Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Bosanski Saz

#176 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Bosanski Saz »

Ja samo znam da su Vehabije "zlato"!
VjecitiStudent

#177 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by VjecitiStudent »

Crvena Tifoza wrote:Dvije grijalice zapalile dzamiju. Ma sta zapalile, u pepeo je pretvorile.
Kakve samo covjek gluposti nece procitat. :roll:
Nevezano za temu, ali grijalice su bile uzrok pozara u domu Ljubica Ivezic, cak i davno nekad Skenderija je izgorjela od jedne, jedine grijalice.
Nazalost, kamo srece da i sada grijalica bude jedini krivac.
lopta

#178 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by lopta »

amrica wrote:@lopta

a šta je to srpkinja?

nekakvo čudovište? sve su srpkinje kolonovi biljene plavšić?

zakonom zabranjeno biti srbin? to je zločin?

jadni mi sa takvim razmičljanjima :(
Naravno da nije o tome i govorim, nema tu nikakvog vrijedjanja, samo kazem da si srpkinja(jer je to ocigledno iz tvojih postova) i treba da se ponosis sto si srpkinja, a ne da izmisljas tu nekakva imena i predstavljas se necemo sto nisi i stvaras laznu sliku tvojih odgovora. Ne govorim o tome sto jesi, nego o tome sto se lazno predstavljas, nauci razliku.
kijameta

#179 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by kijameta »

Crvena Tifoza wrote:Dvije grijalice zapalile dzamiju. Ma sta zapalile, u pepeo je pretvorile.
Kakve samo covjek gluposti nece procitat. :roll:
Nisu to ba obicne grijalice,nego kvarcne de lux superextra.poslane iz Pakistana,kao podrska zna se cemu ali eto okrenule se grijalice bozjom rukom vodzene protiv onih koji su sa njima mislili napadati i paliti srpsku nenaoruzanu nejac sirom srpske Bosne i Hercegovine. :D :D :D :D
Koja je glupost pricati o JEDNOJ spaljenoj dzamiji,kada za onih 1000 spaljenih dzamija u ratu niko nije odgovarao ni dana.Kada bi pohapsili pola ucesnika u paljenju dzamija u periodu 1991-2007,kapaciteti zatvora u Teksasu,nam ne bi bili dovoljni.Ti ljudi,veseli palioci i rusitelji silnih dzamija,sjede po Sarajevu,ispijaju kafice po trznim centrima ,dovikuju se po Titovoj a vi se uhvatili Fazlagica-Kule.
Smijesna i nepotrebna diskusija. Riba smrdi od glave i smrdi do neba.
spreca

#180 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by spreca »

amrica wrote:
Ahmmed wrote:
amrica wrote:Odkud znas da su to uradili Srbi?

Upaljene dvije grijalice i svo osvjeteljenje tokom noci, zar to nije dovoljno logicno za opravdanu sumnju?
Otkud ti znaš da nisu?Da nije šapnuo Lajčak? Koji se, saopćenjem izdatim danas, očito miješa u istragu i sugerira određene stvari....Pozivajući na mir, bez revanšizma.....Nek se ne plaši Lajčak....U najvećem broju gradova koje je držala Armija BiH, nije bilo nikakvog revanšizma glede vjerskih objekata 1992.....Pa neće biti ni 2008....
Ne znam da nisu isto kao što ne znam da jesu, postoje dvije solucije, samo sagledavam kompletnu situaciju.

@amrice u svakoj kuci pa i u dzamiji postoje stvari koje se zovu OSGURACI po domace.S obzirom da je dzamija radjena\obnavljana posle rata znaci da je instalacija nova i dasu i tamo postojali osiguraci i ne stari koji se zavrcu a vjerovatno noviji i moderniji koji se automatski iskljucuju prilikom preopterecenja voda/linije.To sto su tamo pokazali kvarcne peci nemora da znaci da su one razlog pozara ili mozda smatras da se je hodza napio od radosti nastupajuceg Bajrama pa u sred dzamije organizovao vatromet.

Osim da je to slucajnost da li ti je ikada na um pala misao o pdmetanju pozara

Ako je na forumu neko od elektro struke mogao bi nam ovdje odrzati jedan ders .
bijelo_dugme

#181 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by bijelo_dugme »

brinetta wrote:Prosto da ne vjerujes!
Muslimanima je poruka jasna, Gacko i I. Hercegovinu zaboravite.
A da je kojim slucajem zapaljena crkva na Bozic i do CNN-a bi stiglo, ovako..........
Bilo bi muslimanski teroriste preuzimaju Evropu :x

Uvijek sam tvrdiju da je Srpski nacionalizam najopasnija verzija fanatizma na svijetu, pa pogledajte koliko oni sranja prave a jedva i ima 10 milj. :x
VjecitiStudent

#182 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by VjecitiStudent »

spreca wrote: @amrice u svakoj kuci pa i u dzamiji postoje stvari koje se zovu OSGURACI po domace.S obzirom da je dzamija radjena\obnavljana posle rata znaci da je instalacija nova i dasu i tamo postojali osiguraci i ne stari koji se zavrcu a vjerovatno noviji i moderniji koji se automatski iskljucuju prilikom preopterecenja voda/linije.To sto su tamo pokazali kvarcne peci nemora da znaci da su one razlog pozara ili mozda smatras da se je hodza napio od radosti nastupajuceg Bajrama pa u sred dzamije organizovao vatromet.

I opet nevezano za temu, stavi ispred grijalice dovoljno blizu i dovoljno dugo nesto zapaljivo i eto ti pozara.
Instalacija i osigurac na njoj s tim nemaju nikakve veze.
amrica

#183 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by amrica »

Ahmmed wrote:
delightful wrote:jest, eto, amrica generalizuje, a ostali su tako objektivni :roll:

Zaista mislim da treba sačekati rezultate istrage, nisam niti slova ni upisao o ovoj temi, dok nisam čuo da je Lajčak preuzeo ulogu inspektora, pa nas umjesto policije obavještava dokle je stigla istraga i šta prvi rezultati pokazuju.

Evo, niti sam pozivoa niti pozivam na revanš, tvrdim da treba sačekati rezultate istrage, bit ću kao i fukara, sretan(ako se to može tako reći ), ako se dokaže da su uzrok požara peći koje su se vidjele na snimku....Ali, dozvoli da imam pravo, da sumnjam...i da tu svoju sumnju iskažem na forumu....

U biti, Ahmed je napisao isto sto i ja, nije sve crno bijelo, ne treba prejudicirati i donositi zakljucke na osnovu pretpostavki i predrasuda. Treba biti objektivan i sacekati sta ce eksperti reci.

A mene ste svi napali, cak saznala i da sam srpkinja.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
spreca

#184 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by spreca »

Upaljene dvije grijalice i svo osvjeteljenje tokom noci, zar to nije dovoljno logicno za opravdanu sumnju?

Upaljene dvije grijalice(jel to jos uvijek rade?)

Vjerovatno u fbih je bilo upaljeno takvih grijalica na stotine a i na Minaretima sijalice samo nesto nisu gorjele dzamije osim Fazlagica kula ah da ona nije u u fbih
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#185 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Bobi »

lopta wrote:
delightful wrote:jest, eto, amrica generalizuje, a ostali su tako objektivni :roll:
Ne govori se o objektivnosti, nego sto se srpkinja predstavlja kao ''amrica'', da bi odavala lazni utisak na forumu i uopste misljenju.
De ba ne lupetaj :lol: :lol: :lol: .
spreca

#186 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by spreca »

VjecitiStudent wrote:
spreca wrote: @amrice u svakoj kuci pa i u dzamiji postoje stvari koje se zovu OSGURACI po domace.S obzirom da je dzamija radjena\obnavljana posle rata znaci da je instalacija nova i dasu i tamo postojali osiguraci i ne stari koji se zavrcu a vjerovatno noviji i moderniji koji se automatski iskljucuju prilikom preopterecenja voda/linije.To sto su tamo pokazali kvarcne peci nemora da znaci da su one razlog pozara ili mozda smatras da se je hodza napio od radosti nastupajuceg Bajrama pa u sred dzamije organizovao vatromet.

I opet nevezano za temu, stavi ispred grijalice dovoljno blizu i dovoljno dugo nesto zapaljivo i eto ti pozara.
Instalacija i osigurac na njoj s tim nemaju nikakve veze.

ako si ikada bio udzamiji onda ti je jasno kako isgleda unutrasnjost dzamije odnosno nema nista ispred da se stavi jer nije to skladiste,vjerovatno kao sto napisah hodz bio pijan i mozda u dzamiji susio ves
sekiracija

#187 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by sekiracija »

Vazno je da je onaj jazavac Lajcek poletio da gasi pozar kad je dzamija izgorjela :oops:
stochar

#188 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by stochar »

spreca wrote:

Upaljene dvije grijalice(jel to jos uvijek rade?)

Vjerovatno u fbih je bilo upaljeno takvih grijalica na stotine a i na Minaretima sijalice samo nesto nisu gorjele dzamije osim Fazlagica kula ah da ona nije u u fbih
ja ne znam kako ljudi mogu biti toliko zlobni i toliko neinformisani! zaista neki ovdje će se strašno razočarati ako se pokaže da je zaista grijalica prouzrokovala požar!

vrlo je vjerovatno da je neko zapalio džamiju, i mnoge indicije na to ukazuju, ali, zašto ljudi koji pokušaju 'stati na loptu' i žele sagledati slučaj iz više uglova ili sačekati rezultate istrage odmah budu optuženi da su antibošnjaci, islamofobi, četnici? kakav je to način razmišljanja? zar ovdje vlada dogma? zar se ne smije posumnjati. evo, reciomo, svi smo vidjeli na TV-u snimak dvije grijalice. a, evo sta je hodža izjavio:
U džamiji nije bilo nikakve grijalice niti električnog uređaja, tako da je isključena mogućnost da je uzrok požara takvo što. Ovo je djelo ljudskih ruku. Objekat džamije bio je u redu sinoć do 21 sat jer su ga obilazili predstavnici Islmaske zajednice Gacko i bio je spreman za klanjanje Bajram-namaza" kazao je Husein ef.Hodžić.
ako ja sad kažem da je hodža lagao, garant će me optužiti da sam granatir'o Sarajevo. ako je dzamija zapaljena, bio bih sretan da pocinioce nadju koliko veceras i kazne ih adekvatnom kaznom! ako se pak pokaze da nije, onda mislim da neki koji su svojim izjavama i saopstenjima dodatno opdgrijavali situaciju takodjer trebaju odgovarati, kao i onaj ko je ostavio ukljucene grijalice!

a, za ove sto se ibrete kako to da grijalica moze izazvati pozar:

Većinu ljudi riječ požar asocira na ljetne mjesece, izgorenu makiju i drač duž Jadranske obale, no stvarnost je daleko drugačija jer opasnost od požara prijeti svakom domu, u svako doba godine, iz različitih razloga.

Kako doznajemo od zapovjednika vatrogasne postaje Centar Grada Zagreba, Dragutina Vukovića, najčešći uzrok požara u obiteljskim kućama su grijača tijela ostavljena bez nadzora, neispravne električne instalacije i nestručno priključivanje plinskih trošila.

Statistički gledano, od 2000. do 2006. godine, gorilo je nešto više od 25 tisuća objekata, što obiteljskih kuća, što poslovnih prostora i škola, pri čemu je ozlijeđeno 966, a poginulo 266 ljudi.
vee-jay

#189 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by vee-jay »

zgembo_sa wrote:
stochar wrote:
zgembo_sa wrote:Samo sto, prema rijecima hodze, u dzamiji uopste nije bilo grijalica...

I naslov bi trebao da glasi Zapaljena dzamija, a ne izgorjela.

Da vidimo samo kakva ce se sve opravdanja naci. Hoce li se dignuti prasina makar priblizno onome kad su dvojica nekulturnih vehabija porazgovarali sa svestenikom? Ipak je strasniji taj razgovor bio od paljevine dzamije. Nisu povratnici ni slucajno ugrozeni. Ne moze bit Bosnjak ugrozen, to je ipak rezervisano za Srbe i Hrvate. Zna se ko moze bit terorista, samo musliman.

Hajde sad zajapureni branioci multikulturalnosti, da vas cujem!
evo, recimo da sam se prepoznao kao zajapureni branilac multikulturalnosti.

kako vas nije stid? kako mozete sad generalizovati i zbog napada na dzamiju okrivljavati citav jedan narod, dok se s druge strane ljutite kad zbog napada vehabija ili terorista neko etiketira vas? pa samim tim se svrstavate u isti kosh! kao, ovi su u ponoc krenuli porazgovarati sa svecenikom pa je to u redu! haj' da ja dodjem u ponoc dok ti spavas pa kazem: evo ja nepoznat dos'o da malo porazgovaramo o formuli 1. ili bi mi zvao policiju ili bi izasao i napmlatio me! ali, u redu je da dvojica bradonja idu kod svecenika!

kazes 'da sad cujem zajapurene branioce multikulturalnosti'.

sta da cujes? da kazem kako se kajem jer sam branio u uvijek cu braniti multikulturu u ovoj zemlji? kako, ma sta da se desi, nikad necu opravdavati ili poticati napad na pravoslavnu crkvu, katolicke svestenike ili na dzamije i mezarja?

da kazem: jebo multikulturu, haj'mo ih sad sve popalit'? je li to ocekujes? sta ti predlazes u ovoj situaciji? rat? napade na crkve? sta ti mislis da je adekvatan odgovor? ja mislim da nista od toga nije adekvatan odgovor. mislim da ako se ovdje radi o napadu (90 posto da jeste, ali istraga jos traje), taj napad trebaju osuditi ljudi iz RS-a, kao sto svaki normalan stanovnik Sarajeva treba osuditi napad na svecenika ili casnu sestru!

gade mi se ovi pozivi na linc, i to od ljudi koji sebe smatraju vjernicima! jer, ni jednom pravom vjerniku ne bi palo na pamet da digne ruku na bilo koju bogomolju, kao sto ni jednom stanovniku Sarajeva ne moze pasti na pamet da bilo sta lose pomisli o nekoj crkvi, jer i ta crkva je dio Sarajeva! podsjeti me ova histerija na onaj crni vic:

- jesi vidio Mujo sto su hrvati srusili dzamiju u vitezu?
- jesam, ali srusicemo i mi njima onu u zagrebu!
Ma vidi molim te, sad me jos za nacionalizam optuzi. Ja sam prozivao "zajapurene branioce multikulturalnosti" u smislu da se na ovoj temi necete javljati onako zajapureno kao sto se javljate kad treba popljuvat muslimane. Samo cete se kratko, pro forme zgroziti na ovaj slucaj i zaboraviti na temu kao da nikad nije ni postojala. O tome ja govorim. Selektivno osudjujete zlocine, uvijek se potenciraju i preuvelicavaju zlocini protiv drugih naroda (koje naravno osudjujem), a presutno ili ovlas se predje preko dominirajucih zlocina protiv Bosnjaka. To nije nacionalizam dragi moj, to je nasa realnost. To sto cete ti i slicni pokusati biti kooperativni pa pljuvati po sebi ne bi li se ulizali cetnicima ili ustasama, to je samo vas problem. Zato kazem, hajde da vas vidim. Izvolite, pokazite da ste stvarno za multikulturu, jer tamo u Fazlagica kuli se brani multikulturalnost, a ne u Sarajevu!
Totalni nonsens! Oni koji su zapalili dzamiju upravo i zele reakcije slicne tvojoj i ostalim na ovoj temi. Hranite jedne drugima mrznjom i time se nasladjujete. Toliko ste se navikli na tu nacionalisticku foru da vas ni tako vazan dan kao Bajram ne moze zaustaviti od misljena i pisanja tako ruznih misli.

Bez obzira koliko logike ima u tome da je upaljena grijalica kriva za pozar, jos vise logike ima u tome da je pozar izazvan ljudskom rukom. Nazalost. I to je za osuditi.

Ja se samo nadam da oni koji su izazvali pozar nece dobiti svoju nadanu satisfakciju. Ali sudeci po nekim reakcijama na ovoj temi a i opcenito stanju medju BiH narodima, sve je moguce.

A onda cemo mi "zajapureni branioci multikulturalnosti" doci na forum i osuditi taj novi vandalski cin, dok ce neki drugi "NEzajapureni NEbranioci NEmultikulturalnosti" reci: "Sami su krivi, zasluzili su." Samim time ce ovi podmetaci pozara dobiti svoju satisfakciju jer ce se mrznja nahraniti jednim daljnjim djelom a i vi jer ste eto NJIMA pokazali da ne sjedite vise skrstenih ruku kao 1992.

Nas nacionalizam je tako providan. Tako jednostavan. I tako glup.

:( :( :(
sarlo

#190 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by sarlo »

...nema vise balija ni bula, planula je Fazlagića Kula...
-serbian traditional-
Ovo cetnici pjevaju od '45. S obzirom na istoriju legendarne Fazlagića Kula ovu dzamiju nije moglo zapaliti ni 20 kvarcnih peci niti bilo kakva struja. (izvor nformacije o pecima je forum sam, niko to drugi nije objavio, nije znak da nece biti zvanican izvjestaj)
Bilo kakva slučajnost je ovdje je nemoguća.
Ahmmed

#191 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Ahmmed »

richard_l.s. wrote:Ovo je tuzno sto se desilo, samo bolesniku moze pasti na pamet.
Ali ja bih ipak sacekao da vidimo sta istraga kaze.

Sjetimo se godisnjice Srebrenice....
Dan prije komemoracije grupa ne identifikovanih bradonja sa kratkim pantolama, je donjela blizu kompleksa ogromnu kolicinu eksploziva...
Sva sreca pa je satelit tih dana nadgledao to podrucje, te je ta bolesna namjena otkrivena....
Da je puklo, bilo bi po Srbima...

Meni stvar, cini jos vise sumnjivom i to sto nema zescih rekacija...

Zato kazem, sacekajmo rezultate istrage...
Meni se nešto po glavi vrti ime Sretena Neškovića....Ali, eto...razumijem...čim je eksploziv u pitanju, bezbeli moraju biti bradonje sa kratkim pantalonama....Srbi to rade drugačije....
Air Ramiz

#192 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Air Ramiz »

stochar wrote:
taj napad trebaju osuditi ljudi iz RS-a, kao sto svaki normalan stanovnik Sarajeva treba osuditi napad na svecenika ili casnu sestru!
Smjesnije izjave nisam cuo odavno. Pa ti ljudi iz RS-a su projektovali rusenje hiljadu dzamija za manje od godinu dana. To nije zvonjava na vrata nekom efendiji (jer ti to poksavas poredit, sto samo moze uradit idiot ?!), nego miniranje, rusenje, poravnavanje bagerom i odvozenje ostataka na smece islamskih vjerskih objekata, uz punu podrsku "ljudi iz RS-a".
VjecitiStudent

#193 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by VjecitiStudent »

Dok se istraga ne zavrsi, rasprava o grijalicama je zaista bespredmetna.
Air Ramiz

#194 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Air Ramiz »

amrica wrote:Eto, neka ste vi svi poletjeli siriti mržnju zati jer VI 100% znate da su to Srbi uradili.
Ja nisam nista znala dok nisam vidjela i cula na TV, i dosla do zaključka, na osnovu činjenica.

A vaši postovi, bar ovaj dio koji sam pročitala, tipa oko za oko, samo zato jer vi vjerujete da je to neko uradio, su užasni.

Hodža miran, očekuje izvještaj eksperata, stanovnici isto... a vi ispred računara iz toplih kućica, ni ne znate gdje je to selo, kao ni ja, eto sve znate i tražite osvetu.
Niko ti ne dira Srbe, ne sekiraj se, nego konacno trazi rasvjetljavnje i kaznjavnje pocinilaca, posto u RS-u takvi slucajevi redovno ostaju neistrazeni. Da li je iko u RS-u od tvojih Srba odgovarao za rusenje jednog od hiljadu muslimanskih vjerskih objekata? Daj samo jedno ime?
karanana

#195 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by karanana »

ko vrsi istragu?
jeli sipa ili policija rs?
Air Ramiz

#196 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Air Ramiz »

Bosanski Saz wrote:Ja samo znam da su Vehabije "zlato"!
Ja samo znam da vehabije nisu srusile ni jednu crkvu, a obicni Srbi i Hrvati dakle ne ekstremna varijanta, su srusili hiljadu dzamija.
amrica

#197 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by amrica »

Izjava mještanina :

"Ne želim da nagađam, niti znam, a niti od Boga smijem nagađati šta se desilo, a istraga će pokazati istinu", dodao je Fazlagić.
VjecitiStudent

#198 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by VjecitiStudent »

Air Ramiz wrote: Niko ti ne dira Srbe, ne sekiraj se, nego konacno trazi rasvjetljavnje i kaznjavnje pocinilaca, posto u RS-u takvi slucajevi redovno ostaju neistrazeni. Da li je iko u RS-u od tvojih Srba odgovarao za rusenje jednog od hiljadu muslimanskih vjerskih objekata? Daj samo jedno ime?
Ramiz i lopta isti lik?
VjecitiStudent

#199 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by VjecitiStudent »

Air Ramiz wrote:
Bosanski Saz wrote:Ja samo znam da su Vehabije "zlato"!
Ja samo znam da vehabije nisu srusile ni jednu crkvu, a obicni Srbi i Hrvati dakle ne ekstremna varijanta, su srusili hiljadu dzamija.
vehabije nisu, mudzahedini jesu.
popajic

#200 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by popajic »

sarlo wrote:...nema vise balija ni bula, planula je Fazlagića Kula...
-serbian traditional-
Ovo cetnici pjevaju od '45. S obzirom na istoriju legendarne Fazlagića Kula ovu dzamiju nije moglo zapaliti ni 20 kvarcnih peci niti bilo kakva struja. (izvor nformacije o pecima je forum sam, niko to drugi nije objavio, nije znak da nece biti zvanican izvjestaj)
Bilo kakva slučajnost je ovdje je nemoguća.
imas li ti tv ?bio snimak !

Poznajuci dio tradicije najblizih nam komsija nije suludo vjerovati da je dzamija namjerno zapaljena.
S druge strane,snimci na tv pokazuju jedno,hodza izjavljuje drugo...ZASTO ne sacekati zvanicni izvjestaj ?
Bajramu NE pripadaju pozivi na linc,osvete...tim vise sto zaista niko ne zna sta se tacno dogodilo.
Ne moramo na divljastvo sa drugih foruma odgovarati istom mjerom - to oni od nas i ocekuju,zar ne shvatate?
Locked