pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...

Post Reply
bosna123

#176 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...

Post by bosna123 »

@ generator
Nemoj izmišljati činjenice i svoju "nauku" prodavati pod istinu.Kad ja Stepinac podrivao na vjersku netoleranciju.Onda kad se je usprotivio Paveliću kad su donešeni rasni zakoni ili kad je dao naputak o izdavanju potvrda o krštavanju bez prekrštavanja.Iznositi takve činjenice bez argumenata su ga i osudili ali samo onda kad nije htjeo napraviti hrvatsku katoličku crkvu.Nije bez razloga postao velikan u hrvatskom narodu.Ja net ražim zle komentare ili loše činjenice o Tvome narodu dovoljno ste odrasli da si ih sami prezentirate ali uspoređivati zločine i Stepinca ja krajnje neumjesno .

Imas li dokaz za ovo? Neki izvor?
bosna123

#177 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...

Post by bosna123 »

dobar loš ja wrote:
bosna123 wrote:Vela havle... Ja jedina zena ovdje, a vi se nadovezali na tu jednu recenicu. Ja Balkanaca i dzentlmena...ccc...
Upravo si ali nemoj zamjeriti.
Ma u redu je.
generator

#178 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...

Post by generator »

bosna123 wrote:@ generator
Nemoj izmišljati činjenice i svoju "nauku" prodavati pod istinu.Kad ja Stepinac podrivao na vjersku netoleranciju.Onda kad se je usprotivio Paveliću kad su donešeni rasni zakoni ili kad je dao naputak o izdavanju potvrda o krštavanju bez prekrštavanja.Iznositi takve činjenice bez argumenata su ga i osudili ali samo onda kad nije htjeo napraviti hrvatsku katoličku crkvu.Nije bez razloga postao velikan u hrvatskom narodu.Ja net ražim zle komentare ili loše činjenice o Tvome narodu dovoljno ste odrasli da si ih sami prezentirate ali uspoređivati zločine i Stepinca ja krajnje neumjesno .

Imas li dokaz za ovo? Neki izvor?
A ti dokaži suprotno .
Johny

#179 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...

Post by Johny »

Ako si primetila ja u malo recenica napadam Bosnjake, cak podrzavam vasu volju da uz Srbe i Hrvate stvorite jednu pristojnu drzavu... mislim da ste vi kolateralna steta glavnog sukoba na Balkanu u 20-om veku, a to je izmedju Srba i Hrvata...

Zao mi je sto srpska politicka elita nije prepoznala u Bosnjacima svoje saveznike nego svakog ko nije pravoslavac je terala od sebe, to je strateska greska u cijoj osnovi je visevekovno robovanje pod Turcima i prepoznavanje Bosnjaka kao njihovih legitimnih naslednika nad kojima se treba osvetiti... svaka osveta je jos krvolocnija, a epilog ste vi osetili na svojoj kozi...

matrix oseca kako sa punim nabojem pisem protiv Hrvata ali ne gajim mrznju prema njima, vise razocaranost jer ih smatram za suodgovorne za ratove u 20-om veku, a danas peru ruke od svega, cak su ubedili mnoge da su oni samo zrtva a ne i zlocinci...

U pravu si, taj animozitet pocinje od 20-og veka, u 19-om veku smo bili prijatelji, nikad nismo ratovali, njihov cuveni Ban Jelacic se rodio u Novom Sadu i ozenio ga pravoslavni pop, velicao je borbu Srba za oslobodjenje... onda dolazi Ante Starcevic, danas vidjen kao "otac hrvatske nacije" koji je sirio ogromnu mrznju protiv Srba a jedan od roditelja mu je bio bas Srbin, negirao je da taj narod uopste i postoji...onda dolazi ww1 gde Hrvati za Austrijancima i Madjarima devastiraju Srbiju, Tito kao vojnik u toj vojsci prelazi Drinu...
Da ne mracim sve, bilo je tu progresivnih umova u Hrvatskoj koji su sa dobrom zeljom pravili prvu Jugu... Kralj pravi diktatorski rezim, Punisa Racic ubija Stjepana Radica 1928 u skupstini u Beogradu kad ovaj pita "a kolko kosta ta krv srpskih vojnika iz ww1, da vise zavrsimo sa time" :? ... spirala zlocina u kojoj i nije mnogo bitno ko je poceo...jedino je vazno da se sa time zavrsi!
generator

#180 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...

Post by generator »

Johny wrote:Ako si primetila ja u malo recenica napadam Bosnjake, cak podrzavam vasu volju da uz Srbe i Hrvate stvorite jednu pristojnu drzavu... mislim da ste vi kolateralna steta glavnog sukoba na Balkanu u 20-om veku, a to je izmedju Srba i Hrvata...

Zao mi je sto srpska politicka elita nije prepoznala u Bosnjacima svoje saveznike nego svakog ko nije pravoslavac je terala od sebe, to je strateska greska u cijoj osnovi je visevekovno robovanje pod Turcima i prepoznavanje Bosnjaka kao njihovih legitimnih naslednika nad kojima se treba osvetiti... svaka osveta je jos krvolocnija, a epilog ste vi osetili na svojoj kozi...

matrix oseca kako sa punim nabojem pisem protiv Hrvata ali ne gajim mrznju prema njima, vise razocaranost jer ih smatram za suodgovorne za ratove u 20-om veku, a danas peru ruke od svega, cak su ubedili mnoge da su oni samo zrtva a ne i zlocinci...

U pravu si, taj animozitet pocinje od 20-og veka, u 19-om veku smo bili prijatelji, nikad nismo ratovali, njihov cuveni Ban Jelacic se rodio u Novom Sadu i ozenio ga pravoslavni pop, velicao je borbu Srba za oslobodjenje... onda dolazi Ante Starcevic, danas vidjen kao "otac hrvatske nacije" koji je sirio ogromnu mrznju protiv Srba a jedan od roditelja mu je bio bas Srbin, negirao je da taj narod uopste i postoji...onda dolazi ww1 gde Hrvati za Austrijancima i Madjarima devastiraju Srbiju, Tito kao vojnik u toj vojsci prelazi Drinu...
Da ne mracim sve, bilo je tu progresivnih umova u Hrvatskoj koji su sa dobrom zeljom pravili prvu Jugu... Kralj pravi diktatorski rezim, Punisa Racic ubija Stjepana Radica 1928 u skupstini u Beogradu kad ovaj pita "a kolko kosta ta krv srpskih vojnika iz ww1, da vise zavrsimo sa time" :? ... spirala zlocina u kojoj i nije mnogo bitno ko je poceo...jedino je vazno da se sa time zavrsi!
Ad hoc
dobar loš ja

#181 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...

Post by dobar loš ja »

A sad se lijepo vratimo na temu. bosna 123 ti si mi najjača
sharloakrobata

#182 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...

Post by sharloakrobata »

U Evropi se o ovakvim temama raspravlja još jedino kod nas u BiH. Moguće je da situacija slična našoj, postoji još u Africi. Odgovori na ova i slična pitanja su odavno poznati i dati su u udžbenicima sociologije za srednju školu.

Odgovori su poznati i u dobrom dijelu BiH. Pravo pitanje nije pitanje o naciji, narodu, državljanstvu... pravo pitanje glasi - Zašto jedan dio stanovništva i političke elite u BiH ne želi da shvati i prihvati ovu jednostavnu lekciju iz sociologije?
bosna123

#183 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...

Post by bosna123 »

@ generator
Kako objasnjavas cinjenicu da je uopce mogao biti na celu Katolicke crkve u fasistickoj drzavi, a da bude cist od sudjelovanja u zlocinima? Zato te i pitam koje izvore koristis?
bosna123

#184 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...

Post by bosna123 »

Johny wrote:Ako si primetila ja u malo recenica napadam Bosnjake, cak podrzavam vasu volju da uz Srbe i Hrvate stvorite jednu pristojnu drzavu... mislim da ste vi kolateralna steta glavnog sukoba na Balkanu u 20-om veku, a to je izmedju Srba i Hrvata...

OK. Ne slazem se bas 100% sa tobom, ali eto Hrvata neka ti repliciraju. U svakom slucaju drago mi je da ima onih koji pokazuju zelju za mirnim zivotom. Iskrena da budem ja ti i nemam neku jasnu predstavu o Srbiji danas, ali to sto procitam i vidim u medijima mi se ne svidja. Zadnji put sam u Beogradu bila oktobra '90 na sajmu knjige. Imali smo i neke kucne prijatelje, stanovali su u Gospodar Jevremovoj, ko kroz maglu se sjecam, ali eto rat je ucinio svoje... Od tebe dosta da nastojis svoju djecu kako treba odgojiti.
Johny

#186 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...

Post by Johny »

bosna, jedan predlog...

Pusti tv, novine... dodji u Srbiju, vidi svojim ocima sve, ako i dalje imas isti stav neces imati vise dilemu, ako promenis misljenje, nije to greh...

Evo danas u podne sam se video sa curom koju sam upoznao u busu kad sam isao u Sarajevo, Enisa, dolazi ovde na preglede u vezi neke retke bolesti...dosla je sa drustvom koji idu u Bukurest na neki kongres... bila mi je cast da ih malo upoznam sa gradom i da se ispricamo...

Rusenje predrasuda je lekovito...
bosna123

#187 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...

Post by bosna123 »

Da, mozda nekad. Nije mene strah doci u Srbiju, nego radi svih ovih zrtava dok Srbija ne zauzme normalniji kurs mislim da nemam pravo na to... Shvatas? Srbi su uvijek znali docekati gosta, ali nisam samo ja u pitanju.
Johny

#188 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...

Post by Johny »

bosna123 wrote:Da, mozda nekad. Nije mene strah doci u Srbiju, nego radi svih ovih zrtava dok Srbija ne zauzme normalniji kurs mislim da nemam pravo na to... Shvatas? Srbi su uvijek znali docekati gosta, ali nisam samo ja u pitanju.
To je proces koji traje i koji ce trajati...

Evo ja dajem ruku da cemo ovde 31.12 pricati dok Mladic udara recke u Hagu... mozda to nije dovoljno, za zrtve nista nije dovoljno, ali proces ozdravljenja nije lak...
generator

#189 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...

Post by generator »

Ja sam mislio da si ti normalan a eto ono skoro pa degenerik. Vezati ustaške zločine uz crkvu u Hrvatskoj.Pa gdje se tu prikazuje Stepinac.Problem vas Srba nije niti u Hrvatima niti Ustašame nego u samima vama ,jer se morate uvjeriti da ste vi jedan i nebeski narod i da su vam svi krivi a vi nevini.I opet nažalost od one protukatoličke euforije daljec ne želite vidjeti.Zaboravio si dodati da ja sadašnji papa bio dobrovoljac SS i da je krstio njemačku djecu kao katolike i učio ih da su ustaše najvrjedniji narod jer su uspjeli pobiti više Srba nego nijemci židova.
bosna123

#190 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...

Post by bosna123 »

@ Johny
Evo danas Krajisnik osudjen na 20 godina. I tesko mi je. Ipak je bio jedan od organizatora toga svega. Mozda on nece zivjeti ni tih 20 godina, ali opet...

Ja bih tebe pozvala u Potocare 11.07. Svake godine je dzenaza zrtvama koje su exhumirane te godine. Da vidis kako je to dostojanstven dogadjaj. Nema plakanja, naricanja, govora mrznje... Kod nas se ne nosi ni crnina pa izgleda malo vedrije... Svake godine bude i ljudi iz Srbije, niko ti se ne obazire na ime... Mozes eventualno vidjeti omladince sa slikom Nasera Orica na majici...

Mislim da bi trebao nekada otici tamo i to po mogucnosti taj dan, bas da sve to skupa vidis svojim ocima...

Mogu li ja ovaj tvoj link staviti tamo na temu o NDH?
dalmatinka

#191 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...

Post by dalmatinka »

pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...

Ovo je bio naslov teme. Možda bi te pojmove trebalo zakonom zabraniti na ovom forumu. :?:
generator

#192 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...

Post by generator »

Kako objasnjavas cinjenicu da je uopce mogao biti na celu Katolicke crkve u fasistickoj drzavi, a da bude cist od sudjelovanja u zlocinima? Zato te i pitam koje izvore koristis?
Uostalom na koji način želiš povezati da je Stepinac u bilo kojem obliku radio zločine.Samim time što je bio poglavar Rimokatoličke u Hrvatskoj,pa zar stvarno misliš da je to moguće? Prema toj logici svaki stanovnik NDH je mogao biti optužen da je znao za zločine alpošto nije bio u partizanima znači da nije ništa poduzeo.Što se mene osobno tiče ova tema je za mene zatvorena jer vjerujete u svoju verziju i time želite dokazati da sa Hrvati jadni i genocidni.Hvala:
bosna123

#193 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...

Post by bosna123 »

Ja ne mislim da su Hrvati genocidni, daleko od toga. Nemoj se bezveze ljutiti. Ovakvo pitanje ti je moglo biti postavljeno i postavlja se i na hrvatskim forumima. Ne mislim da je Stepinac licno vrsio bilo kakve zlocine, ali nije mogao ne znati za njih a imao je dovoljno utjecaja da ih ili pokusa sprijeciti ili napusti sluzbu.
sharloakrobata

#194 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...

Post by sharloakrobata »

dalmatinka wrote:pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...

Ovo je bio naslov teme. Možda bi te pojmove trebalo zakonom zabraniti na ovom forumu. :?:
Zabranjivanje bilo koje vrste, pa makar samo na internet forumu, predstavlja zatvaranje očiju pred činjenicima. To ne vodi dobru. Nacija kao posebna faza u razvoju ljudske zajednice je dominantan faktor za stvaranje modernih država, a samim tim i za funkcionisanje modernog društva. Pojam nacije treba demistifikovati i prihvatiti u njegovoj cjelosti.
dobar loš ja

#195 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...

Post by dobar loš ja »

generator wrote:
Uostalom na koji način želiš povezati da je Stepinac u bilo kojem obliku radio zločine.Samim time što je bio poglavar Rimokatoličke u Hrvatskoj,pa zar stvarno misliš da je to moguće? Prema toj logici svaki stanovnik NDH je mogao biti optužen da je znao za zločine alpošto nije bio u partizanima znači da nije ništa poduzeo.Što se mene osobno tiče ova tema je za mene zatvorena jer vjerujete u svoju verziju i time želite dokazati da sa Hrvati jadni i genocidni.Hvala:
Pa što se nadovezali o Hrvatskom fašizmu,kad su ustaše činili zločine a ne crkva.
generator

#196 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...

Post by generator »

bosna123 wrote:Ja ne mislim da su Hrvati genocidni, daleko od toga. Nemoj se bezveze ljutiti. Ovakvo pitanje ti je moglo biti postavljeno i postavlja se i na hrvatskim forumima. Ne mislim da je Stepinac licno vrsio bilo kakve zlocine, ali nije mogao ne znati za njih a imao je dovoljno utjecaja da ih ili pokusa sprijeciti ili napusti sluzbu.
Čuj napusti službu pa nije on poštar.Pastir ne napušta stado u nevolji .
Johny

#197 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...

Post by Johny »

Ja ne dovodim u direktnu vezu katolicku crkvu i zlocine u ww2, vec u indirektnu, a to je i vise nego dovoljno...

Sam papa je zestoko kritikovan sto nije digao glas protiv rata, a vec kad nije on, sta ocekivati od njegovih namesnika.

Mozda Stepinac nije direktno kriv za Jasenovac, mozda je intimno bio protiv, ali to ga ne oslobadja odgovornosti... kao sto patrijarh Pavle nije nikad direktno podrzao rat, ali je kriv sto su neki ljudi iz crkve blagosiljali koljace.

Nisam bio u Potocarima, ali jesam u Sarajevu, video sam groblje u centru koje je nekad bilo park...strava i uzas :sad:
bosna123

#198 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...

Post by bosna123 »

generator wrote:
bosna123 wrote:Ja ne mislim da su Hrvati genocidni, daleko od toga. Nemoj se bezveze ljutiti. Ovakvo pitanje ti je moglo biti postavljeno i postavlja se i na hrvatskim forumima. Ne mislim da je Stepinac licno vrsio bilo kakve zlocine, ali nije mogao ne znati za njih a imao je dovoljno utjecaja da ih ili pokusa sprijeciti ili napusti sluzbu.
Čuj napusti službu pa nije on poštar.Pastir ne napušta stado u nevolji .
OK, ja nisam pocela o Stepincu.
osa

#199 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...

Post by osa »

nije bitno što srbi misle o stepincu, već što misle hrvati i katolička crkva, kao što nije bitno što hrvati milse o nekom od srpskih patrijarha.
bosna123

#200 Re: pojmovi NACIJA, NAROD, državljanstvo, religija...

Post by bosna123 »

Potpisujem. Dakle nije bitno sta ja kao nehrvatica mislim.
Post Reply