svaka godina nosi 60 kredita, znači to je 120 za dvijeUna ragazza wrote:A koliko sad te + 2 godine daju kredita? Nisam bas u toku....zavrsila sam po starom...
BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
- perfect_guy
#176 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
-
Una ragazza
#177 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
To je MSc, ne MA? Moj master vani iznosi isto 60 bodova, a godina je..et vidite da je fno uskladjenoperfect_guy wrote:svaka godina nosi 60 kredita, znači to je 120 za dvijeUna ragazza wrote:A koliko sad te + 2 godine daju kredita? Nisam bas u toku....zavrsila sam po starom...
- perfect_guy
#178 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
3+2 ili 4+1 je izbor fakulteta, ali ključno je da su obje solucije ukupno 5 godina i daju 300 kreditaUna ragazza wrote:To je MSc, ne MA? Moj master vani iznosi isto 60 bodova, a godina je..et vidite da je fno uskladjenoperfect_guy wrote:svaka godina nosi 60 kredita, znači to je 120 za dvijeUna ragazza wrote:A koliko sad te + 2 godine daju kredita? Nisam bas u toku....zavrsila sam po starom...
-
Una ragazza
#179 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
A sta ako neko zavrsi po starom i onda 2godisnji magisterij jos?? 
-
true
#180 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
mali pljesak ovim sto govore da su bolji sto su studirali 4 umjesto 3 jel vam vokri

- perfect_guy
#181 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
znam konkretno da moj fax (ekonomija) tim studentima daje opciju +1, a s tom opcijom stari +2 još nisam imao priliku da se susretnemUna ragazza wrote:A sta ako neko zavrsi po starom i onda 2godisnji magisterij jos??
- Bosanski_kralj
#182 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
Ukoliko je neko po starom sistemu završio postdiplomski i dobio zvanje magistra nauka, za doktorski studij će mu biti potrebne još 2 godine, a ne kao bolonjcima 3.Una ragazza wrote:A sta ako neko zavrsi po starom i onda 2godisnji magisterij jos??
Bar ja mislim da će se to tako riješiti.
-
Una ragazza
#183 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
Jest ako hoces doktorski u BiH...mislim da je vani svima istoBosanski_kralj wrote:Ukoliko je neko po starom sistemu završio postdiplomski i dobio zvanje magistra nauka, za doktorski studij će mu biti potrebne još 2 godine, a ne kao bolonjcima 3.Una ragazza wrote:A sta ako neko zavrsi po starom i onda 2godisnji magisterij jos??
Bar ja mislim da će se to tako riješiti.
- Bosanski_kralj
#184 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
Ne znam za vani, a i ovo za BiH pretpostavljam da će biti ovako, nisam čitao nigdje da je stvarno ovako i riješeno.Una ragazza wrote:Jest ako hoces doktorski u BiH...mislim da je vani svima istoBosanski_kralj wrote:Ukoliko je neko po starom sistemu završio postdiplomski i dobio zvanje magistra nauka, za doktorski studij će mu biti potrebne još 2 godine, a ne kao bolonjcima 3.Una ragazza wrote:A sta ako neko zavrsi po starom i onda 2godisnji magisterij jos??
Bar ja mislim da će se to tako riješiti.2 ili 3 godine...
-
pravnicAM
#185 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
ja sam ZA da se ukine studiranje po ''bolonjskom sistemu''
pa dragi moji studirajte svi po starom sistemu
i ne slazem se nikako s ovom odlukom (ali ko mene pita)
ma dajte molim vas,ima li smisla da neko ko studira 3 godine bude jednak s onima sto su studirali 4 godine i stekli VII stepen obrazovanja...
van svake pameti
uzas od drzave
ma dajte molim vas,ima li smisla da neko ko studira 3 godine bude jednak s onima sto su studirali 4 godine i stekli VII stepen obrazovanja...
van svake pameti
uzas od drzave
- perfect_guy
#186 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
a ako se u tri godine položi više ispita nego u 4, da li se tad govori o nejednakosti?pravnicAM wrote:ja sam ZA da se ukine studiranje po ''bolonjskom sistemu''
van svake pameti
uzas od drzave
- Bloo
- Globalna šefica
#187 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
perfect_guy wrote:a ako se u tri godine položi više ispita nego u 4, da li se tad govori o nejednakosti?pravnicAM wrote:ja sam ZA da se ukine studiranje po ''bolonjskom sistemu''
van svake pameti
uzas od drzave
pa sad
mogu govoriti striktno za svoj odsjek..predmete koje smo mi imali u normalnom 4.godisnjem skolovanju, onu su neke prebacili na master...ispite su iscjepkali u parcijale i seminarske, tako da tehnicki ne polazes vise ispita jer je to i dalje isti predmet samo su ga iscjepkali
- perfect_guy
#188 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
1 predmet = 1 ispit, naravno da ih tako računam, svjedno da li se samo treba pojaviti u sali u zadatom terminu ili treba odraditi parcijalu, seminarski ili šta se već za pojedini predmet planiraBloo wrote:perfect_guy wrote:a ako se u tri godine položi više ispita nego u 4, da li se tad govori o nejednakosti?pravnicAM wrote:ja sam ZA da se ukine studiranje po ''bolonjskom sistemu''
van svake pameti
uzas od drzave![]()
pa sad
mogu govoriti striktno za svoj odsjek..predmete koje smo mi imali u normalnom 4.godisnjem skolovanju, onu su neke prebacili na master...ispite su iscjepkali u parcijale i seminarske, tako da tehnicki ne polazes vise ispita jer je to i dalje isti predmet samo su ga iscjepkali
- Bloo
- Globalna šefica
#189 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
perfect_guy wrote: 1 predmet = 1 ispit, naravno da ih tako računam, svjedno da li se samo treba pojaviti u sali u zadatom terminu ili treba odraditi parcijalu, seminarski ili šta se već za pojedini predmet planira
na mom odsjeku su bolonjcima samo iscjepkali predmet koji je meni bio cjelovit
- perfect_guy
#190 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
misliš na ono da su napravili recimo matematika 1 i 2 ili da tokom semestra imaš te aktivnosti, a da se na kraju upisuje jedna ocjena?Bloo wrote:perfect_guy wrote: 1 predmet = 1 ispit, naravno da ih tako računam, svjedno da li se samo treba pojaviti u sali u zadatom terminu ili treba odraditi parcijalu, seminarski ili šta se već za pojedini predmet planira
- Bloo
- Globalna šefica
#191 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
perfect_guy wrote:misliš na ono da su napravili recimo matematika 1 i 2 ili da tokom semestra imaš te aktivnosti, a da se na kraju upisuje jedna ocjena?Bloo wrote:perfect_guy wrote: 1 predmet = 1 ispit, naravno da ih tako računam, svjedno da li se samo treba pojaviti u sali u zadatom terminu ili treba odraditi parcijalu, seminarski ili šta se već za pojedini predmet planira
npr. matematika 1 i 2
tj. predmet koji je nama bio integralan obuhvacao period od pocetka pisane rijeci do npr 20 stoljeca je njima isjepkan na 2 godine
- perfect_guy
#192 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
na mom fakultetu recimo ima i takvih slučajeva, ali i da od dva predmeta stvori jedan novi.Bloo wrote:
npr. matematika 1 i 2
tj. predmet koji je nama bio integralan obuhvacao period od pocetka pisane rijeci do npr 20 stoljeca je njima isjepkan na 2 godine
I konačni proizvod je 30 ispita u starom četverogodišnjem sistemu i 33 u bolonjske tri godine
-
Autobus
#193 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
I ja sam za. Ovi bolonjci ništa ne znaju. Samo a,b,c zaokružuju, pišu neke seminarske, rade neke zadaće kao djeca, imaju 100 parcijala, ma ne možeš ni pasti ispit! A gdje u svijetu je 3 veće ili jednako sa 4, hajde recite vi meni?pravnicAM wrote:ja sam ZA da se ukine studiranje po ''bolonjskom sistemu''
van svake pameti
uzas od drzave
Rodila vas majka, ko vam dade da fakultet završite sa ovim nivoom argumentovanja. I koji god da ste završili, bolje šutite, ne brukajte se.
-
Čovjek i po'
#194 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
Ja sam diplomski zavrsio po starom i odgovorno tvrdim:
- Nikakve veze nema da li se studira jedna, dvije, tri, cetiri ili pet godina
- Jedino sto je bitno je kvalitet studija i njegov intenzitet
Imas u njemackoj i austriji Univerzitete primjenjenih nauka, ciji studiji traju tri do pet godina, i fakat dobijes akademsku titulu, ali se opet vise cijeni jednogodisnji univerzitetski (dakle normalan univerzitet) certifikat (traje cirka godinu) od njih prilikom apliciranja za posao. Dakle, godine gospodo ne igraju ulogu.
Nije da branim bolonju, jer je stari sistem jos gori, ali kvalitet jedne stvari se ne mjeri po godinama, ili semestrima.
Svako ko brani stari sistem, ili nema pojma ili fakat nije izasao nigdje iz svoje avlije. Svako ko brani bolonju, ni tome bas nije najbolje.
Svaki sistem ima svoje prednosti i nedostatke, medjutim, da bolonja ne valja, ne bi je cijela jebena evropa promovisala i forsirala. Eto, nek smo mi samo pametni.
- Nikakve veze nema da li se studira jedna, dvije, tri, cetiri ili pet godina
- Jedino sto je bitno je kvalitet studija i njegov intenzitet
Imas u njemackoj i austriji Univerzitete primjenjenih nauka, ciji studiji traju tri do pet godina, i fakat dobijes akademsku titulu, ali se opet vise cijeni jednogodisnji univerzitetski (dakle normalan univerzitet) certifikat (traje cirka godinu) od njih prilikom apliciranja za posao. Dakle, godine gospodo ne igraju ulogu.
Nije da branim bolonju, jer je stari sistem jos gori, ali kvalitet jedne stvari se ne mjeri po godinama, ili semestrima.
Svako ko brani stari sistem, ili nema pojma ili fakat nije izasao nigdje iz svoje avlije. Svako ko brani bolonju, ni tome bas nije najbolje.
-
pravnicAM
#195 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
nemoj racunati na to ako rimsko pravo polazes parcijalno da imas dva ispita,i ne znam jos koji su predmeti isparcelisani..... i da mnogo je lakse izaci na ispit i zaokruzivati a,b ili c nego integralno polagati knjigu min. 500 str. i k tome jos ako se dodaju frustracije profesora.....perfect_guy wrote:a ako se u tri godine položi više ispita nego u 4, da li se tad govori o nejednakosti?pravnicAM wrote:ja sam ZA da se ukine studiranje po ''bolonjskom sistemu''
van svake pameti
uzas od drzave
-
pravnicAM
#196 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
Autobus wrote:I ja sam za. Ovi bolonjci ništa ne znaju. Samo a,b,c zaokružuju, pišu neke seminarske, rade neke zadaće kao djeca, imaju 100 parcijala, ma ne možeš ni pasti ispit! A gdje u svijetu je 3 veće ili jednako sa 4, hajde recite vi meni?pravnicAM wrote:ja sam ZA da se ukine studiranje po ''bolonjskom sistemu''
van svake pameti
uzas od drzave
Rodila vas majka, ko vam dade da fakultet završite sa ovim nivoom argumentovanja. I koji god da ste završili, bolje šutite, ne brukajte se.
AFERIM kolega
- perfect_guy
#197 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
naravno da tako ne računam, nego po onome šta se upisuje na kraju u indekspravnicAM wrote:nemoj racunati na to ako rimsko pravo polazes parcijalno da imas dva ispita,i ne znam jos koji su predmeti isparcelisani..... i da mnogo je lakse izaci na ispit i zaokruzivati a,b ili c nego integralno polagati knjigu min. 500 str. i k tome jos ako se dodaju frustracije profesora.....perfect_guy wrote:a ako se u tri godine položi više ispita nego u 4, da li se tad govori o nejednakosti?pravnicAM wrote:ja sam ZA da se ukine studiranje po ''bolonjskom sistemu''
van svake pameti
uzas od drzave
- mrtva kokoš
#198 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
@pravnicAM, @Autobus , veze vi nemate.
sta znaci sad vi koji ste zavrsili 4+1 pametniji od nas 3+2
to za parcijale je cista LAZ, postoje 2 parcijale, ko polozi te dvije parcijale ne mora izlaziti na zavrsni ispit...
ko je polozio jednu parcijalu a drugu pao na zavrsnom polaze onu koju je pao a kod nekih profesora ne vrijedi ni to pa se mora sve polagati integralno i nakon toga postoji samo popravni. ne kao vi sto ste radili da izlazite po 10 puta u jednoj godini na jedan ispit, ptice na grani bi naucile a ne ljudi.
i ne "blebecite" o necemu o cemu nemate pojma, kao zaokruzivanje a, b, c...ubi vas ljubomora a znate da nije tako. jer za zaokruzivanje covjek mora da procita i onu sto je pod fus notama, a ne nesto vise. i rijetko kod kojeg profesora ima zaokruzivanja a i kod kojeg to bude nije vise od 10%. najcesce je ispit sastavljen od dopune, podjele, definicija, par pitanja zaokruzivanja i 2,3 pitanja esejskog karaktera, kod nekih profesora su samo esejska a jedan dio profesora je zadrzao staru metodu usmenog ispita.
sto se tice tih seminarskih, s`jedne strane su glupost a s`druge ne. glupost su zbog toga sto oduzimaju previse vremena a covjek iz njih previse ne nauci ali pozitivna strana pisanja seminarskih radova se sastoji u tome sto neko ko zavrsi fakultet ako ne bi pisao te radove nakon zavrsenog studija ne bi bio u stanju da napise ni najobicniji rad ili kolumnu u nekom casopisu postujuci akademsku formu osim ako nije previse nadaren... mislim mogao bi, danas nema ko nesto ne pise i objavljuje ali to sto je tipa rajko vasic kolumne koga briga...
ja samo znam da smo mi koji smo po novom sistemu imali bruku predmeta koji su vama bili dvosemestralnog karaktera a kod nas su jednosemestralni, pa su nam te knjizurine od 500 str. "sprcali" u jedan semestar i tako
nama napravili poteskoce, ali koje su ublazili na taj nacin sto su knjigu podjelili na parcijale pa sada tu knjigu
djelimo na 2 djela sto znaci da ni pod kojim slucajem nismo u povlastenom polozaju. i jedno i drugo ima i dobrih i losih strana ali ovako pricati mogu samo iskompleksirani i ljubomorni ljudi. samo ne znam zbog cega imate taj problem na kraju krajeva evo ja trebam aBd da magistriram jel` to znaci da mogu da se busam sa vama i omalozavam vas cetverogodisnji studij na taj nacin sto cu pricati da imam 5 godina zavrsenog studija.
na kraju krajeva to je nebitno u citavoj prici jer ni meni sa 3+2 ni "tebi" sa 4+1 ne pise se dobro jer zna se kako se u ovoj drzavi dolazi do posla, nazalost. 
sta znaci sad vi koji ste zavrsili 4+1 pametniji od nas 3+2
to za parcijale je cista LAZ, postoje 2 parcijale, ko polozi te dvije parcijale ne mora izlaziti na zavrsni ispit...
ko je polozio jednu parcijalu a drugu pao na zavrsnom polaze onu koju je pao a kod nekih profesora ne vrijedi ni to pa se mora sve polagati integralno i nakon toga postoji samo popravni. ne kao vi sto ste radili da izlazite po 10 puta u jednoj godini na jedan ispit, ptice na grani bi naucile a ne ljudi.
sto se tice tih seminarskih, s`jedne strane su glupost a s`druge ne. glupost su zbog toga sto oduzimaju previse vremena a covjek iz njih previse ne nauci ali pozitivna strana pisanja seminarskih radova se sastoji u tome sto neko ko zavrsi fakultet ako ne bi pisao te radove nakon zavrsenog studija ne bi bio u stanju da napise ni najobicniji rad ili kolumnu u nekom casopisu postujuci akademsku formu osim ako nije previse nadaren... mislim mogao bi, danas nema ko nesto ne pise i objavljuje ali to sto je tipa rajko vasic kolumne koga briga...
ja samo znam da smo mi koji smo po novom sistemu imali bruku predmeta koji su vama bili dvosemestralnog karaktera a kod nas su jednosemestralni, pa su nam te knjizurine od 500 str. "sprcali" u jedan semestar i tako
nama napravili poteskoce, ali koje su ublazili na taj nacin sto su knjigu podjelili na parcijale pa sada tu knjigu
djelimo na 2 djela sto znaci da ni pod kojim slucajem nismo u povlastenom polozaju. i jedno i drugo ima i dobrih i losih strana ali ovako pricati mogu samo iskompleksirani i ljubomorni ljudi. samo ne znam zbog cega imate taj problem na kraju krajeva evo ja trebam aBd da magistriram jel` to znaci da mogu da se busam sa vama i omalozavam vas cetverogodisnji studij na taj nacin sto cu pricati da imam 5 godina zavrsenog studija.
-
Autobus
#199 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
Splinter, potraži definiciju sarkazma istog trena.
- mrtva kokoš
#200 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU
nisam pretjerano citao samo sam vidioAutobus wrote:Splinter, potraži definiciju sarkazma istog trena.
izvinjavam se. samo si to trebao prije napisati pravnicAM-u/i, posto on/a prva nije shvatio/la da je rijec o
sarkazmu a kako nije bilo odg. dao sam za pravo sebi da pogrijesim.