immuno wrote:zavisi na koje drvece si alergicna i sto je jos jako interesantno koliki ti je ukupni IgE a koliko specificni na pojedina drveca,pored toga imas sad (sto je za ocekivati)in alergijske reakcije na neke druge alergene to je tkzv ukrstena reakcija jer recimo ako je neko alergican na brezu za ocekivati je da reaguje i na jos dosta drugih alergena npr macke,trava,jabuke,celera ...zasto zato sto rekombinantni alergeni od sviju imaju bar po jedan peptid koji je isti znaci moze se naci isti i kod breze i kod celera recimo.Rekombinantni (precisceni,izdvojeni) alergen recimo breze je rBet v1 i rBet v2 on se moze naci u preko 4 hiljde drugih alergena....pa nije cudo za haos od simptomaalma_ wrote:Alergicna na polen drvetau zadnje vrijeme pocinju i tegobe sa jabukama, tresnjama itd, a ne znam kako cu bez voca
Toliko sam probala kojekakvih lijekova, koji mi samo dodatno naruse imunitet- da sam odustala od svega ( alergiju imam vec 10 god ) Obzirom na to sta sve predvidjaju za ovu godinu, vidjet cemo da li cu prezivjeti...Ima li neko savjet
Hvala lijepo na odgovoru, tek sada vidim koliko nista ne znam...Na nalazu pise( joha, breza, lijeska,hrast, platana ) i na kraju 36 pa predpostavljam da je to ukupni IgE. Uglavnom ljekari kod kojih sam bila mi po automatizmu propisu kojesta bez ikakvog objasnjenja, jer "bas uvijek imaju puno pacijenata i nemaju vremena za pojasnjenja" uglavnom od flonidana preko ventolina do aminofilina u nedogled...Cak mi smeta i med iako sam citala da med rijetko kome smeta ( mislim na odrasle ljude sa ovom vrstom alergije )Hvala jos jednom