studiranje u Becu
- threshold
#177 Re: studiranje u Becu
...
Last edited by threshold on 28/08/2010 18:52, edited 1 time in total.
-
SKAFISKAFNJAK
#178 Re: studiranje u Becu
to za 2-3 dana okaci macku o rep, ja cek'o 15 sedmica a u mom gradu momak ceka od januara i jos je nije dobio tako da bolje ako imas nekoga u njemackoj ili sloveniji ili negdje u EU da ti posalje garantno idi preko toga. a ne znam kako ide to za bescheid u becu. u grazu je valjda tako da primaju zahtjeve do 1. septembra i onda odgovaraju. i da, s njima nemoj nista planirati, libo njih pedu za tvoje planovebrance wrote:Pozz svima,
Posto ja imam jedan specifican slucaj, da vidim sta vi mislite o tome.
Isao sam na IB (International Baccalaureate) program u Drugoj gimnaziji, te sam ga apsolvirao sa 34 poena. Uni Wien zahtijeva 24, tako da sam to nadmasio. Imam dosta bolje uvjete od "normalnog" studenta, sto se tice administracije jer ne moram nostrifikovati diplomu, te se mogu direktno upisat gore, znaci ne moram ovdje ganjati neke faksove pa se gore upisati te nekakve papire dobiti za nastavak studija.
Posto diplomu, u originalu, tek dobijam mid-august, i tek onda mogu poslati na Uni Wien diplomu, interesuje me koliko li ce trajati da dobijem bescheid. Ja sam njima vec davno poslao dokumentaciju i kao 'predicted grades' sto su mi prije 2-3 dana vratili postom i rekli da im ipak moram poslati diplomu u originalu ili kopiju diplome. Za njemacki isto tako nemam problema, imam C2 jezicku diplomu za njemacki, a posto mi je skolovanje dosad bilo na engleskom i za to nemam problema.
Eh kada dobijem taj bescheid, rekli su mi preko maila iz ambasade da moram cekati cak do 3 mjeseca na vizu, sto je po meni dosta dugo. Jer ako i dobijem bescheid do kraja augusta, opet cu morati otici u Bec negdje sredinom septembra.
Znaci interesuje me koliko cu cekati na Bescheid od univerziteta, i da li stvarno to za vizu moze potrajati 3 mjeseca. Ipak je to studentska viza.. cuo sam da to traje 2-3 dana a ne 2-3 mjeseca.
Hvala
- threshold
#179 Re: studiranje u Becu
...
Last edited by threshold on 28/08/2010 18:29, edited 1 time in total.
-
SKAFISKAFNJAK
#180 Re: studiranje u Becu
rok za prijem zahtjeva za odobrenje studiranja( potvrdu da si primljen na fax u bih, svjedocantsva i slicne stvari) za zimski semestar je 1. septembar. eh meni je raja rekla prosle godine kad sam predav'o( ili su samo nagadjali) da odgovore Bescheide salju tek poslije 1. seprembra ali ocigledno je bila dezinformacija. za vizu treba osiguranje na 4 mjeseca, vadi ga na pola godine da jeftinije prodje. i od ovih iz ambasade ocekuj najgore cisto da se ne razocaras
- brance
#181 Re: studiranje u Becu
Samo jos jedno pitanje u vezi ovo za vizu, da vise jednom se rijesi.
Znaci situacija: Izvadim vizu za Njemacku i zelim da studiram u Austriji. Da li je to ikako moguce, i da li mogu onda produziti, odnosno prebaciti vizu na Austrijsku da mogu ostati bas u Austriji sa austrijskom vizom? Ne razumijem bas to oko viza. Izvadim Njemacku vizu i mogu da ostanem samo tako u Austriji da zivim i studiram. Malo mi je to cudno, da ne kazem sumnjivo.
Znaci situacija: Izvadim vizu za Njemacku i zelim da studiram u Austriji. Da li je to ikako moguce, i da li mogu onda produziti, odnosno prebaciti vizu na Austrijsku da mogu ostati bas u Austriji sa austrijskom vizom? Ne razumijem bas to oko viza. Izvadim Njemacku vizu i mogu da ostanem samo tako u Austriji da zivim i studiram. Malo mi je to cudno, da ne kazem sumnjivo.
- threshold
#182 Re: studiranje u Becu
...
Last edited by threshold on 28/08/2010 18:29, edited 1 time in total.
-
Cekuta
#183 Re: studiranje u Becu
Pozdrav svima,ja studiram u Graz-u ja sam predao papire za fakultet prije 1. Sept i dobio sam odgovor za nesto manje od dvije sedmice,a za vizu sam cekao oko 3 sedmice.Ja koliko sam cuo vezano za te vize sa garantnim pismom,jedna djevojka je isla sa Hrvatskim pasosom da studira u Becu i dosla je do diplomskog i onda su joj valjda trazili vizu kakvu ima a ona je samo prilozila Hrvatski pasos i sve su joj Ispite ponistili jer su joj rekli da se kod njih onda nije vodila kao Student nego kao obican turista,tako da bi ti ja preporucio da se ipak strpis i sacekas tu studentsku vizu!
- threshold
#184 Re: studiranje u Becu
...
Last edited by threshold on 28/08/2010 18:30, edited 1 time in total.
- threshold
#185 Re: studiranje u Becu
...
- brance
#186 Re: studiranje u Becu
Koje si sve dokumente morao predati za vizu?threshold wrote:Bio u ambasadi, predao sve dokumente.
Sad čekam poziv.
- threshold
#187 Re: studiranje u Becu
...
- brance
#188 Re: studiranje u Becu
E hvala ti puno na ovim informacijama.threshold wrote:1. Zahtjev za izdavanje vize
http://www.bmeia.gv.at/fileadmin/user_u ... ex_neu.pdf
http://www2.fh-kaernten.at/cms_eng/date ... stitel.pdf
2. Rješenje o prijemu na univerzitet u Austriji (Bescheid) + kopija svih stranica (2 su bile kod mene)
3. Dvije kopije pasoša (ne treba ovjera)
4. Tri slike (Dvije za prvi formular, jedna slika za drugi formular, nemoj slike lijepit, samo ponesi))
5. Međunarodni rodni list + kopija obe strane
6. Uvjerenje o nekažnjavanju u originalu i prevedeno i ovjereno na njemački jezik od sudskog tumača + kopija i prevedenog i neprevedenog
7. Dokaz o izvoru finansiranja troškova života u Austriji (To je izvod računa na kojem je položeno 5.000 € . Novac možete uplatiti u bilo kojoj banci) - ja sam dao tumaču da mi prevede jer je izvod bio na bosanskom+ kopija i prevedenog i neprevedenog
8. Izjava roditelja/staratelja ili poslodavca o finansiranju u originalu i prevedeno na njemački jezik i ovjereno od sudskog tumača (ovom izjavom vaši roditelji/staratelji ili poslodavac preuzimaju obavezu finansiranja vaših troškova tokom vašeg boravka u Austriji. Izjavu je potrebno ovjeriti u opštini vašeg prebivališta) + kopija i prevedenog i neprevedenog
Evo kakvu sam ja izjavu složio:
http://www.2shared.com/file/2HEj0Fd9/IZ ... ANJU-.html
9. Uvjerenje o statusu redovnog studenta (uvjerenje sa vašeg fakulteta u BiH) (prevedeno od sudskog tumača) + kopija i prevedenog i neprevedenog
10. Potvrda o smještaju u Austriji (2 kopije ubaci) (Ukoliko ste putem interneta rezervisali mjesto u studentskom domu, zamolite da vam pošalju potvrdu rezervacije. Ukoliko ćete prvo boraviti kod prijatelja/rodbine zamolite ih da vam pošalju:
• Kopiju ugovora o iznajmljivanju stana i
• Potvrdu o njihovoj boravišnoj dozvoli
I savjet moj ti je ako si blizu Sarajeva da par dana prije predavanja dokumenata u Ambasadu odete do ambasade, neko će vas od onih što rade u osiguranju pokupit pa vam pokupe dokumente i proivjere ih, jer ako ne bude nešto uredu, da imaš vremena da podigneš dokument.
Dokumente koji idu zajedno zaheftaj u čošku.
Dosta od mene. Sretno.
Samo da te pitam za ovaj 1. drugi link, za sta je to sada?
- threshold
#189 Re: studiranje u Becu
...
- brance
#190 Re: studiranje u Becu
Aha okthreshold wrote:i to ti je formular koji treba popunit (ne treba sve, odnesi nekome ko zna njemacki da ti ponmogne, 90% polja neces ispunit) skini samo
nema na cemu
Btw. reci mi gdje namjeravas da sutidras i sta?
-
Cekuta
#191 Re: studiranje u Becu
Moj savjet ti je da dodjes u Graz jer je dosta jeftiniji zivot a i lakse ti je da sebi nadjes posao,u Becu su sada ukinuli radnu dozvolu za studente osim ako ti imas bas casha da se financiras tj mjesecno minimalno 700eura u Becu!A u Graz bi ti ja mogao izaci u susret i sto se tice smjestaja u pocetku 
- threshold
#192 Re: studiranje u Becu
...
-
nina-eli
#193 Re: studiranje u Becu
Evo par mojih savjeta (opstih) za studiranje u inostranstvu, ili bolje receno na njemackom govornom podrucju:
Posto sam ja imala priliku da osjetim sve na svojoj kozi, kako svoje lose tako i dobre odluke, ovdje par informacija gledano iz moje tacke gledista. Mozda bi mi pomoglo da sam imala gdje jos poneki savjet procitati.
Zavrsavam manje vise u roku fakultet u Minhenu. Savjeti se odnose na osobe koje zele zaista doci ovdje da sto prije zavrse fax i idu svojim putem te se sami finansiraju.
1. Procedura oko vize se uvijek moze zakomplicirati. Sto ranije poceti razmisljati o upisu to bolje. Ja sam godinu unaprijed pocela sve planirati. A imala sam dobro znanje njemackog jezika.
2. Birajte manje gradove, manje univerzitete. Ukoliko se odlucite za "elitni" univerzitet onda dobro pogledajte koliki je broj upisnika na vasem faxu. To dosta govori. Sto je veci broj ljudi, veca ste brojka i manje bitni u svemu. Tretman nasih fakulteta je nista naspram te sredine, ovdje se borite za puki opstanak, bukvalno ste "no name". Iz vas izvlace zadnji dah energije i konstantno ste na pocetku. Kriteriji su ostri i vjerujte mi znaju sta rade. Ali zato ako se uspijete dokazati, vrata su vam svugdje otvorena, ali bukvalno. Firme dolaze na univerzitete i traze takve osobe. Sta znaci "dokazati": Prosjek izmedju 1,0 i 2,0. Ako izaberete manje univerzitete, manja mjesta, kriteriji su nizi i da cete doci do ove 2,0 sanse su puno bolje.
3. Kombinacija posla i fakulteta je pogubna, ako se od pocetka ne organizujete. Moze se raditi i studirati, ali samo uz dobru organizaciju. Od pocetka izlazite na ispite, iako ste mozda losi sa jezikom, ne pomjerajte rokove, izlazite na sto vise ispita. Ovo je jedan od osnovnih recepta za uspjeh. Zaista, koliko god tesko bilo izlazite na rokove.
4. Kada diplomirate nadjete li posao automatski dobijate boravak i mozete ostati ovdje, te normalno svoj zivot zasnovati. E sada recimo ko dodje ovamo, zapne i za tri godine diplomira moze samo zamisliti koje ga prednosti ocekuju.
Eto, uopsteno malo, toliko od mene.
Zelim svima puuno uspjeha, srece u izboru, odlukama i daljem putu
Posto sam ja imala priliku da osjetim sve na svojoj kozi, kako svoje lose tako i dobre odluke, ovdje par informacija gledano iz moje tacke gledista. Mozda bi mi pomoglo da sam imala gdje jos poneki savjet procitati.
Zavrsavam manje vise u roku fakultet u Minhenu. Savjeti se odnose na osobe koje zele zaista doci ovdje da sto prije zavrse fax i idu svojim putem te se sami finansiraju.
1. Procedura oko vize se uvijek moze zakomplicirati. Sto ranije poceti razmisljati o upisu to bolje. Ja sam godinu unaprijed pocela sve planirati. A imala sam dobro znanje njemackog jezika.
2. Birajte manje gradove, manje univerzitete. Ukoliko se odlucite za "elitni" univerzitet onda dobro pogledajte koliki je broj upisnika na vasem faxu. To dosta govori. Sto je veci broj ljudi, veca ste brojka i manje bitni u svemu. Tretman nasih fakulteta je nista naspram te sredine, ovdje se borite za puki opstanak, bukvalno ste "no name". Iz vas izvlace zadnji dah energije i konstantno ste na pocetku. Kriteriji su ostri i vjerujte mi znaju sta rade. Ali zato ako se uspijete dokazati, vrata su vam svugdje otvorena, ali bukvalno. Firme dolaze na univerzitete i traze takve osobe. Sta znaci "dokazati": Prosjek izmedju 1,0 i 2,0. Ako izaberete manje univerzitete, manja mjesta, kriteriji su nizi i da cete doci do ove 2,0 sanse su puno bolje.
3. Kombinacija posla i fakulteta je pogubna, ako se od pocetka ne organizujete. Moze se raditi i studirati, ali samo uz dobru organizaciju. Od pocetka izlazite na ispite, iako ste mozda losi sa jezikom, ne pomjerajte rokove, izlazite na sto vise ispita. Ovo je jedan od osnovnih recepta za uspjeh. Zaista, koliko god tesko bilo izlazite na rokove.
4. Kada diplomirate nadjete li posao automatski dobijate boravak i mozete ostati ovdje, te normalno svoj zivot zasnovati. E sada recimo ko dodje ovamo, zapne i za tri godine diplomira moze samo zamisliti koje ga prednosti ocekuju.
Eto, uopsteno malo, toliko od mene.
Zelim svima puuno uspjeha, srece u izboru, odlukama i daljem putu
- brance
#194 Re: studiranje u Becu
Ne znam stvarno, ja sam odlucio za Bec, graz nisam nikako gledao. Sad sam gledao site njihovog univerziteta i malo je konfuzan. Nisam nasao ono sto trazim, tj. Informatiku ali ne ona stura, programiranje nego nesto vise interaktivno!Cekuta wrote:Moj savjet ti je da dodjes u Graz jer je dosta jeftiniji zivot a i lakse ti je da sebi nadjes posao,u Becu su sada ukinuli radnu dozvolu za studente osim ako ti imas bas casha da se financiras tj mjesecno minimalno 700eura u Becu!A u Graz bi ti ja mogao izaci u susret i sto se tice smjestaja u pocetku
Sto se tice finansiranja, vec sam planirao troskove oko 700-800 Eura mjesecno, ne znam koliko je studij u Grazu. Koliko kosta semestar i to.
Evo upravo trazim studentske domove u Becu. Da li neko ima nekih informacija da mi pomogne, veoma bih bio zahvalan!
Hvala
- brance
#195 Zivot u Becu kao student
Interesuje me da li ima na forumu studirajucih ili buducih studenata u Becu, uglavnom Hauptuni, da pokupim nekih detalja oko zivota gore.
Kao prvo me interesuje kako ste se smjestili, ja sam zvao neke domove, svi puni, nasao sam jedan pa cu se prijaviti kad mi dodje diploma i bescheid.
Inace mislim da ce prvi period gore biti 'tezak' jer je nova okolina i sve to, znate o cemu govorim
Znaci za pocetak me interesuje koji je najlaksi nacin da dobijem studentski dom gore, ima li neko poznanika nekih koji su se smjestili ili neko cak nudi sobu ili stan u becu.
Hvala
Kao prvo me interesuje kako ste se smjestili, ja sam zvao neke domove, svi puni, nasao sam jedan pa cu se prijaviti kad mi dodje diploma i bescheid.
Inace mislim da ce prvi period gore biti 'tezak' jer je nova okolina i sve to, znate o cemu govorim
Hvala
- vazi
#196 Re: Zivot u Becu kao student
@brance, ne znam moze li ti pomoci ova tema s ovog foruma
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 37&t=60172
u svakom slucaju - sretno! i ti nejdi plaho ispod strehe, a ni sredinom dzade, nego nako, nako
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 37&t=60172
u svakom slucaju - sretno! i ti nejdi plaho ispod strehe, a ni sredinom dzade, nego nako, nako
-
Cekuta
#197 Re: Zivot u Becu kao student
pozz,ja studiram u Grazu ali imam jednog jako bliskog prijatelja koji studira u Becu pa ako hoces mogu da te spojim sa njim pa da u pocetku budes kod njega dok sebi neskontas neki stan?Ako budes htio da te on doceka na stanici i to se sve moze rijesiti!
- brance
#198 Re: Zivot u Becu kao student
Ej pozz Cekuta. Wow, stvarno nisam navikao na tako velikodusne ponude u BiH al kako izgleda ima i takvihCekuta wrote:pozz,ja studiram u Grazu ali imam jednog jako bliskog prijatelja koji studira u Becu pa ako hoces mogu da te spojim sa njim pa da u pocetku budes kod njega dok sebi neskontas neki stan?Ako budes htio da te on doceka na stanici i to se sve moze rijesiti!
Pa bio bih ti veoma zahvalan ako me mozes spojiti s njim da vidim oko nekih detalja oko vize i zivota gore, a to za stanicu, ja cu najvreovatnije avionom do beca tako da ce od stanice biti aerodrom
I hvala opet!!
-
Cekuta
#199 Re: studiranje u Becu
Ma nije nikakav problem,nisi prvi koji nezna gdje sta i kako sto se tice studiranja!posalji mi PP svoj msn ili skype pa mozemo stupiti na taj nacin u kontakt.Ja cu ti onda objasniti sta kako i gdje se udara ovdje!A on ce ti izaci u susret sigurno jer sam mu ja pomogao u pocetku!Sto se tice aviona nemoj dzaba bacati pare na avionsku kartu kad ti je studentska karta busom oko 35-45eura!Posalji onda PP
- brance
#200 Re: studiranje u Becu
Poslao sam ti msn adresu, hvala ti puno!Cekuta wrote:Ma nije nikakav problem,nisi prvi koji nezna gdje sta i kako sto se tice studiranja!posalji mi PP svoj msn ili skype pa mozemo stupiti na taj nacin u kontakt.Ja cu ti onda objasniti sta kako i gdje se udara ovdje!A on ce ti izaci u susret sigurno jer sam mu ja pomogao u pocetku!Sto se tice aviona nemoj dzaba bacati pare na avionsku kartu kad ti je studentska karta busom oko 35-45eura!Posalji onda PP