Moraće reaktivirati iz penzije nekog profesora ovog davno zaboravljenog predmeta.
Jest da je ovo smiješno, ali teorijski ima onda i on na to pravo. A naći će se neko da to uradi iz principa..Kakva bi se tek tada frka podigla...
beautyfool wrote:[
Ako nema zainteresovanih za pohadjanje vjeronauke onda cemu ovolika uzbuna zbog svega toga??
Ako roditelji ne zele da salju svoju djecu na casove vjeronauke i ako nema bas niko zainteresovan znaci da ti casovi nece biti odrzani, pa cemu onda uzbuna,kao da je uvedeno kao obavezni predmet pa neko namece nekome da se sva djeca odgajaju u tom duhu
Ja mislim da je sve ovo protivljenje blago receno pretjerivanje !
Cinjenica je da svi imamo svoja prava u ovoj drzavi, ako drzava nam daje pravo i mogucnost da saljemo svoju djecu na vjersku obuku i ako neki roditelji smatraju da je to ispravan nacin odgajanja djece, zasto se protiviti tome i uskracivati nekome drugom pravo da odgaja i usmjerava svoje djete na onaj nacin koji on smatra da je uredu.Dakle,jos jednom da ponovim tu se radi o IZBORNOM predmetu a ne obaveznom, niko nikoga ne prisiljava na nista !![]()
Pozdrav
Procitaj jos jednom onaj zakon sto sam ja postirala, predskolska ustanova vjerovatno predstavlja vrticamrica wrote: Ja govorim o vrticima, ne o skoli. A to je i ova tema.
Prema Oslobodjenju, vjeronauka se vec odrzava, iako ima, u prosjeku, 1-2 dvoje djece iz grupe od 30-ak djece...
Znaci, casovi se vec odrazvaju, bez obzira na broj zainteresiranih roditelja, odluka je donesena na nekom visem nivou, i vi, gradjani, ZDRA'O!!! Ko vas sisa. Treba zaposliti svrsene bule i imame i podijeti djecu po torovima prije nego sto pocnu pravilno govoriti. Neka u startu nauce da su drugaciji od "anamo onih" sto ne idu na (islamsku) vjeronauku i da je samo njihova vjera vazna, a ljudske osobine pojednica, 0 bodova.
Daj mi dokaz za njihovo finansiranje?amrica wrote:Procitaj i ti ono sta sam ja pisala, da li ima ekonomsko opravdanje da se placa mjesecno preko 2000 KM prof vjeronauke da bi poducavao 5-ero djece?
beautyfool wrote:Daj mi dokaz za njihovo finansiranje?amrica wrote:Procitaj i ti ono sta sam ja pisala, da li ima ekonomsko opravdanje da se placa mjesecno preko 2000 KM prof vjeronauke da bi poducavao 5-ero djece?
Uostalom i da ih finansira po zakonu neko ih mora finansirati jer imaju pravo da drze nastavu takvog tipa po naravno unaprijed odredjenim propisima.Dakle ni po tom pitanju ne krse se nikaki zakoni !
nevjerovanto kako imas losu memorijuBetter Man wrote:Čitao sam nedavno intervju sa profesorom (profesor je iz RS-a i javno je osuđivao zločine koje su počinile Karadžićeve i Mladićeve horde, dobio je nagradu pravednika, knjige mu zabranjuju u RS-u, jer misli normalno i jer se usudio reči istinu) koji je ovo rekao i smatram da nije daleko od istine i nije riječ o nikakavoj isključivosti, več našoj realnosti. Vjeronauku ne da treba izbaciti iz obdaništa, već iz osnovnih i srednjih škola. Vjeronauci je mjesto u džamijama, crkvama i sinagogama, a nikako u javnim ustanovama. Vjeronauka u obdaništu je diskriminacija onih koji drugačije misle i onih koji ne pripadaju određenoj vjerskoj populaciji. Da se ja pitam Azrija Mahmutović ne bi mogla ni ulice da čisti, a kamo li da bude na ćelu jedne takve ustanove i još pokrivena i pametuje kao da je ona neko i nešto, a ustvari ona je jedna obična politička p.........a.ljubav_aha wrote:evo,ga opetBetter Man wrote:Ne mogu se sjetiti imena jednog uglednog i umnog čovjeka. On je rekao da: "vjeronauka ne postoji, jer je vjera protiv nauke"!joe jedna iskljucivost
![]()
jesi li uopce ikad procitao/la dio Kur'an o nauci
mayab wrote:Kao sto sinoc rece jedan na jednoj TV emisiji-mi svi izgleda ne shvatamo da je ovde na djelu jedan perverzan "brak" izmedju mafijasko nacionalisticko lopovske vlasti i vjerskih institucija-svima odgovara sto gluplji i podijeljeniji narod u drzavi!
Ti govoris ispravno o nekim stvarima,ALI :@beautyfool
Ispravno vjerovanje nije nikome zlo ni lose donijelo,ispravna vjera nije nikad propagirala nasilje i mrznju izmedju naroda vec naprotiv sve vjere imaju jednu uputu a to je vjerovanje u postojanje jednog Boga i pridrzavanje moralnih vrijednosti koje svaka vjera tumaci na slican nacin.
Vjerovatno da se je javno prije rata pricalo i ispoljavalo o vjerskom vjerovanju ili ne vjerovanju nebi ni doslo do ratne situacije,vec prije rata je bilo sramota reci da pripadas nekoj vjeri,pa ako je neko zelio da vjerski obrazuje svoju djecu to se je radilo koliko toliko tajno a opet rat nam je svjedok naseg ne znanja i nase neupucenosti jer poBogu sto onaj Slavko ubi Ahmeda a bili su prava raja prije rata!?
valterbranisarajevo wrote:Šta će se tek desiti kada se pojavi neki roditelj koji je po uvjerenju Komunista, pa zatraži da njegovo dijete u obdaništu izučava Osnove marksizma?![]()
Moraće reaktivirati iz penzije nekog profesora ovog davno zaboravljenog predmeta.
Jest da je ovo smiješno, ali teorijski ima onda i on na to pravo. A naći će se neko da to uradi iz principa..Kakva bi se tek tada frka podigla...
Upravo tako i ja sada kao osoba koja je friško ušla u bračnu zajednicu imam veliki problem sa tim.. jer bojim se za svoje dijete koje istina je još i nemam.....NejlaH wrote:Informacija iz prve ruke:
Moj sin ide u jedan od vrtica JU Djeca Sarajeva. Vjerovatno zato sto pripada jaslickom uzrastu nema vjeronauku, tako da o tome ne znam nista. Tako je malo prostora za njih da se pitam gdje li odrzavaju vjeronauku uopce. Ali cinjenica jeste da vjeronauci nije mjesto u obdanistima niti skolama. Ali ja sam danas odlucila ispisati svog decka iz vrtica i odvesti ga privatno- zasto? Zato sto pobogu niti jedno dijete u njegovoj grupi (preko 20 djece) nije druge vjere. Sve muslimani, sta hocu da kazem: ne zelim da na nekog Slobodana, Ivicu, Maru gleda kao izvanzemaljca jednog dana. Ispocetka mu je teta bila jedna divna zena koja je pokrivena, s tim nisam imala problema jer joj je bilo bitno da djeca budu sretna i znam da im nije ni masalala ni insalala, ali sa ovim gdje nema djece druge vjere- mi jako smeta. Idemo privatno s nasim drugom Mariom. Tako da je cinjenica da je Arzija sa ovim vjeronaukom napravila nacionalisticke tabore, djeca katolici u Samostan kod opatica, pravoslavci po privatnim vrticima. Djeca iz mjesanih brakova opet veze nemaju gdje bi. Nazalost!
NejlaH wrote:I da jos nesto dodam- znaci Arzija ima para za ucitelje vjeronauke a nema za papir, vodene bojice i slicno. Roditelji licno to donose, kao i voce barem jednom sedmicno. Mislim neka mane suplje price i neka salje redovno onim finim tetama materijal s kojim mogu da rade s djecom. I bolje joj je neka nadje vise teta, a ne ovako 25-ero djece na jednu tetu...mislim nema smisla. Dizem kredit i otvaram vrtic, definitivno!
A ti bas moras biti sluzbenuvjek dobar gost wrote: Upravo tako i ja sada kao osoba koja je friško ušla u bračnu zajednicu imam veliki problem sa tim.. jer bojim se za svoje dijete koje istina je još i nemam.....
Luke Perry wrote:A ti bas moras biti sluzbenuvjek dobar gost wrote: Upravo tako i ja sada kao osoba koja je friško ušla u bračnu zajednicu imam veliki problem sa tim.. jer bojim se za svoje dijete koje istina je još i nemam.....