Alergičari, na šta ste alergični?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
alma_

#176 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by alma_ »

immuno wrote:
alma_ wrote:Alergicna na polen drveta :( u zadnje vrijeme pocinju i tegobe sa jabukama, tresnjama itd, a ne znam kako cu bez voca :( Toliko sam probala kojekakvih lijekova, koji mi samo dodatno naruse imunitet- da sam odustala od svega ( alergiju imam vec 10 god ) Obzirom na to sta sve predvidjaju za ovu godinu, vidjet cemo da li cu prezivjeti...Ima li neko savjet :?:
zavisi na koje drvece si alergicna i sto je jos jako interesantno koliki ti je ukupni IgE a koliko specificni na pojedina drveca,pored toga imas sad (sto je za ocekivati)in alergijske reakcije na neke druge alergene to je tkzv ukrstena reakcija jer recimo ako je neko alergican na brezu za ocekivati je da reaguje i na jos dosta drugih alergena npr macke,trava,jabuke,celera ...zasto zato sto rekombinantni alergeni od sviju imaju bar po jedan peptid koji je isti znaci moze se naci isti i kod breze i kod celera recimo.Rekombinantni (precisceni,izdvojeni) alergen recimo breze je rBet v1 i rBet v2 on se moze naci u preko 4 hiljde drugih alergena....pa nije cudo za haos od simptoma

Hvala lijepo na odgovoru, tek sada vidim koliko nista ne znam...Na nalazu pise( joha, breza, lijeska,hrast, platana ) i na kraju 36 pa predpostavljam da je to ukupni IgE. Uglavnom ljekari kod kojih sam bila mi po automatizmu propisu kojesta bez ikakvog objasnjenja, jer "bas uvijek imaju puno pacijenata i nemaju vremena za pojasnjenja" uglavnom od flonidana preko ventolina do aminofilina u nedogled...Cak mi smeta i med iako sam citala da med rijetko kome smeta ( mislim na odrasle ljude sa ovom vrstom alergije )Hvala jos jednom
Rijeka_snova

#177 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Rijeka_snova »

Ne znam jesam li alergicna ali kisem stalno, nekad i 4-5 puta dnevno. Kisem bas jako i u 3-4 navrata tako da poslije moram 5-6 sekundi malo "odmoriti". I to je uvijek, bez obzira na lokaciju ili vrijeme. :S Zna mi i nos procuriti. Evo upravo mi se sada to desava. Kontala sam malo do doktora otici ali nikad da se nakanim. :S

Ljudi moji, je l' moguce da je alergija? :(
Lucazode

#178 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Lucazode »

Rijeka_snova wrote:Ne znam jesam li alergicna ali kisem stalno, nekad i 4-5 puta dnevno. Kisem bas jako i u 3-4 navrata tako da poslije moram 5-6 sekundi malo "odmoriti". I to je uvijek, bez obzira na lokaciju ili vrijeme. :S Zna mi i nos procuriti. Evo upravo mi se sada to desava. Kontala sam malo do doktora otici ali nikad da se nakanim. :S

Ne nužno. Možda je viroza u pitanju. Ali ipak prati sljedeće;

Ako ti se pojavi očni svrab, pretežno u samom kutu oka,
Svrab u nosu, curenje nosa, peckanje u nosu,
Svrab ždrijela...
gerberica

#179 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by gerberica »

Rijeka_snova wrote:Ne znam jesam li alergicna ali kisem stalno, nekad i 4-5 puta dnevno. Kisem bas jako i u 3-4 navrata tako da poslije moram 5-6 sekundi malo "odmoriti". I to je uvijek, bez obzira na lokaciju ili vrijeme. :S Zna mi i nos procuriti. Evo upravo mi se sada to desava. Kontala sam malo do doktora otici ali nikad da se nakanim. :S

Meni se isto desava,evo od jutros se raznese od kihanja.U jutarnjim satima je posebno naglaseno i tako vec 3 god kako dodje mart pa sve do ihaaaaa kad popuca ambrozija.U jesen se smiri.Isla sam kod doktora i dobila Fenedex ali on mi "ugusi"kihanje,ali me onda glava boli.Tako da ako cu da biram,ipak vise volim kihati. :-D
elle_

#180 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by elle_ »

Znate li šta je najefikasnije kad oči svrbe, pored kihanja, svrbež me ubi :cry:
Josko Domorocki

#181 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Josko Domorocki »

elle_ wrote:Znate li šta je najefikasnije kad oči svrbe, pored kihanja, svrbež me ubi :cry:
Probaj suncane naocale..mislim da mogu pomoci sa malo vecim okvirima..
Josko Domorocki

#182 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Josko Domorocki »

Zna li neko nesto efikasno protiv ujeda pcele,osa ? Kako ublaziti ili sprijeciti alergiju na ove insekte koji dolaze.. :-?
elle_

#183 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by elle_ »

Josko Domorocki wrote:
elle_ wrote:Znate li šta je najefikasnije kad oči svrbe, pored kihanja, svrbež me ubi :cry:
Probaj suncane naocale..mislim da mogu pomoci sa malo vecim okvirima..
Jesam, ali ipak polen udje u oči, čak i ne svrbi dok sam vani, već kad udjem u kuću....mislila sam na neke kapi ili slično...
alma_

#184 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by alma_ »

Dexametason kapi za oci ili jednostavno pitaj u apoteci sta imaju novo :) kosta 5-6KM
Ove godine stavljam hladne obloge od kamilice ili cak obicne vode sve mi drugo dosadilo :)
elle_

#185 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by elle_ »

alma_ wrote:
Dexametason kapi za oci ili jednostavno pitaj u apoteci sta imaju novo :) kosta 5-6KM
Ove godine stavljam hladne obloge od kamilice ili cak obicne vode sve mi drugo dosadilo :)

Ok, hvala.... sad sam i ja sad pročitala da je kamilica dobra (piše u članku rimska kamilica, mada mislim da je svaka ista), pa možda večeras prvo probam sa kamlicom ,ako ne uspije onda ću kupiti te kapi.
Lucazode

#186 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Lucazode »

Ima li nešto za svrab ždrijela? Kad ufati joooj :x
elle_

#187 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by elle_ »

Lucazode wrote:Ima li nešto za svrab ždrijela? Kad ufati joooj :x
Voda, meni jedino ona ublaži, pijem po mali gutljaj svako malo....uh kako je to užasan osjećaj :cry:
ely05

#188 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by ely05 »

Imaju neke kapi za nos u apoteci :-D nezzz tacno kako se zovu ali su pravo dobre kod alergija kostaju nekih 28-30km :)
Rijeka_snova

#189 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Rijeka_snova »

Lucazode wrote:

Ne nužno. Možda je viroza u pitanju. Ali ipak prati sljedeće;

Ako ti se pojavi očni svrab, pretežno u samom kutu oka,
Svrab u nosu, curenje nosa, peckanje u nosu,
Svrab ždrijela...
Ne bih rekla da je viroza kao ni alergija na polen jer ne traje odredjeni period (recimo proljece-ljeto nego je to uvijek, i zimi i na jesen) i nema tih popratnih pojava tipa svraba u oku. Ponekad mi oci zasuze i nos redovno procuri. :S Kada budem imala vremena, odem do doktora. Hvala svima :)
elle_

#190 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by elle_ »

Danas sam bila na kontroli kod pulmologa, koristila sam mjesec dana pumpicu Seretide, sad mi je opet propisao istu pumpicu i tablete Singular. Čula sam da je taj lijek pravo dobar za alergičare i astmičare, ima li neko iskustvo s njim ? Postoji li jači oblik nuspojava ?
Zaboravila sam reći da sam alergična na drveće (gotovo na sve zastupljeno u našim krajevima) rano i kasno cvijetanje, raž, dlaku mačke, psa, lješnjak itd.
Lucazode

#191 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Lucazode »

Je li neko koristio kortikosteroide u tabletama?
Cholina_Lokica

#192 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Cholina_Lokica »

Lucazode wrote:Je li neko koristio kortikosteroide u tabletama?
Jesam ja... Ne znam jesu li djelotvorni, posto sam prespavala 15 dana :lol: :lol: :lol:
Lucazode

#193 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Lucazode »

Cholina_Lokica wrote:
Jesam ja... Ne znam jesu li djelotvorni, posto sam prespavala 15 dana :lol: :lol: :lol:
Ouu šit :lol:
Cholina_Lokica

#194 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Cholina_Lokica »

Mozda nece na tebe tako djelovati :mrgreen:
Ja bila komirana, nista mi vise nije bilo, sve me proslo, nista nisam osjecala, Hebo lexilijume, apaurine i slicne zerzevate :D :lol:
Lucazode

#195 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Lucazode »

Ne mogu više moram jednu probat, kišem, budim se po noći a znam da nisam ni pijan ni lud :D
alma_

#196 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by alma_ »

Cholina_Lokica wrote:

Najbolji komentar koji sam procitala :) :) :)

Inace ja ih licno izbjegavam, oni rucaju imunitet :)
Cholina_Lokica

#197 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Cholina_Lokica »

Ma oni unistavaju sve zivo, imunitet, bubrege, jetru, ode sve u helac :-)
alma_

#198 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by alma_ »

elle_ wrote:Danas sam bila na kontroli kod pulmologa, koristila sam mjesec dana pumpicu Seretide, sad mi je opet propisao istu pumpicu i tablete Singular. Čula sam da je taj lijek pravo dobar za alergičare i astmičare, ima li neko iskustvo s njim ? Postoji li jači oblik nuspojava ?
Zaboravila sam reći da sam alergična na drveće (gotovo na sve zastupljeno u našim krajevima) rano i kasno cvijetanje, raž, dlaku mačke, psa, lješnjak itd.
Pila prosle godine, medjutim poslije sezone ( isto alergicna na polen drveća) sam pravo bila bolesna, sve mi je bilo i sve je bolilo :) tako da sam pomislila da mi je upravo singular dodatno unistio imunitet. Inace osjecala sam se isto kao i kad pijem flonidan-bezveze. Ipak djecaku od 12 godina je bas pomogao, tako da smatram da je sve individualno, nece ti nista biti ako probas :P. Zasto koristis pumpicu ? Ja imam alergiju vise od 10 godina i samo sam jedne godine to koristila jer sam bila praaavooo bolesna, bukvalno sam se borila za dah
Cholina_Lokica

#199 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Cholina_Lokica »

Kako se zovu one tablete od kojih kao nema efekta da si pospan i usporen :? Ja na sve do sad probane sam imala tu reakciju da ne mogu funkcionisati koliko sam umorna i pospana, konstantno spavam itd. Ne znam ziva sta cu, sad ne pijem nista, ubih se od kihanja, ali jos nije postalo nepodnosljivo... Ako pocne jace naHebala sam, ne mogu durati, a ne mogu piti lijekove, imam kamaru posla i ne mogu si dozvoliti da spavam stalno
zonna

#200 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by zonna »

Cholina_Lokica wrote:Kako se zovu one tablete od kojih kao nema efekta da si pospan i usporen :? Ja na sve do sad probane sam imala tu reakciju da ne mogu funkcionisati koliko sam umorna i pospana, konstantno spavam itd. Ne znam ziva sta cu, sad ne pijem nista, ubih se od kihanja, ali jos nije postalo nepodnosljivo... Ako pocne jace naHebala sam, ne mogu durati, a ne mogu piti lijekove, imam kamaru posla i ne mogu si dozvoliti da spavam stalno
jesi li probala homeopatiju?
Post Reply