateista

#197 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

hadzi_lojo wrote:
Ateista wrote:
hadzi_lojo wrote:

pa reci mi ti onda svoje vidjenje na ovo oko nas, na postanak svijeta, zivot, sta ce biti poslije smrti....
nakon sto izlozis svoj pogled na svijet, ja izlazem svoj pa cemo vidjeti cije je logicnije...
Pa otprilike one standardne naucne teorije, veliki prasak, evolucija, smatram da nakon smrti nema nicega, jednostavno prestanak postojanja jedinke.

Naravno, ovo su mi samo najlogicnije teorije, ali sam otvoren za nova saznanja, zavisno od novih naucnih dokaza.
atom62

#198 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by atom62 »

vjernik i vjernica traze dvije karte za koncert lepe brene! hitno!
Ateista

#199 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

Borg-Resistence is FUTILE wrote:
vet wrote: Mislim da bi se neki odgovori na ovo pitanje možda mogli naći na nekim drugim mjestima kao što su:

Život u kontejnerima

Religije i mentalna manipulacija čovjeka

Tekst koji se nalazi na linku koji je boldiran je na prvi pogled izuzetno sročen inteligentan, ali tek kada se dođe do citata iz "Talmuda" čovjek počne da se pita...
Pogotovu oni koji imalo poznaju Jevrejsku kulturu, pa bakar i onu iz Biblije, a da ne govorimu ono što je zaista "zakon" za jednog Jevreja.

Evo samo nekoliko citata koji po meni nemaju nikakve osnove na Petoknjižju, niti u nekim drugim knjigama koje Jevreji smatraju da sadrže upute ponašanja i zakona:
- PET ZAPOVESTI ZA JEVREJE
„Jevreji moraju naučiti ovih pet stvari: 1. Volite jedan drugoga. 2. Volite pljačku. 3. Volite bančenje. 4. Mrzite vaše gospodare. 5. Ne govorite nikada istinu.” (Talmud, Pesahim 113a).
- LAŽ
„Prema Nejevrejima dozvoljena je upotreba svake laži.” (Talmud, Berahot).
- ZAKIDANJE NADNICE
”Jevreju je dozvoljeno da od Nejevreja zakine nadnicu.„ (Talmud, Sanhedrin).
- BRAKOLOMSTVO
”Vanbračni odnosi s jednom Jevrejkom zaslužuju smrtnu kaznu, a s Nejevrejkom pak dozvoljeni su.„ (Talmud, Sanhedrin).
”Brakolomstvo s Nejevrejkom ne podleže nikakvoj kazni.„ (Talmud, Ketubot 4b).
- UBISTVO
”Stoji napisano: nemoj ubijati. To znači da se ne sme ubiti pripadnik jevrejskog naroda. Nejevreji međutim nisu Izrailjci i zato se oni mogu ubiti.„ (Talmud, Geneba 57a).
”Ti ćeš progutati sve narode koje ti tvoj Bog dade. Nemoj ih štedeti i nemoj služiti njihovim bogovima, jer će to za tebe biti kraj.„ (Tora 5, Mojs. 7, 16).
”Tako smo mi u to vreme zadobili sve varoši i poubijali sve ljude i nikoga nismo ostavili u životu.„ (Tora, 5 Mojs. 34-35).
”Ko proliva krv onih koji nisu Jevreji Bogu žrtvu prinosi.„ (Jalkut 772).
”Najpošteniji među Nejevrejima imaju se ubiti.„ (Talmud, S. ben Johaj 406).
”Dozvoljeno je Nevevreju oduzeti telo i život.„ (Talmud, Sefer i Korim).
”I najbolji među Nejevrejima treba da se ubije.„ (Talmud, Melhita 32b).
”Najboljem Nejevreju uzmi život samo ako možeš.„ (Talmud, Aboda 62b).
”Koljite Nejevreje kao bestije.„ (Talmud, Sohar).
Ovo su samo neke od stvari, ni sam nemam imena za ove stvari, koje su postavljene na ovom šta god da je več.
Mislim da nema niti jednog linka da se provijeri istinitost navoda.

A evo i nekolliko reakcija i komentara:
http://www.madeinmontenegro.com/vbforum ... -2984.html

Međutim, evo teksta iz Talmuda po pitanju ljudskog života:
"THE UNIQUENESS AND SANCTITY OF HUMAN LIFE
...
...

Deriving from this conception of man's place in the universe is the sense of the supreme sanctity of all human life.
"He who destroys one person has dealt a blow at the entire universe, and similarly, he who makes life livable for one person has sustained the whole world." All law, civil and religious, has as its purpose the promotion of human life, and when it ceases to serve that end it becomes obsolete and is to be superseded. To quote a good Talmudic maxim, "The Sabbath is made for man and not man for the Sabbath"; and what was true for the Sabbath applied likewise to all"

PREVOD:
"JEDINSTVENOST I SVETOST LJUDSKOG ŽIVOTA
...
...

Shvatajuči iz ovog koncepta o ljudskom položaju u univerzumu je osječaj vrhovne svetosti svakog ljudskog života." On koji uništi jednu osobu je zadao udarac svom univerzumu, i slično tome, on koji učini život živućim za jednu osobu je održao cijeli svijet."
Sav zakon, civilni i religiski, ima za svrhu promociju ljudskog života, i kada prestane da služi tome tada postaje bezvrijedan i prevaziđen. Da citiramo dobru Talmudsku maksimu "Šabat je napravljen radi čovjeka, a ne čovjek radi Šabata"; i što je istina za Šabat isto se primjenjuje za sve"

Talmud govori nešto sasvim suprotno od gore navedenih nebuloza.
Mislim da i u kur'anu ima slicnih stvari, samo malo manje direktno napisane, onako uobicajeno za kur'an, da se moze trosmisleno shvatiti. Vidjao sam citate ajeta gdje se govori protiv nevjernika, gdje se oni postavljaju kao manje vrijedni, a to se lako moze protumaciti kao da se zbog toga na njih ne odnose uobicajeni zakoni ne ubij i slicno jer se ne smatraju ljudima, plus sto se i izraz nevjernik moze odnositi na bilo kojeg pripadnike druge vjere jer ne vjeruje u jedinog boga.

Mislim da ovako slobodno tumacenje nije nista vise slobodno nego ona tumacenja ajeta koji kao potvrdjuju neke naucne stvari, mislim da je ovo cak puno lakse ovako protumaciti.
Ateista

#200 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

policy wrote:Dakle, ako bi neko vidio Boga licno, poceo bi vjerovati, zar ne!? Ali to vise nije vjerovanje, niti sloboda izbora. To bi onda bilo kao pod neko moranje. Vidio/jela Boga, dakle isti postoji, dakle MORAM vjerovati. Covjek koji vidi DRVO, a kaze da ne postoji je LUD. Sustina vjerovanja je u - vjerovanju. I samo kad covjek vjeruje, ima slobodu izbora. Kod dokaza nema slobode izbore. Realnost i logika su neumoljivi. Ti nemoj vjerovati u to da postoji sila teze, pa probaj letiti. Dakle, ko god trazi takve dokaze bozijeg postojanja, u logickoj je kontradikciji, i po meni je bolje da bude iskren i posten i kaze i sebi i drugima - JA SAM IZABRAO DA NE VJERUJEM. U tome i jeste kvaka nagradjivanja na onom svijetu - VJERUJ U MENE DA POSTOJIM IAKO ME TVOJE OCI I USI NE VIDE. Zar iskreni vjernik koji provede cijeli zivot u toj vjeri i kojem cjelokupno zivotno djelovanje prodje u toj vjeri ne zasluzuje neku nagradu!? Oni koji su dobri, a ne vjeruju, oni su samo zalutali. Ali ja duboko vjerujem da je dobrota ispred svega, dolazila od onih koji vjeruju ili ne vjeruju. Hajdemo biti dobri prije svega. Vjerovanje je licna privatna stvar svakako.
Sacekaj malo, pa sta je onda poenta vjere, neka igra ili sta? Hajd razumio bih da se neko na taj nacin igra sa ljudima i da u u pitanju neke sitnice pa onda se moze reci "VJERUJ U MENE DA POSTOJIM IAKO ME TVOJE OCI I USI NE VIDE", ali prema religijama od toga zavisi hoces cijel vjecnost uzivati u raju ili goriti u paklu?

Pa razmisli malo, zasto bi nam to radio i ocekivao da vjerujemo i ako ga ne vidimo, ili bolje receno, zasto bismo mi vjerovali i kako on moze ocekivati da neko vjeruje u to ako vec nema dokaza, i jos da nas kaznjava ako ne vjerujemo u nesto za sta nam nije ponudio dokaze?

Ja stvarno ne kontam taj tvoj nacin razmisljanja, pogotovo recenica: "Zar iskreni vjernik koji provede cijeli zivot u toj vjeri i kojem cjelokupno zivotno djelovanje prodje u toj vjeri ne zasluzuje neku nagradu!?" u kombinaciji sa "VJERUJ U MENE DA POSTOJIM IAKO ME TVOJE OCI I USI NE VIDE". Mislim, koja je poenta ocekivati od nekog da vjeruje u nesto sto ne vidi i za sta nema dokaza. Nemoj se naljutiti, ali meni to lici kao da bi taj bog ocekivao od ljudi da budu budale i slijepo slijede nesto cak i ako nisu sigurni da je to ispravno. Puno mi ima vise smisla da neko nalazi dokaze o postojanju boga nego ovo, samo je tu problem sto ih nema, ali i to slobodno tumacenje nekih stvari lakse shvatam nego slijepo vjerovanje.
Locked