*mala anna* wrote:Cao! Jel mi mozete pomoci nekakvim pravovaljanim odgovorom..non stop slusam razlicita infa!? Ovako; dobila sam posao u njemackoj od 1.9.~ za pocetak kao Person zum freiwiligen sozialen Jahr! nakon te godine ako se dokazem i pokazem~ oni me skoluju dalje jos 3g! Zivim u hr, iz bosne sam rodom.. Zavrsila sam SSS ekonomsku i upravnu skolu, te prosle godine kurs njegovateljice, u bolnici praksa odradena! ucila njemacki u skoli 8 g..Na birou mi kazu da bez obzira sto imam dobrog poslodavca necu uspjeti jer njemacka neda! Da li vi znate sta o ovakvom slucaju?sta da radim?
joj tebe, ako imas posao u DE sta ti imas slusat nekakav biro i slicne nikogovice....
uzdaj se u se i u svoje kljuse kaze stara dobra poslovica.

sto znaci, da sam na tvom mjestu uradio bih sljedece:
prvo, ucio bih njemacki (ponavljao gradivo, ak si ga ucila 8 god u skoli to ti je samo +)
preporucujem knjigu (e) iz koje sam ja polozio
" Berliner Platz " od Langenscheidt-a (razni nivoi od a do c). Mogu se narucit netom iz DE, ili neko drugo stivo koje ti je vezano za to sto ces radit u DE.
i
drugo, pokuso bih saznat sto vise o zakonima koji se ticu konkretno tvog slucaja, jer Njemacka ima najkomplikovaniji pravni sistem na svijetu.... definitivno.
.... i na kraju, budi precizna, radi i prekovremeno ako ti se trazi, jer to ti je ovdje normalna pojava, al zato ljudi i placaju posteno. ko nije spreman shljakat (i zaradit) ne treba ni ici u DE.
ne slusaj
LUZERE i kloshare koji u startu "prognoziraju": ONO NE MOZE, OVO NE MOZE- sve se moze....