Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Walter76

#176 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by Walter76 »

Image

A ovaj njemu kaze: "vidis ovo ovdje, ovdje ce se prodavati carape, gace, mobiteli i dvd-ovi." :-)

Jedva cekam :|
muha_sa

#177 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by muha_sa »

Walter76 wrote:Image

A ovaj njemu kaze: "vidis ovo ovdje, ovdje ce se prodavati carape, gace, mobiteli i dvd-ovi." :-)

Jedva cekam :|
:lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Bullet Tooth Tony

#178 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by Bullet Tooth Tony »

Istina ...
Adriatic

#179 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by Adriatic »

Ne znam da li se samo meni ovaj most nikako ne sviđa i ne uklapa u okolinu.
Bar ono što sad vidim.
Valjda će na kraju biti bolji utisak.
MedenoSrce

#180 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by MedenoSrce »

Ma joook.
Osobito se uklapa u stil Akademije, okolnih objekata i susjednih mostova, a ako ne bude u folu za par godina mogu ga uvijek okititi kao što su Hadži Hasanov ove godine.
nellington

#181 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by nellington »

crusader wrote:Tvorci ovog remek djela su mladi "arhitekti": Adnan A, Bojan K i Amila H, a realizacija mosta porezne obaveznike kostat ce 1,8 miliona KM. :-) :-) :-) Ja cu za te pare napraviti repliku mosta Mehmed Pase Sokolovica jbt. Zanimljivo je vidjeti da su mostovi pravljeni prije 500 godina hiljadu puta ljepsi od ovih danasnjih, arhitekti tog doba nisu imali kojekakve diplome al su ljudi znali znanje :dance: Ovi danasnji mogu diplomom samo pakas obrisati.
Zar nisu svi nabrojani studenti produkt dizajna na ALU? Otkad produkt dizajn = arhitektura?
nellington

#182 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by nellington »

Picccolo wrote:
nellington wrote:
crusader wrote:Tvorci ovog remek djela su mladi "arhitekti": Adnan A, Bojan K i Amila H, a realizacija mosta porezne obaveznike kostat ce 1,8 miliona KM. :-) :-) :-) Ja cu za te pare napraviti repliku mosta Mehmed Pase Sokolovica jbt. Zanimljivo je vidjeti da su mostovi pravljeni prije 500 godina hiljadu puta ljepsi od ovih danasnjih, arhitekti tog doba nisu imali kojekakve diplome al su ljudi znali znanje :dance: Ovi danasnji mogu diplomom samo pakas obrisati.
Zar nisu svi nabrojani studenti produkt dizajna na ALU? Otkad produkt dizajn = arhitektura?
Nema ba arhitekata, promjenom klime na Zemlji su izumrli. Sad dizajneri sami prave mostove, od skice do mistrije.
Je li bar koji građevinac preživio?
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#183 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by Entropio »

Ne sviđa mi se. Hoće li ostati ova boja?
sadalius

#184 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by sadalius »

meni ovaj luk nije centriran. kao da je vise primaknut akademiji. zar nije trebao biti na sredini miljacke, da visi u zraku????
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#185 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by Entropio »

Picccolo wrote:
Entropio wrote:Ne sviđa mi se. Hoće li ostati ova boja?
Mora ostat, kad sruse sve ove zgrade oko BBI da im pase uz fasadu.
Ne znam... Možda će izgledati bolje kad završe sve. Ali u svakom slučaju mi se boja ne sviđa, a ni dizajn nije nešto... Vjerovatno je na crtežu izgledao super, ali je konstrukcija loše odrađena.
neki

#186 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by neki »

Haj vi sto vam se ne svidja recite sta se to trebalo napraviti??...nije ni meni lijep da se razumijemo ali tek bi promasaj bio napraviti neki tipa sehercehajina cuprija ko sto neko napisa :-)
sve sto se gradi mora biti u skladu sa svojim vremenom, gradnja necega sto je kopija mosta iz 15og vijeka je samo obezvrjedjivanje stvarne arhitekture iz tog doba
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#187 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by Dado dijasporitus »

Entropio wrote:
Picccolo wrote:
Entropio wrote:Ne sviđa mi se. Hoće li ostati ova boja?
Mora ostat, kad sruse sve ove zgrade oko BBI da im pase uz fasadu.
Ne znam... Možda će izgledati bolje kad završe sve. Ali u svakom slučaju mi se boja ne sviđa, a ni dizajn nije nešto... Vjerovatno je na crtežu izgledao super, ali je konstrukcija loše odrađena.

Boja koja se vidi je zastitna boja za zastitu celika od korozije, sigurno nije finalna. Koliko sam upucen preko ove konstrukcije bi trebale da idu bijele aluminijske ploce tako da ce to puno bolje izgledati kad se zavrsi.

Meni licno se ne svidja ali daleko od toga da je ruglo. Interesantna ali pomalo ogranicena i nerazradjena ideja, uostalom kao i vecina novije arhitekture u Sarajevu. Cini mi se da ce biti i premasivan. Mnogi daju izgovor da se moderni objekti cesto stavljaju pored tradicionalnih sto na neki nacin treba da izrazi i naglasi njihovu razlicitost ali mislim da to se ovdje nemoze reci. Most ce odvlaciti paznju od onoga na sta je trebao da privuce paznju (na ALU).
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#188 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by ladyblue18 »

crusader wrote:Tvorci ovog remek djela su mladi "arhitekti": Adnan A, Bojan K i Amila H, a realizacija mosta porezne obaveznike kostat ce 1,8 miliona KM. :-) :-) :-) Ja cu za te pare napraviti repliku mosta Mehmed Pase Sokolovica jbt.
Eeeee valja oprat pare. :mrgreen:

Helem prodjoh i ja danas pored mosta...covjece, uopste se ALU ne vidi, zaklonise zgradu sa ovom skalamerijom.

A sto se tice spomenika djeci, ja sam bila i ostala protiv izgleda kakav jest. Rijetko ko od turista uopste ima pojma sta spomenik predstavlja, uvjerila se mali broj puta. Daleko prikladnije bi bilo da je napravljena neka statua na osnovu koje bi covjek skontao o cemu se radi, a ne da se nagadja jesul stalaktiti ili stalagmiti. :roll:
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#189 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by dr.gog »

Kakvo pranje para, de me prosvijetli :D

Hodam onom obalom svaki dan i baš od početka pratim kako je krenulo...

Realno, most nije loše zamišljen, barem ja tako mislim. Volim jednostavnost i praktičnost,a sam izgled odaje baš to.
Lično mi se sviđa što je "od čelika" 8-) i što je spajanje dijelova(baš sam posmatrao) izgledalo jako jednostavno.

Sam oblik kontrukcije nije napadan i meni lično se lijepo uklapa u okolinu. Nisam siguran u pogledu boje i osvjetljenja- ne znam šta se planira...To bi moglo i uljepšati , ali eventualno i unakaziti izgled mosta...

Bio bih oprezan sa kritikom cijene jer troškova, velikih troškova ima u gradnji svakog mosta, posebno u urbanim sredinama.

Bez obzira na kritike, drago mi je što sam na dijelovima vidio oznake zeničke Željezare :thumbup: , i što su most "nacrtali" naši ljudi- uz nagradu koju su svakako zaslužili.

Kao i svaka "novotarija" u sred grada, i novi most se neće svidjeti svima. Uvijek je to tako bilo,a konačni sud će dati ljudi koji ga budu koristili svaki dan i studenti ALU pred čijim je vratima, kada sve bude gotovo.

Nadam se da će ovaj put biti temeljno popravljeno i šetalište, tj. površina sa pločama, sređene instalacije na o. Maka Dizdara i ostale sitnice. Ipak su tu u gostima ambasade tri zemlje...
bpsang

#190 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by bpsang »

bolje da su prekrili taj dio od Skenderije do Poste, i zasadili travu i postavili klupe i fontane, da bar ljeti ne vonja, kao zna vonjat ljeti.
Ripicipi

#191 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by Ripicipi »

bpsang wrote:bolje da su prekrili taj dio od Skenderije do Poste, i zasadili travu i postavili klupe i fontane, da bar ljeti ne vonja, kao zna vonjat ljeti.
Ovaj dio miljacke skoro nikad ne smrdi, zivim u blizini pa znam. Miljacka pocinje da smrdi od Vilsonovog, pa sto dalje ides, vise smrdi :D
Ripicipi

#192 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by Ripicipi »

ladyblue18 wrote:
crusader wrote:Tvorci ovog remek djela su mladi "arhitekti": Adnan A, Bojan K i Amila H, a realizacija mosta porezne obaveznike kostat ce 1,8 miliona KM. :-) :-) :-) Ja cu za te pare napraviti repliku mosta Mehmed Pase Sokolovica jbt.
Eeeee valja oprat pare. :mrgreen:

Helem prodjoh i ja danas pored mosta...covjece, uopste se ALU ne vidi, zaklonise zgradu sa ovom skalamerijom.
Nikako mi nije jasno kako se to ALU ne vidi od mosta? :-)
stochar

#193 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by stochar »

neki wrote:Haj vi sto vam se ne svidja recite sta se to trebalo napraviti??...nije ni meni lijep da se razumijemo ali tek bi promasaj bio napraviti neki tipa sehercehajina cuprija ko sto neko napisa :-)
sve sto se gradi mora biti u skladu sa svojim vremenom, gradnja necega sto je kopija mosta iz 15og vijeka je samo obezvrjedjivanje stvarne arhitekture iz tog doba
evo ja sam protiv, i trebao se prihvatiti prijedlog da na sredini bude kruzni dio, kao neki trg iznad vode, sa klupicama uokolo, i puno bi bilo funkcionalnije i naslanjalo se na setnicu uz Miljacku i Radicevu koja ce nekad abd biti zatvorena za saobracaj.

ovo ce zakloniit jedan od najljepsih pogleda na Akademiju s obale, i vise nikad necemo moci imati fotografiju Akademije jer ce taman nasred ulaza strshati onaj luk ili sta je vec. kontam, koliko cemo se morati zatrcat' da mozemo k'o muhe presetatki kroz ono...
shambho

#194 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by shambho »

Meni je na onoj planskoj slici bio odlican.

Al' ovako (nisam vidjela uzivo i cekam da bude gotov pa cu se skontat zvanicno :-D )..al' trenutno mi je glomazan, debel nakav..i zut :-D (fakat se nadam da nece ostat zut..).. I kriv je. Na slici.

Nekkao je prevelik isp'o za onolisnu Miljacku. Ispade mi Miljacka potok.
MedenoSrce

#195 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by MedenoSrce »

stochar wrote:
evo ja sam protiv, i trebao se prihvatiti prijedlog da na sredini bude kruzni dio, kao neki trg iznad vode, sa klupicama uokolo, i puno bi bilo funkcionalnije i naslanjalo se na setnicu uz Miljacku i Radicevu koja ce nekad abd biti zatvorena za saobracaj.
:thumbup: Ovo mogu i zamisliti, sve sa ljudima na klupama 8-)

@ladyA :kiss:
cyprus

#196 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by cyprus »

Isprva će nam bit ruglo, pa ćemo se naviknut na njega, pa ćemo ga zagotivit, i na kraju će nam postat simbol grada :-D
Walter76

#197 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by Walter76 »

Naisao sam na jedno idejno rjesenje mosta za konkurs koji je odrzan 2008. i koji su pobijedili studenti produkt dizajna druge-trece koje vec godine na akademiji likovnih umjetnosti. Znaci te price oko arhitekata se manite, jer su ih pobijedili "umetnici" sa akademije. Bruka i sramota, e moji arhitekti... :lol:

PJEŠAČKI MOST ALU KONKURSNI RAD 2008
bordo_boy

#198 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by bordo_boy »

Walter76 wrote:Naisao sam na jedno idejno rjesenje mosta za konkurs koji je odrzan 2008. i koji su pobijedili studenti produkt dizajna druge-trece koje vec godine na akademiji likovnih umjetnosti. Znaci te price oko arhitekata se manite, jer su ih pobijedili "umetnici" sa akademije. Bruka i sramota, e moji arhitekti... :lol:

Kad već prozivaš arhitekte, da ti kažem da je pobjedila ideja koja je imala najsiromašniju tehničku dokumentaciju. A to nije krivica učesnika arhitekata, nego komisije koja je birala najbolju ideju.
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#199 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by bordo gandalf »

Pretjerujete, most nije ni zavrsen vec ga pljujete...receno je da ce most dobiti na izgledu kad se postave alu ploce, ograda i osvjetljenje...sacekajmo jos malo pa onda kritikujmo i pljujmo :sax:
nosara

#200 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by nosara »

Walter76 wrote:Naisao sam na jedno idejno rjesenje mosta za konkurs koji je odrzan 2008. i koji su pobijedili studenti produkt dizajna druge-trece koje vec godine na akademiji likovnih umjetnosti. Znaci te price oko arhitekata se manite, jer su ih pobijedili "umetnici" sa akademije. Bruka i sramota, e moji arhitekti... :lol:

Pa ovo je umjetnost, jebo te kamen...!!! Svaka cast na ideji, viziji... Estetika...!!!

Ovo sto prave je svinjarija... Ali, ne cudi me... U gradu u kojem je stakleni toranj, zaboden kao kita medju individualne stambene objekte, pojam graditeljstva, ovakvi mostovi i treba da spajaju obale... FUJ...!
Locked