Viza za Njemacku

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Cabadahija

#176 Re: Viza za Njemacku

Post by Cabadahija »

j@ u br@ku s@ njemicom od 2009. godine.... vjenc@ni u bih.......

do s@d smo zivjeli u bih...... ....... od s@d zivimo u DE.......

....... j@ hocu ODM@H u DE, tj. necu nist@ preko @mb@s@de u bih rjesiti, vec s@mo u DE direktno...

...... mogul odm@h preko opstine u DE srediti p@pire, kurs njem@ckog itd......???? :roll:

hv@l@
zambaklija

#177 Re: Viza za Njemacku

Post by zambaklija »

Cabadahija wrote:j@ u br@ku s@ njemicom od 2009. godine.... vjenc@ni u bih.......

....... j@ hocu ODM@H u DE, tj. necu nist@ preko @mb@s@de u bih rjesiti, vec s@mo u DE direktno...

...... mogul odm@h preko opstine u DE srediti p@pire, kurs njem@ckog itd......???? :roll:

hv@l@
poüto si bRez boravka u DE moraš u Ambasadu DE u zemlji porijekla,drugi put neJma,tako su svi to pričali koji su se udali :D
Eki55

#178 Re: Viza za Njemacku

Post by Eki55 »

Imam sina koji ima 16 godina. Trenutno zavrsava prvi razred srednje masinske skole.
Da li neko zna kako maloljetna osoba moze dobiti papire za njemacku, s tim da tamo ima rodbinu?.
Pozz
missko

#179 Re: Viza za Njemacku

Post by missko »

Eki55 wrote:Imam sina koji ima 16 godina. Trenutno zavrsava prvi razred srednje masinske skole.
Da li neko zna kako maloljetna osoba moze dobiti papire za njemacku, s tim da tamo ima rodbinu?.
Pozz
:D :D :D
Ako ga neko usvoji, ja drugi nacin ne vidim kod maloljetnika. Ko ce dat djete u tudjinu u njagorim godinama?
dzeny.sarajevo

#180 Re: Viza za Njemacku

Post by dzeny.sarajevo »

koliko dugo traje da se zavrsi A1 u goethe institut
zambaklija

#181 Re: Viza za Njemacku

Post by zambaklija »

možda nekog interesuje :D

http://www.bundestag.de/bundestag/europ ... snien.html

Stipendium

Die Teilnehmer/innen erhalten aus Mitteln des Deutschen Bundestages ein monatliches Stipendium in Höhe von 450 Euro. Zusätzlich werden die Kosten für die studentische Kranken-, für Unfall- und Haftpflichtversicherung sowie Verwaltungsgebühren und Sozialbeiträge übernommen. Darüber hinaus wird freie Unterkunft oder - bei eigener Unterbringung - ein Zuschuss zu Wohnkosten in Höhe von 250 Euro/Monat gewährt. Die Kosten der An- und Abreise nach/von Berlin werden erstattet.
muzicar_iz_parka

#182 Re: Viza za Njemacku

Post by muzicar_iz_parka »

Eki55 wrote:Imam sina koji ima 16 godina. Trenutno zavrsava prvi razred srednje masinske skole.
Pozz
Dijete do 16. godine može dovesti jedan od roditelja sa boravištem u Njemačkoj. Pošto mali već ima 16 godina, onda ga ni rođeni roditelj ne može odvesti.
To ne važi za druge članove porodice, bez obzira o kome se radilo kao što si naveo(la) u zvom slučaju.
Usvajanje zaboravi, to je teška procedura u Njemačkoj, dozvoljava se samo u slučaju male djece, nekad je to moglo i sa odraslom, mada više to ne može.
Moj prijedlog pošto od trenutnog odlaska nema ništa niti osnove, pusti malog neka završi srednju školu u BiH (mašinska je 4godišnja ako se ne varam), neka posle upiše neki fakultet u BiH pa se prebaci u Njemačku ili neka odmah nakon srednje pokuša to u Njemačkoj. Naravno u tome slučaju ta rodbina treba imati mogućnost finansiranja maloga, neće dobiti trajni boravak u Njemačkoj na osnovu studentske vize (važi dok ne završi studije), ali ako je malo pametan snaći će se u međuvremenu i tamo naći neku pametnu djevojku za život, a možda ispane i koja prilika za sređivanje posla i bez toga.

Od mašinske škole same i nema neke valjde, svedno mu fakultet treba.
sejoxxx

#183 Re: Viza za Njemacku

Post by sejoxxx »

Postovanje .

Zamoli bih Vas da mi pomognete u pojasnjavanju nekih stavki oko
dobijanja radne vize u Njemackoj . Naime , ja sam u Berlinu od Oktobra
2011 prvo kao Erasmus Mundus student na FU bio jedan semestar , pa sam
onda dobio vizu na dvije godine ( vizu za ucenje Njemackog jezika i
pripremu za fakultet ) , da bih nakon toga poceo raditi kao
med.tehnicar u jednoj bolnici ovdje ( studentsko radno vrijeme ) i
oni su nakon 3 mjeseca odlucili da me zaposle da radim na puno radno
vrijeme .Medjutim sa tim Bescheinigung-om od bolnice , u
Auslandrebehorde-u su mi rekli da moram izaci iz drzave i podnijeti
zahtjev za radnu vizu u Njemackoj ambasadi u Sarajevu . Mene sada
zanima jel se ja moram ovdje odjaviti prije nego tamo odem ...i sta u
slucaju da ne dobijem tu vizu , da me odbiju ...da li mi ova viza koju
trenutno imam do 2014. godine ostaje vazeca ili ne ?

Hvala !

Pozdrav .
hrle1976

#184 Re: Viza za Njemacku

Post by hrle1976 »

sejoxxx wrote:Postovanje .

Zamoli bih Vas da mi pomognete u pojasnjavanju nekih stavki oko
dobijanja radne vize u Njemackoj . Naime , ja sam u Berlinu od Oktobra
2011 prvo kao Erasmus Mundus student na FU bio jedan semestar , pa sam
onda dobio vizu na dvije godine ( vizu za ucenje Njemackog jezika i
pripremu za fakultet ) , da bih nakon toga poceo raditi kao
med.tehnicar u jednoj bolnici ovdje ( studentsko radno vrijeme ) i
oni su nakon 3 mjeseca odlucili da me zaposle da radim na puno radno
vrijeme .Medjutim sa tim Bescheinigung-om od bolnice , u
Auslandrebehorde-u su mi rekli da moram izaci iz drzave i podnijeti
zahtjev za radnu vizu u Njemackoj ambasadi u Sarajevu . Mene sada
zanima jel se ja moram ovdje odjaviti prije nego tamo odem ...i sta u
slucaju da ne dobijem tu vizu , da me odbiju ...da li mi ova viza koju
trenutno imam do 2014. godine ostaje vazeca ili ne ?

Hvala !

Pozdrav .
Posto radim u njemackoj firmi i cesto sam preko granice tj. iz CZ a imamo dosta radnika iz raznih drzava. Znam da kod nas firma garantuje te vize tj. garantuje drzavi da su radnici (koji dolaze iz van EU granica) odgovorni itd.

Vizu koju imas ona vazi do dana kada istece, osim ako nju neko ne ponisti. Kad napustas zemlju ispis je oblikaoran! Ti nisi vise student nego radnik i zato ti treba nova viza. Koliko ja sad razumije ti radis puno radno vrijeme na osnovu studentske vize. Neka ti poslodavac da garanciju i bez problema ces dobiti drugu vizu, ali nije mi poznato da moras to traziti u BiH.
sejoxxx

#185 Re: Viza za Njemacku

Post by sejoxxx »

Ne radim puno radno vrijeme , radim studentsko radno vrijeme al je ovim ljudim stalo da me zaposle na puno radno vrijeme , i bio je plan prvo na 6 mjeseci , pa onda to produziti dva ili tri puta po 6 mjeseci i onda stalnu vizu valjda ...al ovi u ausanderbehorde kazu da je problem sto sam ja prvo podnio zahtjev za studentsku vizu , pa sad hcu da radim a ne da studiram ....i da bih to promijenio moram izaci iz drzave i u bosni podnijet zahtjev ,,,,to traje sad par mjeseci i nisam siguran dal mi vazi ova viza ...nije mi jasno , mi smo svi mislili da cemo to ovdje vrlo brzo rijesiti ...
missko

#186 Re: Viza za Njemacku

Post by missko »

sejoxxx wrote:Ne radim puno radno vrijeme , radim studentsko radno vrijeme al je ovim ljudim stalo da me zaposle na puno radno vrijeme , i bio je plan prvo na 6 mjeseci , pa onda to produziti dva ili tri puta po 6 mjeseci i onda stalnu vizu valjda ...al ovi u ausanderbehorde kazu da je problem sto sam ja prvo podnio zahtjev za studentsku vizu , pa sad hcu da radim a ne da studiram ....i da bih to promijenio moram izaci iz drzave i u bosni podnijet zahtjev ,,,,to traje sad par mjeseci i nisam siguran dal mi vazi ova viza ...nije mi jasno , mi smo svi mislili da cemo to ovdje vrlo brzo rijesiti ...
To produzivanje je zakonski ispravno, jer ne smiju zaposliti zastalno radnika iz inostranstva ako na birou imaju domacih ljudi te struke a garant imaju. Ja bi na tvom mjestu trazio kakvu udavacu sa vizom :D :D
hrle1976

#187 Re: Viza za Njemacku

Post by hrle1976 »

sejoxxx wrote:Ne radim puno radno vrijeme , radim studentsko radno vrijeme al je ovim ljudim stalo da me zaposle na puno radno vrijeme , i bio je plan prvo na 6 mjeseci , pa onda to produziti dva ili tri puta po 6 mjeseci i onda stalnu vizu valjda ...al ovi u ausanderbehorde kazu da je problem sto sam ja prvo podnio zahtjev za studentsku vizu , pa sad hcu da radim a ne da studiram ....i da bih to promijenio moram izaci iz drzave i u bosni podnijet zahtjev ,,,,to traje sad par mjeseci i nisam siguran dal mi vazi ova viza ...nije mi jasno , mi smo svi mislili da cemo to ovdje vrlo brzo rijesiti ...

Ta ti viza vazi u svakom slucaju dok ne istekne ali ako se vratis hocel biti uslov, da tu viznu ponistis da bi mogao traziti novu vizu tj. radnu dozvolu nemam pojma. Samo kazem ti da nije potrebno ici u domacu zemlju, jer to ti moze poslodavac srediti. Nego to meni vise zvuci haj ti kuci, hvala na posjeti...
sejoxxx

#188 Re: Viza za Njemacku

Post by sejoxxx »

u svakom slucaju prije nego podnesem zahtjevu bosni ...moram se posavjetovat sa advokatom ... mislim to je najmanji problem otici tamo i podnijeti zahtjev, pa i sacekati par mjeseci do njihove odluke ...al da ova viza ostane validna ...u suprotnom nista od toga :) ...u svakom slucaju hvala za konverzaciju . pozzz.
žuti

#189 Re: Viza za Njemacku

Post by žuti »

dzeny.sarajevo wrote:koliko dugo traje da se zavrsi A1 u goethe institut
http://www.goethe.de/ins/ba/sar/lrn/deu/ext/bsindex.htm
Cabadahija

#190 Re: Viza za Njemacku

Post by Cabadahija »

zambaklija wrote:
Cabadahija wrote:j@ u br@ku s@ njemicom od 2009. godine.... vjenc@ni u bih.......

hv@l@
poüto si bRez boravka u DE moraš u Ambasadu DE u zemlji porijekla,drugi put neJma,tako su svi to pričali koji su se udali :D
NIJE TOCHNO....

..... eheto, ja preDo papirenzi, polozi-J-o njemacki "a1" u jednoj VHS (Volkshochschule) u Njemackoj i sve preDo u Uredu za strance (ausländerangelegenheiten) i evo danas dobio
Der elektronische aufenthaltstitel (ili ti eaT), u prijevodu elektronska boravisna dozvola.

.... papiri predati u petak, 08.06.2012. god. znaci obrada podataka trajala cirka dvi hefte (il ti sedmice, tjedna)...... mnooooooooooogoooo krace nego li da sam predo u Sar folirantima iz ambasade...... :dance:

kome trebaju PRaVE info iz prve ruke (frishke) nek pita, ja odoh vanka kiselit se po Kölnu 8-)
eva22

#191 Re: Viza za Njemacku

Post by eva22 »

Pozz.
Meni su u amabasadi u Sarajevu udarili pecat VISUM D i rekli da to znaci da je viza u toku obrade i rekli su mi da trebam cekati od 1 do 3 mjeseca :/
Da li neko zna zasto su mi ukucali tu VISUM D, ako svejedno cekam i koga briga uopste da li mi je viza u toku?
Cabadahija

#192 Re: Viza za Njemacku

Post by Cabadahija »

eva22 wrote:Pozz.
Meni su u amabasadi u Sarajevu udarili pecat VISUM D i rekli da to znaci da je viza u toku obrade i rekli su mi da trebam cekati od 1 do 3 mjeseca :/
Da li neko zna zasto su mi ukucali tu VISUM D, ako svejedno cekam i koga briga uopste da li mi je viza u toku?
malo je podataka....

prvo: na osnovu cega su ti udarili VISUM D (brak, zahtjev za sklapanje braka u DE, sportske zasluge, naucni rad ili??

drugo: jesul ti udarili pravu VIZU ili samo pecat??
*mala anna*

#193 Re: Viza za Njemacku

Post by *mala anna* »

Cao! Jel mi mozete pomoci nekakvim pravovaljanim odgovorom..non stop slusam razlicita infa!? Ovako; dobila sam posao u njemackoj od 1.9.~ za pocetak kao Person zum freiwiligen sozialen Jahr! nakon te godine ako se dokazem i pokazem~ oni me skoluju dalje jos 3g! Zivim u hr, iz bosne sam rodom.. Zavrsila sam SSS ekonomsku i upravnu skolu, te prosle godine kurs njegovateljice, u bolnici praksa odradena! ucila njemacki u skoli 8 g..Na birou mi kazu da bez obzira sto imam dobrog poslodavca necu uspjeti jer njemacka neda! Da li vi znate sta o ovakvom slucaju?sta da radim?
Cabadahija

#194 Re: Viza za Njemacku

Post by Cabadahija »

*mala anna* wrote:Cao! Jel mi mozete pomoci nekakvim pravovaljanim odgovorom..non stop slusam razlicita infa!? Ovako; dobila sam posao u njemackoj od 1.9.~ za pocetak kao Person zum freiwiligen sozialen Jahr! nakon te godine ako se dokazem i pokazem~ oni me skoluju dalje jos 3g! Zivim u hr, iz bosne sam rodom.. Zavrsila sam SSS ekonomsku i upravnu skolu, te prosle godine kurs njegovateljice, u bolnici praksa odradena! ucila njemacki u skoli 8 g..Na birou mi kazu da bez obzira sto imam dobrog poslodavca necu uspjeti jer njemacka neda! Da li vi znate sta o ovakvom slucaju?sta da radim?
joj tebe, ako imas posao u DE sta ti imas slusat nekakav biro i slicne nikogovice....

uzdaj se u se i u svoje kljuse kaze stara dobra poslovica. :mrgreen: sto znaci, da sam na tvom mjestu uradio bih sljedece:

prvo, ucio bih njemacki (ponavljao gradivo, ak si ga ucila 8 god u skoli to ti je samo +)
preporucujem knjigu (e) iz koje sam ja polozio " Berliner Platz " od Langenscheidt-a (razni nivoi od a do c). Mogu se narucit netom iz DE, ili neko drugo stivo koje ti je vezano za to sto ces radit u DE.

i drugo, pokuso bih saznat sto vise o zakonima koji se ticu konkretno tvog slucaja, jer Njemacka ima najkomplikovaniji pravni sistem na svijetu.... definitivno.

.... i na kraju, budi precizna, radi i prekovremeno ako ti se trazi, jer to ti je ovdje normalna pojava, al zato ljudi i placaju posteno. ko nije spreman shljakat (i zaradit) ne treba ni ici u DE.

ne slusaj LUZERE i kloshare koji u startu "prognoziraju": ONO NE MOZE, OVO NE MOZE- sve se moze....
*mala anna*

#195 Re: Viza za Njemacku

Post by *mala anna* »

Hvala ti puno na pomoci i jos vecoj nadi! Znam jedino da je njemackoj stalo do medicinskog osoblja u kojem manjka Personala..pa s toga ne vidim razloga da mi ne bi odobrili vizu.. Sad cekam,papire od poslodavca za vizu..nadam se da ce mi kozulat u Zg odobriti..
Sto se tice njemackog jezika rekli su mi da ga uopce ne moram znati(ja ga razumijem i pomalo pricam).. I Zelim bas to sto si napisao, ponavljam gradivo i zelim ga usavrsiti!
znaci postoje sanse, bez obzira sto nemam medicinsku skolu?! Ne znam da li znas,jos, jel Bonn treba odobriti i poslodavcu primanje na posao i ulazak u DE~ zbog radne dozvole!?
eva22

#196 Re: Viza za Njemacku

Post by eva22 »

Kabadahiha, pecat je na osnovu spajanja porodice i znaci da je viza u toku obrade i da slobodno mogu putovati, ali svejedno opet moram cekati. Raspitala sam se i to je to, preostaju dani cekanja ...kao sto su mi i rekli od 1 do 3 mjeseca. Pozz.
ledinci

#197 Re: Viza za Njemacku

Post by ledinci »

Konacno neko ko zna sta prica....

E ovako bi bih zahvalan ukoliko mi neko pomogne savjetom kako, sta i koje su mi mogucnosti....

Pokusacu kratko,naime bio sam u braku sa njemicom vjencali smo se u BiH i nazalost nije sve islo kako je trebalo i razveli smo se ovde takodje u BiH,medjutim iz braka imamo zajednicku cerku koja je data njoj na staranje odlukom osnovnog suda i oni su sada u njemackoj a nije ni finasiski i psihicki jednostavno da ja cesto idem gore da je vidim kada mi je i vreme (zbog mog posla) ograniceno , (cerka je rodjena u njemackoj i normalno ima njihovo drzavljansto) i ja sam sad ostao ovde sam,da li ja mogu na osnovu svoje cerke koja je drzavljanin SR njemacke da dobijem njihove papire i sta bi mi ti papiri prestavljali?
tj da li bi mogao raditi tamo legalno jer ovako vise neide?

Hvala unapred
Cabadahija

#198 Re: Viza za Njemacku

Post by Cabadahija »

*mala anna* wrote:Hvala ti puno na pomoci i jos vecoj nadi! Znam jedino da je njemackoj stalo do medicinskog osoblja u kojem manjka Personala..pa s toga ne vidim razloga da mi ne bi odobrili vizu.. Sad cekam,papire od poslodavca za vizu..nadam se da ce mi kozulat u Zg odobriti..
Sto se tice njemackog jezika rekli su mi da ga uopce ne moram znati(ja ga razumijem i pomalo pricam).. I Zelim bas to sto si napisao, ponavljam gradivo i zelim ga usavrsiti!
znaci postoje sanse, bez obzira sto nemam medicinsku skolu?! Ne znam da li znas,jos, jel Bonn treba odobriti i poslodavcu primanje na posao i ulazak u DE~ zbog radne dozvole!?
izvini zbog dugog nejavljanja, al nikad stic :run:

Vidi, konzulat ne bi trebao imati ovlast da ti izda radnu vizu na odredjeno vrijeme, vec Zentrale Auslands- und Fachvermittlung der Bundesagentur für Arbeit (ZaV), ali i on donosi odluku na osnovu poziva poslodavca, i ako su svi papiri ok, onda nema problema.... ovo pogotovo vazi za HR putovnice.... ugl, najbolje je da se ti drzis svog buduceg poslodavca, jer ako ima iskustva sa zaposljavanjem stranaca on ti je najpouzdanija adresa....

i jos nesto..... nemoj mislit da je Njemacka brza u rjesavanju papirologije, znaju oni itekako bit birokraticni i spori, sve zavisi na koga naletis...... ugl, tvoje je da ucis jezik i da budes spremna radit ko nikad, znaci KO NIKÄD, da ne bi bilo poslije da ti nisam reko :dance:

pozzzzzzzzzzzzzz i sretno
miki.ba

#199 Re: Viza za Njemacku

Post by miki.ba »

Da li neko zna kakva je mogucnost odlaska i dobivanja radne dozvole u de sa Hrvatskim pasošom?
psiho15

#200 Re: Viza za Njemacku

Post by psiho15 »

pozdrav muz i ja smo se uzeli pocetkom februara u Bosni a on je predao za vizu nekako u maju i jos uvijek cekamo nazalost,ali uvijek nadjemo vremena da se vidimo dok cekamo...Sumnjamo da cemo dobiti treceg clana u porodici :) pa me zanima kakva je procedura ako sam slucajno ostala u drugom stanju?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru ;)
Post Reply