Прво, све честитке на труду али ми није јасно шта си овиме хтио да докажеш и ниси ми одговорио на моје питање: Све и да нисам у праву за све ово горе наведено, није ми јасно ко је био припадник те цркве? Богумили, Патарени и они трећи, заборавио сам како се зову, Катари, мислим, нису нација него припадници религијске заједнице. Мислим да се на конто припадности некој религијској заједници, или времена проведеном под неком круном, не може тражити утемељење некој нацији или народу. Ја, иако би се изјаснио као Босанац, Богумил, чији су претци "под утицајем Србије/Хрватске" прихватили православље/католицизам, желим да знам ко су Богумили: нација или вјерска заједница? Ако су САМО вјерска заједница (да је не назовем сектом) онда нема основа да се неко изјашњава као народ по том основу, јер се ни адвентисти или Јеховини сведоци не изјашњавају као народ него као припадници одређене групе. Ако су Богумили народ, желим да знам ког су поријекла, одакле су дошли, каква им је култура, обичаји, писмо, језик... И, ако смо поријеклом од НАРОДА Богумилског, зашто би се изјашњавали као Босанци а не као Богумули? Можеш ли да ми одговориш на ова питања.Прашњави wrote:Papa je Bosansku krunu priznao relativno kasno. Drugim rijecima: on je nju priznao kao zadnji. Bosansku krunu su priznali Ugari i Srbi te Dubrovcani, Austrijanci itd. To je ono sto je bitno. Bitno je da se Bosanski Ban Tvrtko poziva na Boga kada izdaje povelje."Po milosti Bozijoj..." To je prvi znak njegove ambicije da tezi ka kruni. A ambiciju je on ostvario jer je postao kralj Bosanski a Srpsku zemlju nad kojom je zavladao je nazivao "Bosanskom zemljom":
Prvi znak kraljevstva je kada se jedan vladar pocinje pozivati na Boga. Glavna karakteresitika jednog kralja je to sto taj kralj svoju vladavinu objasnjava kao "Bozijom Voljom." To je znaci neko osnovno pravilo. Ali ipak u 1366. ovaj nas Tvrtko jos nije dobio svoju krunu i medunarodno priznanje. On mora znaci naci nacin da postane kralj. Imaju dva legitimna nacina:Ban Tvrtko 1366. godine:
Az rab Bozji i svetoga Grgure, a zovom gospodin Ban Tvrtko, po milosti Bozjoj gospodin mnogim Zemljam Bosanskim,gospodin Bosanski,i srbski,i solski,i podrinski i mnogim stranam Bosanskim. Pravi gospodin Ban Tvrtko: kada se bjehmo svadili, tada nas Stjepan Rajkovic umiri i da nam nas grad Bobovac, a neda ga dati Ugrom.
1) Moze traziti priznanje od Pape.
2)Moze se pozivati na krvnu vezu sa drugom kraljevskom kucom i na taj nacin doci do krune.
Evo povelje koja svjedoci o njegovoj krunidbi sa dvije krune: Srpskom i Bosanskom:
POVELJA DUBROVČANIMA IZ 1378 GODINE -KRALJ TVRTKO
--------------------------------------------------------------------------------
10.aprila 1378
Blagočastivno i dostoljepno pohvaliti istin` noju vjeroju i željanoje slovo prinesti k`svojemu blagodjetelju,vladicje Hristu.Imže vsač`skaja s`tvorenja i javljenja biše na hvaloslovije Bož`stv`nago smotrenija.Ježe milosrdova o rode človč`scjem,jegože s`tvori v` prečisti obraz svojego Bož`stva.I dast jemu oblast i razum,jako biti jemu vsjemi zemlj`nimi jest`stvi i razumjeti i tvoriti sud i pravdu po srjede zemlje.Takožde že i mene,svojemu rabu,za milost svojego Bož`stva,darova,procisti mi otrasli blagosadnjej v` rode mojem.
I spodobi me sugubim vjencem,jako oboja vladić`stvija ispravljati mi,prveje ot isprva - v` blagodarovan`njej nam Zemlje Bosne.Potom,že Gospodu mojemu Bogu spodobl`šu me nasljedovati prjestol mojih prjeroditelj`,gospode srbske,za nje bo ti bjehu moji prjeroditeljije,v` zemlj`njem carstvje carstvovaše,i na nebesnoje carstvo preselili se.Mene že videštu zemlju prjeroditelj` mojih po njih ostavl`šu i ne imuštu svojego pastira.I idoh v` srbskuju zemlju,željaje i hote ukrjepiti prjestol roditelj` mojih.I tamo š`dšu mi,vjenčan bih Bogom darovanim mi vjencem na Kraljevstvo prjeroditelj mojih jako biti mi o Hriste Isuse blagovjernomu i Bogom postavljenomu Stefanu,Kralju Srbljem i Bosne i Pomoriju i Zapadnim stranam.I.potom,načeh s` Bogom kraljevati i praviti prestol srbskije zemlje,željaje padšaja sa v`zdvignuti i razoršaja se ukrjepiti.
I došadšu mi zemlje Pomorskije i tu priš`dšu pred slavni i dobronaročiti grad Dubrovnik,i tu izidoše pred Kraljevstvo mi vsepočteni vlastele Dubrovasci.s` vsakoju slavoju i č`stiju.
I upomenuše Kraljevstvu mi o svojih zakoneh i uvjeteh i poveljeh,koje su imali s praroditelji Kraljevstva mi,z gospodom Bos`nskom...Krunisao sam se sa dvije krune.I spodobi me sugubim vjencem
Zemlje Bosne.Potom,že Gospodu mojemu Bogu spodobl`šu me nasljedovati prjestol mojih prjeroditelj`,gospode srbske
Jedna kruna je kruna zemlje Bosne a druga kruna je kruna praroditelja mojih, gospode Srbske.
I otisao sam u Srpsku zemlju...(Znaci jasno je kao dan da on Bosnu nije smatrao Srpskom zemljom)I idoh v` srbskuju zemlju,željaje i hote ukrjepiti prjestol roditelj
I tamo su me krunisali vijencem sto je bila Bozija volja. Krunisao sam se Bosnom, Primorijem, Srbijom i zpadanim stranama.I tamo š`dšu mi,vjenčan bih Bogom darovanim mi vjencem na Kraljevstvo prjeroditelj mojih jako biti mi o Hriste Isuse blagovjernomu i Bogom postavljenomu Stefanu,Kralju Srbljem i Bosne i Pomoriju i Zapadnim stranam.
I upomenuše Kraljevstvu mi o svojih zakoneh i uvjeteh i poveljeh,koje su imali s praroditelji Kraljevstva mi,z gospodom Bos`nskom
Znaci jasno je da Tvrtko iskoristava nered u Srbiji da bi svoju Bansku titulu promijenio u kraljevsku. Jasno je i da on, iako se krunise i malim dijelom Srpske zemlje te iako ima i Srpsku zemlju u svojoj tituli te krunu koja ide uz nju, on ipak vise puta jasno pravi razliku izmedu onoga sto je Bosansko i onoga sto je Srpsko. :"I odoh u Srpsku zemlju.", "Praroditelja Gospode Srpske.","Praroditelja Gospode Bosanske." Kao sto smo vidijeli on je tu ambiciju imao 10 godina prije krunisanja. Da vidimo kako Tvrtkov sin naziva to kraljevstvo:
Znaci jasno je kao dan da je to Bosansko kraljevstvo. Onaj mali dio Srbije sto je bio u sastavu tog kraljevstva je se ponovo pretvorio u samo jednu "Bosansku zemlju." Bas kao kako je i bilo dok je Tvrtko jos bio Ban 1366. Sada je jos jasnije da je Tvrtko iskoristio samo situaciju i pratio svoje ambicije. On je morao na neki nacin dobiti priznanje kao kralj. A kralj nisi mogao postati tek tako.POVELJA DUBROVCANIMA IZ 1405 GODINE - KRALJ TVRTKO II
--------------------------------------------------------------------------------
(24. juna 1405)
U ovu nepravedni rat, Uchinih s gospodinom Hercegom i po svijetu s vlasteli Bosanscimi i vishe togaj, da je vidomo vsakome: Kto godi je Bošnjanin ali Kraljstva Bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi Dubrovcaninu, volja na viri mu uzeto na gospockoj, a moze Dubrovcanin tozi istinom pokazati - da se ima Dubrovcaninu vratiti i platiti.
I vsakoje ubistvo chlovichje, krviprolitje, koji su u ovuj i nepravednu rat uchinjena, i vsakoje rane i ubijenja i zle richi i hotinja zla, koja su bila meju Bosanscimi ljudmi i Dubrovchcimi, oboji obljubismo... i jednosrdno prostismo i blagoslovismo I takozi pravimo i povelivamo: Da nitko ne uzmozhe, niti smiti bude uspomenuti ni iskati krvi, ni ine osvete, ni vrazhde, ni u jedno vrijeme - dokoli stoji svijet. Kto li se obrite, potvoriv se - da je gospodstvu mi nevjeran, i da se raspe.
Sto sudije odluce nitko ne moze potvoriti. A shto je uzel vojevoda Sandalj i knez Paval Radinovich, volja ini Bosnjanin, ljubo Kraljstva Bosanskoga, komu godi Dubrovcaninu dobitak, volja ine richi u siju rat, tomuj uzetju da je sudja knez Vukac Hranich i sh njim vlastelin drugi Bosanski, koga sh njim Kraljevstvu mi poshlje.
Evo imam ovdje Holandsku enciklopediju. Imam dio enciklopedija koji se zove:"Evropa". Enciklopedija je stampana prije nekih 40 godina ni sam neznam odakle mi ova enciklopedija jer samo imam jedan dio. Ipak sam je malo prelistao. Isjecak iz enciklopedije -prevod:
Znaci da su i drugi a ne samo Bosanci i Austrijanci smatrali da su Bogumili dosli i do Bosne. Nije to nikakav novonastali mit. Kada ova enciklopedija opisuje Bosnu i Hercegovinu onda prikazuje "stecak" i kaze:"Ovo je Bogumislki nadgrobni spomenik." Bilo kako bilo Crkva Bosanska jeste bila nesto posebno jer je imala svoju tradiciju i svoju strukturu. Najvisa instanca nije bio Patriarch ili Papa vec Djed i Gosta:Istorija Bugarske
Bogumili su se iz Bugarske prosirili i na Bosnu, Italiju te Francusku. Ipak je znaci uticaj ove sekte na Evropski vjerski zivot bio poprilican.
I za tu sluzbu dasmo mu Cuklje u Lasve, i dasmo mu Klopc u Brode i dasmo mu Brlosnik na Uzore Vlsi. I hvala njinju, stavlajemo u vijeki amen. I s timi vasemi predasmo ga u vjeru djedinju i vse Crkve Bosanske. I vse krstjane da mu je ruka. I da mu se ne more svrci vjera krstjanska ni za jedin uzrok.... I da mu se tam njegov dlg nepohudobi nikadar.
I sto ga ne sudi Djed s dva Strojnika s njim. ..... I da ne suzanj nikadar dokle je korijen u Bosne Crkve Bozje. Da o tom ima crkva stati
Друго ћу да ти тражим изворе ових информација и докумената (ако су документи). Немој ми рећи да је то опет она "енциклопедија" у којој пише: "уреди чланак".
Треће је да ја никада нисам рекао да је БиХ Србија нити да припада Србији али си ти својим цитатима навео да је Кулин Србин!!! Ни Црна Гора никада није била Србија али су се њихови владари називали српским владарима. И Белгијски краљ је Низоземац, Фламанац и ја не тврдим да је Белгија дио Низоземске. Ни Војводина није Србија (у правом смислу те ријечи) али је српска земља, зар не?
Четврто: И дан данас у јужној и ЈУГОЗАПАДНОЈ (а не југоисточној, што се наслања на Бугарску; да не би било забуне) Србији се Патријарх назива "дједом" тако да ти то баш и није неки аргумент.
И пето је да се стећци не налазе само у Босни, тачније, не налазе се само у средњој Босни (у сјеверној Босни нема ни једног стећка). Тећци су пронађени и у западној Србији, Црној Гори и на Пељешцу. У Све те три регије није било Богумила. Никада! То што је неко везао стећке за богумилство... Као што написах, Богумили нису признавали неке хришћанске симболе као што је, рецимо, крст а на малтене сваком стећку имаш крст барем на једној страни истог.
Мало смо се запетљали, зар не?[/quote]
Pa naravno da Bogumili ili Pripadnici Crkve Bosanske nisu bili narod zbog toga. Jednu grupu cini narodom to sto se ta grupa jasno razlikuje od drugih. Znaci Bosanci su bili narod svakako jer se samo tim imenom nazivaju od 10. - 16. vijeka. Sta su mogli drugo biti nego narod? To sto su oni imali svoju krunu, Crkvu, pismo, vojsku, obicaje je njih samo jos dodano pravilo posebnim. Po kojem osnovu Srbi svojataju Bosnu? Ja to ne mogu da razumijem. Jedina dodirna tacka sa Srbijom je bilo Tvrtkovo krunisanje i njegovo pozivanje na svoje srodstvo sa Nemanjicima. Ali to je u tom vremenu bila najnormalnija stvar da se velikasi raznih drzava medusobno udavaju i zene jer je to bio diplomatski garant u to vrijeme. Bosanske princeze su se udale u Madarskoj i Austriji a Srpska princeza Jelena u Bosni (nakon cega je promijenila ime u Mariju) itd. Znaci Srbi nemaju iskreno nikakav osnov da svojataju Bosnu. Jedini osnov im je taj sto su im Bosanci dozvolili da to rade zbog toga sto su ostavili tu jednu ogromnu rupu. Bosnjake do nedavno nije interesovao taj dio istorije. Bili su Muslimani ili Jugoslaveni a intelektualne elite koja je se brinula i za etnogenezu Bosnjaka nije bilo. Adil je osnovao Bosnjacki institut u Switzarskoj npr. a ne u Sarajevu jer bi ga u Sarajevu proglasili nacionalistom da je to uradio prije rata.
Malo si napravio gresku u koracima. Holandija se pojavljuje u 13. vijeku. Znaci Holandija a ne Nizozemska. Bosna je tada vec imala period drzavnosti od nekoliko stotina godina iza sebe. Znaci Bosanci su narod 10 puta vise od Nizozemaca. Nizozemska je nastala kada je se Prins Willem van Oranje proglasio kraljem Nizozemske (pozivajuci se isto tako na svoju Njemacku krv). Himna nizozemske pocinje ovako:"Prins Willem Van Nassaue ja sam Njemacke krvi, sam. Ipak domovini cu biti vjeran do svoje smrti." Belgija je nastala kada su velike sile natjerale nizozemsku da napravi jedan bufer izmedu Francuske i Nizozemske a taj buffer je se nazvao Belgijom. Znaci Bosna je drzava koja je nastala kao Banovina oko 1000. godine (950. se prvi put spominje kao zemljica) a Holandije (iz koje je nastala Nizozemska drzava) je nastala tek 500 godina kasnije. Prije toga je ista bila samo jedna Germanska zemlja ili Friska zemlja, zemlja u sastavu Germanske Carevine ili u sastavu Friskog kraljevstva. Vrlo je znaci naopako to sto probas da uradis ali uvijek sam spreman da pojasnim neke stvari jer odlicno znam povijest Nizozemske. Evo Euroatlas i mozemo tacno vidijeti kada se pojavljuje Bosna a kada Holandija.
1000. godina:
http://www.euratlas.com/history_europe/ ... _1000.html
1100. godina:
http://www.euratlas.com/history_europe/ ... _1100.html
1200. godina:
http://www.euratlas.com/history_europe/ ... _1200.html
1300. godina:
http://www.euratlas.com/history_europe/ ... _1300.html
1400. godina:
http://www.euratlas.com/history_europe/ ... _1400.html
1500. godina:
http://www.euratlas.com/history_europe/ ... _1500.html
To da se Patriarch naziva djedom moze samo biti zbog toga sto je to preslo od Bogumila. Bogumili su nastali u Bugarskoj i prosirili se na Bosnu, Italiju i Francusku. Sve ovo sto sam ti postavio su prevodi povelja. Preveo ih je Mak Dizdar sa cirilice i Bosancice na latinicu.
Pozdrav