Šiiti

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zaratustra

#176 Re: Šiiti

Post by zaratustra »

pure_love wrote:
Allah dž.š. im se smilovao i podario da se rode u Bosni gdje se prakticira hanfijski mezheb koji je najbliži sunetu polanika Muhammeda s.a.v.s. a oni se raspravljaju oko šija
tema se zove siizam,ili ?

u Bosni,kao i u vecini ostalih muslimanskih zemalja vazi sunnizam,ali svima nam je poznato da Iran odavno pokusava da prosiri svoje vjerovanje na druge.O tome je cak sejh Qardawi govorio,osudjujuci ih.Do sada im nije uspjelo,ali neki ljudi su u neznanju pa im se mora objasniti ko su i u sta vjeruju sijje da bi shvatili o cemu se radi
Za što si ti, haman, kompetentan i mjerodavan.
Last edited by zaratustra on 28/11/2008 13:15, edited 1 time in total.
pure_love

#177 Re: Šiiti

Post by pure_love »

pure_love wrote:
istocnjak wrote:Stvarno mi ovdje neki vjernici nisu jasni. Allah dž.š. im se smilovao i podario da se rode u Bosni gdje se prakticira hanfijski mezheb koji je najbliži sunetu polanika Muhammeda s.a.v.s. a oni se raspravljaju oko šija. Sva ljudska djela na sudnjem danu će se mjeriti prema nijetu (namjeri) pa tako i za nekoga ko je imao ispravan nijet a loše radio. Možemo li kriviti nekoga ko se je rodio u takvom okruženju gdje žive šiti i ko je spoznao i prihvatio kao djete njihov način ispoljavanja vjere? Taj čovjek ne zna za drugo ali pada Allahu dž.š. na sedždu i čini dobra djela a biće mu suđeno prema nijetu (namjeri). Pošto se bespotrebno raspravljate a sam poslanik Muhammed s.a.v.s. savjetujući muslimane kaže: "Ostavite raspravu pa makar bili i u pravu ...", upitao bih vas slijedeče: Koja je to struja u Islamu ispravna, ako će nam se svima na sudnjem danu suditi prema nijetu (namjeri)? kao i ovo: Šta mislite da li će se ljudska djela na sudnjem danu suditi svakom od nas po tome u kojoj je bio struji u Islamu, ili prema nijetu (namjeri)?

Ko je kriv krscaninu iz Rusije sto je rodjen tamo,on se moli onako kako je naucio,ko je kriv hindusu sto se rodio u Indiji..on je rodjen tamo i samo za moljenje kravama zna?

samo da znas ova opravdanja vaze samo u slucaju da si dio nekog africkoh plemena koje jos nije culo niti za islam niti za bilo sta drugo-t.j ljudi koji su totalno izolovani,do kojih Bozija rijec nije stigla.u tom slucaju,Allah je milostiv,i tim ljudima daje ulazak u dzennet i ako nisu obozavali njega

a po tvojoj logici dzehennem i nije potreban-dzehennem ne postoji,jer niko ga ne moze zasluziti :-)

a ako niste znali smatranje da je Kur'an manjkav,psovanje ashaba r.a se smatra djelom kufra.Ulema tekfiri one koji psuju ashabe r.a i da se bavite manje filozofijom to bi znali

A pogledaj sad ovo:

"Na prvom i drugom, Ebu Bekru i Omer­ru, je svo Allahovo proklestvo." Tako mi Allaha oni su nevjernici u Allaha i musrici.
(Siratul-mustekim, 2/333)

:-)
black

#178 Re: Šiiti

Post by black »

pure_love wrote:.Do sada im nije uspjelo,ali neki ljudi su u neznanju pa im se mora objasniti ko su i u sta vjeruju sijje da bi shvatili o cemu se radi

Pet principa vjere (usul al-din), kako utvrdjuje shiizam, obuhvataju: tewhid, ili vjeru u Bozansko jedinstvo, nubuwwah ili poslanstvo, ma'ad ili prozivljenje, imamah ili imamat, vjeru u imame kao Poslanikove a.s. nasljednike i 'adl ili Bozansku pravdu.
U pogledu tri osnovna principa: jednoboštva, poslanstva i ozivljavanja, sunizam i shiizam su saglasni. Samo u dva druga postoje razlicitosti. U pogledu pitanja imamata, insistiranje na ezoterickoj funkciji imama je ono sto shitsku perspektivu odvaja od sunitske. U pitanju pravednosti, to je naglasavanje ove osobine unutrasnjeg svojstva Bozanske prirode koje je specificno shiizmu. Mozemo reci da u egzotericnom odredjenju sunitske teologije, posebno one sadrzane u asarizmu, postoji naglasak u vezi Bozije volje, a um ('aql) je u izvjesnom smislu podredjen ovoj volji i "voluntarizmu", koji karakterise ovaj vid teologije. U shizmu je, u svakom slucaju, svojstvo pravednosti posmatrano kao prirodjeno Bozanskoj prirodi. Bog ne moze da postupa na nepravedan nacin, jer je u Njegovoj prirodi da bude pravedan. Ukoliko bi On bio nepravedan, to bi narusilo Njegovu sopstvenu prirodu, sto je nemoguce. Razum moze da odredi ispravnost ili nekorektnost jednog cinjenja i ovaj sud nije u potpunosti suspendovan u korist cistog voluntarizma na strani Boga. Odatle, u shitskoj teologiji je veci naglasak dat razumu ('aql), a u sunitskoj teologiji (kalam) volji (iradah). Tajna veceg afiniteta shitske teologije ka "intelektualnim naukama" (al-ulum al-aqliyah) lezi djelimicno u ovom nacinu sagledavanja Bozanske pravednosti.

Ovo je samo mali dio..i ne mlatite (pojedini) praznu slamu..
istocnjak

#179 Re: Šiiti

Post by istocnjak »

Arzuhal,

Ti me baš nekad lijepo nasmiješ :D a nekad :-)
portfast

#180 Re: Šiiti

Post by portfast »

black wrote:
pure_love wrote:.Do sada im nije uspjelo,ali neki ljudi su u neznanju pa im se mora objasniti ko su i u sta vjeruju sijje da bi shvatili o cemu se radi

Pet principa vjere (usul al-din), kako utvrdjuje shiizam, obuhvataju: tewhid, ili vjeru u Bozansko jedinstvo, nubuwwah ili poslanstvo, ma'ad ili prozivljenje, imamah ili imamat, vjeru u imame kao Poslanikove a.s. nasljednike i 'adl ili Bozansku pravdu.
U pogledu tri osnovna principa: jednoboštva, poslanstva i ozivljavanja, sunizam i shiizam su saglasni. Samo u dva druga postoje razlicitosti. U pogledu pitanja imamata, insistiranje na ezoterickoj funkciji imama je ono sto shitsku perspektivu odvaja od sunitske. U pitanju pravednosti, to je naglasavanje ove osobine unutrasnjeg svojstva Bozanske prirode koje je specificno shiizmu. Mozemo reci da u egzotericnom odredjenju sunitske teologije, posebno one sadrzane u asarizmu, postoji naglasak u vezi Bozije volje, a um ('aql) je u izvjesnom smislu podredjen ovoj volji i "voluntarizmu", koji karakterise ovaj vid teologije. U shizmu je, u svakom slucaju, svojstvo pravednosti posmatrano kao prirodjeno Bozanskoj prirodi. Bog ne moze da postupa na nepravedan nacin, jer je u Njegovoj prirodi da bude pravedan. Ukoliko bi On bio nepravedan, to bi narusilo Njegovu sopstvenu prirodu, sto je nemoguce. Razum moze da odredi ispravnost ili nekorektnost jednog cinjenja i ovaj sud nije u potpunosti suspendovan u korist cistog voluntarizma na strani Boga. Odatle, u shitskoj teologiji je veci naglasak dat razumu ('aql), a u sunitskoj teologiji (kalam) volji (iradah). Tajna veceg afiniteta shitske teologije ka "intelektualnim naukama" (al-ulum al-aqliyah) lezi djelimicno u ovom nacinu sagledavanja Bozanske pravednosti.

Ovo je samo mali dio..i ne mlatite (pojedini) praznu slamu..

I ti ko maxim po diviziji lupaš..

Tajne šiitske teologije ... Tajna je u tome da perzijanci nikad nisu ukabulili da neko ima vlast nad njima. Njihovo carstvo je bilo nepobijedivo dok nisu došli muslimani i porazili ih. Primili su islam ali se nikada nisu odrekli želje za vlašču sto dokazuju netom nakon smrti Poslanika s.a.v.s.

Vlast i nefsanski prohtjevi su okosnice njihove filozofije.

Pa mevlana Rumi ih u mesneviji ismijava..
Bosanac sa dna kace

#181 Re: Šiiti

Post by Bosanac sa dna kace »

čojk otvori temu da nešto novo sazna....a mi se međusobno glođemo :run:
izvor

#182 Re: Šiiti

Post by izvor »

Bosanac sa dna kace wrote:čojk otvori temu da nešto novo sazna....a mi se međusobno glođemo :run:
Ma saznao je on BSDK, ne sekiraj se. :)
Mi smo se uvjek glodali, nazalost, i cini mi se da cemo se jos glodati. :(
tranquil

#183 Re: Šiiti

Post by tranquil »

NIN wrote:
pure_love wrote:znam sufiju koji ih mrzi vise od najzesceg vehabije :D :lol:
Ja, i?

Ja znam jednog siita koji mrzi sunite iz dna duse. Znam i jednog Jevreja koji mrzi i siite i sunite jos vise. Znam i jednog pravslavca Rusa koji ne moze smislit' Jevreje. Tako isto znam jednog Kurda sunita koji ne moze ni pod razno saudijske vehabije, koji su opet suniti. :D :lol:

Kakva pamet...

:roll:
Što ti znaš neku pravo naopaku raju... :-)
pure_love

#184 Re: Šiiti

Post by pure_love »

tranquil wrote:
NIN wrote:
Ja, i?

Ja znam jednog siita koji mrzi sunite iz dna duse. Znam i jednog Jevreja koji mrzi i siite i sunite jos vise. Znam i jednog pravslavca Rusa koji ne moze smislit' Jevreje. Tako isto znam jednog Kurda sunita koji ne moze ni pod razno saudijske vehabije, koji su opet suniti. :D :lol:

Kakva pamet...

:lol:
NIN

#185 Re: Šiiti

Post by NIN »

tranquil wrote:
NIN wrote:
Ja, i?

Kakva pamet...

Sta ces druze, tako ti je. Nego, meni ne idu u glavu ovi nasi nehljebari sto sjede za kompom, a sve znaju. Rek'o bi coj'k sve nekakvi akademici i doktori nauka, a najdalje sto su otisli od materine kuce bio bi FIS u Vitezu dok jedina knjiga koje se sjecaju je Druzina Pere Kvrzice pa opet sve znaju. :lol: Sta ti je rec' Bosna... :lol:
portfast

#186 Re: Šiiti

Post by portfast »

[qe="NIN"][qte="tranquil"]
NIN wrote:
Ja, i?

Kakva pamet...

Što ti znaš neku pravo naopaku raju... :-)[/quote]

Sta ces druze, tako ti je. Nego, meni ne idu u glavu ovi nasi nehljebari sto sjede za kompom, a sve znaju. Rek'o bi coj'k sve nekakvi akademici i doktori nauka, a najdalje sto su otisli od materine kuce bio bi FIS u Vitezu dok jedina knjiga koje se sjecaju je Druzina Pere Kvrzice pa opet sve znaju. :lol: Sta ti je rec' Bosna... :lol:[/quote]

Kolega..

Čemu nipodaštavanje sugovornika ? Čemu hladnokrvnost prema argumentima ? Čemu osorost i sujeta ?

Ti to ipak možeš bolje, makar ja to tako osjećam.
madner

#187 Re: Šiiti

Post by madner »

Ja ovdje ne vidim previse argumenata, samo mnogo tvrdnji.
portfast

#188 Re: Šiiti

Post by portfast »

madner wrote:Ja ovdje ne vidim previse argumenata, samo mnogo tvrdnji.
Da li je ovo argument:

Image
portfast

#189 Re: Šiiti

Post by portfast »

Ili pak ovo :

Image
madner

#190 Re: Šiiti

Post by madner »

Nije, to je slika.
Moze posluzit kao dokaz za neki argument.

Recimo, ova slika je dokaz da se shiiti (ako su shiiti na slici) samokaznjavaju.
portfast

#191 Re: Šiiti

Post by portfast »

Image
portfast

#192 Re: Šiiti

Post by portfast »

madner wrote:Nije, to je slika.

Recimo, ova slika je dokaz da se shiiti (ako su shiiti na slici) samokaznjavaju.
Pa zar ove slike nisu argument i dokaz o zabludi šiija ?
portfast

#193 Re: Šiiti

Post by portfast »

Znaci kada je u pitanju vehabizam tu smo uvijek spremni se pozvati na ocuvanje tradicionalnog islama u bosni.

A kada su u pitanju ovakve devijacije tu smo otvoreni ???

Kako sad to ?
madner

#194 Re: Šiiti

Post by madner »

portfast wrote:
madner wrote:Nije, to je slika.

Pa zar ove slike nisu argument i dokaz o zabludi šiija ?
Moras to stavit u kontekst. Zasto to rade, kad to rade.

I meni je malo cudan obicaj.
madner

#195 Re: Šiiti

Post by madner »

portfast wrote:Znaci kada je u pitanju vehabizam tu smo uvijek spremni se pozvati na ocuvanje tradicionalnog islama u bosni.

Kako sad to ?
Razlika je u tome sto vehabizam agresivno pokusava da promjeni ovdasnje obicaje.
Gdje ta shiitska dzamija koja ima status ambasade, svoje novine i pare Irana?
portfast

#196 Re: Šiiti

Post by portfast »

madner wrote:
portfast wrote:Znaci kada je u pitanju vehabizam tu smo uvijek spremni se pozvati na ocuvanje tradicionalnog islama u bosni.

Kako sad to ?
Razlika je u tome sto vehabizam agresivno pokusava da promjeni ovdasnje obicaje.
Gdje ti živiš ??

Okupirali su bosnu. Samo oni imaju dosta "hinjskije" metode ...
madner

#197 Re: Šiiti

Post by madner »

portfast wrote:
madner wrote:

Kako sad to ?
Gdje ti živiš ??

Okupirali su bosnu. Samo oni imaju dosta "hinjskije" metode ...
Mozda su nas zaduzili u ratu, okupirali sigurno nisu.

Budi konkretniji, vehabije je lako uocit.
portfast

#198 Re: Šiiti

Post by portfast »

[quo="madner"][qte="portfast"]
madner wrote:

Kako sad to ?
Gdje ti živiš ??

Okupirali su bosnu. Samo oni imaju dosta "hinjskije" metode ...[/quote]

Mozda su nas zaduzili u ratu, okupirali sigurno nisu.

Budi konkretniji, vehabije je lako uocit.[/quote]

Slab sam sa crtanjem..

Uostalom vidjeces ..
izvor

#199 Re: Šiiti

Post by izvor »

....
pure_love

#200 Re: Šiiti

Post by pure_love »

Kako sad to ?

elhamdullilah sijje nemaju sanse medju Bosnjama,a ovakva razmisljanja poput madnerova mozes samo naci na sa-x nigdje drugo(hvala Bogu) :)
Post Reply