etnicka pripadnost ne mora biti identicno proporcionalna religioznoj pripadnosti,religioznosti ili ateizam/agnosticizam,kao i drugi faktoriIZVANZEMALJAC wrote:Samo mi čudno kako više Srba od pravoslavaca.
HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
- ljubav_aha
#176 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
-
BLlive
#177 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
Pa da li znate da u Beogradu ,koji ima 2 500 000 stanovnika u Novom Sadu itd, preko 80 % ljudi su porijeklom iz Bosne,Hrvatske,Crne Gore,Hercegovine .Vi brkate geografski pojaM Bosna sa etnickim i nacionalnim identitetom koji su Srbi i Hrvati donijeli u VII vijeku sa sobom kada su naseili ova podrucja....Skoro da nema covjeka u u Srbiji Crnoj gori,RS i cijeloj BiH da nema najblize rodbine u svim bivsim YU republikama....Pa sta mislite odakle su Boris Tadic,Predrag Danilovic,Zoran Djindjic,Dejan Bodiroga,Dragan Bjelogrlic,Vojislav Brajovic,Nikola Kojo,Mesa Selimovic,Zdravko COLIC,Emir Kusturica,Savo Milosevic,Nenad Jankovic,Cedomir Jovanovic i milioni drugi,...Vi bi zeljeli da se Dejtonska BiH posmatra kao da se nalazi u AFRICI a ne kao da je dio zajednicke i Istorijske i etnicke demografske sudbine na ovim prostorima.
PISMO MESE SELIMOVICA SANU 1976...
"Potičem iz muslimanske porodice iz Bosne, a po nacionalnoj pripadnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kome takođe pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog jezika. Jednako poštujem svoje porijeklo i svoje opredeljenje, jer sam vezan za sve ono što je odredilo moju ličnost i moj rad. Svaki pokušaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom. Pripadam, dakle, naciji i književnosti Vuka, Matavulja, Stevana Sremca, Borisava Stankovića, Petra Kočića, Ive Andrića, a svoje najdublje srodstvo sa njima nemam potrebe da dokazujem. Znali su to, uostalom, oni članovi Uređivačkog odbora edicije „Srpska književnost u sto knjiga“, koji su takođe članovi Srpske akademije nauka i umetnosti i sa mnom su zajedno u Odeljenju jezika i književnosti: Mladen Leskovac, Dušan Matić, Vojislav Đurić, Boško Petrović.Nije, zato, slučajno što ovo pismo upućujem Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, sa izričitim zahtjevom da se ono smatra punovažnim autobiografskim podatkom."
PISMO MESE SELIMOVICA SANU 1976...
"Potičem iz muslimanske porodice iz Bosne, a po nacionalnoj pripadnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kome takođe pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog jezika. Jednako poštujem svoje porijeklo i svoje opredeljenje, jer sam vezan za sve ono što je odredilo moju ličnost i moj rad. Svaki pokušaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom. Pripadam, dakle, naciji i književnosti Vuka, Matavulja, Stevana Sremca, Borisava Stankovića, Petra Kočića, Ive Andrića, a svoje najdublje srodstvo sa njima nemam potrebe da dokazujem. Znali su to, uostalom, oni članovi Uređivačkog odbora edicije „Srpska književnost u sto knjiga“, koji su takođe članovi Srpske akademije nauka i umetnosti i sa mnom su zajedno u Odeljenju jezika i književnosti: Mladen Leskovac, Dušan Matić, Vojislav Đurić, Boško Petrović.Nije, zato, slučajno što ovo pismo upućujem Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, sa izričitim zahtjevom da se ono smatra punovažnim autobiografskim podatkom."
- ljubav_aha
#178 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
BLive,naravno "odlican" primjer,niko drugi,vec mesa selimovic
eh,bolje da ne pisem dalje o razlozima u formi odgovora na padezna pitanja 
-
Uhoda
#179 Re: HRVAT ? BOSNJAK ? SRBIN ?
Ovaj događaj s izbjeglicom iz Bosne koji je došao u Kanadu za mene nije nikakva novina, karakterističan je za neuk, neobrazovan svijet. Nerijetko sam kod starijih ljudi čuo isto pitanje: npr. jesu li Britanci srbi ili hrvati?MokeQc wrote:Jedna crtica iz zivota, vrlo istinita i koja me potice na razmisljanje :
Dosao covjek u Kanadu, taze izbjeglica i pita : "Jesu li Kanadjani Srbi lili Hrvati ?"
Pitanje se namece : Osim vjeroispovjesti i licnog ubjedjenje, sta pravoslavca iz BiH cini Srbinom, katolika iz BiH Hrvatom a muslimana iz BiH Bosnjakom ?
Samu vjeroispovjest ne mogu uzeti kako vazuci odgovor, po tome bi kanadski katolici bili takodje Hrvati, iako mozda nikad nisu culi za Hrvatsku. Rusi i Rumuni bi takodje bili Srbi a ne Rusi i Rumuni koji su u jednostavno pravoslavci u svome privatnom zivotu. I Turci bi onda bili Bosnjaci a ne Turci.
Zasto su ljudi iz Srbije Srbi ili Srbijanci, ljudi iz Hrvatske Hrvati, ljudi iz Austrije Austrijanci, ljudi iz Australije Australijanci, ali zato iz BiH Srbi, Hrvati i Bosnjaci a ne Bosanci ?
(ovdje samo usput moram napomenuti da sam primijetio da se u vicevima nikada - bar u onima koje ja cujem - ne spominju Bosnjaci - vec Bosanci i to cesto bezimeni, bez nacionalnog predznaka vec lik u prici koji je olicenje jednog mentaliteta i podrucja)