Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
- sarajevac071
#176 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
jugoslavija zdravo ...
- Atrus
#177 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
nebi se pise odvojeno. Dakle: ne bi. Sta vas uce u tim skolama? Kompletne generacije izlaze polupismene.
-
KENJAC
#178 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Najbolji su ti ga meni ovi sto govore "Slovenija i Hrvatska su uspjeli" Jesu mejbi u odnosu na Bosnu! U odnosu na Bosnu i Angola grabi naprijed krupnim koracima! Pa moji vi ta Hrvatska a da ne kazem Slovenija je za vrijeme "diktature" SFRJ bila svjetlosnu godinu ispred Cehoslovacke, Portugala, i ko zna kakvih jos zemalja... a sad??? Pa vidite prosjecnu platu i troskove zivota Hrvatske a i Slovenije! Ne znam odkud tako uvrijezeno misljenje da su te dvije zemlje (baj d vej obadvije skupa manje od 4 miliona stanovnka) uspjele! Da nije bilo rata sada bi Makedonija bila razvijenija od Madjarske i Ceske a juga bi bila jedna od znacajnih zemalja EU! A sad mi mozemo prat nasu prljavu savjest sa svim nasim postupcima kojima smo SVAKO OD NAS doprinijeli da izbije rat, pricama da nam je sad fol bolje! Jes al u kurcu! Al ako cemo se lagat i time sebe prat pred nasim potomcima- mozemo! Puno "setam" Evropom i kad poredim nas standard krajem 80-ih godina sa npr. Italijanskim dodjem do zakljucka- Bili su ispred nas u razvijenosti puteva i industriji gela za kosu! I tacka. Niceg vise! I u fudbalu smo ih derali! A sad- oni svjetski prvaci.. a drzave SFRJ ????? Tito je napravio samo jednu veliku i neoprostivu gresku! Umro je mlad!
- vee-jay
#179 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Cuj mlad, 88 godina imao covjek... a on kaze mlad
- osa
#180 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
nemoj samo porediti stanje u nogometu, a 3. u svijetu.KENJAC wrote:Najbolji su ti ga meni ovi sto govore "Slovenija i Hrvatska su uspjeli" Jesu mejbi u odnosu na Bosnu! U odnosu na Bosnu i Angola grabi naprijed krupnim koracima! Pa moji vi ta Hrvatska a da ne kazem Slovenija je za vrijeme "diktature" SFRJ bila svjetlosnu godinu ispred Cehoslovacke, Portugala, i ko zna kakvih jos zemalja... a sad??? Pa vidite prosjecnu platu i troskove zivota Hrvatske a i Slovenije! Ne znam odkud tako uvrijezeno misljenje da su te dvije zemlje (baj d vej obadvije skupa manje od 4 miliona stanovnka) uspjele! Da nije bilo rata sada bi Makedonija bila razvijenija od Madjarske i Ceske a juga bi bila jedna od znacajnih zemalja EU! A sad mi mozemo prat nasu prljavu savjest sa svim nasim postupcima kojima smo SVAKO OD NAS doprinijeli da izbije rat, pricama da nam je sad fol bolje! Jes al u kurcu! Al ako cemo se lagat i time sebe prat pred nasim potomcima- mozemo! Puno "setam" Evropom i kad poredim nas standard krajem 80-ih godina sa npr. Italijanskim dodjem do zakljucka- Bili su ispred nas u razvijenosti puteva i industriji gela za kosu! I tacka. Niceg vise! I u fudbalu smo ih derali! A sad- oni svjetski prvaci.. a drzave SFRJ ????? Tito je napravio samo jednu veliku i neoprostivu gresku! Umro je mlad!
-
KENJAC
#181 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Figurativno Cabarabdicu! Figurativno!vee-jay wrote:Cuj mlad, 88 godina imao covjek... a on kaze mlad
- jeza u ledja
#182 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Ljudi velicaju onaj sistem zato sto su mogli guzovace svasta, a danas ne mogu. Tako i ti.kijameta wrote:@ druze gefaubejeteru ili kako vec,slabo divanim njemacki,nisam tamo bio vec 17 ljeta.
Mnogi te forumasi lazu,sto iz neznanja,sto iz licnih frustracija i kompleksa.Daju iskrivljene slike o Jugoslaviji.
Prvo kvalitet zivota,kvaltet zivota je (govorim za Bosnu) bio mnogo veci nego danas,plate su bile dobre,puno se radilo vani(Irak,Libija,Arabija) ali i ostale jugoslovenske republike kao i Evropa.Sto neko rece da se danas moze ici u crveno i imati cekove je ocito sa sela,u Sarajevu smo krajem 80-ih cekovima i taxi placali a u crvenom smo bili da se nije moglo izracunati.Ja sam se kao momcic,omanji muljator taxijem vozio od Vjecne do Parkuse ,a gdje ces toliko pjeske sta ti je.
Poljakinje su dolazile u kolonama,ako si bio lovator mogao si se ubijati od picke a i ako nisi bio lovator a bio si mlad i lijep(kao ja) poljskoj i ceskoj picki kraja nije bilo.Zasto,jer smo za njih bili 'Evropa'.A tek kad odes u Cesku(slovacku),Poljsku,Madzarsku pa izvadis iz dzepa sto kerma,ja derneka do sabaha.Sada smo mi za njih propalitet i kokuzaneri a oni su 'Evropa'. Vidis ovo posao ja u Svabiju prvi put u zivotu 88,cim sam JNA regulisao,pasos prazan kao nestampana knjiga. Jugoslovenska ,austrijska granica ma ni pogledali me nisu,dolazim na Njemacku granu,gleda mene grozni njemacki policajac i kaze mi nesto,sto uopste ne razumijem.Ja onako preko kurca njemu; ihe bezuhe tante.I on ; Ja,ja,ja i vraca pasos sa postovanjem.Poslije me vise nisu nista ni pitali a hodalo se po Stutgartu i Frankfutu nocima,islo odatle stopom u Milano,ko god te zaustavi pogled na pasos Jugoslavije,rjesava sve probleme.A nije to zato sto su nas volili,nego sto su se bojali i postovali,mocna je Jugoslavija bila i njene gradzane nisi mogao sutati,kako ti se kurac digne kao danas bosanske i srbijanske.
Pod dva,Bosna danas nema suvereniteta ni drzavnosti ni 10 % koliko je imala u Jugoslaviji.Bosna je u Jugoslaviji imala,jedinstvenu vojsku(TO),jedinstvenu policiju,postu,elektroprivredu,vodoprivredu,jedinstvene sve zavode i institucije.Nivo suvereniteta koji je Bosna imala u Jugoslaviji ova Bosna nece postici ni za 20 godina.Imali smo i uticaj na zajednicke institucije.A bilo je i vjerskih sloboda koliko si htio,klanjalo se i molilo i vise nego sto je trebalo.Bilo je i izgradzenih i obnovljenih dzamija( na hiljade) i uzdizanja ludila u Medzugorju,svega bez problema.
Trece,niko Jugoslaviju nije prihvatio iz ljubavi,nego iz interesa.Stvaranje Jugoslavije treba posmatrati iz historijskog ugla onog vremena a ne danasnjeg.Ideja i stvaranje Jugoslavije je hrvatska zamisao a ne srpska a Slovenci su bili najveci zagovornici.Zasto,Hrvatska je stoljecima bila ugrozena;Madzarima,Austrijancima,Italijanima,tako da im se ideja slavenskog jedinstva cinila kao spas.Slovenci su od strane Njemaca dozivjeli takav genocid,prema kojem je zadnji bosanski rat,djecja igra.
Stvaranjem druge Jugoslavije ; Srbija je dobila potvrdu vlasnistva nad teritorijama osvojenim u balkanskim i prvom svjetskom ratu; Vojvodinu,Kosovo,juznu Srbiju i zaledze da se te krvlju okupirane teritorije niko nece usuditi taknuti.Slovenija je dobila drzavnost,prvi puta u povijesti,dio Istre i dozvolu na istrebljenje 20 % stanovnistva njemacke nacionalnosti.Hrvatska je dobila Istru(halo Istru,ogromnu i prebogatu pokrajinu) i prvi put u historiji su Madzari i Italijani,pred njima stajali u stavu mirno. Crna Gora je dobila potvrdu osvajanja iz balkanskih ratova i vracena joj je puna drzavnost.Makedonija je prvi puta u historiji dobila drzavnost a u Grcku koja ih sada jebe pa rastura su do 1949 slali partizane da im tamo po Grckoj prave belaje i probleme a Grkljani su samo mogli vikati,jes,jes i ne talasati. Bosnu smo vec rekli prvi put je poslije 1463 dobila drzavnost i takav suverenitet o kojemu ce jos decenijama moci samo sanjati.
Znaci Jugoslavija je nastala iz interesa a ne iz ljubavi i bila je mocna,bogata i uticajna.Bio je to ideal i san juznoslavenskih naroda,koji su ujedinjeni bili jaki i uzivali su strahopostovanje,cijeloga svijeta.
Naravno EU i USA su to zeljeli razjebati i uspjeli su igrajuci na kartu koju su jos stari Rimljani predlagali protiv Slavena,na nejedinstvo slavenskih plemena-naroda. Nasuprot racionalnim Slovencima,uplasenim Bosancima,siromasnim Makedoncima koji su bili spremni iz raznih razloga na kompromise i nastavak savezne drzave-preustrojene naravno,su stajale maksimalisticki ektremi u hrvatskom i srpskom narodu.Zato su strane sile zaigrale na srpsko-hrvatski nacionalizam i po sistemu toplo-hladno ih navukli da rasture zajednicku drzavu. I sta sada imamo prezaduzenu Hrvatsku( 35 milijardi),unistenu Bosnu,izbombardovanu i unistenu Srbiju sa otetim Kosovom,Crnu Goru u rukama par mafijasa.siromasnu Makedoniju,prisiljenu trpiti grcka zajebavanja,Sloveniju,koja jeste ekonomski stabilna ali je politicki minorna i nebitna u EU. A najgorem se mozemo tek nadati,ni Slovenija ni Hrvatska nemaju odgovor na pobjedu desnice ili fasizma u Italiji ili Njemackoj,u Bosni stranci mogu proizvesti rat u 7 dana,Srbija je na koljenima,ne moze povratiti Kosovo a isto ih se bez problema moze povesti u jos izgubljenih ratova,Makedonija je na putu da nestane a Crna Gora je rekli smo vec vlasnistvo par mafijaskih porodica.
Da nam je dobro nije,da nam je bilo bolje jeste.Ali znaj nesto historija je ciklicna i doci ce opet do ujedinjnja Juznih Slavena,na kojim odnosima i na kakav nacin,to je sada tesko reci ali historijom,porijeklom,jezikom smo upuceni jedno na drugo i to nam je jedini izbor. Ja licno uvijek cinim koliko to iz moje skromne perspektive mogu na pomirenju nasih naroda,cini i ti to ,koliko mozes. I zapamti i Srbi i Hrvati i Slovenci su nasa braca a mi trebamo ciniti koliko mozemo da budemo dobra i slozna braca.
- saibaba
#183 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
kijameta wrote:@ druze gefaubejeteru ili kako vec,slabo divanim njemacki,nisam tamo bio vec 17 ljeta.
Mnogi te forumasi lazu,sto iz neznanja,sto iz licnih frustracija i kompleksa.Daju iskrivljene slike o Jugoslaviji.
Prvo kvalitet zivota,kvaltet zivota je (govorim za Bosnu) bio mnogo veci nego danas,plate su bile dobre,puno se radilo vani(Irak,Libija,Arabija) ali i ostale jugoslovenske republike kao i Evropa.Sto neko rece da se danas moze ici u crveno i imati cekove je ocito sa sela,u Sarajevu smo krajem 80-ih cekovima i taxi placali a u crvenom smo bili da se nije moglo izracunati.Ja sam se kao momcic,omanji muljator taxijem vozio od Vjecne do Parkuse ,a gdje ces toliko pjeske sta ti je.
Poljakinje su dolazile u kolonama,ako si bio lovator mogao si se ubijati od picke a i ako nisi bio lovator a bio si mlad i lijep(kao ja) poljskoj i ceskoj picki kraja nije bilo.Zasto,jer smo za njih bili 'Evropa'.A tek kad odes u Cesku(slovacku),Poljsku,Madzarsku pa izvadis iz dzepa sto kerma,ja derneka do sabaha.Sada smo mi za njih propalitet i kokuzaneri a oni su 'Evropa'. Vidis ovo posao ja u Svabiju prvi put u zivotu 88,cim sam JNA regulisao,pasos prazan kao nestampana knjiga. Jugoslovenska ,austrijska granica ma ni pogledali me nisu,dolazim na Njemacku granu,gleda mene grozni njemacki policajac i kaze mi nesto,sto uopste ne razumijem.Ja onako preko kurca njemu; ihe bezuhe tante.I on ; Ja,ja,ja i vraca pasos sa postovanjem.Poslije me vise nisu nista ni pitali a hodalo se po Stutgartu i Frankfutu nocima,islo odatle stopom u Milano,ko god te zaustavi pogled na pasos Jugoslavije,rjesava sve probleme.A nije to zato sto su nas volili,nego sto su se bojali i postovali,mocna je Jugoslavija bila i njene gradzane nisi mogao sutati,kako ti se kurac digne kao danas bosanske i srbijanske.
Pod dva,Bosna danas nema suvereniteta ni drzavnosti ni 10 % koliko je imala u Jugoslaviji.Bosna je u Jugoslaviji imala,jedinstvenu vojsku(TO),jedinstvenu policiju,postu,elektroprivredu,vodoprivredu,jedinstvene sve zavode i institucije.Nivo suvereniteta koji je Bosna imala u Jugoslaviji ova Bosna nece postici ni za 20 godina.Imali smo i uticaj na zajednicke institucije.A bilo je i vjerskih sloboda koliko si htio,klanjalo se i molilo i vise nego sto je trebalo.Bilo je i izgradzenih i obnovljenih dzamija( na hiljade) i uzdizanja ludila u Medzugorju,svega bez problema.
Trece,niko Jugoslaviju nije prihvatio iz ljubavi,nego iz interesa.Stvaranje Jugoslavije treba posmatrati iz historijskog ugla onog vremena a ne danasnjeg.Ideja i stvaranje Jugoslavije je hrvatska zamisao a ne srpska a Slovenci su bili najveci zagovornici.Zasto,Hrvatska je stoljecima bila ugrozena;Madzarima,Austrijancima,Italijanima,tako da im se ideja slavenskog jedinstva cinila kao spas.Slovenci su od strane Njemaca dozivjeli takav genocid,prema kojem je zadnji bosanski rat,djecja igra.
Stvaranjem druge Jugoslavije ; Srbija je dobila potvrdu vlasnistva nad teritorijama osvojenim u balkanskim i prvom svjetskom ratu; Vojvodinu,Kosovo,juznu Srbiju i zaledze da se te krvlju okupirane teritorije niko nece usuditi taknuti.Slovenija je dobila drzavnost,prvi puta u povijesti,dio Istre i dozvolu na istrebljenje 20 % stanovnistva njemacke nacionalnosti.Hrvatska je dobila Istru(halo Istru,ogromnu i prebogatu pokrajinu) i prvi put u historiji su Madzari i Italijani,pred njima stajali u stavu mirno. Crna Gora je dobila potvrdu osvajanja iz balkanskih ratova i vracena joj je puna drzavnost.Makedonija je prvi puta u historiji dobila drzavnost a u Grcku koja ih sada jebe pa rastura su do 1949 slali partizane da im tamo po Grckoj prave belaje i probleme a Grkljani su samo mogli vikati,jes,jes i ne talasati. Bosnu smo vec rekli prvi put je poslije 1463 dobila drzavnost i takav suverenitet o kojemu ce jos decenijama moci samo sanjati.
Znaci Jugoslavija je nastala iz interesa a ne iz ljubavi i bila je mocna,bogata i uticajna.Bio je to ideal i san juznoslavenskih naroda,koji su ujedinjeni bili jaki i uzivali su strahopostovanje,cijeloga svijeta.
Naravno EU i USA su to zeljeli razjebati i uspjeli su igrajuci na kartu koju su jos stari Rimljani predlagali protiv Slavena,na nejedinstvo slavenskih plemena-naroda. Nasuprot racionalnim Slovencima,uplasenim Bosancima,siromasnim Makedoncima koji su bili spremni iz raznih razloga na kompromise i nastavak savezne drzave-preustrojene naravno,su stajale maksimalisticki ektremi u hrvatskom i srpskom narodu.Zato su strane sile zaigrale na srpsko-hrvatski nacionalizam i po sistemu toplo-hladno ih navukli da rasture zajednicku drzavu. I sta sada imamo prezaduzenu Hrvatsku( 35 milijardi),unistenu Bosnu,izbombardovanu i unistenu Srbiju sa otetim Kosovom,Crnu Goru u rukama par mafijasa.siromasnu Makedoniju,prisiljenu trpiti grcka zajebavanja,Sloveniju,koja jeste ekonomski stabilna ali je politicki minorna i nebitna u EU. A najgorem se mozemo tek nadati,ni Slovenija ni Hrvatska nemaju odgovor na pobjedu desnice ili fasizma u Italiji ili Njemackoj,u Bosni stranci mogu proizvesti rat u 7 dana,Srbija je na koljenima,ne moze povratiti Kosovo a isto ih se bez problema moze povesti u jos izgubljenih ratova,Makedonija je na putu da nestane a Crna Gora je rekli smo vec vlasnistvo par mafijaskih porodica.
Da nam je dobro nije,da nam je bilo bolje jeste.Ali znaj nesto historija je ciklicna i doci ce opet do ujedinjnja Juznih Slavena,na kojim odnosima i na kakav nacin,to je sada tesko reci ali historijom,porijeklom,jezikom smo upuceni jedno na drugo i to nam je jedini izbor. Ja licno uvijek cinim koliko to iz moje skromne perspektive mogu na pomirenju nasih naroda,cini i ti to ,koliko mozes. I zapamti i Srbi i Hrvati i Slovenci su nasa braca a mi trebamo ciniti koliko mozemo da budemo dobra i slozna braca.
Kako ovo žalosno zvuči.. Pobiju nas pola a mi i se i dalje zaklinjemo u bratstvo i jedinstvo ..
Meni nisu braća ...
- zeko071
#184 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
hebo majku, ja idiota koji je postavio temu i kretena sa komentarima. mi (bošnjaci) smo bili najvisi jugosleveni, a skontali smo da smo da smo muslimani, kada su nas počeli klati ko zečeve. i nakon svega, tema "jugo...- ko ne bi zalio" fujjj
- zeko071
#185 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
poserem ti se na reprezentaciju, jel ti to mjerilo zivotaHauptgefrajter-u Ba wrote:Zdravo forumasi,
zelio bih svama zajedno, na prijateljskim osnovu diskutirati , sta smo imali , sta smo dobili, sta smo bili i postali i(li) sta smo izgubili ili bolje receno sta je nama vredio taj prokleti rat i sta je uticalo u nasu jugoslaviju i njegovog naroda da se raspada takva velika drzava. Pocet cu sa cinjenicama i faktama pa vi samo nastavljajte ili dementirate ili jednostavno komentirajte dalje o ovoj kako ja mislim vazda aktuelnoj i za mene licno interesantnoj temi.
Imali smo, velikog covjeka i veliku zemlju.
Svaki jugosloven je se borio u drugom svjetskom ratu, nekome poznat i kao "rat naroda".....kao i nas president Tito , i on je se borio na frontu !
Producirali smo 4 ratne Avione u jugoslaviji. (ORAO J22)
Imali smo 4. Najvecu vojnu snagu evrope. (JNA)
IMALI bih najbolju Fudbalsku ekipu u cjelom svjetu. (Petric, Mijatovic, Ibrahimovic, Barbarez, Krstajic, Zahovic. Klasnic itd.)
A sada ?
Sta vi mislite - dali ce biti na neki nacin "nova jugoslavija" kroz europsku uniju - i ako ce biti kako ce to izgledati ?
dali ce ove mladje posljeratne generacije biti pametnije nego poslednje ili ce taj nacionalizam i ta mrznja dalje zivjeti u srcama i dusama naroda.
Dakle ja pitam, posto ja licno nisam to godiste da znam kakav je zivot u jugoslaviji bijo i u bosni niti prije rata a kamoli u toku i poslje rata.
Zato me i zanima - da sto vise saznajem od ljudi koji su to mozda dozivjeli licno ili koji jednostavno vise znaju nego ja.
pitanje je sta smo dobili i osvojili kroz taj rat ?
cemu je se narod nadao da slusa u te price politicara tadasnjih i sta je se promjenilo u glavama naroda da "odjednom" drugacije kontaju nego sto su prije i da odjednom gledaju svog komsiju sa drugim ocima kao prije i sutradan puca bukvalno receno u njega.
Teskto je doci do prave istine jer se zna da je u svakom ratu prva zrtva , istina ali hajmo pokusavati zajedno prici toj istini lagano i korak po korak da se njoj priblizemo , i ako nista da barem pricamo o tome i da vidimo dali cemo doci do onoga sto vec svi znaju a niko ne govori ili da mozda saznajemo nesto skroz novo , drugo sto niko ne ocekuje, nesto radosno i nesto bas jugoslovensko - to bi bilo super jer mi smo nasi i mozda je to samo neka glupa prica od mene ali mozda i nije glupa nego mozda ce pokazati da mladja generacija moze osnovati i ponovo ugraditi temeljni kamen za novu jugoslaviju , i ponovo probuditi ono sto nas je tito naucio.
Ko zna ? imamo moc svi zajedno i ako bog da i imamo pamet da osnovimo jacu, vecu, snazniju vredniju i bolju, novu jugoslaviju pod zastavom ciji je glavni simbol bjeli golub - eh da vas ne tusim dalje vi ste na redu i furajte samo veselo, mirno bez frke i svadje i uz bratstvo i jedinstvo.
Pozdrav svima i hvala =)
- zeko071
#186 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
izvini nisam sve procitao, zaboravio sam reci i nagoluba ti se poser.....zeko071 wrote:poserem ti se na reprezentaciju, jel ti to mjerilo zivotaHauptgefrajter-u Ba wrote:Zdravo forumasi,
zelio bih svama zajedno, na prijateljskim osnovu diskutirati , sta smo imali , sta smo dobili, sta smo bili i postali i(li) sta smo izgubili ili bolje receno sta je nama vredio taj prokleti rat i sta je uticalo u nasu jugoslaviju i njegovog naroda da se raspada takva velika drzava. Pocet cu sa cinjenicama i faktama pa vi samo nastavljajte ili dementirate ili jednostavno komentirajte dalje o ovoj kako ja mislim vazda aktuelnoj i za mene licno interesantnoj temi.
Imali smo, velikog covjeka i veliku zemlju.
Svaki jugosloven je se borio u drugom svjetskom ratu, nekome poznat i kao "rat naroda".....kao i nas president Tito , i on je se borio na frontu !
Producirali smo 4 ratne Avione u jugoslaviji. (ORAO J22)
Imali smo 4. Najvecu vojnu snagu evrope. (JNA)
IMALI bih najbolju Fudbalsku ekipu u cjelom svjetu. (Petric, Mijatovic, Ibrahimovic, Barbarez, Krstajic, Zahovic. Klasnic itd.)
A sada ?
Sta vi mislite - dali ce biti na neki nacin "nova jugoslavija" kroz europsku uniju - i ako ce biti kako ce to izgledati ?
dali ce ove mladje posljeratne generacije biti pametnije nego poslednje ili ce taj nacionalizam i ta mrznja dalje zivjeti u srcama i dusama naroda.
Dakle ja pitam, posto ja licno nisam to godiste da znam kakav je zivot u jugoslaviji bijo i u bosni niti prije rata a kamoli u toku i poslje rata.
Zato me i zanima - da sto vise saznajem od ljudi koji su to mozda dozivjeli licno ili koji jednostavno vise znaju nego ja.
pitanje je sta smo dobili i osvojili kroz taj rat ?
cemu je se narod nadao da slusa u te price politicara tadasnjih i sta je se promjenilo u glavama naroda da "odjednom" drugacije kontaju nego sto su prije i da odjednom gledaju svog komsiju sa drugim ocima kao prije i sutradan puca bukvalno receno u njega.
Teskto je doci do prave istine jer se zna da je u svakom ratu prva zrtva , istina ali hajmo pokusavati zajedno prici toj istini lagano i korak po korak da se njoj priblizemo , i ako nista da barem pricamo o tome i da vidimo dali cemo doci do onoga sto vec svi znaju a niko ne govori ili da mozda saznajemo nesto skroz novo , drugo sto niko ne ocekuje, nesto radosno i nesto bas jugoslovensko - to bi bilo super jer mi smo nasi i mozda je to samo neka glupa prica od mene ali mozda i nije glupa nego mozda ce pokazati da mladja generacija moze osnovati i ponovo ugraditi temeljni kamen za novu jugoslaviju , i ponovo probuditi ono sto nas je tito naucio.
Ko zna ? imamo moc svi zajedno i ako bog da i imamo pamet da osnovimo jacu, vecu, snazniju vredniju i bolju, novu jugoslaviju pod zastavom ciji je glavni simbol bjeli golub - eh da vas ne tusim dalje vi ste na redu i furajte samo veselo, mirno bez frke i svadje i uz bratstvo i jedinstvo.
Pozdrav svima i hvala =)
-
kijameta
#187 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Da si procitao tekst,vidio bi da nigdje nisam ni pomenuo sistem a kamoli ga pohvalio. Iznio sam samo par cinjenica,ti spadas medzu onbe isfrustrirane,mozda si isfrustriran cinjenicom,da si ti sa Jugoslavijom i Bosnom za zivota zavrsio,jedino mozes u tabutu da se vratis u Bosnu ako skupis pare da te salju avionom ili ces u kontejneru nazad u domovinujeza u ledja wrote:Ljudi velicaju onaj sistem zato sto su mogli guzovace svasta, a danas ne mogu. Tako i ti.kijameta wrote:@ druze gefaubejeteru ili kako vec,slabo divanim njemacki,nisam tamo bio vec 17 ljeta.
- vee-jay
#188 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
- jeza u ledja
#189 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Procitao sam tekst - hvalospijev o propaloj drzavi pun ubleha i nebuloza. Naravno da si hvalio sistem nego sta si. Komicno je kako pripisujes svoje osobine drugima ("Mnogi te forumasi lazu,sto iz neznanja,sto iz licnih frustracija i kompleksa").kijameta wrote: Da si procitao tekst,vidio bi da nigdje nisam ni pomenuo sistem a kamoli ga pohvalio. Iznio sam samo par cinjenica,ti spadas medzu onbe isfrustrirane,mozda si isfrustriran cinjenicom,da si ti sa Jugoslavijom i Bosnom za zivota zavrsio,jedino mozes u tabutu da se vratis u Bosnu ako skupis pare da te salju avionom ili ces u kontejneru nazad u domovinu![]()
a dotle mozes samo da palamudis o prajmariz iz 'tvoje zemlje'.
I nisam ja kriv sto ti je vrhunac zivotnog uspjeha mjeren placanjem poljskih kurava, gastajberisanjem po Njemackoj i voznjom taksijem od vjecne do parkuse( ?!?
- turban
#190 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
...e da.Jugoslavio ili Jugoslavijo...
-
kijameta
#191 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Uporno pokusavas spustiti topic na licno prepucavanje.Nisam ja tvrdio da je 'meni' bilo bolje.Meni licno je naravno sada bolje,ne zbog ove ili one drzave,nego zbog nakupljenih godina rada 'gastajberisanja' po Afghanistanu,Iraku,USA.Ali ne pricamo ovdje o mome uspjesnom zivotu,ni o tvojoj tuznoj izbjeglickoj sudbini. Nego o Jugoslaviji,zemlji juznih Slavena. Jedinom svjetlu koje su nasi narodi imali ikada u svojoj historiji. Govorim o tome da male juznoslavenske zemlje,prilikom bilo koji svjetskih i evropskih politickih turbilencija i kriza a toga ce biti svakako,nemaju nikakve sanse cak ni za bioloski opstanak a kamoli sta drugo. Ni Bosna,ni Hrvatska,ni Srbija,ni Slovenija nemaju buducnosti kao samostalne zemlje i stanovnici svih tih zemalja ce prije ili poslije biti primorani slijediti tvoj zalosni primjer izbjeglice. Jer ovakvi,jadni mali i nemocni smo samo male igracke u rukama svjetskih mocnika.Kako je davno mudar covjek jedan rekao; samo sitan ali krvav kusur.jeza u ledja wrote:Procitao sam tekst - hvalospijev o propaloj drzavi pun ubleha i nebuloza. Naravno da si hvalio sistem nego sta si. Komicno je kako pripisujes svoje osobine drugima ("Mnogi te forumasi lazu,sto iz neznanja,sto iz licnih frustracija i kompleksa").kijameta wrote: Da si procitao tekst,vidio bi da nigdje nisam ni pomenuo sistem a kamoli ga pohvalio. Iznio sam samo par cinjenica,ti spadas medzu onbe isfrustrirane,mozda si isfrustriran cinjenicom,da si ti sa Jugoslavijom i Bosnom za zivota zavrsio,jedino mozes u tabutu da se vratis u Bosnu ako skupis pare da te salju avionom ili ces u kontejneru nazad u domovinu![]()
I nisam ja kriv sto ti je vrhunac zivotnog uspjeha mjeren placanjem poljskih kurava, gastajberisanjem po Njemackoj i voznjom taksijem od vjecne do parkuse( ?!?). Kad je tako onda me i ne cudi sto ti je bilo bolje.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#192 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
jeza u ledja wrote:Procitao sam tekst - hvalospijev o propaloj drzavi pun ubleha i nebuloza. Naravno da si hvalio sistem nego sta si. Komicno je kako pripisujes svoje osobine drugima ("Mnogi te forumasi lazu,sto iz neznanja,sto iz licnih frustracija i kompleksa").kijameta wrote: Da si procitao tekst,vidio bi da nigdje nisam ni pomenuo sistem a kamoli ga pohvalio. Iznio sam samo par cinjenica,ti spadas medzu onbe isfrustrirane,mozda si isfrustriran cinjenicom,da si ti sa Jugoslavijom i Bosnom za zivota zavrsio,jedino mozes u tabutu da se vratis u Bosnu ako skupis pare da te salju avionom ili ces u kontejneru nazad u domovinu![]()
I nisam ja kriv sto ti je vrhunac zivotnog uspjeha mjeren placanjem poljskih kurava, gastajberisanjem po Njemackoj i voznjom taksijem od vjecne do parkuse( ?!?). Kad je tako onda me i ne cudi sto ti je bilo bolje.
Ima puno mudrosti u izreci "da je valjala ne bi se raspala". Na isti nacin, ako je vjerovati tekstu, po kojem se Jugoslavija stvorila medjusobnim interesima na isti se nacin pojedinacnim interesima i raspala i to sapatom da nismo uspjeli ni da skontamo sta se desilo. Bice da je dosao racun za sve te cekove koji su nas odvukli u crveno pa je bilo, sto si guzio, guzio si, sad plati. Cehinje i poljakinje su se naprimale 40 godina a onda su rekle "hajde da se malo zamjenimo".
Balkanski sovinizam, arogantnost i neodgovornost su klasicne karakteristike onih sto na bivsu drzavu gledaju kroz prizmu nostalgije pravdajuci istu sa minornim vrijednostima primitivno seksualnih satisfakcija, megalomanijskom zeljom za vlascu i kompleksom rasne superiornosti pan-slavizma, jedino jos uporedive sa njemackim fasizmom i sovjetskim boljsevizmom.
I da, tacno je da ce se sve drzave Balkana ponovo ujediniti ali ovog puta u Evropi gdje gore navedene i prevazidjene vrijednosti nece imati nikakvu ulogu.
- Vodenjak
#193 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Moze li mi neko reci sto balavcima i frustriranim zagondzijama smeta ako neko kaze da je volio svoju nekadasnju domovinu?
Domovinu u kojoj je rodjen, rastao, obrazovao se, radio, zivot dostojan covjeka zivio?
Zasto vam to smeta pobogu?
Ja jos nisam sreo nijednog covjeka koji se sa sjetom prisjeca zivota u bivsoj nam zajednickoj zemlji da sjedi skrstenih ruku i ceka neciju milostinju. A ima koliko hoces raskokodakanih novopecenih vjernika i ljudi s naprasno probudjenim nacionalnim nabojem koji jedino znaju sta nece. O tome sta hoce pitaju one koji ih na lancu vode!
Popustite malo dozivljaje i ne dirajte ljude koji se rado sjecaju slobode koju su zivjeli.
Od njih vas glava sasvim sigurno nece zaboljeti a ocito vam ni zazubice nece narasti.
Ne mogu vam narasti jer vi naprosto niste sposobni da cujete i razumijete ljude kojima su nacija, vjera, komunizam, hodze, popovi , Tito i titici bili zadnja rupa na svirali...
Bilo je mnogo, mnogo precih i ljepsih stvari od tih budalestina!
Domovinu u kojoj je rodjen, rastao, obrazovao se, radio, zivot dostojan covjeka zivio?
Zasto vam to smeta pobogu?
Ja jos nisam sreo nijednog covjeka koji se sa sjetom prisjeca zivota u bivsoj nam zajednickoj zemlji da sjedi skrstenih ruku i ceka neciju milostinju. A ima koliko hoces raskokodakanih novopecenih vjernika i ljudi s naprasno probudjenim nacionalnim nabojem koji jedino znaju sta nece. O tome sta hoce pitaju one koji ih na lancu vode!
Popustite malo dozivljaje i ne dirajte ljude koji se rado sjecaju slobode koju su zivjeli.
Od njih vas glava sasvim sigurno nece zaboljeti a ocito vam ni zazubice nece narasti.
Ne mogu vam narasti jer vi naprosto niste sposobni da cujete i razumijete ljude kojima su nacija, vjera, komunizam, hodze, popovi , Tito i titici bili zadnja rupa na svirali...
Bilo je mnogo, mnogo precih i ljepsih stvari od tih budalestina!
- jeza u ledja
#194 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Ti si zapoceo prepucavanje sa ovime:kijameta wrote:Uporno pokusavas spustiti topic na licno prepucavanje.Nisam ja tvrdio da je 'meni' bilo bolje.Meni licno je naravno sada bolje,ne zbog ove ili one drzave,nego zbog nakupljenih godina rada 'gastajberisanja' po Afghanistanu,Iraku,USA.Ali ne pricamo ovdje o mome uspjesnom zivotu,ni o tvojoj tuznoj izbjeglickoj sudbini. Nego o Jugoslaviji,zemlji juznih Slavena. Jedinom svjetlu koje su nasi narodi imali ikada u svojoj historiji. Govorim o tome da male juznoslavenske zemlje,prilikom bilo koji svjetskih i evropskih politickih turbilencija i kriza a toga ce biti svakako,nemaju nikakve sanse cak ni za bioloski opstanak a kamoli sta drugo. Ni Bosna,ni Hrvatska,ni Srbija,ni Slovenija nemaju buducnosti kao samostalne zemlje i stanovnici svih tih zemalja ce prije ili poslije biti primorani slijediti tvoj zalosni primjer izbjeglice. Jer ovakvi,jadni mali i nemocni smo samo male igracke u rukama svjetskih mocnika.Kako je davno mudar covjek jedan rekao; samo sitan ali krvav kusur.jeza u ledja wrote:Procitao sam tekst - hvalospijev o propaloj drzavi pun ubleha i nebuloza. Naravno da si hvalio sistem nego sta si. Komicno je kako pripisujes svoje osobine drugima ("Mnogi te forumasi lazu,sto iz neznanja,sto iz licnih frustracija i kompleksa").kijameta wrote: Da si procitao tekst,vidio bi da nigdje nisam ni pomenuo sistem a kamoli ga pohvalio. Iznio sam samo par cinjenica,ti spadas medzu onbe isfrustrirane,mozda si isfrustriran cinjenicom,da si ti sa Jugoslavijom i Bosnom za zivota zavrsio,jedino mozes u tabutu da se vratis u Bosnu ako skupis pare da te salju avionom ili ces u kontejneru nazad u domovinu![]()
"Mnogi te forumasi lazu,sto iz neznanja,sto iz licnih frustracija i kompleksa".
.....i dalje nastavio o svojim licnim uspjesima (
Ono sto sam ti ja odgovorio je da pravis gresku ocjenjujuci stanje u ondasnjoj Jugoslaviji na osnovu svog licnog iskustva onda i danas, misleci da je svima bilo tako, a ocigledno nije. Mislim da je poprilicno bezobrazno s tvoje strane pisati o tim ljudima kao frustriranim i izkompleksiranim. Ne moraju svi sljakat u Afganistanu. Da ne govorim o tome da su ti mjerila boljeg zivota povrsna, apsurdna, u stvari primitivna (poljske kurve).
Valjda ono "jarane, da vidis sto nam je bilo dobro tita mi taksijem od vjecne do parkuse, a kurava ko u prici" treba da proda argument sta li?!?
PS: Ja nisam izbjeglica, nesto si ti tu pobrko, al nebitno.
Last edited by jeza u ledja on 21/11/2008 23:08, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
#195 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Zato sto nam je ta jebena drzava unistila mladost.Vodenjak wrote: Zasto vam to smeta pobogu?
- Vodenjak
#196 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
A jel?jeza u ledja wrote:Zato sto nam je ta jebena drzava unistila mladost.Vodenjak wrote: Zasto vam to smeta pobogu?
E vidis, ako cemo tako, meni su sve jebene drzave i "drzave" nastale NAKON te koja je tebi kao unistila mladost, unistile cijeli zivot!
A o tvojoj bi se tvrdnji i te kako moglo raspravljati dok ja svoju ne moram nikome, iole pametnom dokazivati!
- turban
#197 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Vodenjak ima pravo na svoje sjecanje koje ga veze za neku njemu blisku proslost.Jeste ruku na srce mucno raspravljati na ovoj temi iz puno razloga.
-
paratrooper
#198 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
da to bi znacilo da si i ti pametan , a da ostali koji ne djele tvoje ideje to nisu.Vodenjak wrote:A o tvojoj bi se tvrdnji i te kako moglo raspravljati dok ja svoju ne moram nikome, iole pametnom dokazivati!
- turban
#199 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
paratrooper wrote:da to bi znacilo da si i ti pametan , a da ostali koji ne djele tvoje ideje to nisu.Vodenjak wrote:A o tvojoj bi se tvrdnji i te kako moglo raspravljati dok ja svoju ne moram nikome, iole pametnom dokazivati!
Izvini malo,ima ljudi koji Vodenjaka smatraju jako pametnim...
- jeza u ledja
#200 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Ma kakav Vodenjak, 'ta on zna...
Ne, ono o cemu raspravljamo je sljedece: ti govoris da su nonastale drzave, odnosno tendencije koje su njih stvorile i sve ono sto stoji iza njih - krive za unistavanje tvog lijepog zivota. Mi ostali tvrdimo da je upravo ta tvoja drzava kriva jer njeni temelji nisu valjali pa se stoga raspala i - unistila nase zivote i sve ono ostalo superiska.Vodenjak wrote:A jel?jeza u ledja wrote:Zato sto nam je ta jebena drzava unistila mladost.Vodenjak wrote: Zasto vam to smeta pobogu?
E vidis, ako cemo tako, meni su sve jebene drzave i "drzave" nastale NAKON te koja je tebi kao unistila mladost, unistile cijeli zivot!
A o tvojoj bi se tvrdnji i te kako moglo raspravljati dok ja svoju ne moram nikome, iole pametnom dokazivati!