Pocetak zivota u USA
-
beliver
#176 Re: Pocetak zivota u USA
Jooj, upadaš mi u temu..

-
melb26sa
#177 Re: Pocetak zivota u USA
Da se ja malo ubacim. Food service i nije losa opcija - jaranica radila iako veze nije imalo sa njenim studijem ali pare su pare. Ja sam radila u arhivi i special collections/muzeju i mogu ti reci da nije svako ni zelio da radi tamo - "dosadno, hladno (prostorija sa strogo kontrolisanom klimom zbog papira)" ali meni je bilo ok jos sam i svasta novog naucila. Ko ce ti pomoci osim ljudi sto rade sa medjunarodnim studentima? Tvoj advisor, onda studenti koje upoznas.beliver wrote:Da, da..hvala vam stvarno, jasnije su mi neke stvari. Meni je također na početku malo prečudno bilo kako ću ja tamo otići, a da ne znam čime ću platiti godinu. Vidim, da to nije toliko neuobičajena stvar i da bi trebao iskoristiti ovu šansu.
Sinoć sam pričao sa counselorom, poslat će mi početkom iduće sedmice troškove, ali koliko vidim da je to otprilike kao što piše na stranici, nekih 14k po semestru, mada me malo brine i zbunjuje to što recimo ja da pokrijem tuition and fees, koji iznosi 10ak hiljada, opet mi ostaje meal program i te gluposti koje se naberu na preko 4.000.
Još mi je rekao "ohrabrujuću" vijest, ono ja ga pitam za work-study, kaže pa imaju mogućnosti na kampusu za internacionalne studente, pretežno za food-service..E baš mu hvala, ustvari hoće da mi kaže, da taj work-study kao office assistant i neću baš tako dobiti.
Za need-based školarinu nisam u mogućnosti aplicirati, jer kao internacionalni studenti samo merit based i talented i rekao mi je da pokušam uštediti što više para preko ljeta.. da bi sve to platio..![]()
Plaćaju li se troškovi na početku semestra ili kada?
Jesi probao kako dobiti bar in-state tuition? To ti uveliko smanjuje cijenu studija.
-
jefferson
#178 Re: Pocetak zivota u USA
Ma zajebavs?Jara wrote:@ Noske, svašta ti nadrobi...opširno, živopisno i duhovito kao i uvijek. Ne ulazim u komentare Lucie, ali, prijatelju, kontradoktoran si...Prvo je izvrijeđa jer si mislio da je Bosanka koja hvali Češku a onda zato što je Čehinja. Da se onakvi komentari odnose na neki od naša 3 "konstitivna"
naroda, bilo bi svakakvih reakcija ovdje.
Od nekog ko je humane profesije i ko nema predrasuda prema određenim etničkim grupama ( obično nagrdiš Bosance i Hercegovce, valjda kao svoj svoje
), opaske apropos fizičkog izgleda i ponašanja određene nacije baš iznenađuju.
![]()
Naveo si listu poznatih Čeha, ali si isto mogao i američkih Talijana, Francuza, Španjolaca, Nijemaca, Poljaka... moguće da uspješnih i slavnih Čeha ima više od ostalih ( u svakom slučaju više od useljenika s Balkana) , ali to možda pozitivno govori o njima (fakat su jedna od najpismenijih nacija na svijetu ako ne i najpismenija ) nego o Americi. Da ne bi ruske čizme, ko zna gdje bi im kraj bio ( bili su svjetska industrijska velesila između dva svjetska rata).
@jefferson, možda nisi znao da u Pragu (a i u drugim češkim univerzitetskim centrima) ima mnogo Amerikanaca ( Japanaca, Nijemaca etc.) koji debelo plaćaju da bi tamo studirali...a među njima i studenata koji su u USA dijaspora iz BiH.
Ima i mladih iz BiH ( ne dijasporaca ) koji su tamo na dodiplomskom, magistarskom ili doktorskom studiju ( stipendisti). Ergo...
- Jara
#179 Re: Pocetak zivota u USA
Sorrybeliver wrote:Jooj, upadaš mi u temu..![]()
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
#180 Re: Pocetak zivota u USA
Draga Jara, nemoj se naljutiti, ali da ti ovo kazem.jefferson wrote:Ma zajebavs?Jara wrote:@ Noske, svašta ti nadrobi...opširno, živopisno i duhovito kao i uvijek. Ne ulazim u komentare Lucie, ali, prijatelju, kontradoktoran si...Prvo je izvrijeđa jer si mislio da je Bosanka koja hvali Češku a onda zato što je Čehinja. Da se onakvi komentari odnose na neki od naša 3 "konstitivna"
naroda, bilo bi svakakvih reakcija ovdje.
Od nekog ko je humane profesije i ko nema predrasuda prema određenim etničkim grupama ( obično nagrdiš Bosance i Hercegovce, valjda kao svoj svoje
), opaske apropos fizičkog izgleda i ponašanja određene nacije baš iznenađuju.
![]()
Naveo si listu poznatih Čeha, ali si isto mogao i američkih Talijana, Francuza, Španjolaca, Nijemaca, Poljaka... moguće da uspješnih i slavnih Čeha ima više od ostalih ( u svakom slučaju više od useljenika s Balkana) , ali to možda pozitivno govori o njima (fakat su jedna od najpismenijih nacija na svijetu ako ne i najpismenija ) nego o Americi. Da ne bi ruske čizme, ko zna gdje bi im kraj bio ( bili su svjetska industrijska velesila između dva svjetska rata).
@jefferson, možda nisi znao da u Pragu (a i u drugim češkim univerzitetskim centrima) ima mnogo Amerikanaca ( Japanaca, Nijemaca etc.) koji debelo plaćaju da bi tamo studirali...a među njima i studenata koji su u USA dijaspora iz BiH.
Ima i mladih iz BiH ( ne dijasporaca ) koji su tamo na dodiplomskom, magistarskom ili doktorskom studiju ( stipendisti). Ergo...
Ja ni sa tobom ne mogu pricati o Americi, jer, uz sve znanje Amerika mora da se zivi, a kamoli sa seljankama iz Ceske kojima su cace svercale satore po za Crhvenu a majke radile po granapima i samoposlugama kod nas, dok su one sektrarice danas po firmama ciji je #1 musterija - Srbija - jer ja sam za te tada bio Amerika u Jugoslaviji, a danas sam opet Amerika u Americi. To nije doslo dzabe, vec se je platilo, dok je neko cibucio i pilsnere ispijao,i stresao guzove po diskotekama te gladio kucad po mudima kuci kad se vrati, sad hocu da kazem sta imam, da se primi ili napravo ili nahero, jerbo, za zadane, ja sam prof.dr. Americke kulture i civilizacije, samo u zadnjih 14 dana sam prosao 7000km Amerike i 14 drzava Americkih i 2 provincije kanadske. U Americi zivim 10 godina, i uz sve ono sto jesam, jos uvijek je jako, jako tesko, da mogu ja reci sta je to Amerika i ko je to Amerika. Amerika je eksperiment svih eksperimenata i malo je ljudi koji su dosli u Ameriku a vratili se losiji, siromasniji ili bolesniji (mimo standardnog kukanja sto mora da se radi tako tipicnog za Slavene). Ali kad vidim kako seljancica koja nije ni noge oprala u Americi kako bog zapovjeda, kako ona to klasificira i gleda, moradoh joj malo bolje objasniti koje Amerika i sta je Ceska (za mene).
To sto ti kazes da ima Amerikanaca u Ceskoj, ima. Studenata i penzionera. One za koje je zivotna bitka ili ispred ili iza. Oni ostali koji su tu, dosli su da pobjegnu od zivotne bitke ili su drzavna birokracija, uglavnom lezi ljebe da te jedem, i capcam drzavno sisu. I nisu tu jer je Ceska dobra, vec jer oni ne valjaju i hoce hljeba pored pogace, hoce da pazare a ne plate cijenu. Moze se naci i pokoji izuzezetak ali svako pravilo ima svoje izuzetke pa tako i to. Na drugu ruku, mi emigranti danasnji ili buduci - mi nemamo tih luksuza i prvo s cim se moras hvatati u kostac je zivotna bitka. Zbog toga onaj koji dolazi da posjeti Ameriku, s malo para i malo znanja, otici ce razocaran jer zemlja je prevelika a da bi znao moras uraditi zadacu svoju kod kuce i povezati se s lokalnim ljudima. Americkas ljepota je u prirodi a ne u (vecini) gradova i ljudi, a onaj koje iz grada, takvom treba malo vremena da nauci da cijeni prirodu i prirodne ljepote, a jos malo vise vremena da shvati prosjecnog Amerikanca (koji cesto ni sam sebe ne shvata). Uglavnom Amerika je mjesto gdje je dao bog, ali djavo neda, i onaj koji s djavolom raskrsti svoje racune, taj ce uvijek i vazda imati neku (da ne kazem dobru) prodju, ali - mi volimo gladiti muda i s djavolom razbijati glavu o stvarima koje ne vode nikud i nicemu pa nam je tako kako je, ne samo nama, vecini slavena osim onih koji umisljaju da su Svabe.
I na kraju, Ceska je 1 Americka drzava, po velicini i bitnosti, ako i tolika. U Ceskoj imas 1 grad. Prag. Sve mimo Praga je selo, uredjeno koliko god, i kakvim god, ali selo, po kojem se nece nista ni zvati ni znati. 90 % Praga je prica u past tensu. Ceska ne predstavlja ni 10% problematiku covjeku koji dodje, koju mu Amerika predstavi, i na kraju jezik je gotovo indentican a mentalitet prepoznatljiv, pitomo i domace, ono sto bih ja voljeo je odvesti tebe u Wyoming ili u downtown Chicago, da vidis te kontraste i koliko su daleko od svega sto znas i to jest Amerika. Zemlja nevjerovatnih kontrasta. U koju vrijedi doci, ali ne sa zakljuccima vec s pitanjima i ostaviti ta pitanja da se rostiljaju jedno par decenija ili cijeli zivot. Pa tek onda davati odgovore o najkomplikovanijem pitanju danas a to je - koje to Amerika i sta je to Amerika. Sve drugo me podsjeca na jednog mog druga u ratu kojem sam pozajmio rijecnik Njemackog jezika. Nakon 10 dana vratio mi je rijecnik i rekao, ne treba mi vise, procitao sam ga.
- Lippenbekenntnis
#181 Re: Pocetak zivota u USA
hocu i ja u tu ameriku..hocel me ko zeniti? 
- Jara
#182 Re: Pocetak zivota u USA
Dragi Noske, ne mogu se naljutiti na tebe...Nosferatu wrote: Draga Jara, nemoj se naljutiti, ali da ti ovo kazem.
OK, eto meNosferatu wrote: ono sto bih ja voljeo je odvesti tebe u Wyoming ili u downtown Chicago, da vidis te kontraste i koliko su daleko od svega sto znas i to jest Amerika.
-
jefferson
#183 Re: Pocetak zivota u USA
Javi se na PP, skupljam ponudeLippenbekenntnis wrote:hocu i ja u tu ameriku..hocel me ko zeniti?
- mofo33
#184 Re: Pocetak zivota u USA
aaaaaaaaahahahaha puknuce ti ppjefferson wrote:Javi se na PP, skupljam ponudeLippenbekenntnis wrote:hocu i ja u tu ameriku..hocel me ko zeniti?
-
jefferson
#185 Re: Pocetak zivota u USA
ma evo ne znam sta cu od silnih porukamofo33 wrote:aaaaaaaaahahahaha puknuce ti ppjefferson wrote:Javi se na PP, skupljam ponudeLippenbekenntnis wrote:hocu i ja u tu ameriku..hocel me ko zeniti?
-
jefferson
#187 Re: Pocetak zivota u USA
Haman cu ja tender morat raspisatfranceska wrote:hocu i ja
-
melb26sa
#188 Re: Pocetak zivota u USA
jefferson, deder ti kakav otvoreni konkurs - prvo sebe opisi sta ti nudis a onda polako razbaci trazene kvalifikacije od buduce mlade.
Mozemo ti organizovati i kakvu komisiju za izbor (sve po zakonu naravno
) pa ti proberi finalistice i onda pobjednicu 
Mozemo ti organizovati i kakvu komisiju za izbor (sve po zakonu naravno
- libertyBiH
#189 Re: Pocetak zivota u USA
Gospoje: svoj resume mozete slati na moj PP takodje.... 
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#190 Re: Pocetak zivota u USA
Ovu temu treba re-imenovati na Ljubav & Sex Rublika!

-
shadow
#191 Re: Pocetak zivota u USA
ma jok prebacivati tamo...tamo su sve domaci hostapleri
, sve trebe pokupise, ne daju nama dijasporcima disati...ovdje smo na domacem terenu, sponzoruse ovdje vire
...odmakni od topika 
-
melb26sa
#192 Re: Pocetak zivota u USA
Ja samo da se javim kao potencijalni komisijski sudija -- inace sam sretno udata za stranca i znam sve o papirima za US
Vjerujem da su mi to dovoljne kvalifikacije
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#193 Re: Pocetak zivota u USA
Eh sad eto imamo i maticara ovdje, sa serijskim vizama i to sve legalno!

-
jefferson
#194 Re: Pocetak zivota u USA
Cek moram skontat uslove tendera pa se javim!
Odmah da kazem, da moraju biti bar tri ponude.
Naravno, izgled izmedju Megan Fox i Eve Mandes, 5 deka vamo tamo
Dat cu melb26 da to "zrakne" s pravnog aspekta
Odmah da kazem, da moraju biti bar tri ponude.
Naravno, izgled izmedju Megan Fox i Eve Mandes, 5 deka vamo tamo
Dat cu melb26 da to "zrakne" s pravnog aspekta
- libertyBiH
#195 Re: Pocetak zivota u USA
Mene kao era najvise interesuju kulinarske sposobnosti kandidatkinja i ako neznas napravit bosanski lonac nejavljaj se na oglas. 
- Šeha
#196 Re: Pocetak zivota u USA
Hah, Melba bivsa sponzorusamelb26sa wrote:Ja samo da se javim kao potencijalni komisijski sudija -- inace sam sretno udata za stranca i znam sve o papirima za US![]()
-
jefferson
#197 Re: Pocetak zivota u USA
Ma dobro sad, to manje vise, naucicelibertyBiH wrote:Mene kao era najvise interesuju kulinarske sposobnosti kandidatkinja i ako neznas napravit bosanski lonac nejavljaj se na oglas.
- Lippenbekenntnis
#198 Re: Pocetak zivota u USA
cuj ti dijasporaca i njihovih zahtjeva.. 
-
melb26sa
#199 Re: Pocetak zivota u USA
Šeha wrote:Hah, Melba bivsa sponzorusamelb26sa wrote:Ja samo da se javim kao potencijalni komisijski sudija -- inace sam sretno udata za stranca i znam sve o papirima za US![]()
Vjerujem da su mi to dovoljne kvalifikacije![]()
![]()
Sta cu, tako mi grah pao
- ljubav_aha
#200 Re: Pocetak zivota u USA
ovdje naj-manje ima price o ljubavicorolla02 wrote:Ovu temu treba re-imenovati na Ljubav & Sex Rubrika!:D