prosle godine pred prijemni su postavili na stranicu primjere....ajlaajla wrote:Cao
Imam pitanja u vezi prijemnog za Psihologiju.
1. Da li je moguce da prijemne ispite (opsta informiranost o psihologiji i test opceg znanja) od proslih godina negdje nabavim. Ako da, gdje?
2. Moze li mi neko reci kakava pitanja budu, ako se sjeca sa njegovog prijemnog? Moram li znati definicije iz knjige, koliko je opsirno moram nauciti?
Unaprijed hvala)
Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
- alica.k
#176 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
-
marinno1
#177 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
ma prijemni mislim,glup sam he...mIRCerka wrote:Upisni rok je do sada uvijek bio nekad u septembru, valjda mislis na prijemni :Smarinno1 wrote:ej jel mi neko moze reci kad je upisni rok za brucose na folozofskom,i kakav je na anglistici,ja sam mislio da upisem jos italijanski jezik kao B predmet,je li to moguce!?
- alica.k
#178 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
svojevremeno je na stranici bio i "akademski" kalendar za 2008/2009, ne znam sta se desilo s njim.marinno1 wrote:ma prijemni mislim,glup sam he...mIRCerka wrote:Upisni rok je do sada uvijek bio nekad u septembru, valjda mislis na prijemni :Smarinno1 wrote:ej jel mi neko moze reci kad je upisni rok za brucose na folozofskom,i kakav je na anglistici,ja sam mislio da upisem jos italijanski jezik kao B predmet,je li to moguce!?
al ja sam sebi spasila. evo ti vako - a i svima ostalima (ovo rozim oznaceno).

mada na kraju pise da se moze promjeniti, ali otprilike je tako.
-
caes
#179 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
kalendar je na njihovoj stranici, pod 'o filozofskom fakultetu' , predzadnja opcija.
-
Dimogen A.
#180 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
dise li na filozofskom fakultetu ijedno bice koje studira filozofiju i knjizevnost naroda bih?
zapravo,da li se ta dva odsjeka uopce mogu kombinovati?
zahvaljujem. ^^
zapravo,da li se ta dva odsjeka uopce mogu kombinovati?
zahvaljujem. ^^
- Babsy
#181 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Kombinirati se može. 
-
Dimogen A.
#182 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Babsy wrote:Kombinirati se može.
tvoj odgovor mi je popravio ovaj ,odvec tezak i tmuran dan. zahvaljujem.
bilo bi lijepo ako postoji jos neko ko mi moze dati informacije o ova dva odsjeka..
- medeja
#183 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Nazovi studentsku službu ili odi lično na Fakultet. 
I ja sam željela znati šta mogu kombinovati, tako da sam otišla i raspitala se.
I ja sam željela znati šta mogu kombinovati, tako da sam otišla i raspitala se.
Dimogen A. wrote:Babsy wrote:Kombinirati se može.
tvoj odgovor mi je popravio ovaj ,odvec tezak i tmuran dan. zahvaljujem.![]()
bilo bi lijepo ako postoji jos neko ko mi moze dati informacije o ova dva odsjeka..
- ma_jedna_orginal
#184 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Puno hvala svima za sve ove detaljne info 
Da li bi mi samo neko mogao reci iz koje knjige da ucim za prijemni na smjeru filozofija/sociologija??
Ja sam davno zavrsila srednju skolu, pa ne znam koje su knjige aktuelne za te predmete.
Puno hvala jos jednom!!
Da li bi mi samo neko mogao reci iz koje knjige da ucim za prijemni na smjeru filozofija/sociologija??
Ja sam davno zavrsila srednju skolu, pa ne znam koje su knjige aktuelne za te predmete.
Puno hvala jos jednom!!
- Vitamin C
#185 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Kada sam ja htio upisati taj smjer, negdje sam načuo da je za pripremu za prijemni potrebna knjiga ''Filozofska istraživanja'' od Muhameda Filipovića, stoga sam je uzeo i počeo se pripremati. No, u međuvremenu sam promijenio želje i ciljeve (naši jezici i naša književnost), pa sam sve batalio i postao pravo letargično lijen. Sada čekam juni i u junom zahuktavanje. Rekli su mi da je prijemni za to što ti želiš upisati vrlo jednostavan i da se upišu svi već u prvom roku. Kako god, mislim da možeš otići do FF-a i raspitati se povodom svega. Možda daju i pitanja i odgovore. Učini to.ma_jedna_orginal wrote:Puno hvala svima za sve ove detaljne info
Puno hvala jos jednom!!
-
aaida91
#186 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Pozdrav,
ja bih postavila jedno pitanje, mada mislim da ga ste se vec dosta naslusali, ali bih vam bila jako zahvalna kada biste mi odgovorili na njega.
Ja sam se u sustini jako dobro raspitala za prijemni na filozofskom fakultetu. Naime, zeljela bih konkurisati za odsjek historije umjetnosti kao primarnog predmeta i BHS knjizevnost kao drugog predmeta.
Znam da se prvi dan polaze predmet A1, u mom slucaju historija umjetnosti. Taj prijemni je esejistickog tipa. Dobiju se 2 teme: prva je neki poznatiji umjetnik iz historije umjetnosti (pablo pikaso,rubens,rembrandt.van gog...) ili neka epoha iz historije umjetnosti (renesansa,realizam,klasicizam,romantizam...) i druga tema nesto vezano za bosnu i hercegovin (npr. stećci ili strai poruseni objekti).
Drugi dan se polaze bosanski jezik koji je eliminatorni za sve kandidate. To sam procitala u ranijim odgovorima i zapisala sam ovu knjigu po kojom bi se trebali spremati, gramatika Senahida Halilovića.
Ja mislim da se ovog dana polaze i taj test opceg znanja, koji je kako vi kazete sasa
iskreno se nadam da jeste .
I treci dan se polaze A2, u mom slucaju BHS knjizevnost. Eh to je ono sto mene zanima. Uopce nisam upucena u taj dio prijemnog ispita. Da li je usmeni ili pismeni u pitanju, jer sam ja uzele neke brosure iz studentske sluzbe spominje se i neki usmeni, kao provjera znanja iz srednje skole.
AKO MI MOLIM VAS MOZETE MALO POBLIZE OBJASNITI PRIJEMNI ISPIT NA ODSIJEKU BHS KNJIZEVNOSTI (U MOM SLUCAJU KAO SEKUNDARNOG ODABRANOG PREDMETA U KOMBINACIJI SA HISTORIJOM UMJETNOSTI).
I ako neko nesto zna o novootvorenoj katedri za arheologiju, da li se ona moze kombinovati sa historijom umjetnosti, i nesto o prijemnom ako znate
Kao sto sam na onom kalendaru vidjela, konkurs u novinama bi trebao izaci tek 15tog juna. Prvi ispitni rok za brucose je negdje pocetkom jula, a drugi u augustu. Da li je to tacno?
Nadam se da vas nisam previse udavila pricom, ali eto moze i od ovoga neko imati koristi za historiju umjetnosti, jer tu stvarno zasigurno znam sta ce biti .
Unaprijed zahvalna Aida
ja bih postavila jedno pitanje, mada mislim da ga ste se vec dosta naslusali, ali bih vam bila jako zahvalna kada biste mi odgovorili na njega.
Ja sam se u sustini jako dobro raspitala za prijemni na filozofskom fakultetu. Naime, zeljela bih konkurisati za odsjek historije umjetnosti kao primarnog predmeta i BHS knjizevnost kao drugog predmeta.
Znam da se prvi dan polaze predmet A1, u mom slucaju historija umjetnosti. Taj prijemni je esejistickog tipa. Dobiju se 2 teme: prva je neki poznatiji umjetnik iz historije umjetnosti (pablo pikaso,rubens,rembrandt.van gog...) ili neka epoha iz historije umjetnosti (renesansa,realizam,klasicizam,romantizam...) i druga tema nesto vezano za bosnu i hercegovin (npr. stećci ili strai poruseni objekti).
Drugi dan se polaze bosanski jezik koji je eliminatorni za sve kandidate. To sam procitala u ranijim odgovorima i zapisala sam ovu knjigu po kojom bi se trebali spremati, gramatika Senahida Halilovića.
Ja mislim da se ovog dana polaze i taj test opceg znanja, koji je kako vi kazete sasa
I treci dan se polaze A2, u mom slucaju BHS knjizevnost. Eh to je ono sto mene zanima. Uopce nisam upucena u taj dio prijemnog ispita. Da li je usmeni ili pismeni u pitanju, jer sam ja uzele neke brosure iz studentske sluzbe spominje se i neki usmeni, kao provjera znanja iz srednje skole.
AKO MI MOLIM VAS MOZETE MALO POBLIZE OBJASNITI PRIJEMNI ISPIT NA ODSIJEKU BHS KNJIZEVNOSTI (U MOM SLUCAJU KAO SEKUNDARNOG ODABRANOG PREDMETA U KOMBINACIJI SA HISTORIJOM UMJETNOSTI).
I ako neko nesto zna o novootvorenoj katedri za arheologiju, da li se ona moze kombinovati sa historijom umjetnosti, i nesto o prijemnom ako znate
Kao sto sam na onom kalendaru vidjela, konkurs u novinama bi trebao izaci tek 15tog juna. Prvi ispitni rok za brucose je negdje pocetkom jula, a drugi u augustu. Da li je to tacno?
Nadam se da vas nisam previse udavila pricom, ali eto moze i od ovoga neko imati koristi za historiju umjetnosti, jer tu stvarno zasigurno znam sta ce biti .
Unaprijed zahvalna Aida
- medeja
#187 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
A kako si se tako detaljno uspjela raspitati u vezi sa prijemnim ispitima? 
Što se tiče B/H/S književnosti, i ja sam čula da imaš intervju putem kojeg provjeravaju tvoje znanje.
I da li slučajno znaš da li se odsjeci, koje neko želi upisati, moraju ˝prijaviti˝? Hoću reći, da li npr. ako ja želim da upišem B/H/S jezik i Komparativnu književnost i bibliotekarstvo, moram to negdje zabilježiti koju ću odsjek pod 1, a koji pod 2?
Ako znaš, obavijesti me, molim te.
Hvala.
Što se tiče B/H/S književnosti, i ja sam čula da imaš intervju putem kojeg provjeravaju tvoje znanje.
I da li slučajno znaš da li se odsjeci, koje neko želi upisati, moraju ˝prijaviti˝? Hoću reći, da li npr. ako ja želim da upišem B/H/S jezik i Komparativnu književnost i bibliotekarstvo, moram to negdje zabilježiti koju ću odsjek pod 1, a koji pod 2?
Ako znaš, obavijesti me, molim te.
Hvala.
aaida91 wrote:Pozdrav,
Ja mislim da se ovog dana polaze i taj test opceg znanja, koji je kako vi kazete sasaiskreno se nadam da jeste .
Unaprijed zahvalna Aida
-
aaida91
#188 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Ma imam drugaricu koja je prije 2 godine upisala filozofski fakultet A1 historija umjetnosti i A2 klasicna historija. Ona me je informisala o prijemnom za historiju umjetnosti ali ne zna za knjizevnost. Joj najgore je kad ne znas sta da spremas 
Ne znam, ja mislim da ce to za odabir smjerova biti kada izadje onaj konkurs u novinama tj. tamo ces imati popis svih potrebnih dokumenata koje moras priloziti i sigurno kada dodjemo na prijemni da ce nam dati neke formulare da popunimo oko toga koji smjer zelimo ili da li zelimo biti vanredni ili redovni studenti. Bar se ja tako nadam
Ma sigurno nas nece pogurati gdje oni hoce ko stoku, pa to tako i ne moze. To necemo propustiti, budi sigurna.
ZAR STVARNO NIKO NE ZNA STA CE SE POLAGATI NA PRIJEMNOM ZA ODSJEK BHS KNJIZEVNOSTI, KOJI JE UZET KAO A2
I NEKE INFORMACIJE O KATEDRI ZA ARHEOLOGIJU
Ne znam, ja mislim da ce to za odabir smjerova biti kada izadje onaj konkurs u novinama tj. tamo ces imati popis svih potrebnih dokumenata koje moras priloziti i sigurno kada dodjemo na prijemni da ce nam dati neke formulare da popunimo oko toga koji smjer zelimo ili da li zelimo biti vanredni ili redovni studenti. Bar se ja tako nadam
ZAR STVARNO NIKO NE ZNA STA CE SE POLAGATI NA PRIJEMNOM ZA ODSJEK BHS KNJIZEVNOSTI, KOJI JE UZET KAO A2
I NEKE INFORMACIJE O KATEDRI ZA ARHEOLOGIJU
- alica.k
#189 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
sto se tice tih predmeta, to cete kad dodjete predati uplatnicu za prijemni dobijete i papir koji ispunite. kazete onoj teti da hocete kombinovani i dobijete taj "obrazac" koji ispunite.
aida, prosle godine su citali nekakve knjige, a spisak tih knjiga je izasao na stranici jedno mjesec pred prijemni...al ne znam za sta su ih citali.
aida, prosle godine su citali nekakve knjige, a spisak tih knjiga je izasao na stranici jedno mjesec pred prijemni...al ne znam za sta su ih citali.
-
aaida91
#190 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
A joj, pa to bi trebalo biti objavljeno na stranici fakulteta, a tamo slabo sta ima
Nadam se da nisam zakasnila...
- alica.k
#191 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
objavice kad izadje u novinama onaj vodic za brucose...tak su otprilike i prosle godine.
dodatno, i najsigurnije, otidji tamo i pitaj!
dodatno, i najsigurnije, otidji tamo i pitaj!
-
aaida91
#192 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Hvala ti, bilo bi stvarno odlicno da je tako. Ma isla sam u studentsku sluzbu, samo ti daju brosure da te otkace.........
-
caes
#193 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
joj bhs
meni je ona tuna-lutkica-iz-trsta predavala na prvoj, zena je izgubljena u vremenu i prostoru.
meni je ona tuna-lutkica-iz-trsta predavala na prvoj, zena je izgubljena u vremenu i prostoru.
- alica.k
#194 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
tuna je puknuta skroz, nama ni na jedan ispit nije dosla, razlog: "otputovala vani".caes wrote:joj bhs![]()
pa smo morali trazit asistentice nekakve da nam odrze ispit a one su ga smisljale u 10 minuta...uzas.
-
caes
#195 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
meni je ona alma granov odrzala ispit, kretenka.
najgore je sto su prvo rekli da svako bira po kojoj gramatici ce raditi, a onda su radove ocjenjivali po nekoj staroslovenskoj gramatici bukvalno.
cak su i senahida zanemarili, za divno cudo
najgore je sto su prvo rekli da svako bira po kojoj gramatici ce raditi, a onda su radove ocjenjivali po nekoj staroslovenskoj gramatici bukvalno.
cak su i senahida zanemarili, za divno cudo
-
ediBihac
#196 Re: filozofski fakultet sarajevo
mozel mi neko reci vladanje dal se gleda pri upisu toliko...planiram upisati odsjek historije pa ak mi ko moze pomoci hvala
-
arabeska
#197 Re: filozofski fakultet sarajevo
Danas je u Dnevnom avazu izasao konkurs za upis studenata na fakultete.
Imam namjeru upisati odsjek za engleski jezik i književnost(nastavnički smjer) i odsjek za bosanski jezik (lektorski smjer).
Da li je moguće kombinovati ove dvije studijske grupe?
Ako jeste, šta polažem na prijemnom ispitu - da li samo normu bosanskog jezika i
gramatički test za engleski jezik ili polažem prijemni na oba odsjeka.
Unaprijed hvala na odgovoru

Imam namjeru upisati odsjek za engleski jezik i književnost(nastavnički smjer) i odsjek za bosanski jezik (lektorski smjer).
Ako jeste, šta polažem na prijemnom ispitu - da li samo normu bosanskog jezika i
Unaprijed hvala na odgovoru
-
MmeDeLafayette
#198 Re: filozofski fakultet sarajevo
mozes kombinovatiarabeska wrote:Danas je u Dnevnom avazu izasao konkurs za upis studenata na fakultete.
Unaprijed hvala na odgovoru![]()
![]()
![]()
![]()
plus pravopis koji polazu svi odsjeci prvi dan, a za bosanski ne znam, verovatno gramaticki test isto.
a znam da ako vec uzmes lektorski smjer na BHS-u plus neki drugi jezik ne mozes i ovamo nastavnicki smjer
sretno
- alica.k
#199 Re: filozofski fakultet sarajevo
nemas ti nikakve smjerove na anglistici prve tri godine. onda tek poslije dvije imas nastavnicki, prevodilacki, knjizevni i lingvisticki smjer.arabeska wrote:Danas je u Dnevnom avazu izasao konkurs za upis studenata na fakultete.
Unaprijed hvala na odgovoru![]()
![]()
![]()
![]()
- charrrmed
#200 Re: filozofski fakultet sarajevo
Molim vas da mi ispisete sve sto znate o Historiji Umjetnosti! I sta je za prijemni, i sjeca li se ko kakvih pitanja.
Kako sam ja saznao prvo se polaze Bosanski jezik tj. onaj pravopis, koji kako kazu, uopste nije tezak i 99% ljudi ga polozi, onda neki test opceg znanja, pa esej iz Historije Umjetnosti i na kraju, posto Historija Umjetnosti mora biti u kombinaciji, "test" iz tog drugog smejra koji se odabere. ja sam mislio bibliotekarstvo, svi mi preporucuju, ali ne znam nista o tom smjeru. Molim vas da mi napisete bilo kakve informacije i potvrdite ovo gore navedeno, ako je tacno.
Hvala unaprijed.
Kako sam ja saznao prvo se polaze Bosanski jezik tj. onaj pravopis, koji kako kazu, uopste nije tezak i 99% ljudi ga polozi, onda neki test opceg znanja, pa esej iz Historije Umjetnosti i na kraju, posto Historija Umjetnosti mora biti u kombinaciji, "test" iz tog drugog smejra koji se odabere. ja sam mislio bibliotekarstvo, svi mi preporucuju, ali ne znam nista o tom smjeru. Molim vas da mi napisete bilo kakve informacije i potvrdite ovo gore navedeno, ako je tacno.
Hvala unaprijed.