Već sam pisao, u nekim temama, da se ne smatram boljim, inteligentnijim i moralnijim od nekog ateiste (imam ateista i u porodici) zato što sam vjernik, jer je islamska eshatologija eshatologija futura i nijedan vjernik ne zna da li je Allah, u konačnici, zadovoljan njime. Logično slijedi da nemam prava da se uzdižem na nekim ko ne vjeruje jer ne znam gdje je njegov a gdje moj kraj.
Na ovom forumu sam imao prilike čitati razmišljanja nekih ateista, njihove stavove, iskustva i od onog što sam razumio zaključih kako su to ljudi sa kojim bih mogao piti kafu, obrađivat zemlju, djelovat u istoj političkoj partiji ili braniti državu u istom rovu.
Postoje i oni ateisti koji bi voljeli da već sutra, kada se probude, saznaju da više na Zemlji ne postoji nijedan čovjek koji vjeruje u Boga i da ne postoji više ni trag Objavi. Takvi ateisti govore kako će znanstveni napredak malo-pomalo ukidati prostor vjeri, dok se svi ljudi ne otresu
religijskog iracionalizma i shvate stvari kakve one jesu. Ali nije važan taj postepeni put nestajanja vjere: oni bi bili najsretniji kada bi već danas dunjaluk bio čist od vjernika.
Slažem se sa dr.gogom kada, na više mjesta, tvrdi da je najbolji karatak, jezgrovit i efektan post. Međutim, previše je kratkih, sofističkih aforizama onih koji pretenduju na neku mudrost, pa zato počesto otegnem sa postom da ukažem na to.
@madner, recimo, ima potrebu da spamuje i ismijava sve što ne ulazi u krug njegovih osobnih mišljevina. On nije kadar da cjelovito misli pa veli da vjera koči napredak znanosti. On zna o velikom razvoju egzaktne znanosti, nekada prije, u islamskom svijetu, kada su se muslimani više nego danas pridržavali vjere. On je čuo za Ibn Sinu i njegov medicinski Kanon. Možda je čuo i koliko je dugo to bio glavni udžbenik na Zapadu. On zna, recimo, za matematičare, astronome, biologe koji su rasli u islamskom ozračju. On zna za Andaluziju. I on onda ne traži
znanstveni odgovor na pitanje: šta se desilo pa su muslimani odustali od razvoja znanosti. On ima već svoje odgovore, koji, ako se ne poklapaju sa njegovim mišljevinama, odbacuje. On neće prihvatiti da vjerovanje da je Bog sve stvorio ni sekunde nije omelo znanstvenike u islamskom svijetu da temeljito studiraju prirodu i precese u njoj. Njemu nisu važni rezultati do kojih su ti znastvenici došli - zato jer su vjeovali u Boga, a da bi se istinski i kritički bavio znanošću i došao do nekih spoznaja - moraš odbaciti postojanje Boga. Makar ti povjesni fakti govorili drukčije.
On će zažmiriti na činjenicu da je
historijska znanost dokazala da su smjene u arapskim dinastijama, pad hilafeta u Bagdadu invazijom mongola, preuzimanje stvari u ruke Osmanlija, pa pad Osmanskog carstva - uvjek dešavalo NE ZBOG PRIDRŽAVANJA OBJAVE, već zbog njenog zanemarivanja kroz prihvatanje nepotizma, korumpiranosti, nestajanja pravde, tiranije, odavanja putenim užicima kroz vino i žene u haremima na dvoru, isl. Nakon toga će on slavodobitno upitati: gdje su sad muslimani i znanost? i skroz zamjeniti teze, podvaljujući drugom zamjenu teza.
Zbog takvih stavova, ne vrijedi uzimati za ozbiljno ono što govori.
@Ateista veli pošteno, na više mjesta:
Ne zelim nikom nista nametati i znam da vecina vjernika, na zalost, nece promijeniti svoje misljenje, ali to je njihov izbor i njihovo pravo, samo sto ima ljudi koji su na granici i kojima ovakve rasprave mogu otvoriti oci da se otrgnu od uobicajenog i nametnutog nacina razmisljanja.
a @Kupalo je rekao:
Ja nemam čvrst stav, imam osjećaj da se bavim ovim čitav život opet bih pronašao nešto što bi me vratilo na početak
i time postao cilj. To je rasplamsalo neke da još snažnije
razotkrivaju nesuvislost religije.
Zato predlažem @Ateisti, @Optimusu i @Madneru da odu sa čovjekom na kafu i temeljito ga upoznaju sa zabludama vjernika i dokraja mu otvore oči.
Predložio bih i kritičarima Objave da se malo više upoznaju sa epistemologijom (pogotovo Paula Feyerabenda), te šta sve vodi do naučnih otkrića, kako se razvija znanost, treba li u startu bilo šta isključit, itd.
Najveću bol onim zlonamjernim izaziva činjenica da Objava ne preči već podstiče znanost. Zbog toga vrijeđanje i nipodaštavanje.