NDH - All about

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
madner

#176 Re: NDH - All about

Post by madner »

dobrovoljac wrote:
madner wrote:
dobrovoljac wrote:Ako kažem da je moj jedan dedo bio visoki ustaški dužnosnik a drugi jedan od najboljih jurišnika 13. SS Brdske Handžar Divizije, da li ću biti odstranjen sa ovog foruma?
Bili oba gubitnici?
Jel ovaj drugi bio dovoljno pametan da 44 promjeni dres? :D
Nikad nismo postali komunisti
Nisi morao biti komunista ni clan partije da promjenis dres. Mudri su ti komunisti bili.

Koja jedinica 13-te i kako prodje na kraju rata?
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#177 Re: NDH - All about

Post by Pera Trta »

Nije svaki ustaša bio koljač, ali koncepcija same "države" NDH i u teoriji i praksi jeste bila fašistička i u normalnom svijetu takve rasprave su, što neko na forumu već reče, stavljene ad acta. Osim među kvazihistoričarima tipa Davida Irvinga ili raznim neofašističkim organizacijama (po pravilu sastavljenim od golobradih mladića koji su na časovima istorije luftali a sad glume da znaju šta je bio fašizam i da je to "pravo cool").
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#178 Re: NDH - All about

Post by dr.gog »

dobrovoljac wrote:Ako kažem da je moj jedan dedo bio visoki ustaški dužnosnik a drugi jedan od najboljih jurišnika 13. SS Brdske Handžar Divizije, da li ću biti odstranjen sa ovog foruma?
Ne sumnjam u sposobnost borbe Bosanaca regrutiranih od Heinricha Himmlera, reichsfuhrera SS, dapače...s jednim sam usamljenim starcem, vlasnikom sippenbuch(nešto nalik vojnoideološkoj iskaznici SS-a), imao priliku višekratno razgovarati.Prethodno iščitah jako mnogo materijala iz Njemačke vojne arhive u Potsdamu, aglede SS- divizije handžar.

Formiranje te jedinice sam shvatio kao jeftinu kupovinu lakovjernog bošnjačkog naroda od strane SS-gruppenfuehrera Kammerhofera,šefa Himmlerove Pretorijanske garde zlikovaca( kako današnji vojni profesori Bundeswehra klasifikuju vodstvo SS-a).
Kao prvo, iz nekoliko papira je bilo vidno( o tom piše akademik Redžić u svojim razmatranjima sličnih dokumenata) da je NDH kamarila bila nezadovoljna formiranjem ss-divizije u NDH jer je po objavi regrutacije, iz ustaških i domobranskih redova dezertiralo jako puno ljudi koji su prešli u SS i time oslabilo vojne jedinice NDH.Nakon prvotnih hapšenja ,uslijedila nedvosmislena prijetnja SS-šefa Himmlera pravo u Ustaški stan, i politička pljuska Njemaca fašisti Ademagi Mešiću, uz istovjetne poruke dr.Kulenoviću.
Obojica su se povukla pod službene skute svojega mističnog Poglavnika i SS Handžar je formirana, ratovala, doživjela prvi unutarnji obračun( u kojem je SS pokazao svoje mišljenje o Bosancima i svrsi njihove regrutacije-kao vojnih robova čiju vjeru treba podrediti Fuehrerovim zločinačkim ciljevima-posebno njihovu predanost borbi i ideologiju džihada koju je Fuehrer nazvao "zgodnom za ratovanje".
U cilju daljeg varanja Bosanaca, čak im je kao moralna podloga bio odaslan i Jerusalemski muftija Hosseini, vjerni štovalac Hitlerov.
Manipulacija par exellance.

p.s. pričaj o čemu hoćeš, ali poštuj Pravila foruma.
madner

#179 Re: NDH - All about

Post by madner »

Ne mislim da su ih drugacije drilovali od svojih SSovaca.
Jednostavno to je bio okrutan proces gdje su prvo lomili ljude a onda od njih pravili vojnike.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#180 Re: NDH - All about

Post by Pera Trta »

madner wrote:Ne mislim da su ih drugacije drilovali od svojih SSovaca.
Jednostavno to je bio okrutan proces gdje su prvo lomili ljude a onda od njih pravili vojnike.
Dr.gog je vjerovatno mislio na pobunu u Francuskoj i ono što je poslije uslijedilo. Vrijedno je pomenuti da je to bila jedina oružana pobuna u redovima Waffen-SS-a u njegovoj istoriji!
I tačno je da vođstvo NDH nije blagonaklono gledalo na formiranje 13.SS, iz razloga koje je dr.gog već naveo, uglavnom.
madner

#181 Re: NDH - All about

Post by madner »

Minorna stvar koja nije imala uticaj na borbenu vrijednost jedinice.
Pera Trta

#182 Re: NDH - All about

Post by Pera Trta »

madner wrote:Minorna stvar koja nije imala uticaj na borbenu vrijednost jedinice.
Pa ne baš. Ipak je divizija zbog ovoga morala biti dislocirana u Njemačku, što je produžilo njenu obuku za koji mjesec, pa je došla u Jugoslaviju tek u jesen 1944. kad više ništa se nije moglo promijeniti.
Mnogo važniji je simbolički značaj pobune, a to su poznali i stanovnici tog francuskog gradića, koji su stradalim pobunjenicima podigli spomenik.
Ali ne volim kad se u temu o NDH uvijek uplete 13.SS divizija. Ona ipak, po meni, iziskuje posebnu temu, i po svom obimu, a i po samo posrednoj povezanosti sa NDH.
Pera Trta

#183 Re: NDH - All about

Post by Pera Trta »

Koga? :?
Luke Perry

#184 Re: NDH - All about

Post by Luke Perry »

zasto nezavisna a ne neovisna DH?
Pera Trta

#185 Re: NDH - All about

Post by Pera Trta »

Luke Perry wrote:zasto nezavisna a ne neovisna DH?
Hehehe, i meni je to 100 puta padalo na pamet. Vjerovatno zato što su svoj "korienski" pravopis pravili tek nakon što su uspostavili "državu", čini mi se 1942, pa im bilo besmisleno mijenjati njeno ime. A možda i nisam u pravu. Ko bi im ga znao...uostalom, kao da je i bitno :)
Faternite

#186 Re: NDH - All about

Post by Faternite »

Pa taj gog naziva sve Bošnjake lakovjernim. Nemože čitav jedan narod biti lakovjeran. U ostalom kad dobiješ poziv u ss ili domobrane ili ustaše onda moraš iči.
Pera Trta

#187 Re: NDH - All about

Post by Pera Trta »

Faternite wrote:Pa taj gog naziva sve Bošnjake lakovjernim. Nemože čitav jedan narod biti lakovjeran. U ostalom kad dobiješ poziv u ss ili domobrane ili ustaše onda moraš iči.
Nemoj jarane. Ako imaš šta reći vezano za temu, ali da ima nekog smisla, reci. Ovako ćeš se okliznuti na bananu prerano.
madner

#188 Re: NDH - All about

Post by madner »

Pera Trta wrote:
madner wrote:Minorna stvar koja nije imala uticaj na borbenu vrijednost jedinice.
Pa ne baš. Ipak je divizija zbog ovoga morala biti dislocirana u Njemačku, što je produžilo njenu obuku za koji mjesec, pa je došla u Jugoslaviju tek u jesen 1944. kad više ništa se nije moglo promijeniti.
Mnogo važniji je simbolički značaj pobune, a to su poznali i stanovnici tog francuskog gradića, koji su stradalim pobunjenicima podigli spomenik.
Ali ne volim kad se u temu o NDH uvijek uplete 13.SS divizija. Ona ipak, po meni, iziskuje posebnu temu, i po svom obimu, a i po samo posrednoj povezanosti sa NDH.
Ne vidim kako se moze tvrditi da je obuka trajala duze od ostalih jedinica. Dizanje i obuka njemackih jedinica je jednostavno dugo trajala, 13th SS nije bilo izrazito duga (prije bi se moglo reci da je bila kraca).

Koja njemacka divizija je za manje od godinu dana deklarisana kao borbeno spremna?

Takodje, vec sredinom Februara 1944 13th je ucestovovala u operacijacima protiv partizana i najkasnije od 4 mjeseca je bila dio 2. tenkovske armije Armijeske grupe F.
Pera Trta

#189 Re: NDH - All about

Post by Pera Trta »

Ok, neka je i tako, ja sam u svom prvom postu o 13. naveo prevashodni simbolički značaj pobune (tako je bilo i sa Operacijom Valkira, jer drugog rezultata, osim simbolike otpora Hitleru i konačnog uništenja njemačkih snaga otpora, nije polučila).
Vratimo se mi NDH.
industrial

#190 Re: NDH - All about

Post by industrial »

@dobrovoljac takvi ko ti se i trebaju okrenut i pogledat sta ste uradili i stat tome u kraj a ne danas NDH predstavljat i pogotov je stavljat u red sa YU
dr.gog

#191 Re: NDH - All about

Post by dr.gog »

Faternite wrote:Pa taj gog naziva sve Bošnjake lakovjernim. Nemože čitav jedan narod biti lakovjeran. U ostalom kad dobiješ poziv u ss ili domobrane ili ustaše onda moraš iči.
@Alija Alijagić... :D
zonbirile

#192 Re: NDH - All about

Post by zonbirile »

@alija alijagić
Tvoj efendija Izmet Muftić je obješen,po obavljenom suđenju,kao ratni zločinac.Tvoj problem je što faktografski primaš i prenosiš pojedinačna saznanja ne razmišljajući o cijelini i kontekstu.Eto i kao savremenik padaš u emocionalnu stupicu tvrdeći nešto za Iran,što je napola tačno,ustvari bolje rečeno nije cijela istina i kao takva može se interpretirati na više načina,kako kome odgovara.Nakon blokade i embarga na uvoz naoružanja,koji je kontrolisala USA,po dogovoru,mislim da je splitski između hrvatske i bosanske komponente,ameri okreću ploću,ali ostaju u sferi zabrane naouružavanja,s tim što žmire na jedno oko i gledaj nonsensa,svom ne dragom partneru dozvoljava da izvrši misiju "tajnog" naoružavanja ABiH.Valjda ovo ne treba elaborirati da ni kofer nije mogao stići,pogotovo preko Hrvatske i još držati krinku pred svijetom,bez znanja USA.Sem toga imaš i USA pukovnika janjca u vezi s tim,onako igrokaz za raju.Zavisno od emocija,sada neko veliča jedne ,a svjesno prešućuje druge,neko čini obratno.Ovaj primjer samo pokazuje kompleksnost istine,i mogućnost manipulacije.I na kraju ,jeste Iran "kršio" embargo,ali sa znanjem i dozvolom glavnog hađije,i sa njegovom robom ,da se razumijemo-biznis iznad svega. :?:
Ponekad s'proljeca

#193 Re: NDH - All about

Post by Ponekad s'proljeca »

U IIww ratu su svi trazili zastitu jacih pa su mnogi iz BiH takodje prisli njemackim jedinicama, nesto slicno kao danas kada bi svi u NATO savez. Da su nam recimo ameri 92 ponudili da postanemo jedna od saveznih drzava i da naprave od ABiH exteritorijalnu americku diviziju, svi bi mi mahom to prihvatili.
in33sa

#194 Re: NDH - All about

Post by in33sa »

Ne, ustase i SS odredi su regrutovali dobrovoljce, nije postojala obaveza nosenja tih uniformi. Zato ustasa i nije bilo puno, nekih 40 i kusur hiljada.

Domobranska uniforma je bila obavezna za sve vojne obveznike, dobijes poziv za regrutaciju i moras se odazvati. U domobranskim odorama sluzilo je i jako puno Srba, vojnih obveznika, koji su tako kupili miran zivot za sebe i svoje obitelji.

Ustasku unfiromu oblacio je samo uvjereni pravas, pa bio on musliman ili katolik svejedno, ne obavezno i fasista ili koljac. Mnogi mladici su nosili ustaske uniforme a nisu nikoga ni zaklali niti su podrzavali fasizam, treba stvari gledati u odredjenom vremenskom kontekstu, mnogi su bili uvjereni da ako obuku ustasku uniformu, tako daju svoju zrtvu stvaranju nove hrvatske drzave, nakon hiljadu godina, uskrsnula, bla bla... zna se kako se manipulira sirokim narodnim masama. Eto rata ljudi buuu i povecas plate poslanicima za 1400 KM, karikiram.
nosara

#195 Re: NDH - All about

Post by nosara »

Ponekad s'proljeca wrote:U IIww ratu su svi trazili zastitu jacih pa su mnogi iz BiH takodje prisli njemackim jedinicama, nesto slicno kao danas kada bi svi u NATO savez. Da su nam recimo ameri 92 ponudili da postanemo jedna od saveznih drzava i da naprave od ABiH exteritorijalnu americku diviziju, svi bi mi mahom to prihvatili.
Ovo ozbiljno pretenduje na mjesto "pizdarija godine Sa-x.com"... :lol:

Svasta... :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Banksy

#196 Re: NDH - All about

Post by Banksy »

Ponekad s'proljeca wrote: U IIww ratu su svi trazili zastitu jacih pa su mnogi iz BiH takodje prisli njemackim jedinicama, nesto slicno kao danas kada bi svi u NATO savez.
... ili u JNA '92.
Bosanac sa dna kace

#197 Re: NDH - All about

Post by Bosanac sa dna kace »

meni se cini da je muslimanski narod biro izmedju dva zla, koje ce mu manje stete nanijet nisu muslimani bili sretni u NDH ko sto neki predstavljaju niti je NDH Bog zna pomagala muslimanskim izbjeglicama, plus masovno su i muslimani deportovani u logore tipa Jasenovca i Gradiske
Ulema je pokrenula rezolucije koje opet nisu imale nekog efekta, jedino sto su uspjeli je da saperu makar dio ljage sa muslimanskog naroda posle rata
Kompletan tekst Rezolucije banjalučkih muslimana:

Još od početka osnivanja NDH gledamo mi muslimani s najvećom zabrinutošću kako ustaše i drugi odgovorni i neodgovorni faktori čine najgrublje greške i zločine. Najelementarnija prava čovjeka gažena su bez ikakvih skrupula. Sigurnost života i imetka, sloboda vjere i savjesti, prestali su da važe za veliki dio naroda ovih krajeva. Ubijanje svećenika i drugih prvaka bez suda i presude, strijeljanje i mrcvarenje u gomilama, često posve nevinih ljudi, žena pa i djece, gonjenje u masama od kuće i iz postelja čitavih porodica s rokom od jedan do dva časa za spremanje, te njihovo deportiranje u nepoznate krajeve, prisvajanje i pljačkanje njihove imovine, rušenje bogomolja često njihovim vlastitim rukama, silenje na prelazak u rimokatoličku vjeru – sve su to činjenice koje su zaprepastile svakog čestitog čovjeka i koje su na nas muslimane ovih krajeva djelovale najneugodnije. Mi nismo nikada očekivali, a kamo li želili ovakve metode rada i upravljanja u našim krajevima. U našoj burnoj prošlosti mi se nismo ni pod najtežim prilikama služili ovakvim sredstvima. Mi smatramo da se ovakva nasilja ne bi smjela vršiti ni nad najgorim neprijateljima. Jer, ovo što se kod nas radi, sumnjamo da bi mu mogli naći primjera u povijesti bilo koga naroda.

Rezultati ovakve politike (ako se uopšte ovi postupci mogu nazvati tim imenom) upravo su grozni, što bi mogao očekivati svaki pametan čovjek. Vjerska snošljivost, koja je bila na visini u Bosni i Hercegovini i pored vjerske podvojenosti, strahovito se srozala. Uvrede i izazivanja uzimala su često takvog maha i prema nama muslimanima, da nas sile na ozbiljno razmišljanje. Jedan dio katoličkih svećenika smatra da je došao njegov čas i on ga bez skrupula iskorištava. Propaganda za pokrštavanjem je uzela takvog maha da potsjeća na špansku inkviziciju. Pod njenim pritiskom i uz toleriranje javnih organa izvršena su pokatoličavanja hrišćana u masama. I tako su oni kojima se do tada poricala svaka građanska vrijednost i nacionalna srodnost, postali građanski punopravni samo zato što su formalno primili katoličku vjeru. Ravnopravnost islama, često isticana u napisima i izjavama, dovodi se u pitanje u životu i praksi. Često se čuju i pogrdne pjesme od strane ustaša-katolika, koje vrijeđaju osjećaj muslimana i proriče im se ista sudbina kao i hrišćana.

Jedan dio ustaške vojske, i to ne samo divljih nego i redovnih, vršio je teške ispade i napade ne samo prema hrišćanima nego i prema muslimanima, pa je izazvao i u našim redovima zaprepašćenje. Slučaj s groznim ubistvom hodže Edhema ef. Hodžića ovdje u Banjaluci, usred bolničke avlije i u po dana, strašan je primjer razuzdanosti od strane ustaše Josipa Babića. I što je najžalosnije, ne zna se ni danas da li je zločinac uopće uhapšen, a kamo li kažnjen egzemplarno, kako je to tražilo i traži svo banjalučko i ostalo muslimansko stanovništvo.

Mi imamo dosta primjera gdje su ustaše pod fesovima na glavi pristupala klanju i ubijanju hrišćana. To je bilo u Bosanskom Novom gdje je četiri kamiona ustaša doslo iz preka pod fesovima i izvršili klanje hrišćana u masama. Isto se desilo i u Bosanskoj Kostajnici, gdje je na isti način i za jedan dan poklano osamstožezdesetdva hrišćana. I u Kulen Vakufu su to radili i tu se naročito istakao Miroslav Matijević, ustaša iz Vrtoče. Tu je poklano oko devetstopedeset hrišćana, što je dalo povoda za osvetu četnika od 6. septembra 1941. godine, kada je Kulen Vakuf zapaljen i glavom je platilo 1365 muslimana (ljudi, žena i djece). Mi znamo gdje su neke ustaše katolici udarali na hrišćane sa povcima: "Udri Mujo, drži Huso, ne daj tamo Meho…!" i slično.

Izazvavsi ovako težak sukob između nas muslimana i hrišćana, pozvani smo kao vojnici da taj ustanak ugušimo i da tako ubijamo Srbe i oni nas, pa da se tako međusobno satiremo i istrebljujemo ne znajući kada će to prestati ni kakvim će posljedicama uroditi – tako je ta borba, koju mi nismo izazvali, uzela toliko maha, da su mnoga naša sela popaljena i opljačkana, a njihovi stanovnici: ljudi, žene i djeca lutaju goli i bosi, gladni i žedni tražeći pomoći i zaštitu od pozvanih i nepozvanih, bježeći u naše gradove, koji su ih prepuni i gdje im se pomoć teško može ukazati. Zaštita našeg svijeta selima je posve nedovoljna, osobito u onim krajevima koju su pali pod italijansku okupaciju. Tamo italijanska vojska mirno posmatra kako gore muslimanska sela, kao što je to bilo ovih dana po selima ključkog, petrovačkog i sanskog kotara. I što je najgore vinovnici ovih nereda se povlače u pozadinu paradirajući u uniformama, zabavljeni dobrim dijelom oko pljačke srpske i jevrejske imovine. To najbolje vidimo ovdje u Banjaluci, gdje je s imovinom iseljenih i izbjeglih Srba i Jevreja napravljen izvor pljačke i bogatstva pojedinaca, njihovih obitelji i prijatelja. Odbijamo s prezirom podmetanje da se mi želimo dočepati tuđe imovine.

Mi se ovim priključujemo svakoj našoj akciji, koja ide za istim ciljevima, a naročito akciji sarajevskih muslimana od 12. oktobra 1941. godine, pa u tu svrhu tražimo:

1.da se što prije zavede stvarna sigurnost života, imetka, sloboda vjere za sve stanovnike ove zemlje,

2.da se nevini svijet zaštiti jakom vojnom odbranom,

3.da se pozovu na sudsku odgovornost svi krivci koji počine bilo kakvo nasilje ili zlodjelo bez razlike na položaj i na vjeru, kao i koji su takva djela naređivali ili pomagali,

4.da se onemogući svaka vjerska netrpeljivost,

5.da se što prije zavede i pruži dovoljna materijalna pomoć onima koji su nevino stradali u ovim neredima.

Banjaluka, 12. novembar 1941. godine

Zatim je slijedio spisak potpisanih Banjalučana, između ostalih, dvojice bivših gradonačenika, nekoliko imama, muftija, šerijatskih sudaca, inžinjera, profesora, trgovaca, činovnika, studenata, muderisa, ljekara i penzionera..
dr.gog

#198 Re: NDH - All about

Post by dr.gog »

@Faternite
=
@Alija Alijagić

Isključen trajno po IP adresi zbog ponovljenih kršenja pravila Foruma Sarajevo-x.com :) .
michaelvukovar

#199 Re: NDH - All about

Post by michaelvukovar »

Bosanac sa dna kace wrote:meni se cini da je muslimanski narod biro izmedju dva zla, koje ce mu manje stete nanijet nisu muslimani bili sretni u NDH ko sto neki predstavljaju niti je NDH Bog zna pomagala muslimanskim izbjeglicama, plus masovno su i muslimani deportovani u logore tipa Jasenovca i Gradiske
Ulema je pokrenula rezolucije koje opet nisu imale nekog efekta, jedino sto su uspjeli je da saperu makar dio ljage sa muslimanskog naroda posle rata
[/quote]

ovo je laž...

Možda su otpremljeni neki komunisti,kao i Hrvati komunisti,ali ni jedan Musliman nije završio u jasenovcu zato što je Musliman...

S druge strane četnici su u istočnoj Bosni tad aubili 100.000 Mulsimana,samo zato što su bili muslimani...
Hrast

#200 Re: NDH - All about

Post by Hrast »

Fakat ne mogu da vjerujem da je tolko ljudi nasjelo na onog ustasu sto se nazvao Alija da bi medju Bosnjacima lakse progurao ustasku propagandu..nevjerovatno.
Post Reply