Hidžab-mahrama

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Kviz 3: Da bi odjeća muškarca zadovoljila propis muškarac na sebi treba imati...

šorc
24
22%
šorc do ispod koljena
36
33%
trofrtaljke
5
5%
hlače
0
No votes
hlače i majicu kratkih rukava
17
15%
hlače i košulju
11
10%
hlače, košulju i kapu
2
2%
hlače, košulju, kapu i čarape
15
14%

Total votes: 110

beautyfool

#176 Re: Hidžab-mahrama

Post by beautyfool »

Gaia wrote:u vecini muslimanskih zemalja, izuzev Tunisa i Turske, drustveni kod, koji se oslanja na Kuran, prosudjuje pravne okolnosti zena, koje se tijekom svog cijelokupnog zivota ravnaju sa maloljetnicama i shodno tome ovisnim od odobrenja i potpisa oca, brata ili supruga. kada se suoce sa pravnim problemima njihovo svjedocenje vrijedi u pola manje od muskarcevog. ako dobiju naslijedje koje trebaju podijeliti sa bracom, one imaju pravo na samo cetvrtinu naslijedja koje dobivaju braca. u ovom grotlu mijesaju se tradicije, interesi i tabui, a svaki oblik pokrivanja;marama, zar, djilab, nikab, chador , obiljezava drustvene pozicije koje od zena zahtjevaju odredjenu moralnost i na taj nacin im odredjuju granice onoga sto im jeste ili nije dozvoljeno.

internacionalna organizacija “Women Living Under Muslim Laws” je jedna od najvaznijih svijetskih organizacija za zastitu prava zena muslimanki, a dovodi u pitanje pokrivanje kao dobrovoljni izbor temeljeci se na ucestalim tuzbama muslimanki koje tvrde da im pokrivanje namece familijarno ili drustveno okruzenje.

pokrivanje zena ne dolazi od Islama niti je islamski izum. prvo zabiljezeno nametanje pokrivanja pojavljuje se prije tri hiljade godina, sedamnaest stoljeca prije rodjenja Muhameda. podaci su zabiljezeni u “Tabli A 40 Asirijskih zakona” koje je prosirio kralj Tiglat Phalazar, a pohranjena je u “Britanskom Muzeju” u Londonu.
taj propis ili tradicija se odrzala do ranog krscanskog doba. sve zene u Isusovo doba su se pokrivale, pocevsi od Isusove majke Marije. isto se desavalo u grcko-latinskom svijetu. muslimani, opet, nametanje pokrivanja opravdavaju na osnovu navodnog razgovora izmedju Muhameda i zeta mu Ornara, koji je tekao ovako:

“o Poslanice, naredi svojim zenama, kcerima i suprugama vijernika da pokriju svoje tijelo, glavu i lice i na taj nacin se razdvoje od i ne mogu biti pobrkane sa robinjama i slobodnim zenama.”

takodjer, istoricari imaju svoje argumente: ”iza pojave Islama, medju muslimana koji nisu bili naklonjeni religiji jacali su odredjeni amoralni elementi, te su napadali zene vijernice sa namjerom da ih se provocira i onesnazi. kada bi im se sudilo za takvo ponasanje opravdavali su se govoreci da nisu znali da su zene u pitanju muslimanke, vec su mislili da su robinje. stoga je Kuran preporucavao svim zenama da pokrivaju lice.”

i tako se moralno pravilo pokrivanja ‘postenih’ zena odrzavalo stoljecima i postalo znakom drustvene odlike i razlikovanja – samo za visoke i srednje klase! radnice i seljanke nisu imale ovaj problem. a danas? veliki broj muslimanki svijeta ne moze izbjeci ovo nametanje koje kaznjava zene. i zato se danasnje muslimanke svijeta bore za jednaka prava zena u svim sferama, narocito u domenu religije. pokrivanje stereotipizira zene i proizvod je kulturalne tradicije, a NE esencije Islama i zato ih treba razdvojiti.
Aman Ya Rabbi evo sad su mi tek oci sirom otvorene :shock: :-) bit ce da je to zato sto oni hoce da se mi osjecamo nazadni!!! Neka bolan nas nazadne, samo vi idite naprijed, fino je nama i vako samo se vi nastavite "modernizovati" a mi cemo ganjati svoju furku ;-)
Nama su sasvim dovoljna prava za koja se izborio nas casni Poslanik Muhammeda savs, tako da nista se vi ne sekirajte, fino je nama i vako :)

Image
Image

...i nama je Allah dz.s. dovoljan, divan li je On zastitnik :)
piupiu

#177 Re: Hidžab-mahrama

Post by piupiu »

Gaia wrote:u vecini muslimanskih zemalja ...

“o Poslanice, naredi svojim zenama, kcerima i suprugama vijernika da pokriju svoje tijelo, glavu i lice i na taj nacin se razdvoje od i ne mogu biti pobrkane sa robinjama i slobodnim zenama.”

takodjer, istoricari imaju svoje argumente: ”iza pojave Islama, medju muslimana koji nisu bili naklonjeni religiji jacali su odredjeni amoralni elementi, te su napadali zene vijernice sa namjerom da ih se provocira i onesnazi. kada bi im se sudilo za takvo ponasanje opravdavali su se govoreci da nisu znali da su zene u pitanju muslimanke, vec su mislili da su robinje. stoga je Kuran preporucavao svim zenama da pokrivaju lice.”

i tako se moralno pravilo pokrivanja ‘postenih’ zena odrzavalo stoljecima i postalo znakom drustvene odlike i razlikovanja – samo za visoke i srednje klase! radnice i seljanke nisu imale ovaj problem. a danas? veliki broj muslimanki svijeta ne moze izbjeci ovo nametanje koje kaznjava zene. i zato se danasnje muslimanke svijeta bore za jednaka prava zena u svim sferama, narocito u domenu religije. pokrivanje stereotipizira zene i proizvod je kulturalne tradicije, a NE esencije Islama i zato ih treba razdvojiti.
Hvala na iscrpnom objasnjenju. :) Sa socioloskog stanovista je potpuno jasna, sve izvan toga je pitanje dogme, s jedne, i izbora, s druge strane. Pri cemu ja ostajem pri misljenju da je dogma znacajniji faktor (tu negdje izbor prestaje biti izbor). Dogma, naravno, ne mora biti samo politickog ili religijskog karaktera, da se razumijemo, :-D .
Last edited by piupiu on 25/10/2008 17:47, edited 1 time in total.
Gaia

#178 Re: Hidžab-mahrama

Post by Gaia »

Dress code is not the only terrain where fundamentalists invent a new, homogeneous, transnational « Muslim»culture. Under their interpretation of Islam, they also impose only one way to be a Muslim believer -- praying, burying the dead and so on. And although there is an extraordinary wide range of different and often contradictory so-called « Muslim laws » from one country to another,[3] fundamentalist organizations attempt to impose a single shari’ah throughout the Muslim world -- far from the original spiritual meaning of shari’ah as « the way to God.» Just as with the veil (singular), there is no such thing as the shari’ah (singular): there are many veils and many non-veils, many supposedly Muslim laws, which in fact are manmade and draw not just from various interpretations of religion, but also from local customs and traditions, and even from colonial laws when patriarchy saw fit..
izvor:

http://www.wluml.org/english/newsfulltx ... 157-539225
Last edited by Gaia on 25/10/2008 17:51, edited 1 time in total.
Gaia

#179 Re: Hidžab-mahrama

Post by Gaia »

piupiu wrote:Hvala na iscrpnom objasnjenju. :) Sa socioloskog stanovista je potpuno jasna, sve izvan toga je pitanje dogme, s jedne, i izbora, s druge strane. Pri cemu ja ostajem pri misljenju da je dogma znacajniji faktor (tu negdje izbor prestaje biti izbor). Dogma, naravno, ne mora biti samo politickog ili religijskog karaktera, da se razumijemo, :-D .
upravo!

i hvala ti na razumijevanju. pokazujes mi da nije 'zalud. hvala jos jednom. :)
piupiu

#180 Re: Hidžab-mahrama

Post by piupiu »

beautyfool wrote:
Aman Ya Rabbi evo sad su mi tek oci sirom otvorene :shock: :-) bit ce da je to zato sto oni hoce da se mi osjecamo nazadni!!! Neka bolan nas nazadne, samo vi idite naprijed, fino je nama i vako samo se vi nastavite "modernizovati" a mi cemo ganjati svoju furku ;-)
Nama su sasvim dovoljna prava za koja se izborio nas casni Poslanik Muhammeda savs, tako da nista se vi ne sekirajte, fino je nama i vako :)

Beautiful, mogu li ti postaviti jedno pitanje -- ovo me iskreno zanima, bez trunke ironije ili malicioznosti -- zasto se ti osjecas tako pogodjenom Gaia-inim postom? Zasto se osjecas prozvanom?

Ovdje niko nikoga ne 'proziva' zbog pokrivanja, razgovaramo o porijeklu, razlozima, izboru (ili neizboru), sta kazu knjige, sta i zasto Qur'an uci, i tako dalje. Gaia-in post je daleko od tona kojim uzvracas.

Ja zaista istinski postujem tvoju vjeru i postovanje koje imas za Poslanika, pijetet, itd, mi pitamo za misljenje, za osjecaj, za iskustvo, a, s duznim postovanjem, religijsko pamfletiranje nije razgovor.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#181 Re: Hidžab-mahrama

Post by dr.gog »

Ljudi ,pa ima li iko da otposta smislen tekst koji bi objasnio suštinu običaja pokrivanja žene,u islamu.Dakle, iz kojeg stiha(ili više njih) Kur"ana se izvlači ovaj propis, kakav je njegov duhovni i praktični smisao?...
Nadalje,volio bih da mi neko rastabiri razlike u podnebljima i običajima koji su različiti i pored jedinstvenog propisa o kojem govorimo.
Šta je smisao i na koju teološku osnovu se oslanja nošenje "burke"?

Šta je "nikab"(odjeća koju odnedavna nosi značajan broj naših sugrađanki muslimanki) koji potpuno pokriva lice žene , i na kojem utemeljenju Kur"ana ili Hadisa je propisan?

Da li smatrate da je ovaj način pokrivanja neprirodan i pretjeran, i zašto tako mislite?
Zašto se često čuje mišljenje o plaćanju za nošenje marame i na čemu je utemeljeno--objasnite mi logiku i svrhu potplaćivanja u svrhu promicanja propisa te vrste :)

Dalje, zašto dobrovoljno i svjesno nošenje marame po islamskom propisu, iritira i biva predstavljano kao atak na sekularističko uređenje, posebno u tzv.svijetlodemokratskim zemljama EU npr.(Turska i njen čudnovati sekularizam su posebna priča)?

Ne volim lov na vještice, kojem smo često skloni, niti halabuku oko najmanje društvene promjene, ali mi postaje fakat sumorno kada niko ne iznosi svoje razloge iskreno i do kraja.Ovo kažem jer mislim da neko ko pojma nema o običajima, a svrati na Forum, treba da barem nešto malo nauči..bilo bi fer..
zaratustra

#182 Re: Hidžab-mahrama

Post by zaratustra »

beautyfool

#183 Re: Hidžab-mahrama

Post by beautyfool »

piupiu wrote:
beautyfool wrote:

Beautiful, mogu li ti postaviti jedno pitanje -- ovo me iskreno zanima, bez trunke ironije ili malicioznosti -- zasto se ti osjecas tako pogodjenom Gaia-inim postom? Zasto se osjecas prozvanom?

Ovdje niko nikoga ne 'proziva' zbog pokrivanja, razgovaramo o porijeklu, razlozima, izboru (ili neizboru), sta kazu knjige, sta i zasto Qur'an uci, i tako dalje. Gaia-in post je daleko od tona kojim uzvracas.

Ja zaista istinski postujem tvoju vjeru i postovanje koje imas za Poslanika, pijetet, itd, mi pitamo za misljenje, za osjecaj, za iskustvo, a, s duznim postovanjem, religijsko pamfletiranje nije razgovor.
Iz razloga da bi se donosili onakvi zakljucci i da bi se toliko zalagalo na tome da hidzab nije obaveza vjerovatno predhodno bi trebalo postojati neko odredjeno znanje u domenu islama a pogotovo onog djela koji se odnosi na zene u islamu.Dakle, ne copy/paste nekih izvjestaja ili nekih misljenja od strana razno raznih novinara vec licno misljenje i stavovi koji su izgradjeni na osnovu dobre informiranosti ili na osnovu edukacije na tom nivou od strane ljudi koji imaju odredjeno zvanje i znanje na tu temu.Da bi se steklo znanje o nekoj odredjenoj temi, konkretno o hidzabu, potrebno je prvo poceti istrazivanje i ucenje od izvora te zabrane odnosno dozvole pa onda istrazivati oko izvora i dalje,u slucaju da nam sta nije jasno, pa postoje ljudi koji su zavrsavali skole i fakultete islamskih nauka i koji su sasvim dovoljno obrazovani da vam mogu dati odgovore koje zelite.
Prva objava je IKRE/ uci , citaj.... a nebi nam svima bilo naodmet da malo vise ucimo i citamo prije nego sto donesemo bilo kakve zakljucke!

Sve najljepse :)
Selam alejkum
Gaia

#184 Re: Hidžab-mahrama

Post by Gaia »

beautyfool wrote:
piupiu wrote:
beautyfool wrote:

Iz razloga da bi se donosili onakvi zakljucci i da bi se toliko zalagalo na tome da hidzab nije obaveza vjerovatno predhodno bi trebalo postojati neko odredjeno znanje u domenu islama a pogotovo onog djela koji se odnosi na zene u islamu.Dakle, ne copy/paste nekih izvjestaja ili nekih misljenja od strana razno raznih novinara vec licno misljenje i stavovi koji su izgradjeni na osnovu dobre informiranosti ili na osnovu edukacije na tom nivou od strane ljudi koji imaju odredjeno zvanje i znanje na tu temu.Da bi se steklo znanje o nekoj odredjenoj temi, konkretno o hidzabu, potrebno je prvo poceti istrazivanje i ucenje od izvora te zabrane odnosno dozvole pa onda istrazivati oko izvora i dalje,u slucaju da nam sta nije jasno, pa postoje ljudi koji su zavrsavali skole i fakultete islamskih nauka i koji su sasvim dovoljno obrazovani da vam mogu dati odgovore koje zelite.
Prva objava je IKRE/ uci , citaj.... a nebi nam svima bilo naodmet da malo vise ucimo i citamo prije nego sto donesemo bilo kakve zakljucke!

Selam alejkum
pa hajde onda, kreni prvo od sebe. :)
Shoshana

#185 Re: Hidžab-mahrama

Post by Shoshana »

Sto-sta ovdje treba razdvojiti....

Otkako ste razdvojili religiju od filozofije - ovdje vise nema mjesta raspravama 'vjernik vs laik'... Ko zeli da raspravlja o istorijskim, geografskim, politickim, seksualnim i inim uzrocima o pokrivanju zena u islamu, i pri tome ostane korektan - moze slicnu temu da otvori na za to podobnom podforumu.

Na ovom se podforumu marame, nikabi i hidzabi nose jer se vjeruje da tako treba i tacka.

Ukoliko postoje razlike u tumacenju propisa izmedju razlicitih vjerskih struja - dozvolite im da o svojim razlikama raspravljaju izmedju sebe. Osim ako ste zaista potkovani u relevantnoj literaturi (da se razumijemo, kada se radi o pokrivanju zena u islamu - relevantna literatura nije sta misli feministicki pokret, nego sta kazu islamski autoriteti.

Za borce za prava zena (u islamu ili uopste) - takvo nesto ne postoji! Postoje samo ljudska prava.
Za borce za ljudska prava - prestanite uskracivati osnovna ljudska prava ljudima koji misle drugacije. To je, prvo, nepostovanje vlastitih ubjedjenja, pa onda i nepostovanje tudjih ubjedjenja.
Gaia

#186 Re: Hidžab-mahrama

Post by Gaia »

Shoshana wrote:Sto-sta ovdje treba razdvojiti....

Otkako ste razdvojili religiju od filozofije - ovdje vise nema mjesta raspravama 'vjernik vs laik'... Ko zeli da raspravlja o istorijskim, geografskim, politickim, seksualnim i inim uzrocima o pokrivanju zena u islamu, i pri tome ostane korektan - moze slicnu temu da otvori na za to podobnom podforumu.

Na ovom se podforumu marame, nikabi i hidzabi nose jer se vjeruje da tako treba i tacka.

Ukoliko postoje razlike u tumacenju propisa izmedju razlicitih vjerskih struja - dozvolite im da o svojim razlikama raspravljaju izmedju sebe. Osim ako ste zaista potkovani u relevantnoj literaturi (da se razumijemo, kada se radi o pokrivanju zena u islamu - relevantna literatura nije sta misli feministicki pokret, nego sta kazu islamski autoriteti.

Za borce za prava zena (u islamu ili uopste) - takvo nesto ne postoji! Postoje samo ljudska prava.
Za borce za ljudska prava - prestanite uskracivati osnovna ljudska prava ljudima koji misle drugacije. To je, prvo, nepostovanje vlastitih ubjedjenja, pa onda i nepostovanje tudjih ubjedjenja.
hoces reci da je ovaj podforum iskljucivo namjenjen religioznim sljedbenicima i nema mjesta za druge.
koji podforum, mislis, bi bio podoban za vjernike koji nisu sljedbenici religija?
daj mi jedan primjer na ovoj temi gdje se nekome uskracuju osnovna ljudska prava?

zasto je autoritet nedodirljiv osim medju sljedbenicima za koje je neupitan?
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#187 Re: Hidžab-mahrama

Post by Latina »

Gaia wrote:u vecini muslimanskih zemalja, izuzev Tunisa i Turske, drustveni kod, koji se oslanja na Kuran, prosudjuje pravne okolnosti zena, koje se tijekom svog cijelokupnog zivota ravnaju sa maloljetnicama i shodno tome ovisnim od odobrenja i potpisa oca, brata ili supruga. kada se suoce sa pravnim problemima njihovo svjedocenje vrijedi u pola manje od muskarcevog. ako dobiju naslijedje koje trebaju podijeliti sa bracom, one imaju pravo na samo cetvrtinu naslijedja koje dobivaju braca. u ovom grotlu mijesaju se tradicije, interesi i tabui, a svaki oblik pokrivanja;marama, zar, djilab, nikab, chador , obiljezava drustvene pozicije koje od zena zahtjevaju odredjenu moralnost i na taj nacin im odredjuju granice onoga sto im jeste ili nije dozvoljeno.

internacionalna organizacija “Women Living Under Muslim Laws” je jedna od najvaznijih svijetskih organizacija za zastitu prava zena muslimanki, a dovodi u pitanje pokrivanje kao dobrovoljni izbor temeljeci se na ucestalim tuzbama muslimanki koje tvrde da im pokrivanje namece familijarno ili drustveno okruzenje.

pokrivanje zena ne dolazi od Islama niti je islamski izum. prvo zabiljezeno nametanje pokrivanja pojavljuje se prije tri hiljade godina, sedamnaest stoljeca prije rodjenja Muhameda. podaci su zabiljezeni u “Tabli A 40 Asirijskih zakona” koje je prosirio kralj Tiglat Phalazar, a pohranjena je u “Britanskom Muzeju” u Londonu.
taj propis ili tradicija se odrzala do ranog krscanskog doba. sve zene u Isusovo doba su se pokrivale, pocevsi od Isusove majke Marije. isto se desavalo u grcko-latinskom svijetu. muslimani, opet, nametanje pokrivanja opravdavaju na osnovu navodnog razgovora izmedju Muhameda i zeta mu Ornara, koji je tekao ovako:

Godina 2008 poslije pojave Isae a.s. ( ili da ti priblizim @Gaia - Isusa od Nazaretha :) ). Mjesto dogadjaja - razvijena zapadna zemlja. Polozaj zena - jednake su muskarcima - izuzev po :

a ) platama na rukovodecim mjestima
b ) postovanju koje je automatski obezbijedjeno muskarcu, a zena ga mora 'zaraditi'
c ) sigurnosti na javnim mjestima ( u sustini mozes hodati veoma oskudno obucena, ali ne sama i ne po mracnim mjestima :D )
d ) sinhroniziranom i sistematskom pritisku medija da budes sto vitkija i sto ljepsa ( pogledati statistike o broju prodatih kozmetickih proizvoda svake sekunde u zapadnim ...i istocnim, i sjevernim i juznim ) zemljama
e ) fizickoj sigurnosti u vezi/braku ( statistike o nasilju nad zenama )

Itd.

Ako ti i dalje nije jasno o cemu govorim, mozes pogledati - procenat razvoda ( a sve je uljudno i nasminkano 24/7 ). Mozes pogledati stopu depresije i ostalih psihijatrijskih oboljenja. A sve je sjajno i prsti od sljokica.

Ono sto hocu reci je da nema nikakvog osnova za stav nadmoci i predrasude prema pokrivenim zenama bilo koje zene koja uziva u liberalnom nacinu zivota. Polozaj zene je i dalje kompleksan i tezak bez obzira na spoljasnje atribute. Svake zene, ukljucujuci i tebe, tako da nema potrebe za patronizirajucim tonom. Ako mislis da nije tako, pazljivo pogledaj oko sebe. :)
Last edited by Latina on 26/10/2008 00:35, edited 1 time in total.
zaratustra

#188 Re: Hidžab-mahrama

Post by zaratustra »

Možemo li pokušati ovako.

1. Kada govorimo o marami ili hidžabu kao odjeći ili odjevnom detalju, mislim da tu, do sada, niko ne vidi problem. Ovdje mislim na hidžab bez nikaba. Pretpostavljam da će te se složiti da svako ima pravo da se oblači onako kako želi. Lično nemam ništa protiv nikaba, ali mislim da je neopravdan, ako ništa zbog problema identifikacije osobe.

2. Islam jasno daje do znanja da u vjeru nema prisile. Dakle, nikoga se ne može, a i kad bi moglo ne treba, prisiliti da bude musliman, pa tako niti da nosi maramu. Časni Kur'an, kao primarni, i sunnet Božijeg Poslanika s.a.v.s., kao sekundarni, jasno definišu obavezu nošenja hidžaba za ženu muslimanku. Argumenti da u Kur'anu ima samo nekoliko ajeta koji, navodno šturo, o tome govore ne stoje. Sve što je objavljeno u Kur'anu pojašnjeno je sunnetom Muhammeda s.a.v.s. Nadam se da nije potrebno objašnjavati šta je sunnet. Jer. tom logikom isto bi se moglo reći i za namaz, u Kur'anu se detaljno ne objašnjava kako muslimani obavljaju namaz, to objašnjava sunnet.

3. Može li se biti muslimankom bez hidžaba? Ja na to ne želim da odgovaram. Jednostavno ne želim, estagfirullah, preuzimati ulogu Sudije.Možda nije lijepa uporedba, ali može li se klanjati namaz bez abdesta? Može, ljudi su probali. Eh sad, je li on ispravan i primljen do je šesnaesti par opanaka.

4. I konačno ima li neko želje i volje razgovarati o hidžabu u punom smislu te riječi. Ja, recimo, lično mislim i da je hazreti Havva (ili ti Eva) imala svoj hidžab. Smije li neko možda na tu temu?
Shoshana

#189 Re: Hidžab-mahrama

Post by Shoshana »

Gaia wrote:
Shoshana wrote:Sto-sta ovdje treba razdvojiti....

hoces reci da je ovaj podforum iskljucivo namjenjen religioznim sljedbenicima i nema mjesta za druge.
koji podforum, mislis, bi bio podoban za vjernike koji nisu sljedbenici religija?
daj mi jedan primjer na ovoj temi gdje se nekome uskracuju osnovna ljudska prava?

zasto je autoritet nedodirljiv osim medju sljedbenicima za koje je neupitan?
Biti vjernik (vjerovati u visu silu pa zvalo se to Bog, bog, duh, ravnoteza medju zvijezdama, pravda itd koja svjesno utjece na nase zivote) je = biti religiozan. Religija je samo strana rijec za vjeru. Biti religiozan (ako ti je draze spirituelan) ne znaci pripadati jednoj od tri najvece konfesije. Znaci jednostavno vjerovati u visu silu... Da li i kojoj konfesiji pripadas - nema nikakve veze sa onim sto ja rekoh.

Takodje ne mislim, niti rekoh, da nevjernici ne trebaju svratiti na ovaj podforum i ucestvovati u dijalogu. Pa sta koji klinac onda ja tu radim :? :D No doci na podforum 'religija' i u raspravi o 'u kolikoj mjeri, sta i kada muslimanke treba da pokriju' i poceti pricati o nametanju pokrivanja je - blago receno neprimjereno.

Jedno od osnovnih ljudskih prava je da svaka individua ima pravo izabrati sta je za nju najbolje. I sve dotle dok onim sto je za nju najbolje ne ugrozava nikoga drugoga, ni ti ni drzava nemate prava patronizirati je. Ispade znas ti bolje sta je za njeno dobro, nego sto ona sama zna. Ma odakle ti pravo?
Latina

#190 Re: Hidžab-mahrama

Post by Latina »

Ispade znas ti bolje sta je za njeno dobro, nego sto ona sama zna. Ma odakle ti pravo?
:)

To je jedna od uvrijezenih predrasuda - skromnost u izgledu pokrivenih zena automatski podrazumijeva ( niz negativnih epiteta ). Da, ali za nekoga ko nikada nije progovorio sa pokrivenom zenom/ama, pa ih sve iskljucivo na osnovu izgleda ( koji se odredjenim osobama iz ko zna kojeg razloga ne dopada ) deklarise ovakvim ili onakvim. Stav vrlo slican onome koji neki ljudi imaju prema Crncima/Kinezima/Indijcima/Arapima/dalje dodaj sama. ;-)
Latina

#191 Re: Hidžab-mahrama

Post by Latina »

4. I konačno ima li neko želje i volje razgovarati o hidžabu u punom smislu te riječi. Ja, recimo, lično mislim i da je hazreti Havva (ili ti Eva) imala svoj hidžab. Smije li neko možda na tu temu?
Sto ne bi smjeli ? Sta si htio reci ?
zaratustra

#192 Re: Hidžab-mahrama

Post by zaratustra »

Latinica wrote:
Sto ne bi smjeli ? Sta si htio reci ?
Iz eventualnog strahopoštovanja, religijskog.
Ahmmed

#193 Re: Hidžab-mahrama

Post by Ahmmed »

rosal wrote:uglavnom, ja nemam nista protiv pokrivenih zena, sto se mene tice mogu hodati gradom i s kartonskim kutijama na glavi!
ali, bas kao sto ne zelim religiju u skolstvu, ne zelim ni ovakve pojave na mjestima koja nemaju veze s religijom!

toliko od mene :thumbup: :bih:

hvala Bogu, pa ti se želje, glede pokrivenih žena, neće ostvariti.....

I zaista,dosta od tebe....

Pogotovo nakon što si pokrivene žene nazvao čudovištima....
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#194 Re: Hidžab-mahrama

Post by dr.gog »

:) Ja odmetlah ono @Sekiracijino i slično..da ne pravi zbrku :oops: ..I ja upitam nešto, a onda dobijem link :oops: ,a što je problem ovde odgovoriti na par pitanja??
LSD

#195 Re: Hidžab-mahrama

Post by LSD »

dr.gog wrote::) Ja odmetlah ono @Sekiracijino i slično..da ne pravi zbrku :oops: ..I ja upitam nešto, a onda dobijem link :oops: ,a što je problem ovde odgovoriti na par pitanja??
Ja nisam ni upratio šta si pitao :roll:
piupiu

#196 Re: Hidžab-mahrama

Post by piupiu »

beautyfool wrote:
piupiu wrote:
beautyfool wrote:

Selam alejkum
Alejkum selam.
Tu smo da naucimo, :) .
Gaia

#197 Re: Hidžab-mahrama

Post by Gaia »

Latinica wrote:Godina 2008 poslije pojave Isae a.s. ( ili da ti priblizim @Gaia - Isusa od Nazaretha :) ). Mjesto dogadjaja - razvijena zapadna zemlja. Polozaj zena - jednake su muskarcima - izuzev po :

b ) postovanju koje je automatski obezbijedjeno muskarcu, a zena ga mora 'zaraditi'
c ) sigurnosti na javnim mjestima ( u sustini mozes hodati veoma oskudno obucena, ali ne sama i ne po mracnim mjestima :D )
d ) sinhroniziranom i sistematskom pritisku medija da budes sto vitkija i sto ljepsa ( pogledati statistike o broju prodatih kozmetickih proizvoda svake sekunde u zapadnim ...i istocnim, i sjevernim i juznim ) zemljama

Itd.

Ako ti i dalje nije jasno o cemu govorim, mozes pogledati - procenat razvoda ( a sve je uljudno i nasminkano 24/7 ). Mozes pogledati stopu depresije i ostalih psihijatrijskih oboljenja. A sve je sjajno i prsti od sljokica.

Ono sto hocu reci je da nema nikakvog osnova za stav nadmoci i predrasude prema pokrivenim zenama bilo koje zene koja uziva u liberalnom nacinu zivota. Polozaj zene je i dalje kompleksan i tezak bez obzira na spoljasnje atribute. Svake zene, ukljucujuci i tebe, tako da nema potrebe za patronizirajucim tonom. Ako mislis da nije tako, pazljivo pogledaj oko sebe. :)
ja kazem da je pokrivanje/povijanje neprirodno i zenama kroz religiju nametnuto. i svoj stav nikome ne namecem niti njime koga patroniziram. a to sto neki ne toleriraju suprotne stavove nije moj problem.

dalje, ovdje govorimo o sustini pokrivanja zena prvenstveno u Islamu, a ne o polozaju zena u razvijenim zapadnim zemljama. no, kad vec nameces usporedbu, da ti kazem : nije ni na zapadu idealno, ali drustveni, ekonomski, pa i religijski polozaj za koji su se zene u razvijenim zemljama izborile je enormno ispred polozaja zena u nerazvijenim zemljama. narocito u muslimanskim zemljama; postoji sura koja kaze da “muskarcu je dozvoljeno da tuce zenu” - toliko o polozaju zene u Islamu. ili, da pitamo sve one maloljetne curice, od desetak godina, koje u muslimanskim zemljama, vec stoljecima a i dalje, tradicionalno vjencavaju protiv njihove volje uglavnom za starkelje koji na njih gledaju kao na drugorazredne i koje koriste kao sluskinje. Mogu li se one uopce razvoditi? Sta mislis sta bi nam statistike o nasilju nad zenama u nerazvijenim zemljama tek pokazale? Itd, itd.

pokazi ti nama, kao pokrivena i cestita muslimanka, kako zena u Islamu nije usidrena suhim rijecima i dogmom?
ragib

#198 Re: Hidžab-mahrama

Post by ragib »

Gaia wrote:
Latinica wrote:Godina 2008 poslije pojave Isae a.s. ( ili da ti priblizim @Gaia - Isusa od Nazaretha :) ). Mjesto dogadjaja - razvijena zapadna zemlja. Polozaj zena - jednake su muskarcima - izuzev po :

Itd.

ja kazem da je pokrivanje/povijanje neprirodno i zenama kroz religiju nametnuto. i svoj stav nikome ne namecem niti njime koga patroniziram. a to sto neki ne toleriraju suprotne stavove nije moj problem.

dalje, ovdje govorimo o sustini pokrivanja zena prvenstveno u Islamu, a ne o polozaju zena u razvijenim zapadnim zemljama. no, kad vec nameces usporedbu, da ti kazem : nije ni na zapadu idealno, ali drustveni, ekonomski, pa i religijski polozaj za koji su se zene u razvijenim zemljama izborile je enormno ispred polozaja zena u nerazvijenim zemljama. narocito u muslimanskim zemljama; postoji sura koja kaze da “muskarcu je dozvoljeno da tuce zenu” - toliko o polozaju zene u Islamu. ili, da pitamo sve one maloljetne curice, od desetak godina, koje u muslimanskim zemljama, vec stoljecima a i dalje, tradicionalno vjencavaju protiv njihove volje uglavnom za starkelje koji na njih gledaju kao na drugorazredne i koje koriste kao sluskinje. Mogu li se one uopce razvoditi? Sta mislis sta bi nam statistike o nasilju nad zenama u nerazvijenim zemljama tek pokazale? Itd, itd.

pokazi ti nama, kao pokrivena i cestita muslimanka, kako zena u Islamu nije usidrena suhim rijecima i dogmom?
a koja je to sura koja kaze da je muskarcu dozvoljeno da tuce zenu? To prvi put cujem.
Gaia

#199 Re: Hidžab-mahrama

Post by Gaia »

Shoshana wrote:Biti vjernik (vjerovati u visu silu pa zvalo se to Bog, bog, duh, ravnoteza medju zvijezdama, pravda itd koja svjesno utjece na nase zivote) je = biti religiozan. Religija je samo strana rijec za vjeru. Biti religiozan (ako ti je draze spirituelan) ne znaci pripadati jednoj od tri najvece konfesije. Znaci jednostavno vjerovati u visu silu... Da li i kojoj konfesiji pripadas - nema nikakve veze sa onim sto ja rekoh.

Takodje ne mislim, niti rekoh, da nevjernici ne trebaju svratiti na ovaj podforum i ucestvovati u dijalogu. Pa sta koji klinac onda ja tu radim :? :D No doci na podforum 'religija' i u raspravi o 'u kolikoj mjeri, sta i kada muslimanke treba da pokriju' i poceti pricati o nametanju pokrivanja je - blago receno neprimjereno.

Jedno od osnovnih ljudskih prava je da svaka individua ima pravo izabrati sta je za nju najbolje. I sve dotle dok onim sto je za nju najbolje ne ugrozava nikoga drugoga, ni ti ni drzava nemate prava patronizirati je. Ispade znas ti bolje sta je za njeno dobro, nego sto ona sama zna. Ma odakle ti pravo?
Shoshana, ti si na ovu temu uletila k’o dezurni redar i od prve recenice razdvajas; ko, sta, gdje i kako. to je po meni neprimjerno, da ne kazem nasilnicki. ma odakle tebi pravo, kazi ti meni?

izjavljujes i boldiras da “Na ovom se podforumu marame, nikabi i hidzabi nose jer se vjeruje da tako treba i tacka”, a zatim zahtjevas da se ljudima ne uskracuje osnovno ljudsko pravo na drugacije misljenje. Na cemu smo onda? :D

da ponovim jos jednom: nikoga ja ovdje ne nagovaram niti nastojim ubjediti da treba ovo ili ono. jednostavno iznosim, kao i ostali, svoje misljenje u namjeri da zastanemo na trenutak i razmotrimo da li su kulturalni zakoni i tabui proizasli iz religiozne misaone formacije ili je obrnuto. u svakom slucaju, fer je reci da funkcioniraju zahvaljujuci kolektivnoj pogodnosti, a ne univerzalnoj istini.

religija je po definiciji, prvo, mentalna aktivnost (psiholoska bit) svakog zivog organizma. u tom smislu svi smo religiozni jer covjek ne moze bez sistema vjerovanja. religija je zatim institucija za izrazavanje vjere u bozansku moc. e tu se vjernik i sljedbenik razlikuju; vjernik je onaj koji na osnovu vlastitog napora, dozivljaja i iskustva dolazi do spoznaja. sljedbenik organizovanih religija neupitno slijedi upute koje mu odabrana religija namece kao “Boziju rijec i volju”.
ragib

#200 Re: Hidžab-mahrama

Post by ragib »

A to sto neko lupa gluposti i kaze ima sura koji govore da se zena tuce je izmisljotinja koja sluzi ljudima kako bi se Islam predstavio kao babaroga a ne vjera sa kojom je nas Gospodar zadovoljan.
Ibnul Qajjim El dzevzije jedan od najvecih islamskih ucenjaka koji je zivio prije 1000 godina kaze:

Žena je izasla iz rebra muškarca, a ne iz nogu da bude
gažena, niti iz glave da bude nadmoćna.
Nego sa boka da bude jednaka, ispod ruke da bude
zaštićena, i blizu srca da bude voljena.
Post Reply