Ko je smjestio Deda Mrazu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Zelimo li Deda Mraza u zivotima nase djece i djece drugih?

Da, definitivno, idemo zajedno po poklone ( ho!ho!ho! )
196
71%
Ne, niposto, smrt crvenom potkupljivcu i njegovim jatacima!
14
5%
Ne u zivotu mog djeteta, ali ne zabranjujem drugima
45
16%
Svejedno mi je
20
7%

Total votes: 275

chuchumbamayumbe

#176 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by chuchumbamayumbe »

maajaa wrote:
mIRCerka wrote:
maajaa wrote:Poznanica mi rece da su tete iz vrtica na Skenderiji rekle da ce organizovati Deda Mraza i podjelu paketica. Moze li neko da provjeri ovu informaciju?
privatni ili javni?

Pazi, na pitanje STA CE BITI SA DEDA MRAZOM OVE GODINE Arzija je mudro sutila... nije rekla NI BICE NI NECE BITI, makar ne ovim novinama...i prosle godine je bilo ovako, pa se naslo par roditelja MI NE MOZEMO PRIUSTITI PAKETIC, a u njihovcoj organizaciji je bilo cini mi se 10 KM po djetetu za paketice...e da prostite, Tito Josip Broz da ustane sad i da kaze NE MOGU ONI PRISUTITI ja cu reci
12 mjeseci je u godini, svaki mjesec placaku najmanje 140 KM to obdaniste, vala mogu marku mjesecno odvojit za taj paketic za Novu Godinu...
u pitanju je javni vrtic
Dobra vijest, drago mi je.
Nadam se da tete nece dobiti otkaz zbog toga!
ivannn

#177 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by ivannn »

mIRCerka wrote:
ivannn wrote:Djed Mraz/Deda Mraz/Božićnjak/Sv.Nikola to je isto...
Santa Claus, also known as Saint Nicholas, Father Christmas, Kris Kringle, or simply "Santa", is the figure who, in Western cultures, is described as bringing gifts on Christmas Eve, December 24[1] or on his Feast Day, December 6.[2] The legend may have its basis in hagiographical tales concerning the historical figure of Saint Nicholas.
U zapadnom svijetu djeli poklone na Božić, a u bivšoj nam je državi djelio na Novu godinu- ne znam zašto :oops:

A sada možemo da imamo više prilike za poklone,pa tako 6.12 Sv. Nikola, 24.12. Djed Božićnjak, a 31.12 Djed Mraz... Djeca bi bila sretna :-D

Inače običaj darivanja i sv.Nikola na 6.12. je uglavnom u katoličkim zemljama, ali zavisi od mjesta do mjesta, pa tako u Zagorju, sv.Nikola ne donosi poklone već sv.Luce pred Advent i Božić... :-)
ivane, ti ne kontas sta mi pricamo...
DEDA MRAZ je debeli ciko bijele brade koji nosi crveno odijelo i pred novu godinu dobroj djeci donese vrecicu, a u vrecici pokloni...

Djed Bozicnjak i sve ostalo, makar za nas u Sarajevu, nije Deda Mraz...kontas? Nema nista religijski u tome...

Ali eto smeta...

Prepucavaju se preko djece i praznika...fuj...
Da Bogdom mozemo svakom djetetu jednom mjesecno dati paketic neki...gdje bi nam kraj bio...
Pa to sam i ovim postom upravo i htio reći: Nije važno kako se zove i koji datum djeli poklone....
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#178 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mIRCerka »

ivannn wrote:Pa to sam i ovim postom upravo i htio reći: Nije važno kako se zove i koji datum djeli poklone....
:thumbup:
pure_love

#179 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by pure_love »

chuchumbamayumbe wrote:Ja mislim da ne bi bilo nikakvih problema kada bi se Djeda Mraz zvao Kijamet Amidza i kada bi umjesto crvene imao zelenu garderobu?
Ja mislim da bi ga Arzija svojerucke primila u obdanista, da djeci podijeli lijepijeh darova, a zatim idemo na vjeronauku.
Upalite racunar, otvorite Firefox djecice draga, Home Page je vec namjestena na:

http://mekteb.page.tl
BUJRUM U NAS MALI ONLINE MEKTEB
Draga djeco, dobrodošli u naš mali online-mekteb! Ovdje mozete učiti o islamu, učiti i slušati sure, čitati priče o Allahovim poslanicima, i druge poučne i zabavne priče, učiti pjesmice, slušati ilahije, učiti sufaru i arapski jezik, upoznati islamske zemlje, bojiti slikovnice i još mnogo toga!
NOVO NA MEKTEBU: IGRAJTE KVIZ I PROVJERITE SVOJE ZNANJE!

Nema dalje.

super sajt za djecu,,hvala sto si postirao :thumbup: :thumbup:
port4l

#180 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by port4l »

mIRCerka wrote:
port4l wrote:
Liberalism wrote:Djeda mraz i sveti Nikola nisu jedno te isto. Prije ce biti da su Djeda mraz i Coca-cola jedno te isto...
pa zavisi kako kome i kako u kojoj kulturi, sada cak i neke crkve zabranjuju djeda mraza...

U sustini korjen je u Nikoli Svetom (koji ima svoju historiju) od nejga je nastao djed Bozicnjak, djed mraz itd... onda je dosla COCA COLA i to iskoristila za svoju promociju, tako da je on postao i simbol COCA COLE a negdje je COCA COLA postala simbol djeda mraza (opet zavisi u kojem dijelu svijeta i u kojim kulturama) i sad ga razliciti ljudi razlicito dozivljavaju, negdje je potpuno izgubio tu RELIGISKU staranu (u glavnom u drustvima gdje je i religija oslabila), a negdje nije (sto opet zavisi od razlicitih kultura i tradicija)...
Zovi ga sto se mene tice i DEBELI CRVENI KOMUNJARA SA VEHAB BIJELOM BRADOM SVODNIK (radi onog HO HO HO sto po izgovoru na engleskom zvuci kao Hoe Hoe Hoe, a to znamo sta znaci), samo nemoj djeci uskracivati radost otpakivanja jadne kese sa skromnim poklonima...
Tebe niko ne sprjecava da svojoj djeci NE DAJES paketice za Novu Godinu, ali nemoj to nametati i drugoj...dosta je nametanja...
Prije svega odgovorite koliko je ova INFORMACIJA sigurna?

sto djaba zakuhavas, i ovo je klasicna zamjena TEZA!!!

zato cu da budem jasan, a ti ako zelis skontat ces....

1- djeci ne uskracujem radost otpakivanja poklona, to mugu uskratiti samo oni koji NE zele da im kupe i pooklone poklone!
2- istina mene niko ne sprijecava da svojoj djeci NE DAJEM poklone za novu godinU, i isto tako NIKO me ne sprjecava da svojoj djeci DAJEM poklone za novu godinu, kao i sve druge ljude!

3- nikome ne namecem nista, i ne zelim da iko meni namece! nametanje je kada neko nekome namece npr djeda mraza, a njegova porodica to ne zeli... zato na 1000 mjesta ko zeli moze naci djeda mraza i tako ce uvjek biti zato molim te nemoj okretati stvari...

zasto jednostavno ne mozete svatiti da neki ljudi zele djecu odgajati u svojoj vjeri i tradiciji, onako kako oni zele, i pri tome nece da im neko namece svete ljude drugih religija... zdravo...
mIRCerka

#181 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mIRCerka »

Vec ti napisah da je Arzija to pitanje presutila kao i prosle godine. Ispipava puls.
port4l wrote: zasto jednostavno ne mozete svatiti da neki ljudi zele djecu odgajati u svojoj vjeri i tradiciji, onako kako oni zele, i pri tome nece da im neko namece svete ljude drugih religija... zdravo...
Zasto se ti jednostavno ne pomiris da je Bosna i Hercegovina, kao i njen glavni grad, SEKULARNA DRZAVA i da je religiji mjesto u religijskim objektima i kod kuce, ane u skolama, gdje samo truju djecu od malena.
Sta ti i kako ti vaspitavas svoje dijete, to je tvoja stvar. U javnim ustanovama ove sekularne drzave, religiji mjesta nema.

Posto objasnismo vec da je DEDA MRAZ DEBELI BOGOM NEOPTERECENI CIKICA U CRVENOM KAPUTU, da li si za to da Arzija Mahmutovic ZABRANI DEDA MRAZA, sto je i prosle godine pokusala, pa se digla medijska hajka?
chuchumbamayumbe

#182 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Religija u kontekstu odgoja je privatna stvar i stvar vjerske zajednice, a ne obdanista, skole i sl.
Religija u kontekstu koji vi ovdje namecete je religija koja rusi sekularnost nase drzave i koja se uplice u sve pore naseg drustva.
Ako neko ovdje izvrce teze, to ste upravo vi koji odobravate ovakve postupke Arzije&Co i sve sto se radi u procesu tihog etnickog ciscenja i islamizacije glavnog grada Bosne i Hercegovine.
chuchumbamayumbe

#183 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Mirci, hosh popit shta?!
:)
svirac

#184 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by svirac »

mIRCerka wrote:Vec ti napisah da je Arzija to pitanje presutila kao i prosle godine. Ispipava puls.
Ne ispipava, u vrticu na Skenderiji ne planiraju dovesti Djeda Mraza .... vjerovatno je i za ostale vrtice tako.
Moj sin ide tamo, pa znam.
Djed Mraz nije ni pola belaja ..... tamo ima duplo vise djece nego je zakonom predvidjeno. Za grupu mog sina, uzimajuci u obzir kvadraturu i broj vaspitaca, idealan broj bi bio do 24 djece .... sad ih tamo ima 39 ..... o ostalim jadima, da ne pricam. Bukvalno prose bojice, papir i sl .... Da bog sacuva .... Naravno, iz ove koze sad ne mogu, pa moj sin jos uvijek ide tamo.
Last edited by svirac on 27/11/2008 15:52, edited 1 time in total.
LSD

#185 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by LSD »

mIRCerka wrote:Vec ti napisah da je Arzija to pitanje presutila kao i prosle godine. Ispipava puls.
port4l wrote: zasto jednostavno ne mozete svatiti da neki ljudi zele djecu odgajati u svojoj vjeri i tradiciji, onako kako oni zele, i pri tome nece da im neko namece svete ljude drugih religija... zdravo...
Zasto se ti jednostavno ne pomiris da je Bosna i Hercegovina, kao i njen glavni grad, SEKULARNA DRZAVA i da je religiji mjesto u religijskim objektima i kod kuce, ane u skolama, gdje samo truju djecu od malena.
Sta ti i kako ti vaspitavas svoje dijete, to je tvoja stvar. U javnim ustanovama ove sekularne drzave, religiji mjesta nema.

Posto objasnismo vec da je DEDA MRAZ DEBELI BOGOM NEOPTERECENI CIKICA U CRVENOM KAPUTU, da li si za to da Arzija Mahmutovic ZABRANI DEDA MRAZA, sto je i prosle godine pokusala, pa se digla medijska hajka?
Jesi ljuta auuuuu :P ...moram ja otici da popricam sa tom Arzijom,da joj skrenem pažnju na neke stvari i da joj postavim par unakrsnih pitanja.
Pa nece niko zezati Mircerku i raju sa SA-X a....vraticemo deda mraza,ne zvao se ja LSD...eto
Last edited by LSD on 27/11/2008 15:52, edited 2 times in total.
pure_love

#186 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by pure_love »

pa ako je drzava sekularna sta onda ima djed Mraz da radi u drzavnim obdanistima??!? porijeklo je krscansko,i to niko i ne negira,dakle sta on ima da radi tu?
mIRCerka

#187 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mIRCerka »

chuchumbamayumbe wrote:Religija u kontekstu odgoja je privatna stvar i stvar vjerske zajednice, a ne obdanista, skole i sl.
Religija u kontekstu koji vi ovdje namecete je religija koja rusi sekularnost nase drzave i koja se uplice u sve pore naseg drustva.
Ako neko ovdje izvrce teze, to ste upravo vi koji odobravate ovakve postupke Arzije&Co i sve sto se radi u procesu tihog etnickog ciscenja i islamizacije glavnog grada Bosne i Hercegovine.
sad moram bit vulgarna...

Pun mi je K (a nije koljeno) nametanja necega iz nacionalisticko-religijskih razloga !!!!
I ukidanje deda mraza jer je katolik, i petero likova sto su vratili stanove na AP, pa kao trazili promjenu imena skole Fatima Gunic jer ih VRIJEDJA!!!, pun mi je K ikona svetog Save u skolama RS, i nametanja istih, pun mi je K uvodjenja vjeronauka uopste u skole...
Da su djeca, srednjoskolci i osnovci, zainteresirani za religiju, bili bi vam mektebi i crkve nedeljom PUNI.
Pun mi je K da roditelji misle da im djecu odgajaju strogo TV i skola, i da je njihovo samo da provjere je li dijete uradilo zadacu i da li mu propustaju cipele...
Pun mi je K svih onih koji me prozvase cetnikom jer mi se macak zove Husnija, a onda se nadje par Hrvata ugrozenih jer je drugi macak Djuro...
a o svemu ovome se laprda (diskusija je isuvise daleko) dok gamad na vlasti dize sebi plate, a bogam i poreze na dohodak, a sebe ce oslobditi istog, i tako ce nadomjestiti onaj manjak koji ce nastati u UNIO nakon stupanja na snagu sporazuma sa EU..

Ali neka, tako nam i treba....

GOSPODJO ARZIJA, slobodno vi ukinite Deda Mraza u obdanistima, ispred obdanista necete moci!!!Ni Vi, ni REis, ni Dodik, ni Zlatko, a Tita mi mog NI HARIS!!!!!
Joj kako sam ljuta..
travar

#188 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by travar »

pure_love wrote:

pa ako je drzava sekularna sta onda ima djed Mraz da radi u drzavnim obdanistima??!? porijeklo je krscansko,i to niko i ne negira,dakle sta on ima da radi tu?
(sarcasm on)
Ali kako ne shvataš, Djed Mraz!=Djed Božičnjak, on samo dijeli poklone (sarcasm off)
vratnik

#189 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by vratnik »

Pa na ovoj temi su svi poludili..
Hajmo svi u glas: ovdje ne-ma ni-ko nor-ma-lan, ni-ko norma-lan, niko normalan!!
Compact

#190 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Compact »

Nek proradi cokula!
pure_love

#191 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by pure_love »

(sarcasm on)
Ali kako ne shvataš, Djed Mraz!=Djed Božičnjak, on samo dijeli poklone (sarcasm off)
pa moze i djed bajro da ih djeli ?

(steta samo sto mi muslimani nemam svetce,pa bi i mi mogli izmisliti saint Hasana ili sta ja znam..da nam djeli djeci paketice)
mIRCerka

#192 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mIRCerka »

Naziv ustanove: Javna ustanova "Djeca Sarajeva"
Sjedište: Ul. La Benevalencije br. 4. SARAJEVO
Kabinet direktora:Tel/Fax 213-529, Centarala: Tel/Fax 663-677
Direktorica: Arzija Mahmutovic, prof. predškolskog odgoja

e-mail: [email protected]
shuriken

#193 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by shuriken »

pure_love wrote:
(sarcasm on)

(steta samo sto mi muslimani nemam svetce,pa bi i mi mogli izmisliti saint Hasana ili sta ja znam..da nam djeli djeci paketice)
kako nema? ima, reis Mustafa Ceric, u saopstenju njegovog ureda od neki dan u Avazu pise (citat): "Reis je personifikacija Islama" (zavrsen citat)

personifikacija - utjelovljenje

znaci kao sto su sveci personifikacija krscanstva i krscanskih vrednota to je reis za Islam, oficijelno, tako tvrdi njegov ured
vratnik

#194 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by vratnik »

za sad imamo sljedece opcije

1) deda mraz
2) Sveti Hasan
3) Samo mater i ja
4) ne dam mu nista, nek crkne
5) ne dam mu nista, nek bude drukciji nego ja, zasto bi on imao lijepo djetinjstvo
pure_love

#195 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by pure_love »

shuriken wrote:
pure_love wrote:
(sarcasm on)

kako nema? ima, reis Mustafa Ceric, u saopstenju njegovog ureda od neki dan u Avazu pise (citat): "Reis je personifikacija Islama" (zavrsen citat)

personifikacija - utjelovljenje

znaci kao sto su sveci personifikacija krscanstva i krscanskih vrednota to je reis za Islam, oficijelno, tako tvrdi njegov ured

to je tacno,ali ne na isti nacin ;)

on je predstavnik islama ovdje,njemu se ne mole muslimani,,nije sad da cemo ga proglasiti svetcem kada umre ;)

ali nema veze,mozemo mi izmisliti nesto...citao sam u novinama da je u nekim gradovima(zbog sve vece popularnosti hidzretske nove) izmisljen zeleni djed mraz :lol: :D uskoro cemo zahtjevati za svaku novu hidzretsku i djeda mraza :bih: :mrgreen:
Jazz_Junkie

#196 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Jazz_Junkie »

Jos da samo ta Arzija skonta da Djed Mraz (tako se kod nas zvao) nema veze sa vjerom nego je produkt Coca Cole.....
mIRCerka

#197 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mIRCerka »

vratnik wrote:za sad imamo sljedece opcije

1) deda mraz
2) Sveti Hasan
3) Samo mater i ja
4) ne dam mu nista, nek crkne
5) ne dam mu nista, nek bude drukciji nego ja, zasto bi on imao lijepo djetinjstvo
Image
:thumbup:
shuriken

#198 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by shuriken »

pure_love wrote: to je tacno,ali ne na isti nacin ;)

on je predstavnik islama ovdje,njemu se ne mole muslimani,,nije sad da cemo ga proglasiti svetcem kada umre ;)

ali nema veze,mozemo mi izmisliti nesto...citao sam u novinama da je u nekim gradovima(zbog sve vece popularnosti hidzretske nove) izmisljen zeleni djed mraz :lol: :D uskoro cemo zahtjevati za svaku novu hidzretsku i djeda mraza :bih: :mrgreen:
trebali bismo pitati "one sa Fakulteta islamskih nauka" da li u Islamu postoji termin utjelovljenja islama, osim proroka Muhameda a.s.?

ne pise u njihovom saopstenju "predstavnik", pise "personifikacija", a to nisu sinonimi
pure_love

#199 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by pure_love »

shuriken wrote:
pure_love wrote: to je tacno,ali ne na isti nacin ;)

trebali bismo pitati "one sa Fakulteta islamskih nauka" da li u Islamu postoji termin utjelovljenja islama, osim proroka Muhameda a.s.?

ne pise u njihovom saopstenju "predstavnik", pise "personifikacija", a to nisu sinonimi
ma nema veze,kad mogu krscani mozemo i mi,,pa zaboga,ipak smo evropljani ;)

usput,nije ni prorok,vec poslanik
chuchumbamayumbe

#200 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

pure_love wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Ja mislim da ne bi bilo nikakvih problema kada bi se Djeda Mraz zvao Kijamet Amidza i kada bi umjesto crvene imao zelenu garderobu?
Ja mislim da bi ga Arzija svojerucke primila u obdanista, da djeci podijeli lijepijeh darova, a zatim idemo na vjeronauku.
Upalite racunar, otvorite Firefox djecice draga, Home Page je vec namjestena na:

http://mekteb.page.tl
BUJRUM U NAS MALI ONLINE MEKTEB
Draga djeco, dobrodošli u naš mali online-mekteb! Ovdje mozete učiti o islamu, učiti i slušati sure, čitati priče o Allahovim poslanicima, i druge poučne i zabavne priče, učiti pjesmice, slušati ilahije, učiti sufaru i arapski jezik, upoznati islamske zemlje, bojiti slikovnice i još mnogo toga!
NOVO NA MEKTEBU: IGRAJTE KVIZ I PROVJERITE SVOJE ZNANJE!

Nema dalje.
super sajt za djecu,,hvala sto si postirao :thumbup: :thumbup:
Nema na cemu, kontam bolje da djeca ne gledaju Branka Kockicu (deklarisani cetnik), da ne gledaju Teletabise (gay), da se ne zamlachuju sa Barimbom i Ucilicom, i nekim drugim stvarima koje nam zapad i istok namecu.
:roll:
Locked