Nema više mog starog Sarajeva
- amrica
#176 Re: Nema više mog starog Sarajeva
znam ja o čemu ti pokušavaš pisati, ali ja razmišljam o ljudima sa kojim sam išla 4 i(li) 8 godina u razred, studirala, odrastala u komšiluku, hodala po koncertima, kafićima... niti jedan od njih nije ni na jednoj listi tih koji su granatirali Sarajevo.... Znam da je dobar dio njih pobjegao na vrijeme u vikendice, ili kod rodbine... ali ne znam da su pucali na mene, znam da su po amerikama, europama, australijama....
I iskreno, do početka 90.-ih i švercera devizama oko vječne vatre, ja se ne sjećam sandžaklija ovdje....
I grozim se konstatacije da su svi Srbi isti.... 'vaki 'naki, za šta su neki već u banovićima... Ne može niti jedan narod biti generalno loš , kao ni dobar...
Evo primjer, tužno i tragično bombardiranje Gaze, u nekim selima u zabitima, anketirani uredno govore trebalo je napasti hamass i sl, dok u Tel Avivu ljudi govore suprotno....
Grozim se bilo kakvog (torovskog) generaliziranja......bilo pozitvnog bilo negativnog,
I iskreno, do početka 90.-ih i švercera devizama oko vječne vatre, ja se ne sjećam sandžaklija ovdje....
I grozim se konstatacije da su svi Srbi isti.... 'vaki 'naki, za šta su neki već u banovićima... Ne može niti jedan narod biti generalno loš , kao ni dobar...
Evo primjer, tužno i tragično bombardiranje Gaze, u nekim selima u zabitima, anketirani uredno govore trebalo je napasti hamass i sl, dok u Tel Avivu ljudi govore suprotno....
Grozim se bilo kakvog (torovskog) generaliziranja......bilo pozitvnog bilo negativnog,
- Ahmmed
#177 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Ama, niko ko ima i malo mozga a i mrvu obraza, neće reći da su svi pripadnici jednog naroda isti....amrica wrote:znam ja o čemu ti pokušavaš pisati, ali ja razmišljam o ljudima sa kojim sam išla 4 i(li) 8 godina u razred, studirala, odrastala u komšiluku, hodala po koncertima, kafićima... niti jedan od njih nije ni na jednoj listi tih koji su granatirali Sarajevo.... Znam da je dobar dio njih pobjegao na vrijeme u vikendice, ili kod rodbine... ali ne znam da su pucali na mene, znam da su po amerikama, europama, australijama....
I grozim se konstatacije da su svi Srbi isti.... 'vaki 'naki, za šta su neki već u banovićima... Ne može niti jedan narod biti generalno loš , kao ni dobar... Evo primjer, tužno i tragično bombardiranje Gaze, u nekim selima u zabitima, anketirani uredno govore trebalo je napasti hamass i sl, dok u Tel Avivu ljudi govore suprotno....
To smo, valjda, davno apsolvirali. Ko što smo apsolvirali i činjenicu da su Srbi ubijali Sarajevo. Naravno, ne svi Srbi.
Sve sam ono gore napisao, zbog pokušaja nekih da razloge za ovakvo stanje u glavnom gradu BiH "pripišu" odlasku Srba iz Sarajeva i dolasku prognanih Bošnjaka u Sarajevo. Stvari se ne mogu tako simplificirati.
-
Aduu
#178 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Opet kazem, slazem se da Sarajevo nije sto je nekada bilo, vjerovatno vise nikada nece ni bili, ali...
Za sve to postoji razlog, a najveci on njih je rat.
Od '92 do '95 svi znamo sta se desavalo, a u tom periodu je rat(Srbija) direktan krivac za pogibiju velikog broja Sarajlija. Odlazak preko Drine, Vracca, u "lijepu nasu" ili inostranstvo isto tako velikog broja Sarajlija. Dolazak lopova iz rata, na vlast poslije rata. Rat je doveo dosta ljudi i u Sarajevo...ali dosta pogresnih.
A ovi koji su bili tu i jos su tu, "nemaju" snage da dignu glas protiv svega sto nam se desava od kraja rata pa sve do danas, jer nas je rat ucinio ovako indiferentnim, podjeljenim i nesloznim.
Sarajevo je bilo multietican grad i rat ga je morao promjeniti. "Otjerati" jedne, a "dovesti" druge, urezati nepovjerenje i mrznju.
Znam samo jedno, a to je da bi Sarajevo ostalo onakvo kakvo je nekada bilo da nije bilo rata.
Za rat je kriva Srbija, tako da je zalosno da se BAS u Srbiji zali kako Sarajevo nije sto je nekada bilo, kada su oni glavni i odgovorni urednici promjena koje su se desile u ratu i nakon njega u Sarajevu.
Slazem se sa Montenom, samo mislim da je izabrao pogresno mjesto gdje ce tako nesto izjaviti
Za sve to postoji razlog, a najveci on njih je rat.
Od '92 do '95 svi znamo sta se desavalo, a u tom periodu je rat(Srbija) direktan krivac za pogibiju velikog broja Sarajlija. Odlazak preko Drine, Vracca, u "lijepu nasu" ili inostranstvo isto tako velikog broja Sarajlija. Dolazak lopova iz rata, na vlast poslije rata. Rat je doveo dosta ljudi i u Sarajevo...ali dosta pogresnih.
A ovi koji su bili tu i jos su tu, "nemaju" snage da dignu glas protiv svega sto nam se desava od kraja rata pa sve do danas, jer nas je rat ucinio ovako indiferentnim, podjeljenim i nesloznim.
Sarajevo je bilo multietican grad i rat ga je morao promjeniti. "Otjerati" jedne, a "dovesti" druge, urezati nepovjerenje i mrznju.
Znam samo jedno, a to je da bi Sarajevo ostalo onakvo kakvo je nekada bilo da nije bilo rata.
Za rat je kriva Srbija, tako da je zalosno da se BAS u Srbiji zali kako Sarajevo nije sto je nekada bilo, kada su oni glavni i odgovorni urednici promjena koje su se desile u ratu i nakon njega u Sarajevu.
Slazem se sa Montenom, samo mislim da je izabrao pogresno mjesto gdje ce tako nesto izjaviti
-
pure_love
#179 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Sama cinjenica da ljudi tako razmisljaju govori o tome koliko je Sarajevo oduvijek seljacko mjesto bilo.Ko moja stara tetka, nanina sestra, rođena 1925.....Koja tvrdi da je Sarajevo bilo grad do 1941....Po njenom mišljenju, nakon toga, Sarajevo je postalo selo....Posebno nakon 1945....I nakon doseljavanja o kojima se mnogo ne govori
-
KENJAC
#180 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Daklem da remiziramo:
Nevalja Nele! Nevalja Kusta! Nevalja Brega! Nevalja Deda Mraz! Sad nevalja ni Kemo! Ko nam valja? Evo na primjer valjaju nam praaave Sarajlije: Muhamed, Ali i Gasi!

Nevalja Nele! Nevalja Kusta! Nevalja Brega! Nevalja Deda Mraz! Sad nevalja ni Kemo! Ko nam valja? Evo na primjer valjaju nam praaave Sarajlije: Muhamed, Ali i Gasi!
- Šeherzada
- Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....
#181 Re: Nema više mog starog Sarajeva
jel ti to on vrijedi kao trojica?KENJAC wrote:Daklem da remiziramo:
Nevalja Nele! Nevalja Kusta! Nevalja Brega! Nevalja Deda Mraz! Sad nevalja ni Kemo! Ko nam valja? Evo na primjer valjaju nam praaave Sarajlije: Muhamed, Ali i Gasi!![]()
![]()
-
istocnjak
#182 Re: Nema više mog starog Sarajeva
KENJAC,KENJAC wrote:Daklem da remiziramo:
Nevalja Nele! Nevalja Kusta! Nevalja Brega! Nevalja Deda Mraz! Sad nevalja ni Kemo! Ko nam valja? Evo na primjer valjaju nam praaave Sarajlije: Muhamed, Ali i Gasi!![]()
![]()
Nemoj nikad više da Kemu upoređuješ sa dušmanima sarajevskim kao što su Nele, Kusta i Brega koji su se pokazali šta su i ko su u ratu i poslije rata. Dakle nikad više bez obzira šta je Kemo sada izjavio, on je bio u Sarajevu sa svojim narodom kad je bilo najteže. Isto tako Zdravko Čolić nije prstom makao za svoj grad u ratu ali je bar bio neutralan i nije govorio i djelovao protiv svoga grada kao što su to ovi gore pomenuti radili i sada rade.
Last edited by istocnjak on 30/12/2008 09:31, edited 2 times in total.
-
delightful
#183 Re: Nema više mog starog Sarajeva
istocnjak, ne deri se. budi pristojan. hvala.
-
istocnjak
#184 Re: Nema više mog starog Sarajeva
o.k. u pravu si, ali prosto ne mogu više pominjanja nekih kvaziumjetnika koji su napustili svoj grad kao što je Nele, Brega i najgori od svih mega-turbo dušman i izdajnik Sarajeva (ex Emir) Nemanja Kusturica da se uporedjuje sa našim Kemom koji je bio sa svojim sugrađanima kada je bilo najteže.delightful wrote:istocnjak, ne deri se. budi pristojan. hvala.
Last edited by istocnjak on 30/12/2008 09:37, edited 1 time in total.
- atko
#185 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Jadna tema ...
Apelujem na sa-x administraciju da zabrani ovakve bijedne teme ... samo doprinose sveukupnom dojmu nase jadnosti
Apelujem na sa-x administraciju da zabrani ovakve bijedne teme ... samo doprinose sveukupnom dojmu nase jadnosti
-
tempora
#186 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Jos uvijek mi nije jasno sta je to Kemo rekao, sto bi moglo ovako uznemiriti siroke narodne mase. A sve i da je rekao, mada uvijek ostavljam prostora senzaciji kako losih tako i dobrih medija, onda je Topla Voda u pravu. Ako je Kemo nezadovoljan, sto mozda i mogu razumjeti, postavlja se pitanje zasto Kemo kao `ugledni` gradjanin grada ne cini nesto kako bi se stvari mijenjale ( u kojem pravcu, druga je prica).
No da se vratimo na sustinu koja se u ovoj temi provlaci. A to je, koliko je neko zasluzan ( osobito ratnim periodom) da ga se zove `pravi Sarajlija` i koliko je Sarajevo bolje-losije no prije.
Prije svega, smatram da ste manje vise puni mitologije. Ostavite se corava posla. Jer da zemlja zna pricati, mnoge `prave Sarajlije` koje su u ratno doba ostale u Sarajevu i u njemu i dan danas zive, debelo su se okoristile o zivote svojih sugradjana bilo da su isti ostali ili otisli. I kroz isto, oni bi u najmanju ruku trebali biti okaceni na stub srama. Ali ne, oni danas uzivaju `status` `Pravog Sarajlije` dok njihova djeca svako malo uznemiravaju gradjane i kupe harac na ovaj ili onaj nacin, jer im je babo zasluzan za `oslobodjenje` Sarajeva.
Ko biva, onaj ko je ostao, pa makar i trgovao sa cetnicima, pljackao stanove svojih komsija, silovao pa ubio Jagodu, trovao novorodjencad, otimao humanitarnu i debelo se koristio o nju, imao je pravo. I dan danas se te mnoge `prave Sarajlije` debelo koriste od grad, tudje basce, otete posjede, sehidske penzije i tako redom i tako dalje.
Znam i poznajem ljude cije su najvece ratne zasluge sjedenje u podrumu i otimanje tudje imovine u primirju, ali isti danas, ne daju komsinici `pobjegulji`privirit u ulicu, sto je nece ispljuvati i izvrijedjati. Ko biva s pravom. Herojski. Poznajem i one, koji su pustosili Sumeje, Crveni Krst, Merhamet dok su im komsije skapavale i odvajali im se nokti , pa nikom nista. Ako nema u obrazu, ima u fasadi. A fasade su u poslije ratno doba uljepsale grad, sarenim postojanjem.
Mnogi drugi gradjani Sarajeva, koji su ratnu patnju prosli posteno, gubili dijelove tijela i skapavali u rovovima, danas zive zaboravljeno, sto u gradu, sto negdje vani, daleko, lizu svoje rane i ne ocekuju da ce ih neko od sugradjana spomenuti. Pa makar i jucer otisli. Jer oni znaju, da im grad nije vratio ni djelic onoga za sto su zasluzni, kao ni njihovi sugradjani ili vlast, koja im crta zute trake uz trotoare kako bi u invalidskim kolicima mogli proci ulicom.
Znaju oni i oni cija su djeca pokopana po brdima ovoga grada, da je ova prica suvisna. Jer njih niko i nista ne pita. A za dane sjecanja nema masovne podrske, zalosti ili prisjecanja. I ako je Sarajevo po necemu nekada bilo bolje, onda je to samo i iskljucivo po onima koji su svoje zivote ostavili tu bez da su razmisljali i vagali svoje zasluge. Grijesna djeca ciju mladost ovaj grad vjecno treba da oplakuje.
Stoga zivi bili nemojte o zaslugama. Onda, kada nasi sugradjani budu u ovom gradu zasticeni, tako sto ce imati svu akomodaciju koja im je potrebna kao ljudima s posebnim potrebama, onda mozemo pricati o zaslugama. I tako dalje i tako redom.
Sto se tice grada, nekad i sad, blesavo je i pomisliti da je grad nesto staticno sto ne mijenja oblik, odupire se vremenu i ostaje nedotaknut promjenama. I bez obzira, da se rat i nije desio, promjene bi bile neminovne. `Nista ovaj grad nije bolji ni gori od onog prijasnjeg Sarajeva. Niti su njegovi stanovnici znatno drukciji od onih prijeratnih. Glupost kojom zelimo utjesiti svoju nemoc, strah, nostalgiju. Na ustrb nasih sugradjana i nase mladosti. Grad je samo drukciji po tome sto nema adekvatnu i profesionalnu gradsku upravu, koja bi trebala biti kadra da uspjesno razvija i regulise zivot u gradu.
I primitivno mi je razmisljanje koje se hrani time sto ce upirati prstom u nekakve `dosljake`koji mu unistavaju grad i cine ga svim onim sto se ovdje navodi. Danas pola svjetske populacije zivi u gradovima i ti se gradovi danas nose sa raznim problemima a njihovi sugradjani pricaju slicne i ako ne iste price kao i vi. No rijetko srecem one koji polaze od sebe. Koji su toliko zeljni civilne solidarnosti i cine nesto da bi gradski suzivot prolazio u harmoniji.
I ne znam sta to mislite. Vratiti vrijeme ili istjerati `doslje`, izgraditi berlinske zidove kako bi grad bio sto je bio ( a sta je to bio!!'). E nesto ne znam da je Autostoperski vodic kroz galaksiju moguc. Ali znam da ni vrijeme ni grad nece cekati na nas. To moze, ali u kakvoj zabiti gdje s vremena na vrijeme dodje struja.
No da se vratimo na sustinu koja se u ovoj temi provlaci. A to je, koliko je neko zasluzan ( osobito ratnim periodom) da ga se zove `pravi Sarajlija` i koliko je Sarajevo bolje-losije no prije.
Prije svega, smatram da ste manje vise puni mitologije. Ostavite se corava posla. Jer da zemlja zna pricati, mnoge `prave Sarajlije` koje su u ratno doba ostale u Sarajevu i u njemu i dan danas zive, debelo su se okoristile o zivote svojih sugradjana bilo da su isti ostali ili otisli. I kroz isto, oni bi u najmanju ruku trebali biti okaceni na stub srama. Ali ne, oni danas uzivaju `status` `Pravog Sarajlije` dok njihova djeca svako malo uznemiravaju gradjane i kupe harac na ovaj ili onaj nacin, jer im je babo zasluzan za `oslobodjenje` Sarajeva.
Ko biva, onaj ko je ostao, pa makar i trgovao sa cetnicima, pljackao stanove svojih komsija, silovao pa ubio Jagodu, trovao novorodjencad, otimao humanitarnu i debelo se koristio o nju, imao je pravo. I dan danas se te mnoge `prave Sarajlije` debelo koriste od grad, tudje basce, otete posjede, sehidske penzije i tako redom i tako dalje.
Znam i poznajem ljude cije su najvece ratne zasluge sjedenje u podrumu i otimanje tudje imovine u primirju, ali isti danas, ne daju komsinici `pobjegulji`privirit u ulicu, sto je nece ispljuvati i izvrijedjati. Ko biva s pravom. Herojski. Poznajem i one, koji su pustosili Sumeje, Crveni Krst, Merhamet dok su im komsije skapavale i odvajali im se nokti , pa nikom nista. Ako nema u obrazu, ima u fasadi. A fasade su u poslije ratno doba uljepsale grad, sarenim postojanjem.
Mnogi drugi gradjani Sarajeva, koji su ratnu patnju prosli posteno, gubili dijelove tijela i skapavali u rovovima, danas zive zaboravljeno, sto u gradu, sto negdje vani, daleko, lizu svoje rane i ne ocekuju da ce ih neko od sugradjana spomenuti. Pa makar i jucer otisli. Jer oni znaju, da im grad nije vratio ni djelic onoga za sto su zasluzni, kao ni njihovi sugradjani ili vlast, koja im crta zute trake uz trotoare kako bi u invalidskim kolicima mogli proci ulicom.
Znaju oni i oni cija su djeca pokopana po brdima ovoga grada, da je ova prica suvisna. Jer njih niko i nista ne pita. A za dane sjecanja nema masovne podrske, zalosti ili prisjecanja. I ako je Sarajevo po necemu nekada bilo bolje, onda je to samo i iskljucivo po onima koji su svoje zivote ostavili tu bez da su razmisljali i vagali svoje zasluge. Grijesna djeca ciju mladost ovaj grad vjecno treba da oplakuje.
Stoga zivi bili nemojte o zaslugama. Onda, kada nasi sugradjani budu u ovom gradu zasticeni, tako sto ce imati svu akomodaciju koja im je potrebna kao ljudima s posebnim potrebama, onda mozemo pricati o zaslugama. I tako dalje i tako redom.
Sto se tice grada, nekad i sad, blesavo je i pomisliti da je grad nesto staticno sto ne mijenja oblik, odupire se vremenu i ostaje nedotaknut promjenama. I bez obzira, da se rat i nije desio, promjene bi bile neminovne. `Nista ovaj grad nije bolji ni gori od onog prijasnjeg Sarajeva. Niti su njegovi stanovnici znatno drukciji od onih prijeratnih. Glupost kojom zelimo utjesiti svoju nemoc, strah, nostalgiju. Na ustrb nasih sugradjana i nase mladosti. Grad je samo drukciji po tome sto nema adekvatnu i profesionalnu gradsku upravu, koja bi trebala biti kadra da uspjesno razvija i regulise zivot u gradu.
I primitivno mi je razmisljanje koje se hrani time sto ce upirati prstom u nekakve `dosljake`koji mu unistavaju grad i cine ga svim onim sto se ovdje navodi. Danas pola svjetske populacije zivi u gradovima i ti se gradovi danas nose sa raznim problemima a njihovi sugradjani pricaju slicne i ako ne iste price kao i vi. No rijetko srecem one koji polaze od sebe. Koji su toliko zeljni civilne solidarnosti i cine nesto da bi gradski suzivot prolazio u harmoniji.
I ne znam sta to mislite. Vratiti vrijeme ili istjerati `doslje`, izgraditi berlinske zidove kako bi grad bio sto je bio ( a sta je to bio!!'). E nesto ne znam da je Autostoperski vodic kroz galaksiju moguc. Ali znam da ni vrijeme ni grad nece cekati na nas. To moze, ali u kakvoj zabiti gdje s vremena na vrijeme dodje struja.
-
istocnjak
#187 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Ko su to ugledni građani grada Sarajeva? Za mene je ugledan onaj koji doprinosi Sarajevu to jeste ugledu ovog grada u svijetu koji ga voli svim svojim srcem to su pravi ugledni građani i inetelektualci a to se mjeri po količini doprinosa a ne oni kvazi-intelektualci, ublehaneri i lažni dušebriznici sa televizije koji mu samo štetu nanose.tempora wrote: Kemo kao `ugledni` gradjanin grada
U pravu je žena jer upravo ti doseljenici su Sarajevo u ratu '92 godine vratili u 16. vijek osudivši ga na razaranje, bez hrane, vode, struje i grijanja jer isti imaju takav mentalitet u glavi i još uvijek žive u 16. vijeku pa zato i priče o nekom lijepom Sarajevu prije rata, koje je u odnosu na današnje izgrađeno i uređeno Sarajevo za one koji ga ne pamte po izgledu bilo obicna rupa i puno prljavije i neuglednije nego danas, su ništa drugo do obicna ubleha za mlade generacije. Razlika izmedju Sarajeva danas i prije rata je u tome sto su danas veoma izražene klasne razlike kojih prije rata nije bilo jer su skoro svi bili u neku ruku "sretni i kokuzni" do pred sam rat, pa se to nije toliko ni primjecivalo u tome je samo razlika a današnje Sarajevo je puno ljepše i uređenije od onog prije rata, počevši od Starog grada pa do Ilidže sa raznim sportskim i umjetničkih sadržajima "samo što se nema para za iste" ali biće, ako Bog da, tek smo se malo od onih silnih razaranja oporavili. Ne možete se vi sada porediti sa sinovima nekih lopova i kriminalca a njihovo će biti kratkog daha to možete vidjeti svakog dana kako "guzonjine babe" na kraju završavaju.pure_love wrote:Ko moja stara tetka, nanina sestra, rođena 1925.....Koja tvrdi da je Sarajevo bilo grad do 1941....Po njenom mišljenju, nakon toga, Sarajevo je postalo selo....Posebno nakon 1945....I nakon doseljavanja o kojima se mnogo ne govori
- dast
#188 Re: Nema više mog starog Sarajeva
E recu samo nesto, moram... Te daleke 1945., kada je doslo do pojave koje si naveo, te novopridoslice su se prilagodjavale Sarajevu, a ne obratno, danas se desava neki sasvim drugi proces... Sarajevo i svi koji su u njemu se prilagodjavaju kojekakvim seljacicima i sandzakluku koji se siri gore od epidemije! Na sve strane gledam namrgodjene face koje me tjeraju da odavde "razgulim" sto dalje, u neku nedodjiju gdje nema nikoga! E te face (sa crnogorskim, ili kosovskim tablama) sada kroje moju buducnost i buducnost ovog grada...To je tuzno!Ahmmed wrote:Polako.....I 1945 u Sarajevo se počela slijevati rijeka onih koji su do tada muzli krave.......Pa njihova djeca napraviše karijere u Sarajevu, postadoše neko i nešto, pa kad je počeo rat 1992, nemali broj njih ode....Za njima se danas liju krokodilske suze....Neko reče otišlo je sve što valja....Ne znam. Kako za koga. O ukusima ne treba raspravljati.dast wrote:Rajvosa je rupetina, selo veselo i Kemo je rekao pravo stanje, naravno mnogim seljacima sa ovog foruma smeta sto ih je svojim govorom dotakao, pa se nesto bune i negoduju... Na selo i muzite krave, manite se interneta i foruma, licne frustracije prenesite na domace zivotinje!Uostalom, mnogi pricaju i sude o Sarajevu prije i sada, a vjerujem da pojma nemaju kako je to bilo prije, znaju iz filmova i iz ,eventualno, nekih kracih izleta koji im je bio veci od bilo cega do tada! Ja predlazem da se promjeni naziv Sarajeva u naziv nekog sela sa zapada, pa nek' seljaci misle da su u Evropi (ne mislim na geografsko podrucije, za one koji ce se napraviti pametni pa reci da smo vec u Evropi), ako im nije mozda draze da su negdje na istoku!
Kemo, svaka cast za hrabrost, nisi ni sekunde pogrijesio!
Tačno je da su neki,koji su valjali, otišli....Ali, baš svi....Nisam siguran.
Tačno je i da su mnogi, kojima je ovaj grad dao sve, odlučili 1992, da ga ruše....Neki oružjem, neki poganim jezikom iz Beograda, Podgorice, Novog Sada, sa Pala, iz Trebinja i Banje Luke ....Oni možda jesu, za razliku od nekih novih stanovnika Sarajeva, imali velike škole.....Ali, koliko nas je koštala psihijatrija Radovana Karadžića,genetika Biljane Plavšić,šekspirologija Nikole Koljevića,filozofija Vojislava Maksimovića, književnost Velibora Ostojića,režija Emira Kusturice, pjesništvo Rajka Noge, novinarstvo Riste Đoge, avangardaIsidore Bjelice.....Dakle, mnogi od onih koji su otišli, ko dobra su krava koja daje 40 litara mlijeka, ( kad već govorimo u kategorijama domaćih životinja) pa ga onda prolije, udarcem nogom u posudu u kojoj je mlijeko....I da se barem zaustavilo na proljevanju mlijeka....Nego, pobjesniše mnogi....
Daleko je sve od idealnog u današnjem Sarajevu....Šta više.....
Ipak,složit ću se sa salihom i reći: Sarajevo jeste ozbiljan grad.....Sarajevo je to uvijek bilo.....Ma koliko nam se mnoge pojave u njemu ne dopadaju i ma koliko se mnoge stvari moraju mijenjati u ovom gradu....No, na neke stvari, koliko god nam nisu po ćeifu, morat ćemo se naviknuti....U protivnom, ostat ćemo zarobljeni u vremenu....Ko moja stara tetka, nanina sestra, rođena 1925.....Koja tvrdi da je Sarajevo bilo grad do 1941....Po njenom mišljenju, nakon toga, Sarajevo je postalo selo....Posebno nakon 1945....I nakon doseljavanja o kojima se mnogo ne govori....Zarad političke korektnosti....Uglavnom, trn u oku su bili Sandžaklije i ljudi iz istočne Bosne, te jedan dio doseljenika iz istočne Hercegovine....O doseljavanju onih koji su ovaj grad palili i ubijali.....Nije pristojno govoriti....Ne znam zašto....
- dast
#189 Re: Nema više mog starog Sarajeva
ZivioKENJAC wrote:Daklem da remiziramo:
![]()
- zgembo_sa
#190 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Jest, jest njemu je posebno bilo tesko kad je smisljao lazi koje ce mu omoguciti da hrabro pobjegne iz tog mrskog Sarajeva. Jel ono bi rak u pitanju?istocnjak wrote:o.k. u pravu si, ali prosto ne mogu više pominjanja nekih kvaziumjetnika koji su napustili svoj grad kao što je Nele, Brega i najgori od svih mega-turbo dušman i izdajnik Sarajeva (ex Emir) Nemanja Kusturica da se uporedjuje sa našim Kemom koji je bio sa svojim sugrađanima kada je bilo najteže.delightful wrote:istocnjak, ne deri se. budi pristojan. hvala.
- nosara
#191 Re: Nema više mog starog Sarajeva
istocnjak, ta teza o doseljenicima se odnosi samo na nemuslimane, pretpostavljam?
Prodajes muda pod bubrege. Mozes samo braci i sestrama. Ima nas jos drugacijih, zivih i zilavih.
Mrznja te je 'zela...
Ahmmede, od '45. se doseljavalo po direktivi. Pretezno partizani koji su i oslobodili grad.
Nije tajna da nekima to nije bilo oslobodjenje, vec okupacija.
To nikakve veze nema sa '92.
Prodajes muda pod bubrege. Mozes samo braci i sestrama. Ima nas jos drugacijih, zivih i zilavih.
Mrznja te je 'zela...
Ahmmede, od '45. se doseljavalo po direktivi. Pretezno partizani koji su i oslobodili grad.
-
brinetta
#192 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Varas se, Nele je extra i on i njegova pjesma ko ne voli Radovana, i Kusta je super lik, pardon Nemanja.
Vi poredite cetnike i kriminalce, naravno da ne valjaju Gasiji, Kasumici, Keljmendiji.. oto je svakom pametnom covjeku jasno ali porediti cetnicki raspolozene estradne umjetnike koji su rodjeni i odgojeni u nasem multi-kulti drustvu sa kriminalcima ne ide, nemaju oni iste ideje
Vi poredite cetnike i kriminalce, naravno da ne valjaju Gasiji, Kasumici, Keljmendiji.. oto je svakom pametnom covjeku jasno ali porediti cetnicki raspolozene estradne umjetnike koji su rodjeni i odgojeni u nasem multi-kulti drustvu sa kriminalcima ne ide, nemaju oni iste ideje
-
VjecitiStudent
#193 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Eh, da je ovakvog zara u odbrani Grada kad god nam gradska i kantonalna vlast podare neku novu arhitektonsku nakazu tamo gdje joj nije mjesto.
Nazalost, takve stvari cutke prolaze, a kad neko umrlja sliku koju nosimo o sebi, onda je krupan problem.
Nazalost, takve stvari cutke prolaze, a kad neko umrlja sliku koju nosimo o sebi, onda je krupan problem.
- homo_sapiens
#194 Re: Nema više mog starog Sarajeva
brinetta wrote:Varas se, Nele je extra i on i njegova pjesma ko ne voli Radovana, i Kusta je super lik, pardon Nemanja.
"multi-kulti" društvo je danas najizlizanija fraza iza koje se kriju razni razotkriveni "mono-kulti", i sve manje ima dokaza u stvarnosti
-
The__Doctor
#195 Re: Nema više mog starog Sarajeva
ti ces nam govoriti ko su dusmani ovog grada. dusmani ovog grada su ovi sto se danas secu njegovim ulicama ala saja, gasi i ostali organizatori otporaistocnjak wrote:KENJAC,KENJAC wrote:Daklem da remiziramo:
![]()
Nemoj nikad više da Kemu upoređuješ sa dušmanima sarajevskim kao što su Nele, Kusta i Brega koji su se pokazali šta su i ko su u ratu i poslije rata. Dakle nikad više bez obzira šta je Kemo sada izjavio, on je bio u Sarajevu sa svojim narodom kad je bilo najteže. Isto tako Zdravko Čolić nije prstom makao za svoj grad u ratu ali je bar bio neutralan i nije govorio i djelovao protiv svoga grada kao što su to ovi gore pomenuti radili i sada rade.
-
istocnjak
#196 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Naravono da ima veze sa svime i nije uopšte mržnja već realnost i istina što izgleda tebe pogadja. Za tvoju informaciju bilo je nemuslimana koji su u ratu časno branili ovaj grad. Partizani su najviše oslobađali ovaj grad od muslimanskih intelektualaca kao što su na bil hak nevine ubili rahmetli Mustafu, Ismeta i druge ...nosara wrote:istocnjak, ta teza o doseljenicima se odnosi samo na nemuslimane, pretpostavljam?
Mrznja te je 'zela...
Last edited by istocnjak on 30/12/2008 11:18, edited 1 time in total.
-
VjecitiStudent
#197 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Sarajevsko drustvo sada izgleda ko Armija BiH 1995. godine, sve je u zelenom, uz par ikebana za pokazivanje svijetu, koje dobro moraju paziti gdje im je mjesto.homo_sapiens wrote:brinetta wrote:Varas se, Nele je extra i on i njegova pjesma ko ne voli Radovana, i Kusta je super lik, pardon Nemanja.
"multi-kulti" društvo je danas najizlizanija fraza iza koje se kriju razni razotkriveni "mono-kulti", i sve manje ima dokaza u stvarnosti
-
brinetta
#198 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Naravno, 92 se najbolje pokazalo ko su ti multi kulti, Nele je cist primjer multi kulti drustva, ona nam je pokazatelj !homo_sapiens wrote:brinetta wrote:Varas se, Nele je extra i on i njegova pjesma ko ne voli Radovana, i Kusta je super lik, pardon Nemanja.
Meni je istinski zao sto on ne dodje u svoje Sarajevo koje ga jedva ceka!
-
istocnjak
#199 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Došao bi on ali ne može od "smeha".brinetta wrote:Naravno, 92 se najbolje pokazalo ko su ti multi kulti, Nele je cist primjer multi kulti drustva, ona nam je pokazatelj !homo_sapiens wrote:brinetta wrote:Varas se, Nele je extra i on i njegova pjesma ko ne voli Radovana, i Kusta je super lik, pardon Nemanja.
- homo_sapiens
#200 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Možda treba da ti bude više žao što je otišao ....brinetta wrote:Naravno, 92 se najbolje pokazalo ko su ti multi kulti, Nele je cist primjer multi kulti drustva, ona nam je pokazatelj !homo_sapiens wrote:brinetta wrote:Varas se, Nele je extra i on i njegova pjesma ko ne voli Radovana, i Kusta je super lik, pardon Nemanja.