Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
afree

#176 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by afree »

http://www.studio-din.com/modules.php?n ... nt&sid=924

posto ti priznajes samo Kur'an ja sam izbacio dijelove u kojima se navode hadisi, a ko hoce moze procitati citav tekst na datom linku.

ZNAČENJE ŠEHADETA “... MUHAMED RESULULLAH”

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

“Reci: "O ljudi, ja sam svima vama Allahov poslanik. “ ( Al-A’raf, 158.)

“Mi smo te poslali svim ljudima da radosne vijesti donosiš i da opominješ. “ (Saba’ , 28. )

A oni koji se ne odazovu Allahovu glasniku, takvi Mu na Zemlji neće umaći i mimo Njega zaštitnika neće naći. Oni su u velikoj zabludi. “ ( Al-Ahkaf, 29.- 32.)

“Muhammed nije roditelj nijednom od vaših ljudi, nego je Allahov poslanik i posljednji vjerovjesnik - a Allah sve dobro zna. “ (El-Ahzab, 40.)

“Onima koji će slijediti Poslanika, vjerovjesnika, koji neće znati ni da čita ni da piše, kojeg oni kod sebe, u Tevratu i Indžilu, zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih, koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti, koji će ih tereta i teškoća koje su oni imali osloboditi. “ (Al-A’araf, 157.)

“A onaj koji želi neku drugu vjeru osim islama, neće mu biti primljena, i on će na onom svijetu nastradati. “ (Ali-Imran, 85.)

„Allah je od svakog vjerovjesnika kome je Knjigu objavio i znanje dao - obavezu uzeo: ‘Kad vam, poslije, dođe poslanik koji će potvrditi da je istina ono što imate, hoćete li mu sigurrno povjerovati i sigurno ga pomagati? Da li pristajete i prihvatate da se na to Meni obavežete?’ - Oni su odgovorili: ‘Pristajemo!’ – ‘Budite, onda, svjedoci’ - rekao bi On -,’a i Ja ću s vama svjedočiti.’

A oni koji i poslije toga glave okrenu, oni su doista nevjernici. “ (Ali-Imran 81. - 82.)

“Onaj ko se pokorava Poslaniku pokorava se i Allahu. ” (An-Nisa, 80. )

Reci: "Pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku!" A ako ne htjednete, on je dužan raditi ono što se njemu naređuje, a vi ste dužni raditi ono što se vama naređuje, pa ako mu budete poslušni, bićete na Pravom putu; - a Poslanik je jedino dužan da jasno obznani. (An-Nur ,54. )

“Oni koji su poslušni Allahu i Poslaniku biće u društvu vjerovjesnika, i pravednika, i šehida, i dobrih ljudi, kojima je Allah milost Svoju darovao. A kako će oni divni drugovi biti! “ (An-Nisa, 69. )

“ Svi su oni poslanike u laž utjerivali i kaznu Moju zaslužili. “ (Sad, 14.)

“O vjernici, odazovite se Allahu i Poslaniku kad od vas zatraži da činite ono što će vam život osigurati. “ (Al-Anfal, 24.)

“Pa ako ti se ne odazovu, onda znaj da se oni povode jedino za strastima svojim. A zar je iko gore zalutao od onoga koji slijedi strast svoju, a ne Allahovu uputu? Allah, doista, neće ukazati na pravi put narodu koji sam sebi nepravdu čini. “ ( Al-Kasas, 50.)

“Reci: ‘Ako su vam očevi vaši, i sinovi vaši, i braća vaša, i žene vaše, i rod vaš, i imanja vaša koja ste stekli, i trgovačka roba za koju strahujete da prođe neće imati, i kuće vaše u kojima se prijatno osjećate - miliji od Allaha i Njegova Poslanika i od borbe na Njegovom putu, onda pričekajte dok Allah Svoju odluku ne donese. ‘ A Allah grješnicima neće ukazati na pravi put. “ ( Et-Tevba, 24.)

“Mi šaljemo tebe kao svjedoka i kao donosioca radosnih vijesti i ako onog koji treba da opominje, da u Allaha i Poslanika Njegova vjerujete, i da vjeru Njegovu pomognete, i da ga veličate i da Ga ujutro i naveče hvalite. “ (Feth, 8.-9.)

“ i siromašnim muhadžirima koji su iz rodnog kraja svoga protjerani i imovine svoje lišeni, koji žele da Allahovu milost i naklonost steknu, i Allaha i Poslanika Njegova pomognu, - to su, zaista, pravi vjernici. “ (El-Hašr, 8.)

“Kad se vjernici Allahu i Poslaniku Njegovu pozovu, da im on presudi, samo reknu: ’Slušamo i pokoravamo se’ - Oni će uspjeti. “(An-Nur, 51.)

“A licemjeri govore: ‘Mi vjerujemo u Allaha i Poslanika i pokoravamo se’, - zatim neki od njih glave okreću; nisu oni vjernici. Kad budu pozvani Allahu i Poslaniku Njegovu da im On presudi, neki od njih odjednom leđa okrenu, samo ako znaju da je pravda na njihovoj strani, dolaze mu poslušno. Da li su im srca bolesna, ili sumnjaju, ili strahuju da će Allah i Poslanik Njegov prema njima nepravedno postupiti? Nijedno, nego žele da drugima nepravdu učine. “ (An-Nur, 47.-50.)

“Vi u Allahovom poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu, i koji često Allaha spominje. “ (Al-Ahzab, 21.)

“Reci: ‘Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!’- a Allah prašta i samilostan je. “ (Ali-Imran, 31.)

“Kada Allah i Posalnik Njegov nešto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo da po svom nahođenju postupe. A ko Allaha i Njegova Posalnika ne posluša, taj je sigurno skrenuo s pravog puta. “ (Al-Ahzab, 36.)

‘Neka se čuvaju oni koji se suprotstavljaju Vjerovjesniku, da ih nebi fitna ili neka bolna kazna zadesila.’ . (An-Nûr, 63.)

„Onoga ko se suprostavi Poslaniku, a poznat mu je pravi put, i koji pođe putem koji nije put vjernika, pustićemo da čini šta hoće, i bacićemo ga u Džehennem, - a užasno je on boravište! “ (An-Nisa, 115.)

“Zato što se suprostavljaju Allahu i Poslaniku Njegovu; a onoga ko se suprostavlja Allahu i Poslaniku Njegovu, Allah će zaista strašno kazniti. “ (Al-Enfal, 13.)
“Zar oni ne znaju da onoga koji se suprostavlja Allahu i Poslaniku Njegovu čeka vatra Džehennemska, u kojoj će vječno ostati? To je ruglo veliko! “(Et-Tevba, 63.)
afree

#177 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by afree »

I samo jos nesto da dodam

Ti tumacis Allahovu subhanehu we teala objavu, a ne prihvatas tumacenje koje nam je dao poslanik Muhammed s.a.w.s.
Da li se ti smatras boljim od poslanika?

A i Kur'an i hadis su nam prenijeli isti ljudi. Tako da ako ne vjerujes tim ljudima u prenosu hadisa kako im onda vjerujes u prenosu Kur'ana?

Da nam se svima Allah azze we dzelle smiluje i da nas uputi na pravi put
Liberalism

#178 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Liberalism »

Mogu razumjeti sto je vjernicima neophodan hadis, a mogu razumjeti i one koje govore da he hadis novotarija. Muslimani koji se sa jedne strane na sav glas deru kako su jevandjelja novotorija, kako markovo jevandjelje nije napisao Marko vec kako su obicni vjernici jedno nemimenovano jevandljeje nazvali Markovo, i kad pitas muslimana zasto ne postujes sto je napisano u jevandjelju oni kazu to je novotarija bla bla. Al kad te iste argumente upotrijebis za hadise oni se pocnu neznam vise odakle upirati u dokazivanju kako je svaka rijec svakog moguceg hadisa u svakom slovu potpuna istina. Kad ih pitas kako znas da je istina, kaze pa rekla osoba X da je cula osobu Y kako je osoba Z govorila da je cula da je to rekao Muhamed a.s.

Kako god nabrajanje u prenosiocima isla daleko to je uvijek prenosenje, svi misle da su prenosioci bezgrjesni ljudi koji nikad ni u kojem slucaju nisu mogli napraviti gresku. Samo to idealiziranje govori da nesto sa tim Hadisima nije u redu. Da danas Rijaset izda knjihu hadisa koje bi sam Reis izmislio i uvrstio deset hadisa, za par godina za bar pola bi se ovde na forumu tvrdilo da ih je izrekao niko drugi nego Muhamed a.s.

Nekada davno sam pitao zasto se klanja tako kako se klanja u dzamijama. U Kuranu ne pise nista, pa odkud onda ovakva praksa kakva je praksa danas. Odgovori mi neko pise u hadisu. A ja rekoh ne pise u Kuranu. Kaze pusti to...
Liberalism

#179 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Liberalism »

afree wrote:I samo jos nesto da dodam

Ti tumacis Allahovu subhanehu we teala objavu, a ne prihvatas tumacenje koje nam je dao poslanik Muhammed s.a.w.s.

A i Kur'an i hadis su nam prenijeli isti ljudi. Tako da ako ne vjerujes tim ljudima u prenosu hadisa kako im onda vjerujes u prenosu Kur'ana?

Moze li se danas vjerovati Reisu Cericu?
vratnik

#180 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by vratnik »

Da li je sehadet jedan od temelja islama,(cini mi se da smo to nekad davno u mektebu ucili, ako neko zna bilo bi lijepo da to odgovori) i kako je isti izgovarao poslanik?
Da li postavljac teme izgovara sehadet?, cini mi se da on to i dalje nije odgovorio, iako je fino zamoljen. A ovi sto napadaju covjeka, zasto ga napadate?
Zbuniste me pravo temom.. Sad ne znam ni da li sam pravi grijesnik.
afree

#181 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by afree »

Liberalism wrote:
afree wrote:I samo jos nesto da dodam

Moze li se danas vjerovati Reisu Cericu?
Kakve veze ima Ceric sa ovom temom? I u cemu da mu se vjeruje?
Al kad te iste argumente upotrijebis za hadise oni se pocnu neznam vise odakle upirati u dokazivanju kako je svaka rijec svakog moguceg hadisa u svakom slovu potpuna istina. Kad ih pitas kako znas da je istina, kaze pa rekla osoba X da je cula osobu Y kako je osoba Z govorila da je cula da je to rekao Muhamed a.s.
Za to postoji citava nauka o hadisima i o ocjenama vjerodostojnosti i nisu svi hadisi vjerodostojni kao sto ti navodis.

I jos jednom da ponovim:
za Mutazilah
Ako ne prihvatas vjerodostojnost nekih hadisa, kako prihvatas vjerodostojnost Kur'ana?
Ako prihvatas vjerodostojnost hadisa a ne prihvatas njihovo uzimanje kao jedan od izvora vjere, cije onda tumacenje Kur'ana da prihvatimo ako necemo prihvatiti tumacenje onoga koji je dostavio taj Kur'an?
Epitop

#182 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Epitop »

Ja odoh na džumu, kako da je klanjam ako nije tačno objašnjeno u Kur'anu??? Mogu samo, ako znam primjer poslanika Muhammeda a.s.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#183 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by dr.gog »

Dobro jutro :)

Vidim, živahna tema :D ...

Razložno i odmjereno iznošenje svjetonazora, pa i sukobljenih mišljenja unutar istih bi trebalo biti argumentovano i s dozom poštovanja prema onima koji naiđu na ovako postavljenu temu.

@mutazilah , ne podcjenjuj ni ljude na forumu ni njihova stečena uvjerenja olako i u "ritmu kviza".Blagost i odmjerenost su mjerilo i pravilo istovremeno.Retorika i umijeće rasprave ne trebaju služiti prepirci i svađi.To je istovremeno i specifično za ovaj podforum.

Isto tako, bilo kakvo nipodaštavanje i uvredljivo ironiziranje naspram nečije ličnosti ili društvenog statusa, te svjetonazora, su nedopušteni--što se odnosi na sve učesnike u dijalogu bez izuzetka.

Novoregistrovanim članovima Foruma preporučujem da još jednom pročitaju osnovnu postavku i koncepciju sarajevo-x foruma na sljedećem linku:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=33902
Mutazilah

#184 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

Mir,

Jedan od forumasa je spomenuo da izbjegavam pitanja. Morate imati u vidu da sam ja ovdje trenutno jedan a da vas, koji postavljate pitanja, ima jako mnogo, ukoliko, dakle svakome ne pridodam istu mjeru paznje onda sam, ili na pitanje vec odgovorio drugom forumasu (primjerice je neko ponovo postavio ajete u vezi pokoravanja Poslaniku, potrebno je dakle samo prelistati temu) ili iste nisam vidio.

Stoga vas molim, da:
1. Pratite temu kako ne bismo ponavljali iste stvari vise puta
2. Da u slucaju da ne vidim neko novo pitanje isto ponovite.
Ja odoh na džumu, kako da je klanjam ako nije tačno objašnjeno u Kur'anu???
U ovom Kur’anu Mi na razne na?ine objašnjavamo ljudima svakovrsne primjere, ali je covjek, više nego iko, spreman raspravljati. (18:54)

U kazivanju o njima je pouka za one koji su razumom obdareni. Kur’an nije izmišljeni hadis, on priznaje da su istinite knjige prije njega objavljene, i objašnjava sve, i putokaz je i milost narodu koji vjeruje. (12:111)

A šta ?e biti onog Dana kad protiv svakog naroda dovedemo po jednog svjedoka, od njega samog, i tebe dovedemo kao svjedoka protiv ovih! Mi tebi objavljujemo Knjigu kao objašnjenje za sve i kao uputu i milost i radosnu vijest za one koji jedino u Njega vjeruju. (16:89)

Nadalje je neko od forumasa primijetio da u Korkutovom prevodu Kuran umjesto rijeci "Hadis" koju ja pisem u ajetim (ja dakle istu ne prevodim nego ostavljam onako kako stoji na arapskom) stoji nesto drugo. Obicno je to govor, prica itd.
Takoder me je isti osudio da sam lazov i da podmecem pogresne prevode ajeta.
Kao sto sam rekao- ja tu rijec nisam nikako preveo.

Kroz stoljeca sunniti su razvili mnoge metode skrivanja istine (mislim prvenstveno na njihove alime).
Dva od njih smo ovdje vec vidili:
1. Citiranje dijelova ajeta. Ajeti se prekidaju, kako bi se dobilo ono sto odgovara njihovom stavu. Npr:
"Uzmite ono sto vam Poslanik naredi i ostavite ono sto vam zabrani"
"U njemu imate najbolji primjer" itd.
Sve dijelovi ajeta, koji nakon sagledavanja cijelog ajeta poprimaju sasvim drugo znacenje.

2. Tefsirski prevodi kurana. Mnogi, a medu njima i Korkut, prevode Kuran na osnovu hadisa. Oni dakle u hadisima citaju tumacenje ajeta i shodno tome iste prevode. Stoga mislim da je u nasem slucaju jedino ispravno uzeti i arapski tekst u analizu.

Stoga za spomenute ajete pogledajmo arapsku transliteraciju:
Air Ramiz wrote:
Mutazilah wrote:
Ima ljudi koji prihvataju hadise za razonodu, da bi, ne znaju?i koliki je to grijeh, s Allahova puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzimali. Njih ?eka sramna kazna.
Kad se nekom od njih ajeti Naši kazuju, on oholo glavu okre?e, kao da ih nije ni ?uo, kao da je gluh - zato mu navijesti patnju nesnosnu.
(31:6-7)
Interesantno je da se sad sluzis i podvalama. Zato sam i uvjeren da si krscanski misionar koji se malo zeza s rajom, ali nema veze. Hele nejse, da nastavim. Nigdje u prevodu Kur'ana na bosanski jezik ne stoji:

"Ima ljudi koji prihvataju hadise za razonodu", nego

"ima ljudi koji kupuju priče za razonodu".

Kao što vidiš izmjenio si dvije riječi koje mijenjaju smisao ajeta, a tim se služe samo lažovi.

Ovaj ajet se odnosi na mnogobošce iz Mekke koji su na svojim trgovačkim putovanjima u Bizantiju i Perziju kupovali priče o Rustemu i Behremu, razne bajke, mitove, i sl. te ih pričali svojim sugrađanima kako bi ih odvraćali od slušanja Kur'ana. Dakle, nudili su im alternativu pošto su vidjeli da su mnogi iz Mekke oduševljeni Kur'anom. Taj ajet upravo objašnjava ovu situaciju.
Tvoje zadnje objasnjenje je ponovo hadiska spekulacija. Braco i sestre, ja vam ponavljam...hadisima ne mozete dokazati nuznost samih hadisa. Pogledajmo sadaj date ajeta na arapskom:

Ima ljudi koji prihvataju hadise za razonodu, da bi, ne znaju?i koliki je to grijeh, s Allahova puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzimali. Njih ?eka sramna kazna.
Kad se nekom od njih ajeti Naši kazuju, on oholo glavu okre?e, kao da ih nije ni ?uo, kao da je gluh - zato mu navijesti patnju nesnosnu.

31:6 Wamina alnnasi man yashtareelahwa alhadeethi liyudilla AAan sabeeli Allahibighayri AAilmin wayattakhithaha huzuwan ola-ikalahum AAathabun muheenun

Pa u koji ce Hadis, ako ne u Kur’an, vjerovati?!
(77:50)

77:50 Fabi-ayyi hadeethin baAAdahuyu/minoona

To su Allahovi dokazi koje ti kao istinu navodimo pa u koje ce Hadise - ako ne u Allahove rijeci i dokaze Njegove oni vjerovati? (45:6)

45:6 Tilka ayatu Allahinatlooha AAalayka bialhaqqi fabi-ayyi hadeethinbaAAda Allahi waayatihi yu/minoona

Selam alejkum
Mutazilah

#185 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

za Mutazilah
Ako ne prihvatas vjerodostojnost nekih hadisa, kako prihvatas vjerodostojnost Kur'ana?
Ako prihvatas vjerodostojnost hadisa a ne prihvatas njihovo uzimanje kao jedan od izvora vjere, cije onda tumacenje Kur'ana da prihvatimo ako necemo prihvatiti tumacenje onoga koji je dostavio taj Kur'an?
Vjerodostojnost Kurana prihvatam na osnovu Bozijeg obecanja da ce isti stititi i nad njim bdjeti te historijskih spisa koji datiraju, u najmanju ruku, poslije same smrti Poslanika savs.
Na osnovu cega ti prihvatas vjerodostojnost hadisa? Niti Bog negdje tvrdi da ce iste cuvati, niti imas historijski dokaz da postoje spisi hadisi prije u prvom stoljecu hidzre.

Tvoje pitanje o tumacenju Kurana je suvisno. Kako je moguce da je knjizi koja objasnjava sve potrebno tumacenje tj. dodatno objasnjenje?
Cak je Bog i objavio vise ajeta o tome da sam Kuran, Kuran pojasnjava:

Ne izgovaraj Kur’an* jezikom svojim da bi ga što prije zapamtio,
Mi smo dužni da ga saberemo da bi ga ti čitao.
A kada ga čitamo, ti prati čitanje njegovo,
a poslije, Mi smo dužni da ga objasnimo.
(75:16-19)

Mir
pure_love

#186 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by pure_love »

Mogu razumjeti sto je vjernicima neophodan hadis, a mogu razumjeti i one koje govore da he hadis novotarija. Muslimani koji se sa jedne strane na sav glas deru kako su jevandjelja novotorija, kako markovo jevandjelje nije napisao Marko vec kako su obicni vjernici jedno nemimenovano jevandljeje nazvali Markovo, i kad pitas muslimana zasto ne postujes sto je napisano u jevandjelju oni kazu to je novotarija bla bla. Al kad te iste argumente upotrijebis za hadise oni se pocnu neznam vise odakle upirati u dokazivanju kako je svaka rijec svakog moguceg hadisa u svakom slovu potpuna istina. Kad ih pitas kako znas da je istina, kaze pa rekla osoba X da je cula osobu Y kako je osoba Z govorila da je cula da je to rekao Muhamed a.s.
Koga si jos nasao da tvrdi 100% za svaki hadis da je tacan? to ja jos nisam sreo
Air Ramiz

#187 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Air Ramiz »

Mutazilah wrote:
Air Ramiz wrote:
Mutazilah wrote:
Interesantno je da se sad sluzis i podvalama. Zato sam i uvjeren da si krscanski misionar koji se malo zeza s rajom, ali nema veze. Hele nejse, da nastavim. Nigdje u prevodu Kur'ana na bosanski jezik ne stoji:

"Ima ljudi koji prihvataju hadise za razonodu", nego

"ima ljudi koji kupuju priče za razonodu".

Kao što vidiš izmjenio si dvije riječi koje mijenjaju smisao ajeta, a tim se služe samo lažovi.

Ovaj ajet se odnosi na mnogobošce iz Mekke koji su na svojim trgovačkim putovanjima u Bizantiju i Perziju kupovali priče o Rustemu i Behremu, razne bajke, mitove, i sl. te ih pričali svojim sugrađanima kako bi ih odvraćali od slušanja Kur'ana. Dakle, nudili su im alternativu pošto su vidjeli da su mnogi iz Mekke oduševljeni Kur'anom. Taj ajet upravo objašnjava ovu situaciju.
Tvoje zadnje objasnjenje je ponovo hadiska spekulacija. Braco i sestre, ja vam ponavljam...hadisima ne mozete dokazati nuznost samih hadisa. Pogledajmo sadaj date ajeta na arapskom:

31:6 Wamina alnnasi man yashtareelahwa alhadeethi liyudilla AAan sabeeli Allahibighayri AAilmin wayattakhithaha huzuwan ola-ikalahum AAathabun muheenun

Pa u koji ce Hadis, ako ne u Kur’an, vjerovati?!
(77:50)

77:50 Fabi-ayyi hadeethin baAAdahuyu/minoona

To su Allahovi dokazi koje ti kao istinu navodimo pa u koje ce Hadise - ako ne u Allahove rijeci i dokaze Njegove oni vjerovati? (45:6)

45:6 Tilka ayatu Allahinatlooha AAalayka bialhaqqi fabi-ayyi hadeethinbaAAda Allahi waayatihi yu/minoona

Selam alejkum
1. Dzaba ti je sad kad sam te uhvatio u manipulaciji. Ti si samo boldirao korijen rijeci, a ne rijec, i ako se vec ne sluzis Korkutovim prevodom zasto nisi ostatak ajeta licno preveo, nego si makzus uzeo te dvije rijeci, a ostatak si uzeo od Korkuta?
2. Vec sam objasnio na sta se odnosio ovaj ajet, na price koje su Mekelije kupovale i prodavale kao maglu kako bi odvratile raju od slusanja Kur'ana, de nam ti potkrijepi necim drugim da se ovaj ajet odnosi na postupke Muhammeda a.s. (odnosno hadise)?
3. Bilo bi krajnje vrijeme da nam kazes za koju krscansku/nekrscansku organizaciju radis. Sjecam se da je prije nekoliko godina bio slican pokusaj u Zetri, dosao je jedan krscanski misionar pod krinkom da drzi predavanja o Egiptu i civilizacijama, a zapravo je pokusao da igra na simpatije muslimana prema Kur'anu i da Kur'anom dokaze kako se trebamo vratit evandjelju. Moras shvatit da muslimani nisu glupi, i vrijeme obmana i lazi ne pije vode.
Mutazilah

#188 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

1. Dzaba ti je sad kad sam te uhvatio u manipulaciji. Ti si samo boldirao korijen rijeci, a ne rijec, i ako se vec ne sluzis Korkutovim prevodom zasto nisi ostatak ajeta licno preveo, nego si makzus uzeo te dvije rijeci, a ostatak si uzeo od Korkuta?
2. Vec sam objasnio na sta se odnosio ovaj ajet, na price koje su Mekelije kupovale i prodavale kao maglu kako bi odvratile raju od slusanja Kur'ana, de nam ti potkrijepi necim drugim da se ovaj ajet odnosi na postupke Muhammeda a.s. (odnosno hadise)?
3. Bilo bi krajnje vrijeme da nam kazes za koju krscansku/nekrscansku organizaciju radis. Sjecam se da je prije nekoliko godina bio slican pokusaj u Zetri, dosao je jedan krscanski misionar pod krinkom da drzi predavanja o Egiptu i civilizacijama, a zapravo je pokusao da igra na simpatije muslimana prema Kur'anu i da Kur'anom dokaze kako se trebamo vratit evandjelju. Moras shvatit da muslimani nisu glupi, i vrijeme obmana i lazi ne pije vode.
Mir Ramize,

Pogledaj malo sta si napisao. Ja sam tebi rekao da je upravo kod Korkuta rijec o manipulaciji, jer on prevodi Rijec Hadis u Kuranu onako kako to sunitska sekta smatra ispravnim - opet na osnovu hadisa.
Nadalje opet pokusavas dokazati hadis hadisima. Shvatas li ti da to nije dokaz? Ukoliko smatras da su hadisi ispravni nadji mi jedan ajet u kojem to pise, a kao sto smo vidili Bog u Kuranu spominje dosta puta rijec "Hadis" kao nesto sto ljudi slijede proed objave.

Tvoje spekulacije su ponovo neosnovane. Zbog nedostatka dokaza ponovo pokusavate diskusiju svesti na moju licnost. Ja, kao sto sam rekao, sam musliman koji slijedi Kuran. Ja niti radim za neku krscansku niti za neku nekrscansku organizaciju. Pa ja vama citiram Kuran, a vi mene optuzujete?

I zamalo da te oni odvrate od onoga što ti Mi objavljujemo, da bi protiv nas nešto drugo iznio, i tada bi te oni smatrali prijateljem. (17:73)
giga

#189 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by giga »

dovoljno je nesto malo prouciti historiju nakon smrti Muhammeda i ozbiljno posumnjati u vjerodostojnost hadisa. cini se da Islam prolazi kroz isto sto i sve prethodne religijske objave, jer ne treba mnogo pameti da se uoci: od Isusa do Muhammeda je proslo oko 600 godina, a od Muhammeda do danas oko 1400. Bogu sam spreman vjerovati, ali ljudima niposto.

na sami pomen mogucnosti da hadisi nisu vjerodostojni ili cak i da je sam Kur'an mogao biti mijenjan, vecina ljudi reaguju kao ranjene zvijeri, bez ikakvog razmisljanja i interesa za diskusiju, uz napade i osudjivanja.
Mutazilah

#190 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

na sami pomen mogucnosti da hadisi nisu vjerodostojni ili cak i da je sam Kur'an mogao biti mijenjan, vecina ljudi reaguju kao ranjene zvijeri, bez ikakvog razmisljanja i interesa za diskusiju, uz napade i osudjivanja.
Upravo tako
lerdi

#191 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by lerdi »

Ramize sinoć si me pita odkud mi to da je bilo 200 godina kasnije?

"Uglavnom, sve su ove zbirke nastale u trećem stoljeću po Hidžri. To će se najbolje vidjeti ako spomenemo datume smrti njihovih autora. Buharija 256, Muslim 261, Tirmizija 279, Ebu Davud 275, Ibni Ma-dže 275, Ahmed Ibni Hambel 241."

Ovo je izvuđeno iz teksta Huseina ef.Đoze koji je postao Ahmmed.
Air Ramiz

#192 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Air Ramiz »

Liberalism wrote:Mogu razumjeti sto je vjernicima neophodan hadis, a mogu razumjeti i one koje govore da he hadis novotarija. Muslimani koji se sa jedne strane na sav glas deru kako su jevandjelja novotorija, kako markovo jevandjelje nije napisao Marko vec kako su obicni vjernici jedno nemimenovano jevandljeje nazvali Markovo, i kad pitas muslimana zasto ne postujes sto je napisano u jevandjelju oni kazu to je novotarija bla bla.
Evo upravo je Liberalism potvrdio ono sto sam rekao u prethodnom postu. Krscanski misionari se upinju na sav glas da nas usmjere na evandjelje. Evandjelja imaju totalno razlicitu formu od Kur'ana. Kur'an je obracanje Boga covjecanstvu, Bozija rijec. Evandjelje ima formu price, nije pisan u prvom licu nego u trecem. Mi imamo Kur'an kao prvi izvor vjerovanja, ne treba nam evendjelje kao ekvivalent, jer ni po cemu nije ekvivalent. Drugo, mi imamo samo jedan Kur'an, evandjelja ima na desetine, o istoj temi dvadesetak razlicitih prica. Zato ima 77 verzija Biblija.

Al kad te iste argumente upotrijebis za hadise oni se pocnu neznam vise odakle upirati u dokazivanju kako je svaka rijec svakog moguceg hadisa u svakom slovu potpuna istina. Kad ih pitas kako znas da je istina, kaze pa rekla osoba X da je cula osobu Y kako je osoba Z govorila da je cula da je to rekao Muhamed a.s.
Niko od muslimana ne tvrdi da je svaka rijec u svakom hadisu potpuna istina. Hadisi su samo dodatna pojasnjenja nase sve knjige, i dijele se na vjerodostoje i one koji to nisu.
Kako god nabrajanje u prenosiocima isla daleko to je uvijek prenosenje, svi misle da su prenosioci bezgrjesni ljudi koji nikad ni u kojem slucaju nisu mogli napraviti gresku. Samo to idealiziranje govori da nesto sa tim Hadisima nije u redu. Da danas Rijaset izda knjihu hadisa koje bi sam Reis izmislio i uvrstio deset hadisa, za par godina za bar pola bi se ovde na forumu tvrdilo da ih je izrekao niko drugi nego Muhamed a.s.
To bi bio veliki grijeh, i ni jedan musliman ne bi prihvatio rejsove hadise.
Nekada davno sam pitao zasto se klanja tako kako se klanja u dzamijama. U Kuranu ne pise nista, pa odkud onda ovakva praksa kakva je praksa danas. Odgovori mi neko pise u hadisu. A ja rekoh ne pise u Kuranu. Kaze pusti to...
Zasto se ti rukujes onako kako se rukujes kad sretnes jarana? To nigdje ne pise? Kako si naucio da se rukujes?
Mutazilah

#193 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

Intresantno je jos, razlog pisanja tih zbirki.

Jer postavlja se pitanje, ukoliko je hadis toliko bitan izvor u islamu, pa cak, kao sto neki kazu i druga objava, zasto je trebalo toliko dugo da se hadisi zapisu? Zbog cega to nisu uradili arapi, nego su cekali perzijance poput Buharija i vecine drugih sakupljaca hadisa da to urade?

Rijec je o borbi izmedju Ibn Hanbala i vladajuce dinastije Abasida u to vrijeme koji su bili pozitivno nastrojeni prema "Ehli Kalamu". U tim previranima i borbama za vlast, Ibn Hanbal je zatvoren te su pojedine sekte i grupacije, po put njegove dozivjele represije. Kako bi napali vjerovanje vladajuceg "Ehli Kalama" (Koji su se suprostavljali potpuno hadisima ili su prihvatali samo nekih stotinu njih u akidi), "Ehli Hadith" na celu sa Ibn Hanbalom su poceli pisati hadiske zbirke. Njegove ucenici Buhari i Tabari su u tome postali predvodnici.
Danas je vise nego jasno (na osnovu samih hadisa koje u njima nalazima, ali i samih historijskih okolnosti) da je Buharijeva zbirka imala kao cilje napasti vjerovanje "Ehli Kalama", a ne dati objektivan i historijski prikaz djelovanja Poslanika savs.
Air Ramiz

#194 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Air Ramiz »

Mutazilah wrote:
Mir Ramize,

Pogledaj malo sta si napisao. Ja sam tebi rekao da je upravo kod Korkuta rijec o manipulaciji, jer on prevodi Rijec Hadis u Kuranu onako kako to sunitska sekta smatra ispravnim - opet na osnovu hadisa.
Nadalje opet pokusavas dokazati hadis hadisima. Shvatas li ti da to nije dokaz? Ukoliko smatras da su hadisi ispravni nadji mi jedan ajet u kojem to pise, a kao sto smo vidili Bog u Kuranu spominje dosta puta rijec "Hadis" kao nesto sto ljudi slijede proed objave.
Definisi hadis na osnovu Kur'ana? Sta kaze Kur'an sta je hadis?
Tvoje spekulacije su ponovo neosnovane. Zbog nedostatka dokaza ponovo pokusavate diskusiju svesti na moju licnost. Ja, kao sto sam rekao, sam musliman koji slijedi Kuran. Ja niti radim za neku krscansku niti za neku nekrscansku organizaciju. Pa ja vama citiram Kuran, a vi mene optuzujete?
Da, a ja sam bambi. :-)
I zamalo da te oni odvrate od onoga što ti Mi objavljujemo, da bi protiv nas nešto drugo iznio, i tada bi te oni smatrali prijateljem. (17:73)
Ovaj ajet nije objavljen tebi, nego Muhammedu a.s.
lerdi

#195 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by lerdi »

Onim kojima nijemrsko nek pročitaju tekst koji je postavio Ahmmed. Objašnjava dosta toga. Bar je meni dosta tog pojasnilo. Onako kako sam ja skontao Hadise treba posmatrati kao neka usmjerenja koja je Poslanik davao u dobu u kojem je živio da bi ljudima u to doba lakše prenio i prilagodio vjeru. Ipak nesmije se na njih gledati kao na "sveto slovo" jer i sam Poslanik upravo iz tog razloga nije dozvoljavao da se zapisuju. Hadisi su ljudsko, a ajeti su Božije dijelo i tu je velika razlika. Po meni svi bi strebali striktno držati Kur'ana, a ako nam nešto baš nije jasno poslužiti se Hadisima da bi nešto shvatili.
Air Ramiz

#196 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Air Ramiz »

lerdi wrote:Ramize sinoć si me pita odkud mi to da je bilo 200 godina kasnije?

"Uglavnom, sve su ove zbirke nastale u trećem stoljeću po Hidžri. To će se najbolje vidjeti ako spomenemo datume smrti njihovih autora. Buharija 256, Muslim 261, Tirmizija 279, Ebu Davud 275, Ibni Ma-dže 275, Ahmed Ibni Hambel 241."

Ja ne govorim o zbirkama, nego o praksi zapisivanja hadisa. Onaj ko je pravio zbirku skupljao je ono sto je zapisano, ili ono sto je bilo usmeno prenoseno.
Mutazilah

#197 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

Ja ne govorim o zbirkama, nego o praksi zapisivanja hadisa. Onaj ko je pravio zbirku skupljao je ono sto je zapisano, ili ono sto je bilo usmeno prenoseno.
A de ti meni reci od kada ta praksa datira?
lerdi

#198 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by lerdi »

Air Ramiz wrote:
lerdi wrote:Ramize sinoć si me pita odkud mi to da je bilo 200 godina kasnije?

Znam ali ono što se danas koristi su upravo te zbirke
Air Ramiz

#199 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Air Ramiz »

Mutazilah wrote:
A de ti meni reci od kada ta praksa datira?
A zasto bi ja tebi nesto govorio kad ti jos uvijek nisi definisao hadis, a citiras iskrivljen Korkutov prevod ajeta? Definisi nam hadis!
Mutazilah

#200 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

Zasto se ti rukujes onako kako se rukujes kad sretnes jarana? To nigdje ne pise? Kako si naucio da se rukujes?
Ukoliko nesto u Kuranu ne pise, to onda nije ni religijska obaveza niti je zabranjeno. Nije rijec o tome da se sve pozitivno izvan Kurana izbaci iz zivota ljudi. Primjerice mozemo naci poucne poruke u dalekoistocnoj filozofiji - no bitno je - da sve to nikada nije RELIGIJSKI IZVOR. Kuran je jedini religijski izvor.
Locked