Moje licno misljenje je da postoji priroda kao samoodrziva sila koja funkcionise po zakonima fizike. Ne smatram da je ta sila neko svjesno bice koje je stvorilo svemir i veliki prasak. Sad, kako je nastao svemir i bilo kakva materija, to je vec tesko reci, mozda je to nesto sto uzimam kao da je vjerovatno oduvijek postojalo. Naravno, tu dolazi pitanje kao i za boga - ko je to stvorio, ali lakse mi je shvatiti da je oduvijek postojala gomila "kamenja" i energije nego neko svjesno bice.armin_tz wrote:Evo moje licno misljenje za @Ateistu.
Ovako, koliko sam ja tebe licno shvatio, ti ne vjeruješ u boga, ali ne vjerujes u njega na način na koji je opisan u islamuu, kršćanstvu itd... Ja sam lično takvog mišljenja, jer nešto je moralo stvoriti big bang i to. Šta je stvorilo boga? Bog nije stvoren, ali nikada neće ni nestati, to je sve samo pitanje koje mi, trenutno, ne možemo odgonetnuti. Tao nebi bio tao, da nije tako- Lao Ce
Tvoje misljenje bi bilo nesto izmedju ovoga i religijskog. Ja se ne slazem ni sa tim, ali mi je i to lakse shvatiti da neko vjeruje u takvog boga nego u onakvog kako ga vjerske knjige opisuju, da ce te bog nakon smrti nagraditi ili kazniti za tvoja djela... i slicno - ne vidim cemu to.
Medjutim, taj primjer boga, koji nije kao sto ga religija objasnjava, sam uzimao za primjer mojih rasprava. To je nesto sto se ne moze dokazati da postoji ili ne postoji, ali za boga kakvog ga religija objasnjava, mislim da su same vjerske knjige dokaz da takav bog ne postoji - pobijaju sami sebe svojim argumentima, samo ih treba sloziti, sto sam ja pokusao ali me niko od vjernika nije shvatio, ili su se bar pravili da nisu.
Pozdrav.