mehicadnan
Slažem se sa tvojim komentarom u potpunosti.Možda ovo nije pravo mjesto da se to napiše,ali nije istina da je za loše stanje u privredi kriv rat i uništena infrastruktura..Tri stvari koje su uništile privredu BIH u poslijeratnom preiodu su:liberalizacija tržista,tranzicija i loša privatozacija.
Ok,stoji to,all loša privatizacacija u 90 posto slučajeva je uništila i ovo malo fabrika sto je radilo,a to sve možemo zahvaliti ovim tzv"strankama centra"(SDA,Sstranka za BIH itd)i njihovim lošim provođenjem razvojinih programa,a i lošoj koordinaciji pri samoj privatizaciji.
Da su sposobni ovo je sve odavno već moglo biti bolje.Rat je samo loš izgovor,16 godina je prošlo od rata,to nije kratak period da se podigne ekonomija jedne zemlje na noge,još kad uzmemo u obzir da je uloženo u BIH kroz razne razvojne projekte,što povratnih što bespovratnih sretstava oko 80 miljardi maraka,onda se čovjek može samo zapitati"da li su ovi naši imlo normalni,da li imaju i imalo mozga.
Budzet države je oko miljardu ipo maraka.Da se od tih 80 miljardi barem 20 uložilo u razvoj privrede,vjerujte mi da bi sad ovdje radnici iz regiona dolauili i tražili zaposlenje.
Jadno,da ne može jadnije biti
Još samo da uđemo u rang visokozaduženih zemalja onda smo na belaju,a ino dug se zajedno dugom komercijalnih banaka diže i do 15 miljardi maraka.Te silne pare cemo opet vracati mi,jer nikome i nije stalo da se taj dug barem malo smanji.Mi nismo članica eurozone kao grčka pa da nam daju mogućnost da to otplatimo
Ovdje je problem sto se ne znaju dogovarati i to je najveći problem ovih tranzicijskih zemalja(posebno BIH)
Kako možemo očekivati poboljšanje kad nam se glavni federalni tužilac barasin bavi trgovinom oružjem,ej trgovinom oružjem molim te lijepo da se bavi glavni tužilac.Pa gdje to još ima i još javno pred kamerama to sve poriče,a relevantni dokazi za to postoje.
U nasem slučaju komkretno evropa zatvara oči,samo što pod pritiskom SAD ponekad odluči da uplete ruke unutrašnju politiku BIH(kao što je referendum u r.srpskoj).I u tom slučaju zauzima stav slijepog posmatraca,jer umjesto da odmah ukinu taj referendum i da pomogne u reformi pravosuđa oni sa onim zlobnikom iz laktasa sklapaju neki pakt i nude im garancije,još da stvar bude gora prolongiraju taj refedrendum,umjesto da ga bez razmišljanja ukinu.To sve treba poslati u p.materinu.
Visoka pretstavnica za vanjsku politiku ketrin ešton je ovim korakom samo još više produbila ovu i onako za mene bezizlaznu situaciju,jer jednostavnim rječnikom rečeno "Evropa da hoće bez problema može riješiti za godinu dana sve probleme,ali nemaju interesa",tako da ih zaboli za nas.