Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
- JThomas
#176 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
po x-ti put, volio bih vidjeti šta bi ovaj isti lopta napisao da se recimo otvori tržni centar u kojem ne bi usluživali muslimane, bi li i tad to nazvao pravom čovjeka da robu prodaje kome hoće.
i također po x-ti put, pravo vlasništva NIJE apsolutno pravo, trpi ograničenja u vezi s javnim poretkom, i poznaje i institut zloupotrebe, i korištenja suprotno cilju zbog kojeg je ustanovljeno, i protivno javnom dobru, i kao i svako pravo može zadirati u neko pravo drugog, i tako dalje...
i također po x-ti put, pravo vlasništva NIJE apsolutno pravo, trpi ograničenja u vezi s javnim poretkom, i poznaje i institut zloupotrebe, i korištenja suprotno cilju zbog kojeg je ustanovljeno, i protivno javnom dobru, i kao i svako pravo može zadirati u neko pravo drugog, i tako dalje...
- lopta
#177 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
Vec sam rekao, privatno je privatno, no ako se izlazi na klasicno trziste i na trzistu postoje zakoni koji regulisu ovu oblast(ne znam nisam upucen u ovakve stvari, vjerovatno postoje) onda se ne slazem, dakle sve treba u skladu sa zakonom. Kako i gdje je ovo regulisano kojim zakonom ne znam.JThomas wrote:po x-ti put, volio bih vidjeti šta bi ovaj isti lopta napisao da se recimo otvori tržni centar u kojem ne bi usluživali muslimane, bi li i tad to nazvao pravom čovjeka da robu prodaje kome hoće.
-
callmethebreeeze
#178 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
ja ne znam kako to funkcionise drugdje, ali ovdje u svedskoj privatni stanodavac moze reci da nece da iznajmi stan nekome ko nema stalna primanja, ali ne moze reci da ne zeli da iznajmi stan muslimanima, crncima, ciganima, doseljenicima, pederima i sta ti ja znam. to sto je zgrada njegovo privatno vlasnistvo ne mijenja ama bas nista.
i da se vratimo na temu shvatanja demokratije. ne mozemo biti demokrate samo kad nama odgovara, pa napadati pedere, a opravdavati ovu segregaciju. isto kao sto ne mozemo braniti pedere, a ponizavati "vehabije".
i da se vratimo na temu shvatanja demokratije. ne mozemo biti demokrate samo kad nama odgovara, pa napadati pedere, a opravdavati ovu segregaciju. isto kao sto ne mozemo braniti pedere, a ponizavati "vehabije".
- JThomas
#179 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
znači, čak i priznaješ da palamudiš o nečemu o čemu pojma nemaš.lopta wrote:Vec sam rekao, privatno je privatno, no ako se izlazi na klasicno trziste i na trzistu postoje zakoni koji regulisu ovu oblast(ne znam nisam upucen u ovakve stvari, vjerovatno postoje) onda se ne slazem, dakle sve treba u skladu sa zakonom. Kako i gdje je ovo regulisano kojim zakonom ne znam.JThomas wrote:po x-ti put, volio bih vidjeti šta bi ovaj isti lopta napisao da se recimo otvori tržni centar u kojem ne bi usluživali muslimane, bi li i tad to nazvao pravom čovjeka da robu prodaje kome hoće.
posebni zakon o diskriminaciji još nije donesen, nijednoj od tri fašističke oligarhije nije u interesu da se donese. ali pravnog temelja da se ovo zabrani, a možda i kazni itekako ima, objasnio sam detaljno nekoliko puta...a hoće li se to desiti, kao što rekoh, fašistima na vlasti je ovako nešto apsolutno u interesu.
ja da sam tužilac, ja bih ovo 'ladno podveo pod izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, i lijepo krivična prijava, pa u bajbokanu, pa neka tamo DOBRO iščita literaturu o ljudskim pravima iz zatvorske biblioteke, i o vlasništvu, i o šikani, i o segregaciji, diskriminaciji i apartheidu
- uozo
#180 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
Upravo se o tome i radi. Ovdje se radi o diskriminaciji ili diskriminaciji. Ako kazemo da stan ne prodaju onima koji nisu muslimani onda se radi o diskriminaciji nemuslimana. Medjutim ako oni prave objekat koji je namjenjen osobama koje vrse vjerske duznosti i njihovim posebnim potrebama i sa njime izlaze na trziste a mi gradnju takvog objekta osporavamo onda se radi o diskriminaciji takvih osoba.i da se vratimo na temu shvatanja demokratije. ne mozemo biti demokrate samo kad nama odgovara, pa napadati pedere, a opravdavati ovu segregaciju. isto kao sto ne mozemo braniti pedere, a ponizavati "vehabije".
Po meni je ako se radi o gradnji posebnog objekta za osobe sa posebnim potrebama kao sto rekoh u prijasnjom postu ovo OK.
Al# u qurtzu
.ebiga al# tako je to!
http://www.vasaprava.org/Documents/nacr ... nacije.pdf
Nacrt zakona protiv diskriminacije!
-
harka
#181 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
JThomas wrote:po x-ti put, volio bih vidjeti šta bi ovaj isti lopta napisao da se recimo otvori tržni centar u kojem ne bi usluživali muslimane, bi li i tad to nazvao pravom čovjeka da robu prodaje kome hoće.
al nije trzisni centar. Ja imam pravo da tebi nedam u svoju kucu,recimo iznajmljujem kucu,ali nemam pravo ako sam
otvorila trzisni centar da tebi zabranim pristup ako nisi povrijedio zakon.
- JThomas
#182 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
hajde me malo poduči pravu, molim teharka wrote:JThomas wrote:po x-ti put, volio bih vidjeti šta bi ovaj isti lopta napisao da se recimo otvori tržni centar u kojem ne bi usluživali muslimane, bi li i tad to nazvao pravom čovjeka da robu prodaje kome hoće.
al nije trzisni centar. Ja imam pravo da tebi nedam u svoju kucu,recimo iznajmljujem kucu,ali nemam pravo ako sam
otvorila trzisni centar da tebi zabranim pristup ako nisi povrijedio zakon.
riječ je o privrednoj djelatnosti, o prodaji određene robe. da li su ta roba stanovi ili hljebovi, apsolutno je svejedno. ne prodavati stanove nemuslimanima, ili ne prodavati hljebove nemuslimanima, koja je tačno razlika?
-
harka
#183 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
nije mi namjera da te ucim nekom pravu,a nisam iskreno receno ni za grupisanje
ali onako raspravljamo,razmjenjujemo misljenja
Ako ja imam kucu sa 5 stanova i izdam npr.amerikancima.
Da li ja to smijem,a da mi nekazu da mrzim BiH narod?
ali onako raspravljamo,razmjenjujemo misljenja
-
callmethebreeeze
#184 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
srz svega je zelimo li imati drustvo gdje ce se ljudi drugacije tretirati, pozitivno, a i negativno, zato sto pripadaju jednoj odredjenoj skupini, u ovom slucaju muslimanima? ovo otvara vrata raznoraznim idiotlucima. sta ako sutra neki neonacista odluci da otvori kafanu i na vratima okaci natpis gdje zabranjuje ulaz psima, srbima i jevrejima. hoce li i to biti ok jer je kafana njegovo privatno vlasnistvo?uozo wrote:Upravo se o tome i radi. Ovdje se radi o diskriminaciji ili diskriminaciji. Ako kazemo da stan ne prodaju onima koji nisu muslimani onda se radi o diskriminaciji nemuslimana. Medjutim ako oni prave objekat koji je namjenjen osobama koje vrse vjerske duznosti i njihovim posebnim potrebama i sa njime izlaze na trziste a mi gradnju takvog objekta osporavamo onda se radi o diskriminaciji takvih osoba.i da se vratimo na temu shvatanja demokratije. ne mozemo biti demokrate samo kad nama odgovara, pa napadati pedere, a opravdavati ovu segregaciju. isto kao sto ne mozemo braniti pedere, a ponizavati "vehabije".![]()
Po meni je ako se radi o gradnji posebnog objekta za osobe sa posebnim potrebama kao sto rekoh u prijasnjom postu ovo OK.![]()
Al# u qurtzu![]()
jer se radi o BiH pa se sutra od ostalih naci kockastih glava, kojima se svidi ovakva ideja, mogu ocekivati ko zna kakvi objekti koji ce da segregaciju dovedu na neki nama jos nepoznati nivo!
.ebiga al# tako je to!
http://www.vasaprava.org/Documents/nacr ... nacije.pdf
Nacrt zakona protiv diskriminacije!
- uozo
#185 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
Ako izadjes na trziste sa sloganom "stan samo za amere" onda diskriminises neamere i ako se pojavi neamer koji hoce da iznajmi stan za istu cijenu koju daju i ameri a ti mu ga ne iznajmis bez nekog drugog valjanog razloga (nema stalna primanja i sl....)onda je to diskriminacija i onda te moze tuziti! Govorim o EU!harka wrote:nije mi namjera da te ucim nekom pravu,a nisam iskreno receno ni za grupisanje
ali onako raspravljamo,razmjenjujemo misljenja![]()
- JThomas
#186 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
to je jedna stvar, a skroz druga kad na javni oglas, ili cjenovnik, ili nešto slično staviš principijelno, izričito "ne prodajemo robu nemuslimanima", ili bilo kome drugom. objasnio sam više puta zašto, to NIJE tvoje pravo i sloboda, to je otvorena segregacija, to je zloupotreba prava na štetu tuđeg prava.
takvim odredbama nije mjesto u privredi i privrednom poslovanju, ti možeš osnovati fondaciju ili neprofitnu organizaciju sa vjerskim ciljevima, ali jedno privredno društvo jednostavno NE SMIJE na svoj cjenovnik ili oglas staviti da određenoj nacionalnoj i vjerskoj grupi ne prodaje robu ili usluge.
takvim odredbama nije mjesto u privredi i privrednom poslovanju, ti možeš osnovati fondaciju ili neprofitnu organizaciju sa vjerskim ciljevima, ali jedno privredno društvo jednostavno NE SMIJE na svoj cjenovnik ili oglas staviti da određenoj nacionalnoj i vjerskoj grupi ne prodaje robu ili usluge.
- chuchumbamayumbe
#187 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
Ja bash kont'o kupiti dva stana u toj zgradi, jedan za mene, jedan za goste, ali kada vidjeh ovo da ne prodaje nemuslimanima, odustadoh.
A nesto razmisljam, da li bi mi prodao ako predjem na islam?
Vrijedi razmisliti...
Vrijedi razmisliti...
-
callmethebreeeze
#188 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
mozda ti ga da dzaba ako predjes na islam.chuchumbamayumbe wrote:Ja bash kont'o kupiti dva stana u toj zgradi, jedan za mene, jedan za goste, ali kada vidjeh ovo da ne prodaje nemuslimanima, odustadoh.
Vrijedi razmisliti...
- uozo
#189 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
Takvo drustvo je zavrsilo na smetljistu istorije i tamo mu je i mjesto.callmethebreeeze wrote:srz svega je zelimo li imati drustvo gdje ce se ljudi drugacije tretirati, pozitivno, a i negativno, zato sto pripadaju jednoj odredjenoj skupini, u ovom slucaju muslimanima? ovo otvara vrata raznoraznim idiotlucima. sta ako sutra neki neonacista odluci da otvori kafanu i na vratima okaci natpis gdje zabranjuje ulaz psima, srbima i jevrejima. hoce li i to biti ok jer je kafana njegovo privatno vlasnistvo?
A ovaj nesretni i nespretno promovisani primjer, slazem se kao sto sam i napisao, moze da pokrene kojekakve budalastine!
-
harka
#190 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
ako je bio javni oglas,normalno da je diskriminacija.
Ima li se primjerak tog oglasa da i mi vidimo.
Npr.kao u Bijeljini javno i glasno u vladi samo
srbi i niko drugi.
srbi i niko drugi.
- stochar
#191 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
iskali smo - eto nam ga! prije smo zivjeli u suzivotu, sad zivimo u toleranciji. suzivot je znacio da se uvazavamo i zivimo skupa, a tolerancija znaci da zivimo jedni pored drugih, nismo bas sretni zbog toga, ali se tolerisemo.
ovo se meni ne svidja, vodi totalnoj segregaciji, ali to je tipicni americki model tolerancije, koliko god to nekima zvucalo cudno. u americi ako zelis da iznajmis (a ne kamol kupis) stan u nekoj zgradi, onda moras pred clanove kucnog savjeta, i oni ti odobre ili ne odobre. (nije u citavoj zemlji tako, ali u mnogim dijelovima jeste)
prijateljica mi je zivjela u queensu, i kaze da je imala nesto poput prijemnog dok joj nisu dozvolili da iznajmi stan u nekoj zajebanoj zgradi. u toj zgradi nikad nije vidjela crnca. i jasno se zna koje zgrade drze koji lobiji, tako da se mozes na glavu nasaditi ali neces moci kupiti ili iznajmiti stan u nekoj zgradi u kojoj je jak jevrejski lobi, ili cak negdje nije pitanje ni vjera ili boja koze, vec ti mogu ne dozvoliti kupovinu stana ako si na primjer dos'o sa sela (bez obzira sto imas pare).
u americi ima mnogo dobrih stvari na koje bismo se trebali ugledati, ali mi nekako uvijek izaberemo ono najgore...
ovo se meni ne svidja, vodi totalnoj segregaciji, ali to je tipicni americki model tolerancije, koliko god to nekima zvucalo cudno. u americi ako zelis da iznajmis (a ne kamol kupis) stan u nekoj zgradi, onda moras pred clanove kucnog savjeta, i oni ti odobre ili ne odobre. (nije u citavoj zemlji tako, ali u mnogim dijelovima jeste)
prijateljica mi je zivjela u queensu, i kaze da je imala nesto poput prijemnog dok joj nisu dozvolili da iznajmi stan u nekoj zajebanoj zgradi. u toj zgradi nikad nije vidjela crnca. i jasno se zna koje zgrade drze koji lobiji, tako da se mozes na glavu nasaditi ali neces moci kupiti ili iznajmiti stan u nekoj zgradi u kojoj je jak jevrejski lobi, ili cak negdje nije pitanje ni vjera ili boja koze, vec ti mogu ne dozvoliti kupovinu stana ako si na primjer dos'o sa sela (bez obzira sto imas pare).
u americi ima mnogo dobrih stvari na koje bismo se trebali ugledati, ali mi nekako uvijek izaberemo ono najgore...
- JThomas
#192 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
šta znači javni? oglas je po definiciji javni.harka wrote:ako je bio javni oglas,normalno da je diskriminacija.
srbi i niko drugi.
privredno društvo takve klauzule NE SMIJE ubacivati, niti njima uslovaljavati prodaju, i tačka. nabrojah ti lijepo i obrazložih nekoliko različitih osnova po kojima je ovo ilegalno, evo ti još jedan - bavljenje privrednog društva neprivrednim ciljevima, jer samo budala može povjerovati da je ovdje primarni cilj privredni.
- chuchumbamayumbe
#193 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
A otkud on zna da ja nisam musliman?callmethebreeeze wrote:mozda ti ga da dzaba ako predjes na islam.chuchumbamayumbe wrote:Ja bash kont'o kupiti dva stana u toj zgradi, jedan za mene, jedan za goste, ali kada vidjeh ovo da ne prodaje nemuslimanima, odustadoh.
Vrijedi razmisliti...
Promijenim ime iz Petar Petrovic u Muhamed Sabanovic, i to je to!
Lijepo proknjizim 1/1 i onda jope vratim svoje staro tisucljetno ime, Petar Petrovic.
Isfuram ga da sam musliman, a vamo po zidovima posteri velecasnog Kacavende i Pavla, te ikone raznoraznih svetaca...
Ha ja!
-
harka
#194 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
JThomas wrote:šta znači javni? oglas je po definiciji javni.harka wrote:ako je bio javni oglas,normalno da je diskriminacija.
srbi i niko drugi.
privredno društvo takve klauzule NE SMIJE ubacivati, niti njima uslovaljavati prodaju, i tačka. nabrojah ti lijepo i obrazložih nekoliko različitih osnova po kojima je ovo ilegalno, evo ti još jedan - bavljenje privrednog društva neprivrednim ciljevima, jer samo budala može povjerovati da je ovdje primarni cilj privredni.
ja procita ovo na prvoj stranici ovog topica
"Bio prilog na BHT kako firma Almy u Zenici gradi zgradu u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani.
Ima desetak stanova, nisu jos svi prodani, cijena je 700 maraka grubi rohbau ako sam dobro cuo.
Gradjani u anketi u Zenici, neki su za, neki su protiv, gradonacelnik Zenice smatra da je to glupa ideja.
Meni licno je to neprihvatljivo, ali razumijem da se desava, uskoro ce se i teritorija etnicki podijelit, koliko vidim.
Uskoro cemo se cudit "mjesovitim" zgradama i naseljima""
ako nesto BHT tvrdi daj i dokaz,ja to tako gledam.
Ako citam ovo gore meni bez dokaza isto rekla-kazala.
Ili ja sad objavim JThomas ubio nekoga X na tebe se digne hajka
a ja nigdje nisam predocila dokaz.
Izvini,mozda sam ti dosadna al stvarno nerazumijem.
- uozo
#195 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
Aaaaa, da se i to regulisat'. Sjedis npr. u sauni s komsilukom i ono slucajno ti komsija stane na peskir kad podjes ustat' da sipnes vode na ono kamenje!chuchumbamayumbe wrote:A otkud on zna da ja nisam musliman?callmethebreeeze wrote:mozda ti ga da dzaba ako predjes na islam.chuchumbamayumbe wrote:Ja bash kont'o kupiti dva stana u toj zgradi, jedan za mene, jedan za goste, ali kada vidjeh ovo da ne prodaje nemuslimanima, odustadoh.
Vrijedi razmisliti...
Promijenim ime iz Petar Petrovic u Muhamed Sabanovic, i to je to!
Lijepo proknjizim 1/1 i onda jope vratim svoje staro tisucljetno ime, Petar Petrovic.
Isfuram ga da sam musliman, a vamo po zidovima posteri velecasnog Kacavende i Pavla, te ikone raznoraznih svetaca...
Ha ja!
- JThomas
#196 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
ja ti navodim razloge zašto bi tako nešto bilo i ilegalno i neljudski i nemoralno i tako dalje, a primijeti da nigdje nisam rekao da jeste, jer znam kakvi su naši mediji.harka wrote:
"Bio prilog na BHT kako firma Almy u Zenici gradi zgradu u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani.
Ima desetak stanova, nisu jos svi prodani, cijena je 700 maraka grubi rohbau ako sam dobro cuo.
Gradjani u anketi u Zenici, neki su za, neki su protiv, gradonacelnik Zenice smatra da je to glupa ideja.
Meni licno je to neprihvatljivo, ali razumijem da se desava, uskoro ce se i teritorija etnicki podijelit, koliko vidim.
to je li se ovo stvarno desilo ili nije, je manje bitno, moja poenta je da apsolutno ne mogu shvatiti ljude koji bi ovakvo nešto branili, koji LAŽU da je tako nešto praksa u evropi, koji apartheid i segregaciju prodaju pod ljudska prava...a evo vidiš, ima ih.
-
harka
#197 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
vidis to mene vrijedja i pomalo mi ide na zivce,sto neko nesto objaviJThomas wrote:ja ti navodim razloge zašto bi tako nešto bilo i ilegalno i neljudski i nemoralno i tako dalje, a primijeti da nigdje nisam rekao da jeste, jer znam kakvi su naši mediji.harka wrote:
to je li se ovo stvarno desilo ili nije, je manje bitno, moja poenta je da apsolutno ne mogu shvatiti ljude koji bi ovakvo nešto branili, koji LAŽU da je tako nešto praksa u evropi, koji apartheid i segregaciju prodaju pod ljudska prava...a evo vidiš, ima ih.
mi se odmah prihvatimo toga kao pijan plota(ograda)
i samo pljujemo pljujemo,ali nezaboravimo da su neki mediji
mnogo doprijenili za predhodni nam rat.Evo vidis 9 stranica o
ovome a nigdje dokaza,ali eto nek se svadjamo oko bilo cega.
Slazem se stobom i protiv sam apartheida i pravljenja rezervata.,
ali sam i protiv onih koji ovdje postave neku temu(sigurna sam sa
zlobnom namjerom) ,bez dokaza i jos sto je najgore vise se nikada
ne pojave na tom topicu.
-
HomeArt
#198 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
@JThomas, da je nekome ovako nesto naumpalo u Europi iz cista mira izbio bi skandal. Mi ipak zivimo u zemlji u kojoj je pocinjen genocid, u kojoj je sve etnicki podijeljenu, u entitetima je manjina ispod statusa gradjana drugog reda, masovne grobnice vise niko ne registruje...
Ne spominjem genocid kao opravanje nego kao realnost koja neme nikakve veze sa civilizacijskim normama opce a kamoli sa modernom Europom. Ova vijest ako je tacna apsolutno me ne cudi, na zalost.
Ne spominjem genocid kao opravanje nego kao realnost koja neme nikakve veze sa civilizacijskim normama opce a kamoli sa modernom Europom. Ova vijest ako je tacna apsolutno me ne cudi, na zalost.
- JThomas
#199 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
harka, ja nekoga, ko bi podržao ovako nešto, i ne samo podržao, nego i podveo pod ljudske slobode i prava, a vidimo da takvih itekako ima, ne mogu nego pljuvati. izvini ako ti to nije u redu. u tom kontekstu u kojem ja pričam ovo sve o legalnosti i ilegalnosti, prilično je nebitno je li ovo stvarno ili nije, ja se svim srcem nadam da nije, ali previše bi se dobro uklapalo u neke stvari koje se već rade...
-
callmethebreeeze
#200 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
ovakvi projekti samo cementiraju etnicku podjelu.sahan wrote:@JThomas, da je nekome ovako nesto naumpalo u Europi iz cista mira izbio bi skandal. Mi ipak zivimo u zemlji u kojoj je pocinjen genocid, u kojoj je sve etnicki podijeljenu, u entitetima je manjina ispod statusa gradjana drugog reda, masovne grobnice vise niko ne registruje...
i da su dosli na ideju da ovo prave u rs-u, meni bi to bilo malo jasnije, (i dalje bih bio protiv), ali u zenici?!