http://www.posao.baFrilancer wrote: Evo ja bi licno zelio da se vratim, moze li neko da mi preporuci neku web-stranicu gdje mogu da vidim poslove koji se nude dole?
Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
- Šeha
#176 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
- Šeha
#177 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
Na ljeto ali ovaj put ne u Bosnucorolla02 wrote: OK
Kad ces opet da ides?
Ko tebe finansira?
I koliko godina imas?
Sam se finansiram.
U najljepsim godinama sam
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#178 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
CestitamŠeha wrote:Na ljeto ali ovaj put ne u Bosnucorolla02 wrote: OK
Kad ces opet da ides?
Ko tebe finansira?
I koliko godina imas?![]()
Sam se finansiram.
- sistem
#179 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
55?Šeha wrote:Na ljeto ali ovaj put ne u Bosnucorolla02 wrote: OK
Kad ces opet da ides?
Ko tebe finansira?
Sam se finansiram.
- ljubav_aha
#180 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
vrlo je lako razlikovati papanluk,nema veze,u BiH ili dijaspori,ne razumijem cemu "silna" potreba za filozofiranjemsistem wrote:ja bih bio zahvalan kad bi nama dijasporcima domovinci dali jasne upute sta se ocekuje od nas. onda bismo se mi ovdje organizovali, preko nasih klubova i turboteka i nekako nametnuli svima ono sto domovincima odgovara. jer ovo ovako vise ne moze. idete svakakvi u domovinu, pricate svasta, pa poslije svi mi krivi.
dajte zivi bili, meni vec muka sto se blamiramo ovdje kao bosanci, pa necu jos da se tu blamiramo kao stranci.
samo recite, ja sam na sve srpeman
- KoKoBilo
#181 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
ja hvala Bogu nemam nikog u dijaspori
ne znam kako bi se to zavrsilo da ih moram svake godine gledati kad dodju ovamo a ja maznem samo dvije klipace
stvarno bih se bojao svoje reakcije
ali mislim da je rjesenje doslo samo od sebe,
eto vam i dijaspora i gripa
meni ne trebate
ne znam kako bi se to zavrsilo da ih moram svake godine gledati kad dodju ovamo a ja maznem samo dvije klipace
stvarno bih se bojao svoje reakcije
ali mislim da je rjesenje doslo samo od sebe,
eto vam i dijaspora i gripa
meni ne trebate
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
#182 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
Ne on je u nekim 20tim i bez obaveza, rijesen svega od Babe i Majke, i bez obaveza i cilja u zivotu, vjerujemsistem wrote:55?Šeha wrote:Na ljeto ali ovaj put ne u Bosnucorolla02 wrote: OK
Kad ces opet da ides?
Ko tebe finansira?
Sam se finansiram.
- sistem
#183 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
papanluk je socijalni konstrukt i s toga ovisan o sredini. ovdje gdje ja zivim, najgori papanluk je zivjeti preko svojih mogucnosti i oblacenjem pokazivati svoje imovinsko stanje, ili svoje teznje ka imovinskom stanju. a sasvim je casno truditi se da se pristedi, da se kupi gdje je jeftinije, da se stvari koriste dokle god rade i ne mijenjaju cim se malo zagrebu ili se pojavi novi model na trzistu. eto, to je samo primjer. sigurno svaka sredina ima svoje kriterije.ljubav_aha wrote:vrlo je lako razlikovati papanluk,nema veze,u BiH ili dijaspori,ne razumijem cemu "silna" potreba za filozofiranjemsistem wrote:ja bih bio zahvalan kad bi nama dijasporcima domovinci dali jasne upute sta se ocekuje od nas. onda bismo se mi ovdje organizovali, preko nasih klubova i turboteka i nekako nametnuli svima ono sto domovincima odgovara. jer ovo ovako vise ne moze. idete svakakvi u domovinu, pricate svasta, pa poslije svi mi krivi.
dajte zivi bili, meni vec muka sto se blamiramo ovdje kao bosanci, pa necu jos da se tu blamiramo kao stranci.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#184 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
http://www.posao.ba[/quoteŠeha wrote:Frilancer wrote: Evo ja bi licno zelio da se vratim, moze li neko da mi preporuci neku web-stranicu gdje mogu da vidim poslove koji se nude dole?
http://www.bih.boljiposao.com
http://www.zaposlite.ba
- corolla02
#185 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
Jel ovo nas Seha!?sistem wrote:papanluk je socijalni konstrukt i s toga ovisan o sredini. ovdje gdje ja zivim, najgori papanluk je zivjeti preko svojih mogucnosti i oblacenjem pokazivati svoje imovinsko stanje, ili svoje teznje ka imovinskom stanju. a sasvim je casno truditi se da se pristedi, da se kupi gdje je jeftinije, da se stvari koriste dokle god rade i ne mijenjaju cim se malo zagrebu ili se pojavi novi model na trzistu. eto, to je samo primjer. sigurno svaka sredina ima svoje kriterije.ljubav_aha wrote:vrlo je lako razlikovati papanluk,nema veze,u BiH ili dijaspori,ne razumijem cemu "silna" potreba za filozofiranjemsistem wrote:ja bih bio zahvalan kad bi nama dijasporcima domovinci dali jasne upute sta se ocekuje od nas. onda bismo se mi ovdje organizovali, preko nasih klubova i turboteka i nekako nametnuli svima ono sto domovincima odgovara. jer ovo ovako vise ne moze. idete svakakvi u domovinu, pricate svasta, pa poslije svi mi krivi.
- sistem
#186 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
ne mora biti. ako sam sebi placa putovanja, ne zivi na kredit, onda zivi u skladu sa svojim mogucnostima.corolla02 wrote:Jel ovo nas Seha!?
- corolla02
#187 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
Ma svaka cast svakome, ali ja mislim da je ovo gore njegovo malo previse, on to malo uvelicava, i ne znam ko mu daje toliko odmora, radni odnos, zdravstveno, auto, mozda kuca, placanja itdsistem wrote:ne mora biti. ako sam sebi placa putovanja, ne zivi na kredit, onda zivi u skladu sa svojim mogucnostima.corolla02 wrote:Jel ovo nas Seha!?
Inace, protiv kredita nemam nista sve dok se koristi u granisama mogucnosti
- HAVANA
#188 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
Dogovoriste li se šta?
- ljubav_aha
#189 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
papanluk ,nije samo puka teznja ka materijalnom,kao i odjevanje,jer svako tezi boljen,papanluk se analizira sljedecim elememntima: prodicna tradicija,intelektualna kultura,kulutra gestova i govora,kako i "kukanja",oov zadnje mi je "naj-draze"sistem wrote:papanluk je socijalni konstrukt i s toga ovisan o sredini. ovdje gdje ja zivim, najgori papanluk je zivjeti preko svojih mogucnosti i oblacenjem pokazivati svoje imovinsko stanje, ili svoje teznje ka imovinskom stanju. a sasvim je casno truditi se da se pristedi, da se kupi gdje je jeftinije, da se stvari koriste dokle god rade i ne mijenjaju cim se malo zagrebu ili se pojavi novi model na trzistu. eto, to je samo primjer. sigurno svaka sredina ima svoje kriterije.ljubav_aha wrote:vrlo je lako razlikovati papanluk,nema veze,u BiH ili dijaspori,ne razumijem cemu "silna" potreba za filozofiranjem
- schtab
#190 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
mIRCerka wrote:Zasto ne volim pojedine grupe dijasporaca?
Zato sto iz daleke Amerike, Australije, Kanade, Norveske, Svedske itd, meni koja sam u BiH filozofiraju i pokusavaju diktirati sta i kako trebam, i zato sto tim grupacijama "patriotizam" mozes mjeriti kilometrima udaljenosti od matice.
Da, mnogi jesu protjerani, ali rat je gotov evo ima 12 godina i ko je imao namjeru da se vrati vratio se. Sve ovo ostalo je prejako brabonjanje i pranje vlastite savjesti.
Ne volim pojedinacne dijasporce koji zaista vole doci i koorciti se po gradu, glumiti visinu i bolje ljude od raje koja je ovdje.
Ne volim ni svoju familiju u dijaspori koja se nije sjetila javiti ni porukicom crvenog kriza, a nakon rata su dolazili i pricali prezvakane "joj jest nam bilo tesko oci smo isplakali za vama" price.
Ne volim one dijasporce koji rade na bausteli a ovdje dodju i pricaju kako su gazde. Ako si covjek, i kao smecar si DOBAR, al balkancima lakse metar u guzicu nego cenat u glavu.
I onda kad mi na forumu pocnu razni kongresovci i slicni drobit i filozofirat, najradije bih uzela krvavo zaradjeni lapash i roknula ga od zid.
Postovana dijasporo, svi vi bivate popljuvani radi sake pojedinaca koji su si dali za pravo da istupaju u ime svih vas.
a najjace mi je kada kupuju nesto u gradu i pocnu pricati na nekom od stranih jezika
Last edited by schtab on 30/04/2009 15:20, edited 1 time in total.
- corolla02
#191 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
vidim, ti si fan RTSa, svaka tebi cast!HAVANA wrote:Dogovoriste li se šta?![]()
- ljubav_aha
#192 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
eh moj HAVANA,teskoHAVANA wrote:Dogovoriste li se šta?![]()
- corolla02
#193 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
Gosp. Havana izgleda nikako da prezali sto se odrekao Dijasporee...ljubav_aha wrote:eh moj HAVANA,teskoHAVANA wrote:Dogovoriste li se šta?![]()
treba se i ovdje anonimno dokazat' vlastite "vrijednosti"
- sistem
#194 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
porodicna tradicija je nerelevantna u tom pitanju. svako je jedinka za sebe.ljubav_aha wrote:papanluk ,nije samo puka teznja ka materijalnom,kao i odjevanje,jer svako tezi boljen,papanluk se analizira sljedecim elememntima: prodicna tradicija,intelektualna kultura,kulutra gestova i govora,kako i "kukanja",oov zadnje mi je "naj-draze"
kultura govora je isto relativna stvar. sreo sam nase provincijalce, od djetinjstva u evropi, skolovani, govore biranim jezikom, a na nasem kazu 'okleeen's'dosooooo', jer je to zadnji bosanski koji je u domovini cuo. on meni papak? nikad.
mozda cemo se sloziti kod kukanja, narocito ako je neproduktivno i neopravdano.
- ljubav_aha
#195 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
sistem,nisi u pravu,nista nije zasebna jedinkasistem wrote:porodicna tradicija je nerelevantna u tom pitanju. svako je jedinka za sebe.ljubav_aha wrote:papanluk ,nije samo puka teznja ka materijalnom,kao i odjevanje,jer svako tezi boljen,papanluk se analizira sljedecim elememntima: prodicna tradicija,intelektualna kultura,kulutra gestova i govora,kako i "kukanja",oov zadnje mi je "naj-draze"
kultura govora je isto relativna stvar. sreo sam nase provincijalce, od djetinjstva u evropi, skolovani, govore biranim jezikom, a na nasem kazu 'okleeen's'dosooooo', jer je to zadnji bosanski koji je u domovini cuo. on meni papak? nikad.
skolovan bosanac i herecgovac u posjeti u BiH nika nece reci "okleeen's'dosooo",pretjerujes
- corolla02
#196 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
Nije papak naravno ali je nesto ostalo u njemu porodicno...sistem wrote:porodicna tradicija je nerelevantna u tom pitanju. svako je jedinka za sebe.ljubav_aha wrote:papanluk ,nije samo puka teznja ka materijalnom,kao i odjevanje,jer svako tezi boljen,papanluk se analizira sljedecim elememntima: prodicna tradicija,intelektualna kultura,kulutra gestova i govora,kako i "kukanja",oov zadnje mi je "naj-draze"
Mislim, steta sto su roditelji tu zatajili nisu mogli ili mozda nisu znali..!
- ljubav_aha
#197 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
corolla02,HAVANA ne tuguje za dijasporom,to nisam primjetila,cak sta vise,mislim da vrlo dobro ima izgradjenju predstavu o dijaspori unutar i van BiHcorolla02 wrote:Gosp. Havana izgleda nikako da prezali sto se odrekao Dijasporee...ljubav_aha wrote: eh moj HAVANA,teskotreba se i ovdje anonimno dokazat' vlastite "vrijednosti"
- corolla02
#198 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
ma on je meni isti Seha, crmohumoristicki u napadu!ljubav_aha wrote:corolla02,HAVANA ne tuguje za dijasporom,to nisam primjetila,cak sta vise,mislim da vrlo dobro ima izgradjenju predstavu o dijaspori unutar i van BiHcorolla02 wrote:Gosp. Havana izgleda nikako da prezali sto se odrekao Dijasporee...ljubav_aha wrote: eh moj HAVANA,teskotreba se i ovdje anonimno dokazat' vlastite "vrijednosti"
ali iz jednostavnog ralzoga JER HAVANA nije papan,niti ce ikad biti,jer HAVANA je HAVANA
- sistem
#199 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
znaci isklucujes mogucnost da dijete iz primitivne sredine, skolovano recimo na njemackom, stasalo u uzornog clana drustva, koje je prihvatilo sve uzuse ponasanja akademske sredine u kojoj zivi, ne bude papak?ljubav_aha wrote:sistem,nisi u pravu,nista nije zasebna jedinkasistem wrote:porodicna tradicija je nerelevantna u tom pitanju. svako je jedinka za sebe.ljubav_aha wrote:papanluk ,nije samo puka teznja ka materijalnom,kao i odjevanje,jer svako tezi boljen,papanluk se analizira sljedecim elememntima: prodicna tradicija,intelektualna kultura,kulutra gestova i govora,kako i "kukanja",oov zadnje mi je "naj-draze"
mozda cemo se sloziti kod kukanja, narocito ako je neproduktivno i neopravdano.![]()
skolovan bosanac i herecgovac u posjeti u BiH nika nece reci "okleeen's'dosooo",pretjerujes
e vidis, meni je to papanluk
Last edited by sistem on 30/04/2009 16:09, edited 1 time in total.
-
Klodovik
#200 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
Kakve upute? Živi kako možeš i misliš da treba. Vozi šta hoćeš, šalji dijete u koju god hoćeš školu itd. To je tvoj život. Šta ja "domovinac" imam s tim?sistem wrote:ja bih bio zahvalan kad bi nama dijasporcima domovinci dali jasne upute sta se ocekuje od nas. onda bismo se mi ovdje organizovali, preko nasih klubova i turboteka i nekako nametnuli svima ono sto domovincima odgovara. jer ovo ovako vise ne moze. idete svakakvi u domovinu, pricate svasta, pa poslije svi mi krivi.
evo pitanja, pa fino konkretno:
oblacenje - ako se moze definisati nekako, sta da obucemo? ima li neki model, pravilnik, upute? eto ja ne znam sta obuci pa da izgledam ko gospodin na ferhadiji, a sigurno nisam jedini. jer pokvari ovaj zivot u tudjini, mnogi stekli dojam da je bitno biti udobno obucen u cisto, prakticno. a nije, ipak to mora imati neki stil, i to nas, bosanski.
imena djece - evo ja prvi umro od smijeha kad sam cuo od prijatelja da im se sin rodjen u kentakiju zove serifpa sad recite, jer ce ta djeca odrastat u tudjini - jel smije tudjinsko ime, pa da se tu smiju malom günteru i maloj dzenifer, ili mora nase, pa da tamo budu elidza i edzla, ili dajte spisak tipicnih dijasporaskih imena, ono da je nasem uhu milo, a da se tamo fino cita
djeca - jel da ih salju u bosansku skolu, ili ce biti vidjeno kao manjak integracije tamo? il da ne salju, pa da im se smiju sto ne znaju da kad ti fali vrijeme ne kazes nemam vrijemena i da ljudi hodaju, ali ne trciju
sta da kazemo? da nam je fino pa ispadne da se hvalimo, ili da nije, pa da kazete da seremo?
auto - jel bolje da je kanta, pa da bude vidi mizerije, ilil da bude nesto fino, pa da se smijete sto je na kredit uzeto?