Pitanje-Radar

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
dimu

#176 Re: Pitanje-Radar

Post by dimu »

Bakir1 wrote:ti ako ne odes po uplatnicu dobijes jos 20 markica za prekoracenje
20 KM su zatezne kamate u slucaju kad ne platis u roku 8 dana

a 8 dana se racuna od dana KADA SI PRIMIO UPLATNICU TJ POTPISAO SE NA PREKRSAJNI NALOG DA PRIHVATAS ODGOVORNOST

@scooter ne znam ti reci tacno mene jos nisu nigdje uslikali hvala bogu ali mislim ako vec tako pise da ce ti poslati novi poziv (ili da dodjes ili ce ti odmah poslati prekrsajni nalog i uplatnicu) s obzirom da nisi slao podatke da je neko drugi vozio
suljke

#177 Re: Pitanje-Radar

Post by suljke »

Znaci ako se ne javis u policiju poslat ce ti prekrsajni nalog na kucnu adresu sa uplatnicom.
Od dana prijema prekrsajnog naloga i uplatnice tece ti rok od 8 dana.
Ako ne uplatis kaznu u roku od 8 dana dobijas jos 20 KM kazne (jednokratno)
Uplatnice ne moras nositi u policiju na uvid ,jer se sve sravni ili putem poste ili banke zavisno gdje si uplatio.
Uplatnice svakako cuvaj, znas da u nas sve se moze zagubiti pa tako i tvoja uplata.
scooter21ba

#178 Re: Pitanje-Radar

Post by scooter21ba »

ma sve to znam sto se tice tih 20 km i da ne moram nositi fazoni samo me zanimalo trebam li ici po uplatnice ili da cekam da posalju na kucnu adresu u svakom slucaju hvala
revolver amidza

#179 Re: Pitanje-Radar

Post by revolver amidza »

amrica wrote:Najcesci uzrok nesreca je LJUDSKI FAKTOR, tako da star-nov auto nema tu puno veze, cak i neispravan auto vozac sa iskustvom moze voziti bez problema, ako mu zna sve mane (luft u volanu, kakve su kocnice, kad vuce slabije....). Mozda bi se neko izvukao iz neke situacije da ima nov auto, ABS.... itd, ali je opet sam kriv sto je dosao u tu situaciju. A ako te neko spuca ni krivog ni duznog, gore ti bude ako imas nov auto :D

I sta ste uhvatili g2, Jopet? Ja kad sam prodala svog, bio kao lampa, ispravan 100%., tako da starost ne povlaci za sobom automatski i neispravnost.

u potpunosti se slažem s tobom,da upravo je ljudski faktor najčešći uzročnik belaja,a vidim da je sad postalo trendy hrakat po g2,..malo se zaimalo parica za polovne puntiće,klijiće,fokusiće ,pa sad g2 dežurno govno za nove skorojeviće..kao biva vozači golfova kreteni a ovo dobri,.još i gore,.prosjek ks u g2 je 75 ks,..a ova novija malo da koji ima manje od 100ks + naviše,..e šta je opasnije kad se mlad,lud i neukusan vozač dočepa,..preklani je u mom komšiluku poginuo dečko od 22 god,.u volvu s-40,..brza vožnja,sletio sa puta,.od banderu,.i kraj,..džaba i zračni jstuci,abs,esp,..a vozilo imalo nekih ako se na varam 140 ks...i važi kao jedno od sigurnijih
scooter21ba

#180 Re: Pitanje-Radar

Post by scooter21ba »

revolveras hrace se po g2 zato sto je najzastupljeniji
a u osnovi ovdje je problem do neodrzavanja auta a to su uglavnom stari automobili koji imaju preko 10 godina
onaj ko je kupio auto u zadnjih 7 godina a posebno novo vjerovatno ima da odrzava u servisu pa kako tako uglavnom je tako ima i tu izuzetaka
problem je ovdje sto svako hoce da ima auto bez obzira koliko ima novaca da istog odrzava
revolver amidza

#181 Re: Pitanje-Radar

Post by revolver amidza »

scooter21ba wrote:revolveras hrace se po g2 zato sto je najzastupljeniji
a u osnovi ovdje je problem do neodrzavanja auta a to su uglavnom stari automobili koji imaju preko 10 godina
onaj ko je kupio auto u zadnjih 7 godina a posebno novo vjerovatno ima da odrzava u servisu pa kako tako uglavnom je tako ima i tu izuzetaka
problem je ovdje sto svako hoce da ima auto bez obzira koliko ima novaca da istog odrzava

ima vala i u ovome istine,..na pr jedan poznanik htio da uzme sebi auto,..imao do 4,5 milje marona,..on uezo g2 dizlu,..i onda počeo da štedi; te mogu gume još,te može ulje još,te pakne,..jebalo ga to,..da je uzeo benzinca za 1-1,5 jeftinije al da ga sredi pošteno i tehnički pa se vozi ko čovjek,..on izvalio pare da mi ko zadnji cigojner vozio auto vazda na rezervi,..to je taj mentalitet,..
scooter21ba

#182 Re: Pitanje-Radar

Post by scooter21ba »

ja nikad necu popljuvati golfa dvicu od nekoga koga znam ili se bar vidi (sad je pitanje koliko se moze vidjeti) da odrzava i tehnicki i bilo kako al kad vidim golfa dvicu ne samo njega nego bilo koje auto pa makar ono bilo i 2009 godina kako lupa skripi ma sve moguce onda jebo to auto
Lesli Eldridž

#183 Re: Pitanje-Radar

Post by Lesli Eldridž »

:thumbup:
Hendrix

#184 Re: Pitanje-Radar

Post by Hendrix »

Pazite ovo , nadam se da engleski znate :)

Ko ne zna tekst govori o prevari vozača u Italiji koja je otkrivena, kamere snimale i kažnjavale ali su semafori namješteni da je žuto na 3 sekunde umjesto regularnih 5-6 sekundi, eto zarade nabrzinu, ako može u Italiji šta mislite jeli kod nas moguća manipulacija na ovaj način.

Fines fraud hits Italian drivers
By Duncan Kennedy
BBC News, Rome

Ponta Tresa at the border between Switzerland and Italy
Drivers who made mistakes were caught on camera and fined

Thousands of drivers in Italy are expected to seek compensation after it was revealed that a system to catch them jumping red lights was rigged.

More than 100 people, including police officers, are being investigated as part of the fraud.
The T-Redspeed system - a revolutionary camera technology - has been in use for two years in 300 areas across Italy.
Cameras linked to traffic lights capture 3-d images of vehicles if they jump the lights or are speeding.
It can also detect offences like illegal u-turns.

Fraudulent fines
It is believed more than a million drivers have been trapped by the system.
But it is now claimed the lights were rigged to change from yellow to red in three seconds instead of the regulation five or six seconds.
The fraud was uncovered by a senior police officer who noticed an unusually high number of fines being issued.
Instead of an average 15 fines a day in some places, the figure jumped to more than 1,000.
The fraud may have netted as much as $170m (£116.4m) for those involved.
The scheme's inventor is now under house arrest, though his lawyers say he is innocent.
More than 100 other people including 63 police commanders are also being investigated as part of the scam.
dimu

#185 Re: Pitanje-Radar

Post by dimu »

Hendrix wrote: šta mislite jeli kod nas moguća manipulacija na ovaj način.
pa tesko s obzirom da svako ko bar jednom dnevno prolazi ovih nasim raskrsnicama gdje su kamere zna kako semafori rade i skontao bi odmah da se nesto poremetilo...

skontali bi ljudi
Moraless

#186 Re: Pitanje-Radar

Post by Moraless »

Pošto ima dosta ljudi s foruma koji putuju van Sa :D ukoliko nisu upućeni na kamere radare na djelu puta prema Doboju i dalje prema Brodu... kamera 1 na autoputu kod table ograničenja od 110 km/h...kamera 2 ispod Zenice ja mislim da se onaj dio zove drivuša ukoliko ne neka me ispravi ko zna...kamera 3 Žepče tačnije prije trg.centra Zovko s desne strane i benz pumpe ili ti ga crpke Zovko s lijeve strane...kamera 4 raskrsnica na ulazu u Maglaj ... kamera 5 u Doboj-Jugu s lijeve strane kad se ide iz SA,tačnije kod autoservisa KRULE,kad se prodju benz.pumpe Kosovčić komerc.... ukoliko neku nisam vidjeo mada čisto sumnjam biću upoznat s plavom kovertom :D et toliko od mene sretan put i pozz :)
dimu

#187 Re: Pitanje-Radar

Post by dimu »

ima kamera i u onim Šijama koliko ja znam...

a Drivuša ti je prije Zenice (iz prava Sarajeva) a kamera je u onom mjestu iza Zenice...
Robijasica

#188 Re: Pitanje-Radar

Post by Robijasica »

dimu wrote:ima kamera i u onim Šijama koliko ja znam...

a Drivuša ti je prije Zenice (iz prava Sarajeva) a kamera je u onom mjestu iza Zenice...

To mjesto iza Zenice se zove Vraca....

Nego, mene je 25.12.2008. uhvatila kamera u Sijama, a vec sam 03.01. dobila plavu kovertu od policije iz Tesnja u kojoj stoji da sam vozila 95km/h i da je ogranicenje na tom mjestu 60 km/h. Naveli su mi clan zakona i kaznu u iznosu od 100 KM te ukoliko se ne izjasnim da je neko drugi upravljao mojim vozilom, uplatnica za kaznu mi stize postom. Jos uvijek cekam uplatnicu.... Nego, na istom mjestu je snimljen i moj jaran koji je imao identicnu brzinu kao i ja. Dobio je istu kovertu i istu kaznu kao i ja. Medjutim, nakon 10-tak dana dobija od PU Tesanj prekrsajni nalog kojim mu se izrice kazna od 200 KM, 2 kaznena boda i mjesec dana zabrane upravljanja motornim vozilom. E, tu je nastao pravi sjeb... Angazovao je advokata nedavno, jer tu ocito nesto ne stima. U prvoj obavjesti mu odredjuju kaznu od 100 KM (kao i meni), a potom mu stize sasvim druga kazna... Kako je to moguce???? Sad sam i ja malo shebana, jer se bojim da ce i meni doci ista stvar kao i njemu.... Jel' imao neko od vas ovakvih iskustava????
VR6

#189 Re: Pitanje-Radar

Post by VR6 »

Ev jedan spisak sto pronadjoh na netu, ovih do sada kamera...

Image
dimu

#190 Re: Pitanje-Radar

Post by dimu »

Robijasica wrote:Medjutim, nakon 10-tak dana dobija od PU Tesanj prekrsajni nalog kojim mu se izrice kazna od 200 KM, 2 kaznena boda i mjesec dana zabrane upravljanja motornim vozilom. E, tu je nastao pravi sjeb... Angazovao je advokata nedavno, jer tu ocito nesto ne stima.
ne ulazim u to zasto su slali 2 obavijesti, sa manjom pa vecom kaznom, to ocito nesto ne stima...

ali ako je kazna npr 100-300 za taj prekrsaj onda naravno mogu tebi izreci 100 a njemu 200...
the_stick

#191 Re: Pitanje-Radar

Post by the_stick »

nisam ekspert ali... zar za prekoracenje brzine od 30 km/h i vise ne ide vozacka na mjesec dana?
the_stick

#192 Re: Pitanje-Radar

Post by the_stick »

i usput.. sacuvaj nas Boze 'divljaka' koji iza ponoci pored ekonomske skole voze 62 km/h :?
dimu

#193 Re: Pitanje-Radar

Post by dimu »

the_stick wrote:nisam ekspert ali... zar za prekoracenje brzine od 30 km/h i vise ne ide vozacka na mjesec dana?
da
_tulumba_

#194 Re: Pitanje-Radar

Post by _tulumba_ »

slucajno sam procitao negdje spisak radara u FBiH, nisam ovu temu pratio ali ako ima ranije napisano, nije problem ako se ponovi :)

Zenica:

* Donja Vraca - M17
* Žepče - M17 kod Zovko pumpe
* Maglaj - M17 na ulazu u Maglaj (semafor)
* Šije - M17

Sarajevo:

* RTV Dom - pravac prema Ilidži
* Stupska petlja - pravac prema Ilidži
* Dobrinja - raskrsnica kod Imzit pumpe prema Lukavici
* Pofalići - kod Srednje ekonomske škole
* Stari Grad - raskrsnica iza Vječne vatre u pravcu prema Marijin Dvoru
* Kasarna Maršal Tito - raskrsnica na ulazu u kasarnu prema Ilidži
* Binježevo - pravac Ilidža prema Hadžićima i obratno
* Autoput sa jedne i druge strane ceste Sarajevo - Podlugovi

Mostar:

* Gradska obilaznica od HIT-a prema Čekrku - 3 kamere
* Raskrsnica kod zgrade Mostarke

Bihać:

* Cesta prema izačiću kod OMV pumpe
Livno:

* Semafor na Splitskoj obilaznici

Ljubuški:

* Na magistralnom putu u mjestu Vitina

Travnik:

* Kalibunar - na magistralnoj cesti
* Vitez - raskrsnica kod Impregnacije
* Brnjaci - magistralni put prema Kiseljaku

Orašje:

* Magistralna cesta kod KPZ Orašje

Tuzla:

* Raskrsnica kod Doma penzionera na obilaznici

Goražde:

* Donji most - Magistralna cesta na ulazu u Goražde
dimu

#195 Re: Pitanje-Radar

Post by dimu »

ima i kod kiseljaka negdje jedna kamera...
VR6

#196 Re: Pitanje-Radar

Post by VR6 »

_tulumba_ eto ja stavio 4 posta iznad tvog tu listu :P

dimu pa pise ti ta prema kiseljaku, evo "Brnjaci - magistralni put prema Kiseljaku", ogranicenje 50 u tom mjestu - prije bilo 40 km/h.
_tulumba_

#197 Re: Pitanje-Radar

Post by _tulumba_ »

@VR6, hehe vidim sad..ma nisam pratio temu uopce, a naletio na onaj spisak pa hajd rekoh da ukucam na SA-X radar i stavim, ..ovo sam vise radi sebe stavio, mrsko mi bilo snimati u .txt, ovako mi lakse zapamtiti gdje se nalazi taj spisak (kad mi zatreba) a bio u nekoj zurbi...nek' stoji, sta fali... :-D
Lesli Eldridž

#198 Re: Pitanje-Radar

Post by Lesli Eldridž »

Danas pada ona kiša. Međedi za volanom "voze" 25-30km/h bez ikakvog razloga u lijevoj i srednjoj traci. Pređoh i kod Ekonomske škole sa desne strane sa skoro 60 km/h, kad ugledah onaj jebeni znak ograničenja od 40 km/h. Zakočio sam na nekih 45-50 km/h i nije ništa blicnulo. Onaj znak mogu postaviti samo neznalice i bezobraznici. Ko će znati ako je sa strane ili nije obraćao pažnju na to da je kod kamere ograničenje 40 km/h? To je postavljeno da ubiru pare. Baš me interesuje jesu li ikada kaznili one motoriste koji terorišu grad sa 200 km/h? Nisu naravno... :x Sve pare koje uberu na taj način dabogda potrošili u apotekama... :D
VR6

#199 Re: Pitanje-Radar

Post by VR6 »

Senzori za kameru su neka 3 metra ispred semafora, ako si kod semafora prosao sa manje od 60 km/h, ne brini, nisi uslikan :)
Lesli Eldridž

#200 Re: Pitanje-Radar

Post by Lesli Eldridž »

VR6 wrote:Senzori za kameru su neka 3 metra ispred semafora, ako si kod semafora prosao sa manje od 60 km/h, ne brini, nisi uslikan :)
Dobro je bilo je manje od 60 km/h. Nije blicnulo.
Post Reply