Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Optimus Prime wrote:
Pa nema nista lose u tome. To je i razlog sto ljudi vjeruju.
I ja bi volio da je istina da postoji zivot nakon smrti. I bio je jedan period u mom zivotu u kojem sam bio prilicno siguran da je tako.
Ali kada sam malo bolje sagledao situaciju, zakljucio sam da je svjetonazor koji propagiraju monoteisticke religije vrlo providan, i da se ne razlikuje puno od grcke mitologije.
Citavo vjerovanje u boga se bazira na reliktima starijim od hiljadu godina, po starom motu, nekao kazao, nekao napisao bez ikakvih dokaza o vjerodostojnosti.
I ideja dzeneta kao nekog Diznilenda, gdje duse zive sretne do sudnjeg dana mi je postala toliko absurdna tako da sam odlucio da ne vjerujem.
Da li se bolje osjecam ne znam?
Vjerovatno sam se prije bolje osjecao.
Ali sada nema povratka nazad.
Dzennet nit je diznilend, nit ce u njega uci neko prije sudnjeg dana. Malo procitaj bolje navode. I kako si mogao da vjerujes prije, ako taj osnovni podatak ne znas. Ako ti je lijepo sto si ateista, nema razloga da to i ne ostanes. Zasto bi te iko ubdjedjivao u nesto suprotno. Na kraju krajeva sam Bog kaze da u vjeri nema prisile, tako ako vjerujes da Bog ne postoji, to je tvoje pravo i niko ti ne moze zabraniti. Problem nastaje kada ljudi suprotnog misljenja pokusavaju da druge prebace u svoje ubjedjenje. Na kraju krajeva svi cemo biti rijeseni dileme kada umremo.
Ateizam nije pitanje izbora nego stanje svijesti.
A dzenet jest ustvari neka vrsta superiornog disneylanda, jer ga tako opisuju i kuran i biblija.
Jedna velika basta gdje voda tece u obliku raznih rijeka u izobilju, sa vodopadima i jezerima, gdje se sve zeleni, gdje rastu razni moguci plodovi, gdje nije ni vruce, ni hladno (mozda 20°C, ono ko dusa reaguje na temperaturu), tece med i mlijeko,
muskarci mogu imati sexa u izobilju sa hurijama koje zauvjerk ostaju djevice, vino i druzenje i ostali bakraci.
Sve one stvari za kojima je jedan prosjecni Arpin iz 7. stoljeca koji dolazi iz pustinje cezio i zudio.
E sad koliko je to univerzalno, za prostor i vrijeme to ostaje diskutabilno.
Ja mislim da jedan prosjecni Japanac iz danasnjeg vremena nebi ni malo bi zadivljen tim mjestom, cak bi mu bilo dosadno u raju (ako izuzmemo taj detalj o karanju djevica).
Mozda i nebi ako bi mogao ponjeti svoj Playstation 3 sa sobom.