Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
madner

#176 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by madner »

istocnjak wrote:
madner wrote:
istocnjak wrote:

Baš si šega i lupaš nebuloze, ti ko onaj kad mu je prosjak došao na vrata i on otvori vrata pa ga pita "Šta želiš?" a prosjak kaže "Nisam tri dana jeo" na to mu ovaj odgovori "Ma natjeraj se čovječe nazor, moraš jesti". :mrgreen:
Opet nepovezano odgovaras, skoncentrisi se malo, nemoj samo po Ferhadiji gledat.
Pa ti si juče rekao da gledaš citiram te: "oči bi sebi izvadio". Pričao sam sinoč nekoj svojoj raji na kahvi za tebe kako se izgubiš na Ferhadiji i za ovo gore što si rekao baš smo se pravo ismijali. :D
:roll:

To se zove ironija, ismijavao sam tu nebulozu tako sto sam je karikirao.
Ironija (grč. εἰρωνεία, eironeia = hinjeno ignoriranje) jezični je izraz i figura u kome je pravo značenje riječi ili prikriveno ili suprotno doslovnom značenju izraza, upotrijebljenih riječi.

Ironija je forma crnog humora (vidi humor). Od ironije su jači sarkazam i groteska.
* Ironija u svakodnevnome govoru:

A baš si krasan prijatelj.
Sve si uspio uništiti! Prekrasno!
Ma baš je pametna.

Sarkazam (grč. σαρκασμός, sarkasmós; sarkazein = gristi usne od bijesa, sarx = meso) zlobna je, ljuta, zajedljiva, oštra i gorka poruga ("koja grize u meso"); pojačana ironija.

istocnjak

#177 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by istocnjak »

Pa ti si juče rekao da gledaš citiram te: "oči bi sebi izvadio". Pričao sam sinoč nekoj svojoj raji na kahvi za tebe kako se izgubiš na Ferhadiji i za ovo gore što si rekao baš smo se pravo ismijali. :D
Ironija (grč. εἰρωνεία, eironeia = hinjeno ignoriranje) jezični je izraz i figura u kome je pravo značenje riječi ili prikriveno ili suprotno doslovnom značenju izraza, upotrijebljenih riječi.

Ironija je forma crnog humora (vidi humor). Od ironije su jači sarkazam i groteska.

Ma baš je pametna.

Sarkazam (grč. σαρκασμός, sarkasmós; sarkazein = gristi usne od bijesa, sarx = meso) zlobna je, ljuta, zajedljiva, oštra i gorka poruga ("koja grize u meso"); pojačana ironija.

madneru ... pa šta bi frendu?
Ma nije to tako crno k'o što ti misliš de ba opusti se malo. Sve je to u redu i normalno ono baš "ljudski". Razumiješ moraš se nekad malo i našaliti i prihvatiti šalu kao nešto normalno. :D Ništa se ti ne sikiraj samo jaši tog konja dalje ... sve je uredu vjeruj mi ... puno si osječajan a to je dobro jer znači da si živ i da osjetiš. Ne znam da li me razumiješ?
Last edited by istocnjak on 20/11/2008 10:11, edited 1 time in total.
kukuruz_kokicar

#178 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by kukuruz_kokicar »

Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Zato jer ljudi vjeruju da im je Bog propisao kada i kako mogu kazniti drugog čovjeka. Zašto ideal demokratije nije nastao u Islamu, zašto pravo glasa nisu žene prvo dobile u islamskom svijetu, zašto je zamrla filozofija u islamskom svijetu? Koja je savremena društvena norma iznjedrena iz Islama? Nagradno pitanje je kada je ukinut robovlasnički sistem u Saudiskoj Arabiji. 1962!
Glavnim uzrokom ovakvog stanja vidim činjenicu da se Kur'an i hadisi tj. šerijat smatraju početkom i krajem propisa u društvu. Sva sreća za muslimane i čovječanstvo, da se to nije odnosilo i na prirodne nauke, pa su Arapi u tim oblastima napravili izuzetan uspjeh u jednom vremenskom periodu - i to je trajalo sve do trenutka dok društveni razvitak nije zaustavio i razvitak ostalih grana nauke.

Stvarno me zanima šta bi bilo postignuto u arapskoj nauci srednjeg vijeka da su halife propisale "Šerijat za nauku".
Sve sto muslimanske vođe danas rade je da nove (uvezene) norme ocjenjuju u skladu sa time da li je neki nova drustveni odnos (civilizacijski proizvod) "halal" ili nije. Pošto većina takvih propisa nije - mi ćemo nastaviti živjeti onako kako "sigurno" znamo da je "halal", pa makar to bilo i protiv svih onih lijepih atributa kojim želimo opisati Boga.

A, za te koji misle drugačije, uvijek postoji i primjerena kazna. Po šerijatu.
Last edited by kukuruz_kokicar on 20/11/2008 10:17, edited 1 time in total.
istocnjak

#179 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by istocnjak »

Ne znam što se zamarate sa stvarima koje se vas lično ne tiču. Pokori se Allahu dž.š. i uspostavi ravnotežu u svom tijelu putem namaza (molitve) kao i ravnotežu u odnosima prema svojima i okruženjem a šta ti više treba u životu da budeš sretan i zadovoljan. Opterečujete se nebulozama umjesto da se okrenete sebi. Ljudi moji pa vi živite u BiH ili Evropi pa shodno tome poštujte zakone tih država a ako odete u Saudiju da tamo živite opet poštujte tamo njihove zakone pa nečete imati problema. Ovdje u BiH ili Evropi te niko neče pitati jesi li teista ili ateista niti ideš li u džamiju ili ne ideš. Baš je bezveze da se ova tema razvlači ovoliko pa bih sugerisao moderatorima da istu zaključaju.
madner

#180 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by madner »

istocnjak wrote:
madner wrote:

Ma baš je pametna.

Ma nije to tako crno k'o što ti misliš de ba opusti se malo. Sve je to u redu i normalno ono baš "ljudski". Razumiješ moraš se nekad malo i našaliti i prihvatiti šalu kao nešto normalno. :D Ništa se ti ne sikiraj samo jaši tog konja dalje ... sve je uredu vjeruj mi ... puno si osječajan a to je dobro jer znači da si živ i da osjetiš. Ne znam da li me razumiješ?[/quote]

Educiram te, vidim da je to deficitno podrucje. :D

A sad salu na stranu, jel ti stvarno mislis da normalno obucene djevojke vecini predstavljaju problem?
istocnjak

#181 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by istocnjak »

[/quote]

Educiram te, vidim da je to deficitno podrucje. :D

A sad salu na stranu, jel ti stvarno mislis da normalno obucene djevojke vecini predstavljaju problem?[/quote]

Čovjek se educira dok je živ i što više uči i stiče znanje - sve više shvata koliko u stvari ne zna.
Vezano za normalno obučene. Nisu one problem večini, več im ta ista večina iz Afrike zavidi što su civilizovane. :D
madner

#182 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by madner »

Opa gdje me nadje :D

Ovo cu svatiti kao da, i sta da ti kazem, nije mi jasno gdje si odrastao pa se nisi navikao na vrijeme.
istocnjak

#183 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by istocnjak »

Vezano za znanje ono se kao i sve ostalo razlikuje po kvalitetu i kvantitetu. Recimo zamisli da ziviš u sobi punoj "mračnog znanja" onda od toga znanja nemaš ništa jer samo lutaš i tumaraš po sobi - i sve dok ne upališ bateriju ono ako ništa bar sa samo malim zračkom svjetlosti - ništa nečeš vidjeti. Več kada upališ bateriju koja daje samo taj mali zračak svjetlosti možeš nešto da nešto vidiš i da se krečeš. Sve je u životu relativno pa tako i znanje.
kukuruz_kokicar

#184 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

istocnjak wrote:Ne znam što se zamarate sa stvarima koje se vas lično ne tiču. Pokori se Allahu dž.š. i uspostavi ravnotežu u svom tijelu putem namaza (molitve) kao i ravnotežu u odnosima prema svojima i okruženjem a šta ti više treba u životu da budeš sretan i zadovoljan. Opterečujete se nebulozama umjesto da se okrenete sebi. Ljudi moji pa vi živite u BiH ili Evropi pa shodno tome poštujte zakone tih država a ako odete u Saudiju da tamo živite opet poštujte tamo njihove zakone pa nečete imati problema. Ovdje u BiH ili Evropi te niko neče pitati jesi li teista ili ateista niti ideš li u džamiju ili ne ideš. Baš je bezveze da se ova tema razvlači ovoliko pa bih sugerisao moderatorima da istu zaključaju.
Ja cijenim da si ti u namazu i ravnoteži odnosa prema svojima i okruženju našao svoje ispunjenje, dopusti da ostali traže svoje ispunjenje u razmišljanju o vjeri i vjerskim propisima.
madner

#185 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by madner »

Znanje je znanje, to sto ti preferiras da ignorises dio koji se kosi sa tvojim uskim vidjenjem svijeta ne znaci da je to lose ili pokvareno znanje.
LSD

#186 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by LSD »

kukuruz_kokicar wrote:
istocnjak wrote:Ne znam što se zamarate sa stvarima koje se vas lično ne tiču. Pokori se Allahu dž.š. i uspostavi ravnotežu u svom tijelu putem namaza (molitve) kao i ravnotežu u odnosima prema svojima i okruženjem a šta ti više treba u životu da budeš sretan i zadovoljan. Opterečujete se nebulozama umjesto da se okrenete sebi. Ljudi moji pa vi živite u BiH ili Evropi pa shodno tome poštujte zakone tih država a ako odete u Saudiju da tamo živite opet poštujte tamo njihove zakone pa nečete imati problema. Ovdje u BiH ili Evropi te niko neče pitati jesi li teista ili ateista niti ideš li u džamiju ili ne ideš. Baš je bezveze da se ova tema razvlači ovoliko pa bih sugerisao moderatorima da istu zaključaju.
Ja cijenim da si ti u namazu i ravnoteži odnosa prema svojima i okruženju našao svoje ispunjenje, dopusti da ostali traže svoje ispunjenje u razmišljanju o vjeri i vjerskim propisima.
Ne može se više to dopuštati fakat...svaku temu siluju svojim glupiranjem,zbijanjem šala i pošalica na racun vjere a sve zbog opšteg neznanja kojeg nisu ni svjesni...ne pišem ni ja o kvantnoj fizici jer me to ne zanima niti znam išta o tome.
Pa svaku temu siluju!...dosta više.
istocnjak

#187 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by istocnjak »

kukuruz_kokicar wrote:
Trudim se koliko mogu da to budem. Što se tiče ovoga nije problem čak naprotiv to je dobro što tražite. Samo mi reci koja je svrha ove teme i šta se sa istom želi dokazati?
kukuruz_kokicar

#188 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

istocnjak wrote:Vezano za znanje ono se kao i sve ostalo razlikuje po kvalitetu i kvantitetu. Recimo zamisli da ziviš u sobi punoj "mračnog znanja" onda od toga znanja nemaš ništa jer samo lutaš i tumaraš po sobi - i sve dok ne upališ bateriju ono ako ništa bar sa samo malim zračkom svjetlosti - ništa nečeš vidjeti. Več kada upališ bateriju koja daje samo taj mali zračak svjetlosti možeš nešto da nešto vidiš i da se krečeš. Sve je u životu relativno pa tako i znanje.
E da se jednom i sa tobom složim, makar pod "mračno znanje" smatrali sasvim različite stvari. Ja smatram "mračnim" neznanje i ignorisanje stvarnosti, a ti "mračnim znanjem" smatraš smjelost razmišljanja izvan strogo propisanog okvira.
Svakom svoje.
arzuhal

#189 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by arzuhal »

istocnjak wrote:Samo mi reci koja je svrha ove teme i šta se sa istom želi dokazati?
To i mene žarko zanima (mada znam odgovor, ja paradoksa...). Zato sam i tražio da se nevede KONKRETAN slučaj kad je neka x osoba bila osuđena od y na smrt. Jer bi mogli i da pričamo o sijaset nakih UN povelja, konvencija o zaštiti ljudskih prava, habla-dabla, koje niko ne provodi (već krši) a svi se pozivaju na njih kad zatreba il nako...
piupiu

#190 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by piupiu »

istocnjak wrote:
madner wrote:
istocnjak wrote:

Ma baš je pametna.

Ma nije to tako crno k'o što ti misliš de ba opusti se malo. Sve je to u redu i normalno ono baš "ljudski". Razumiješ moraš se nekad malo i našaliti i prihvatiti šalu kao nešto normalno. :D Ništa se ti ne sikiraj samo jaši tog konja dalje ... sve je uredu vjeruj mi ... puno si osječajan a to je dobro jer znači da si živ i da osjetiš. Ne znam da li me razumiješ?
Opet vas moram izljubiti obojicu, :kiss:. Nestace mi poljubaca uskoro ako ovako nastavite, :).
Borg-Resistence is FUTILE

#191 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

Kada već tražite, da vam malo pomognem.

http://www.prisoneralert.com/pprofiles/ ... 72f35bb556

Hamid Pourmand
Arrested: September 2004
Days Imprisoned: 1534

RELEASED

Iako je pušten, zbog velikog međunarodnog pritiska, ipak ostaje činjenica da je zbog konverzije sa Islama u Kršćanstvo osuđen na smrt.

Za njega se saznalo pa kazna nije izvšena, koliko je njih za koje se nije znalo i nezna, čije su kazne izvšene i koji čekaju izvršenje?
istocnjak

#192 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by istocnjak »

arzuhal wrote:
istocnjak wrote:Samo mi reci koja je svrha ove teme i šta se sa istom želi dokazati?
To i mene žarko zanima (mada znam odgovor, ja paradoksa...). Zato sam i tražio da se nevede KONKRETAN slučaj kad je neka x osoba bila osuđena od y na smrt. Jer bi mogli i da pričamo o sijaset nakih UN povelja, konvencija o zaštiti ljudskih prava, habla-dabla, koje niko ne provodi (već krši) a svi se pozivaju na njih kad zatreba il nako...
Također znam odgovor ali bilo bi dobro da se izjasne šta žele da dokažu sa ovom temom ljudima koji žive u BiH i Evropi?
istocnjak

#193 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by istocnjak »

Borg-Resistence is FUTILE wrote:Kada već tražite, da vam malo pomognem.

http://www.prisoneralert.com/pprofiles/ ... 72f35bb556

Hamid Pourmand
Arrested: September 2004
Days Imprisoned: 1534

RELEASED

Iako je pušten, zbog velikog međunarodnog pritiska, ipak ostaje činjenica da je zbog konverzije sa Islama u Kršćanstvo osuđen na smrt.

Za njega se saznalo pa kazna nije izvšena, koliko je njih za koje se nije znalo i nezna, čije su kazne izvšene i koji čekaju izvršenje?

Izbjegavaš odgovor a mi živimo u BiH i Evropi.

Imaš temu "Kako je Vernes Hodzic postao fra. Matej" http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=40774
i nisam čuo da je islamska zajednica BiH ovo ikad negdje spomenula a ne šta drugo da rade.
Koja je poenta sve ove priče za ljude koji žive u BiH i Evropi?
madner

#194 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by madner »

piupiu wrote: Opet vas moram izljubiti obojicu, :kiss:. Nestace mi poljubaca uskoro ako ovako nastavite, :).
Samo da kazem da neam ovih restrikcija kao drug skojevac istocnjak, ohvo ono. :D
istocnjak

#195 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by istocnjak »

madner wrote:
piupiu wrote: Opet vas moram izljubiti obojicu, :kiss:. Nestace mi poljubaca uskoro ako ovako nastavite, :).
Samo da kazem da neam ovih restrikcija kao drug skojevac istocnjak, ohvo ono. :D
vako nako ... ništa od toga dosta mi je Ferhadije. :D
kukuruz_kokicar

#196 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

istocnjak wrote:
Također znam odgovor ali bilo bi dobro da se izjasne šta žele da dokažu sa ovom temom ljudima koji žive u BiH i Evropi?
Da, živimo u BiH i Evropi i ja žarko želim da saznam da li su oni koji se deklarišu vjernicima spremni vjerom opravdati ubistvo u slučaju napuštanja islama.
Danas to zakoni u Evropi i BiH ne dopuštaju, a zakoni se mijenjaju. U vrtićima će djeca moći naučiti da je napuštanje Islama propisana smrtna kazna i da je ropstvo dopušteno. Hoće li to oni stvarno prihvatiti i u kakvom svijetu ćemo onda živjeti? ili ćete djeci sve to prešutiti i polako ih pustiti da to sami otkriju kada odrastu.

Tu sam jer me zanima da li je ijedan musliman spreman reći:
TO JE POGREŠNO. Ne zato što nam to Evropa ne da, nego nam to naša vjera ili ljudskost ili šta već ko ima ne da. Ima li iko snage stati i reći - to što piše da je kazna ste pogrešno razumjeli. Ja u takvu kaznu ne vjerujem i ne prihvatam. SADA I NIKADA!

I da, ovdje sam jer bih volio da čujem jedan jedini iskren stav vjernika o i ovakvim 'škakljivim' temama, a ne izvale - de ba pusti to - da vidiš šta se događa u Ruandi.
istocnjak

#197 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by istocnjak »

kukuruz_kokicar wrote:
istocnjak wrote:
Da, živimo u BiH i Evropi i ja žarko želim da saznam da li su oni koji se deklarišu vjernicima spremni vjerom opravdati ubistvo u slučaju napuštanja islama.
Danas to zakoni u Evropi i BiH ne dopuštaju, a zakoni se mijenjaju. U vrtićima će djeca moći naučiti da je napuštanje Islama propisana smrtna kazna i da je ropstvo dopušteno. Hoće li to oni stvarno prihvatiti i u kakvom svijetu ćemo onda živjeti? ili ćete djeci sve to prešutiti i polako ih pustiti da to sami otkriju kada odrastu.

Tu sam jer me zanima da li je ijedan musliman spreman reći:
TO JE POGREŠNO. Ne zato što nam to Evropa ne da, nego nam to naša vjera ili ljudskost ili šta već ko ima ne da. Ima li iko snage stati i reći - to što piše da je kazna ste pogrešno razumjeli. Ja u takvu kaznu ne vjerujem i ne prihvatam. SADA I NIKADA!

I da, ovdje sam jer bih volio da čujem jedan jedini iskren stav vjernika o i ovakvim 'škakljivim' temama, a ne izvale - de ba pusti to - da vidiš šta se događa u Ruandi.
Neka ti na ovo odgovore oni koji su ovu temu postavili i neka se izjasne šta žele sa istom da dokažu ljudima iz BiH i Evrope. Reci konkretno o kojem se vrtiču radi da o tome obavjestimo Islamsku zajednicu u BiH. Odgovor na ovo pitanje nemoj tražiti od laika več otidji na Fakultet islamskih nauka pa ih upitaj. Ljudi su se godinama za to školovali.
Last edited by istocnjak on 20/11/2008 12:58, edited 1 time in total.
Gaia

#198 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by Gaia »

lord-executioner wrote:[Salu na stranu, razlog zbog kojeg komunizam nije nikada implementiran je taj sto svijest danasnjeg covjeka ( a da i ne spominjem svijet prosjecnog balkanskog mamuta ) naprosto jos nije uznapredovala dovoljno da tolerancija bude prirodan dio te svijesti. Vjeruj mi, u svijetu u kojem babo nece mlatiti šćeru zato što hoće da radi djecu sa ćafirom, ili u kojem neki Osaka neće nozem izbacivati crijeva zato sto mu je zena s pogresne strane nasula caj, komunizam moze biti itekako savrsen.

Dodatak: Nije to sala, svaka je religija religija slobode. Samo sto se vecina vjernika i vjernica radije drzi onih odredbi koje ih odvajaju od drugih u posebno Bozije krdo, nego onoga sto ih spaja. Da ljudi znaju naci bozanske kvalitete u sebi, umjesto sto ih projiciraju ka nebesima, ne bi bilo mrznje. Ovako, vladajuci rezon je - Bog sve voli, ja ne moram.
impresivno. :dance: :bih:
Gaia

#199 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by Gaia »

arzuhal wrote:
mozemo li uzeti VITEZA Salman Rushdija kao primjer? :)
minci

#200 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?

Post by minci »

Borg-Resistence is FUTILE wrote:
Preporučio bih ti da prvo proučih neka hermanautička pravila prije nego li počneš komentarisati neke tekstevo iz Biblije.

Najmanje jedan, moguće i više tekstova je izvađeno iz konteksta, kako literarnog tako i drugih.

(č) proročica ste i učite i zavodite Isusove sluge koji se bludu podaju i blaguju od mesa žrtvovana idolima - Sin Božji će vam djecu smrcu pobiti (Otkrivenje 2,18)
(d) ako dodirnete planinu (Iz. 19,12); - Prema tvojoij inetrpretaciji ovog teksta (koliko je ja shvatam) planinarenje je veoma smrtonosan sport. :mrgreen:

(i) pijete vino ili kakvo drugo opojno piće pod Šatorom sastanka (Lev. 10,9); - Šator sastanka više ne postoji.
Itd.

Malo si pogrešno interpretirala, što me nimalo ne čudi. :mrgreen:
Samo da kazem da to nije moja interpretacija nego vjerovatno nekog ateiste ne "hriscanina" ja sam samo copy/paste taj text koji uposte ne nalazim lijepim pa sve i da ga citam u cijelom kontekstu. Trebala sam odmah postaviti izvor naravno!
http://svjetlonosa.bloger.hr/post/zivje ... 38004.aspx
http://www.angelfire.com/scary/svetopismo/index.html
Svejedno.
Koristiš se njegovim tekstom da postigneš svoj cilj.

Što će reći da se barem djelimično slažeš sa njim.

Osim toga, pokazuje koliko si brzopleta, i koliko uopšte razmišljaš o tome što pišeš, odnosno što drugi pišu.
Nadalje, pokazuje da uopšte nemaš praksu da provjeriš da li je to što je neko napisao uopšte prihvatljivo, da nekažemo tačno.
Uopšteno, više voliš da drugi misle za tebe.

Nemam zle, niti bilo kakve negativne namjere, ali radi tebe same, da se nebi ....., da nekažem brukala, poneka malo pauziraj prije nego li nešto postiraš.
Svako dobro, Borg.
MOZDA SI TI PREVISE BRZOPLET U DONOSENJU ZAKLJCAKA O MENI
Svi se mi ponekad koristimo tudjim tekstom da potvrdimo ili pokazemo nesto sa cime se slazemo ili ne kao ja tako i ti i uopste nisam brzopleto to stavila jer sam to sve provjerila i davno davno naisla na te tekstove u Biblijama na tom drugom linku koji sam postavila tamo!

Naravno slazem se samo u tome da ne nalazim da je to Bozija rijec bar ne sve sto je tu navedeno!
Post Reply