nadam se da nisam off-topic ali reci nam nesto o sebi,u kojoj se zemlji momentalno nalazis,cime se bavis,kakvo obrazovanje imas...
NE mora zvucati kao CV ali onako da steknemo uvida u tvoj profile
Niđe veze, ljudi su ljudi, neki dobri, neki loši, svugdje, i u Americi i u Bosni.nonca wrote:e pozdravljam molbu za profile, i mene bi to interesovalo
e ovako sandra,
prije tri godine sam se vratio u BiH, a vani sam otisao radi studija,,,,
sve uredno zavrsio, magistrirao naravno i vratio se u BiH,,,i DEBELO se pokajao,,,
odmah da ti kazem, ako nemas nekog pri ministarstvu ili fakultetu, neku "vezu", od magistarske titule moras odustati,,,toliko o nasoj drzavi,,,
drugo, najveci neprijatelji su ti 97% ljudi koji vise nisu dobronamjerni Bosanci, vec cim cuje da si dosao s vana, sa stranom diplomom, i to magistar, odmah u tim sitnim dusama proradi zavidnost i u sebi govore tipa"...sta ti magistrirao vani, pa sad nama ovde hoces da solis pamet...?!?,,,GLUPOST!!
znaci 97% drustva ti je zarazeno zavidnoscu, i jako se raduju svakom tvom neuspjehu,,,
trece, ako pocnes traziti posao, OPET ako nemas neke "veze", neces naci posao koji ce biti proporcionano placen kao u drustvima u kojim se cijeni znanje,,,
znaci, toplo ti preporucujem, ako imas ovde jake prijateljske veze koje ce ti pomoci za diplomu i posao, slobodno se vrati, ako nemas, NEMOJ ni u snu, sistem ce te pojesti za pola godine,,,najvece razocarenje ce ti biti ljudi (97% njih, cast izuzecima), sitne duse, koje ce ti spletkariti na svakom koraku,,,
znaci posteno u BiH ne mozes uraditi NISTA; moras imati jake veze da bi ostvario svoja osnovna prava!
narod se u BiH posle rata, jako jako promijeno, u negativnom konteksu naravno,,,,ako s nekim hoces popricat koju normalnu o desavanjima u svijetu, proglase te budaletinom (jer se ne razumiju u to), al isti ti imaju materijala da s tobom pricaju ko je koga namlatio, kakvo auto vozi, sta je pojebo prosli vikend,,,primitivizam!
Sandra, sve u svemu,
Margaritas antes porcos!
Ha ha ha ,slatko ti je pitanje.Mislim da je previse licno ali evo dacu ti par podataka mada moje obrazovanje i moje iskustvo nemaju bas puno veze sa mojim povratkom.Iskreno ,uopste me ne zanima sta ce ljudi tamo misliti zasto sam se ja vratila.Ja sam tip osobe kojoj pare ne igraju veliku ulogu,radim da ne zavisim od nekog drugog i to je to.Moja zelja je da radim za sebe neki mali poslic.Kad je skola u pitanju imam diplome i sa Sarajevskog (pravni)i Kanadskog univerziteta(marketing i jezici).Dakle s te strane sam pokrivenarika wrote:Sandra...
nadam se da nisam off-topic ali reci nam nesto o sebi,u kojoj se zemlji momentalno nalazis,cime se bavis,kakvo obrazovanje imas...
NE mora zvucati kao CV ali onako da steknemo uvida u tvoj profile)
pjega wrote:zanimljivo. veoma. mene sad zanima koliko li nas je ovakvih? svako malo, ista tema sa nekom varijacijom se pojavi.
doslovno si opisala i moja razmisljanja. s tim da ti cak imas par prednosti. ja bih se vratila pod puno ‘nesredjenijim’ okolnostima.
a taj isti strah... tu je. ne toliko da se necu snaci, nego da cu se jednostavno *ebeno razocarati. zbog svih ovih razloga koje drugi spominju. a desi li se to, pa ja odlucim pokupiti svoje prnje nazad van bosne, to ce biti kraj mene kao bosanke. nikad me vjerovatno ta zemlja vidjela vise ne bi na duze staze, osim obaveznih posjeta svojima. jednostavno bih postala nesto drugo.
na drugoj strani, sebi kazem, ako ne sada probati, pa kada ona. i stvar bi trebala biti jednostavna. nisam zadovoljna ovdje. sta onda vise trazim tu? hocu li i mogu li sebi oprostiti ako ne probam? sada bi bilo perfektno vrijeme. i ima tome tako vec neko vrijeme. pa sad sebi dadoh jos jednu godinu. da se osmislim. a znam vec, ustvari se nemam sta vise osmisljati.
savjeta dobrog nemam, jer kao sto vidis u istom sam blatu. osim mozda jednog. dobro razluci sta je uzrok tvog nezadovoljstva i sta tacno ocekujes od zivota u bosni. jer ‘gdje god da odes, opet si TI tu’
a odgovor pronaci ovdje neces. jedni ce reci, dolazi. drugi, nemoj. istina, pomogne podijeliti misljenej sa drugima, vidjeti sta ostali u i van bosne misle, ali na kraju ipak ostaje da odgovor pronadjes sama u sebi.
ovo_malo_duse wrote:pjega wrote:zanimljivo. veoma. mene sad zanima koliko li nas je ovakvih? svako malo, ista tema sa nekom varijacijom se pojavi.
doslovno si opisala i moja razmisljanja. s tim da ti cak imas par prednosti. ja bih se vratila pod puno ‘nesredjenijim’ okolnostima.
a taj isti strah... tu je. ne toliko da se necu snaci, nego da cu se jednostavno *ebeno razocarati. zbog svih ovih razloga koje drugi spominju. a desi li se to, pa ja odlucim pokupiti svoje prnje nazad van bosne, to ce biti kraj mene kao bosanke. nikad me vjerovatno ta zemlja vidjela vise ne bi na duze staze, osim obaveznih posjeta svojima. jednostavno bih postala nesto drugo.
na drugoj strani, sebi kazem, ako ne sada probati, pa kada ona. i stvar bi trebala biti jednostavna. nisam zadovoljna ovdje. sta onda vise trazim tu? hocu li i mogu li sebi oprostiti ako ne probam? sada bi bilo perfektno vrijeme. i ima tome tako vec neko vrijeme. pa sad sebi dadoh jos jednu godinu. da se osmislim. a znam vec, ustvari se nemam sta vise osmisljati.
savjeta dobrog nemam, jer kao sto vidis u istom sam blatu. osim mozda jednog. dobro razluci sta je uzrok tvog nezadovoljstva i sta tacno ocekujes od zivota u bosni. jer ‘gdje god da odes, opet si TI tu’
a odgovor pronaci ovdje neces. jedni ce reci, dolazi. drugi, nemoj. istina, pomogne podijeliti misljenej sa drugima, vidjeti sta ostali u i van bosne misle, ali na kraju ipak ostaje da odgovor pronadjes sama u sebi.
Julianna wrote:Mislim da je bolje žaliti za nečim što SI, nego što NISI učinila.Kako god da odlučiš, mislim da sretnija nećeš biti nigdje osim ovdje. Što sam starija, toga sam sve više svjesna, iako sam ja u dilemi suprotnoj od tvoje. Kad bi se moglo nekako sjediti na dvije stolice, ne znam ...
E pa Sandric,posto znas svasta nesto,skromna si i spadas u one kojima ne treba puno za zhivot,samo mogu reci "Bienvenu chez nous"...sandra01 wrote:Ha ha ha ,slatko ti je pitanje.Mislim da je previse licno ali evo dacu ti par podataka mada moje obrazovanje i moje iskustvo nemaju bas puno veze sa mojim povratkom.Iskreno ,uopste me ne zanima sta ce ljudi tamo misliti zasto sam se ja vratila.Ja sam tip osobe kojoj pare ne igraju veliku ulogu,radim da ne zavisim od nekog drugog i to je to.Moja zelja je da radim za sebe neki mali poslic.Kad je skola u pitanju imam diplome i sa Sarajevskog (pravni)i Kanadskog univerziteta(marketing i jezici).Dakle s te strane sam pokrivenarika wrote:Sandra...
NE mora zvucati kao CV ali onako da steknemo uvida u tvoj profile)
E sad da ti kazem sta radim
sticajem nekih cudnih okolnosti nasla sam se u Informational Technology industriji ,radim kao adviser i business developer,odnosno trazim kompanije koje treba da kupe ili promjene informaticke systeme ,hardware ili software,i onda im nalazim najpovoljnije providere (Microsoft,Cisco,HP,Sun)zavisi sta im treba.E sad problem je u tome sto meni ne pada na pamet da to radim tamo.Ja bih radila privatno nesto sasvim deseto i ne biram bas previse.Dakle nemam ja iluzija da ce mene tamo docekati posao snova i brdo para mada realno sa svojim iskustvom i znanjem mogu zaraditi.Gledam neke oglase tamo za posao, pa covjece mogla bi u struci odmah poceti raditi ali kad vas citam dobijam utisak da mene tamo nece niko zaposliti.Jos sam nesto primjetila da je starosna granica jako niska,sto sa datim oglasom nema logike,tipa osoba ne stariji od 30 godina,sto je meni van pameti. Pa sta da rade oni koji imaju 35,39.45 godina?Da se ubiju?Zato bi ja da ne zavisim od drzave ili vlasnika kompanije.Kapish?
-Spuca li te nostalgija, tamo u Njemačkoj,Pietje_Bel wrote:@ Sandra
Jesi li se vratila zeno draga?
ima istine u ovome, ali svako bira svoj zivot i kako ce ga zivjeti.Orbini wrote: Mora se covjek valjda pomiriti - nama Bosancima, barem ove generacije je sudjeno da se pate i da nije sve potaman. I tu ima samo izabrati manje zlo od veceg, al hajd budi pametan,...
PipiDugaDevetka wrote:-Spuca li te nostalgija, tamo u Njemačkoj,Pietje_Bel wrote:@ Sandra
Jesi li se vratila zeno draga?
pitam ja prijateljicu koja tamo sa porodicom živi od 1990.g.
-Kakva nostalgija, uhvati me nostalgija kada sam
ovdje u Sarajevu, ali za Njemačkom.