modra_rijeka wrote:Ovaj prethodni post mi je dao odgovor na moje pitanje koje sam gore postavio....Uvjek se nadje nova matematicka formula da se opravda nesto...prosli put je bilo ovo, sad je ono...cuj sad je SDA po ovoj formuli i najveci gubitnik

A svi znamo da su se najvece borbe vodile oko mjesta nacelnika...da je kojim slucajem SDP dobio barem jedno nacelnicko mjesto vise u odnosu na preosle izbore to bi bio argument za zadovoljstvo....doci ce i slijedeci izbori, bas me zanima koja ce se tad formula primjeniti

Ne vidim cime sam ja opravdavao bilo sta?!
Statistika je vrlo jednostavna. Sto se tice cistog procenta glasova, i SDA i SDP su zabiljezile rast za 3-4% (to je u odnosu na opce izbore 2006-e, ali za 2004-u, s kojom se u stvari i treba porediti, ukupne podatke ne znam, tj. treba ih sabirati). Da li ima smisla usporedjivati lokalne i opce izbore procjenite sami. Samo vrijedi istaci da po nekoj logici stranke dobijaju veci procenat u opcim nego u lokalnim izborima, jer u ovim potonjim ima veci broj malih stranaka koje uzmu neko mjesto i koje se uopste takmice.
Sto se tice broja nacelnickih mandata u odnosu na 2004-u, gore je momak vec iznio podatke koliko je ko dobio, koliko izgubio. Sto se tice broja opcina u kojima su pojedine stranke pobjedile, SDP je tu napredovao za nekoliko opcina. Ali sta znaci 'napredak', a sta 'uspijeh' takodje morate procjeniti sami. U vecini opcina je razlika izmedju SDA i SDP smanjena, a u skoro svim je SDP prestigao SBiH. No opet je u vecini SDA prva. Ko je tu napredovao, opet - procjenite sami.
No ja tvrdim da je SDA izgubila daleko najveci broj vijecnickih mjesta u FBiH. Ko zeli nek uzme i sabira. No to je samo apsolutna razlika od daleko najveceg broja osvojenih mjesta 2004e. S obzirom na to, taj veliki broj vijecnickih mandata je mali procenat ukupnog broja mandata SDA. Dakle ako imas 1000, pa od toga izgubis 100, to je manji procenat nego kad imas 100 pa izgubis 20, je li. Ko zeli da tumaci brojeve kako njemu odgovara bujrum.
Moj subjektivni zakljucak je da se malo sta promjenilo u vrhu, osim sto je SBiH dozivjela slobodan pad, nesto manje i HDZ1990 (u odnosu na opce izbore), te da su stranke BPS i NSRzB nastavile trend rasta. Jos su se pojavile na sceni A-SDA i NS sa znacajnim uspjehom u USK, odnosno u Kantonu Sarajevo. To sam sve vec i ranije rekao.
Na drugoj temi gdje se spominju moguce koalicije na vlasti 2010-e, rekao sam da ocekujem istu koaliciju kao i do sada (znaci SDA, HDZ, SBiH, HDZ1990, itd...), sto znaci da ne vidim da je SDP postigao nekakav znacajan uspijeh na ovim izborima zbog kojeg bi se moglo ocekivati nesto znacajno za 2 godine.
Ako se desi neka znacajna promjena 2010-e, to nece biti toliko zbog moguceg rasta SDP, vec zbog eventualnog rasta NSRzB, BPS ili NS.