ja sam upisao medicinu u Banja Luci pa me zanima kakvo je stanje u Sarajevu?
Da li su studenti zadovoljni sa uslovima?
uppppssss kriva tema...sorry ljudi skoro sam poceo koristiti ovaj forum
Ma svi mi grijesimo.Uredu je ipak si skontao.Mrki990 wrote:pozzz kolegama
ja sam upisao medicinu u Banja Luci pa me zanima kakvo je stanje u Sarajevu?
Da li su studenti zadovoljni sa uslovima?
uppppssss kriva tema...sorry ljudi skoro sam poceo koristiti ovaj forum
Ma pare i nisu toliko problem ako se isplati te dvije godine.pezzar wrote:Nadam se da cu ici jos i te dvije... fazon je sto svi pricaju da prve dvije generacije bolonjaca ne placaju dodatni studij. tako bar kazu u studentskoj. znaci za placanje mi jos niko nista nije rekao, a ako se bude placalo, e da izvines, k**** cu ga ja upisat za tolike parea za ljekarsko moras uplatiti u posti prvo, pa onda u zavod za zdravstvenu zastitu studenata gore prema jezeru. Meni je upis izasao oko 170 KM sa indeksom i ljekarskim.
Poz
E brate,ovo je spika.tubok wrote:E da te pitam.
Sad kad si zavrsio 3 godine, hoces li ici jos te dvije ili...
I kao sto si vidio u predhodnim postovima da je momak napisao da se placa 10.000KM za te dvije godine.
Da li je to istina.
E kako to ide poslije 3 godine, to nam malo objasni jer to vecinu zbunjuje.
Poz.
ima. na pocetku je razlika da na prvoj godini imas hemiju i nauku o drvetu, ali zato nemas tehnologije obrade i materijale II. ne znam kakvi su im predmeti od trece godine, ali ne zali se niko da je nemoguce. smjer nije ni blizu najtezi (motori i vozila je ubjedljivo najtezi smjer).mirzanek wrote:Može li mi neko reći ima li na mašinstvu neki drvni smjer i je li težak?Ja imam komšiju studira mašinstvo i non stop mi govori kako je to najteži smjer na mašinstvu,što mu ja baš i ne vjerujem.Ja sam čuo priče da je to jedan od lakših smjerova gore i da ga nije teško završiti
Osobito stovanje kolega Peckopezzar wrote:E ovako... Posto trazite iskustva evo moje:
Upravo sam zavrsio trogodisnji studij na masinskom fakultetu u sarajevu po bolonji. Koje mi je zvanje, ni sam nisam nacisto...Kao i kod dosta mojih kolega masinstvo mi je bila rezerva za elektrotehniku, na koju nisam primljen, iako sam u elektrotenickoj skoli u buca city bio drugi na konkursu za ucenika generacije, i iako sam razbio prijemni dobivsi 30 0d 40 poena na prijemnom koji je dosta tezi od od onog na masinstvu. Odlucio sam se za smjer MIV (motori i vozila) jer mi je otac automehanicar, dugo sam s njim se vrtio oko auta i to sam zavolio. Post ce biti malo duzi, jer cu iznijeti svoje vidjenje svakog profe i assistenta u ove tri godine:
Matematika 1: doc.dr. Aleksandra Kostic - kod nje se moze poloziti bez puno problema, budes aktivan na casu (izlazis na tablu, komentarises malo) radis zadace, parcijale odradis i izadjes na zavrsni za vecu ocjenu... ja dobio 8, iako sam mogao vise, da sam se manje zaebavao
asistenti: Jale i Mido: Normala, moze se s njima i zezati, samo nemojte biti bezobrazni (ovaj savjet vazi za sve profesore)
Statika: prof.dr. Avdo Voloder - Gigant, predavace vam i kinematiku i dinamiku, odlican predavac, uvijek idite na uvid u rad, uvijek doda koji bod, ako kome fali za prolaz ili za vecu ocjenu, nije problem ni to. NIje previse ni strog, provaljuje, al se ne smije i vazda ima cigaru u ustima.
asistenti: Seid - blag covjek, tih, ali zna sta prica, pomaze oko zadaca.
Fizika 1 prof dr Rajfa Musemic: predsjednik udruzenja fizicara BiH, trebam li jos nesto reci? Nemojte joj se zamjeriti, zna obarati i po nekoliko godina.
asistent: Masic Adnan: dobar asistent, nije puno peglativan, moze se i zezati, samo treba zadace raditi i predavati redovno.
Tehnologije obrade: prof.dr. Malik Kulenovic - nisam imao dosadnija predavanja...po sat i po u komadu...al je zanimljivo, koga bas zanima prica o strugovima busilicama itd itd...
asistent: doc dr. Ahmet Cekic - vjezbe vrlo zanimljive, prakticne, nose dosta bodova.
Materijali 1: prof.dr. Omer Pasic - najgori na prvoj godini. Nemojte da bi ko isao na uvid u rad... Muhanat, stara garda profesora, koje boli briga sto neko za studij placa i kiriju i rezije i svasta jos. Obara bez dlake na jezikuzato treba na vjezbama pokupit maks bodove.
asistenti : Ismar Hajro, Damir Hodzic, oni donekle vade profu...pomazu dosta, trude se. Ismara na ispitu slobodno pitajte sto ne znate, ako nije glupo pitanje odgovorice vam. Opet ponavljam na vjezbama vam treb,a sto vise bodova.
Matematika 2: prof.dr. Alma Omerspahic vesela zena, dobrocudna, nikad ljuta, lakse za poloziti nego kod Aleksandre.
asistenti: isti dvojac kao prije + Vahidin koji mozda i najbolje zna matematiku od njih trojice, al je malo napadan, ne treba mu sve pustiti, treba mu pokazati da niste idioti.
Fizika 2: ista prica kao i za fiziku 1
Materijali 2: ista prica kao i za materijale 1
Elastostatika: prof.dr. Dunja Martinovic - predmeti koje drzi su vrlo uredjeni, moze se svaki poloziti preko parcijale, i uvijek je na strani studenata.
asistent: kao i na statici.
Tehnicka dokumentacija i CAD: prof.dr. Nedzad Repcic: malo potezak, narocito pri upisu ocjene...na predavanjima se sve pise, uz njegovo diktiranje i ponavljanje po nekoliko puta sto zna biti smarajuce. Pripremite se za veliki trosak za literaturu...
asistenti: prof. dr. Colic Mirsad, Saric Isad: Ponekad pretjeruju sa detaljima, ali nisu losi, i ako se imalo trudite pomoci ce vam. Ovo je prvi predmet na faksu na kojem se susrecete sa crtezima i elementima. Graficki su dosta opsirni, ali manji nego prethodnih godina. i ko ne polozi preko parcijalnih vjerovatno je pao, jer na zavrsnom se crta rucno, a to malo ko zna...
Elektrotehnika: prof. dr Narcis Behlilovic - ovaj predmet je marginalan (sto ce se kasnije pokazati kao hendikep) i polaze se bez problema... nema asistenta nego dva profesora na smjenu drze vjezbe i predavanje. rokovi se godinama ponavljaju... iskreno, mene stid sto sam imao 6, al sam tek nekad na kraju skontao kad su predavanja i vjezbe
eto raja, to vam je prva godina... ako vam treba jos detalja, slobodno recite... a materijale savjetujem da skupljate i cuvate, uvijek vam mogu zatrebati...
i samo da kazem da nije istina da je kriterij na svim katedrama osim na energetici mizeran... na motorima i vozilima se vecina predmea polaze usmeno, i kriterij je vrlo slican onom po starom sistemu...cak tezi nego na energetici...
joj ovo je dobar fazon - drvni smjer najtezi smjer na masinstvu..mirzanek wrote:Može li mi neko reći ima li na mašinstvu neki drvni smjer i je li težak?Ja imam komšiju studira mašinstvo i non stop mi govori kako je to najteži smjer na mašinstvu,što mu ja baš i ne vjerujem.Ja sam čuo priče da je to jedan od lakših smjerova gore i da ga nije teško završiti
Molim vas da se skoncetrišemo na ovaj post,jer me ovo zaplašilo.mashinka wrote:Ja sam zavrsila Masinstvo, odsjek Mehatronika.Ne bih preporucila nikom taj odsjek iz vise razloga.Kao prvo profesori a i asistenti koji su mi predavali bili su neupuceni u tu oblast-novu na nasim prostorima, pa se i ne moze od njih mnogo ni nauciti.Svakom potencijalnom poslodavcu moram objasnjavati sta je mehatronika jer ne znaju.Diplomirala sam prije 4 mjeseca i jos nemam posla, jer vecina njih trazi mas.ing. proizvodnog smjera, mada mislim da tu i nema velike razlike.
Nemoj proizvodni inzenjeringdzana wrote:joj ovo je dobar fazon - drvni smjer najtezi smjer na masinstvu..mirzanek wrote:Može li mi neko reći ima li na mašinstvu neki drvni smjer i je li težak?Ja imam komšiju studira mašinstvo i non stop mi govori kako je to najteži smjer na mašinstvu,što mu ja baš i ne vjerujem.Ja sam čuo priče da je to jedan od lakših smjerova gore i da ga nije teško završiti
onda je valjda energetika najlaksi smjer!!![]()
![]()
![]()
![]()
ili proizvodni..
Kakav je nastavni kadar i kakav je plan i program na mehatronici ?Partizan1 wrote:imal ko da studira mehatroniku
kaktus na prozoru wrote:od svih predmeta, fizika neka te najmanje zabrinjava, pogotovo ako si klikeras za te neke stvari... Ne mora se znati iz srednje skole gradivo, iako ce ti olaksati puno (umjesto 1 dan, ucit ces par sati).. iz fizike se hvataj seminarskog, to nosi 10 dodatnih bodova i umnogome olaksava stvari. Za fiziku ti ne treba nista vise osim par klikera u glavi, i to je sve.. ja sam je doslovno spremila za 1 noc
prije bih ti preporucila da materijale ucis