Latina wrote:madner wrote:
Objasnjava, ali i omogucava predikciju ponasanja. Istovremeno daje mogucnost obaranja, i nema dogmi.
Dogme su svojstvene nauci, svaki naucnik koji postavi odredjenu hipotezu u sustini proizvodi dogmu ( pogledati pod Global warming npr ). Ista se obori ili potvrdi.
Pogledaj definiciju dogme:
Dogma is the established belief or doctrine held by a religion, ideology or any kind of organization, thought to be authoritative and not to be disputed, doubted or diverged from. The term derives from Greek δόγμα "that which seems to one, opinion or belief.
Cim postoji nacin da se obori, a mora postojati kako bi se pikala kao naucna teorija, ne moze biti dogma.
Svaka naucna teorija je samo trenutno prihvacena.
Latina wrote:
Religija objasnjava, samo nije u stanju da napravi bilo kakvu validnu predikciju, ili da osigura nacin da se potvrdi ili opovrgne.
Na koji nacin nauka moze dokazati da Bog ne postoji
( Boze mi oprosti ) ? Izvoli objasni.
A zasto bi to opste uradila? Da li ja mogu dokazati da ne postoje duhovi koji nemaju nikakvog uticaja na tebe, mene ili bilo sta drugo?
Mozemo dokazati postojanje necega sto je mjerljivo.
Ono sto se moze dokazati jeste da nam bog ne treba kao objasnjenja nakon velikog praska. Mozda je on uzrok istog i postavio je stvari tako da ce se bas ovako sloziti, ali nije intervenisao poslje.
Latina wrote:
Polako, bice, prije 100 godina nismo jos ni mogli letiti kako treba. Sve je to samo oblik energije po Einsteinu

Cuj polako, bice. Hipokrates koji je zivio prie 2400 godina je znao za oboljenja s kojima se moderna medicina bori i danas - otprilike ista meta, isto odstojanje. Do 1970 god, sizofrenija se "lijecila" lobotomijom. Etc, etc...
Da, historija covjecanstva nije samo napredak, nego je bilo i padova. Ali nakon sto se Evropa otarasila uticaja katolicke crkve i stavila religiju pod kontrolu, prije nekih 200 godina stvari su krenule naprijed.
Pogledaj samo kolko je naoruzanje napredovalo u tih 200 godina.
Latina wrote:
Kad je u pitanju Islam i nauka - jesi li nekad cuo za Avicenu ?
Si, jedan od najvecih naucnika i filozofa. Nazalost islam nije isti kao sto je bio tada, nekih 200 godina poslje doslo je cementiranja jednog teoloskog pogleda.