Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Pietje_Bel

#176 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Pietje_Bel »

Прашњави wrote:Papa je Bosansku krunu priznao relativno kasno. Drugim rijecima: on je nju priznao kao zadnji. Bosansku krunu su priznali Ugari i Srbi te Dubrovcani, Austrijanci itd. To je ono sto je bitno. Bitno je da se Bosanski Ban Tvrtko poziva na Boga kada izdaje povelje."Po milosti Bozijoj..." To je prvi znak njegove ambicije da tezi ka kruni. A ambiciju je on ostvario jer je postao kralj Bosanski a Srpsku zemlju nad kojom je zavladao je nazivao "Bosanskom zemljom":
Ban Tvrtko 1366. godine:

Az rab Bozji i svetoga Grgure, a zovom gospodin Ban Tvrtko, po milosti Bozjoj gospodin mnogim Zemljam Bosanskim,gospodin Bosanski,i srbski,i solski,i podrinski i mnogim stranam Bosanskim. Pravi gospodin Ban Tvrtko: kada se bjehmo svadili, tada nas Stjepan Rajkovic umiri i da nam nas grad Bobovac, a neda ga dati Ugrom.
Prvi znak kraljevstva je kada se jedan vladar pocinje pozivati na Boga. Glavna karakteresitika jednog kralja je to sto taj kralj svoju vladavinu objasnjava kao "Bozijom Voljom." To je znaci neko osnovno pravilo. Ali ipak u 1366. ovaj nas Tvrtko jos nije dobio svoju krunu i medunarodno priznanje. On mora znaci naci nacin da postane kralj. Imaju dva legitimna nacina:

1) Moze traziti priznanje od Pape.
2)Moze se pozivati na krvnu vezu sa drugom kraljevskom kucom i na taj nacin doci do krune.

Evo povelje koja svjedoci o njegovoj krunidbi sa dvije krune: Srpskom i Bosanskom:
POVELJA DUBROVČANIMA IZ 1378 GODINE -KRALJ TVRTKO

--------------------------------------------------------------------------------

10.aprila 1378

Blagočastivno i dostoljepno pohvaliti istin` noju vjeroju i željanoje slovo prinesti k`svojemu blagodjetelju,vladicje Hristu.Imže vsač`skaja s`tvorenja i javljenja biše na hvaloslovije Bož`stv`nago smotrenija.Ježe milosrdova o rode človč`scjem,jegože s`tvori v` prečisti obraz svojego Bož`stva.I dast jemu oblast i razum,jako biti jemu vsjemi zemlj`nimi jest`stvi i razumjeti i tvoriti sud i pravdu po srjede zemlje.Takožde že i mene,svojemu rabu,za milost svojego Bož`stva,darova,procisti mi otrasli blagosadnjej v` rode mojem.

I spodobi me sugubim vjencem,jako oboja vladić`stvija ispravljati mi,prveje ot isprva - v` blagodarovan`njej nam Zemlje Bosne.Potom,že Gospodu mojemu Bogu spodobl`šu me nasljedovati prjestol mojih prjeroditelj`,gospode srbske,za nje bo ti bjehu moji prjeroditeljije,v` zemlj`njem carstvje carstvovaše,i na nebesnoje carstvo preselili se.Mene že videštu zemlju prjeroditelj` mojih po njih ostavl`šu i ne imuštu svojego pastira.I idoh v` srbskuju zemlju,željaje i hote ukrjepiti prjestol roditelj` mojih.I tamo š`dšu mi,vjenčan bih Bogom darovanim mi vjencem na Kraljevstvo prjeroditelj mojih jako biti mi o Hriste Isuse blagovjernomu i Bogom postavljenomu Stefanu,Kralju Srbljem i Bosne i Pomoriju i Zapadnim stranam.I.potom,načeh s` Bogom kraljevati i praviti prestol srbskije zemlje,željaje padšaja sa v`zdvignuti i razoršaja se ukrjepiti.

I došadšu mi zemlje Pomorskije i tu priš`dšu pred slavni i dobronaročiti grad Dubrovnik,i tu izidoše pred Kraljevstvo mi vsepočteni vlastele Dubrovasci.s` vsakoju slavoju i č`stiju.

I upomenuše Kraljevstvu mi o svojih zakoneh i uvjeteh i poveljeh,koje su imali s praroditelji Kraljevstva mi,z gospodom Bos`nskom...
I spodobi me sugubim vjencem
Krunisao sam se sa dvije krune.

Zemlje Bosne.Potom,že Gospodu mojemu Bogu spodobl`šu me nasljedovati prjestol mojih prjeroditelj`,gospode srbske

Jedna kruna je kruna zemlje Bosne a druga kruna je kruna praroditelja mojih, gospode Srbske.
I idoh v` srbskuju zemlju,željaje i hote ukrjepiti prjestol roditelj
I otisao sam u Srpsku zemlju...(Znaci jasno je kao dan da on Bosnu nije smatrao Srpskom zemljom)
I tamo š`dšu mi,vjenčan bih Bogom darovanim mi vjencem na Kraljevstvo prjeroditelj mojih jako biti mi o Hriste Isuse blagovjernomu i Bogom postavljenomu Stefanu,Kralju Srbljem i Bosne i Pomoriju i Zapadnim stranam.
I tamo su me krunisali vijencem sto je bila Bozija volja. Krunisao sam se Bosnom, Primorijem, Srbijom i zpadanim stranama.
I upomenuše Kraljevstvu mi o svojih zakoneh i uvjeteh i poveljeh,koje su imali s praroditelji Kraljevstva mi,z gospodom Bos`nskom

Znaci jasno je da Tvrtko iskoristava nered u Srbiji da bi svoju Bansku titulu promijenio u kraljevsku. Jasno je i da on, iako se krunise i malim dijelom Srpske zemlje te iako ima i Srpsku zemlju u svojoj tituli te krunu koja ide uz nju, on ipak vise puta jasno pravi razliku izmedu onoga sto je Bosansko i onoga sto je Srpsko. :"I odoh u Srpsku zemlju.", "Praroditelja Gospode Srpske.","Praroditelja Gospode Bosanske." Kao sto smo vidijeli on je tu ambiciju imao 10 godina prije krunisanja. Da vidimo kako Tvrtkov sin naziva to kraljevstvo:
POVELJA DUBROVCANIMA IZ 1405 GODINE - KRALJ TVRTKO II

--------------------------------------------------------------------------------

(24. juna 1405)

U ovu nepravedni rat, Uchinih s gospodinom Hercegom i po svijetu s vlasteli Bosanscimi i vishe togaj, da je vidomo vsakome: Kto godi je Bošnjanin ali Kraljstva Bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi Dubrovcaninu, volja na viri mu uzeto na gospockoj, a moze Dubrovcanin tozi istinom pokazati - da se ima Dubrovcaninu vratiti i platiti.

I vsakoje ubistvo chlovichje, krviprolitje, koji su u ovuj i nepravednu rat uchinjena, i vsakoje rane i ubijenja i zle richi i hotinja zla, koja su bila meju Bosanscimi ljudmi i Dubrovchcimi, oboji obljubismo... i jednosrdno prostismo i blagoslovismo I takozi pravimo i povelivamo: Da nitko ne uzmozhe, niti smiti bude uspomenuti ni iskati krvi, ni ine osvete, ni vrazhde, ni u jedno vrijeme - dokoli stoji svijet. Kto li se obrite, potvoriv se - da je gospodstvu mi nevjeran, i da se raspe.

Sto sudije odluce nitko ne moze potvoriti. A shto je uzel vojevoda Sandalj i knez Paval Radinovich, volja ini Bosnjanin, ljubo Kraljstva Bosanskoga, komu godi Dubrovcaninu dobitak, volja ine richi u siju rat, tomuj uzetju da je sudja knez Vukac Hranich i sh njim vlastelin drugi Bosanski, koga sh njim Kraljevstvu mi poshlje.
Znaci jasno je kao dan da je to Bosansko kraljevstvo. Onaj mali dio Srbije sto je bio u sastavu tog kraljevstva je se ponovo pretvorio u samo jednu "Bosansku zemlju." Bas kao kako je i bilo dok je Tvrtko jos bio Ban 1366. Sada je jos jasnije da je Tvrtko iskoristio samo situaciju i pratio svoje ambicije. On je morao na neki nacin dobiti priznanje kao kralj. A kralj nisi mogao postati tek tako.

Evo imam ovdje Holandsku enciklopediju. Imam dio enciklopedija koji se zove:"Evropa". Enciklopedija je stampana prije nekih 40 godina ni sam neznam odakle mi ova enciklopedija jer samo imam jedan dio. Ipak sam je malo prelistao. Isjecak iz enciklopedije -prevod:
Istorija Bugarske

Bogumili su se iz Bugarske prosirili i na Bosnu, Italiju te Francusku. Ipak je znaci uticaj ove sekte na Evropski vjerski zivot bio poprilican.
Znaci da su i drugi a ne samo Bosanci i Austrijanci smatrali da su Bogumili dosli i do Bosne. Nije to nikakav novonastali mit. Kada ova enciklopedija opisuje Bosnu i Hercegovinu onda prikazuje "stecak" i kaze:"Ovo je Bogumislki nadgrobni spomenik." Bilo kako bilo Crkva Bosanska jeste bila nesto posebno jer je imala svoju tradiciju i svoju strukturu. Najvisa instanca nije bio Patriarch ili Papa vec Djed i Gosta:
I za tu sluzbu dasmo mu Cuklje u Lasve, i dasmo mu Klopc u Brode i dasmo mu Brlosnik na Uzore Vlsi. I hvala njinju, stavlajemo u vijeki amen. I s timi vasemi predasmo ga u vjeru djedinju i vse Crkve Bosanske. I vse krstjane da mu je ruka. I da mu se ne more svrci vjera krstjanska ni za jedin uzrok.... I da mu se tam njegov dlg nepohudobi nikadar.

I sto ga ne sudi Djed s dva Strojnika s njim. ..... I da ne suzanj nikadar dokle je korijen u Bosne Crkve Bozje. Da o tom ima crkva stati
Прво, све честитке на труду али ми није јасно шта си овиме хтио да докажеш и ниси ми одговорио на моје питање: Све и да нисам у праву за све ово горе наведено, није ми јасно ко је био припадник те цркве? Богумили, Патарени и они трећи, заборавио сам како се зову, Катари, мислим, нису нација него припадници религијске заједнице. Мислим да се на конто припадности некој религијској заједници, или времена проведеном под неком круном, не може тражити утемељење некој нацији или народу. Ја, иако би се изјаснио као Босанац, Богумил, чији су претци "под утицајем Србије/Хрватске" прихватили православље/католицизам, желим да знам ко су Богумили: нација или вјерска заједница? Ако су САМО вјерска заједница (да је не назовем сектом) онда нема основа да се неко изјашњава као народ по том основу, јер се ни адвентисти или Јеховини сведоци не изјашњавају као народ него као припадници одређене групе. Ако су Богумили народ, желим да знам ког су поријекла, одакле су дошли, каква им је култура, обичаји, писмо, језик... И, ако смо поријеклом од НАРОДА Богумилског, зашто би се изјашњавали као Босанци а не као Богумули? Можеш ли да ми одговориш на ова питања.

Друго ћу да ти тражим изворе ових информација и докумената (ако су документи). Немој ми рећи да је то опет она "енциклопедија" у којој пише: "уреди чланак".

Треће је да ја никада нисам рекао да је БиХ Србија нити да припада Србији али си ти својим цитатима навео да је Кулин Србин!!! Ни Црна Гора никада није била Србија али су се њихови владари називали српским владарима. И Белгијски краљ је Низоземац, Фламанац и ја не тврдим да је Белгија дио Низоземске. Ни Војводина није Србија (у правом смислу те ријечи) али је српска земља, зар не?

Четврто: И дан данас у јужној и ЈУГОЗАПАДНОЈ (а не југоисточној, што се наслања на Бугарску; да не би било забуне) Србији се Патријарх назива "дједом" тако да ти то баш и није неки аргумент.

И пето је да се стећци не налазе само у Босни, тачније, не налазе се само у средњој Босни (у сјеверној Босни нема ни једног стећка). Тећци су пронађени и у западној Србији, Црној Гори и на Пељешцу. У Све те три регије није било Богумила. Никада! То што је неко везао стећке за богумилство... Као што написах, Богумили нису признавали неке хришћанске симболе као што је, рецимо, крст а на малтене сваком стећку имаш крст барем на једној страни истог.

Мало смо се запетљали, зар не?[/quote]

Pa naravno da Bogumili ili Pripadnici Crkve Bosanske nisu bili narod zbog toga. Jednu grupu cini narodom to sto se ta grupa jasno razlikuje od drugih. Znaci Bosanci su bili narod svakako jer se samo tim imenom nazivaju od 10. - 16. vijeka. Sta su mogli drugo biti nego narod? To sto su oni imali svoju krunu, Crkvu, pismo, vojsku, obicaje je njih samo jos dodano pravilo posebnim. Po kojem osnovu Srbi svojataju Bosnu? Ja to ne mogu da razumijem. Jedina dodirna tacka sa Srbijom je bilo Tvrtkovo krunisanje i njegovo pozivanje na svoje srodstvo sa Nemanjicima. Ali to je u tom vremenu bila najnormalnija stvar da se velikasi raznih drzava medusobno udavaju i zene jer je to bio diplomatski garant u to vrijeme. Bosanske princeze su se udale u Madarskoj i Austriji a Srpska princeza Jelena u Bosni (nakon cega je promijenila ime u Mariju) itd. Znaci Srbi nemaju iskreno nikakav osnov da svojataju Bosnu. Jedini osnov im je taj sto su im Bosanci dozvolili da to rade zbog toga sto su ostavili tu jednu ogromnu rupu. Bosnjake do nedavno nije interesovao taj dio istorije. Bili su Muslimani ili Jugoslaveni a intelektualne elite koja je se brinula i za etnogenezu Bosnjaka nije bilo. Adil je osnovao Bosnjacki institut u Switzarskoj npr. a ne u Sarajevu jer bi ga u Sarajevu proglasili nacionalistom da je to uradio prije rata.

Malo si napravio gresku u koracima. Holandija se pojavljuje u 13. vijeku. Znaci Holandija a ne Nizozemska. Bosna je tada vec imala period drzavnosti od nekoliko stotina godina iza sebe. Znaci Bosanci su narod 10 puta vise od Nizozemaca. Nizozemska je nastala kada je se Prins Willem van Oranje proglasio kraljem Nizozemske (pozivajuci se isto tako na svoju Njemacku krv). Himna nizozemske pocinje ovako:"Prins Willem Van Nassaue ja sam Njemacke krvi, sam. Ipak domovini cu biti vjeran do svoje smrti." Belgija je nastala kada su velike sile natjerale nizozemsku da napravi jedan bufer izmedu Francuske i Nizozemske a taj buffer je se nazvao Belgijom. Znaci Bosna je drzava koja je nastala kao Banovina oko 1000. godine (950. se prvi put spominje kao zemljica) a Holandije (iz koje je nastala Nizozemska drzava) je nastala tek 500 godina kasnije. Prije toga je ista bila samo jedna Germanska zemlja ili Friska zemlja, zemlja u sastavu Germanske Carevine ili u sastavu Friskog kraljevstva. Vrlo je znaci naopako to sto probas da uradis ali uvijek sam spreman da pojasnim neke stvari jer odlicno znam povijest Nizozemske. Evo Euroatlas i mozemo tacno vidijeti kada se pojavljuje Bosna a kada Holandija.

1000. godina:
http://www.euratlas.com/history_europe/ ... _1000.html

1100. godina:
http://www.euratlas.com/history_europe/ ... _1100.html

1200. godina:
http://www.euratlas.com/history_europe/ ... _1200.html

1300. godina:
http://www.euratlas.com/history_europe/ ... _1300.html

1400. godina:
http://www.euratlas.com/history_europe/ ... _1400.html

1500. godina:
http://www.euratlas.com/history_europe/ ... _1500.html

To da se Patriarch naziva djedom moze samo biti zbog toga sto je to preslo od Bogumila. Bogumili su nastali u Bugarskoj i prosirili se na Bosnu, Italiju i Francusku. Sve ovo sto sam ti postavio su prevodi povelja. Preveo ih je Mak Dizdar sa cirilice i Bosancice na latinicu.

Pozdrav
Pietje_Bel

#177 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Pietje_Bel »

Прашњави wrote:
mIRCerka wrote:[

PS Prashke, kad si zadnji put bio u Sarajevu?
Од 2. до 6. јануара, сад, ове године. Полупали ми ауто стар 7 дана зато што имам БГ таблице. Био сам много тужан. То се десило на 100 метара од куће у којој сам рођен. Немаш појма како ми је било тешко. Јеб'. ауто али... у мом граду... :(

Али, ово није тема. Можемо о овоме и на пп.

Meni su u centru Sarajeva odmah preko puta predsjednistva polupali auto a nije imao tablice Beogradske nego Nizozemske. Ako u Sarajevu slicajno ostavis neku kesu ili bilo sta na zadnjem sijedistu onda ce ti ga narkomani kad tad polupati auto.
osa

#178 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by osa »

lopta wrote:
osa wrote:- Prezimena kod Muslimana, izvedena iz rieči Hrvat, vrlo su česta.
Mozda to u Tudjmanovoj historiji, cisto na ovu nebulozu da ti odgovorim, sta tek reci sa prezimenima Hrvata, recimo Bosnjak. :lol: :dance:

Sve do dolaska Osmanlija, stanovnici Bosne bez obzira na vjersku pripadnost (heretičku, katoličku, pravoslavnu) nazivali su sebe Bošnjanima. Ovaj stari oblik imena našeg naroda, vremenom se, kao i jezik, mijenja u moderni oblik Bošnjaci, baš kao i oblici imena susjednih naroda - Srblji (Srbi), Horvati (Hrvati), Albanezi (Albanci) itd. Od sredine XIX. stoljeća, zbog slabljenja turske prevlasti i brzog osamostaljivanja Srbije i Crne Gore i jačanja autonomije Hrvatske (unutar Austro-Ugarske), Bošnjaci-pravoslavci, sve češće se izjašnjavaju kao Srbi, a Bošnjaci-katolici kao Hrvati. Bošnjaci-muslimani ostaju pri svom imenu, koristeći naziv Bošnjak...

U srednjovjekovnoj Bosni, Bošnjaci su bili pripadnici heretičkog vjerovanja i nisu priznavali ni katoličku ni pravoslavnu crkvu. Šta više, od ovih crkava im je konstantno prijetila opasnost progona; sam rimski papa je tijekom srednjovjekovne Bosne poslao nekoliko križarskih ratova na našu zemlju sa ciljem uništenja bošnjačke hereze (pr. 1235-38, 1358 i dr.). Prisilne konverzije heretičkih Bošnjaka na katoličanstvo, odnosno pravoslavlje, su postepeno uzimale svoga maha. Slomom Bosne od strane Turaka 1467 godine i kroz period Otomanske Bosne, Bošnjaci postepeno primaju Islam. Nacionalni identitet Bosanskih Srba, odnosno Bosanskih Hrvata se formira veoma kasno, tek polovinom 19 stoljeća, kada se Bošnjaci pravoslavne, odnosno, katoličke vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem srbijanskih i hrvatskih političkih misionara, odrođuju od bošnjačkog nacionalnog korpusa i na temelju zajedničke vjeroispovijesti počinju nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim srbima, odnosno katoličkim hrvatima.

Utemeljitelj hrvatskih propagandnih aktivnosti u Bosni bio je plaćenik hrvatske vlade - Stjepan Radić. Redarstvo ga je zatvorilo i osudilo na izgon iz Bosne zbog hrvatskih propagandnih aktivnosti, a potom ga otpratilo parobrodom do Rijeke. Kako opisuje u svom životopisu, Stjepan Radić je u Petrogradu, u društvu javnih pregalaca postigao da predaje o tkz. "pravu Hrvatske i Hrvata na Bosnu i Hercegovinu s gledišta zemljopisnoga, kulturnoga i narodno-gospodarskog, a najviše sa gledišta čisto narodnoga, radi toga jer se Bosanski Muslimani, koji su svi Slaveni i najstariji narod u Bosni, sve više priznaju hrvatima u narodnom i političkom smislu." Bitno je napomenuti da su i brojni katolički misionari još od srednjeg vijeka radili na širenju katolicizma u Bosni, a bili su poslati upravo od rimskog pape da suzbiju heretičko vjerovanje Bošnjaka. Međutim, ovi misionari nikada nisu širili hrvatstvo, stoga ni bošnjački katolici nisu imali razloga da se tako osjećaju niti su se tako osjećali. Sve do dolaska braće Radića u Bosnu, nijedan bošnjački katolik se nije izjašnjavao kao Bosanski Hrvat. Propagandne aktivnosti braće Radića bile su usmjerene ka iskorjenjivanju termina Bošnjaci i ulijevanju hrvatske narodne svijesti među Bošnjake katoličke, ali i Bošnjake islamske vjeroispovijesti.

Bošnjački katolik Fra. Ivan Frano Jukić (1818-1857), koji je koristio pseudonim Slavoljub Bošnjak, je u svom proglasu 1848. godine zapisao:
"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."

A'e sad zdravo... :bih:
rekoh čitaj malo raznolikije gradivo, na samo cerića i one kojima povijest počinje dolaskom turaka.
sarajevonekad

#179 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by sarajevonekad »

jeste...ili one kojima povijest počinje dolaskom slavena...ili austro-ugara, recimo.

osa wrote:
lopta wrote:
osa wrote:- Prezimena kod Muslimana, izvedena iz rieči Hrvat, vrlo su česta.
Mozda to u Tudjmanovoj historiji, cisto na ovu nebulozu da ti odgovorim, sta tek reci sa prezimenima Hrvata, recimo Bosnjak. :lol: :dance:

Sve do dolaska Osmanlija, stanovnici Bosne bez obzira na vjersku pripadnost (heretičku, katoličku, pravoslavnu) nazivali su sebe Bošnjanima. Ovaj stari oblik imena našeg naroda, vremenom se, kao i jezik, mijenja u moderni oblik Bošnjaci, baš kao i oblici imena susjednih naroda - Srblji (Srbi), Horvati (Hrvati), Albanezi (Albanci) itd. Od sredine XIX. stoljeća, zbog slabljenja turske prevlasti i brzog osamostaljivanja Srbije i Crne Gore i jačanja autonomije Hrvatske (unutar Austro-Ugarske), Bošnjaci-pravoslavci, sve češće se izjašnjavaju kao Srbi, a Bošnjaci-katolici kao Hrvati. Bošnjaci-muslimani ostaju pri svom imenu, koristeći naziv Bošnjak...

U srednjovjekovnoj Bosni, Bošnjaci su bili pripadnici heretičkog vjerovanja i nisu priznavali ni katoličku ni pravoslavnu crkvu. Šta više, od ovih crkava im je konstantno prijetila opasnost progona; sam rimski papa je tijekom srednjovjekovne Bosne poslao nekoliko križarskih ratova na našu zemlju sa ciljem uništenja bošnjačke hereze (pr. 1235-38, 1358 i dr.). Prisilne konverzije heretičkih Bošnjaka na katoličanstvo, odnosno pravoslavlje, su postepeno uzimale svoga maha. Slomom Bosne od strane Turaka 1467 godine i kroz period Otomanske Bosne, Bošnjaci postepeno primaju Islam. Nacionalni identitet Bosanskih Srba, odnosno Bosanskih Hrvata se formira veoma kasno, tek polovinom 19 stoljeća, kada se Bošnjaci pravoslavne, odnosno, katoličke vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem srbijanskih i hrvatskih političkih misionara, odrođuju od bošnjačkog nacionalnog korpusa i na temelju zajedničke vjeroispovijesti počinju nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim srbima, odnosno katoličkim hrvatima.

Utemeljitelj hrvatskih propagandnih aktivnosti u Bosni bio je plaćenik hrvatske vlade - Stjepan Radić. Redarstvo ga je zatvorilo i osudilo na izgon iz Bosne zbog hrvatskih propagandnih aktivnosti, a potom ga otpratilo parobrodom do Rijeke. Kako opisuje u svom životopisu, Stjepan Radić je u Petrogradu, u društvu javnih pregalaca postigao da predaje o tkz. "pravu Hrvatske i Hrvata na Bosnu i Hercegovinu s gledišta zemljopisnoga, kulturnoga i narodno-gospodarskog, a najviše sa gledišta čisto narodnoga, radi toga jer se Bosanski Muslimani, koji su svi Slaveni i najstariji narod u Bosni, sve više priznaju hrvatima u narodnom i političkom smislu." Bitno je napomenuti da su i brojni katolički misionari još od srednjeg vijeka radili na širenju katolicizma u Bosni, a bili su poslati upravo od rimskog pape da suzbiju heretičko vjerovanje Bošnjaka. Međutim, ovi misionari nikada nisu širili hrvatstvo, stoga ni bošnjački katolici nisu imali razloga da se tako osjećaju niti su se tako osjećali. Sve do dolaska braće Radića u Bosnu, nijedan bošnjački katolik se nije izjašnjavao kao Bosanski Hrvat. Propagandne aktivnosti braće Radića bile su usmjerene ka iskorjenjivanju termina Bošnjaci i ulijevanju hrvatske narodne svijesti među Bošnjake katoličke, ali i Bošnjake islamske vjeroispovijesti.

Bošnjački katolik Fra. Ivan Frano Jukić (1818-1857), koji je koristio pseudonim Slavoljub Bošnjak, je u svom proglasu 1848. godine zapisao:
"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."

A'e sad zdravo... :bih:
rekoh čitaj malo raznolikije gradivo, na samo cerića i one kojima povijest počinje dolaskom turaka.
sarajevonekad

#180 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by sarajevonekad »

I ja smatram da je fes ( kao i mnogi drugi predmeti koje smo dobili od Osmanlija, a oni opet od Marokanaca, tj. Berbera itd. itd.) nešto što je dio identiteta BiH,

ali je pitanje da li želimo da nam to bude primarni TRADEMARK, ili ćemo pak kao kao kulturni TRADEMARK koristiti nešto što je možda ipak malo tipičnije za nas, nešto čega i nema baš u izobilju u Aziji/Africi, Zapadnoj Evropi, ili Rusiji, kao npr. naši STEĆCI.

Mnoge zemlje imajusvoje glavešine koje sjednu i odluče koji elementi će primarno predstavljati njihov kulturni TRADEMARK.

Tako su npr. Irci odlučili svoj identitet vezati uz keltsku kulturu, pa pored komercijalnih znakova, djeteline i guiness piva, danas ih lako raspoznajemo po onim keltskim pletenicama ( u obliku raznih dekoracija i dezena), te po njihovoj tzv. keltskoj muzici koja je opet jedan vještački stvaren element u svrhe stvaranja nacionalnog kulturnog TRADEMARKA.

Dake, TRADEMARK ( iliti zaštitni znak) jedne nacije, koji čine odredjene skupine materijalnih i folklornih elemenata nije nešto što nastaje stihijski, ili samo od sebe, već nešto što se planski i organizovano stvara.
Dakle, fes jeste bosanska kapa, ali samo i samo u odredjenom istorijskom periodu BiH, jer se zna da su ga u BiH donijele Osmanlije (za koje interesantno nikada u bošnjačkm "intelektualnim" krugovima nisam čuo da ih nazivaju "okupatorima BiH" , dok taj izraz ( tačnije "okupacija" ili "okupriala") ti isti koriste gotovo uvijek za Austro-ugarsku. Nikada mi nije bilo jasno zašto se Austro-ugarska tretira kao "okupator" ( bez koje bi Sarajevo izgledalo najvjerovatnije kao Novi Pazar, uz dužno poštivanje prema čestitom svijetu iz tog kraja), a osmanlije nikada nisu opisane od strane tzv. bošnjačkih intelektualaca i istoričara kao "okupatori" ?...Nije li to nelogično?...ali o tom po tom...

Pietje_Bel wrote:
mIRCerka wrote:
Pietje_Bel wrote:Mircerka,

Fes nije Bosanska kapa. I sam Husein Kapetan Gradascevic je rekao:"A zasto moramo da nosimo ove Turske fesove, sta fali nasim Bosanskim kapama?" Da je Husein izdrzao jos recimo 10 godina dan danas bi svakoga ko bi potencirao Turcizme ili furao Tursku kulturu smatrali neprijateljom bas kao sto to Albanci rade. Evo vidi tacno sta je Husein rekao. Njegove izjave su se prenoslile sa koljena na koljena i tako vec 170 godina.

Ja imam jednog dobrog druga sa fakulteta, Turcina. On ima fes na svom tv-u. Kada bi mu rekao da je to Bosansko on bi mi se poceo smijati. Pita, Cevapi, Sarma, Rahat Lokum sve ovo sam jeop u Istambulu i u Grckoj.

Evo pogledaj ovo u nekoj 3. minuti je rijec o fesovima:

http://www.youtube.com/watch?v=MZ4aDq4bFVE
Pietje, ja opet gubim strpljenje s tobom.
Obzirom da je tebi jedini izvor informacija o Bosni i Hercegovini INTERNET, nemam se ja sta raspravljati s tobom.
Kad shvatis sta ti govorim, onda mi se obrati, do tada nemoj da se igras, jer ako pustim Hercegovku u sebi na forum, nece ostati IP na IP.
Drugim rijecima, nemoj mi soliti pamet i filozofirati (fakat nema vise strpljenja nakon mjeseci naprdjivanja) sta je to bosanski identitet.
Za nas u BiH je bosanski identitet i fes, i potkapa u znak zalosti za kraljicom, i sir iz mijeha, i prsuta hercegovacka i sve.. ne samo Kulin ban...i ne samo ljiljan sa kotromanica grba...
IDENTITET je kao i jezik, ZIVO BICE i ono se mijenja, raste i razvija.
Kad to svaris, onda mi se javi.
Samo sam iznio svoje misljenje ali ti direktno vrijedas jer koristis rijec "naprdavanje" I prijetis. :D Nije bitno sta je izvor mojih informacija jer imam jednu poentu a to je da fes nemoze biti dio Bosanskog identiteta. Fes je nesto Tursko ili u najbolju ruku bi se moglo reci da je fes :"dio i Bosanskog identiteta." Fes je godinama korsiten u svrhu da "gusi" svaki izraz Bosanske narodnosti. Isti je u Turskoj zabranjen a i u BiH. Znaci nesto sto je zabranjeno i od cega je se i sam Husein Kapetan Gradascevic discansirao to, po meni, ne moze biti dio Bosanskog identiteta. Moj deda je npr. nosio francuzicu a ne fes ali ona ipak nije postala nesto Bosansko kao ni fes. To moze neko reci ali niko to ne priznaje u svijetu. Ali sevdalinka to vec jeste Bosanski identitet ili Sargijanje... Ali to je samo moje misljenje i ako se neko ne slaze onda ja nemam problema sa tim.
Last edited by sarajevonekad on 02/02/2009 10:10, edited 2 times in total.
Kralj Tvrtko XXVIII

#181 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Joj koliko se moze naglabati na ovu temu to je cudo jedno. Ne shvatam uopste poentu ove diskusije, kao sto nema puno poente raspravljati o tome ko vjeruje a ko ne vjeruje u Boga. Ne moze niko nikoga ubijediti u nesto, ako taj drugi to nesto ne prihvata. Svaki covjek ima pravo odabira, pravo na slobodnu volju, i dokle god ta njegova slobodna volja ne ugrozava druge, nema razloga da mu se to brani.
"Sarajevo nekad" sta pokusavas ovom diskusijom, da objasnis "prasnjavom" da je on bosanac, da ga ubijedis u to mozda. I ti "prasnjavi" sta se pravdas i prepires, budi ono sto jesi i gotovo. Pustite ljude neka se izjasnjavaju kako zele, to je osnovno ljudsko pravo. I to je poenta. Ko hoce neka bude Bosnjak, Srbin, Hrvat, Bosanac, Hercegovac, Vanzemaljac, samo brate zivite normalno jedni pored drugih i ne talasajte previse. Kad je svima dobro ne treba se zaliti, a nama nije dobro nikako i onda nalazimo gluposti za prepiranje. Bolje bi nam bilo da se prepiremo oko poreza na plate, pravljenju autoputa, kupovanju domacih proizvoda i slicno.
Dozer

#182 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Dozer »

Da ne kopiram nesto sto vec napisah: http://bhglupost.blogger.ba
ljubav_aha

#183 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by ljubav_aha »

Dozer wrote:Da ne kopiram nesto sto vec napisah: http://bhglupost.blogger.ba

"U svemu ovome je najbitnije napomenuti da niko nikome u BiH ne brani da se izjasnjava kako zeli, ali u svakoj normalnoj drzavi svijeta (a takvih je bar 95%) razlika izmedju nacije, narodnosti/etnosa/etnije i konfesije/vjeroispovijesti/religije je sasvim jasna. Po tome je i jasno da se nacionalnost stice rodjenjem u okvirima odredjene teritorije koja je medjunarodno priznata kao drzava, i kao takva nacionalnost se ne moze mijenjati. Logikom se dolazi do toga da smo svi mi rodjeni u Bosni po nacionalnosti - Bosanci. Sve ostalo je stvar licnog opredjeljenja pojedinca - da li ce se neko svrstati u Srbe, Hrvate ili Bosnjake, naravno samo i jedino u etnickom smislu, spada u domen automatizma po roditeljskoj strani, a onda se svako zasebno odlucuje u sta, koga i koliko ce vjerovati, odnosno koju ce religiju prihvatiti ili nece za sebe licno."

"Medjutim, nas problem i nije u papirologiji i zakonima, nego upravo u svijesti ljudi, a tu svijest danasnji kriminalizirani politicari maksimalno siluju upravo stalnim potenciranjem pogresnih kategorizacija."

ali sto se desilo sa znanjem ljudi,jer uticati na svijest ovim putem je mnogo lakse na svijest nepismenog naroda i naroda koji je korumpiran
sarajevonekad

#184 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by sarajevonekad »

Ma ne, "Kralj Tvrtko XXVII", nisam od onih koji pokušavaju nekog ubijedit u nešto....

Ako bih eventualno morao nekog u nešto ubijedjivati u svom životu, onda bi to bilo da ga/ju ubijedim da ne napravi kakvo zlo (tipa ugrozi zdravlje ili život sebi ili drugom)... ili da ubijedim svoju djecu da ne idu putem zla i destruktivnosti u životu...

a da ubjedjujem nekog u svoje stavove, to niti mi pada na pamet niti se to uopšte može izvući iz mojih izlaganja.
Ubijedjivanje se prepoznaje po odabiru određenih rijeći , ne znam, tipa "budi siguran!", "znaj da...!", "trebao bi znati da...!"; " jesi li siguran da je tako?" " To ti je tako i pomiri se s tim!" i sl., čega u mom izlaganju nema, koliko mogu vidjeti.

Namjera mi je samo podijeliti svoje mišljenje i iskustva u vezi ove teme sa drugima. Ne vidim apsolutno ništa loše u tome da ljudi razmjenjuju mišljenje. Budući da sam izvjestan broj godina živiou na zapadau shvatio sam da je bitna razlika izmedju nas i njih što oni stvarno znaju razmijenit mišljenje o bilo čemu kako bi razmijenili informacije, ili riješili neke nedoumice i probleme, a ne da bi se svadjali ili prepucavali, iza čega se po meni obično krije liječenje vlastitith kompleksa, ako smijem biti slobodan u polu-profesionalnom zaključivanju. Oni se , koliko sam ja uspio vidjeti, uvažavaju i poštuju u raspravi i ne shvataju stvari toliko lično kao mi, ali to je već druga tema.

A moje mišljenje je isto kao i mišljenje velikog broja gradjana BiH, tj. pitam se zašto su samo Bošnjaci, Srbi i Hrvati konstitutivni u državi u kojoj žive i Bosanci i Hercegovci. U Americi su konstitutivni narodi Amerikanci, a ne Englezi ( W.A.S.P.-ovci), Afrikanci, Talijani, Irci, Danci i Poljaci koji brojčano čine večinske etničke skupine u SAD-u.

To govorim jer je više nego očigledno da "SVI OSTALI", tj. ljudi različitih porijekala koji žele biti primarno Bosanci i Hercegovici nisu " UMREŽENI". Nije da ih neko diskriminiše otvoreno al su definitivno marginalizirani, a to već ne može biti zdravo ili normalno društvo. Samo me interesuje da li vođe ovih , izvinite me na izrazu, KONJstitutivnih naroda stvarno doživljavaju "SVE OSTALE" Bosance i Hercegovce kao prijetnju, i zašto?

Dakle, to je nešto što brine mene i svakog čovjeka iole zdravog razuma, i nešto što izmedju ostalog predstavlja ključno pitanje ustavnih promjene i okosnicu pitanja stvaranja civilizovanog (tj. gradjanskog ) društva od ove dejtonske nakarade koju i dalje zovemo BIH.

Dakle samo dijelim svoju brigu sa onima koji imaju sluha, i to je sve.

Nema ljutnje ;-) , ima mjesta za svačije mišljenje i razne teme ( uključujući i teme tipa: "poreza na plate, pravljenju autoputa, kupovanju domacih proizvoda i slicno", koje su neosporno važne, ali se ne mogu zatvarati oči pred očiglednim problemom kao što je ovaj kojim se bavi upravo ovaj forum, po mom mišljenju).

Prijateljski Pozdrav

S.
Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Joj koliko se moze naglabati na ovu temu to je cudo jedno. Ne shvatam uopste poentu ove diskusije, kao sto nema puno poente raspravljati o tome ko vjeruje a ko ne vjeruje u Boga. Ne moze niko nikoga ubijediti u nesto, ako taj drugi to nesto ne prihvata. Svaki covjek ima pravo odabira, pravo na slobodnu volju, i dokle god ta njegova slobodna volja ne ugrozava druge, nema razloga da mu se to brani.
"Sarajevo nekad" sta pokusavas ovom diskusijom, da objasnis "prasnjavom" da je on bosanac, da ga ubijedis u to mozda. I ti "prasnjavi" sta se pravdas i prepires, budi ono sto jesi i gotovo. Pustite ljude neka se izjasnjavaju kako zele, to je osnovno ljudsko pravo. I to je poenta. Ko hoce neka bude Bosnjak, Srbin, Hrvat, Bosanac, Hercegovac, Vanzemaljac, samo brate zivite normalno jedni pored drugih i ne talasajte previse. Kad je svima dobro ne treba se zaliti, a nama nije dobro nikako i onda nalazimo gluposti za prepiranje. Bolje bi nam bilo da se prepiremo oko poreza na plate, pravljenju autoputa, kupovanju domacih proizvoda i slicno.
sarajevonekad

#185 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by sarajevonekad »

"Ljubav_aha",

mislim da rezonujemo stvari podjednako, i ako ću biti slobodan, takvo rezonovanje ću nazvati kozmopolitskim, a čvrstovjerujem da je nestajanjem tog kozmopolitskog sistema vrijednosti iz BiH ( koje je aktivno počelo negjde potrkaj rata i nastavljeno intenzivnim tempom) otvoren prostor za dominaciju provincijalsko-oportunističkog sistema vrijednosti, u kojem su svi oni koji ne žele živjeti u "plemenskim zajednicama" i u izolaciji od ostatka svijeta istinski najugroženija kategorija stanovništva ( odmah poslije penzionera, nezbrinutih ratnih vojnih invalida i siročadi).

Civilizovanom čovjeku u ovom današnjem našem, društvu treba štela da bi mu se jedan današnji službenik/službenica ili neki gradjanin obratio minimalno uljudno/ljubazno!

Može zvučati naivno, ali primječujem da je u ovom poslijeratnom sistemu vrijednosti u BiH, ljubaznost i uljudnopst luksuz koji naši poslijeratni stanovnici imaju samo sa onima koje dobro poznaju, što mi je jedan od njih i otvoreno priznao. Kaže : "Ja bi bio ljubazan da te poznam, al pošto te ne poznam...."

Stoga ja i dalje postavljam pitanje: Kako će u jednom takvom oportunističko-primitivnom sistemu vrijednosti opstati civilizovan čovjek?

ljubav_aha wrote:
Dozer wrote:Da ne kopiram nesto sto vec napisah: http://bhglupost.blogger.ba

"U svemu ovome je najbitnije napomenuti da niko nikome u BiH ne brani da se izjasnjava kako zeli, ali u svakoj normalnoj drzavi svijeta (a takvih je bar 95%) razlika izmedju nacije, narodnosti/etnosa/etnije i konfesije/vjeroispovijesti/religije je sasvim jasna. Po tome je i jasno da se nacionalnost stice rodjenjem u okvirima odredjene teritorije koja je medjunarodno priznata kao drzava, i kao takva nacionalnost se ne moze mijenjati. Logikom se dolazi do toga da smo svi mi rodjeni u Bosni po nacionalnosti - Bosanci. Sve ostalo je stvar licnog opredjeljenja pojedinca - da li ce se neko svrstati u Srbe, Hrvate ili Bosnjake, naravno samo i jedino u etnickom smislu, spada u domen automatizma po roditeljskoj strani, a onda se svako zasebno odlucuje u sta, koga i koliko ce vjerovati, odnosno koju ce religiju prihvatiti ili nece za sebe licno."

"Medjutim, nas problem i nije u papirologiji i zakonima, nego upravo u svijesti ljudi, a tu svijest danasnji kriminalizirani politicari maksimalno siluju upravo stalnim potenciranjem pogresnih kategorizacija."

ali sto se desilo sa znanjem ljudi,jer uticati na svijest ovim putem je mnogo lakse na svijest nepismenog naroda i naroda koji je korumpiran
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#186 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by mIRCerka »

Pietje_Bel wrote:
mIRCerka wrote:
Pietje_Bel wrote:Mircerka,

Fes nije Bosanska kapa. I sam Husein Kapetan Gradascevic je rekao:"A zasto moramo da nosimo ove Turske fesove, sta fali nasim Bosanskim kapama?" Da je Husein izdrzao jos recimo 10 godina dan danas bi svakoga ko bi potencirao Turcizme ili furao Tursku kulturu smatrali neprijateljom bas kao sto to Albanci rade. Evo vidi tacno sta je Husein rekao. Njegove izjave su se prenoslile sa koljena na koljena i tako vec 170 godina.

Ja imam jednog dobrog druga sa fakulteta, Turcina. On ima fes na svom tv-u. Kada bi mu rekao da je to Bosansko on bi mi se poceo smijati. Pita, Cevapi, Sarma, Rahat Lokum sve ovo sam jeop u Istambulu i u Grckoj.

Evo pogledaj ovo u nekoj 3. minuti je rijec o fesovima:

http://www.youtube.com/watch?v=MZ4aDq4bFVE
Pietje, ja opet gubim strpljenje s tobom.
Obzirom da je tebi jedini izvor informacija o Bosni i Hercegovini INTERNET, nemam se ja sta raspravljati s tobom.
Kad shvatis sta ti govorim, onda mi se obrati, do tada nemoj da se igras, jer ako pustim Hercegovku u sebi na forum, nece ostati IP na IP.
Drugim rijecima, nemoj mi soliti pamet i filozofirati (fakat nema vise strpljenja nakon mjeseci naprdjivanja) sta je to bosanski identitet.
Za nas u BiH je bosanski identitet i fes, i potkapa u znak zalosti za kraljicom, i sir iz mijeha, i prsuta hercegovacka i sve.. ne samo Kulin ban...i ne samo ljiljan sa kotromanica grba...
IDENTITET je kao i jezik, ZIVO BICE i ono se mijenja, raste i razvija.
Kad to svaris, onda mi se javi.
Samo sam iznio svoje misljenje ali ti direktno vrijedas jer koristis rijec "naprdavanje" I prijetis. :D Nije bitno sta je izvor mojih informacija jer imam jednu poentu a to je da fes nemoze biti dio Bosanskog identiteta. Fes je nesto Tursko ili u najbolju ruku bi se moglo reci da je fes :"dio i Bosanskog identiteta." Fes je godinama korsiten u svrhu da "gusi" svaki izraz Bosanske narodnosti. Isti je u Turskoj zabranjen a i u BiH. Znaci nesto sto je zabranjeno i od cega je se i sam Husein Kapetan Gradascevic discansirao to, po meni, ne moze biti dio Bosanskog identiteta. Moj deda je npr. nosio francuzicu a ne fes ali ona ipak nije postala nesto Bosansko kao ni fes. To moze neko reci ali niko to ne priznaje u svijetu. Ali sevdalinka to vec jeste Bosanski identitet ili Sargijanje... Ali to je samo moje misljenje i ako se neko ne slaze onda ja nemam problema sa tim.
I moje misljenje je da je sva ta prica cisto naprdjivanje. Moje misljenje je takodjer ono sto ti iz teme u temu govorim, a to je da ne mozes uciti istoriju samo sa wikipedije...I ne mozes nametati svoje misljenje kao jedino ispravno (a moram ti cestitati da si strasno uporan da sve to vrsis u skladu sa pravilima).
FES jeste dio bosanskog identiteta, htio ti to priznati ili ne.
Kao sto je prvi tramvaj u Sarajevu dio identiteta, prva kanalizacija i stosta toga...
Dio bosanskog identiteta i inat, kao ljudska osobina, a nije oku vidiljiva niti je opipljiva...
Dio bosanskog identiteta su i becarci...
Ali nista od toga ti ne pise na wikipediji...pa ces ti tako izgraditi misljenje da je Tornjak autohtoni hrvatski pas, jer jbg tako pise na netu...
Nemam zivaca komunicirati s tobom dugo, jer ne volim ljude koji su u stanju traziti postivanje svog misljenja dok istovremeno ne postivaju misljenje drugog...
shalaedin

#187 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by shalaedin »

Fes je dio tradicionalne nosnje jednog naroda u bosni, time je i nesto sto i karakterise same Bosance. Ako pogledas u tradicionalnu nosnju Hrvata u Slavoniji i Hrvata iz Dalmacije vidjeces da u njihovoj tradicionalnoj nosnji ima razlike i da ima dosta slicnosti sa kulturama koje su bile dominantne u to doba na tim podrucijima. Za Slovence mozemo reci da imaju nosnju slicnu Madjarima, dok Dalmatinci imaju pojedina obiljezja Mlecana. Normalno je da se kultura jednog naroda i njegova obiljezja razvijaju iz njegove historije. To sto se fes smatra turskim obiljezjem to ne znaci da na njega niko nema pravo drugi. Problem je sto postoji stotinu vrsta fesova od zemlje do zemlje, od grada do grada. Tako da u samoj kulturi Bosanskih muslimana vidjeces da ni fes iz tuzle i fes iz sarajeva nisu isti. Mozda je ovaj zaobljeniji, ima drugaciju boju, drugaciju perjanicu, oznaku majstora ili sta vec. Sto se tice cevapa, pita i pitica to su jela koja postoje u Turskoj, ali cevapi kao sto su bascarsijski ili banjalucki su proizvodi nase carsije i jela su koja su simbol nase kuhinje kao sto je to bosanski lonac, japrak i mnoga druga jela. Doner ili kebab to je jelo koje ima status brenda u svijetu i veze se za Tursku, kad spomenes cevape srce vezes za bosnu jer u njoj se najbolji prave. Tako je i sa nekim drugim stvarima...

Bosanci imaju dugu i tesku historiju... takva je i historija cijeloga balkana... preko njega su gazile mnogi narodi i normalan sljed dogadjaja je da se nesto iz tih kultura naslijedi, preradi i ucini vlastitim obiljezjem... ali reci da su fes, cevapi i mnoga druga obiljezja bosanskog naroda turska a ne bosanska je smjesno... treba se malo vise zaviriti u historiju i reci nesto tako golemo.
sarajevonekad

#188 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by sarajevonekad »

...i kakve su prognoze onda na kraju?

Umire li identitet Bosanca i Hercegovca, gradjanina koji se zalaže za jednu mulitetničku, multikulturnu i prije svega gradjansku Bosni i Hercegovinu, zemlju koju će svi njeni stanovnici osjećati svojom, a ne zemljom podjeljenom izmedju Bošnjaka, Srba i Hrvata...zemlju kozmopolitskih pogleda orijentisanih ka napretku (rezvoju ekonomije, obrazovanja i primjenjenih zakona)...zemlju uključivosti a ne isključivosti?

Umire li taj Bosanac i Hercegovac?

Jel na izmaku ( pa da mu halalimo...ako je zaslužio) i da mu raselimo djecu (Prosvijećenu i Čestitu) svuda po svijetu a njihove stanove i imanja podjelimo oportunistima i nacionalistima ( tj. iskorumpiranim bićima) ako baš ne žele da se "integrišu" u jedan od tri konstitutivna "naroda"...ili

će možda BiH ubrzo postati dominantno bošnjačka zemlja ( kako predvidja Bajić), pa će i onaj oportunizam i nacionalizam evidentan i u bošnjačkom korpusu izlapiti, pa će svi nekonstitutivni koji su izdržali sve ove "taktike" i ostali u svojoj BiH, konačno imati veća prava od onih koje imaju danas, tj. ona "nevidljiva" prava koja danas uživaju ovi "preporodjeni" (konstitutivni) "narodi... jer će već tada postati asimilirani u "konstitutivne"?...

Samo mi nije jasno šta će dobiti privilegijama u jednoj zemlji koja će tek tada biti ekonomski ono što su bile Rumunija, Albanija i Bugarska za vrijeme hladnog rata, što joj od srca želim ukoliko ne postane Civilizovana ( tj. Demokratska, Gradjanska i Multikulturna).

Koje su prognoze?
Last edited by sarajevonekad on 11/02/2009 11:04, edited 2 times in total.
uvjek dobar gost

#189 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by uvjek dobar gost »

da !
ponosna_manjina

#190 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by ponosna_manjina »

sama ideja bosne i hercegovine je mrtva vec skoro pa dvadeset godina dok mi zivimo po inerciji unutar odjeka te ideje koju je izopacena politicka realnost svrstala u red utopijskih. zivimo u tom ehu jer nismo pronasli niti neku drugu alternativu, ponovo zapeli na pola puta, bas kao sto to mesa selimovic onomad opisao. izgleda da nam je raskorak sudbina. kad sve saberem i oduzmem i vidim s kim zivim i nije mi zao. sa osmijehom zadovoljenog nihiliste moze se uzivati u rusenju svih vrijednosti i supljaka, dok se ne spustimo na neku nultu tacku postojanja, vjetrojebinu praznine i napokon potonemo u crnu rupu... mozda tada nastane i nesto novo...
Stari

#191 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Stari »

Vazda isto ponavljanje,... ko nekakva mantra ..vrag je odnio i mantru...sve u smislu: torovi, zemlja ko avlija, fundamentalizam, umiranje od gladi, necivilizovanost i tako to.

E ljudi moji...ja sam na ovom forumu vec dugo ...i vidjao sam svega i svacega...ali ova pjesmica je od onog dana ljeta gospodnjeg 2003 kad sam ovdje prvi put stigao ...ostala nepromijenjena. Pa de malo popustite vise , kako vas vise usta ne zabole od tolikog ponavljanja ... I dzabe sam (a nisam bio jedini koji je na to ukazivao) hiljadu puta pisao slijedece.

1:
Tor: ...Bosna i kad bi bila podijeljena ...bosnjacki dio bi bio otprilike nesto malo manji od republike Slovenije...a jel to mozda neka konjina misli da je Slovenija Tor?..ili mozda ima mazgovina sto su iskomplexirani time sto ne poticu iz velike zemlje tipa sovjetskog saveza...odite loviti rakove morske...

2:

Zemlja ko avlija:

Pa recimo ...ne bi bila tako mala kao recimo knezevina Lichtenstein...ma bi opet za recimo Kazahstan bila manja od kvadrature jedne mjesne zajednice...a bih unatosc svemu , stovani moji forumasi, ipak nekako radije stanovao u knezevini Lichtenstein no u Kazahstanu ...uprkos tolikoj kvadraturi.

3:

Ne bi bili nasiromasniji u okruzenju ...

4:
Civilizovani bi bili onoliko koliko su i sada ...otprilike

I uopste jeste li se ikad zapitali ...otkud vam te mantre ? ...misli to sto non-stop ponavljate ...otkud Tor , Avlija , Fundamentalizam i tako to ? ...stvarno mislim ono ...posteno...zapitajte se svi vi koji ste u tome neumorni ...gdje ste prvi put i od koga culi za ove krilatice...kad se toga sjetite ...sve ce vam samo reci.

Stari vas sviju jos uvijek voli i ljubi
Dozer

#192 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Dozer »

:-)
Pa sve se to zna Stari, i odakle mantre, i termini i prica generalno. Pa na kakvim i kojim krilima bi se vladalo da nije ovoga? :-D
Stari

#193 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Stari »

Postovani forumski dopisnice sa nickom Dozer...iskreno da ti kazem ...nisam siguran da razumijem sta mi pokusavas reci...de objasni....ako ti nije mrsko.
Dozer

#194 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Dozer »

Pa da nam nije sve te sile termina i supljiranja, na osnovu cega bismo se i dalje mogli dijeliti? I naravno - vladati u tim podjelama :)
Jasnije druze Stari? :)
Stari

#195 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Stari »

Evo ...ne pomako se sa ove stolice na kojoj sjedim ...procitao sam tvoje objasnjenje ravno 4 puta ...i ... :roll: kontam sve manje. Ti meni ocito pokusavas nesto vrlo vazno reci ...ali istovremeno precjenjujes moje mentalne kapacitete...tako da jedino sto mi preostaje da nastavim sa potpitanjima ..nebili mi pocelo bivati jasnije.

Oni koji se dijele - uz pomoc mantri- ...istovremeno... vladaju tim podjelama...- uz pomoc istih tih mantri-...

To je moje tumacenje tvoje recenice u zadnjem komentaru...i na obrve da se nasadim...nista ne kontam.
RealFairplayer

#196 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by RealFairplayer »

Pozdrav svima,

izvinjavam se što upadam ovako ko grom iz vedra neba, ali sam morala podijeliti svoje mišljenje na ovu temu.

Slažem se da postoje mantre, i da su kod mnogih postale uobičajene fraze, ali sam takodjer ubijedjena da postoje i oni koji stvarno osjete teret bivanja nekonstitutivnim tj. bivanja manjinom, što je i po meni teški apsurd.

Mislim da su neki forumaši ovom forumu upravo ovi drugi, oni koji su nakon rata, od punopravnih gradjana postali punopravni samo na papiru ali u stvarnosti je druga priča.

Poznajem mnoge takve, i potpuno mi je jasno da su izignorisani, tj. ne mogu doć na red od konstitutivnih.

Slažem se i sa tim da nisu direktno diskriminisani,niko ih ne dira, kako se to poplarno kaže, ali sam ubijedjena da indirektno jesu diskriminisani. Ne treba biti posebno pametan da bi se to primijetilo. I slijepac vidi da je ta nacionalna politika i dalj enajdominatnija,ili kako neko ovdje simpatično reče "sveto trojstvo" i dalje vlada :lol: . To nije problem, al kad bi samo ta tri naroda živjela u BiH, ali je stvarnost drugačija. Ne samo da u BiH žive i drugi, već i medju samim trojcima ima onih kojima je stvarno dsadila prica njihove većine.

Naravno, oni koju imaju sreće pa pripadaju dominatnim političko-kulturnim strujama teže primjećuju one druge, pa im je zato možda i sva ova priča dosadna, ali da su oni postali manjina u vlastitoj zemlji, pjevili bi i oni drugu pjesmu.

Prema tome, tačno je da je ova tema i više nego ofucana, ali je apsolutno tačno i to da je za neke to realnost, koliko god da je ofucana.

Sve to je po meni odlično opisano u onoj fenomenalnoj špici Nadreality Show-a, uz onaj odličan tekst Ede Majke.

" Kad izadjem na ulicu ne poznajem nikog, ne znam više ni ko je "naš" a ko je "njihov", sumnjiv mi je svaki, ko da će mi ukrast ovo malo marki, a marke mi trebaju da dam doktoru..." :thumbup:

Pozz
RealFairplayer
Dozer

#197 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
Ajoj :)

Pa bolan stari, ti upita zna li se otkud svima mantre, ja samo kazem ko ih je uveo u generalnom smislu - politi(cari)ka. Visestranacje :)
Sta jos da ti pojasnim :)

Edit: Upravo tako RealfairPlayer :).
Ja sam Bosanac, oduvijek, a u zemlji koja se zove Bosna ja sam kao i svaki drugi stranac. Zalosno... Al' nek' su zato Bosnjaci, Srbi i Hrvati domaci, pa makar. Naremse im se u stau, svima djuture.
Stari

#198 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Stari »

Dozer wrote::lol: :lol: :lol:
Ajoj :)

Pa bolan stari, ti upita zna li se otkud svima mantre, ja samo kazem ko ih je uveo u generalnom smislu - politi(cari)ka. Visestranacje :)
Sta jos da ti pojasnim :)
OK sad razumijes sta zelis reci...ne zamjeri mi -star- pa palim malo sporije...

Dobro ako su bili politicari ti koji su te mantre o Bosni, koja bi nakon podjele bila Tor, o Bosni koja bi nakon nekakve podjele bila ko avlija, o bosni koja bi nakon podjele bila fundamentalisticka , netolerantna, anti -multikulturalna , siromasna , serijatska dzamahirija ....ako , kao sto vec rekoh,politicari bili ti koji su to iskomponovali ...koji su to onda politicari bili?....Ja, istina pamcenje me ne sluzi ko nekoc, se ne mogu poimenice sjetiti ni jednog od meni poznatih politicara...hajde eto ako se ti sjecas ...de mi pomozi ...ko je (imenom i prezimenom)...skovao ove parole...o Torovima , avlijama, serijatskoj drzavi gdje ce se svi obrezivati i td...koju je politicku struju zastupao...
Kralj Tvrtko XXVIII

#199 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Ovaj forum je meni se cini pun idealista. Al idealisti ne mogu nista da promjene osim da pricaju u prazno. Ideja bosansko-hercegovacke nacije tesko da ce da uspije, jer evo kako stvari stoje ko zna da li ce i drzava da prezivi, opasno je nesto dijele, opasno je i sama podjeljena. Ja sam prvi za gradjansku BiH, sve bih dao da se to desi, ali stanje na terenu me vraca u surovu stvarnost. Ova zemlja je ljudi u Daytonu podjeljena na dva dijela. Imamo de facto dvije drzave u jednoj, od toga sama Federacija je podjeljenja na nekakve kantone. Gradjansku BiH ne mozemo da izgradimo na 33% teritorije koja je bila pod kontrolom Armije BIH, ana ostali dio zemlje vec sada mozete da zaboravite. Ljudi vratite se realnost, u RS-u se ukida sve sto je bosansko, mrze zastavu, reprezentaciju, mrze himnu, mrze historiju bosansku, gradovi gube prefix bosanski, a vi pricate i gajite iluzije o nekakvoj bosansko-hercegovackoj naciji. Bolje bi bilo da pokusate da spasite zemlju od totalnog raspada. :cry: :? :?
Dozer

#200 Re: Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Post by Dozer »

Pa kako ti, koji si toliko star, kao Br.1, ne znas ove informacije?! :) Nevjerovatno...zivuca enciklopedija, a nema podataka o tome ko je na mala vrata uveo sve moguce i nemoguce izraze kako bi se i konstitutivni narodi u BiH...oops, pardon - nacije, a i svi ostali sto lakse i bolje podijelili :), i takvi podijeljeni, naravno, i ostali :).

Podugacka je to lista moj Stari, ali je i uzajamna, sto znaci da su sve tri glavne "nacionalne" struje ove razbucane zemlje imale poprilicnog uticaja u svemu tome. Mediji takodjer, cak su vjerovatno mediji ti koji su prvi upotrijebili izraz "tor", a politicari i objerucke i objenoske prihvatili i nastavili s urednom eksploatacijom :).

Fundamentalisti i fundamentalizam, islamski naravno, se takodjer zna - pocelo jos u ratu od strane SRNA-e i Riste Djoge i Radeta alias Dabica, pa nastavljeno u istom tonu i kasnije od istih struktura :)
Sta jos ima...ah, da - fildzan i avlija! Valjda je i ovo jasno - nastalo takodjer nekad u ratu i, koliko se ja sjecam, od strane Bosnjaka koji se nisu bas slagali sa idejom dijela BiH kao muslimanske drzavice, prvenstveno novinara :). Naravno, i ovo je svesrdno odmah prihvaceno od svih ostalih :).

"Serijatska obrezana drzava" se takodjer zna - od SRNE i odavno hladnog Riste, pa preko raznoraznih drugih nasljednika sve do danasnjeg Dodika.
"Netolerantna" je vec visefuncionalna rijec koju opet koriste svi redom, naravno kada trebaju opravdati nesto svoje, najcesce od "vitalnog nacionalnog interesa" :).
Da ti sad nabrajam sva moguca imena, vala ih se ni ja ne sjecam. Ne znam sta sam jucer jeo, a ne kojekakvih nadobudnih mamlaza.
Post Reply