Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
rika

#176 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by rika »

Sandra...
nadam se da nisam off-topic ali reci nam nesto o sebi,u kojoj se zemlji momentalno nalazis,cime se bavis,kakvo obrazovanje imas...
NE mora zvucati kao CV ali onako da steknemo uvida u tvoj profile :))
nonca

#177 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by nonca »

Sandra, sve u svemu,

Margaritas antes porcos!
Last edited by nonca on 26/05/2009 14:45, edited 1 time in total.
HAVANA

#178 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by HAVANA »

Ima ovde dosta zavidnih i zlobnih kao i svugdje ali da ih je baš 97% nije tačno.
I prije rata i u ratu i poslije rata je bilo takvih ljudi a ti sebi sam biraš krugove u kojima se krečeš.
Jesi razmišljao o tome da imaš pogrešan pristup ljudima i pogrešan odnos prema njima.
I ja sam se vratio pa nemam tih problema tipa ja došao nekom da pametujem jer i ne pametujem nego radim.
Ovde nadmenost slabije prolazi.
Svi moji prijatelji se raduju mom uspjehu a i ja njihovom i funkcionišemo kao i prije čak i bolje jer se trudimo da što više vežemo naše poslove i da što više poslujemo u krugu ljudi našeg razmišljanja a ove druge zaobiđemo.
palermo

#179 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by palermo »

nonca wrote:e pozdravljam molbu za profile, i mene bi to interesovalo ;)

e ovako sandra,

prije tri godine sam se vratio u BiH, a vani sam otisao radi studija,,,,

sve uredno zavrsio, magistrirao naravno i vratio se u BiH,,,i DEBELO se pokajao,,,

odmah da ti kazem, ako nemas nekog pri ministarstvu ili fakultetu, neku "vezu", od magistarske titule moras odustati,,,toliko o nasoj drzavi,,,

drugo, najveci neprijatelji su ti 97% ljudi koji vise nisu dobronamjerni Bosanci, vec cim cuje da si dosao s vana, sa stranom diplomom, i to magistar, odmah u tim sitnim dusama proradi zavidnost i u sebi govore tipa"...sta ti magistrirao vani, pa sad nama ovde hoces da solis pamet...?!?,,,GLUPOST!!

znaci 97% drustva ti je zarazeno zavidnoscu, i jako se raduju svakom tvom neuspjehu,,,

trece, ako pocnes traziti posao, OPET ako nemas neke "veze", neces naci posao koji ce biti proporcionano placen kao u drustvima u kojim se cijeni znanje,,,

znaci, toplo ti preporucujem, ako imas ovde jake prijateljske veze koje ce ti pomoci za diplomu i posao, slobodno se vrati, ako nemas, NEMOJ ni u snu, sistem ce te pojesti za pola godine,,,najvece razocarenje ce ti biti ljudi (97% njih, cast izuzecima), sitne duse, koje ce ti spletkariti na svakom koraku,,,

znaci posteno u BiH ne mozes uraditi NISTA; moras imati jake veze da bi ostvario svoja osnovna prava!

narod se u BiH posle rata, jako jako promijeno, u negativnom konteksu naravno,,,,ako s nekim hoces popricat koju normalnu o desavanjima u svijetu, proglase te budaletinom (jer se ne razumiju u to), al isti ti imaju materijala da s tobom pricaju ko je koga namlatio, kakvo auto vozi, sta je pojebo prosli vikend,,,primitivizam!

Sandra, sve u svemu,

Margaritas antes porcos!
Niđe veze, ljudi su ljudi, neki dobri, neki loši, svugdje, i u Americi i u Bosni.
superpujdo

#180 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by superpujdo »

Hej cura sta god da uradis neces pogrijesiti,ako ostanes uvijek ces se pitati zasto se nisam vratila,ako ti nebude dobro mozes se vratiti i znaces da je to rijesenje.
Od mene puno srece.
:) :)
sandra01

#181 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by sandra01 »

rika wrote:Sandra...
nadam se da nisam off-topic ali reci nam nesto o sebi,u kojoj se zemlji momentalno nalazis,cime se bavis,kakvo obrazovanje imas...
Ha ha ha ,slatko ti je pitanje.Mislim da je previse licno ali evo dacu ti par podataka mada moje obrazovanje i moje iskustvo nemaju bas puno veze sa mojim povratkom.Iskreno ,uopste me ne zanima sta ce ljudi tamo misliti zasto sam se ja vratila.Ja sam tip osobe kojoj pare ne igraju veliku ulogu,radim da ne zavisim od nekog drugog i to je to.Moja zelja je da radim za sebe neki mali poslic.Kad je skola u pitanju imam diplome i sa Sarajevskog (pravni)i Kanadskog univerziteta(marketing i jezici).Dakle s te strane sam pokrivena :lol: E sad da ti kazem sta radim :roll: sticajem nekih cudnih okolnosti nasla sam se u Informational Technology industriji ,radim kao adviser i business developer,odnosno trazim kompanije koje treba da kupe ili promjene informaticke systeme ,hardware ili software,i onda im nalazim najpovoljnije providere (Microsoft,Cisco,HP,Sun)zavisi sta im treba.E sad problem je u tome sto meni ne pada na pamet da to radim tamo.Ja bih radila privatno nesto sasvim deseto i ne biram bas previse.Dakle nemam ja iluzija da ce mene tamo docekati posao snova i brdo para mada realno sa svojim iskustvom i znanjem mogu zaraditi.Gledam neke oglase tamo za posao, pa covjece mogla bi u struci odmah poceti raditi ali kad vas citam dobijam utisak da mene tamo nece niko zaposliti.Jos sam nesto primjetila da je starosna granica jako niska,sto sa datim oglasom nema logike,tipa osoba ne stariji od 30 godina,sto je meni van pameti. Pa sta da rade oni koji imaju 35,39.45 godina?Da se ubiju?Zato bi ja da ne zavisim od drzave ili vlasnika kompanije.Kapish?
nosara

#182 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by nosara »

Ne mogu prihvatit da neko sa tvojim referencama uopste razmislja da se vrati... :-)

Shvatas li da se ovdje moze zaratit u roku pola godine? Sta ce ti ta avantura... :? Bosna jos uvijek nastaje... to ti je ko vulkan... :roll:

Ovaj kolega gore sto je napisao da su ljudi "pukli", pa mislim da je mozda pretjerao 2%... :D

Hoces vlastiti biznis...? Pa bolje ti je ulozi novac nekom pomocniku ministra u kovertu, i kupi sebi drzavnu platu... :D

Ma najozbiljnije... smiri se tu gdje si... ili trazi selameta negdje gdje je bolje, a ne gore... :thumbup:
ovo_malo_duse

#183 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by ovo_malo_duse »

pjega wrote:zanimljivo. veoma. mene sad zanima koliko li nas je ovakvih? svako malo, ista tema sa nekom varijacijom se pojavi.

doslovno si opisala i moja razmisljanja. s tim da ti cak imas par prednosti. ja bih se vratila pod puno ‘nesredjenijim’ okolnostima.

a taj isti strah... tu je. ne toliko da se necu snaci, nego da cu se jednostavno *ebeno razocarati. zbog svih ovih razloga koje drugi spominju. a desi li se to, pa ja odlucim pokupiti svoje prnje nazad van bosne, to ce biti kraj mene kao bosanke. nikad me vjerovatno ta zemlja vidjela vise ne bi na duze staze, osim obaveznih posjeta svojima. jednostavno bih postala nesto drugo.

na drugoj strani, sebi kazem, ako ne sada probati, pa kada ona. i stvar bi trebala biti jednostavna. nisam zadovoljna ovdje. sta onda vise trazim tu? hocu li i mogu li sebi oprostiti ako ne probam? sada bi bilo perfektno vrijeme. i ima tome tako vec neko vrijeme. pa sad sebi dadoh jos jednu godinu. da se osmislim. a znam vec, ustvari se nemam sta vise osmisljati.

savjeta dobrog nemam, jer kao sto vidis u istom sam blatu. osim mozda jednog. dobro razluci sta je uzrok tvog nezadovoljstva i sta tacno ocekujes od zivota u bosni. jer ‘gdje god da odes, opet si TI tu’

a odgovor pronaci ovdje neces. jedni ce reci, dolazi. drugi, nemoj. istina, pomogne podijeliti misljenej sa drugima, vidjeti sta ostali u i van bosne misle, ali na kraju ipak ostaje da odgovor pronadjes sama u sebi.

Super tema. Napokon nesto sto vrijedi procitati od A do Z.

Sve i jedan komentar....al najvise mi za oko zapade ovaj....Sa kojim se i slazem i djelom ne i mozda imam pridjelog...

Puno nas je..ja sam licno u istoj situaciji isti strahovi i nade...U poziciji mozda nesto boljoj ili goroj (kako se uzme) jer cesce odem dole...I svaki put mi se sve teze vratiti nazad..A onda kad budem blizu da odlucim definitvno da se vratim..razmisljam sta kako..nemam poznanike na pozicijama, nemam "stelu"..Neznam gdje bih trazio posao..I sta bih ako ga nenadzem..Strah me od onog ebenog razocarenja...Da sam mogao da ponudim puno a da iz pogresnih razloga mozda ne dobijem sansu , to su sve neka realna pitanja koja stvaraju onu bol u stomaku i ja odgadzam sve neka dok ispadne nesto, neka sansa, neznam...i tako godina za godinom...Mozda zbog prica drugih polazim od pogresinih pretpostavki, mozda sve i nije tako kako izgleda...
Kad sam odlazio na skolovanje imao sam potpuno drugacije razmisljanje o vanjskom svijetu..tad mi je bilo samo da se ispalim vani..I sve ce biti dobro..ali nije...Iako imam sve( materijalno), fali mi puno vise ..mnogi ce reci supljak...ali ni ja nisam znao koliko to vrijedi dok to sam nisam osjetio...

Ali evo nesto konkretno .....Vidim ima nas toliko ovdje koji isto ili slicno razmisljamo, a vjerovatno i poznajemo jos masu onih koji razmisljaju slicno, dali je ikad iko razmisljao da se udruzimo...mozda zvucim idealisticno ali zasto ne...mnogo nas je visoko obrazovanih sa raznim idejama sto je bitnije poznanstvima u raznim drzavama EU puno vise bi mogli postici zajedno...Ima ih puno koji su se vec vratili koji mogu pomoci sa savjetima, koji su iskusili sve nedostatke sistema i znaju gdje sta kako...Razmisljam i vidim milion mogucnosti, potrebno je malo volje i zelje....Mozda je off topic al pronadzoh neki dan temu ovdije gdje neko pita kako uloziti neke novce u BiH...I sto nas je vise lakse bi se izborili sa onima, "zavidnima" koje neko navede tu...A mozda bi pokrenuli i neke promjene dole....Na korist nas samih i ljudi oko nas...

Neznam mozda idealiziram....ali mi se ideja svidza...
ozbiljna

#184 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by ozbiljna »

ja mislim da puno toga zavisi od toga da li se covjek skrasio, odnosno zasnovao porodicu. Da nasa Sandra tamo negdje zivi sretna sa svojom srodnom dusom, da uskoro planira prinovu itd. sigurno se ne bi osvrtala na Bosnu i mogucnost povratka, garantujem. Jer ko bi zdrav svoju djecu bacio u ono grotlo haosa i nesigurnosti!? Razumijem, ima i takvih ljudi, ali za mene licno povratak bi bio "worst case scenario". Zato, neka hvala...
rajvosa 69

#185 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by rajvosa 69 »

ovo_malo_duse wrote:
pjega wrote:zanimljivo. veoma. mene sad zanima koliko li nas je ovakvih? svako malo, ista tema sa nekom varijacijom se pojavi.

doslovno si opisala i moja razmisljanja. s tim da ti cak imas par prednosti. ja bih se vratila pod puno ‘nesredjenijim’ okolnostima.

a taj isti strah... tu je. ne toliko da se necu snaci, nego da cu se jednostavno *ebeno razocarati. zbog svih ovih razloga koje drugi spominju. a desi li se to, pa ja odlucim pokupiti svoje prnje nazad van bosne, to ce biti kraj mene kao bosanke. nikad me vjerovatno ta zemlja vidjela vise ne bi na duze staze, osim obaveznih posjeta svojima. jednostavno bih postala nesto drugo.

na drugoj strani, sebi kazem, ako ne sada probati, pa kada ona. i stvar bi trebala biti jednostavna. nisam zadovoljna ovdje. sta onda vise trazim tu? hocu li i mogu li sebi oprostiti ako ne probam? sada bi bilo perfektno vrijeme. i ima tome tako vec neko vrijeme. pa sad sebi dadoh jos jednu godinu. da se osmislim. a znam vec, ustvari se nemam sta vise osmisljati.

savjeta dobrog nemam, jer kao sto vidis u istom sam blatu. osim mozda jednog. dobro razluci sta je uzrok tvog nezadovoljstva i sta tacno ocekujes od zivota u bosni. jer ‘gdje god da odes, opet si TI tu’

a odgovor pronaci ovdje neces. jedni ce reci, dolazi. drugi, nemoj. istina, pomogne podijeliti misljenej sa drugima, vidjeti sta ostali u i van bosne misle, ali na kraju ipak ostaje da odgovor pronadjes sama u sebi.

Super tema. Napokon nesto sto vrijedi procitati od A do Z.

Sve i jedan komentar....al najvise mi za oko zapade ovaj....Sa kojim se i slazem i djelom ne i mozda imam pridjelog...

Puno nas je..ja sam licno u istoj situaciji isti strahovi i nade...U poziciji mozda nesto boljoj ili goroj (kako se uzme) jer cesce odem dole...I svaki put mi se sve teze vratiti nazad..A onda kad budem blizu da odlucim definitvno da se vratim..razmisljam sta kako..nemam poznanike na pozicijama, nemam "stelu"..Neznam gdje bih trazio posao..I sta bih ako ga nenadzem..Strah me od onog ebenog razocarenja...Da sam mogao da ponudim puno a da iz pogresnih razloga mozda ne dobijem sansu , to su sve neka realna pitanja koja stvaraju onu bol u stomaku i ja odgadzam sve neka dok ispadne nesto, neka sansa, neznam...i tako godina za godinom...Mozda zbog prica drugih polazim od pogresinih pretpostavki, mozda sve i nije tako kako izgleda...
Kad sam odlazio na skolovanje imao sam potpuno drugacije razmisljanje o vanjskom svijetu..tad mi je bilo samo da se ispalim vani..I sve ce biti dobro..ali nije...Iako imam sve( materijalno), fali mi puno vise ..mnogi ce reci supljak...ali ni ja nisam znao koliko to vrijedi dok to sam nisam osjetio...

Ali evo nesto konkretno .....Vidim ima nas toliko ovdje koji isto ili slicno razmisljamo, a vjerovatno i poznajemo jos masu onih koji razmisljaju slicno, dali je ikad iko razmisljao da se udruzimo...mozda zvucim idealisticno ali zasto ne...mnogo nas je visoko obrazovanih sa raznim idejama sto je bitnije poznanstvima u raznim drzavama EU puno vise bi mogli postici zajedno...Ima ih puno koji su se vec vratili koji mogu pomoci sa savjetima, koji su iskusili sve nedostatke sistema i znaju gdje sta kako...Razmisljam i vidim milion mogucnosti, potrebno je malo volje i zelje....Mozda je off topic al pronadzoh neki dan temu ovdije gdje neko pita kako uloziti neke novce u BiH...I sto nas je vise lakse bi se izborili sa onima, "zavidnima" koje neko navede tu...A mozda bi pokrenuli i neke promjene dole....Na korist nas samih i ljudi oko nas...

Neznam mozda idealiziram....ali mi se ideja svidza...[/quote

Fala ti boze da neko nesto pametno kaze i predlozi. : :idea: :idea: :bih:
vryzas

#186 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by vryzas »

Julianna wrote:Mislim da je bolje žaliti za nečim što SI, nego što NISI učinila. :) Kako god da odlučiš, mislim da sretnija nećeš biti nigdje osim ovdje. Što sam starija, toga sam sve više svjesna, iako sam ja u dilemi suprotnoj od tvoje. Kad bi se moglo nekako sjediti na dvije stolice, ne znam ... :roll:
:thumbup:
mire - ložač

#187 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by mire - ložač »

Pročitao sam svako slovo......
i u prvoj misli nemam riječi kojom bi ostao ispravan prema samome sebi a istovremeno i pomogao jednu dušu da se nahrani i ispuni :sad:

Ali čitajući dalje postaje mi sve više jasno na koje pitanje trebam uprijeti prstom
: Draga/i moja/i treba se sjetiti razloga zbog kojih je čovjek otišao, i odgovoriti na pitanje postojanja tih razloga i danas... :?: :idea: :!:

Akademske predispozicije imaš, a nije lako naš mentalitet ugasiti, on je tu sa nama, i što se više protiv toga budemo borili sve nam je gore, a ogorčenost našim narodom je najčešće odlika onoga koji niti je obrazovan niti artikulisan kao ličnost, te je odlaskom dobio određenu materijalnu sigurnost.

Imam masu prijatelja koji su se vratili i nekada, što je normalno, i oni počnu da grakću : a što dođo..., a vidi ovo..., a vidi ono..., " ali kad se malo istresu onda ipak shvate da :" Nigdje nije k'o kod kuće svoje" :bih:

Pročitao sam da je bolje za djecu u inostranstvu, hmmmm ,,, imam opet suprotne primjere ljudi koji ne žele da im djeca prožive presudne godine u svom razvoju u okruženju koje je otuđeno i hladno, već da nose u sebi neki biljeg naše tradicije i toplote.

Zanimljivo mi je da se pominje i udruživanje što je apsolutno pohvalno i potrebno, jer kad se spakuješ i dođeš nek ti je na umu da nisi došla na odmor već da pokušaš nešto ozbiljno.... Zvuči patriotski znam ,,,... a za bilo kakve dodatne stvari bujrum na private.

Samo hrabro..... :thumbup:
MoHiKaNaC

#188 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by MoHiKaNaC »

Ponekad onako u defektu pozelim da sam negdje vani ali da mi sada ponude mogucnost da odem negdje vani samo bih se kulturno zahvalio...

p.s.
A daleko sam od neke sredjene zivotne situacije. Tek treba da pronadjem partnera za zajednicki zivot i da skontam kako na najbolji nacin da rijesim stambeno pitanje...
rika

#189 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by rika »

sandra01 wrote:
rika wrote:Sandra...
Ha ha ha ,slatko ti je pitanje.Mislim da je previse licno ali evo dacu ti par podataka mada moje obrazovanje i moje iskustvo nemaju bas puno veze sa mojim povratkom.Iskreno ,uopste me ne zanima sta ce ljudi tamo misliti zasto sam se ja vratila.Ja sam tip osobe kojoj pare ne igraju veliku ulogu,radim da ne zavisim od nekog drugog i to je to.Moja zelja je da radim za sebe neki mali poslic.Kad je skola u pitanju imam diplome i sa Sarajevskog (pravni)i Kanadskog univerziteta(marketing i jezici).Dakle s te strane sam pokrivena :lol: E sad da ti kazem sta radim :roll: sticajem nekih cudnih okolnosti nasla sam se u Informational Technology industriji ,radim kao adviser i business developer,odnosno trazim kompanije koje treba da kupe ili promjene informaticke systeme ,hardware ili software,i onda im nalazim najpovoljnije providere (Microsoft,Cisco,HP,Sun)zavisi sta im treba.E sad problem je u tome sto meni ne pada na pamet da to radim tamo.Ja bih radila privatno nesto sasvim deseto i ne biram bas previse.Dakle nemam ja iluzija da ce mene tamo docekati posao snova i brdo para mada realno sa svojim iskustvom i znanjem mogu zaraditi.Gledam neke oglase tamo za posao, pa covjece mogla bi u struci odmah poceti raditi ali kad vas citam dobijam utisak da mene tamo nece niko zaposliti.Jos sam nesto primjetila da je starosna granica jako niska,sto sa datim oglasom nema logike,tipa osoba ne stariji od 30 godina,sto je meni van pameti. Pa sta da rade oni koji imaju 35,39.45 godina?Da se ubiju?Zato bi ja da ne zavisim od drzave ili vlasnika kompanije.Kapish?
E pa Sandric,posto znas svasta nesto,skromna si i spadas u one kojima ne treba puno za zhivot,samo mogu reci "Bienvenu chez nous"... :D :D :D
Zhivot je jedan,zhivi ga...
A to sto ti neko prica "Bosna struca-hljeba","mozhe se zaratiti ovo-ono"..
Pa i narodnooslobodilacka borba naroda Quebec-a mozhe kulminirati ratom,samo sumnjam da ce se to za naseg zhivota desiti :)))
Pietje_Bel

#190 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by Pietje_Bel »

@ Sandra

Jesi li se vratila zeno draga? :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#191 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by PipiDugaDevetka »

Pietje_Bel wrote:@ Sandra

-Spuca li te nostalgija, tamo u Njemačkoj,
pitam ja prijateljicu koja tamo sa porodicom živi od 1990.g.
-Kakva nostalgija, uhvati me nostalgija kada sam
ovdje u Sarajevu, ali za Njemačkom. :D
Orbini

#192 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by Orbini »

Teski su to momenti.
Kad je covjek sam - i nekako, ali kad ima porodicu, odgovoran si i za djecu, bojis se da neces imati mozda dovoljno da im osnovno obezbjedis, a gdje je tek sigurnosna situacija i diskriminacija. U Banjaluci si "krme u Teheranu", imas zuvjeti niskog profila, gutati masu nepravde i ponizenja, a djeca da ti u skoli uce po "njihovom" programu koji je sve ali ne normalan.

U Sarajevo, Zenicu,.. tu si apsolutni stranac gdje neznas nikoga, nemas veza, poznanstava, nemas pojma odakle bi poceo, sta radio, kako,... Ionako pranapuceno, ljudi nervozni i u vjecitoj trci gdje niko nema pardona, gdje veci gaze male a manji jos manje,... gdje si kao posten i obziran ispusio u rekordnm vremenu.

A opet - ovdje na sjeveru Evrope nije puno bolje, ima se materojalno, sistem te stiti i ako si posten, ali eto hebena dosada, otudjenost, diskriminacija, vjeciti si stranac, rintas a sve ode,...

Mora se covjek valjda pomiriti - nama Bosancima, barem ove generacije je sudjeno da se pate i da nije sve potaman. I tu ima samo izabrati manje zlo od veceg, al hajd budi pametan,...
pirmin

#193 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by pirmin »

@Orbini: svaka je na mjestu, malo se sta ima dodati.

Ja licno se svako jutro nebu zahvalim sto sam vani - povratak bih smatrao najtezom karmicnom kaznom.
Paolo Volpe & Sons

#194 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by Paolo Volpe & Sons »

ovo_malo_duse
Jako interesantan prijedlog. :thumbup:

Molim te ako mozes pojasniti svoju ideju malo vise sa prakticne strane.
Predpostavimo Sandra je stigla u Sarajevo i obraca se za pomoc "nama udruzenim"
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#195 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by ladyblue18 »

Orbini wrote: Mora se covjek valjda pomiriti - nama Bosancima, barem ove generacije je sudjeno da se pate i da nije sve potaman. I tu ima samo izabrati manje zlo od veceg, al hajd budi pametan,...
ima istine u ovome, ali svako bira svoj zivot i kako ce ga zivjeti.
Ovdje gdje jesmo, nije bas da se patimo, ali dusevno nas nesto ugusi. Svaki dan kazu eto rata, ja se divim nama kako ostajemo normalni.
Tako da ko ima mogucnost izbora, ja bih mu uvijek rekla otidji vani i probaj kako ide, pa onda odluci gdje je bolje, i koje je zlo vece a koje manje :)
sandra01

#196 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by sandra01 »

Nisam se jos vratila :-)
Izucavam situaciju preko neta i pitam po forumu za sada.Obisla sam par web sitova nekih kompanija koje bi recimo imale koristi da me zaposle.I onda na jednoj drugoj temi pitam kako se tamo moze aplicirati za posao kazu:samo stela :?
Niti me pita zasto tamo hocu da radim ni imam li iskustva u tome poslu ,nego ladno-samo preko veze.I to nije prvi put da cujem takav komentar.Ali kontam nesto ako u Bosni da bi radio tj primao pare treba jedino veza ,pa Bosna je onda zemlja mojih snova.Fino nadjem vezu i onda se zaposlim u nekoj kompaniji i onda ce moj sef raditi za mene jer me on nije zaposlio zato sto znam raditi posao nego zato sto znam nekoga :lol:
Pa onda mi ne treba ni znanje ni iskustvo samo poznanici 8-) i umjesto da saljem CV po vazdan odoh ja u kafanu sretati ljude.Jel ja ovde nesto grijesim? :?:
debela

#197 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by debela »

sandra, zasto ne posaljes emailove tim firmama za koje mislis da bi imale interes? ne gubis nista, a mozda ti se neko i javi pa ces eto iz prve ruke imati neko iskustvo sa trazenjem posla u bih.
macan prvi

#198 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by macan prvi »

PipiDugaDevetka wrote:
Pietje_Bel wrote:@ Sandra

-Spuca li te nostalgija, tamo u Njemačkoj,
pitam ja prijateljicu koja tamo sa porodicom živi od 1990.g.
-Kakva nostalgija, uhvati me nostalgija kada sam
ovdje u Sarajevu, ali za Njemačkom. :D
:lol: :lol: :lol:

Nazalost, upravu je. :roll:
Pietje_Bel

#199 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by Pietje_Bel »

A zasto nebi otisla na odmor godisnji dvije sedmice?
Asana

#200 Re: Vratila bih se kuci a... strah me (razgovori sa samom sobom

Post by Asana »

Stara je istina: svako srecu nosi u sebi samom... a uspostavljanje te srece znaci mijenjanje onog sto mozes, i mirenje sa onim sto ne mozes promijeniti.

Mislim da ce sandra neke okolnosti koje je sad cine nesretnom samo zamijeniti drugima... no ostaje joj mogucnost da te okolnosti opet promijeni. Naravno, jedan od nacina da okolnosti mijenjamo je da - napustimo te okolnosti i izborom sredine okruzimo se drugim okolnostima :) a drugi nacin je tezi, neizvjesniji, da to je da probamo pa da vidimo da li mozemo nesto oko sebe promijeniti ili se s tim moramo pomiriti.

Prvi poriv bio je da kazem - ne budi luda... ali drugi, sebicniji, govori:

Vracaj se sandra, vracajte se svi ... svojim prisustvom, znanjima, navikama, glasanjem na izborima pomozite da ne potonemo! Mozda jos ima nade, ako ne odu bas svi koji misle svojom glavom! Bez tebe i takvih, nikada necemo uspjeti u pokusajima mijenjanja tragicnog puta kojim idemo kao zemlja, i ostaje nam vrlo jadan izbor za nasu vlastitu srecu ... a to je .... :run:
Post Reply