Miris Noci wrote:Sve zavisi od zene do zene..Ja npr:NI U SNU NI SEKUNDE ZIVJELA NE BIH SA TAKVOM OSOBOM...
Dok recimo imam susjedu koja je prikrivala njegove udarce punih 17 godina...I tek sad kada je izgleda "mucnula svojom glavom"...tek sada se pita razloge tog njegovog nasilnickog akta...
Ja ne mogu da shvatim ni te muskarce,niti te zene...Kad nekog volis cinis sve da bude sretan i zadovoljan...Zasto bi tukao zivotnog saputnika,kada ga mozes njezno milovati,i uciniti da se ta osoba osjeca sigurno uz tebe ? Da se osjeca sretno,a ne pretuceno...
Zena sam,ali ipak mislim da su tu zene krive..Jer nisu na vrijeme reagovale,jer nisu rekle "STOP"..Zena je njezno i krhko bice,svjesna je toga...Nijedna zena ne sazluzuje udarce,niti bilo ko drugi...Nismo mi rodjene za necije udarce...Za necije izlive psihicke rastrojenosti...
Preteška rečenica

....Zbog čega je žena/žrtva kriva?.......ona nije rođena kao žrtva isto kao što on nije rođen kao nasilnik (nasilništvo je naučeno ponašanje)...
Žrtva ne možete uticati na nasilnikovo ponašanje!
Žrtva nikada nije kriva !
Niko ne zaslužujete život u nasilju!.........namjerno neću upotrebiti termin ''žena'' nego ''žrtva'' (statistički gledano najveći broj žrtava porodičnog/obiteljskog nasilja su osobe ženskog spola) jer žrtva ne bira spol i uzrast!........I SVAKO MOŽE BITI META!
Najmanje što jednoj žrtvi treba je osjećaj okrivljavanja od strane drugih.......istina ona se često osjeća tako, ali ako joj želimo pomoći nikad, ama baš nikad joj ne možemo reći:''Hej bona, samo si kriva...što si to sebi dopustila ili što mrcinu ne ostaviš...ma mene moj da spuca ma ja bih ga sa zemljom sravnila..''..ovako joj nećemo pomoći, naprotiv samo ćemo je još više ''ubiti u pojam'' jer će su u odnosu na nas osjećati još inferiornijom da ne kažem jadnijom, ''bezveznijom''....ali krenimo od uzroka takvog osjećaja....Osjećaji koje žrtve imaju najčešće su sabijeni u nekoliko dominantnih osjećanja koji, ovisno o situaciji, mijenjaju svoj intenzitet i mjesto prioriteta. Žrtve se u situaciji kontinuiranog nasilja i sve više odmiču od vlastitih osjećaja i percepcija o njima. @Miris Noći, razumijem šta si htjela reći

.....samo pogrešno si se izrazila

.......nisu sve osobe jakog karaktera, samopoštovanja, nemaju svi isti osjećaj vrijednosti o samom sebi...itd.
Uobičajne osobine zlostavljanih žena su: nisko samopouzdanje,osjećaj niže vrijednosti,vjeruju u sve mitove o zlostavljajućim vezama, imaju tradicionalan odnos prema domu, jako vjerovanje u porodici i strogo određeni stereotipi o ulozi ženskog spola, nažalost veoma često preuzimaju odgovornost za postupke nasilnika, pate od osjećaja krivnje,istovremeno poriču užas i bijes koji osjećaju, imaju ozbiljne stresne reakcije sa psihofizičkim poteškoćama,koriste seks kao način uspostavljanja bliskosti sa nasilnikom i slijepo vjeruju da joj niko ne može pomoći da razriješi njenu situaciju..........i sad, trebamo je kriviti radi ovoga

.......pored svega navedenog žrtve mogu patiti od fizičkih i emocionalnih poteškoća što su opet posljedice traume: teške depresije i napada panike, glavobolja, iscrpljenosti, poremećaja sna, noćnih mora, povećanja ili smanjenja tjelesne težine, teškoće sa gutanjem, mućnina, smetnji probavnog sustava, grčeva u crijevima, proljeva, vrtoglavica....I da baš, baš ovakvu ženu/žrtvu treba još neko i kriviti
Sad ne bih o ličnosti nasilnika i njegovom manipulisanju sa žrtvom, prijetnjama, ucjenama, dvostrukoj ličnosti, njegovim traumama.....