Video igra o Bosni
Moderator: Benq
- cimma
#176 Re: Video igra o Bosni
@Pietje_Bel
Ideja nije losa, to bi moglo da se koristi i u edukativne svrhe. Mogao bi, recimo, film (intro ili sta vec) da krene kadrom suma i proplanaka i tu ide prica "na brdovitom Balkanu godine te i te...", pa onda kamera snima neki grad, selo ili nesto slicno da pokaze zivot tih ljudi uz odgovarajucu pricu. Pa se nadovezuje snimak stecka izbliza i prica "... ostavstina predaka..." i onda se kamera dize i preko stecka snima vojsku koja ide u boj predvodjenu kraljem i isto tako neka prica "... zemlj, cast i td... ". Al sam ga izrezirao.
Za ovo nije potrebno neko preterano poznavanje "animiranja", ustvari ti ne bi animirao uopste samo bi izkombinovao ono sto je snimljeno kamerom i ono sto ovi naprave na igri. Cisto da bi bilo autenticnije mogao bi da se izmodeluje neki srednjevekovni Bosanski grad sto detaljnije (ako postoje istorijski podaci) i ubaci u sve ovo. A bitke su ionako na nekoj ledini pa udri.
Ideja nije losa, to bi moglo da se koristi i u edukativne svrhe. Mogao bi, recimo, film (intro ili sta vec) da krene kadrom suma i proplanaka i tu ide prica "na brdovitom Balkanu godine te i te...", pa onda kamera snima neki grad, selo ili nesto slicno da pokaze zivot tih ljudi uz odgovarajucu pricu. Pa se nadovezuje snimak stecka izbliza i prica "... ostavstina predaka..." i onda se kamera dize i preko stecka snima vojsku koja ide u boj predvodjenu kraljem i isto tako neka prica "... zemlj, cast i td... ". Al sam ga izrezirao.
Za ovo nije potrebno neko preterano poznavanje "animiranja", ustvari ti ne bi animirao uopste samo bi izkombinovao ono sto je snimljeno kamerom i ono sto ovi naprave na igri. Cisto da bi bilo autenticnije mogao bi da se izmodeluje neki srednjevekovni Bosanski grad sto detaljnije (ako postoje istorijski podaci) i ubaci u sve ovo. A bitke su ionako na nekoj ledini pa udri.
- Pietje_Bel
#177 Re: Video igra o Bosni
Pa tako nesto sam i ja mislio. Ali ja nemam bas vremena da to modulujem niti to znam. Bilo bi fino da se neki pokreti vitezova modeliraju i da se modelira npr. Bobovac ili Visoki, Jajce (za neki grad za kojeg znamo kako je izgledao). Nemam pojma da li je to tesko.... Vec sam kontaktirao jednog Bosanca koji bi ovo znao ali vijdijet cemo. Ima jos dosta vremena do zavsetka igre.cimma wrote:@Pietje_Bel
- fatality
#178 Re: Video igra o Bosni
sta bi sa ovim , nije se valjda obustavila produkcija 
- Pietje_Bel
#179 Re: Video igra o Bosni
Nije se obustavila produkcija. Evo svakog momenta, danas ili sutra ce staviti rezultat rada u zadnjih 2 mjeseca. To ce biti treci preview koji ce biti pokazan publici. 60% Igre je zavrsen.
- armin_tz
#180 Re: Video igra o Bosni
pa to ce bitt negdje u aprilu igrica...Pietje_Bel wrote:Nije se obustavila produkcija. Evo svakog momenta, danas ili sutra ce staviti rezultat rada u zadnjih 2 mjeseca. To ce biti treci preview koji ce biti pokazan publici. 60% Igre je zavrsen.
- Sheikha
#182 Re: Video igra o Bosni
hoce li je napraviti i za mac?

- armin_tz
#183 Re: Video igra o Bosni
@Pietje_Bel, gdje su oni rezultati rada od dva mjeseca?
-
Eborg
#184 Re: Video igra o Bosni
Ljudi shvatite da je ovo mod i da ga radi mozhda 5-6 ljudi kada stignu a ne igra koju rade profesionalci u punom radnom vremenu... 
-
visocicaguy
#185 Re: Video igra o Bosni
hmm.. ja mislim da zavicajni muzej u visokom raspolaze nekim 3d modelom starog grada visoki... ako zelis, mozemo se roganizovat da odemo do tamo (ili mogu ja upitati) da li se to moze nekako dobiti...Pietje_Bel wrote:Pa tako nesto sam i ja mislio. Ali ja nemam bas vremena da to modulujem niti to znam. Bilo bi fino da se neki pokreti vitezova modeliraju i da se modelira npr. Bobovac ili Visoki, Jajce (za neki grad za kojeg znamo kako je izgledao). Nemam pojma da li je to tesko.... Vec sam kontaktirao jednog Bosanca koji bi ovo znao ali vijdijet cemo. Ima jos dosta vremena do zavsetka igre.cimma wrote:@Pietje_Bel
imaju maketu... 3d model? :/ ne znam
http://youtube.com/watch?v=7kTpxkY8mpM
- Pietje_Bel
#186 Re: Video igra o Bosni
Evo jos par skreenshota koje sam nasao iz slicnog mod-a:

- Pietje_Bel
#188 Re: Video igra o Bosni
pojma nemambandit wrote:Jel ovo sa Stainless Steel mod-a ...
- Prezioso
#189 Re: Video igra o Bosni
Jedva cekam. Svaka cast momci! 
- Pietje_Bel
#190 Re: Video igra o Bosni
Ne znam da li sam postavio ovo vec ovdje. Ali ovo ce u svakom slucaju biti polazna teritorija Bosanske drzave u 1345. godini. Na karti su nacrtane granice drzave i granice provincija te je zapisano u kojoj provinciji ce biti vecinska perzentaza neke vjere. Svakako ce se moci graditi Crkva Bosanska i siriti "" Vira Bosanska" jer je to kao drzavna vjera. Isto tako ces sa Srbijom moci graditi Srpsku Pravoslavnu Crkvu i siriti pravoslavlje a sa npr. Ugarskom katolicku crkvu. Tako sam ja skontao, mada nisam neki ekspert.
Imamo svakako izlaz na more

Iako ovu igru prave Srbi, Hrvati , Madari, Crno-Gorci, Bugari i drugi..ipak mislim da su pravo objektivni i da ne gledaju sa "Nacionalistickim Naocalima" na stvar. Ja sam zadovoljan sa njima do sada. Treba im skinuti kapu stvarno...
Imamo svakako izlaz na more

Iako ovu igru prave Srbi, Hrvati , Madari, Crno-Gorci, Bugari i drugi..ipak mislim da su pravo objektivni i da ne gledaju sa "Nacionalistickim Naocalima" na stvar. Ja sam zadovoljan sa njima do sada. Treba im skinuti kapu stvarno...
- Pietje_Bel
#191 Re: Video igra o Bosni
Sledece sedmice ce biti treci preview gotov. Doslo je jos dvoje ljudi u grupu ciji posao sam prikazao iznad. Vjerovatno zele da treci preview naprave jos malo bolje te da malo stare jedinice urede uz pomoc znanja i talenta novih clanova team-a tako da ce mo trebati pricekati jos jednu sedmicu ali ce biti kvalitet zasigurno bolji. 
- Pietje_Bel
#192 Re: Video igra o Bosni
Evo malo sto sam nasao na netu:
Iz Bosanskog drzavnog muzeja u Sarajevu:

Iz Srbijanskog muzeja:

Pecat kralja Ostoje:

Iz Bosanskog drzavnog muzeja u Sarajevu:

Iz Srbijanskog muzeja:

Pecat kralja Ostoje:

- Pietje_Bel
#193 Re: Video igra o Bosni
Ima li neko od forumasa ko je uclanjen u jos neki veliki Bosansko-Hercegovacki forum i koji je spreman da prenese ovu temu i na taj forum; posto ce treci preview, biti gotov ovog weekenda? I meni je bilo drago kad sam otkrio da se ovo pravi tako da bi sigurno mnogo ljudi obradovali.
Imali neko ko je spreman da ovo jos rasiri malo preko neta?
Imali neko ko je spreman da ovo jos rasiri malo preko neta?
- sale987
#194 Re: Video igra o Bosni
Ah lijepa li je bila mapa bosne dok smo imali 50X puta veci izlaz na more..
- Pietje_Bel
#195 Re: Video igra o Bosni
Ima li su nekih tehnickih problema sa igrom jer ono sto su modelirali nije funkcionisalo u igri, tako da se trebamo jos vise strpiti. Evo sta su ipak pokazali:
Srpsko nize plemstvo:

Upgradirano nize plemstvo Srpsko:

Bugarsko nize plemstvo:

upgradirana verzija:

Bugarski strazar:

Eto za sada. Trebat cemo se mi jos malo strpiti za ovu igru. Sve ide malo teze nego sto je se mislilo.
Srpsko nize plemstvo:

Upgradirano nize plemstvo Srpsko:

Bugarsko nize plemstvo:

upgradirana verzija:

Bugarski strazar:

Eto za sada. Trebat cemo se mi jos malo strpiti za ovu igru. Sve ide malo teze nego sto je se mislilo.
-
nino90
#196 Re: Video igra o Bosni
ma cekam vala odkako sam temu vidio nikad oni to nece zavrsiti
- Pietje_Bel
#197 Re: Video igra o Bosni
Samo da te podsjetim da ovo pravi tim od 10 ljudi a kada se pravi igra za komercijallne svrhe onda se uloze milioni (vrlo cestoi na stotine miliona) pa opet se nacekamo par godina. Istina je da oni samo nadograduju vec postojecu igru ali ipak mogu zamisliti koliko je to komplikovano. A uz to valja sve istorijski istraziti te prelistati za svaku zemlju debele istorijske knjige koje su namjenjene za studente istorije, nebi li nekoga povrijedili.reni-90 wrote:ma cekam vala odkako sam temu vidio nikad oni to nece zavrsiti
-
gerwasius
#198 Re: Video igra o Bosni
ljudi ja nemogu nikako da se reg pa de neka neko mi registrira za mene samo ime gerwasius sifra bilo koja i nek mi posalje stranicu te igre jako bi volio igrati plsssss
- Mostarska liska
#199 Re: Video igra o Bosni
Super ideja,dok sam listao ove stranice srce mi ko Hum !
I gotivna ona priča o bosanskim vojnicima...jesmo u taj vakat bili zaj'bani
I gotivna ona priča o bosanskim vojnicima...jesmo u taj vakat bili zaj'bani
-
gerwasius
#200 Re: Video igra o Bosni
moze li mi neko reci kako se to igra jeli to ide preko interneta ili preko cda