Iskrenost...

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
madner

#176 Re: Iskrenost...

Post by madner »

Pa on ima zenu koju ne postuje. To mi bas ne zvuci kao recept za sretan ostatak zivota.

Uzimate diskusiju previse licno, ubjedan sam da vas dvoje niste opste daleko u stavovima. :D
Last edited by madner on 27/08/2008 14:45, edited 1 time in total.
metal_rules_cura

#177 Re: Iskrenost...

Post by metal_rules_cura »

A ja ponavljam kako covjek ne moze zivjeti strogo po pravilima i kako mu se to "odredjivanje" kojecega moze obiti o glavu, sto se cesce desava nego sto mu donese dobro. Ako nista, prati sta ce se dalje desavati sa tim brakom koji spominjes. Kulminacija mora doci. U to budi siguran.

Dalje, primjer koji sam navela je primjer koji opet ja imam u svojoj blizini. Sretne ljude koji imaju onoliko koliko im treba i mirno spavaju. Itekako gledaju na savjest. I pored nje opet uspjeli, sretan brak, ljetovanja, zimovanja... Sedmicno aktivnosti s prijateljima, kvalitetnim ljudima. I sto je najvaznije, u slucaju da trebaju recimo renovirati stan, mogu nazvati prijatelje iz bilo koje branse i odradice im to za sedmicu bez da uopce imaju obavezu placanja. A zasluzili su to necim drugim, a ne kalkulisanjem niti uzimanjem od njih, pa oni kao imaju obavezu da vrate. Daleko od toga. I ovo o cemu pricam, ma kakvu ti sliku stvorio, uopce nije iluzija.
fixer

#178 Re: Iskrenost...

Post by fixer »

metal_rules_cura wrote:
fixer wrote:
metal_rules_cura wrote:To sto ja imam takav stav apsolutno ne znaci da cu ostati u odnosima u kojima me se ne postuje. U tome se ocito razlikujem od nje. Ja samo necu dok je sve ok kalkulirati i oslanjati se na moc nad nekim posto se to prije ili kasnije osjeti. Ali, ukoliko dodje do nepostovanja i nefer odnosa prema meni samo da bi neko okusio svoju moc, ja iz tog odnosa idem i ne vracam se. Do sada prva takvima nisam pruzila ruku. I vjerujem da necu. Oprostiti im mogu, radi sebe, ali pruziti ruku ne, jer necu opet iste situacije. I stojim iza toga.

Ovo posljednje necu komentarisati. Pitanje je svrhe toga sto oni rade i neka rade.
trenutak kad se takvi pocnu ponasati tako je vec odmakao treutak, tad ga volis, a odlazak od takvih ljudi u takvom stanju predstavlja kalkulaciju. :-) ide svaka iz takvog odnosa, ali samo teoretski. pa procitaj milion komentara na ovim temama tipa - " ja, usprkos njegovom ponasanju, znam da on mene voli. osjetim to." :D tad je kasno... za vecinu, stvarno bi volio da si manjina.
Slazem se kako u tim momentima postoji emocija. Postoji osjecaj. Ali, osjecaj se javlja i gubi usljed nekog ponasanja, ovog ili onog. Cak i kod najvecih emocija postoji granica koja se ne prelazi. Granica koju kada predjes postajes, u najmanju ruku, ponizen i potpuno gubis percepciju sta je ljubav. Ja znam sta to predstavlja i sta meni treba. Nijedna osoba nece svojim ponasanjem mene navici da je to normalno niti cu ja zbog nekoga mijenjati ono sto mi treba. Niko nije toliko vrijedan, vjeruj mi :D
e moja sreco, takvi veoma dobro znaju gdje je granica i nikad je ne prelaze. samo je s vremenom pomjeraju, jer se kod tebe postepeno javlja tolerancija na njegove mane.
sad jedno konkretno pitanje - svadja izmedju tebe i decka ti. ne mozete se dogovoriti gdje bi otisli na more. ti bi na jedno mjesto, on na drugo. ti bi da si blize svojim frendovima, on svojim. dolazi do zestoke svadje, u toj svadji on tebi govori da ga nikad ne razumijes, da ga odvajas od frendova, da ga pokusavas kontrolisati, i slicno. odlazi i vise se ne javlja. sta bi ti? on ti fali, postao ti je navika. mnogo toga imate zajedno. volis ga. bi li ga zovnula i rekla da ces ici sa njim, ili bi radi toga prekinula? pazi, mnogo ga volis.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#179 Re: Iskrenost...

Post by Latina »

muskarci su vam cudna sorta. neka vide da vas imaju, niste im vise interesantni, a neka pomisle da vas gube, proradi im ego i bore se za vas, samo da sebi dokazu da se nisu nimalo promijenili.
a ) Niko nikoga ne posjeduje

b ) Niko nikoga ne moze posjedovati ( iako mnogi imaju deluziju - patolosku ubijedjenost da nekoga posjeduju )

c ) U slucaju nejasnoca, pogledati pod a i b
a njih veliki procenat vara da im cura ne zna za to. citavo vrijeme glume nesto, cure su spremne vjerovati u njihovu iskrenost, bal bla bla
imas onog ko je vjeran, oki, onda pije. imas onog ko ne pije,vjeran je, a onda je gay. imas onog koji te postuje, koji ti je vjeran, koji te voli, ne pije, ne bije te - taj te se samo boji!
Sto ce reci - vjernost kao takva kod muskaraca ne postoji ? I svi ti istovremeno, dok piju, varaju nas, skrivaju gay kosture u ormaru, plase nas se, od nas ocekuju bezuvjetnu ljubav i vjernost ? Ah... :zzzz:
fixer wrote:
Latinica wrote: Znaci ok je ukrasti veknu kruha zato sto postoje ljudi koji pljackaju banke ? Interesantna logika.
glupo poredjenje. prije bi odgovaralo ovo. sa neba padne kamion jabuka. svi kupe, samo se ti ustrucavas jer znas da je to u dubini duse lose. dok drugi imaju ono sto zele, ti imas samo cistu savjest.
Ovdje si vec bezobrazan, poredjenje nije ni najmanje glupo. Dao si primjer covjeka koji vara zenu, ona to zna i trpi i momka koji rasplace curu samo da bi joj rekao da je ludo voli ( oba patoloski primjeri ). A onda si naveo da ti nisi tako "maligan". Ili mozda tvoje djevojke nisu narocito inteligentne ?

U vezi citiranog primjera ; imacu cistu savjest i uz to me nece boljeti stomak od ( potencijalno ) crvljivih jabuka. Glavobolju da i ne spominjem.
Latinica wrote: Najnovija istrazivanja veza ukazuju na to da se slicnosti privlace i opstaju ( slicnosti po temperamentu, karakteru, cak i fizickom izgledu ), a ne suprotnosti. Svima nam je cilj da nam veza potraje ?
najnovija istrazivanja :D :D :D
pa zar ste spremni vjerovati tome? takva istrazivanja su cak rekla da bijelci imaju najvece, pa iduceg mjeseca su crnci imali najveceg.
spremni ste vjerovati istrazivanjima, a niste spremni vjerovati iskustvima vasih bliznjih. :lol: :lol:
Koliko bliznjih imas? :D Statisticka istrazivanja su osnovni metod izvlacenja zakljucaka u nauci, i donose se na osnovu procjene statistickog uzorka koji je veci od onog kojeg ti i ja mozemo upoznati za 3 zivota.
Last edited by Latina on 27/08/2008 14:57, edited 2 times in total.
fixer

#180 Re: Iskrenost...

Post by fixer »

madner wrote:Pa on ima zenu koju ne postuje. To mi bas ne zvuci kao recept za sretan ostatak zivota.

Uzimate diskusiju previse licno, ubjedan sam da vas dvoje niste opste daleko u stavovima. :D
istina, ne postuje je. ali mislis da to ona zna? uvjerava se u suprotno, ne vidi izlaz iz situacije, a onda neki tvrde da ne postoji mogucnost ubjedjivanja.
ja toliko vjerujem u nju. samo smatram da je izuzetno opasno sredstvo. ne treba se zaigrati sa njom. unistis ljude oko sebe, a takvo nesto nije pozitivno.
i nemoj molim te. ja toliko mnogo znam tih takvih idealnih. nesto ima lose u tom svemu, nesto smrdi, sami sto se to jos ne osjeti. ti ako vjerujes da je sve kako treba - nisi vidjela pravi zivot.
metal_rules_cura

#181 Re: Iskrenost...

Latinice, opet pametan post! ;-)

Odgovor na pitanje: Volim te, drag si mi, ali ne izvrci mi rijeci i namjere. Ukoliko to pak cinis i odlucis ici zbog toga, tvoja odluka. Izvoli. To nema veze sa mnom. Tako bih postupila.

I nisu sve djevojke povodljive. I to bi trebao da znas! ;-)
metal_rules_cura

#182 Re: Iskrenost...

fixer wrote:
madner wrote:Pa on ima zenu koju ne postuje. To mi bas ne zvuci kao recept za sretan ostatak zivota.

istina, ne postuje je. ali mislis da to ona zna? uvjerava se u suprotno, ne vidi izlaz iz situacije, a onda neki tvrde da ne postoji mogucnost ubjedjivanja.
ja toliko vjerujem u nju.
Ukoliko ona tako postupa to nije posljedica njegove moci ubjedjivanja nego problema unutar nje same. Ima problem sa samopouzdanjem, sa osjecajem vlastite vrijednosti i ne bih se slozila da ne vidi. Vidi i zna, samo nema hrabrosti suociti se sa tim jer negdje joj je unisteno samopouzdanje, a taj proces je on svojim ponasanjem samo dovrsio. I trebas da vjerujes u nju jer joj treba pomoc. Naravno, prvo pomaze vjera drugih da bi negdje pronasla vjeru u sebe.

I sta je "pravi" a sta "nepravi" zivot? Mislis kako ja ili bilo ko drugi zivimo na metli? Na oblaku? Ne krecemo se medju ljudima i ne upadamo u situacije. Greska. Samo drugacije gledam i postavljam se spram toga.
Latina

#183 Re: Iskrenost...

Post by Latina »

metal_rules_cura wrote:
Kada uzimas od nekog, kada ti neko daje (mislim u kontekstu uspjesnog covjeka koji ima materijalno a savjest gura u stranu), ti vise nisi slobodan, ne smijes govoriti sto mislis i raditi sto zelis, uslovljen si. Onda kada nisi kolektiv, kada nisi stoka koja ide "gdje svi tud i mali Mujo" uspjevas sporije, dobivas sporije, ali postojanjije. I mozda kolicinski imas na kraju manje, ali je sve rasporedjeno, svoj si covjek i imas svoju poziciju. Ovako si dio stocnog vagona, koji visi o koncu i pitanje je kada ce se to sto su pokupili obiti o glavu svakom od njih. I iako je vrijeme ovakvo kakvo jeste, zakoni prirode postoje i nijedan covjek ih nije stigao niti prevario.
Upravo tako. Cool ! :thumbup:
fixer

#184 Re: Iskrenost...

Post by fixer »

Latinica wrote: a ) Niko nikoga ne posjeduje

b ) Niko nikoga ne moze posjedovati ( iako mnogi imaju deluziju - patolosku ubijedjenost da nekoga posjeduju )

c ) U slucaju nejasnoca, pogledati pod a i b
sad si odjednom bukvalna??? :)
znas ti dobro na sta sam ja mislio, a vi idealiste ste tako podlozni da tresnete na pod.

Latinica wrote:Sto ce reci - vjernost kao takva kod muskaraca ne postoji ? I svi ti istovremeno, dok piju, varaju nas, skrivaju gay kosture u ormaru, plase nas se, od nas ocekuju bezuvjetnu ljubav i vjernost ? Ah... :zzzz:
opet izvrces ono sto sam napisao, iako si i ti uvjerena da nisam na to mislio. mozda da nam ponudis neki statisticki podatak?
Latinica wrote: Ovdje si vec bezobrazan, poredjenje nije ni najmanje glupo. Dao si primjer covjeka koji vara zenu, ona to zna i trpi i momka koji rasplace curu samo da bi joj rekao da je ludo voli ( oba patoloski primjeri ). A onda si naveo da ti nisi tako "maligan". Ili mozda tvoje djevojke nisu narocito inteligentne ?

U vezi citiranog primjera ; imacu cistu savjest i uz to me nece boljeti stomak od ( potencijalno ) crvljivih jabuka. Glavobolju da i ne spominjem.
da, sad patoloski primjeri,a nekad bili ideal zdravih veza. strasno okrutan svijet.
Latinica wrote: Koliko bliznjih imas? :D Statisticka istrazivanja su osnovni metod izvlacenja zakljucaka u nauci, i donose se na osnovu procjene statistickog uzorka koji je veci od onog kojeg ti i ja mozemo upoznati za 3 zivota.
moguce, ali zar to opet nije vjerovanje nekom ko je u stanju da te zavara? jbg, nije se desilo tebi,desilo se tamo nekom...
Latina

#185 Re: Iskrenost...

Post by Latina »

On ima zenu koju ne postuje i koja ne postuje samu sebe. Ali oboje igraju "happy families" igru, znaci kalkulisu bas na nacin na koji nam @fixer sugerise da to trebamo ciniti. Misljenja sam da njen dio kalkulacije nije potaknut ljubavlju nego nekim konkretnim, prekticnim interesom. Sreca uopste nije i ne moze biti dio njihove formule za zivot.
metal_rules_cura

#186 Re: Iskrenost...

"Mi idealisti"... Kul :D

Necemo podvoditi ni pod kakve teorije, imas situaciju: Drvo, posmatraju ga 2 covjeka recimo. Jedan ga vidi ovako, drugi onako. Posmatraju isto, ali ga vide razlicito. O tome ti pricam cijelo vrijeme. Kada kazes "idealisti" pobijas misljenje drugacije od tvog nesvjesno i mislis kako nije uspjesno! Samo zato sto nije dovoljno "oprezno". Nemoj dvaput reci...
madner

#187 Re: Iskrenost...

Post by madner »

fixer wrote:

ja toliko vjerujem u nju. samo smatram da je izuzetno opasno sredstvo. ne treba se zaigrati sa njom. unistis ljude oko sebe, a takvo nesto nije pozitivno.
i nemoj molim te. ja toliko mnogo znam tih takvih idealnih. nesto ima lose u tom svemu, nesto smrdi, sami sto se to jos ne osjeti. ti ako vjerujes da je sve kako treba - nisi vidjela pravi zivot.
Pa ne mora ona znat, zna on :wink:
Da li bi ti volio zivjet sa takvom osobom, sta je tu uspjeh?
To sto ispada faca medju ljudima od kojih nema nista, nije bas neka utjeha.

Sto je najgore, da postuje sebe odjebao bi je.

Ja nisam idealista, ali svakako podrzavam idealiste. Da ih je vise, cinici kao ja bi losije prolazili i bilo bi nam svima bolje :wink:
metal_rules_cura

#188 Re: Iskrenost...

Latinica wrote:
On ima zenu koju ne postuje i koja ne postuje samu sebe. Ali oboje igraju "happy families" igru, znaci kalkulisu bas na nacin na koji nam @fixer sugerise da to trebamo ciniti. Misljenja sam da njen dio kalkulacije nije potaknut ljubavlju nego nekim konkretnim, prekticnim interesom. Sreca uopste nije i ne moze biti dio njihove formule za zivot.
Da, ne moze. Ali izgleda da se takvi odnosi i situacije trebaju prihvatiti kao normalne i prirodne, jer to je "realnost" koja nema drugacija posmatranja osim jednog i to prilicno iskalkulisanog koji bi trebao predstavljati uspjeh. Ako sam dobro razumijela... A nema veze sto tu nema duhovnog zadovoljstva i srece, u "realnom" svijetu se tome valjda i ne treba teziti. Samo kod nas idealista :D

Uglavnom, pisala sam o ponasanju zene. Mozda i nije dio igre.
fixer

#189 Re: Iskrenost...

Post by fixer »

metal_rules_cura wrote:Latinice, opet pametan post! ;-)

Odgovor na pitanje: Volim te, drag si mi, ali ne izvrci mi rijeci i namjere. Ukoliko to pak cinis i odlucis ici zbog toga, tvoja odluka. Izvoli. To nema veze sa mnom. Tako bih postupila.

haha. prvo ovo je pitanje u kojem ti nudis odgovor lisen utjecaja vanjskih faktora. drugo, cak i u ovom odgovoru potvrdjujes moju teoriju. ti si neko ko zagovara emocije, iskrenost, a ovdje je tvoj odgovor krajnje suprotan s tvojim stavovima. ti odustajes od emocija, od svog decka, od ljubavi zbog banalnih razloga? riskiras toliko mnogo, bacas sve u vodu, a sve zbog toga sto se niste u stanju dogovoriti. da li je on nekim slucajem tebe toliko povrijedio da odustanes od njega? ko je ono rekao da u nekoj uspjesnoj vezi uvijek neko mora "biti ispred"? zasto ti sad nisi ispred, a razlozi nesuglasica su banalne prirode? zanimljivo, osoba koja je rekla da u vezi nema mjesta egu, sad potvrdjuje suprotno.
vidis, u vezi je ipak potrebno da se neko zrtvuje za dobrobit veze i u korist one druge osobe.
a recenica - "Ukoliko to pak cinis i odlucis ici zbog toga" je iz moje riznice odgovora. :D
svi mi manipuliramo, samo to drugacije nazivamo. ti to predstavljas kao mehanizam zastite svoga "ja", ja malo drugacije, ali princip je isti! :)
madner

#190 Re: Iskrenost...

Post by madner »

Latinica wrote:
Slazem se, ali ne vidim sta je tu uspjeh ni za njega. Ozenio si zenu koju ne postujes i ponizavas i provodis zivot sa njom.
To mi je isto da kupim auto i namjerno ga sjebem sto vise, mada sam ja jedini koji se vozi u njemu. Ponekad provozam tudje i vidim kolko mi je ovo sjebano, mada je do mene.

Ne kontam zasto je on da dobitku u toj vezi.
metal_rules_cura

#191 Re: Iskrenost...

I ono sto je istina i to ogromna, jeste da idemo niz vodu, pustamo da nas vrijeme nosi, ne opiremo se, usvajamo sve misleci kako iz toga mozemo izvuci korist i usput gubimo. I to mnogo. A da pojma nemamo. I ako bi uzeli kako se vec izgubilo puno toga i kako vec jedni druge jedemo kako li ce biti tek kroz neko vrijeme ukoliko se ovakav trend nastavi, ne smijem ni pomisliti. Zato, onima koji misle drugacije bolje je da nadju slicne i povuku se ondje gdje ih proces nece zahvatiti, jer mijenjati vecinu nema smisla, moze ih samo povuci sa sobom.
Latina

#192 Re: Iskrenost...

Post by Latina »

da, sad patoloski primjeri,a nekad bili ideal zdravih veza. strasno okrutan svijet.
Ne nego vecina ljudi ne postuje granice ( koje moraju postojati ) u bilo kom odnosu ( narocito bliskom ).
Last edited by Latina on 28/08/2008 00:16, edited 1 time in total.
metal_rules_cura

#193 Re: Iskrenost...

fixer wrote:
metal_rules_cura wrote:Latinice, opet pametan post! ;-)

haha. prvo ovo je pitanje u kojem ti nudis odgovor lisen utjecaja vanjskih faktora. drugo, cak i u ovom odgovoru potvrdjujes moju teoriju. ti si neko ko zagovara emocije, iskrenost, a ovdje je tvoj odgovor krajnje suprotan s tvojim stavovima. ti odustajes od emocija, od svog decka, od ljubavi zbog banalnih razloga? riskiras toliko mnogo, bacas sve u vodu, a sve zbog toga sto se niste u stanju dogovoriti. da li je on nekim slucajem tebe toliko povrijedio da odustanes od njega? ko je ono rekao da u nekoj uspjesnoj vezi uvijek neko mora "biti ispred"? zasto ti sad nisi ispred, a razlozi nesuglasica su banalne prirode? zanimljivo, osoba koja je rekla da u vezi nema mjesta egu, sad potvrdjuje suprotno.
vidis, u vezi je ipak potrebno da se neko zrtvuje za dobrobit veze i u korist one druge osobe.
a recenica - "Ukoliko to pak cinis i odlucis ici zbog toga" je iz moje riznice odgovora. :D
svi mi manipuliramo, samo to drugacije nazivamo. ti to predstavljas kao mehanizam zastite svoga "ja", ja malo drugacije, ali princip je isti! :)
To je tvoje misljenje. Kao prvo, momak koji tako nesto kaze djevojci ne pruza iskrenost niti neku emociju cim je tako zustro ubjedjuje i kroji prema sebi, a ja zagovaram iskrenost i ljubav ondje gdje se ona moze primijeniti da bi odnos isao dalje. Kod njega ne moze i zbog toga se povlacim sto bih uradila u bilo kojoj drugoj situaciji, jer vjerujem ukoliko je to napravio jednom i drugi put ce, a veliko je pitanje i da li mu je ovo bio prvi put. Ovako mu mogu reci otvoreno i otici. Druga je prica ukoliko bi on rekao kako mu se ne ide gdje bih ja, pa onda otvara mogucnost dogovora. Ne mora ni po mom, ali hajdemo kompromis. Nikakav problem. Cim ne dobije sto zeli i nakon toga urla kako ga ne volim je obrazac ponasanja koji ce poslije primijeniti i u svim drugim situacijama kada zeli nesto dobiti. A da mu ja uzvracam je zacarani krug koji ne vodi nikud. I pomalo cinicki se hvatas za moju definiciju ljubavi i uglavljujes je u svaki kontekst. Citaj sta sam prethodno pisala, pa malo povezi i nemoj vaditi iz konteksta samo ono sto ti odgovara.
Latina

#194 Re: Iskrenost...

Post by Latina »

metal_rules_cura wrote:"Mi idealisti"... Kul :D
:lol: :lol: :lol:

Mislim da je @fixer mnogo veci idealista od nas. :wink:
Last edited by Latina on 27/08/2008 15:33, edited 1 time in total.
fixer

#195 Re: Iskrenost...

Post by fixer »

taraaaaaaaaaa :D
Ne nego vecina ljudi ne postuje granice ( koje moraju postojati ) u bilo kom odnosu ( narocito bliskom ).
ovo je ono sto ja lupam citavo vrijeme. vecina ljudi ne postuje trebali bi, ali ne postuju.
samo je pitanje da li ces biti takav, ili ces biti zrtva istih? od kad je covjeka - takvi postoje. niko ih nikad nije uspio promjeniti,smanjiti njihov broj, pa necete ni vi!
metal_rules_cura

#196 Re: Iskrenost...

Latinica wrote: Ne nego vecina ljudi ne postuje granice ( koje moraju postojati ) u bilo kom odnosu ( narocito bliskom
).
:thumbup:
Last edited by metal_rules_cura on 28/08/2008 00:32, edited 1 time in total.
metal_rules_cura

#197 Re: Iskrenost...

fixer wrote:taraaaaaaaaaa :D
ovo je ono sto ja lupam citavo vrijeme. vecina ljudi ne postuje trebali bi, ali ne postuju.
samo je pitanje da li ces biti takav, ili ces biti zrtva istih? od kad je covjeka - takvi postoje. niko ih nikad nije uspio promjeniti,smanjiti njihov broj, pa necete ni vi!
Slazem se! Ali, pricamo o VECINI, ne o svima! I nemam namjeru gubiti vrijeme nekoga mijenjati niti to ima svrhu. Njihov broj je cini se bio manji u odnosu na zadnjih par godina kad nam se jos vise povecala potreba za koristi i materijalnim stvarima.
madner

#198 Re: Iskrenost...

Post by madner »

Ama odat cu ti tajnu, ima gorih stvari od toga.
Malo te izofira, malo si razocaran, malo si sjeban koju heftu, malo vise cugas ali prodje. I ti opet ziv i zdrav.

Samo sto ne moras sklanjat pogled. :wink:

Rekoh ti, to je siherski pristup kod tebe. :D
madner

#199 Re: Iskrenost...

Post by madner »

metal_rules_cura wrote:
Slazem se! Ali, pricamo o VECINI, ne o svima! I nemam namjeru gubiti vrijeme nekoga mijenjati niti to ima svrhu. Njihov broj je cini se bio manji u odnosu na zadnjih par godina kad nam se jos vise povecala potreba za koristi i materijalnim stvarima.
Cini ti se, otkud znas kolko je kad bilo kakvih ljudi?
Kjajević Majko

#200 Re: Iskrenost...

Post by Kjajević Majko »

Dopizdilo mi je čitati prije par stranica (iskreno otkako je Fixer počeo pisati), ali evo par misli ako se kome još uvijek da čitati... :D

Bit iskrenosti je, ako si iskren prema sebi bit ćeš i prema drugima.
Ako govorimo o bilo kojem međuljudskom odnosu iskrenost je bitna, inače ostaju samo laži. Pošto je to odnos te laži nisu samo prema drugima nego i prema sebi.

E sad ono najbitnije...iskrenost se obično odbije o glavu ali samo na kratke staze. Dok ljudi ne svare to što si im rekao. Mislim sam da svi na kraju cijene iskrenost nakon što svare mišljenje, a varenje ovisi o veličini želuca, količini hrane, vrsti hrane i vremenu. :) Može se desiti da neko nikad ne svari tvoju iskrenost, da je jednostavno odbija prihvatiti. Ti sa tim ne gubiš ništa, gubi ta druga osoba jer se ne želi suočiti s problemom.

Opet iskrenost ima slojeve i zato je u različitim situacijama treba znati koristiti.

Pošto je tema otvorena s postom o tome da je momak ostavio curu nakon izvjesnog vremena bez riječi recimo ovako...
Veza im je bila nikakva, on je to znao ali jebiga osjećaji su jači od razuma i ona nije. Čovjek se pokupio bez riječi nakon dosta vremena provedenog zajedno i nakon intimnih trenutaka, riječi i djela. To nije iskren odnos! Niko ne čita misli i to svi znaju, taj momak jednostavno nije karakter da sjedne i kaže curo draga ovo ovako ne ide ja se ne mislim zavlačiti, shvati, sretno i zdravo. Ili uprošteno momak nema muda. :D

Iskrenost u smislu otvaranja prema nekome je sasvim druga stvar. Ali i tu ne mora biti laži iako ih baš tu najviše ima. Jednostavno ti ne moraš biti iskren niti moraš lagati, svima treba vremena za povjerenje i ako druga strana to ne shvaća nemaš tu šta tražiti. Niko nema pravo zahtijevati neku intimniju iskrenost i otvorenost, ona sama dođe ili ne dođe. Što bi rekli prosto ko pasulj!

Da se razumijemo, Život nije i ne bi trebao (smio) biti život po definicijama, pravilima, kalkulacijama i sl. Da su svi iskreni za svaku sitnicu bilo bi krajnje dosadno, ali kad su ljudski osjećaji u pitanju, kad je u pitanju nešto ozbiljno iskrenost je jedini način. Neke stvari jednostavno shvatiš i trebaš shvatiti da bi Život bio bolji. :thumbup:
Post Reply