Prirodno matematicki fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
*miara*

#176 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by *miara* »

alternativni wrote:
*miara* wrote:joj ljudi, fax pocinje sljedece sedmice... mene strah :cry: :cry:

sta da radim, sta da ponesem, sta me ocekuje, jedu li ljude tamo :cry: :cry:

nisam znala da je plavsicka tamo predavala. jesu li i ostali kao ona? :D :D

moracu jedan mali lexilium prije nego sto krenem na fax...
Ponesi jedan blokic, ili rokovnik ako ti je drazi, cisto da glumis odgovornost. Poslije ces dolaziti praznih ruku... na kafu

Ostali nisu ko Plavsicka, ostali terorisu samo studente :-)

Dekan ce vam cestitati na odabiru fakulteta, reci ce vam da niste bolji mogli odabrati :-)
imal predavanja prvi dan?
hidrant

#177 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by hidrant »

Nema!
Podijele vam bombona i dadnu vam da crtate Snjeguljicu i sedam patuljaka.
cyprus

#178 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by cyprus »

*miara* wrote:imal predavanja prvi dan?
Ne bih reko, al vam ne djele ni bombone :D
*miara*

#179 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by *miara* »

cyprus wrote:
*miara* wrote:imal predavanja prvi dan?
Ne bih reko, al vam ne djele ni bombone :D
ja se taman obradovala... :roll:
me22

#180 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by me22 »

*miara* wrote:
biologiju si upisala, koliko skontah :)
uglavnom, kad sam se ja upisala, mi smo prvo bili tamo u "onoj" zgradi, "niskoj" kako li se vec zove, slusali malo neke gluposti :-) :-D
onda otisli u "nasu" zgradu, sef odsijeka nas malo uputio u ono sto nas ceka, podijelio nam indexe mes cini i to je to :) nije bilo predavanja :-D
*miara*

#181 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by *miara* »

me22 wrote:
*miara* wrote:
biologiju si upisala, koliko skontah :)
uglavnom, kad sam se ja upisala, mi smo prvo bili tamo u "onoj" zgradi, "niskoj" kako li se vec zove, slusali malo neke gluposti :-) :-D
onda otisli u "nasu" zgradu, sef odsijeka nas malo uputio u ono sto nas ceka, podijelio nam indexe mes cini i to je to :) nije bilo predavanja :-D
i meni ce isto tako izgleda biti. pise da idemo prvo svi u nekakav hemijski amfiteatar, pa biolozi u violetu 102/I . ma bjezi, osladio mi se raspust. necu u skolu, mamaaaaaaaa :cry: :cry:
:run:
me22

#182 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by me22 »

*miara* wrote: i meni ce isto tako izgleda biti. pise da idemo prvo svi u nekakav hemijski amfiteatar, pa biolozi u violetu 102/I . ma bjezi, osladio mi se raspust. necu u skolu, mamaaaaaaaa :cry: :cry:
ma ja :D tako smo i mi :D
ma hajd' bice jos raspusta, ako na vrijeme ocistis godinu :D ja sam se evo naodmarala od jula :)
uglavnom, ja sam sad treca godina biologije, pa ako te sta bude zanimalo, mozes pitati :)
*miara*

#183 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by *miara* »

me22 wrote:
*miara* wrote: i meni ce isto tako izgleda biti. pise da idemo prvo svi u nekakav hemijski amfiteatar, pa biolozi u violetu 102/I . ma bjezi, osladio mi se raspust. necu u skolu, mamaaaaaaaa :cry: :cry:
ma ja :D tako smo i mi :D
ma hajd' bice jos raspusta, ako na vrijeme ocistis godinu :D ja sam se evo naodmarala od jula :)
uglavnom, ja sam sad treca godina biologije, pa ako te sta bude zanimalo, mozes pitati :)
de mi samo reci sta ja mogu sa genetickim smjerom i sta ste radili na sportu? (zbog sporta sam uvijek bila vrlodobra - nisam imala nikad vise od dva)
me22

#184 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by me22 »

*miara* wrote:
de mi samo reci sta ja mogu sa genetickim smjerom i sta ste radili na sportu? (zbog sporta sam uvijek bila vrlodobra - nisam imala nikad vise od dva)
ne znam sta bih ti rekla, s obzirom da imamo samo jedan institut za geneticki inzinjering :roll:
jedino sto nema bas asistenata na tom smijeru previse, pa ako budes bas super student :) mozda ti se posreci :) al u svakom slucaju imas pravo i na promjenu smijera, tako da...mozda se i predomislis :D
a sport ti je bezze skroz :lol: imas da izaberes npr. pjesacenje, i tako neke slicne gluposti, odes jednom na barice, jednom vilsom prosetas i to ti je :lol: a ocjena je samo "zadovoljava" il "ne zadovoljava", uglavnom nemas brige oko toga :)
*miara*

#185 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by *miara* »

me22 wrote:
*miara* wrote:
ne znam sta bih ti rekla, s obzirom da imamo samo jedan institut za geneticki inzinjering :roll:
jedino sto nema bas asistenata na tom smijeru previse, pa ako budes bas super student :) mozda ti se posreci :) al u svakom slucaju imas pravo i na promjenu smijera, tako da...mozda se i predomislis :D
a sport ti je bezze skroz :lol: imas da izaberes npr. pjesacenje, i tako neke slicne gluposti, odes jednom na barice, jednom vilsom prosetas i to ti je :lol: a ocjena je samo "zadovoljava" il "ne zadovoljava", uglavnom nemas brige oko toga :)
ja cu uzeti pjesacenje :D :D

isla sam na sajam univerziteta sto je bio nekad pocetkom ove godine. rece neka profesorica da mozes diplomirati npr ekologiju, a master mikrobiologiju. e pa jacu diplomirati genetiku, magistrirati fiziologiju i doktorirati ekologiju, valjda cu neki posao uspjeti naci :D

ja bi najradije da radim sa zivotinjama, al veterina je kod nas odron. ne bi nasla posao za milion godina u ovim kantonalnim veterinarskim stanicama, a za privatnu najobicniju ambulantu nemam pocetnog kapitala...

ako se jos neceg sjetim, javicu ti se :D hvala ti puno
me22

#186 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by me22 »

*miara* wrote: ja cu uzeti pjesacenje :D :D

isla sam na sajam univerziteta sto je bio nekad pocetkom ove godine. rece neka profesorica da mozes diplomirati npr ekologiju, a master mikrobiologiju. e pa jacu diplomirati genetiku, magistrirati fiziologiju i doktorirati ekologiju, valjda cu neki posao uspjeti naci :D

ja bi najradije da radim sa zivotinjama, al veterina je kod nas odron. ne bi nasla posao za milion godina u ovim kantonalnim veterinarskim stanicama, a za privatnu najobicniju ambulantu nemam pocetnog kapitala...

ako se jos neceg sjetim, javicu ti se :D hvala ti puno
sa zaloscu te moram obavijestiti, da ces morati "klati" zivotinje, tako da pripremi se :D

nema na cemu :)
hamdija

#187 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by hamdija »

Ih, ja prvi dan nisam ni otisao zato mi kasnije nista nije bilo jasno :-)
*miara*

#188 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by *miara* »

me22 wrote:
sa zaloscu te moram obavijestiti, da ces morati "klati" zivotinje, tako da pripremi se :D

nema na cemu :)
Član 15.
(Način usmrćivanja)
(1) Životinju može usmrtiti lice osposobljeno za te poslove - doktor veterinarske medicine. Usmrćivanje se vrši na način koji će životinji osigurati brzu smrt, bez patnje koja se može izbjeći.
(2) Uništavanje glodara (deratizaciju) obavljaju za te poslove registrirane i osposobljene veterinarske organizacije, na način koji će kod životinja uzrokovati što manje bola i mučenja.
(3) Usmrćivanje životinja koje je u suprotnosti s ovim članom smatrat će se mučenjem životinja i bit će naređene mjere iz čl. 41. i 42. ovog zakona

Član 31.
(Ogledi na životinjama)
(1) Oglede na životinjama mogu obavljati pravna lica, koja su registrirana za izvođenje ogleda i imaju dozvolu nadležnog ministarstva za obavljanje ogleda na životinjama.
(2) Ogledi na životinjama prema stavu (1) ovog člana mogu se dozvoliti samo ako se pretpostavljena bol, patnja ili povreda životinja može etički opravdati očekivanim rezultatima koji su značajni za ljude ili životinje, odnosno nauku.
(3) Dozvola za obavljanje ogleda nad živim životinjama izdaje se kada:
a) nije moguće nabaviti ljudske ćelije ili tkivo za obavljanje ogleda;
b) ako raspoloživa tehnologija ne zadovoljava zahtjeve istraživanja.
(4) Svaki ogled treba da se izvodi na najmanjem mogućem broju životinja. Prije početka, u toku i prateći izvođenja ogleda potrebno je životinju dovesti u stanje anestezije ili analgezije, ako način izvođenja ogleda to dozvoljava.

Član 41.
(Prekršaj imaoca životinje)
Novčanom kaznom u iznosu od 30,00 KM do 10.000,00 KM kaznit će se za prekršaj imalac životinje ako:(..)

Član 42.
(Prekršaj pravnih i fizičkih lica)
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 200,00 KM do 200.000,00 KM kaznit će se za prekršaj pravno lice ako:(...)

eh, ako budem morala klati bilo sta osim celije, crva i odvratnih zglavkara, zovem policiju!
me22

#189 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by me22 »

*miara* wrote: eh, ako budem morala klati bilo sta osim celije, crva i odvratnih zglavkara, zovem policiju!
hmm...zaba, puz, pacov :roll: al' to te ceka na drugoj godini, na prvoj se neces susretati sa zivim zivotinjama, mislim na faxu :D
BIONA

#190 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by BIONA »

Ak si ljubitelj zivotinja i ako si osjetljiva neces se dobro provesti.To je uzas jedan koliko smo zivotinja pobili sto za vjezbe,sto za ispit :cry:
Ja sam od toga nocne more imala,asistente ta osjetljivost uopste ne zanima,tako da ne ocekujes od njih previse.Cak bi se i iznenadila koliko su ljudi ko kamen,pobise sve bez trunke sazaljenja.Krv i pistanje zivotinja mi nikada nece izaci iz glave :shock: Nadam se da ce se nesto promijeniti po tom pitanju :x
Tebi sretno ;-)
*miara*

#191 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by *miara* »

BIONA wrote:Ak si ljubitelj zivotinja i ako si osjetljiva neces se dobro provesti.To je uzas jedan koliko smo zivotinja pobili sto za vjezbe,sto za ispit :cry:
Ja sam od toga nocne more imala,asistente ta osjetljivost uopste ne zanima,tako da ne ocekujes od njih previse.Cak bi se i iznenadila koliko su ljudi ko kamen,pobise sve bez trunke sazaljenja.Krv i pistanje zivotinja mi nikada nece izaci iz glave :shock: Nadam se da ce se nesto promijeniti po tom pitanju :x
Tebi sretno ;-)
promijenilo se, zakon je donesen pocetkom ove godine. nema smisla da svaki student zakolje zivotinju kad postoje danas odlicne simulacije, slike, animacije, lutke itd.

dovoljno je da na predavanju pred 15 studenata ubije jednog pacova. sta ima svako ubijati...nidje veze, te necu biti veterinar, svakako namjeravam citav zivot kroz mikroskop gledati.

kako mislis pistanje zivotinja?? zar ih niste uspavljivali?
BIONA

#192 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by BIONA »

Nismo ih uspavljivali nazalost,a zabe su bas bile karakteristicne po tom groznom pistanju,i danas mi zvoni u glavi :x
Nadam se da je doslo do promjene,jer ono je zivi uzas !
me22

#193 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by me22 »

BIONA wrote:Nismo ih uspavljivali nazalost,a zabe su bas bile karakteristicne po tom groznom pistanju,i danas mi zvoni u glavi :x
nije doslo do promjene :roll: ja sam sad treca godina, tako da sam ne tako davno imala vjezbe iz fiziologije :roll:
*miara* wrote:
dovoljno je da na predavanju pred 15 studenata ubije jednog pacova
ne ubija svako, nestasica zaba i pacova sta li :roll: al' uglavnom budu 2-3 :roll: tako da neko ipak mora :roll:
*miara*

#194 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by *miara* »

me22 wrote:
BIONA wrote:Nismo ih uspavljivali nazalost,a zabe su bas bile karakteristicne po tom groznom pistanju,i danas mi zvoni u glavi :x
nije doslo do promjene :roll: ja sam sad treca godina, tako da sam ne tako davno imala vjezbe iz fiziologije :roll:
*miara* wrote:
dovoljno je da na predavanju pred 15 studenata ubije jednog pacova
ne ubija svako, nestasica zaba i pacova sta li :roll: al' uglavnom budu 2-3 :roll: tako da neko ipak mora :roll:
koliko cesto se to mora raditi? to je samo na predmetu fiziologija, je li? samo na drugoj godini?

jel se desilo ikad da je neko plako?
me22

#195 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by me22 »

*miara* wrote:
koliko cesto se to mora raditi? to je samo na predmetu fiziologija, je li? samo na drugoj godini?
mislim da se radi jedno 5 termina otprilike, koliko se sjecam
da, na fiziologiji zivotinja, na drugoj god
*miara* wrote:jel se desilo ikad da je neko plako?
desavalo se kod nas :roll:
antropolog

#196 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by antropolog »

kakvo je stanje na biologiji, konkretno na GENETICI kakvi su profesori, je li previše teško i kakva je buducnost poslije završenog faksa :D :D :D
IceQueen

#197 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by IceQueen »

Zna li iko ista o tome kad ce poceti upis u drugi ciklus studija, i kad ce poceti predavanja u drugom ciklusu?
Karen

#198 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by Karen »

meni profa rekao da će biti odvojen konkurs za studente starog sistema u oktobru. sad mi više ništa nije jasno.

jel još uvijek cijena semestra 1200?
cyprus

#199 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by cyprus »

Ja sve konto da fax (bar geografija) počinje sutra, kad mi javiše večeras da počinje prekosutra. :-) Znal ko šta je istina? Znam da je pitanje postavljeno u nevakat al eto :D
IceQueen

#200 Re: Prirodno matematicki fakultet

Post by IceQueen »

cyprus wrote:Ja sve konto da fax (bar geografija) počinje sutra, kad mi javiše večeras da počinje prekosutra. :-) Znal ko šta je istina? Znam da je pitanje postavljeno u nevakat al eto :D
E pa cini se da ti nema druge nego sutra otici do faxa pa provjeriti! :D :D :D :D Pozdrav
Post Reply