PUNJENJE KLIME

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado-šampion

#176 Re: PUNJENJE KLIME

Post by ado-šampion »

Moze, u neka auta ide svega 300 grama...
Maher85

#177 Re: PUNJENJE KLIME

Post by Maher85 »

Golf 5 je u pitanju klima radi ali nije oštra prikopcao na apartat kaze hvali 180 grama, covijek dopunio sada ne znam da li je pravilno dopunjavanje ili sve ispustiti pa ponovo vakumirati sistem i sve nanovo uraditi vaš savjet, da li na ovom autu taj manjak od 180 grama utiče na hlađenje ili je nešto drugo u pitanju.
dufa

#178 Re: PUNJENJE KLIME

Post by dufa »

Maher85 wrote:Golf 5 je u pitanju klima radi ali nije oštra prikopcao na apartat kaze hvali 180 grama, covijek dopunio sada ne znam da li je pravilno dopunjavanje ili sve ispustiti pa ponovo vakumirati sistem i sve nanovo uraditi vaš savjet, da li na ovom autu taj manjak od 180 grama utiče na hlađenje ili je nešto drugo u pitanju.

Koliko si platio dopunjavanje tih 180 grama, ako nije tajna?

Hvala
Ned071

#179 Re: PUNJENJE KLIME

Post by Ned071 »

ima li ko iskustva sa komelom?
Maher85

#180 Re: PUNJENJE KLIME

Post by Maher85 »

Plaćeno 30 KM sve intervencija trajala oko 20 min.
m a c a n

#181 Re: PUNJENJE KLIME

Post by m a c a n »

ako ti negdje ispušta plin, džaba si dao pare, jer opet za neko vrijeme ćeš morat dopunjavat
a ispušta ti sigurno, jer sama po sebi dokle god je ispravna i ne curi, klimu nema potrebe dopunjavat
Maher85

#182 Re: PUNJENJE KLIME

Post by Maher85 »

Vozio sam u ovlašteni kazu da po standardima vw postoji mogućnost da na autu starijem od 5 god moze da hvali freona bez obzira sto je sve ispravno ako ne muljaju.
m a c a n

#183 Re: PUNJENJE KLIME

Post by m a c a n »

tako rekli u ovlašetnom VW servisu ???
čisto sumnjam ili ti nisi dobro shvatio, ljudi su možda rekli da kod auta preko 5 godina postoji mogućnost da instalacija bude porozna i da ima mogućnost da plin može da curi

inače, objasni ti nama kako će falit plina, ako nigdje ne curi :-)
dufa

#184 Re: PUNJENJE KLIME

Post by dufa »

Maher85 wrote:Plaćeno 30 KM sve intervencija trajala oko 20 min.
Dobro je nisi mnogo platio a sto m a c a n iznad kaze velika vjerovatnoca je da je freon negdje iscurio jer ipak je to 180 grama. Taj tvoj sistem treba isprazniti izvakumirati i ako je sve OK napuniti na vagu po preporuci proizvodjaca.
Maher85

#185 Re: PUNJENJE KLIME

Post by Maher85 »

Meni je auto prije dopune teko hladio unazad dvije godine da negdje curi iscurio bi sve a ne samo 180 grama....
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#186 Re: PUNJENJE KLIME

Post by maks_rs »

Ima freon kuda da iscuri i u potpuno ispravnom sistemu ( semering kompresora i iglice/priključci za dopunjavanje) pa je gubitak 30-50 grama godišnje( kod malo starijih auta) sasvim normalan. Semering naročito propušta freon kad je "suv" , odnosno kad kompresor dugo stoji neaktivan i ne podmazuje ga.
mahalaš

#187 Re: PUNJENJE KLIME

Post by mahalaš »

Planiram raditi punjenje klime i dezinfekciju...

Zvao sam Unitrade kod njih je punjenje 60KM, a dezinfekcija 8 i 30KM zavisnosti da li je pjena ili je nesto sto ga nisam razumio :)

Zvao i Komel i kod njih je punjenje klime 60KM, ali je dezinfekcija 70KM i 20KM (sprej).

U globalu meni "smrdi" samo kad ponovo upalim klimu i traje minutu maksimalno. Koliko sam primijetio slabije mi radi ventilacija u zadnje vrijeme :S

Da li ima jos neko ko radi kvalitetno i gdje da odem?
LaLuna

#188 Re: PUNJENJE KLIME

Post by LaLuna »

mahalaš wrote:Planiram raditi punjenje klime i dezinfekciju...

Zvao sam Unitrade kod njih je punjenje 60KM, a dezinfekcija 8 i 30KM zavisnosti da li je pjena ili je nesto sto ga nisam razumio :)

Zvao i Komel i kod njih je punjenje klime 60KM, ali je dezinfekcija 70KM i 20KM (sprej).

U globalu meni "smrdi" samo kad ponovo upalim klimu i traje minutu maksimalno. Koliko sam primijetio slabije mi radi ventilacija u zadnje vrijeme :S

Ako ti Butmir nije daleko, preporuka za Klimacentar i Ćelu. Mislim da se nećeš pokajati :-)
Optimist

#189 Re: PUNJENJE KLIME

Post by Optimist »

mahalaš wrote:Planiram raditi punjenje klime i dezinfekciju...

Ako nisi prvo promijeni filter klime.
mahalaš

#190 Re: PUNJENJE KLIME

Post by mahalaš »

Butmir mi je podaleko, jer sam u Starom Gradu :) Provjericu za taj klima centar, ako valjaju nije ni daleko ..

Filter klime mijenam pretezno kad i ulje
Last edited by mahalaš on 13/06/2014 09:13, edited 1 time in total.
ned424

#191 Re: PUNJENJE KLIME

Post by ned424 »

Evo ja sam prije neki mjesec dopunio u Komelu 60 km komplet servis osim UV boje!
Imao 90 grama a ukupno ide 475 grama.
Image
-stefan-

#192 Re: PUNJENJE KLIME

Post by -stefan- »

U Lukavici, preko puta trznog centra Tempo u sklopu nekog tehničkog pregleda kompletno punjenje klime kosta 30KM i dezinfekcija cini mi se da je 10KM ali to nisam jer sam kupio neki sprej za dezinfekciju.
Ja sam prije 10-ak dana punio i sve je ok :) Vidim ovde spominju neke cifre od preko 60KM pa da se zna i za ovo :thumbup:
ned424

#193 Re: PUNJENJE KLIME

Post by ned424 »

-stefan- wrote:U Lukavici, preko puta trznog centra Tempo u sklopu nekog tehničkog pregleda kompletno punjenje klime kosta 30KM i dezinfekcija cini mi se da je 10KM ali to nisam jer sam kupio neki sprej za dezinfekciju.
Ja sam prije 10-ak dana punio i sve je ok :) Vidim ovde spominju neke cifre od preko 60KM pa da se zna i za ovo :thumbup:
Ima to i u barama 40 km ali kao ne mjenja ulje u kompresoru.
I da dodam ako hoces UV boju kosta jos 20 km.
ayass

#194 Re: PUNJENJE KLIME

Post by ayass »

ned424 wrote:
-stefan- wrote:U Lukavici, preko puta trznog centra Tempo u sklopu nekog tehničkog pregleda kompletno punjenje klime kosta 30KM i dezinfekcija cini mi se da je 10KM ali to nisam jer sam kupio neki sprej za dezinfekciju.
Ima to i u barama 40 km ali kao ne mjenja ulje u kompresoru.
I da dodam ako hoces UV boju kosta jos 20 km.
U globalu ako to radi za 40 KM a ne mjenja ulje u kompresoru bolje da ga nikako ne radi. Citava stvar se vrti oko "Kopresora" a isti ne moze bez ulja, kao i motor pa skontaj. Ljudi u Hrasnom rade citav proces nešto 5 u 1 mjenjanja ciscenja ubacivanje ulje dezinfekcije u kabini i na kraju napune za 30 KM i to sve vidis i fino ti objasne.
m a c a n

#195 Re: PUNJENJE KLIME

Post by m a c a n »

otkud ulje zasebno :-) :-) :-) u klimi
nije kompresor motor pa da ima zasebno ulje
neka vrsta ulja sa plinom čini smjesu, a zasebno ulje ne postoji
m a c a n

#196 Re: PUNJENJE KLIME

Post by m a c a n »

ned424 wrote:Evo ja sam prije neki mjesec dopunio u Komelu 60 km komplet servis osim UV boje!
Imao 90 grama a ukupno ide 475 grama.
Image
ako ti je toliko falilo, znači da dobro curi
ako nisi otklonio izvor curenja, džaba si bacio pare
ajdin_ze

#197 Re: PUNJENJE KLIME

Post by ajdin_ze »

m a c a n wrote:otkud ulje zasebno :-) :-) :-) u klimi
nije kompresor motor pa da ima zasebno ulje
neka vrsta ulja sa plinom čini smjesu, a zasebno ulje ne postoji
Proguglaj malo kad vec nevjerujes nikome.

http://www.behrhellaservice.com/behrhel ... J00583.pdf
http://www.airconservice.nl/Sanden_SD_Service_Guide.pdf
http://www.amtecol.com/getattachment/Pr ... l.pdf.aspx

http://www.danfoss.com/NR/rdonlyres/CFE ... 010web.pdf
Zadnji link je vodeci proizvodjac kompresora u svijetu i odnosi se na elektricne kompresore za komore ali princip podmazivanja je isti.
Plin je suh i sam od sebe nemoze podmazivati nista.Zato dio ulja ostaje u kompresoru a dio ide sa plinom kroz sistem i izmedju ostalog podmazuje iglu ekspanzionog ventila koja ima konstantan hod od 3 do 5 mm i koja regulise hladnocu plina.
Kad igla zaglavi zbog nedostatka ulja klima prestaje hladiti.

Litar ulja u BiH je od 60km pa na gore zavisnosti od proizvodjaca,prodavca(marze) i kolicine koju uzimas(popusta).
-stefan-

#198 Re: PUNJENJE KLIME

Post by -stefan- »

Mjenja ulje u kompresoru, nisam sad siguran kako ide ali mislim da prvo vakumira i izvuce sve iz sistema, provjeri ima li curenja (opadanja pritiska) i posle toga ubacuje ulje i plin. Za boju nisam siguran ali mislim da cak i to ubaci jer mi je nesto spominjao a klima mi je pustala dok nisam sredio, medjutim nasao sam pukotinu i bez boje. Za jos 10KM ide dezinfekcija ventilacionih otvora.
ayass

#199 Re: PUNJENJE KLIME

Post by ayass »

-stefan- wrote:Mjenja ulje u kompresoru, nisam sad siguran kako ide ali mislim da prvo vakumira i izvuce sve iz sistema, provjeri ima li curenja (opadanja pritiska) i posle toga ubacuje ulje i plin. Za boju nisam siguran ali mislim da cak i to ubaci jer mi je nesto spominjao a klima mi je pustala dok nisam sredio, medjutim nasao sam pukotinu i bez boje. Za jos 10KM ide dezinfekcija ventilacionih otvora.
Kaže meni tip koji radi a i mašina koja je uradila proces da ide prvo čiščenje (izvlačenje tvog freona i ulja) vakumiranje (nabia pritisak u crijeva da vidi da nema slucajnog propuštanja, punjenje novog ulja i UV boje i na kraju ubacuje plin ili ti ga freon za 1 min :lol: :lol: a staro ulje tacno vidis kako je gadno i prljavo kad ga izbaci u bocu :evil: :evil:
A gledao je i nekom UV lampom da nema negdje boje ili ti ga rupe u sistemu :roll: al sve tip top
m a c a n

#200 Re: PUNJENJE KLIME

Post by m a c a n »

pa jel plin zasebno a ulje zasebno...da li si to prljavo ulje vidio zasebno
ili je to jedna smjesa
Post Reply