PUNJENJE KLIME
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ado-šampion
#176 Re: PUNJENJE KLIME
Moze, u neka auta ide svega 300 grama...
-
Maher85
#177 Re: PUNJENJE KLIME
Golf 5 je u pitanju klima radi ali nije oštra prikopcao na apartat kaze hvali 180 grama, covijek dopunio sada ne znam da li je pravilno dopunjavanje ili sve ispustiti pa ponovo vakumirati sistem i sve nanovo uraditi vaš savjet, da li na ovom autu taj manjak od 180 grama utiče na hlađenje ili je nešto drugo u pitanju.
- dufa
#178 Re: PUNJENJE KLIME
Maher85 wrote:Golf 5 je u pitanju klima radi ali nije oštra prikopcao na apartat kaze hvali 180 grama, covijek dopunio sada ne znam da li je pravilno dopunjavanje ili sve ispustiti pa ponovo vakumirati sistem i sve nanovo uraditi vaš savjet, da li na ovom autu taj manjak od 180 grama utiče na hlađenje ili je nešto drugo u pitanju.
Koliko si platio dopunjavanje tih 180 grama, ako nije tajna?
Hvala
- Ned071
#179 Re: PUNJENJE KLIME
ima li ko iskustva sa komelom?
-
Maher85
#180 Re: PUNJENJE KLIME
Plaćeno 30 KM sve intervencija trajala oko 20 min.
-
m a c a n
#181 Re: PUNJENJE KLIME
ako ti negdje ispušta plin, džaba si dao pare, jer opet za neko vrijeme ćeš morat dopunjavat
a ispušta ti sigurno, jer sama po sebi dokle god je ispravna i ne curi, klimu nema potrebe dopunjavat
a ispušta ti sigurno, jer sama po sebi dokle god je ispravna i ne curi, klimu nema potrebe dopunjavat
-
Maher85
#182 Re: PUNJENJE KLIME
Vozio sam u ovlašteni kazu da po standardima vw postoji mogućnost da na autu starijem od 5 god moze da hvali freona bez obzira sto je sve ispravno ako ne muljaju.
-
m a c a n
#183 Re: PUNJENJE KLIME
tako rekli u ovlašetnom VW servisu ???
čisto sumnjam ili ti nisi dobro shvatio, ljudi su možda rekli da kod auta preko 5 godina postoji mogućnost da instalacija bude porozna i da ima mogućnost da plin može da curi
inače, objasni ti nama kako će falit plina, ako nigdje ne curi
čisto sumnjam ili ti nisi dobro shvatio, ljudi su možda rekli da kod auta preko 5 godina postoji mogućnost da instalacija bude porozna i da ima mogućnost da plin može da curi
inače, objasni ti nama kako će falit plina, ako nigdje ne curi
- dufa
#184 Re: PUNJENJE KLIME
Dobro je nisi mnogo platio a sto m a c a n iznad kaze velika vjerovatnoca je da je freon negdje iscurio jer ipak je to 180 grama. Taj tvoj sistem treba isprazniti izvakumirati i ako je sve OK napuniti na vagu po preporuci proizvodjaca.Maher85 wrote:Plaćeno 30 KM sve intervencija trajala oko 20 min.
-
Maher85
#185 Re: PUNJENJE KLIME
Meni je auto prije dopune teko hladio unazad dvije godine da negdje curi iscurio bi sve a ne samo 180 grama....
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#186 Re: PUNJENJE KLIME
Ima freon kuda da iscuri i u potpuno ispravnom sistemu ( semering kompresora i iglice/priključci za dopunjavanje) pa je gubitak 30-50 grama godišnje( kod malo starijih auta) sasvim normalan. Semering naročito propušta freon kad je "suv" , odnosno kad kompresor dugo stoji neaktivan i ne podmazuje ga.
- mahalaš
#187 Re: PUNJENJE KLIME
Planiram raditi punjenje klime i dezinfekciju...
Zvao sam Unitrade kod njih je punjenje 60KM, a dezinfekcija 8 i 30KM zavisnosti da li je pjena ili je nesto sto ga nisam razumio
Zvao i Komel i kod njih je punjenje klime 60KM, ali je dezinfekcija 70KM i 20KM (sprej).
U globalu meni "smrdi" samo kad ponovo upalim klimu i traje minutu maksimalno. Koliko sam primijetio slabije mi radi ventilacija u zadnje vrijeme :S
Da li ima jos neko ko radi kvalitetno i gdje da odem?
Zvao sam Unitrade kod njih je punjenje 60KM, a dezinfekcija 8 i 30KM zavisnosti da li je pjena ili je nesto sto ga nisam razumio
Zvao i Komel i kod njih je punjenje klime 60KM, ali je dezinfekcija 70KM i 20KM (sprej).
U globalu meni "smrdi" samo kad ponovo upalim klimu i traje minutu maksimalno. Koliko sam primijetio slabije mi radi ventilacija u zadnje vrijeme :S
- LaLuna
#188 Re: PUNJENJE KLIME
Ako ti Butmir nije daleko, preporuka za Klimacentar i Ćelu. Mislim da se nećeš pokajatimahalaš wrote:Planiram raditi punjenje klime i dezinfekciju...
- Optimist
#189 Re: PUNJENJE KLIME
mahalaš wrote:Planiram raditi punjenje klime i dezinfekciju...
Ako nisi prvo promijeni filter klime.
- mahalaš
#190 Re: PUNJENJE KLIME
Butmir mi je podaleko, jer sam u Starom Gradu
Provjericu za taj klima centar, ako valjaju nije ni daleko ..
Filter klime mijenam pretezno kad i ulje
Filter klime mijenam pretezno kad i ulje
Last edited by mahalaš on 13/06/2014 09:13, edited 1 time in total.
- ned424
#191 Re: PUNJENJE KLIME
Evo ja sam prije neki mjesec dopunio u Komelu 60 km komplet servis osim UV boje!
Imao 90 grama a ukupno ide 475 grama.

-
-stefan-
#192 Re: PUNJENJE KLIME
U Lukavici, preko puta trznog centra Tempo u sklopu nekog tehničkog pregleda kompletno punjenje klime kosta 30KM i dezinfekcija cini mi se da je 10KM ali to nisam jer sam kupio neki sprej za dezinfekciju.
Ja sam prije 10-ak dana punio i sve je ok
Vidim ovde spominju neke cifre od preko 60KM pa da se zna i za ovo 
Ja sam prije 10-ak dana punio i sve je ok
- ned424
#193 Re: PUNJENJE KLIME
Ima to i u barama 40 km ali kao ne mjenja ulje u kompresoru.-stefan- wrote:U Lukavici, preko puta trznog centra Tempo u sklopu nekog tehničkog pregleda kompletno punjenje klime kosta 30KM i dezinfekcija cini mi se da je 10KM ali to nisam jer sam kupio neki sprej za dezinfekciju.
Ja sam prije 10-ak dana punio i sve je okVidim ovde spominju neke cifre od preko 60KM pa da se zna i za ovo
I da dodam ako hoces UV boju kosta jos 20 km.
- ayass
#194 Re: PUNJENJE KLIME
U globalu ako to radi za 40 KM a ne mjenja ulje u kompresoru bolje da ga nikako ne radi. Citava stvar se vrti oko "Kopresora" a isti ne moze bez ulja, kao i motor pa skontaj. Ljudi u Hrasnom rade citav proces nešto 5 u 1 mjenjanja ciscenja ubacivanje ulje dezinfekcije u kabini i na kraju napune za 30 KM i to sve vidis i fino ti objasne.ned424 wrote:Ima to i u barama 40 km ali kao ne mjenja ulje u kompresoru.-stefan- wrote:U Lukavici, preko puta trznog centra Tempo u sklopu nekog tehničkog pregleda kompletno punjenje klime kosta 30KM i dezinfekcija cini mi se da je 10KM ali to nisam jer sam kupio neki sprej za dezinfekciju.
Ja sam prije 10-ak dana punio i sve je okVidim ovde spominju neke cifre od preko 60KM pa da se zna i za ovo
I da dodam ako hoces UV boju kosta jos 20 km.
-
m a c a n
#195 Re: PUNJENJE KLIME
otkud ulje zasebno
u klimi
nije kompresor motor pa da ima zasebno ulje
neka vrsta ulja sa plinom čini smjesu, a zasebno ulje ne postoji
-
m a c a n
#196 Re: PUNJENJE KLIME
ako ti je toliko falilo, znači da dobro curined424 wrote:Evo ja sam prije neki mjesec dopunio u Komelu 60 km komplet servis osim UV boje!
ako nisi otklonio izvor curenja, džaba si bacio pare
-
ajdin_ze
#197 Re: PUNJENJE KLIME
Proguglaj malo kad vec nevjerujes nikome.m a c a n wrote:otkud ulje zasebno![]()
![]()
u klimi
http://www.behrhellaservice.com/behrhel ... J00583.pdf
http://www.airconservice.nl/Sanden_SD_Service_Guide.pdf
http://www.amtecol.com/getattachment/Pr ... l.pdf.aspx
http://www.danfoss.com/NR/rdonlyres/CFE ... 010web.pdf
Zadnji link je vodeci proizvodjac kompresora u svijetu i odnosi se na elektricne kompresore za komore ali princip podmazivanja je isti.
Plin je suh i sam od sebe nemoze podmazivati nista.Zato dio ulja ostaje u kompresoru a dio ide sa plinom kroz sistem i izmedju ostalog podmazuje iglu ekspanzionog ventila koja ima konstantan hod od 3 do 5 mm i koja regulise hladnocu plina.
Kad igla zaglavi zbog nedostatka ulja klima prestaje hladiti.
Litar ulja u BiH je od 60km pa na gore zavisnosti od proizvodjaca,prodavca(marze) i kolicine koju uzimas(popusta).
-
-stefan-
#198 Re: PUNJENJE KLIME
Mjenja ulje u kompresoru, nisam sad siguran kako ide ali mislim da prvo vakumira i izvuce sve iz sistema, provjeri ima li curenja (opadanja pritiska) i posle toga ubacuje ulje i plin. Za boju nisam siguran ali mislim da cak i to ubaci jer mi je nesto spominjao a klima mi je pustala dok nisam sredio, medjutim nasao sam pukotinu i bez boje. Za jos 10KM ide dezinfekcija ventilacionih otvora.
- ayass
#199 Re: PUNJENJE KLIME
Kaže meni tip koji radi a i mašina koja je uradila proces da ide prvo čiščenje (izvlačenje tvog freona i ulja) vakumiranje (nabia pritisak u crijeva da vidi da nema slucajnog propuštanja, punjenje novog ulja i UV boje i na kraju ubacuje plin ili ti ga freon za 1 min-stefan- wrote:Mjenja ulje u kompresoru, nisam sad siguran kako ide ali mislim da prvo vakumira i izvuce sve iz sistema, provjeri ima li curenja (opadanja pritiska) i posle toga ubacuje ulje i plin. Za boju nisam siguran ali mislim da cak i to ubaci jer mi je nesto spominjao a klima mi je pustala dok nisam sredio, medjutim nasao sam pukotinu i bez boje. Za jos 10KM ide dezinfekcija ventilacionih otvora.
A gledao je i nekom UV lampom da nema negdje boje ili ti ga rupe u sistemu
-
m a c a n
#200 Re: PUNJENJE KLIME
pa jel plin zasebno a ulje zasebno...da li si to prljavo ulje vidio zasebno
ili je to jedna smjesa
ili je to jedna smjesa