Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post Reply
Vodenjak

#176 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?

Post by Vodenjak »

BaileyS wrote:Kosovo je punim pravom dobilo nezavisnost (pod okupacijom od 1912, Srbija al u qurcu, kao sto je i USA drzava indijanaca) a mislim da im nase priznanje nije bas neophodno. Priznao ih je ko je trebao, izmedju ostalih i drugo oko u glavi :D Sta ces, crnogorski Srbi se manje pitaju od nasih.
Crnogorskim politicarima nije bilo ni na kraj pameti da "svojim" Srbima daju Republiku!
Za razliku od nekih koje mi jako dobro poznajemo i koji su se borili za jedinstvenu, suverenu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu, je li... :roll:
The__Doctor

#177 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?

Post by The__Doctor »

BiH nikada nece priznati Kosovo....Kosovo se treba podijeliti i Srbiji pripojiti sjeverni dio a ostalo dati Albancima ali ih ne treba priznavati nego drzati u ekonomskoj blokadi kao kaznu za patnju koju su nanijeli srpskom narodu
spreca

#178 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?

Post by spreca »

The__Doctor wrote:BiH nikada nece priznati Kosovo....Kosovo se treba podijeliti i Srbiji pripojiti sjeverni dio a ostalo dati Albancima ali ih ne treba priznavati nego drzati u ekonomskoj blokadi kao kaznu za patnju koju su nanijeli srpskom narodu

Doktore izvinite nismo vas odmah prepoznali sta ima novo u Niderlandi
:D :D :D
Uhoda

#179 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?

Post by Uhoda »

Čitam u Slobodnoj Bosni da će kosovske vlasti zabraniti uvoz bh proizvoda ukoliko vlasti naše zemlje ne priznaju na granici putne isprave kosovske države. Prije toga naravno je potrebno priznati nezavisnost Kosova, kako je to učinila većina civiliziranih država svijeta. Ukoliko Vlada Kosova donese ovu odluku bh. ekonomija će pretrpjeti značajan pad budući je Kosovo skoro jedina država s kojom imamo suficit. Među najvećim bh. izvoznicima na Kosovo su Bosnalijek, FDS, Lijanovići, zenička željezara, Bira,...

Pad nacionalne ekonomije znači i niži standard građana. Ne sumnjam da će bh. vlast izabrati upravo tu opciju, jer bože moj, valja biti dobar s Borisom Tadićem i Dodikom.
chuchumbamayumbe

#180 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?

Post by chuchumbamayumbe »

Uhoda wrote:Čitam u Slobodnoj Bosni da će kosovske vlasti zabraniti uvoz bh proizvoda ukoliko vlasti naše zemlje ne priznaju na granici putne isprave kosovske države. Prije toga naravno je potrebno priznati nezavisnost Kosova, kako je to učinila većina civiliziranih država svijeta. Ukoliko Vlada Kosova donese ovu odluku bh. ekonomija će pretrpjeti značajan pad budući je Kosovo skoro jedina država s kojom imamo suficit. Među najvećim bh. izvoznicima na Kosovo su Bosnalijek, FDS, Lijanovići, zenička željezara, Bira,...

Pad nacionalne ekonomije znači i niži standard građana. Ne sumnjam da će bh. vlast izabrati upravo tu opciju, jer bože moj, valja biti dobar s Borisom Tadićem i Dodikom.
Da se mene pita, ja ih sada iz principa ne bih priznao!
Cuj ti uslovljavanja i ucjena?!
K'o da imamo posla sa Amerikom!
ccc
:roll:
Lincoln-Burrows

#181 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?

Post by Lincoln-Burrows »

Koja je svrha da jedan protektorat prizna drugi protektorat?
I zamisli još i ucjenjuje :-)
osa

#182 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?

Post by osa »

Lincoln-Burrows wrote:Koja je svrha da jedan protektorat prizna drugi protektorat?
koja svrha? pa osjećaj, osjećaj da si država.
Vodenjak

#183 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?

Post by Vodenjak »

osa wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Koja je svrha da jedan protektorat prizna drugi protektorat?

Mila majko.... :-) :-)
Lincoln-Burrows

#184 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?

Post by Lincoln-Burrows »

Realno gledano bolje bi bilo da se uputi nota Kosovu,
kako imamo dobre namjere ali nam se to ne isplati.
A taj suficit prema Kosovu postoji, bilo bi poražavajuće da je deficit,
ali ukupna trgovina s Kosovom ne prelazi 10% ukupnog prometa BiH.
vee-jay

#185 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?

Post by vee-jay »

osa wrote:
otkad to u politici osjecaj ima ikakvu svrhu?!?

hajd' pokusaj ponovo...
fole13

#186 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?

Post by fole13 »

Bosna ce zadnja priznati Kosovo ,a mozda i nikad jer to nije pogodno u danasnjoj situaciji u kojoj se nalazimo tako da mogu oni i bez nas dovoljno ih je zemalja priznalo tako da nevidim ni potrebe za to , a sto se tice BiH proizvoda nemoraju ih ni uvozit svakako nije neko trziste za kojim cemo zalit. :zzzz:
Mx

#187 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?

Post by Mx »

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/kome ... ati-kosovo

Orahovac

Kad će Sarajevo priznati Kosovo!?

Istovremeno članovi Predsjedništva BiH su našli kompromis pa priznali putne isprave Tajvana, ali ne i državu Tajvan...

09.02.2009. 07:16

Image
Slika:http://www.dnevniavaz.ba/img/avatars/ko ... 215_1_.jpg
[email protected]

Izuzev Srbije i BiH, sve ostale države nastale raspadom Jugoslavije priznale su Kosovo i imaju, ili će uskoro imati, svoja diplomatska predstavništva u Prištini. Uz to, na svom su teritoriju širom otvorila vrata za diplomatska predstavništva Kosova.

Učinila je to čak i Crna Gora: jedno od dva oka u glavi koja su na Kosovo gledala kao na "kolijevku srpstva", "epicentar pravoslavlja na Balkanu"...

No, Crna Gora je na vrijeme razumjela da mitskim budalaštinama nema mjesta u vremenima interneta i pred najezdom trenda stvaranja svijeta globalnim selom. Šta je sa BiH?

Ništa. Ljudi zaduženi za kreiranje vanjske politike naše domovine, a to su članovi državnoga Predsjedništva, šute o Kosovu kao državi, nijemi su ostali na činjenicu da je najmanje polovica svijeta, uključujući i SAD, priznala ovu zemlju i priznala njene putne isprave. Nije naš državni politički vrh smogao čak ni toliko snage pa da iznađe kompromis: priznati pasoše Kosova, što ne znači i političko priznanje države Kosovo.

Pritom, jesu članovi Predsjedništva BiH našli kompromis pa priznali putne isprave Tajvana, ali ne i državu Tajvan.

Cjelokupan tekst dostupan je čitaocima "Dnevnog avaza" i pretplatnicima online izdanja...
Znaci dobro i pravo pitanje iz prilozenog priloga. Kada ce Sarajevo, Bosnjaci i Bosanci i Hercegovci priznati KOSOVO? kao sto su to vec do sada uradile bivse Yu drzave Hrvatska, Crna Gora, Makedonija i Slovenija. Razumijem da Kosovo do daljnjeg nece da priznaju Srbi iz Bosne i Hercegovine odnosno tzv. Republike Srpske ali ne razumijem cega se boje Federacija BiH, Hrvati i Bosnjaci i Bosanci i Hercegovci pa i oni ne smiju i nece da priznaju Kosovo? Ja ovo ne priznavanje Kosova sa HrvtaskoBosnjacke strane iz entiteta Federacije Bosne i Hercegovine vidim kao veliki strah od Srba iz RS sta ce eventualno oni misliti ili reci. Mislim da je taj strah Bosnjaka i Hrvata iz entiteta Federacije nepotreban jer su Srbi u BiH vec odavno zaokruzili 1/2 Bosanskohercegovacke teritorije ili teritorije drzave Bosne i Hercegovine.
bijelo_dugme

#188 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?

Post by bijelo_dugme »

The__Doctor wrote:BiH nikada nece priznati Kosovo....Kosovo se treba podijeliti i Srbiji pripojiti sjeverni dio a ostalo dati Albancima ali ih ne treba priznavati nego drzati u ekonomskoj blokadi kao kaznu za patnju koju su nanijeli srpskom narodu
Doktore de provjeri da nisi sebi prejake lijekove i<piso
behavac

#189 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?

Post by behavac »

Mx wrote: Znaci dobro i pravo pitanje iz prilozenog priloga. Kada ce Sarajevo, Bosnjaci i Bosanci i Hercegovci priznati KOSOVO? kao sto su to vec do sada uradile bivse Yu drzave Hrvatska, Crna Gora, Makedonija i Slovenija. Razumijem da Kosovo do daljnjeg nece da priznaju Srbi iz Bosne i Hercegovine odnosno tzv. Republike Srpske ali ne razumijem cega se boje Federacija BiH, Hrvati i Bosnjaci i Bosanci i Hercegovci pa i oni ne smiju i nece da priznaju Kosovo? Ja ovo ne priznavanje Kosova sa HrvtaskoBosnjacke strane iz entiteta Federacije Bosne i Hercegovine vidim kao veliki strah od Srba iz RS sta ce eventualno oni misliti ili reci. Mislim da je taj strah Bosnjaka i Hrvata iz entiteta Federacije nepotreban jer su Srbi u BiH vec odavno zaokruzili 1/2 Bosanskohercegovacke teritorije ili teritorije drzave Bosne i Hercegovine.
Pitanje nije dobro i krivo je.
Nemaju sta Bosnjaci il Sarajevo da priznaju Kosovo, samo drzava moze dati priznanje...tj BIH.
Zato RS pa ni FBIH ne mogu priznati Kosovo jer je priznanje u nadleznosti drzave a ne entiteta...isto vazi i za dokumenta...granicna uprava je drzavna sluzba.
U ovom kontekstu apsolutno je nebitno da li Srbi ili Bosnjaci ne zele il zele priznati Kosovo, tj njihovi politicari vec je bitno ono sto je moguce.
A za sad BIH nece priznati Kosovo jer za odluku priznanja, bilo da je donosi predsjednistvo, savjet ministara ili parlamentarana skupstina potreban je koncezus a srpski predstavnici se nece sloziti sa eventualnim priznanjem.

Sta onda imamo...Srbi ne zele priznati Kosovo...Bosnjaci bi mozda i zeljeli...
Za priznanje je potreban koncezus a njega nema tako da nema ni priznanja...i to je to...

Jedino da FBIH il Bosnjaci se odcjepe od BIH pa ce onda moci da priznaju Kosovo ako bas toliko zele...
harka

#190 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?

Post by harka »

behavac wrote:...

Jedino da FBIH il Bosnjaci se odcjepe od BIH pa ce onda moci da priznaju Kosovo ako bas toliko zele...
zasto bi se odcijepili,oni neteze nikakvom pripajanju. :)
alijadzigibau

#191 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?

Post by alijadzigibau »

.ebe mi se za kosovo...svakako su i muslimane derali koji nisu govorili njihov jezik
Vodenjak

#192 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?

Post by Vodenjak »

Mx wrote:
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/kome ... ati-kosovo

Orahovac

Kad će Sarajevo priznati Kosovo!?

Istovremeno članovi Predsjedništva BiH su našli kompromis pa priznali putne isprave Tajvana, ali ne i državu Tajvan...

09.02.2009. 07:16

Image
Slika:http://www.dnevniavaz.ba/img/avatars/ko ... 215_1_.jpg
[email protected]

Izuzev Srbije i BiH, sve ostale države nastale raspadom Jugoslavije priznale su Kosovo i imaju, ili će uskoro imati, svoja diplomatska predstavništva u Prištini. Uz to, na svom su teritoriju širom otvorila vrata za diplomatska predstavništva Kosova.

Učinila je to čak i Crna Gora: jedno od dva oka u glavi koja su na Kosovo gledala kao na "kolijevku srpstva", "epicentar pravoslavlja na Balkanu"...

No, Crna Gora je na vrijeme razumjela da mitskim budalaštinama nema mjesta u vremenima interneta i pred najezdom trenda stvaranja svijeta globalnim selom. Šta je sa BiH?

Ništa. Ljudi zaduženi za kreiranje vanjske politike naše domovine, a to su članovi državnoga Predsjedništva, šute o Kosovu kao državi, nijemi su ostali na činjenicu da je najmanje polovica svijeta, uključujući i SAD, priznala ovu zemlju i priznala njene putne isprave. Nije naš državni politički vrh smogao čak ni toliko snage pa da iznađe kompromis: priznati pasoše Kosova, što ne znači i političko priznanje države Kosovo.

Pritom, jesu članovi Predsjedništva BiH našli kompromis pa priznali putne isprave Tajvana, ali ne i državu Tajvan.

Cjelokupan tekst dostupan je čitaocima "Dnevnog avaza" i pretplatnicima online izdanja...
Znaci dobro i pravo pitanje iz prilozenog priloga. Kada ce Sarajevo, Bosnjaci i Bosanci i Hercegovci priznati KOSOVO? kao sto su to vec do sada uradile bivse Yu drzave Hrvatska, Crna Gora, Makedonija i Slovenija. Razumijem da Kosovo do daljnjeg nece da priznaju Srbi iz Bosne i Hercegovine odnosno tzv. Republike Srpske ali ne razumijem cega se boje Federacija BiH, Hrvati i Bosnjaci i Bosanci i Hercegovci pa i oni ne smiju i nece da priznaju Kosovo? Ja ovo ne priznavanje Kosova sa HrvtaskoBosnjacke strane iz entiteta Federacije Bosne i Hercegovine vidim kao veliki strah od Srba iz RS sta ce eventualno oni misliti ili reci. Mislim da je taj strah Bosnjaka i Hrvata iz entiteta Federacije nepotreban jer su Srbi u BiH vec odavno zaokruzili 1/2 Bosanskohercegovacke teritorije ili teritorije drzave Bosne i Hercegovine.
Trazis priznanje Kosova a sam jos uvijek pishes tzv. Republika Srpska.
A istu ti predsjednik ti tvoj mili na tanjiru serviro i mozda ti cak nashtelio da budes drzavljanin iste!
I onda jos i nastavljas sa svojim (i predsjednikovim ti!) podjelama pa trazis da ga Federacija barem prizna. Ko ono, svi na svijetu znaju da je Kosovo Bosnjacima i Hrvatima goruce pitanje i da se zbog njega siti ni naspavati ne mogu...

Bravo, patrioto!
Kuca ti gori a ti u kafani!
Stari

#193 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?

Post by Stari »

Po meni bi, cini mi se mudrije bilo zapitati se, sta je to Srbima toliko toliko vazno te prijece bosnjacima priznavanje jednog tako mega-vaznog medjunarodnog faktora kao sto je republika Kosovo? Kosovo ne bilo nista nit manje nit vise "nezavisna drzava" ako bi to ko biva bosnjaci aminovali i otvorili svoj konzulat tamo....eto to bi cinimise bilo zanimljivije za izanalizirati...a ne ove bisere ...:D cuj, imas osjecaj da si drzava :D... :-) :roll: ...isto ko imati osjecaj da guzis pri onanisanju...
ss sarajlija

#194 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?

Post by ss sarajlija »

licno sto se mene tice ja ih nikad ne bih priznao,mene zamalo nisu lincovali u mahali gdje zivim jer kad je bio rat na kosovu 100% sam bio na strani srbije,jer ti siptari su mi se zgadili od rata ovde.Svi su pocetkom rata otisli odavde kad se smirilo svi se vratili doveli jos po 100 clanova uze rodbine a naravno svi su kriminalci,lopovi itd....a znate li da su momci koji su odavde otisli dole da se bore na strani albanaca,ubijeni od ti istih jer za njih mi nismo isti.....i zasto ih priznati....nema razloga......
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#195 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?

Post by Truba »

ko ode na kosovo...ne smije izu hotela izlaziti i preporučuje se da govore engleski umjesto našeg jer za njih smo svi srbi... eee i za mene ste svi nule... i takvu zemlju ne treba priznavati...
nigdje.nikog

#196 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?

Post by nigdje.nikog »

Ja sranja u Ruandi !
kiky

#197 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?

Post by kiky »

kosovo je slobodno i nezavisno priznala to srbija ili ne, priznala to bih ili ne. a za bih bi bilo dobro da hajduk dodo krene u cijepanje bih. time bi konačno i krenulo rješavanje svih trenutnih problema. i, još nešto. gospon čanak je za novu godinu 2008/09 prigodno dijelio kalendare sa natpisom republika vojvodina al se o tome, kao i o mnogim drugim stvarima koje vojvodina pokreče, se prijeko drine nesmije pričat. bit če još veselja u komšiluku!!!
Mx

#198 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?

Post by Mx »

Dobro, sta ste se prepali, nemojte priznavati Kosovo i stvar zavrsena. :) Pokusajte makar sacuvati BiH ili Federaciju BiH da vam Srbi od nje ne naprave Veliku Srbiju.

Image
united bosnae

#199 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?

Post by united bosnae »

Ne da branim gore spominjanog delegata, ali fakat ovo ubjedjivanje ko je gluplji a ko pametniji postaje pravo zamorno na Sa-X.

Ne mislim da FBiH moze da prizna bilo koju drzavu pa ni Kosovo iz prostog razloga sto FBiH nema tih nadleznosti. Isto kao da Vojvodina prizna BiH ali ne i Srbija.
Ali mislim da FBiH, s obzirom na specificnost situacije treba uspostaviti “specijalne” trgovinske i prijateljske odnose sa Kosovom otvaranjem nekog kulturnog centra ili nekog neformalnog administrativnog predstavnistva u Pristini.
Postoje barem dva razloga za takvo nesto:
1. Veca prisutnost firmi iz BiH na Kosovskom trzistu i razvoj ekonomske saradnje sa tom drzavom. Ne treba zaboraviti da je Kosovo jedina drzava na ovom svijetu s kojom BiH ima pozitivan trgovinski odnos.
2. Na Kosovu vec boravi izvjestan broj drzavljana BiH, a sa razvojem ekonomske saradnje taj broj ce se samo povecavati. Boraveci na Kosovu ti ljudi moraju imati neku kancelariju gdje se mogu obratiti za zastitu svojih prava kao drzavljani BiH, te s obzirom da sluzbene ambasade BiH nece jos za dugo biti, jedna takva kancelarija ili kulturni centar je neophodan.
Nacionalniid_BOSANCI

#200 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

united bosnae wrote:Ne da branim gore spominjanog delegata, ali fakat ovo ubjedjivanje ko je gluplji a ko pametniji postaje pravo zamorno na Sa-X.

Ne mislim da FBiH moze da prizna bilo koju drzavu pa ni Kosovo iz prostog razloga sto FBiH nema tih nadleznosti. Isto kao da Vojvodina prizna BiH ali ne i Srbija.
Ali mislim da FBiH, s obzirom na specificnost situacije treba uspostaviti “specijalne” trgovinske i prijateljske odnose sa Kosovom otvaranjem nekog kulturnog centra ili nekog neformalnog administrativnog predstavnistva u Pristini.
Postoje barem dva razloga za takvo nesto:
1. Veca prisutnost firmi iz BiH na Kosovskom trzistu i razvoj ekonomske saradnje sa tom drzavom. Ne treba zaboraviti da je Kosovo jedina drzava na ovom svijetu s kojom BiH ima pozitivan trgovinski odnos.
2. Na Kosovu vec boravi izvjestan broj drzavljana BiH, a sa razvojem ekonomske saradnje taj broj ce se samo povecavati. Boraveci na Kosovu ti ljudi moraju imati neku kancelariju gdje se mogu obratiti za zastitu svojih prava kao drzavljani BiH, te s obzirom da sluzbene ambasade BiH nece jos za dugo biti, jedna takva kancelarija ili kulturni centar je neophodan.
@ united bosnae. Solidna argumentacija. Mislim da bi Bosanci albanskog porijekla koji su rodjeni i zive u Bosni i Hercegovini odnosno iz Federacije Bosne i Hercegovine bi ovdje u ovim tvojim koje si naveo ekonomskim, kulturnim, turistickim i drugim kontaktima, povezivanjima izmedju Federacije BiH i Kosova kao i drzave Albanije mogli jako puno pomoci i raditi u nekom od navedenih administrativnih predstavnistva u Pristini i na cijelom Kosovu kao i u Federaciji BiH. Jos ako ti Bosanci albanskog porijekla iz Federacije BiH pricaju i pisu albanski jezik to bi mogla biti prava stvar za komunikaciju i saradnju na svim planovima jer pricaju bosansko/albanski jezik.
Post Reply