Biseri mudrosti

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
opet ja

#176 Re: Biseri mudrosti

Post by opet ja »

svi smo mi krvavi ispod koze
moja baka :D
Daphna

#177 Re: Biseri mudrosti

Post by Daphna »

Muža ne drže u kući djeca, nego ženina mudrost...
Viktor Igo

Plemenit čovjek mjeri u svojoj ljubavi koliko on voli drugo lice, a ne koliko je voljen sam...
Jovan Dučić
Gaia

#178 Re: Biseri mudrosti

Post by Gaia »

Zemlju ovu, što polumrtva spi
Glođemo sa svih strana.
I svo je čudo kako nas nositi može
Od tolikih nanijetih rana.

- Sule Arnautovic
stochar

#179 Re: Biseri mudrosti

Post by stochar »

Ne vjeruj kineskim poslovicama!
(stara japanska)
opet ja

#180 Re: Biseri mudrosti

Post by opet ja »

stochar wrote:Ne vjeruj kineskim poslovicama!
(stara japanska)
:lol: :thumbup:
andrija2007

#181 Re: Biseri mudrosti

Post by andrija2007 »

" Ako upalis svjetiljku za drugoga i tvoja staza ce biti osvijetljena" - Nichiren, 13-to stoljece.
Bitte_Halt_ja_ja

#182 Re: Biseri mudrosti

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

Jadna je zemlja, koja heroja nema...
...jos jadnija ona, koja heroja treba

- onaj film sa zmajevima :)

Bolje biti pijan nego star

- balkanska :P
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#183 Re: Biseri mudrosti

Post by corolla02 »

" Ako se suzdrzite u momentu bijesa, izbjeti cete stotine dana patnje" Kineska izreka
8-)
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#184 Re: Biseri mudrosti

Post by corolla02 »

" Bog nam poklanja rodbinu - hvalla Bogu da izabiramo nase prijatelje" Ethel Watts Mumford
:D
strongwoman

#185 Re: Biseri mudrosti

Post by strongwoman »

Mnogima bi se dopao da se nisi trudio dopasti svima....

Samo budale pate za izgubljenom ljubavi, histericni odmah traze novu, a pametni su je uvijek imali u rezervi....
strongwoman

#186 Re: Biseri mudrosti

Post by strongwoman »

Tesko je zivjeti sa sadasnjoscu, pomiren sa cinjenicom da na buducnost gledas ocima punim proslosti....

Zivot covjeka bez vjere je zivot zivotinje....
Tolstoj
Daphna

#187 Re: Biseri mudrosti

Post by Daphna »

"Nijedan čovjek nije izgubljen, čak i kad počini najteže greške."

"Optimizam je opijum za narod!"

"Počeo sam shvaćati da nema te sile koja bi mogla izmijeniti sliku moje ličnosti, koja je pohranjena negdje gdje se s najvišeg mjesta odlučuje o ljudskim sudbinama..."

Milan Kundera
walkabout

#188 Re: Biseri mudrosti

Post by walkabout »

uzdaj se u se i u tudje kljuse

-svi mi :oops:
elSaik

#189 Re: Biseri mudrosti

Post by elSaik »

Čovjek je čovjeku vuk, jer takvi paze na stado.
corolla02

#190 Re: Biseri mudrosti

Post by corolla02 »

Nikog ne interesuje koliko znate, vec koliko brinete!
Sreca prati hrabre!
Bog nam je dao dvije ruke, sa jednom da primamo, i drugom da dajemo!
Covjek cijeli zivot pametuje, a budala umre!
:D
Bitte_Halt_ja_ja

#191 Re: Biseri mudrosti

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

lejlatab wrote:
Samo budale pate za izgubljenom ljubavi, histericni odmah traze novu, a pametni su je uvijek imali u rezervi....

najbolja
anđeo s greškom

#192 Re: Biseri mudrosti

Post by anđeo s greškom »

''Zdravo društvo je ono u kome takve osobine kao što su gramzivost, eksploatacija, posjedovanje, narcizam nemaju prilike da se koriste za veće materijalne dobitke ili za postizanje osobnog prestiža. Gdje se djelovanje prema vlastitoj savjesti uzima kao osnovni neophodni kvalitet, a oportunizam i nedostatak načela kao nedruštvenost; gdje se individua interesira za društvena pitanja tako da ona postanu osobna pitanja, gdje njeni odnosi prema drugim ljudima nisu odvojeni od njenih odnosa u privatnoj sferi.
Zdravo društvo je ono društvo koje unapređuje ljudsku solidarnost, i ne samo da dopušta nego i stimulira svoje članove da se s ljubavlju povezuju međusobno. Takvo društvo unapređuje produktivnu aktivnost svakoga u njegovu radu, stimulira razvijanje razuma i omogućuje čovjeku da izrazi svoje unutarnje potrebe u kolektivnoj umjetnosti i ritualima.''…
ERICH FROMM

:thumbup:
anđeo s greškom

#193 Re: Biseri mudrosti

Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati.
Ivo Andrić
anđeo s greškom

#194 Re: Biseri mudrosti

Što se, pak, tiče moje diobe ljudi na obične i neobične, priznajem da je ona unekoliko proizvoljna, ali ja i ne inzistiram na točnim brojčanim podacima.. Ja samo vjerujem u svoju glavnu misao. A ona se sastoji u tome da se ljudi već po prirodnom zakonu uopće dijele na dvije kategorije: na nižu (na obične), to jest, tako reći na materijal koji služi samo za rađanje sebi sličnih, i na ljude u pravom smislu, to jest ljude koji imaju dara ili talenta da u svojoj sredini kažu novu riječ.
Tu, razumije se, postoji beskonačno mnogo podjela, ali osobne crte obaju kategorija su dovoljno izrazite: prvu kategoriju, to jest materijal, općenito govoreći, čine ljudi koji su po svojoj prirodi konzervativni, uljudni, ljudi koji žive u poslušnosti i vole slušati.
Po mom mišljenju, oni su i obvezatni biti poslušni, jer to je njihova namjena i u tome nema apsolutno ništa što bi ih ponižavalo. Čitava druga kategorija gazi zakon, to su rušitelji, ili su, sudeći po njihovim sposobnostima, naklonjeni rušenju. Zločini tih ljudi su, razumije se, relativni i vrlo različiti; u većini slučajeva, u veoma raznolikim izjavama, oni traže obaranje postojećeg u ime nečeg boljeg. Ali ako je jednom od tih ljudi potrebno zbog svoje ideje pregaziti i preko mrtvog tijela i krvi, po mom mišljenju, on sam sebi to može dopustiti - uostalom, sve u zavisnosti od njegove ideje i njenih razmjera - to imajte u vidu...

... Prva kategorija je uvijek - gospodar svog vremena, a druga - gospodar budućnosti. Prvi održavaju svijet i brojčano ga umnožavaju; drugi pokreću svijet i vode ga cilju. I jedni i drugi imaju potpuno ista prava na postojanje...

Fjodor M. Dostojevski - Zločin i Kazna

:thumbup:
Gaia

#195 Re: Biseri mudrosti

Post by Gaia »

The finest emotion of which we are capable is the mystic emotion. Herein lies the germ of all art and all true science. Anyone to whom this feeling is alien, who is no longer capable of wonderment and lives in a state of fear is a dead man. To know that what is impenatrable for us really exists and manifests itself as the highest wisdom and the most radiant beauty, whose gross forms alone are intelligible to our poor faculties - this knowledge, this feeling ... that is the core of the true religious sentiment. In this sense, and in this sense alone, I rank myself amoung profoundly religious men.

- Albert Einstein
maybelline

#196 Re: Biseri mudrosti

Post by maybelline »

"Sve sretne porodice sliče jedna drugoj, ali svaka nesretna porodica nesretna je na svoj način." - Tolstoy

"Kad ti zivot ponudi limun, ti napravi limunadu."

"No man is an island, entire of itself." - John Donne

"Everything changes. We plant
trees for those born later
but what's happened has happened,
and poisons poured into the seas
cannot be drained out again.

What's happened has happened
poisons poured into the seas
cannot be drained out again, but
everything changes. We plant
trees for those born later." - Brecht
Valbon_1

#197 Re: Biseri mudrosti

Post by Valbon_1 »

"Religija ne poznaje progres, dok nauka ne poznaje humanizam" A. I.
Zoya

#198 Re: Biseri mudrosti

Post by Zoya »

Sama cinjenica da smo dozivjeli teska razocarenja, ne smije nas navesti da gazimo druge vrijednosti koje nam zivot pruza.
Tagore

Volim covjeka koji moze da se smije u nevolji, da prikupi snagu u zalosti i da se chestito uzdize razmisljanjem.
Paine

Ne kudite poslanike, vec njegove birace; svaki narod ima parlament koji je zasluzio.
Prisig

Nauka bez religije je sakata, religija bez nauke je slijepa.
Einstein

Od mana koje treba odbaciti najgore je neznanje, da bi se ono pobjedilo potreban je razum, da bi se razumom ovladalo potrebni su napor i istrajnost.
"Vrt lotosa"

Onaj ko nije lijep u dvadesetoj, snazan u tridesetoj, bogat u cetrdesetoj i mudar u pedesetoj, nikad nece biti ni lijep, ni snazan, ni bogat, ni mudar.
Herbert
Valbon_1

#199 Re: Biseri mudrosti

Post by Valbon_1 »

"Zena je kao jedan grad. Lako ju je okupirati, ali je veoma tesko drzati (cuvati) je" - Berto
Valbon_1

#200 Re: Biseri mudrosti

Post by Valbon_1 »

"Ako zelite da se osvetite nekoj zeni, samo pocnite hvaliti neku drugu nasred nje". Sami Frashëri
Post Reply