Pitanje za vjernike!

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Optimus Prime

#176 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Optimus Prime »

biolog wrote:
Optimus Prime wrote:Ateista, vjernici svakako uzimaju sve zdravo za gotovo i tu nema diskusije.
Bog se ne moze dokazati logikom ali to ne sprijecava ljude da vjeruju, iz bilo kojih razloga.
Naravno da je ideja o kazni i nagradi kakvu propagiraju monoteisticke religije ustvari smijesna, posto covjek u biti nema svoju volju jer se ista formira od faktora na koje pojedinac ne moze utjecati.
Jedan adoptirani jednojajcani blizanac koji odrastao u ateistickoj sredni i ciji mozak je ispran " ateistickim svjetonazorom" a zna da postoji objava, puno ce je teze primiti od svog brata blizanca koji je od rodjenja filovan islamom.
Po muminskoj logici samo ovaj drugi ide u dzenet zato sto je prihvatio objavu i zivio islamski, dok ovaj prvi zasluzuje dzehenem jer se nije pridrzavao kurana.
Ni jedan od njih dvojice nije imao izbora u kojoj ce familiji zavrsiti, ali slucaj je za njih odlucio gdje idu nakon sto presele na onaj svijet.
Smijesno zar ne!
Učinite dovu...i ne mumlajte više! :D
Nemamo mi potrebe za dovom.
Mi se ne bojimo boga, posto smo uvjereni da ne postoji.
travar

#177 Re: Pitanje za vjernike!

Post by travar »

Kako god, vjernik će u bilo kojem slučaju proći bolje! :mrgreen:
Optimus Prime

#178 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Optimus Prime »

travar wrote:Kako god, vjernik će u bilo kojem slučaju proći bolje! :mrgreen:
Ako zivot u samozabludi smatras boljim rijesenjem onda si sigurno u pravu.
biolog

#179 Re: Pitanje za vjernike!

Post by biolog »

Nek svako radi svoj posao...i no sikiriki...a zabluda je jasna kao dan! 8-)
Last edited by biolog on 03/02/2009 18:22, edited 1 time in total.
madner

#180 Re: Pitanje za vjernike!

Post by madner »

O gdje si Pascal nisam te prepoznao :D
biolog

#181 Re: Pitanje za vjernike!

Post by biolog »

madner wrote:
Šta bi smo mi bez tebe Mengel ha? :lol: :D
Last edited by biolog on 03/02/2009 18:23, edited 1 time in total.
travar

#182 Re: Pitanje za vjernike!

Post by travar »

Optimus Prime wrote:
Ako zivot u samozabludi smatras boljim rijesenjem onda si sigurno u pravu.
Da, i šta ima loše u tome?
Bolje život kako ti kažeš u "samozabludi" nego život bez cilja i nade za budući život!
biolog wrote:
Nek svako radi svoj posao...i no sikiriki! 8-)
Da Bog do hoće :mrgreen:

@madner
Ako nisam u pravu, dokaži da nisam!
Last edited by travar on 03/02/2009 18:25, edited 1 time in total.
biolog

#183 Re: Pitanje za vjernike!

Post by biolog »

8-)
LSD

#184 Re: Pitanje za vjernike!

Post by LSD »

biolog wrote:
madner wrote:
Šta bi smo mi bez tebe Mengel ha? :lol: :D
Pa nemoj tako pisati i vrijedjati covjeka poredjenjem sa tim zlotvorom...cuj Mengele :shock: ...nema smisla ,definitivno neukusno...jest da je Madner malo u ofsajdu i da ga tu i tamo malo prenese,ali sve se to može iskulirati.
JThomas

#185 Re: Pitanje za vjernike!

Post by JThomas »

biolog = istočnjak, dajem obje ruke u vatru.
madner

#186 Re: Pitanje za vjernike!

Post by madner »

travar wrote: @madner
Ako nisam u pravu, dokaži da nisam!
Ma to su vec uradili drugi. Jedan od klasicnih situacija u teorijama igri.

Neko ko zeli vjerovat, moze sebe ubjediti da ce svakako bolje proci, zato sto ce mu odricanja u tih 80 godina zivota isplatiti na duze staze.
Samo, ovdje je vjerovanje to koje ubjedjuje razum a ne obrnuto.
Optimus Prime

#187 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Optimus Prime »

travar wrote:
Optimus Prime wrote: Ako zivot u samozabludi smatras boljim rijesenjem onda si sigurno u pravu.
Da, i šta ima loše u tome?
Bolje život kako ti kažeš u "samozabludi" nego život bez cilja i nade za budući život!
biolog wrote:
Nek svako radi svoj posao...i no sikiriki! 8-)
Da Bog do hoće :mrgreen:
Pa nema nista lose u tome. To je i razlog sto ljudi vjeruju.
I ja bi volio da je istina da postoji zivot nakon smrti. I bio je jedan period u mom zivotu u kojem sam bio prilicno siguran da je tako.
Ali kada sam malo bolje sagledao situaciju, zakljucio sam da je svjetonazor koji propagiraju monoteisticke religije vrlo providan, i da se ne razlikuje puno od grcke mitologije.
Citavo vjerovanje u boga se bazira na reliktima starijim od hiljadu godina, po starom motu, nekao kazao, nekao napisao bez ikakvih dokaza o vjerodostojnosti.
I ideja dzeneta kao nekog Diznilenda, gdje duse zive sretne do sudnjeg dana mi je postala toliko absurdna tako da sam odlucio da ne vjerujem.
Da li se bolje osjecam ne znam?
Vjerovatno sam se prije bolje osjecao.
Ali sada nema povratka nazad.
madner

#188 Re: Pitanje za vjernike!

Post by madner »

JThomas wrote:biolog = istočnjak, dajem obje ruke u vatru.
Aj se zakuni :D
avicena

#189 Re: Pitanje za vjernike!

Post by avicena »

Optimus Prime wrote: Mi se ne bojimo boga, posto smo uvjereni da ne postoji.

Nisi prvi, a ni posljednji....
Filozofi poput Mark Orwela, Nitchea, Šopenhauera pripadaju ateističkoj grupi. William James autor je knjige s naslovom Vjera i psiha u kojoj kritikuje stavove ovih triju filozofa: “Riječi Mark Orwella pokazuju korjenitu gorčinu i tugu. Njegovi jauci jednaki su smrtnom hropcu svinje koju kolju. U duševnim se stanjima Nitchea i Šopenhauera primjećuje zlovolja i etička izvitoperenost. Jauk ovih dvaju njemačkih autora čovjeka podsjeća na piskanje miša koji se nalazi u trenutku odvajanja od života. U recima njihovih riječi ne mogu se primjetiti čiste vjerske ideje i pojmovi u vezi sa životom i teškoćama.” Niče, kojeg William naziva filozofskim pesimistom, svoju je filozofiju izgradio na ideji moći. On između ostalog kaže: “Milost i sažaljenje treba odbaciti. Sažaljenje je znak slabosti. Skromnost i poslušnost su bezvrijedni i jadni. Samilost, strpljenje, oprost i prelazak preko greški ustvari su znak mlitavosti i neambicioznosti. Zašto ubiti dušu? Dušu treba odgajati. Zašto obožavati druge? Sebe treba obožavati, a nemoćne i bijedne treba pustiti da nestanu.” Nitche ovakvim stavovima i pogledima živi u svijetu koji je jedna vrsta doživotnog zatvora. Usljed zakona po kojem se svakom čovjeku na kraju vraća upravo ono što je svojim djelima i zaslužio, tako i Nitche pred kraj života udara glavom o zid svoga filozofskog poimanja. U pismu upućenom vlastitoj sestri pred kraj života Nitche se jada: “Kako prolazi vrijeme život mi je nepodnošljiviji. Godinama sam trpio bolest koja me je dovodila na izmak snaga, međutim nikada mi nije bilo kao sada. Sada, kada sam pun tuge i beznađa. Šta se dogodilo? Desilo se ono što i treba da se desi. Sukobi koje sam imao s ljudima uništili su nadu u njima prema meni, a sada, sa obje strane vidimo pogreške. Bože, kako sam usamljen! Nemam nikoga s kim bi se mogao nasmijati i ispiti jednu šolju čaja. Nema nikoga ko bi mi pružio prijateljsku utjehu.”
Ovakva sudbina dočekala je čovjeka koji se, dok je bio pri snazi oholio i zagovarao princip moći, međutim na kraju nije imao nikoga s kim bi mogao čak jedan čaj popiti!?
Gospodin Šopenhauer, koga William u svojoj knjizi citira kaže: “Osnova u životu je patnja i bol. Užitak i sreća su ustvari tjeranje boli, a ne nešto pozitivno. Što je biće na većem stepenu razvoja, više ga napada bol i patnja. Zbog toga što više shvata i više se sjeća prošlosti, može bolje predvidjeti bol u budućnosti. Jedan trenutak sreće popraćen je jednim životom tuge i nesreće. Ne oženi se u tuzi si, oženi se, srest će te hiljade bolova!? Velika nesreća leži u ljubavi, a žena, koju ljudi smatraju izvorom sreće, ustvari knjiga je tuge i život ispunjen patnjom, ne ona je smrt koja se odlaže trenutak po trenutak i najednom se desi kao sudbina, a od života nikakve koristi imalo se nije.”
Kralj Tvrtko XXVIII

#190 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Optimus Prime wrote: Pa nema nista lose u tome. To je i razlog sto ljudi vjeruju.
I ja bi volio da je istina da postoji zivot nakon smrti. I bio je jedan period u mom zivotu u kojem sam bio prilicno siguran da je tako.
Ali kada sam malo bolje sagledao situaciju, zakljucio sam da je svjetonazor koji propagiraju monoteisticke religije vrlo providan, i da se ne razlikuje puno od grcke mitologije.
Citavo vjerovanje u boga se bazira na reliktima starijim od hiljadu godina, po starom motu, nekao kazao, nekao napisao bez ikakvih dokaza o vjerodostojnosti.
I ideja dzeneta kao nekog Diznilenda, gdje duse zive sretne do sudnjeg dana mi je postala toliko absurdna tako da sam odlucio da ne vjerujem.
Dzennet nit je diznilend, nit ce u njega uci neko prije sudnjeg dana. Malo procitaj bolje navode. I kako si mogao da vjerujes prije, ako taj osnovni podatak ne znas. Ako ti je lijepo sto si ateista, nema razloga da to i ne ostanes. Zasto bi te iko ubdjedjivao u nesto suprotno. Na kraju krajeva sam Bog kaze da u vjeri nema prisile, tako ako vjerujes da Bog ne postoji, to je tvoje pravo i niko ti ne moze zabraniti. Problem nastaje kada ljudi suprotnog misljenja pokusavaju da druge prebace u svoje ubjedjenje. Na kraju krajeva svi cemo biti rijeseni dileme kada umremo.
Last edited by Kralj Tvrtko XXVIII on 03/02/2009 20:02, edited 1 time in total.
Kralj Tvrtko XXVIII

#191 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

:razz:
Optimus Prime

#192 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Optimus Prime »

Kralj Tvrtko XXVIII wrote:
Optimus Prime wrote: Pa nema nista lose u tome. To je i razlog sto ljudi vjeruju.
Dzennet nit je diznilend, nit ce u njega uci neko prije sudnjeg dana. Malo procitaj bolje navode. I kako si mogao da vjerujes prije, ako taj osnovni podatak ne znas. Ako ti je lijepo sto si ateista, nema razloga da to i ne ostanes. Zasto bi te iko ubdjedjivao u nesto suprotno. Na kraju krajeva sam Bog kaze da u vjeri nema prisile, tako ako vjerujes da Bog ne postoji, to je tvoje pravo i niko ti ne moze zabraniti. Problem nastaje kada ljudi suprotnog misljenja pokusavaju da druge prebace u svoje ubjedjenje. Na kraju krajeva svi cemo biti rijeseni dileme kada umremo.
Ateizam nije pitanje izbora nego stanje svijesti.

A dzenet jest ustvari neka vrsta superiornog disneylanda, jer ga tako opisuju i kuran i biblija.
Jedna velika basta gdje voda tece u obliku raznih rijeka u izobilju, sa vodopadima i jezerima, gdje se sve zeleni, gdje rastu razni moguci plodovi, gdje nije ni vruce, ni hladno (mozda 20°C, ono ko dusa reaguje na temperaturu), tece med i mlijeko,
muskarci mogu imati sexa u izobilju sa hurijama koje zauvjerk ostaju djevice, vino i druzenje i ostali bakraci.

Sve one stvari za kojima je jedan prosjecni Arpin iz 7. stoljeca koji dolazi iz pustinje cezio i zudio.
E sad koliko je to univerzalno, za prostor i vrijeme to ostaje diskutabilno.
Ja mislim da jedan prosjecni Japanac iz danasnjeg vremena nebi ni malo bi zadivljen tim mjestom, cak bi mu bilo dosadno u raju (ako izuzmemo taj detalj o karanju djevica).
Mozda i nebi ako bi mogao ponjeti svoj Playstation 3 sa sobom.
biolog

#193 Re: Pitanje za vjernike!

Post by biolog »

E kad bi se ti i sotona pitali...gdje bi nam kraj bio? :D 8-)
Optimus Prime

#194 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Optimus Prime »

biolog wrote:E kad bi se ti i sotona pitali...gdje bi nam kraj bio? :D 8-)
Sejtan takodjer vjerovatno ne postoji.
biolog

#195 Re: Pitanje za vjernike!

Post by biolog »

Optimus Prime wrote:
Dovoljno je pročitati tvoje postove i čovjek se odmah uvjeri da postoji! :D
Optimus Prime

#196 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Optimus Prime »

biolog wrote:
Optimus Prime wrote:
Dovoljno je pročitati tvoje postove i čovjek se odmah uvjeri da postoji! :D
Meni je zao ako je rusim neke tvoje iluzije o raju, ali to je moj stav a iza toga stojim.
Cinjenica je ( nek me neko ispravi ako nisam u pravu), da kuran i biblija opisuju raj onako kako sam ja gore pojasnio.
Skup zelja i snova jednog siromasnog Arapina iz 7. stoljeca.nazovimo ga Ali Baba.

De je moguce tog Ali Babu teleportirati kroz vrijeme i prostor dovesti ga u jedno vrlo razvijenu drzavu ili regiju sa lijepom klimom u danasnje vrijeme, gdje mu socijalna drzava garantira hrane i vode u izobilju,grijanje i hladjenje sa klima uredjajima, licnu sigurnost, higijenu, medicinsku zastitu, uredjene parkove, odmor na moru, jeftin alkohol itd. to bi vjerovatno nadmasilo sva njegova ocekivanja o raju.
biolog

#197 Re: Pitanje za vjernike!

Post by biolog »

Vjerno obavljaš svoj zadatak... ;-)

P.S. Znaš li da ti je šef na nivou jednog desetogodišnjaka...? :lol:
avicena

#198 Re: Pitanje za vjernike!

Post by avicena »

Optimus Prime wrote: Meni je zao ako je rusim neke tvoje iluzije o raju, ali to je moj stav a iza toga stojim.
Cinjenica je ( nek me neko ispravi ako nisam u pravu), da kuran i biblija opisuju raj onako kako sam ja gore pojasnio.
Skup zelja i snova jednog siromasnog Arapina iz 7. stoljeca.nazovimo ga Ali Baba.

De je moguce tog Ali Babu teleportirati kroz vrijeme i prostor dovesti ga u jedno vrlo razvijenu drzavu ili regiju sa lijepom klimom u danasnje vrijeme, gdje mu socijalna drzava garantira hrane i vode u izobilju,grijanje i hladjenje sa klima uredjajima, licnu sigurnost, higijenu, medicinsku zastitu, uredjene parkove, odmor na moru, jeftin alkohol itd. to bi vjerovatno nadmasilo sva njegova ocekivanja o raju.
Arapi su vladali Španijom pa su i dalje vjerovali u džennet.
Compact

#199 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Compact »

madner wrote:
Compact wrote:Kladim se da će ateista za vrlo kratko vrijeme krenuti stazama ispravnih prethodnika! Nadam se da će sljeseći ramazan biti obilježen njegovim postom, a poslije i redovnim obavljanjem molitve. Vrlo rado ću sa tobom porazgovarati u vezi pitanja i dilema koje te muče, ali je malo teško preko foruma sve objasniti! Možda na neki drugi način. Drago mi je da aktivno raspravljaš na tu temu, a svi koji su krenuli tim stazama završili su među vjernicima. Želim ti puno sreće i uspjeha!
Ovo je primjer teoloske propagande :D
Povlačim riječ :D
Nakon što sam pročitao nastavak teme, i pitanja kolege ateiste smatram da je moja pretpostavka tuta :D
Optimus Prime

#200 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Optimus Prime »

avicena wrote:
Optimus Prime wrote: Meni je zao ako je rusim neke tvoje iluzije o raju, ali to je moj stav a iza toga stojim.

Arapi su vladali Španijom pa su i dalje vjerovali u džennet.
Arapi danas zive i u Dubaiu i opet vjeruju u dzenet.
Stvar je u usadjenoj dogmi, a ne u racionalnom razmisljanju.
Locked